Elberoute deel 4: Elberadweg Magdeburg – Hamburg / Cuxhaven

Fietsvakantie Elberoute, deel 4, van Magdeburg naar Hamburg en Cuxhaven

Individuele Fietsreis langs de Duitse Elbe

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs hotels/pensions
 • Duur: 8/9 of 10/11 dagen naar resp. Hamburg/Cuxhaven
 • Afstand: 351 km (Magdeburg - Hamburg) of 491 km (verlenging naar Cuxhaven)
 • Afstand per dag: ca. 40 - 55 km per dag
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘. Gemakkelijke fietsreis over nagenoeg vlak terrein.

In dit laatste deel van de Elberoute, fietst u de frisse zeewind tegemoet. Vanaf Magdeburg fietst u tot aan de Noordzee door een bekoorlijk- en uniek stukje Duitsland. Langs de Elbe liggen enkele van de mooiste rivierenlandschappen van Duitsland. Auenwälder (ooibossen), uitgestrekte weiden en kleine binnenmeren overheersen het landschap. Harmonieus ingebed in de natuur liggen indrukwekkende bouwwerken zoals de middeleeuwse Burg von Tangermünde, het Lauenburger Schloss, evenals talloze fraaie bakstenen en vakwerkhuizen en boerderijen. Als kroon op uw tocht bezoekt u de wereldstad Hamburg. Hier kunt u uw fietsreis beëindigen. Desgewenst kunt u uw reis verlengen tot Cuxhaven, het punt waar de Elbe in de Noordzee uitmondt. Een frisse strandwandeling is dan een mooie afsluiting van uw fietsreis.

Elberoute deel 4: 8/9 – 10/11 daagse fietsvakantie langs de Elbe van Magdeburg naar Hamburg / Cuxhaven

Langs de Elbe liggen enkele van de mooiste rivierenlandschappen van Duitsland. Auenwälder (ooibossen), uitgestrekte weiden en kleine binnenmeren overheersen het landschap. Vanaf Magdeburg volgt u de rivier en fietst u, tot aan de Noordzee, door een bekoorlijk- en uniek stukje Duitsland. Harmonieus ingebed in de natuur liggen indrukwekkende bouwwerken zoals de middeleeuwse Burg von Tangermünde, het Lauenburger Schloss, evenals talloze baksteen- en vakwerkhuizen en boerderijen. Als kroon op uw tocht bezoekt u de wereldstad, tevens historische Hanzestad Hamburg. Hier kunt u uw fietsreis beëindigen.
U kunt uw fietsreis desgewenst ook verlengen tot Cuxhaven, het punt waar de Elbe in de Noordzee uitmondt.  U volgt de officiële  Elberadweg naar het prachtige Glückstadt, waarvan de historische binnenstad bijna geheel behouden is gebleven (sta onderweg even stil bij de botenbegroetingsplaats in Wedel, waar elk schip met zijn eigen volkslied begroet wordt). Voorbij Glückstadt steekt u over naar Cuxland om te eindigen aan zee in Cuxhaven. Een mooi alternatief is de route links van de Elbe door het Alte Land an der Elbe, met veel fruitteelt, vakwerkhuizen en folklore. U bezoekt het schitterende 1000 jarige Hanzestadje Stade, alvorens koers te zetten naar uw eindbestemming: Cuxhaven en de Noordzee.

We bieden deze fietsreis aan in 2 varianten:

 • 8-daagse variant van Magdeburg naar Hamburg met mogelijkheid van verlenging naar Cuxhaven (10 dagen). Dagetappes van ca. 45 – 70 km.
 • 9-daagse variant van Magdeburg naar Hamburg met een extra overnachting in burg, waardoor de etappe van 70 km tussen Magdeburg en Tangermunde in 2 etappes van 30 en 40 km onderverdeeld wordt, met mogelijkheid van verlenging naar Cuxhaven (11 dagen). Dagetappes van ca. 45 – 63 km.

 

De standaard Elberadweg Magdeburg – Hamburg / Cuxhaven van dag tot dag:

Dag 1 – Individuele aankomst in Magdeburg en pretourmeeting

U arriveert vandaag in Magdeburg, de stad van Keizer Otto. Na de pretourmeeting kunt u uw dag zelf indelen. Zorg voor voldoende tijd om nog door deze voormalige keizerstad te slenteren. Magdeburg is het zeker waard om verkend te worden. Het heeft o.a. een schitterende kathedraal en Hundertwasser bouwde er de Grüne Zitadelle. Een must voor architectuurliefhebbers.

Overnachting in Magdeburg

Dag 2 – Magdburg – Burg – Tangermünde

Afstand: ca. 70 km

(in de 9- en 11-daagse variant vindt een tussenovernachting in Burg plaats op 30 km van Magdeburg, en de volgende dag in Tangermünde op 40 km van Burg)

Indien u 70 km te ver vindt om te fietsen, kunt u de eerste 25 km vanaf Magdeburg door het Jerichowerland desgewenst per trein (ticket ca. € 10) overbruggen tot het kleine plaatsje Burg, ook de stad van de torens genoemd. In het historische binnenstadje treft u zeer veel beschilderde en historische monumenten aan.
Van Burg fietst u dan langs kleine dorpen naar Tangermünde (nog ca.45 km). Onderweg maakt u een korte omweg naar de romantische kloosterkerk Jerichow. Het stadje Tangermünde ontstond ca. 800 jaar geleden onder de beschutting van de burcht en heeft haar bekoorlijke middeleeuwse karakter tot op de dag van vandaag weten te behouden. Het stadje ligt op een hoogvlakte op het punt waar de Elbe in de Tanger stroomt en kenmerkt zich door het schitterende Auenlandschap (ooilandschap).

Overnachting in Tangermünde

Dag 3 – Tangermünde – Havelberg

Afstand: ca. 50 km

De dag begint zeer ontspannen met een tocht door het beschermde natuurgebied “Alte Elbe” , met als eindpunt Havelberg, de ‘Eiland- en Domstad in het groen’. Onderweg rijdt u langs het Schloss Storkau. Klein en onopvallend ligt Havelberg aan de monding van de Havel en de Elbe. Neem de tijd om de indrukwekkende Gotische dom te bekijken en flaneer door de mooie historische binnenstad.

Overnachting in Havelberg

Dag 4 – Havelberg – Wittenberge of Gartow am See

Afstand: ca. 38 of 63 km 

Vandaag fietst u door het vreedzame oerstroomdal van de Elbe naar het plaatsje Wittenberge, met haar unieke panorama en haar, op een na, grootste klokkentoren van Europa. Aansluitend fietst u door het ‘UNESCO- Biosphärenreservat Flusslandschaft Elbe-Brandenburg’. Dit is een van de meest indrukwekkende rivierenlandschappen van Duitsland. Onderweg kunt u het fameuze Grenzlandmuseum in Schnackenburg (herinneringen aan het IJzeren Gordijn) bezoeken. Het plaatsje Gartow ligt midden in het biosfeerreservaat. Dus u kunt kiezen voor een overnachting in cultuur of natuur.

Overnachting in Wittenberge of Gartow am See

Dag 5 – Gartow am See of Wittenberge – Hitzacker

Afstand: ca. 58 of 78 km (kan 15 km verkort worden door vanuit Danneberg naar Hitzacker de trein te nemen (ticket ca. € 10)

Vandaag kronkelt uw route zich langs de romantische Elbe naar Hitzacker. Deze stad maakt, met haar schilderachtige binnenstad van Noord-Duitse baksteenarchitectuur, net als meerdere stadjes op deze route, deel uit van de fraaie vakwerkroute van Duitsland.

Overnachting in Hitzacker

Dag 6 – Hitzacker – Lauenburg

Afstand: ca. 55 km

Vandaag fietst u, via een licht heuvelachtig landschap, van Hitzacker naar Lauenburg. Karakteristiek voor deze Elbestad is haar omlijste silhouet van de stad, dat u vanaf de oever van de Elbe kunt aanschouwen. Dominant aanwezig is het slot met de majestueuze slottoren en de kerktoren van de Maria Magdalena Kerk. Ook de attractieve Fürstengarten en het fantastisch zicht op het natuurschoon langs de oever van de Elbe, dat reikt tot aan Lüneburg, zullen deze dag onvergetelijk maken.

Overnachting in Lauenburg

Dag 7 – Lauenburg – Hamburg

Afstand: ca. 55 km

Comfortabele fietspaden leiden u langs de Elbe, via Geesthacht, naar de grote haven- en wereldstad Hamburg. Hamburg is een internationale stad, rijk aan kunst en cultuur. De stad telt talloze monumenten en er heerst een unieke sfeer. Hanzestad Hamburg heeft vele kerken, maar slechts één Michel, zoals de barokke Sankt Michaeliskerk liefkozend wordt genoemd. De kerk werd in haar roemruchte geschiedenis 2 x door brand verwoest. Ze is nog altijd in gebruik als kerk, maar wordt ook veel gebruikt voor klassieke concerten, vaak met koorzang. Haar toren is maar liefst 132 m hoog en steekt hoog boven de omgeving uit. U kunt de toren te voet of met de lift beklimmen en vanaf 82 meter hoogte vanaf een platform over de stad uitkijken. Met zonsondergang een formidabel gezicht. Op de tweede verdieping is een multimediavoorstelling te zien, waar op een 5 meter hoog panoramadoek de hoogte- en dieptepunten van de 1000-jarige geschiedenis van Hamburg worden belicht.
Op uw to do list in Hamburg mag verder zeker niet ontbreken een bezoek aan de haven (de 3de van Europa, na Rotterdam en Antwerpen). U kunt een rondvaart maken op een zgn. barkasse (een kleine open rondvaartboot). Bent u op zondag in Hamburg, bezoek dan de levendige vismarkt bij de haven (als sinds de 18de eeuw op deze plek) en neem – net als de Hamburgenaren – een pekelharing met schnapps. Bij mooi weer moet u zeker ook naar de volstrekt unieke Alstermeren gaan. Ooit in de 13e eeuw werden ze aangelegd voor de drinkwatervoorziening, de Binnenalster binnen de oude stadsmuren, de Buitenalster erbuiten. Nergens elders vindt u binnen de oude stadsmuren zo’n schitterend meer midden in de stad. U kunt er tegenwoordig heerlijk een van de vele terrasjes pakken. Tenslotte is een bezoek aan Speicherstadt zeer aan te bevelen. Dit complex van oude havenpakhuizen vormt een stadje op zichzelf, sommige zijn nog als pakhuis in gebruik, maar vele zijn veranderd in winkels, galeries of restaurants. Speicherstadt herbergt interessante attracties: het Speicherstadt Museum, het Gewürzmuseum en Miniatur Wunderland.

Overnachting in Hamburg

Dag 8 – Einde van uw fietsvakantie

U kunt, na het ontbijt, weer huiswaarts keren. U kunt er ook voor kiezen om door te fietsen naar Cuxhaven (in 2 fietsdagen)

=================================================================================

Verlenging  naar Cuxhaven over Glückstadt (officiële Elberadweg)

Dag 9 – Hamburg – Glückstadt

Afstand: ca. 56 km

Vanuit Hanzestad Hamburg maakt u een bijna volledig autovrije tocht over de Elberadweg, richting Glückstadt. Onderweg rijdt u vlak langs de botenbegroetingsplaats in Wedel. Ieder binnenvarend of uitvarend schip wordt feestelijk met het passende volkslied begroet. Dit is heel bijzondere ervaring, mooi om even bij stil te staan. Aan het einde van de tocht bereikt u Glückstad. Historische gebouwen en adellijke boerderijen vormen de unieke en bijna compleet behouden historische binnenstad.

Overnachting in Glückstadt

Dag 10 – Glückstadt – Cuxhaven

Afstand: ca. 58 km

Met het veer (prijs overtocht niet in de reis inbegrepen) vaart u naar de andere kant van de Elbe. Vanaf hier fietst u door het ‘Cuxland’, de regio van Cuxhaven. De traditionele badplaatsen en zeebaden, gelegen aan de Noordzeekust van Cuxland, trekken jaarlijks talloze badgasten. Achter de duinen liggen de heide en moerassen. Aangekomen in Cuxhaven heeft u nog tijd om de vele attracties, die de Noordzeestad te bieden heeft, te bezichtigen. Een prachtige strandwandeling is een mooie afsluiting van deze boeiende fietsreis.

Overnachting in Cuxhaven

Dag 11 – Einde van uw fietsvakantie

Na het ontbijt keert u naar huis terug. U kunt uiteraard ook uw vakantie met enkele dagen aan het strand verlengen.

Offerte Aanvragen

De Elbe fietsroute deel 4, van Magdeburg naar Hamburg en eventueel door naar Cuxhaven is zeer gemakkelijk en vlak. De Elberoute biedt u de mogelijkheid haast geheel autovrij een van de mooiste en belangrijkste rivieren van Duitsland te volgen. Sommige delen van de route leiden u over kleinere B-weggetjes door het afwisselende rivierenlandschap. Wij gebruiken een verbeterde, eigen route, dus niet overal de officiële route.

Kenmerken van de Elberoute deel 4 : Elberadweg Magdeburg – Hamburg / Cuxhaven

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs uitstekende hotels/pensions
 • Duur: standaardvariant 8/10 dagen, 7/9 nachten, 6/8 fietsdagen en standaardvariant met extra overnachting in Burg 9/11 dagen, 8/10 nachten, 7/9 fietsdagen.
 • Afstand: standaardvariant 350 km (Magdeburg – Hamburg) en 490 km (Magdeburg – Hamburg – Cuxhaven)
 • Afstand per dag: Standaard ca. 45 – 60 km per dag
 • Periode: 13 april tot 7 oktober
 • Startdag:
  • Zonder bagagevervoer: wanneer u wilt.
  • Met bagagevervoer 8/10-daagse standaardtour: u kunt alleen op zaterdag en maandag aankomen in Magdeburg.
  • Met bagagevervoer 9/11-daagse standaardtour: u kunt u alleen op vrijdag en zondag aankomen in Magdeburg.
 • Overnachtingen 8-10 daagse standaard fietstour in: Magdeburg, Tangermünde, Havelberg, Wittenberge/Gartow am See, Hitzacker, Lauenburg, Hamburg (8 dagen); verlenging mogelijk met overnachting in Glückstadt en Cuxhaven (10 dagen)
 • Overnachtingen 9-11 daagse standaard fietstour in: Magdeburg, Burg, Tangermünde, Havelberg, Wittenberge/Gartow am See, Hitzacker, Lauenburg, Hamburg (9 dagen); verlenging mogelijk met overnachting in Glückstadt en Cuxhaven (11 dagen)
 • Accommodaties: *** / **** hotels / pensions
 • Verzorging:  Logies ontbijt (uitgebreid buffet of continentaal ontbijt) of half pension (3-gangenmenu).
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:

  ◘◘◘◘

  Geschikt voor fietsers van alle leeftijden, met een normale gezondheid. Op een aantal langere trajecten kan een stuk met de trein worden overbrugd. Voor de sportieve variant is uiteraard meer conditie nodig vanwege de langere etappes.

 • Vervoer naar Magdeburg : niet inbegrepen (wij kunnen wel adviseren)

Ervaringen van klanten

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,2

Algemeen oordeel: 4
“Persoonlijk, maatwerk, komt afspraken na.”
Mevr. Meijer-Kampschoër

Algemeen oordeel: 4
“Een positieve ervaring. Een fietsreis die goed beviel door het mooie landschap en de afwisseling van natuur en cultuur.” 
Dhr. Martens

Algemeen oordeel: 4
“Prima. Tot in de puntjes verzorgd.
Mevr. Engels-Hoogewoning, juni 2019 (combinatie tour Elberoute deel 3 en 4)

Algemeen oordeel:  4
“Positief. Fijne combinatie van natuur en cultuur.”
Mevr. Muller, augustus 2017

Algemeen oordeel:  5
Fam. Magnus, juli 2015

Inbegrepen in de basisprijs:

 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte *** / **** hotels/pensions
 • Uitgebreid ontbijt al dan niet in buffetvorm
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (bij basisprijs A)
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning in Duitsland (dagelijks van 8 – 20 uur: Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen
 • Uitvoerige reisbescheiden: bezienswaardigheden, belangrijke telefoonnummers
 • Pretourmeeting in Magdeburg

Extra standaard opties

 • Half pension (3-gangen avondmenu)
 • Huurfietsen (7-/21-versnellingen)
 • Huur E-bikes
 • Extra nachten in álle overnachtingsplaatsen
 • Transfer terug naar Magdeburg: met de trein vanaf Hamburg (ca. 3 uur, ca. € 60 pp, exclusief fietsen), met de trein vanaf Cuxhaven (ca.5,5 uur, ca. € 70 pp, excl. fietsen). Met onze transferbus (incl. fietsen), beperkte plaatsen beschikbaar, reservering bij boeking noodzakelijk. Er dienen minstens 4 personen te boeken. Prijs van transferbus per persoon vanaf Hamburg € 100 pp, vanaf Cuxhaven € 130 pp. Betaling ter plaatse.
 • Parkeren in Magdeburg kan in openbare parkeergarage (ca. € 10 per dag, geen reservering nodig, ter plaatse te betalen).

Dit laatste deel van de Elberoute is de vierde in een reeks die begint bij de bron van de Elbe en hier eindigt in de Noordzee:

 • De Elberoute, deel 1, van de bron naar Praag (8 dgn)
 • De Elberoute, deel 2 van Praag naar Dresden (7 dgn)
 • De Elberoute, deel 3 van Dresden naar Lutherstadt Wittenberg en verder naar Dessau en Magdeburg (6 – 8 dgn)
 • De Elberoute, deel 4 van Magdeburg naar Hamburg en verder naar Cuxhaven (8/9 – 10/11 dagen). Deze laatste is hier omschreven, de eerste 3 vindt u elders in ons aanbod.

Alle 4 fietsreizen kunt u standaard (40 – 55 km)  fietsen. De Elberoute deel 1 en 2  kunt u ook in ca. 30 – 40 km per dag fietsen.

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan. Voor dit soort maatwerk, dat buiten de standaard opties valt (zie prijzenlijst), betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2019

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen

 Startdag

  • Zonder bagagevervoer: wanneer u wilt.
  • Met bagagevervoer 8/10-daagse standaardtour: u kunt alleen op zaterdag en maandag aankomen in Magdeburg.
  • Met bagagevervoer 9/11-daagse standaardtour (extra nacht Burg): u kunt u alleen op vrijdag en zondag aankomen in Magdeburg.

 

Termijnen 2019

8/10-daagse standaardtour:

Seizoen 1: 13.04 – 27.05 en 20.08 – 07.10
Seizoen 2: 28.05 –19.08

9/11-daagse standaardtour (extra nacht Burg):

Seizoen 1: 12.04 – 26.05 en 19.08 – 06.10
Seizoen 2: 27.05 –18.08

 

Prijzen per persoon: 8/10-daagse en 9/11-daagse standaardtour

(gem. ca. 45 – 70 km per dag, sommige lange etappes kunnen met de trein worden bekort)

Overnachtingen in: Magdeburg, Burg (alleen 9/11-daagse), Tangermünde, Havelberg, Wittenberge/Gartow am See, Hitzacker, Lauenburg, Hamburg (8/9 dagen); verlenging mogelijk met overnachting in Glückstadt en Cuxhaven (10/11 dagen)

Elberadweg Magdeburg – Cuxhaven over Glückstadt

Elberadweg Magdeburg – Hamburg 8 dagen 9 dagen
(+ nacht Burg)
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer
(seizoen 1)
€ 565,00 € 635,00
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer
(seizoen 1)
€ 505,00 € 565,00
Toeslag seizoen 2 €   30,00 €   35,00
Toeslag 1-pers. kamer € 175,00 € 200,00
Toeslag halfpension per tour € 154,00 € 176,00
Huurfiets (7/21 versnellingen) per tour €   75,00 €   75,00
Huur E-bike per tour € 180,00 € 190,00
Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst) € 30 per boeking € 30 per boeking
Boekingskosten maatwerk € 100 per boeking € 100 per boeking
10 dagen 11 dagen (+ nacht Burg)
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer
(seizoen 1)
€ 735,00 € 795,00
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer
(seizoen 1)
€ 655,00 € 705,00
Toeslag seizoen 2 €   35,00 €   25,00
Toeslag 1-pers. kamer € 225,00 € 250,00
Toeslag halfpension per tour € 198,00 € 220,00
Huurfiets (7/21 versnellingen) per tour €   80,00 €   80,00
Huur E-bike per tour € 210,00 € 220,00
Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst) € 30 per boeking € 30 per boeking
Boekingskosten maatwerk € 100 per boeking € 100 per boeking

 

Toelichting Hotelklasse

*Hotelklasse:

Comfortabele Gasthofen en hotels ***/**** niveau, centraal gelegen, op loopafstand van bezienswaardigheden.

Prijzen extra nachten per persoon:

Plaats in 2-pers k/in 1-pers k Toeslag half pension
Magdeburg € 52,-/€ 74,- € 25 / €  30
Hamburg  € 64,-/€ 104,- € 25 / € 30
Cuxhaven € 62,-/€ 102,- €  25 / € 30

 

Parkeerkosten en kosten transfer terug naar het begin

Indien u met het openbaar vervoer wilt komen: er zijn goede treinverbindingen met Magdeburg. Vanuit België is het het handigst om ook over Nederland te reizen met de trein. Dat zijn de snelste verbindingen.
Vanuit Hamburg kunt u rechtstreeks terug naar Nederland. Vanuit Cuxhaven kunt u het beste over Hamburg terug gaan.

Komt u met uw eigen auto:

 • Parkeren in Magdeburg kan in openbare parkeergarage (ca. € 10 per dag, geen reservering nodig, ter plaatse te betalen).
 • Transfer van Hamburg terug naar Magdeburg: met de trein (ca. 3 uur, ca. € 60 pp, exclusief fietsen), transfer vanaf Cuxhaven terug naar Magdeburg: met de trein (ca. 5,5 uur, ca. € 70 pp, exclusief fietsen).
 • Transfer met onze transferbus (incl. fietsen), beperkte plaatsen beschikbaar, reservering bij boeking noodzakelijk. Er dienen minstens 4 personen te boeken. Prijs van transferbus per persoon vanaf Hamburg € 100, vanaf Cuxhaven € 130. Betaling ter plaatse.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl