Elberoute deel 3: fietsen van Dresden naar Lutherstadt – Wittenberg, Dessau of Magdeburg

Fietsvakantie Elberoute Dresden - Wittenberg

Individuele Fietsreis langs de Duitse Elbe

  • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs hotels/pensions
  • Duur: standaard variant 6/7/8 dagen, 5/6/7 nachten, 4/5/6 fietsdagen (40 - 55 km per dag)
  • Afstand: 170 km (Wittenberg), 200 km (Dessau), 270 km (Magdeburg)
  • Afstand per dag: Standaard 25 - 50 km per dag
  • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘. Gemakkelijke fietsreis over nagenoeg vlak terrein.

Een heerlijke fietstocht langs de Elbe vanaf het beroemde Dresden stroomafwaarts via een landschappelijk interessante en landelijke route naar het noorden. Vanuit Dresden fietst u naar de porceleinstad Meißen. De in een breed dal slingerende Elbe voert u langs wijngaarden en pittoreske stadjes naar Wittenberg, de geboortestad van Maarten Luther. Als u meer tijd heeft, kunt u de fietsvakantie verlengen via de beroemde ‘Bauhaus architectuurstad' Dessau tot in Magdeburg. Magdeburg heeft de grootste binnenhaven van Oost-Duitsland, maar het is ook een stad die bijzonder interessant is voor kunst- en geschiedliefhebbers. Deze fietsvakantie is dus ook echt een reis voor liefhebbers van architectuur en cultuur.

Elberoute deel 3: fietsen van Dresden naar Lutherstadt-Wittenberg, Dessau of Magdeburg

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 

Als een magneet trok De Elbe goede architecten en bouwmeesters aan. Al in de 18e eeuw, ten tijde van Augustus de Sterke, werden in barokke pracht en praal lustkastelen en andere prachtige bouwwerken ontworpen. Dresden, met de Frauenkirche, de Zwinger, Semperoper en het Residenzschloss is hier een prachtig voorbeeld van. De fietsreis van Dresden naar Wittenberg staat dan ook in het teken van fraaie architectuur. Het is een heerlijke fietstocht langs de Elbe vanaf Dresden via een landschappelijk interessante route stroomafwaarts naar het noorden. Vanuit Dresden fietst u eerst naar de middeleeuwse stad Meißen, wereldberoemd om haar porcelein. De in een breed dal slingerende Elbe voert u hier langs wijngaarden en pittoreske stadjes naar het prachtige  Lutherstadt Wittenberg, de geboortestad van Maarten Luther. Als u meer tijd heeft, kunt u de fietsvakantie verlengen via de beroemde ‘Bauhaus architectuurstad’ Dessau tot in Magdeburg. Magdeburg heeft de grootste binnenhaven van Oost-Duitsland, maar het is ook een stad die bijzonder interessant is voor kunst- en geschiedliefhebbers. Deze fietsvakantie is dus echt een reis voor liefhebbers van architectuur en cultuur.

Wij bieden van deze fietsreis de volgende 3 varianten aan:

  1. Elberoute deel 3 van Dresden naar Wittenberg (6 dagen)
  2. Eberoute deel 3 van Dresden naar Dessau (7 dagen)
  3. Elberoute deel 3 van Dresden naar Magdeburg (8 dagen)

 

Van dag tot dag

Dag 1 – Individuele aankomst in Dresden

U arriveert vandaag in de beroemde en levendige stad Dresden. Na de val van de Berlijnse muur werd besloten dat Dresden haar vooroorlogse uiterlijk terug moest krijgen. De Frauenkirche werd volledig herbouwd en andere delen van de stad werden in een historische trant heringericht. Hierdoor heeft Dresden een historische, barokke uitstraling gekregen. Bezoek de Frauenkirche, de Zwinger, Semperoper en het Residenzschloss. Maar vergeet ook niet het Schillerhuisje en Pfunds Molkerei (de mooiste zuivelwinkel ter wereld).

Overnachting in Dresden

Dag 2 – Dresden – Meißen

Afstand: ca. 30 km

U fietst in noordelijke richting door een druk bewoond dal. Bezoek in Radebeul Villa Shatterhand, waar Karl May gewoond heeft (nu een museum).Uw eindbestemming Meißen is al van verre te zien. Het slot Albertsburg in Meißen toornt hoog boven het Elbedal uit. Meißen is met name bekend van het wereldberoemde en exclusieve porselein dat hier al vanaf begint 18e eeuw wordt gemaakt. Een bezoek aan het porseleinmuseum is dan ook een aanrader.

Overnachting in Meißen

Dag 3 – Meißen – Riesa / Strehla

Afstand: ca. 32 km

Vanaf Meißen wordt de omgeving landelijker. U fietst door het het Sachsische wijngebied. Proef de regionale wijn in het barokke slot Diesbar-Seußlitz met zijn mooie tuinen. Tegenover het slot, aan de andere kant van de Elbe in Hebelei, ligt een prachtige tuin met dierenpark. Overigens wordt hier niet ver vandaan de Kaolinaarde gewonnen, een belangrijke grondstof voor het Meißens porcelein. U eindigt vandaag in Riesa. Riesa is voornamelijk bekend geworden als sportstad.

Overnachting in Riesa / Strehla

Dag 4 – Riesa / Strehla –Torgau

Afstand: ca. 45 km

Vanaf Riesa fietst u door het landelijk en licht heuvelachtig Elbelandschap waar de Elbe zich doorheen slingert. U komt enkele kleine dorpjes tegen en de wat grotere plaats Mühlberg. Hier zou u kunnen lunchen. In Weßnig (links van de Elbe) bevindt zich de Radfahrerkirche (de eerste in Duitsland). Torgau, de eindbestemming van vandaag, heeft een groot residentieslot en een fraai raadhuis in renaissancestijl.

Overnachting in Torgau

Dag 5 – Torgau – Lutherstadt Wittenberg 

Afstand: ca. 65 km (kan verkort door vanuit Elster de trein naar Wittenberg te nemen, dan ca. 50 km)

Vanaf Torgau fietst u langs de rand van het Naturpark Dübener Heide. U komt langs Slot Lichtenberg en slot Pretzsch. Lutherstadt Wittenberg zelf heeft een liefdevol gerestaureerde Altstadt, waar het gezellig winkelen en uitgaan is. De stad is echter vooral bekend als de stad waar Maarten Luther in 1517 de 95 reformatorische thesen op de deur van de Schloßkirche sloeg. Lutherstadt Wittenberg bezit een groot aantal gebouwen die op de lijst van UNESCO werelderfgoed staan: o.a. de Schloßkirche Allerheiligen, het Lutherhuis in het Augustijnenklooster, de stadskerk St. Marien en het zeer mooie, in 1536 in renaissancestijl gebouwde, Melanchtonhuis.

Overnachting in Wittenberg en einde fietsreis (6-daagse) óf u gaat verder met uw fietsreis naar Dessau (7-daagse) of Magdeburg (8-daagse).
====================================================================
Optioneel:

Dag 6 –Lutherstadt Wittenberg – Dessau

Afstand: ca. 38 km

Onderweg komt u al snel bij het Wörlitzer Gartenreich. Wörlitz staat bekend om zijn 18e eeuwse landschapspark met daarin diverse gebouwen, waaronder een slot. Het park staat op de UNESCO-erfgoedlijst.
Dessau, de eindbestemming voor vandaag, is bekend als architectuurstad vanwege het feit dat “Bauhaus” (van Walter Gropius) midden jaren ’20 van de vorige eeuw in Dessau gevestigd was. Bauhaus heeft een duidelijke stempel op de architectuur en vormgeving gedrukt en was van grote invloed op de ontwikkeling van het Nieuwe Bouwen in de 20e eeuw. Het Bauhauscomplex en de “Meisterhäuser” staan op de UNESCO-lijst. Daarnaast ligt Dessau aan het Biosphärenreservat Mittlere Elbe.

Overnachting in Dessau en einde van de fietsreis (7-daagse) óf u gaat verder met uw fietsreis naar Magdeburg (8-daagse).

====================================================================

Optioneel:
Dag 7 – Dessau – Magdeburg

Afstand: ca. 78 km (kan met 30 km verkort worden door in Gommern de trein naar Magdeburg te nemen)

Vanuit Dessau steekt u de Elbe over naar Roßlau. U fiets door het landschappelijk zeer fraaie Elbedal door ooipolders, biosfeerreservaten en kleine dorpjes. Onderweg passeert u de bezienswaardige, voormalige zoutstad Schönebeck en kunt u in Bad Salzelmen het oudste geneeskrachtige zoutbad van Duitsland bezoeken. Uw eindbestemming Magdeburg, de stad met de belangrijkste binnenhaven van Oost-Duitsland, is vooral de moeite waard voor kunst- en geschiedliefhebbers. De beroemde St. Mauritius- en St. Katharinadom, het Kunstmuseum in het Onze Lieve Vrouwen klooster en de door Friedensreich Hundertwasser ontworpen “Grüne Zitadelle” zijn stuk voor stuk het bekijken waard.

Overnachting in Magdeburg

Dag 8 – Einde van uw fietsreis 

Na het ontbijt eindigt uw arrangement. U vertrekt vandaag richting huis óf wij kunnen uw vakantie nog met een of meer dagen verlengen.

Wat is inbegrepen – Elberoute deel 3

Inbegrepen (alle varianten)

  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3*/4* hotels/pensions (A-klasse) of 3* hotels/pensions (B-klasse)
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse.
  • Uitstekend Nederlandstalige routebeschrijving
  • Goed uitgewerkt kaartmateriaal + GPX-bestanden voor op uw GPS of mobiele telefoon
  • Uitvoerige reisbescheiden met toeristische informatie
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties (alle varianten)

  • Huurfietsen (7-/21-versnellingen)
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten mogelijk in álle overnachtingsplaatsen
  • Transferbus terug naar Dresden incl. fietsen. Reservering bij boeking noodzakelijk.  Lutherstad Wittenberg – Dresden: vertrekt elke zaterdag om 10.00 uur; Dessau – Dresden: vertrekt elke zondag om 09:00 uur; Magdeburg – Dresden: vertrekt elke maandag om 09.00 uur. Prijs transfer: € 60 per persoon. Speciale transfer op verzoek (busprijs): Wittenberg – Dresden: 1 – 4 pers. € 270 / 5 – 7 pers. € 300; Dessau – Dresden: 1 – 4 pers. € 270 / 5 – 7 pers. € 300; Magdeburg – Dresden:  1 – 4 pers. € 310 / 5 – 7 pers. € 340.  Alternatief is om per trein terug te reizen.

Parkeren

Parkeren in Dresden bij het hotel of anders in een openbare parkeergarage, kosten ca. € 6 per dag. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse.

Fietsen Elberoute deel 3, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5

Deze fietsreis gaat grotendeels over een aparte fietsroute, zonder gemotoriseerd verkeer (ca. 80%). Slechts heel af en toe fietst u een stukje over een b-weggetje. De route is nagenoeg vlak. Hierdoor is deze reis geschikt voor recreatieve fietsers van alle leeftijden.

 

Ervaringen van onze fietsers – Elberoute deel 3

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,3

Elberoute Dresden – Magdeburg

Algemeen oordeel: 4
“Interessant wat betreft cultuur, geschiedenis, natuur en activiteit”
Dhr. Van Beek, september 2019

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed”
Mevr. Lemoine, juni 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prima. Tot in de puntjes verzorgd.
Mevr. Engels-Hoogewoning, juni 2019 (combinatie tour Elberoute deel 3 en 4)

Algemeen oordeel: 5
“Prima”
Mevr. Kuipers, juli 2018 (combinatie tour Elberoute deel  2 en 3)

Algemeen oordeel: 4
“Zeer plezierig”
Van den Berg, juli 2017

Algemeen oordeel: 4
“Goed! Wittenberg en Magdeburg hebben de meeste indruk gemaakt.”
Anoniem, juni 2016

Algemeen oordeel: 4
“Prettige, actieve, ontspannen vakantie”
Fam. Mur, juli 2015

Algemeen oordeel: 4
“De reis was prima. Wij hadden prachtig weer en de tocht was prima op ons afgestemd.”
Familie Hoffer, mei 2016

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goede informatiebrochure ! De welgemeende felicitaties voor uw service !!
Wij hebben gebruik gemaakt van vele Stadtsführungen (Dresden, Riesa, Torgau, Wittenberg). Georganiseerd rond 19.00 uur. Deze rondleidingen zijn zeker aan te bevelen: informatief, humoristisch, professioneel.”

Fam. Maesen, juli 2014

Maatwerk – Elberoute deel 3

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2021 – Elberoute deel 3

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 
 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent