Elberoute deel 3: fietsen van Dresden naar Lutherstadt – Wittenberg, Dessau of Magdeburg

Fietsvakantie Elberoute Dresden - Wittenberg

Individuele Fietsreis langs de Duitse Elbe

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs hotels/pensions
 • Duur: standaard variant 6/7/8 dagen, 5/6/7 nachten, 4/5/6 fietsdagen (40 - 55 km per dag)
 • Afstand: 170 km (Wittenberg), 200 km (Dessau), 270 km (Magdeburg)
 • Afstand per dag: Standaard 25 - 50 km per dag
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘. Gemakkelijke fietsreis over nagenoeg vlak terrein.

Een heerlijke fietstocht langs de Elbe vanaf het beroemde Dresden stroomafwaarts via een landschappelijk interessante en landelijke route naar het noorden. Vanuit Dresden fietst u naar de porceleinstad Meißen. De in een breed dal slingerende Elbe voert u langs wijngaarden en pittoreske stadjes naar Wittenberg, de geboortestad van Maarten Luther. Als u meer tijd heeft, kunt u de fietsvakantie verlengen via de beroemde ‘Bauhaus architectuurstad Dessau tot in Magdeburg. Magdeburg is de grootste binnenhaven van Oost Duitsland, maar ook een stad, die bijzonder interessant is voor kunst- en geschiedliefhebbers. Deze fietsvakantie is dus ook echt een reis voor liefhebbers van architectuur en cultuur.

Elberoute deel 3: in 6, 7 of 8 dagen fietsen van Dresden naar Lutherstadt-Wittenberg, Dessau of Magdeburg

Als een magneet trok De Elbe in Saksen in het verleden goede architecten en bouwmeesters aan. Al in de 18e eeuw ten tijde van Augustus de Sterke, werden in barokke pracht en praal lustkastelen en andere prachtige bouwwerken ontworpen. Dresden, met de Frauenkirche, de Zwinger, Semperoper en het Residenzschloss is hier een prachtig voorbeeld van. De fietsreis van Dresden naar Wittenberg staat dan ook in het teken van fraaie architectuur. Het is een heerlijke fietstocht langs de Elbe vanaf Dresden via een landschappelijk interessante en landelijke route stroomafwaarts naar het noorden. Vanuit Dresden fietst u eerst naar de middeleeuwse stad Meißen, wereldberoemd om haar porcelein. De in een breed dal slingerende Elbe voert u hier langs wijngaarden en verder pittoreske stadjes, zoals het renaissance Torgau naar Wittenberg, de geboortestad van Maarten Luther. Als u meer tijd heeft, kunt u de fietsvakantie verlengen via de beroemde ‘Bauhaus architectuurstad Dessau tot in Magdeburg. Magdeburg is de grootste binnenhaven van Oost Duitsland, maar ook een stad, die bijzonder interessant is voor kunst- en geschiedliefhebbers. Deze fietsvakantie is dus echt een reis voor liefhebbers van architectuur en cultuur.

Deze tour wordt in de volgende varianten aangeboden (dagelijkste afstanden ca. 40 – 65 km per dag):

 1. Standaard variant van Dresden naar Wittenberg (5/6 dagen)
 2. Dresden naar Dessau (7 dagen)
 3. Dresden naar Magdeburg (8 dagen)

 

Elberoute, deel 3, uw fietsvakantie van dag tot dag

Dag 1 – Individuele aankomst in Dresden

U arriveert vandaag in Dresden. Natuurlijk gaat u deze beroemde en levendige stad verkennen. Een of twee extra overnachtingen in Dresden behoort tot de mogelijkheden. Na de val van de Berlijnse muur werd besloten dat Dresden haar vooroorlogse uiterlijk terug moest krijgen. De Frauenkirche werd volledig herbouwd en andere delen van de stad werden in een historische trant heringericht. Hierdoor heeft Dresden een historische, barokke uitstraling gekregen. Bezoek de Frauenkirche, de Zwinger, Semperoper en het Residenzschloss. Maar vergeet niet het Schillerhuisje en Pfunds Molkerei, de mooiste zuivelwinkel ter wereld.

Overnachting in Dresden

Dag 2 – Dresden – Meißen

Afstand: ca. 30 km

U fietst in noordelijke richting door een druk bewoond dal. Bezoek in Radebeul villa Shatterhand waar Karl May gewoond heeft (nu museum).Uw eindbestemming Meißen is al van verre te zien. Het slot Albertsburg in Meißen toornt hoog boven het Elbedal uit. Meißen is met name bekend van het wereldberoemde en exclusieve porcelein dat hier al vanaf begint 18e eeuw wordt gemaakt. Een bezoek aan het porceleinmuseum is dan ook een aanrader.

Overnachting in Meißen

Dag 3 – Meißen – Riesa / Strehla

Afstand: ca. 32 km

Vanaf Meißen wordt de omgeving landelijker. U fietst door het het Sachsische wijngebied. Proef de regionale wijn in het barokke slot Diesbar-Seußlitz met zijn mooie tuinen. Bezoek ook, tegenover het slot, aan de overkant van de Elbe, de tuin met het dierenpark in Hebelei. Overigens wordt hier niet ver vandaan de Kaolinaarde gewonnen, een belangrijke grondstof voor het Meißens porcelein. U eindigt vandaag in Riesa. Riesa is voornamelijk bekend geworden als sportstad.

Overnachting in Riesa / Strehla

Dag 4 – Riesa / Strehla –Torgau

Afstand: ca. 45 km

Vanaf Riesa fietst u door het landelijk en licht heuvelachtig Elbelandschap waar de Elbe zich doorheen slingert. U komt enkele kleine dorpjes tegen en de wat grotere plaats Mühlberg. Hier zou u kunnen lunchen. In Weßnig (links van de Elbe) bevindt zich de Radfahrerkirche (de eerste in Duitsland). Torgau, de eindbestemming van vandaag, heeft een groot residentieslot en een fraai raadhuis in renaissancestijl.

Overnachting in Torgau

Dag 5 – Torgau – Lutherstadt Wittenberg 

Afstand: ca. 65 km (kan verkort door vanuit Elster de trein naar Wittenberg te nemen, dan ca. 50 km)

De kastelen Lichtenberg en Pretzsch markeren vandaag de route naar Wittenberg.
Lutherstadt Wittenberg bezit meerdere UNESCO-monumenten. De slotkerk, de stadskerk St. Marien en het zeer mooie, in 1536 in renaissancestijl gebouwde, Melanchtonhuis. Dit is gebouwd door keurvorst Johann Friederich voor de humanist en reformator Philipp Melanchthon. Het bekendste is echter het Lutherhaus in het Augustijnerklooster. Vergeet ook niet dat Wittenberg gewoon een liefdevol gerestaureerde Altstadt heeft, waar het gezellig winkelen en uitgaan is.

Overnachting in Wittenberg en einde fietsreis (6-daagse) óf u gaat verder met uw fietsreis naar Dessau (7-daagse) of Magdeburg (8-daagse).
====================================================================
Optioneel:

Dag 6 –Lutherstadt Wittenberg – Dessau

Afstand: ca. 38 km

Onderweg komt u al snel bij het Wörlitzer Gartenreich. Wörlitz staat bekend om zijn 18e eeuwse landschapspark met daarin diverse gebouwen, waaronder een slot, in verschillende stijlen. Het park staat op de UNESCO-erfgoedlijst.
Dessau, de eindbestemming voor vandaag, is bekend als architektuurstad vanwege het feit dat “Bauhaus” en Walter Gropius midden jaren ’20 van de vorige eeuw in Dessau gevestigd was nadat zij uit Weimar waren verhuisd. Bauhaus heeft een duidelijke stempel op de architectuur en vormgeving gedrukt en was van grote invloed op de ontwikkeling van het Nieuwe Bouwen in de 20e eeuw. Het Bauhauscomplex en de “Meisterhäuser” staan op de UNESCO lijst. Dessau ligt aan het Biosphärenreservat Mittlere Elbe.

Overnachting in Dessau en einde van de fietsreis (7-daagse) óf u gaat verder met uw fietsreis naar Magdeburg (8-daagse).

====================================================================

Optioneel:
Dag 7 – Dessau – Magdeburg

Afstand: ca. 78 km (kan met 30 km verkort worden door in Gommern de trein naar Magdeburg te nemen)

Vanuit Dessau steekt u de Elbe over naar Roßlau. U fiets door het landschappelijk zeer fraaie Elbedal door ooipolders, biosfeerreservaten en kleine dorpjes.
Onderweg passeert u de bezienswaardige, voormalige zoutstad Schönebeck en kunt u in Bad
Salzelmen het oudste geneeskrachtige zoutbad van Duitsland bezoeken. In Schönebeck is ook de Weltrad-fabriek , waar fietsen gemaakt worden naar modellen uit de 30-er jaren. Bij de fabriek is ook een restaurant.
Uw eindbestemming Magdeburg, de belangrijkste binnenhaven van Oost Duitsland is vooral de moeite waard voor kunst- en geschiedliefhebbers. De beroemde St. Mauritius- en St. Katharinadom, het Kunstmuseum in het Onze Lieve Vrouwen klooster en de door Friedensreich Hundertwasser ontworpen “Grüne Zitadelle” zijn stuk voor stuk het bekijken waard.

Overnachting in Magdeburg

Dag 8 – Vertrek en einde van de fietstour

De Elbe fietsroute van Dresden naar Lutherstadt Wittenberg, Dessau of Magdeburg is het vervolg op de Elberoute, deel 1 van de bron in Tsjechië naar Praag en de Elberoute, deel 2 van Praag naar Dresden. Grotendeels een aparte fietsroute, zonder gemotoriseerd verkeer (ca. 80%). Slechts heel af en toe een stukje over een b-weggetje. Daarbij fietst u nagenoeg vlak. Wij gebruiken een verbeterde, eigen route, dus niet overal de officiële route.

Kenmerken van Elberoute, deel 3 : fietsen van Dresden naar Lutherstadt-Wittenberg, Dessau of Magdeburg (30 – 70 km per dag / verkorting mogelijk tot ca. 40 km):

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs hotels/pensions
 • Duur: 6/7/8 dagen, 5/6/7 nachten, 5/6/7 fietsdagen
 • Afstand: 170 km (Wittenberg), 200 km (Dessau), 270 km (Magdeburg).
 • Afstand per dag: 25 – 70 km per dag (langste etappes per trein te verkorten).
 • Periode: zie prijslijst
 • Startdag: wanneer u wilt
 • Overnachtingen 6-daagse fietstour in: Dresden, Meißen, Riesa/Strehla, Torgau, Wittenberg (6 dagen) verlenging mogelijk met een overnachting in Dessau (7 dagen) en eventueel Magdeburg (8 dagen)
 • Accommodaties:
  • A-categorie: zorgvuldig uitgezochte, comfortabele *** en **** hotels/pensions, centraal gelegen.
  • B-categorie: goed verzorgde hotels/pensions, overwegend ***, soms ook aan de rand van de stad gelegen
 • Verzorging: Logies ontbijt (uitgebreid buffet of continentaal ontbijt)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:

  ◘◘◘◘

  Geschikt voor fietsers van alle leeftijden, met een normale gezondheid. Op een aantal langere trajecten kan een stuk met de trein worden overbrugd. Voor de sportieve variant is uiteraard meer conditie nodig.

 • Vervoer naar Dresden: niet inbegrepen (wij kunnen wel adviseren)

 

Ervaringen van klanten

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,3

Elberoute Dresden – Magdeburg

Algemeen oordeel: 4
“Interessant wat betreft cultuur, geschiedenis, natuur en activiteit”
Dhr. Van Beek, september 2019

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed”
Mevr. Lemoine, juni 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prima. Tot in de puntjes verzorgd.
Mevr. Engels-Hoogewoning, juni 2019 (combinatie tour Elberoute deel 3 en 4)

Algemeen oordeel: 5
“Prima”
Mevr. Kuipers, juli 2018 (combinatie tour Elberoute deel  2 en 3)

Algemeen oordeel: 4
“Zeer plezierig”
Van den Berg, juli 2017

Algemeen oordeel: 4
“Goed! Wittenberg en Magdeburg hebben de meeste indruk gemaakt.”
Anoniem, juni 2016

Algemeen oordeel: 4
“Prettige, actieve, ontspannen vakantie”
Fam. Mur, juli 2015

Algemeen oordeel: 4
“De reis was prima. Wij hadden prachtig weer en de tocht was prima op ons afgestemd.”
Familie Hoffer, mei 2016

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goede informatiebrochure ! De welgemeende felicitaties voor uw service !!
Wij hebben gebruik gemaakt van vele Stadtsführungen (Dresden, Riesa, Torgau, Wittenberg). Georganiseerd rond 19.00 uur. Deze rondleidingen zijn zeker aan te bevelen: informatief, humoristisch, professioneel.”

Fam. Maesen, juli 2014

Inbegrepen in de basisprijs van Elberoute deel 3 : fietsen van Dresden naar Lutherstadt-Wittenberg

 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte hotels/pensions, naar keuze in de A-categorie (comfortabele, soms echt luxe **** hotels/pensions, centraal gelegen) of in de B-categorie (goed verzorgde hotels/pensions, overwegend ***, soms wat meer aan de rand van een plaats)
 • Uitgebreid ontbijt al dan niet in buffetvorm
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (bij basisprijs A)
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning in Duitsland (dagelijks van 8 – 20 uur) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen.
 • Uitvoerige reisbescheiden: bezienswaardigheden, belangrijke telefoonnummers

Extra standaard opties

 • Huurfietsen (7-/21-versnellingen)
 • Huur E-bikes
 • Extra nachten mogelijk in álle overnachtingsplaatsen
 • Transfer terug naar Dresden: met de trein (ca. 3 – 4 uur, ca. € 30 – € 45 pp). Met onze transferbus (incl. fietsen), beperkte plaatsen beschikbaar, reservering bij boeking noodzakelijk. Zie prijslijst.
 • Parkeren in Dresden bij het hotel of anders in openbare parkeergarage, kosten ca. € 6 per dag. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse.

Maatwerk als extra optie

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan. Voor dit soort maatwerk, dat buiten de standaard opties valt (zie prijzenlijst), betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Voor de Duitse Elberoute hebben we bij onze partner zoveel mogelijk uw wensen willen ondervangen door het aanbieden van een aantal kant en klare varianten (extra rustdagen zijn overal mogelijk).

 • 6/7 of 8-daagse standaard Elberoute Dresden – Lutherstadt Wittenberg (6 dgn), of verder naar Dessau (7 dgn) of Magdeburg (8 dgn), de tour hier beschreven: 25 – 70 km km per dag (langste etappes met trein te verkorten)
 • 8/9 of 11-daagse langzame Elberoute voor genieters van Dresden naar Lutherstadt Wittenberg (8 dgn), Dessau (9 dgn) of Magdeburg (11 dgn): 25 – 35/40 km. Op aanvraag.

U kunt in alle 3 varianten aanknopen op de Elberoute van Magdeburg naar Hamburg en verder naar Cuxhaven. Deze gaat verder in de 2 varianten standaard (gem. 40 – 55 km per dag) en sportief (gem. 65 – 85 km per dag), dus niet langzaam/genieter (gem. 30 – 40 km per dag).

Prijzen 2019

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen

Termijnen 2019

Aankomst dagelijks mogelijk, van 01.04 tot 31.10.2019

De volgende aanreisdagen zijn niet boekbaar:

 • Dresden – Lutherstadt-Wittenberg: 9 – 11 juni
 • Dresden – Dessau: 9 – 11 juni | 5 – 8 juli | 13 – 15 juli
 • Dresden – Magdeburg: 10 – 12 juni | 6 – 9 juli | 14 – 16 juli

 

Dresden – Lutherstadt-Wittenberg (6 dagen, 5 nachten)
Hotelklasse A*
Hotelklasse B**
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer € 460 € 410
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer € 399 € 350
Toeslag 1-pers. kamer, in groep € 165 € 85
Toeslag 1-pers. kamer, alleenreisende € 215 € 135
Huurfiets (7/21 versnellingen) per dag € 10 € 10
Huur E-bike per dag € 22 € 22
Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst) € 30 per boeking € 30 per boeking
Boekingskosten maatwerk € 100 per boeking € 100 per boeking
Dresden – Dessau (7 dagen, 6 nachten)
Hotelklasse A*
Hotelklasse B**
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer € 519 € 479
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer € 439 € 399
Toeslag 1-pers. kamer, in groep € 185 € 115
Toeslag 1-pers. kamer, alleenreisende € 245 € 175
Huurfiets (7/21 versnellingen) per dag € 10 € 10
Huur E-bike per dag € 22 € 22
Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst) € 30 per boeking € 30 per boeking
Boekingskosten maatwerk € 100 per boeking € 100 per boeking
Dresden – Magdeburg (8 dagen, 7 nachten)
Hotelklasse A*
Hotelklasse B**
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer € 599 € 549
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer € 509 € 459
Toeslag 1-pers. kamer, in een groep € 210 € 140
Toeslag 1-pers. kamer, alleenreizende € 270 € 200
Huurfiets (7/21 versnellingen) per dag € 10 € 10
Huur E-bike per dag € 22 € 22
Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst) € 30 per boeking € 30 per boeking
Boekingskosten maatwerk € 100 per boeking € 100 per boeking

 

Toelichting Hotelklasse

*Hotelklasse A:

Comfortabele hotels *** en **** niveau, centraal gelegen, op loopafstand van bezienswaardigheden.

**Hotelklasse B:

Zorgvuldig uitgezochte, goed verzorgde pensions en hotels *** niveau, soms niet in het centrum

 

Prijzen extra nachten per persoon
Plaats Hotel cat. A

in 2-pers k/in 1-pers k

Hotel cat. B

in 2-pers k/in 1 pers k

 
Dresden € 55 / € 80 € 48 / € 64
Wittenberg  € 55 / € 80 € 48 / € 64
Overige plaatsen € 48 / € 72 € 44 / € 61

 

Inbegrepen in de reissom
 • Overnachtingen zoals boven beschreven in A of B-klasse hotels/pensions
 • Een uitgebreid ontbijt al dan niet in buffetvorm
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel (Basisprijs A)
 • 7-daagse telefonische achtervang (8 – 20 uur)
 • Uitstekende routebeschrijvingen en kaartmateriaal
 • Uitvoerige reisbescheiden, die u van tevoren worden toegezonden

 

Parkeerkosten en kosten transfer terug naar het begin

Indien u met het openbaar vervoer wilt komen: er zijn goede treinverbindingen met Dresden. Vanuit Magdeburg kunt u terug naar Nederland. Vanuit België is het het handigst om ook over Nederland te reizen met de trein. Dat zijn de snelste verbindingen.

Komt u met uw eigen auto:

 • Parkeren in Dresden in openbare parkeergarage, kosten ca. € 6 per dag. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse.
 • Transfer terug naar Dresden met de trein (ca. 3 – 4 uur, ca. € 30 – € 45 pp).
 • Transfer terug naar Dresden met onze transferbus (incl. fietsen):
  • vanuit Lutherstadt-Wittenberg:  elke zaterdag om 10 uur, prijs € 50
  • vanuit Dessau: elke zondag om 9 uur, prijs € 55
  • vanuit Magdeburg: elke maandag om 9 uur, prijs € 65

Voor de bustransfers zijn beperkte plaatsen beschikbaar, reservering bij boeking noodzakelijk. Betaling ter plaatse.

  • U kunt ook een bustransfer per groep regelen op de dag dat het u uitkomt. Prijzen zijn dan:
   • vanuit Lutherstadt-Wittenberg:  1 – 4 pers.  € 230; 5 – 7 pers. € 260
   • vanuit Dessau:  1 – 4 pers. €240; 5 – 7 pers. € 270
   • vanuit Magdeburg:  1 – 4 pers. € 300; 5 – 7 pers. € 330

    

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl