Elberoute deel 4: Elberadweg van Magdeburg naar Hamburg / Cuxhaven

Fietsvakantie Elberoute, deel 4, van Magdeburg naar Hamburg en Cuxhaven

Individuele Fietsreis langs de Duitse Elbe

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs hotels/pensions
 • Duur: 8/9 of 10/11 dagen naar resp. Hamburg/Cuxhaven
 • Afstand: 351 km (Magdeburg - Hamburg) of 491 km (verlenging naar Cuxhaven)
 • Afstand per dag: ca. 40 - 55 km per dag
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘. Gemakkelijke fietsreis over nagenoeg vlak terrein.

In dit laatste deel van de Elberoute, fietst u de frisse zeewind tegemoet. Vanaf Magdeburg fietst u door een bekoorlijk- en uniek stukje Duitsland. Langs de Elbe liggen enkele van de mooiste rivierenlandschappen van Duitsland. Auenwälder (ooibossen), uitgestrekte weiden en kleine binnenmeren overheersen het landschap. Harmonieus ingebed in de natuur liggen indrukwekkende bouwwerken zoals de middeleeuwse Burg von Tangermünde, het Lauenburger Schloss, evenals talloze fraaie bakstenen en vakwerkhuizen en boerderijen. Als kroon op uw tocht bezoekt u de wereldstad Hamburg. Hier kunt u uw fietsreis beëindigen. Desgewenst kunt u uw reis verlengen tot Cuxhaven, het punt waar de Elbe in de Noordzee uitmondt. Een frisse strandwandeling is dan een mooie afsluiting van uw fietsreis.

Elberoute deel 4: Fietsvakantie langs de Elbe van Magdeburg naar Hamburg / Cuxhaven

Langs de Elbe liggen enkele van de mooiste rivierenlandschappen van Duitsland. Auenwälder (ooibossen), uitgestrekte weiden en kleine binnenmeren overheersen het landschap. Vanaf Magdeburg volgt u de rivier en fietst u door een bekoorlijk- en uniek stukje Duitsland. Harmonieus ingebed in de natuur liggen indrukwekkende bouwwerken zoals de middeleeuwse Burg von Tangermünde, het Lauenburger Schloss, evenals talloze baksteen- en vakwerkhuizen en boerderijen. Als kroon op uw tocht bezoekt u de wereldstad, tevens historische Hanzestad Hamburg. Hier kunt u uw fietsreis beëindigen.
U kunt uw fietsreis desgewenst ook verlengen tot Cuxhaven, het punt waar de Elbe in de Noordzee uitmondt.  U volgt de officiële  Elberadweg naar het prachtige Glückstadt, waarvan de historische binnenstad bijna geheel behouden is gebleven (sta onderweg even stil bij de botenbegroetingsplaats in Wedel, waar elk schip met zijn eigen volkslied begroet wordt). Voorbij Glückstadt steekt u over naar Cuxland om te eindigen aan zee in Cuxhaven.

We bieden deze fietsreis aan in 4 varianten:

 • 8-daagse variant van Magdeburg naar Hamburg
 • 9-daagse variant van Magdeburg naar Hamburg met een extra overnachting in Burg (tussen Magdeburg en Tangermunde)
 • 10-daagse variant van Magdeburg naar Cuxhaven
 • 11-daagse variant van Magdeburg naar Cuxhaven met een extra overnachting in Burg (tussen Magdeburg en Tangermunde)

 

Van dag tot dag 

Dag 1 – Individuele aankomst in Magdeburg 

U arriveert vandaag in Magdeburg, de stad met de belangrijkste binnenhaven van Oost-Duitsland. Magdeburg is vooral de moeite waard voor kunst- en geschiedliefhebbers. De beroemde St. Mauritius- en St. Katharinadom, het Kunstmuseum in het Onze Lieve Vrouwen klooster en de door Friedensreich Hundertwasser ontworpen “Grüne Zitadelle” zijn stuk voor stuk het bekijken waard.

Overnachting in Magdeburg

Dag 2 – Magdeburg – Burg – Tangermünde

Afstand: ca. 70 km

(in de 9- en 11-daagse variant vindt een tussenovernachting in Burg plaats)

Vanaf Magdeburg start u uw fietsreis door het Jerichowerland tot het kleine plaatsje Burg, ook de stad van de torens genoemd. In het historische binnenstadje treft u zeer veel beschilderde en historische monumenten aan. Vanaf Burg fietst u langs kleine dorpen naar Tangermünde. Onderweg kunt u een korte omweg maken naar de romantische kloosterkerk Jerichow. Het stadje Tangermünde ontstond ca. 800 jaar geleden onder de beschutting van de burcht en heeft haar bekoorlijke middeleeuwse karakter tot op de dag van vandaag weten te behouden. Het stadje ligt op een hoogvlakte op het punt waar de Elbe in de Tanger stroomt en kenmerkt zich door het schitterende Auenlandschap (ooilandschap).

Overnachting in Tangermünde

Dag 3 – Tangermünde – Havelberg

Afstand: ca. 50 km

De dag begint zeer ontspannen met een tocht door het beschermde natuurgebied “Alte Elbe”. Onderweg fietst u langs het Schloss Storkau. Eindpunt van vandaag is Havelberg; de ‘Eiland- en Domstad in het groen’.  Klein en onopvallend ligt Havelberg aan de monding van de Havel en de Elbe. Neem de tijd om de indrukwekkende Gotische dom te bekijken en flaneer door de mooie historische binnenstad.

Overnachting in Havelberg

Dag 4 – Havelberg – omgeving Gartow am See

Afstand: ca. 40 tot 60 km 

Vandaag fietst u door het vreedzame oerstroomdal van de Elbe naar het plaatsje Wittenberge, met haar unieke panorama en haar, op een na, grootste klokkentoren van Europa. Aansluitend fietst u door het ‘UNESCO- Biosphärenreservat Flusslandschaft Elbe-Brandenburg’. Dit is een van de meest indrukwekkende rivierenlandschappen van Duitsland. Onderweg kunt u het fameuze Grenzlandmuseum in Schnackenburg (herinneringen aan het IJzeren Gordijn) bezoeken. Het plaatsje Gartow ligt midden in het biosfeerreservaat.

Overnachting in Gartow am See of omgeving

Dag 5 – omgeving Gartow am See – Hitzacker

Afstand: ca. 60 of 80 km (kan 15 km verkort worden door vanaf Danneberg de trein te nemen)

Vandaag kronkelt de fietsroute zich langs de romantische Elbe naar Hitzacker. Deze stad heeft een schilderachtige binnenstad met Noord-Duitse baksteenarchitectuur. Hitzacker maakt, net als meerdere stadjes op deze route, deel uit van de fraaie vakwerkroute van Duitsland.

Overnachting in Hitzacker

Dag 6 – Hitzacker – Lauenburg

Afstand: ca. 55 km

Vandaag fietst u via een licht heuvelachtig landschap naar Lauenburg. Karakteristiek voor deze Elbestad is haar omlijste silhouet van de stad, dat u vanaf de oever van de Elbe kunt aanschouwen. Dominant aanwezig is het slot met de majestueuze slottoren en de kerktoren van de Maria Magdalena Kerk. Ook de attractieve Fürstengarten en het fantastisch zicht op het natuurschoon langs de oever van de Elbe, zullen deze dag onvergetelijk maken.

Overnachting in Lauenburg

Dag 7 – Lauenburg – Hamburg

Afstand: ca. 55 km

Comfortabele fietspaden leiden u langs de Elbe, via Geesthacht, naar de grote haven- en wereldstad Hamburg. Hamburg is een internationale stad, rijk aan kunst en cultuur. De stad telt talloze monumenten en er heerst een unieke sfeer. Hanzestad Hamburg heeft vele kerken, maar slechts één Michel, zoals de barokke Sankt Michaeliskerk liefkozend wordt genoemd. De kerk werd in haar roemruchte geschiedenis 2 x door brand verwoest. Ze is nog altijd in gebruik als kerk, maar wordt ook veel gebruikt voor klassieke concerten. Haar toren is maar liefst 132 m hoog en steekt hoog boven de omgeving uit. U kunt de toren te voet of met de lift beklimmen en vanaf 82 meter hoogte vanaf een platform over de stad uitkijken. Met zonsondergang een formidabel gezicht.
Op uw to do list in Hamburg mag een bezoek aan de haven (de 3de van Europa, na Rotterdam en Antwerpen) zeker niet ontbreken. U kunt een rondvaart maken op een zgn. barkasse (een kleine open rondvaartboot). Bent u op zondag in Hamburg, bezoek dan de levendige vismarkt bij de haven (als sinds de 18de eeuw op deze plek) en neem – net als de Hamburgenaren – een pekelharing met schnapps. Bij mooi weer moet u zeker ook naar de volstrekt unieke Alstermeren gaan. Ooit in de 13e eeuw werden ze aangelegd voor de drinkwatervoorziening, de Binnenalster binnen de oude stadsmuren, de Buitenalster erbuiten. Nergens elders vindt u binnen de oude stadsmuren zo’n schitterend meer midden in de stad. U kunt er tegenwoordig heerlijk een van de vele terrasjes pakken. Tenslotte is een bezoek aan Speicherstadt zeer aan te bevelen. Dit complex van oude havenpakhuizen vormt een stadje op zichzelf, sommige zijn nog als pakhuis in gebruik, maar vele zijn veranderd in winkels, galeries of restaurants. Speicherstadt herbergt interessante attracties: het Speicherstadt Museum, het Gewürzmuseum en Miniatur Wunderland.

Overnachting in Hamburg

Dag 8 – Einde van uw fietsvakantie

U kunt, na het ontbijt, weer huiswaarts keren. U kunt er ook voor kiezen om door te fietsen naar Cuxhaven.

=================================================================================

Verlenging  naar Cuxhaven

Dag 9 – Hamburg – Glückstadt

Afstand: ca. 56 km

Vanuit Hanzestad Hamburg maakt u een bijna volledig autovrije tocht over de Elberadweg, richting Glückstadt. Onderweg fietst u vlak langs de botenbegroetingsplaats in Wedel. Ieder binnenvarend of uitvarend schip wordt feestelijk met het passende volkslied begroet. Dit is heel bijzondere ervaring, mooi om even bij stil te staan. Aan het einde van de tocht bereikt u Glückstad. Historische gebouwen en adellijke boerderijen vormen de unieke en bijna compleet behouden historische binnenstad.

Overnachting in Glückstadt

Dag 10 – Glückstadt – Cuxhaven

Afstand: ca. 58 km

Met het veer vaart u naar de andere kant van de Elbe. Vanaf hier fietst u door het ‘Cuxland’, de regio van Cuxhaven. De traditionele badplaatsen en zeebaden, gelegen aan de Noordzeekust van Cuxland, trekken jaarlijks talloze badgasten. Achter de duinen liggen de heide en moerassen. Aangekomen in Cuxhaven heeft u nog tijd om de vele attracties, die de Noordzeestad te bieden heeft, te bezichtigen. Een prachtige strandwandeling is een mooie afsluiting van deze boeiende fietsreis.

Overnachting in Cuxhaven

Dag 11 – Einde van uw fietsvakantie

Na het ontbijt keert u terug naar huis. U kunt uiteraard ook uw vakantie met enkele dagen aan het strand verlengen.

Offerte Aanvragen

Wat is inbegrepen – Elberoute deel 4

Inbegrepen

 • Pretourmeeting in Magdeburg
 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte hotels/pensions/Gasthöfe 3*/4* niveau
 • Uitgebreid ontbijt
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse.
 • Uitstekend Nederlandstalige routebeschrijving
 • Goed uitgewerkt kaartmateriaal + GPX-bestanden voor op uw GPS of mobiele telefoon
 • Uitvoerige reisbescheiden met toeristische informatie
 • Huurfietsverzekering
 • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties

  • Huurfietsen (7-/21-versnellingen)
  • Huur E-bikes
  • Extra nachten (op aanvraag)
  • Transfer terug naar Magdeburg: met de trein vanaf Hamburg (ca. 3 uur), met de trein vanaf Cuxhaven (ca. 5,5 uur). Met onze transferbus (incl. fietsen): vanaf Hamburg € 100 pp, vanaf Cuxhaven € 130 pp. Er dienen minstens 4 personen mee te gaan. Reservering bij boeking, betaling ter plaatse.

Parkeren

Parkeren in Magdeburg kan in een openbare parkeergarage (ca. € 10 per dag, geen reservering nodig, ter plaatse te betalen).

De Elberadweg deel 4 Magdeburg – Hamburg/Cuxhaven, voor wie?

Moeilijkheidsgraad 1 van 5

De Elberadweg van Magdeburg naar Hamburg en eventueel door naar Cuxhaven is gemakkelijk en vlak. De Elberoute biedt u de mogelijkheid haast geheel autovrij een van de mooiste en belangrijkste rivieren van Duitsland te volgen. Sommige delen van de route leiden u over kleinere B-weggetjes door het afwisselende rivierenlandschap. Hierdoor is deze reis geschikt voor recreatieve fietsers van alle leeftijden.

Ervaringen van onze fietsers – Elberoute deel 4

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,2

Algemeen oordeel: 4
“Persoonlijk, maatwerk, komt afspraken na.”
Mevr. Meijer-Kampschoër

Algemeen oordeel: 4
“Een positieve ervaring. Een fietsreis die goed beviel door het mooie landschap en de afwisseling van natuur en cultuur.” 
Dhr. Martens

Algemeen oordeel: 4
“Prima. Tot in de puntjes verzorgd.
Mevr. Engels-Hoogewoning, juni 2019 (combinatie tour Elberoute deel 3 en 4)

Algemeen oordeel:  4
“Positief. Fijne combinatie van natuur en cultuur.”
Mevr. Muller, augustus 2017

Algemeen oordeel:  5
Fam. Magnus, juli 2015

Maatwerk – Elberoute deel 4 van Magdeburg naar Hamburg / Cuxhaven

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2020 – Elberadweg van Magdeburg naar Hamburg / Cuxhaven

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!
 

Startdag

  • Zonder bagagevervoer: wanneer u wilt
  • Met bagagevervoer 8- en 10-daagse variant: u kunt op zaterdag en maandag aankomen in Magdeburg
  • Met bagagevervoer 9- en 11-daagse variant (extra nacht Burg): u kunt op vrijdag en zondag aankomen in Magdeburg

 

Termijnen

8- en 10-daagse variant

Seizoen 1: 11.04 – 25.05 en 25.08 – 05.10
Seizoen 2: 26.05 – 24.08

9- en 11-daagse variant (nacht Burg)

Seizoen 1: 10.04 – 25.05 en 25.08 – 05.10
Seizoen 2: 26.05 –24.08
 

Prijzen per persoon

Elberadweg Magdeburg – Hamburg 8 dagen 9 dagen
(nacht Burg)
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer € 585 € 655
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer € 525 € 585
Toeslag seizoen 2 €   30 €   40
Toeslag 1-pers. kamer € 175 € 200
Huurfiets (7/21 versnellingen) per tour €   79 €   85
Huur E-bike per tour € 189 € 199
Boekingskosten standaard, per boeking € 30 € 30
Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking € 100 € 100
10 dagen 11 dagen (nacht Burg)
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer € 755 € 819
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer € 675 € 730
Toeslag seizoen 2 €   40 €   30
Toeslag 1-pers. kamer € 225 € 250
Huurfiets (7/21 versnellingen) per tour €   89 €   95
Huur E-bike per tour € 219 € 235
Boekingskosten standaard, per boeking € 30 € 30
Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking € 100 € 100

 
Hotelklasse

Hotels, pensions of Gasthöfe 3*/4* niveau
 
Prijzen extra nachten p.p.

Plaats in 2-pers k/in 1-pers k
Magdeburg € 52,-/€ 74,-
Hamburg  € 64,-/€ 104,-
Cuxhaven € 65,-/€ 107,-

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent