Klassieke fietsreis Drauradweg: van Brixen naar Villach

Drauroute - Brixen

Individuele fietsreis langs de Drau

 • Soort reis: individuele fietsreis Italië en Oostenrijk langs goede 3-sterren hotels/pensions
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 240 km
 • Afstand per dag: standaard: ca. 30 - 50 km per dag (gemiddeld 40 km per dag)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘ Geschikt voor fietsers van alle leeftijden met een goede gezondheid en goede basisconditie (wel redelijk sportief ingesteld).

OOp deze fietsreis fietst u van Zuid-Tirol, trefpunt van twee culturen (de Italiaanse en Oostenrijkse), langs de rivieren Rienz en Drau naar de stad Villach. Startpunt is de oude bisschopsstad Brixen, dat ingebed ligt tussen de heuvels en wijnbergen van de bekende Sylvaner wijndruif. U fietst de eerste twee dagen bergopwaarts door het Pustertal, dat vanwege zijn weiden en bossen ook het “Grüne Tal” genoemd wordt, via de Michael-Pacher-stad Bruneck naar de waterscheiding van de Rienz en de Drau in Toblach. Na Toblach wordt de tour gemakkelijker, want vanaf daar gaat het stroomafwaarts langs de dan Oostenrijkse Drau. Via Lienz, zonnige stad met zijn Italiaanse flair, fietst u door het schitterende Oberdrautal met haar Almen en hoge bergtoppen naar Spittal (en de Milstättersee) en vervolgens naar de Alpenstad Villach. Villach is het kruispunt van de oost-west en noord-zuid verbindingen door de Alpen. Italiaanse flair, Tiroler lekkernijen, Karinthische specialiteiten en vele zonuren – de meeste in de Alpen - typeren deze tour.

Fietsen langs de Drau van Brixen naar Villach

Op deze fietsreis fietst u van Zuid-Tirol, trefpunt van twee culturen (de Italiaanse en Oostenrijkse), langs de rivieren Rienz en Drau naar de stad Villach. Startpunt is de oude bisschopsstad Brixen, dat ingebed ligt tussen de heuvels en wijnbergen van de bekende Sylvaner wijndruif.  U fietst de eerste twee dagen bergopwaarts door het Pustertal, dat vanwege zijn weiden en bossen ook het “Grüne Tal” genoemd wordt, via de Michael-Pacher-stad Bruneck naar de waterscheiding van de Rienz en de Drau in Toblach. Na Toblach wordt de tour gemakkelijker, want vanaf daar gaat het stroomafwaarts langs de dan Oostenrijkse Drau. Via Lienz, zonnige stad met zijn Italiaanse flair, fietst u door het schitterende Oberdrautal met haar Almen en hoge bergtoppen naar Spittal (en de Milstättersee) en vervolgens naar de Alpenstad Villach. Villach is het kruispunt van de oost-west en noord-zuid verbindingen door de Alpen.

Italiaanse flair, Tiroler lekkernijen, Karinthische specialiteiten en vele zonuren – de meeste in de Alpen – typeren deze tour.

Bezienswaardigheden onderweg:
 • De bisschopsstad Brixen (Brixner Dom met Kloostergang, Hofburg met Kribbenverzameling)
 • Fort Franzensfeste
 • De stad Bruneck (Michael Pacherstad: belangrijke, vernieuwende schilder, beeldhouwer en altaarontwerper van de laat gotiek)
 • Südtiroler Landesmuseum für Volkenkunde (over boerenleven in Zuid-Tirol)
 • Messner Mountain Museum Ripa (over bergvolkeren en bergleven overall ter wereld)
 • Gustav Mahler “Komponierhäuschen” in Toblach
 • Romaanse Kerk in Innichen
 • Dolomietenstadt Lienz (gezellige stad, Schloß Bruck, Aguntum)
 • Schloß Porcia in Spittal an der Drau
 • Millstätter See en de andere Kärnter Seen (zwemmeren)
 • Ruïne Landskron bij Villach
Dag 1: Individuele aankomst in Brixen (Bressanone)

U komt aan op eigen gelegenheid in uw starthotel in Italië. Dit is in de Zuidtiroolse bisschopsstad Brixen (Bressanone). Hier kunt u de zeer oude kloostergang (met gotische Fresco’s) bezoeken, daterend uit de pre-Romaanse tijd, maar later in Romaanse en Gotische stijl omgebouwd. Samen met de aangrenzende gebouwen Brixner Dom, Johanneskapelle en Frauenkirche vormt zij het hart van het Domdistrict. In de Hofburg kunt u een kribbeverzameling bewonderen.

 Overnachting in Brixen

Dag 2: Brixen (Bressanone) – Bruneck (Brunico) 

Afstand: ca. 44 km

Vanaf Brixen fietst u deze eerste dag het Pustertal omhoog, stroomopwaarts en stevig bergop. U passeert fort Franzensfeste, een magische plek dat dateert uit 1833. In de Tweede Wereldoorlog zou hier een gouden schat verborgen hebben gelegen. U komt vandaag ook langs de burcht Mühlbacher Klause (voormalige grenspost), die in de Middeleeuwen gebouwd is op de plaats waar in de Romeinse tijd zelfs ook al een grens lag. Langs de rivier Rienz gaat het dan verder naar Bruneck, de centrumplaats van het Pustertal. Wie genoeg energie over heeft kan vanuit Bruneck nog de fietsroute door het mooie Tauferer Ahrntal volgen naar het strategisch gelegen slot Burg Taufers.

Overnachting in Bruneck(Brunico)

Dag 3: Bruneck (Brunico) – Niederdorf of Toblach 

Afstand: ca. 24 – 29 km

Bruneck is de geboortestad van Michael Pacher (ca. 1435-1498). Hij was een belangrijke, vernieuwende schilder, beeldhouwer en altaarontwerper van de Laat-Gotiek. Hij was een van de eerste kunstenaars die de Italiaanse Renaissance schilderkunst in Duitsland introduceerde en combineerde met de noordelijke Gotiek. Zo creëerde hij enkele van de beroemdste altaren in de Europese kunstgeschiedenis, gekenmerkt door een subtiele vermenging van beeldhouwkunst en schilderkunst. Belangrijkste werken: het Altaar van St. Wolfgang in Salzkammergut (dat daar nog steeds staat) en het Altaar van de Kerkvaders in Neustift (dit altaar is daar helaas niet meer te bezichtigen, maar verplaatst naar de Pinakothek in München). Wilt u nog werk van Michael Pacher bewonderen, dan kan dat in de  parochiekerk van St. Lorenzo bij Bruneck, waar van het oorspronkelijke altaar nog de vleugelpanelen en het beeld van de Maagd Maria met Jezus en de druif rest.

Ook zeer interessant is een bezoek aan het “Messner Mountain Museum”: MMM Ripa (Tibetaans: Ri= berg, pa = mens). Dit museum in slot Bruneck is genoemd naar de beroemde bergbeklimmer Messner en is gewijd aan de levenswijze van bergvolken (bergcultuur) overal ter wereld: Azië, Afrika, Zuid Amerika en Europa.

Nadat u Bruneck heeft verlaten, volgt u de rivier Rienz verder stroomopwaarts. Gestaag omhoog gaat de route over Olang (onderweg uitzicht op de 2000 meter hoge Kronplatz, de “huisberg” van Bruneck) verder het Hochpustertal in, waar in de omgeving van Toblach de Drau ontspringt. Ambitieuze fietsers kunnen vanuit Toblach een tochtje maken het Höhlensteintal in, naar de Toblacher See en de Dürrensee. Dit is een verfrissend uitstapje na een afwisselende fietsdag. Het laatste meer ligt in de buurt van de bekendste Dolomietenpieken, de “Drei Zinnen”. Toblach is een bekende vakantieplaats en is daarom ook voor families een mooie bestemming. Zo kunt u een bezoek brengen aan de Kinderalm, Adventureland of roetsj u van de zomerrodelbaan.

Overnachting in Niederdorf of Toblach

Dag 4: Toblach – Lienz

Afstand: ca. 50 km, vanaf hier vlak/bergaf

Voordat u uit Toblach vertrekt, moet u beslist een bezoek brengen aan het “Komponierhäuschen” van Gustav Mahler, die hier in de omgeving zijn inspiratie vond.

Vanaf Toblach en het zogenaamde Toblacher Sattel fietst u vandaag steeds licht bergafwaarts langs de oevers van de Drau. Bij de grensplaats Innichen gaat u Oostenrijk binnen. In Innichen staat een fraaie Romaanse kerk. U fietst daarna verder naar Sillian, met zijn vele ambachtelijke bedrijven, waaronder houtbewerkingsbedrijven. U volgt de hier nog snelstromende Drau door weiden en bossen naar de hoofdstad van Oost-Tirol, namelijk het gezellige, zonnige Lienz. In Lienz komt de Drau in de bredere Isel en ze vervolgen hun weg samen als Drau. Lienz is een mooie centrumstad met veel voorzieningen en gezellige winkelstraten. Voor de liefhebbers is slot Bruck een mooi kasteel om te bezoeken.

Overnachting in Lienz of omgeving

Dag 5: Lienz – Berg im Drautal

Afstand: ca. 33 km

In Dölsach, net buiten Lienz, ligt het openluchtmuseum Aguntum. Aguntum was in de Romeinse tijd het centrum van de regio. U kunt er opgravingen van Romeinse gebouwen en Romeinse voorwerpen bezichtigen. U fietst door het groene dal met aan beide zijden beboste berghellingen met bergweiden richting Berg im Drautal. Onderweg ziet u links de ruïne van de Hohenburg boven Oberdrauburg. De laatste kilometers fietst u gemoedelijk over oude Romeinse handelswegen naar Berg im Drautal.

Overnachting in Berg

Dag 6: Berg im Drautal – Spittal an der Drau

Afstand: ca. 43 km

Vandaag fietst u grote stukken direct langs de Drau. Relax onderweg met een Kneippkuur (open koudwaterkuur) of picknick bij de Drauoase van Dellach (een soort boomhut). Naast de oorspronkelijke Alpendorpen ontdekt u na Greifenburg ook gebouwen in prachtige Renaissancestijl. Na de bocht bij Sachsenburg verbreedt het dal zich en komt Spittal in zicht. In Spittal moet u beslist slot Porcia bezoeken, dit is het mooiste Renaissancegebouw in Oostenrijk.

Overnachting in Spittal an der Drau of omgeving

Dag 7: Spittal an der Drau – Villach

Afstand: ca. 42 km 

Enkele kilometers buiten Spittal volgt u direct de rivieroever van de Drau. U wisselt vandaag enkele keren van oever. Voor Villach wordt het dal smaller. Villach is een belangrijke en oude Alpenstad, gelegen op het kruispunt van oost-west/noord-zuid verkeersverbindingen. Deze stad werd al voor de jaartelling bewoond. Villach is de op een na grootste stad van Kärnten en is niet alleen bekend vanwege zijn carnaval, maar vooral ook vanwege zijn „Kirchtag“. Dit is het grootste folkloristische feest van Oostenrijk, op de eerste zaterdag van augustus. Het trekt jaarlijks zo’n 400.000 bezoekers. Daarnaast is Villach ook een mooie, bezienswaardige stad.

Overnachting in Villach

Dag 8: Einde van uw reis

Na het ontbijt eindigt uw fietstour in Oostenrijk. Als u nog wat langer van uw vakantie wilt genieten, verlengen wij graag uw vakantie in Karinthië. U kunt extra nachten bijboeken in Klagenfurt, zodat u weer helemaal uitgerust naar huis terugkeert.

 

Offerte Aanvragen

Deze fietsreis is geschikt voor fietsers van alle leeftijden met een goede gezondheid en redelijk sportief ingesteld.  U volgt hoofdzakelijk de rivier Rienz stroomopwaarts (eerste 2 etappes) en de Drau stroomafwaarts. De route is bijna geheel geasfalteerd, op een paar korte stukken stevig, fijn steenslag na. De lange klim van Brixen naar Schabs (ca. 5 km) aan het begin van de eerste etappe, kunt u met de trein overbruggen. Vanaf Toblach is de route overwegend vlak of licht bergaf. Daardoor is deze tour ook voor kinderen vanaf 14 jaar geschikt.

Kenmerken klassieke fietsreis langs de Rienz en de Drau

 • Soort reis: individuele fietsreis Italië en Oostenrijk langs hotels/pensions
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand : ca. 240 km
 • Afstand per dag:  30-50 km per dag (gemiddeld 40 km per dag)
 • Periode: zie prijslijst
 • Startdag: zaterdag
 • Overnachtingen: 7
 • Accommodaties: goede *** sterren hotels/pensions/Gasthöfe
 • Verzorging: Logies ontbijt (uitgebreid buffet of continentaal ontbijt) of indien bijgeboekt halfpension (driegangenmenu)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:
  ◘◘◘◘◘ Geschikt voor fietsers van alle leeftijden met een goede gezondheid en redelijk sportief ingesteld. De eerste twee etappes heuvelop, daarna vlak/licht bergaf.
 • Aankomst Brixen: Met de trein, auto of vliegtuig (niet inbegrepen, wij kunnen wel adviseren).
 • Parkeren: Parkeren kan bij het starthotel in de hotelgarage (ca. € 55 per week, € 10,50, per dag). Op de parkeerplaats Residence Gasser: € 18 per week. Geen reservering mogelijk, ter plaatse te regelen en betalen.
Nog geen ervaringen (nieuw in ons aanbod)

Inbegrepen in de basisprijs:

 • 7 x overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte *** hotels/Gasthöfe.
 • 7 x uitgebreid ontbijt of ontbijtbuffet
 • Uw reisbescheiden liggen in uw starthotel klaar
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (bij basisprijs A, met bagagevervoer). Geen kofferbegrenzing, gewicht per koffer max. 20 kg.
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning (dagelijks van 8 – 20 uur: Engels, Duits, Italiaans) en indien nodig daadwerkelijk hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving met kaarten en uitvoerige reisbescheiden: etappe en overzichtskaarten, routebeschrijving, bezienswaardigheden, belangrijke telefoonnummers).
 • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

Extra standaard opties

 • Huur standaard fietsen (7-/21-versnellingen)
 • Huur E-bikes
 • Extra nachten in 4* hotel in Brixen en 3* hotel in Villach zijn standaard bij te boeken.
 • Transfer terug naar van Villach naar Brixen: elke zaterdag gaat de transferbus van Villach naar Brixen (€ 85 per persoon incl. fiets, bij boeking te reserveren. Minimaal 2 personen). Mocht u hier gebruik van willen maken, dan dient u dit aan te geven bij de boeking.

Maatwerk als extra optie

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan. Voor dit soort maatwerk, dat buiten de standaard opties valt (zie prijzenlijst), betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Offerte Aanvragen

Prijzen 2019

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen 2019

Aankomst elke zaterdag mogelijk, van 04.05 – 28.09

Let op: aankomst op 4 mei of 28 september € 100 korting pp
Seizoen 1: 04.05 – 21.06 en 08.09 – 28.09
Seizoen 2: 22.06 – 07.09
 

Prijzen per persoon

 

Kenmerken klassieke fietsreis Drauradweg van Brixen naar Villach 

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 689,00

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 629,00

Toeslag Seizoen 2

€  75,00

Toeslag 1-pers. kamer

€ 149,00

Huurfiets (7/24 versnellingen) per tour

€  75,00

Huur E-bike per tour

€ 165,00

Huurfietsverzekering Comfort (€ 50 eigen risico per gebeurtenis)

€ 1,92 pppdag

Huurfietsverzekering Optimaal (geen eigen risico)

€ 3,27 pppdag

Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst)

€ 30 per boeking

Boekingskosten maatwerk

€ 100 per boeking

Hotelklasse: goede hotels/Gasthöfe ***

 

Prijzen extra nachten per persoon:

Plaats

Hotel

2-pers k / 1-pers k

Villach ***hotel

€ 59 / € 76

Brixen ****hotel  € 69 / € 84

 

Inbegrepen in de basisprijs:

 • 7 x overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte *** hotels/Gasthöfe.
 • 7 x uitgebreid ontbijt of ontbijtbuffet
 • Uw reisbescheiden liggen in uw starthotel klaar
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (bij basisprijs A, met bagagevervoer). Geen kofferbegrenzing, gewicht per koffer max. 20 kg.
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning (dagelijks van 8 – 20 uur: Engels, Duits, Italiaans) en indien nodig daadwerkelijk hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving met kaarten en uitvoerige reisbescheiden: etappe en overzichtskaarten, routebeschrijving, bezienswaardigheden, belangrijke telefoonnummers).
 • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

 

Parkeren en transferkosten

 • Parkeren: Parkeren kan bij het starthotel in de hotelgarage (ca. € 55 per week, € 10,50, per dag). Op de parkeerplaats Residence Gasser: € 18 per week. Geen reservering mogelijk, ter plaatse te regelen en betalen.
 • Transfer terug naar van Villach naar Brixen: elke zaterdag gaat de transferbus van Villach naar Brixen (€ 85 per persoon incl. fiets, bij boeking te reserveren. Minimaal 2 personen). Mocht u hier gebruik van willen maken, dan dient u dit aan te geven bij de boeking.

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl