Donauroute, deel 2: fietsen langs de Donau van Donauwörth naar Passau

Donauroute, deel 2 - fietsen van Ulm naar Regensburg of Passau

Individuele fietsreis langs de Duitse Donauroute

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs goede 3-sterren hotels/pensions
 • Duur: 8 of 10 dagen, 7 of 9 nachten, 6 of 8 fietsdagen
 • Afstand: 310 km (standaard), 450/590 km (sportief, deel 1 + 2 samen)
 • Afstand per dag: standaard: ca. 40 - 65 km (met trein te bekorten); sportief: 65 - 90 km per dag
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘ 1,5: gemoedelijk en geschikt voor recreatieve fietsers van alle leeftijden. De sportieve tour vergt een goede conditie.

U volgt de Donau dwars door Beieren, van het schilderachtige stadje Donauwörth aan de Romantische Straße naar de oude, mediterraan aandoende stad Passau, waar de drie rivieren de Inn, de Donau en de Ilz samenkomen en als Donau verder stromen richting Wenen. Onderweg kunt u genieten van de uitlopers van de Frankische Alpen. Een van de hoogtepunten is het klooster Weltenburg, met de oudste bierbrouwerij ter wereld, dat zich uitstrekt op de oevers van de Donau. Vlak daarna doorbreekt de Donau op spectaculaire wijze de kalksteenrotsen van de Frankische Alpen. Onder de vele historische steden en stadjes zijn het moderne Ingolstadt met een mooi oud vestingcomplex en last but not least Regensburg, dat opgenomen is op de UNESCO-lijst van werelderfgoed vanwege haar schitterende middeleeuwse Altstadt, de Regensburger Dom en de stenen brug over de Donau.

Van dag tot dag – fietsreis Duitse Donauroute deel 2: Donauwörth – Passau

U volgt de Donau dwars door Beieren, van het schilderachtige stadje Donauwörth aan de Romantische Straße naar de oude, mediterraan aandoende stad Passau, waar de drie rivieren de Inn, de Donau en de Ilz samenkomen en als Donau verder stromen richting Wenen. Onderweg kunt u genieten van de uitlopers van de Frankische Alpen. Een van de hoogtepunten is het klooster Weltenburg, met de oudste bierbrouwerij ter wereld, dat zich uitstrekt op de oevers van de Donau. Vlak daarna doorbreekt de Donau op spectaculaire wijze de kalksteenrotsen van de Frankische Alpen. Onder de vele historische steden en stadjes zijn het moderne Ingolstad met een mooi oud vestingcomplex en last but not least Regensburg, dat opgenomen is op de UNESCO-lijst van werelderfgoed vanwege haar schitterende middeleeuwse Altstadt, de Regensburger Dom en de stenen brug over de Donau.

Tips

 • Voor mensen die liever een sportieve variant met langere afstanden fietsen, bieden wij de 8 of 10-daagse sportieve tour van Donaueschingen naar Regensburg of Passau. Voor meer informatie zie het kopje: “Voor Wie?”
 • Als u meer tijd heeft, kunt u overwegen om de Donauroute deel 1 te combineren met de Donauroute deel 2. U fietst dan van Donaueschingen naar Passau. 

 

Dag 1 – Aankomst Donauwörth

Aankomst in het schilderachtige, oude stadje Donauwörth. Met zijn vestigingsmuren, historische gebouwen, schitterende patriciërshuizen en een mooie ligging aan de Wörnitz-monding, maakt Donauwörth deel uit van de Romantische Strasse. In Donauwörth lag ooit het kruispunt van de belangrijkste handelsroute tussen Neurenberg en Augsburg.

Overnachting in Donauwörth of Wörnitzstein

Dag 2 – Donauwörth – Ingolstadt

Afstand: ca. 65 km

De Donau schampt voor een groot deel van de route de uitlopers van de Fränkische Alb, wat de route buitengewoon aantrekkelijk maakt. Van verre is het residentieslot van Neuburg (hoofdstad vorstendom Pfalz-Neuburg) met zijn twee grote ronde torens goed te zien. In het slot bevindt zich een museum met werken van bekende Vlaamse schilders. De Neuburgse binnenstad herbergt veel gebouwen in Renaissance stijl. Ingolstadt is een oude vestigingstad en ook een moderne industriestad. Het is bekend als autostad en herbergt onder andere hoofdvestigingen van elektronica-concerns. Interessant is ook het Museum Mobile. U overnacht in deze moderne stad met een mooi, oud vestingcomplex.
U kunt er voor kiezen om in Neuburg de trein naar Ingolstadt nemen. Daarmee wordt de dagetappe 20 km korter.

Overnachting in Ingolstadt

Dag 3 – Ingolstadt – Kelheim

Afstand: ca. 55 km + boottocht

Een fraaie etappe met meerdere hoogtepunten. De tour gaat vandaag door een breed Donaudal, met links en rechts heuvelland. Bad Gögging is bekend om zijn gezondheidsbaden. Mocht u interesse hebben, dan kunt u een uitstapje maken naar de Kuchlbauer brouwerij in Abensberg (ca. 8 km van Bad Gögging). In de Kuchlbauer brouwerij staat de bekende Kuchlbauer Bierturm, ontworpen door de beroemde architect Hundertwasser. Van Bad Gögging, langs de Donau fietsend, komt u langs restanten van een voormalige Romeinse vesting. Op de oever van de Donau in Weltenburg ligt het beroemde klooster Weltenburg uit 1050 (met de oudste kloosterbrouwerij ter wereld). Vlak daarna doorbreekt de Donau op spectaculaire wijze de kalksteenrotsen van de Frankische Alpen. Een boottocht laat u dit schouwspel van dichtbij beleven!

Overnachtingin in Kelheim

Dag 4 – Kelheim – Regensburg

Afstand: ca. 40 km

Bij Kelheim stroomt het Main-Donaukanaal in de Donau. Vanaf dit punt verder stroomafwaarts kunt u op de Donau vrachtboten tegenkomen. U fietst richting Regensburg door een landelijke omgeving. Zorg dat u voldoende tijd reserveert voor een uitgebreid bezoek aan Regensburg. Regensburg geldt als de best bewaarde grote stad van Duitsland en is daarom UNESCO-monument geworden. Als u in de stad bent, begrijpt u wel waarom: de prachtige Altstadt met de vele middeleeuwse gebouwen, de Regensburger Dom en de stenen brug over de Donau (12 eeuw) zijn stuk voor stuk een bezoek meer dan waard. Het stadspanorama aan de overkant van de brug is alleen al overweldigend!

Overnachting Regensburg

Dag 5 – Regensburg – Straubing

Afstand: ca. 50 km

Kort nadat u vertrokken bent, begint u aan een sportieve klim naar Walhalla. Deze Griekse tempel, die boven het Donaudal ligt, is in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Koning Ludwig van Beieren. U fietst verder langs de Donau, die hier met meerdere meanders door een vlak dal stroomt. Uw fietsdoel voor vandaag is Straubing, de belangrijkste stad van het Gäuboden landschap. Van veraf herkenbaar aan de diverse kerktorens en de stadspoort. Op het gezellige marktplein kunt u genieten van een smakelijke maaltijd.

Overnachting Straubing

Dag 6 – Straubing – Deggendorf

Afstand: ca. 40 km

Vandaag fietst u eerst naar het stadje Bogen. Bogen staat bekend om zijn prachtige bedevaartkerk Bogenberg dat 300 meter boven de Donau uittorent. U fietst in een landelijke omgeving, langs een rustige Donau langs Pfelling en Mariaposching. Aan het einde van deze dagtocht bereikt u Deggendorf, de poort naar het Beierse Woud.

Overnachting Deggendorf

Dag 7 – Deggendorf – Passau

Afstand: ca. 60 km

De fietstocht leidt u vandaag over een heerlijke, schilderachtige, landelijke route richting Vilshofen. Dit stadje heeft een mooie stadspoort en kleurrijke huizen in het centrum. Na Vilshofen fietst u verder richting Passau. Passau is een voormalige bisschopsstad gelegen op het punt waar de bredere Inn in de smallere Donau stroomt. Let op het prachtige verschil in kleur van het water van beide rivieren! Het mooie middeleeuwse centrum met zijn smalle straatjes ligt op een landtong tussen de samenvloeiing van deze rivieren. Daarnaast komt vanuit het noorden de kleinere Ilz in de Donau. Passau wordt daarom ook wel de drierivierenstad genoemd.
U kunt ervoor kiezen om vanaf Vilshofen de trein naar Passau te nemen. Daarmee wordt de dagetappe ca. 20 km korter. 

Overnachting Passau

Dag 8 – Einde van uw reis

Na het ontbijt eindigt uw arrangement. U kunt desgewenst uw verblijf in Passau verlengen of aanknopen bij een van onze andere routes.

Fietsreis Donauroute deel 2 en Donau 1 + 2 sportief – Wat is inbegrepen?

 

Inbegrepen standaard fietsreis Donauroute deel 2

 • 7 x overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3* hotels, Gasthöfe en pensions
 • 7 x uitgebreid ontbijt
 • Entree Museum Mobile in Ingolstadt
 • Boottocht klooster Weltenburg – Kelheim incl. fietsen
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
 • Uitstekend uitgewerkte Nederlandstalige routebeschrijving met kaarten
 • Uitvoerige reisbescheiden met o.a. de bezienswaardigheden onderweg
 • Huurfietsverzekering
 • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

 

Inbegrepen sportieve fietsreis Donauroute deel 1 + 2

 • 7 of 9 x overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 2* / 3* hotels, Gasthöfe en pensions
 • 7 of 9 x uitgebreid ontbijt
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
 • Boottocht door “Donaubruch” langs klooster Weltenburg naar Kelheim, incl. fiets
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
 • Uitstekend uitgewerkte Nederlandstalige routebeschrijving met kaarten
 • Uitvoerige reisbescheiden met o.a. de bezienswaardigheden onderweg
 • Huurfietsverzekering
 • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

 

Extra opties voor de standaard en de sportieve fietsreis

 • Huurfietsen (8-/24-versnellingen),uitgerust met een fietstas, stuurtas met kaartenvak, kilometerteller, fietsslot en reparatieset
 • Huur e-bikes
 • Huur kinderfiets, kinderaanhanger, Weehoo en kinderzitje (alleen standaard fietsreis)
 • Extra nachten in álle overnachtingsplaatsen mogelijk
 • Transfer terug van Passau naar Donauwörth: alleen per trein mogelijk. Er zijn meerdere treinverbindingen per dag (ca. 3 – 5 uur onderweg, 1x tot 2x overstappen) Fiets meenemen mogelijk (€ 5 – € 10 extra).
 • Transfer terug van Regensburg of Passau naar Donaueschingen: u kunt dagelijks de trein nemen (ca. 6 uur, ca. 1x tot 2x overstappen). Fietsmeename mogelijk (€ 5 – € 10 extra).

 

Parkeren

U kunt uw auto in Donauwörth parkeren bij Parkhaus im Ried, kosten hiervoor zijn ca. € 5 per dag. In Wörnitzstein zijn er gratis openbare parkeerplaatsen op ca. 600 m van het starthotel.  Bij sommige hotels is betaald parkeren mogelijk. Meer informatie hierover ontvangt u in de reisbescheiden.

Fietsvakantie Duitse Donauradweg – Voor wie?

Moeilijkheidsgraad Donauroute deel 2: 1,5 van 5
De Donauroute deel 2 is een gemakkelijk, bijna geheel vlakke route. U fietst merendeel over geasfalteerde fietspaden, hier en daar over verharde zandpaden. De overnachtingsplaatsen liggen vaak wat hoger i.v.m. mogelijke hoogwaterstanden. De langste etappes zijn eventueel met de trein te bekorten tot ca. 40 km. Het is een standaard route, die voor de gemiddelde recreatiefietser goed te doen is.

Moeilijkheidsgraad Donauroute deel 1 + 2 sportief: 2 van 5
De sportieve fietsreis van Donaueschingen naar Regensburg (8 dgn) of Passau (10 dgn) is geschikt voor sportieve fietsers die lange afstanden aankunnen. Afstanden en overnachtingen bij de sportieve fietsreis: Donaueschingen, Fridingen (ca. 55 km), Obermarchtal (ca. 80 km), Ulm (ca. 65 km), Donauwörth (ca. 90 km), Ingolstadt (ca. 65 km), Regensburg (ca. 85 km + boottocht), Deggendorf (ca. 90 km), Passau (ca. 60 km).

Ervaringen van onze fietsers – Duitse Donau

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,6

Algemeen oordeel: 5
“Leuke, ontspannende tocht”
Dhr. Dijkveld Stol, juni 2019

Algemeen oordeel: 5
“Zeer positief”
Anoniem, juni 2019

Algemeen oordeel: 5
“Uitstekend. Nogmaals bedankt voor jullie super service en communicatie!”
Mevr. Enis, juni 2018

Algemeen oordeel: 5
“Plezierig, mede reisgenoten ontmoet, goed weer”
Mevr. Buskermolen, juni 2019 

Algemeen oordeel: 4
“Heel erg goed. Ik was erg laat met boeken, maar Mozaïek Reizen werkte heel erg goed mee en alles was goed voor elkaar.”
Mevr. De Koning, mei 2019 

Algemeen oordeel: 4
“De ervaring met Mozaïek Reizen is prima.”
Dhr. Zanderink, april 2017

Algemeen oordeel: 5
“Uitstekend. Bijna de gehele reis heeft indruk op ons gemaakt.”
Familie Durieux, augustus 2016

Algemeen oordeel: 4
“Positief. Wij kunnen terugkijken op een heerlijke vakantie door heel veel prachtige natuur, vrijliggende fietspaden en mooie plaatsjes/steden. Kortom wij hebben met volle teugen genoten.”
Familie Jansen, mei 2015

Maatwerk Donauroute deel 2 en Donau 1 +2 sportief

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2020

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

 Termijnen 

Aankomst dagelijks mogelijk, van 09.04 – 11.10

Seizoen 1: 13.04 – 24.04 | 01.10 – 11.10

Seizoen 2: 09.04 – 12.04 | 25.04 – 15.05 | 14.06 – 26.06 | 13.09 – 30.09

Seizoen 3: 16.05 – 28.05 | 01.06 – 05.06 | 27.06 – 03.07 | 23.08 – 12.09

Seizoen 4: 9.05 – 31.05 | 06.06 – 13.06 | 04.07 – 22.08

Prijzen p.p. Donauroute deel 2, Donauwörth – Passau

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 529

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 499

Toeslag Seizoen 2

€ 100

Toeslag Seizoen 3

 € 150

Toeslag Seizoen 4

 € 170

Toeslag 1-pers. kamer

€ 175

Huurfiets

€   79

Huur e-bike

€  195

Huur kinderfiets, kinderaanhanger of Weehoo

€  39

Kinderzitje

gratis

Boekingskosten standaard, per boeking

€ 30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€100

 

Prijzen p.p. Donauroute deel 1 + 2 sportief: Donaueschingen – Regensburg

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 529

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 499

Toeslag Seizoen 2

€ 100

Toeslag Seizoen 3

 € 150

Toeslag Seizoen 4

 € 170

Toeslag 1-pers. kamer

€ 175

Huurfiets

€   79

Huur E-bike

€ 195

Boekingskosten standaard, per boeking

€ 30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

 

Prijzen p.p. Donauroute deel 1 + 2 sportief: Donaueschingen – Passau

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 679

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 639

Toeslag Seizoen 2

€ 120

Toeslag Seizoen 3

 € 170

Toeslag Seizoen 4

 € 220

Toeslag 1-pers. kamer

€ 225

Huurfiets

€   75

Huur E-bike

€ 175

Boekingskosten standaard, per boeking

€ 30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

Hotelklasse

goede hotels, Gasthöfe en pensions 2* / 3* niveau

Prijzen extra nachten per persoon

Plaats

Hotel p.p.

2-pers k / 1-pers k

Donaueschingen

€ 45 / € 75

Donauwörth

€ 45 / € 69

Regensburg

€ 75 / € 109

Passau

€ 65 / € 95

Andere plaatsen

op aanvraag

 

Voor deze twee fietsreizen gelden de volgende regels:

1. Kinderkorting

(van toepassing bij minimaal 2 volbetalende volwassenen en indien kinderen bij de ouders op de kamer slapen. Let op: alleen mogelijk wanneer het gaat om 1 of 2 kinderen).

0 – 05 jaar 100%
6 – 13 jaar 50%
14 – 17 jaar 25%
Vanaf 18 jaar geldt geen kinderkorting, ook niet op een extra bijgeplaatst bed. Korting geldt alleen in 3- of 4 persoonskamer met minimaal 2 volbetalenden. De extra bedden zijn meestal klapbedden of slaapbanken. 5-pers. kamers zijn niet mogelijk!

2. Tweepersoonskamer met 2 aparte bedden (twinkamer)

U kunt als preferentie een twinkamer met 2 gescheiden bedden opgeven. Dit zal betekenen dat geprobeerd wordt om voor u een twinkamer te boeken, maar dat het voor kan komen dat in sommige plaatsen een 2-persoonsbed geboekt wordt. Deze bedden bestaan uit 2 matrassen in 1 bed van meestal 1.80 m breed. Rond de Bodensee worden weinig twinkamers aangeboden!

U kunt als essentie een twinkamer met 2 gescheiden bedden opgeven. In dit geval wordt de boeking pas bevestigd als overal twinkamers voor u geboekt zijn. Lukt dit niet dan gaat de boeking niet door.

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent