Fietsreis langs de Main

Fietsen langs de Main - Bamberg

Individuele fietsreis langs rivier de Main

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs goede familiepensions of middenklasse hotels (klasse A of B)
 • Duur: 7/8 dagen, 6/7 nachten, 5/6 fietsdagen (ook sportieve variant)
 • Afstand: 340 km
 • Afstand per dag: standaard: ca. 40 - 77 km per dag (met de trein te bekorten), sportief: ca. 60 -77 km per dag, langzaam: ca. 24 - 38 km per dag en wijntour: ca. 28 - 58 km per dag.
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘ 1,5: geschikt voor fietsers van alle leeftijden met een basisconditie

In grote lussen kronkelt de rivier de Main van oost naar west door het midden van de Duitse regio Franken. In Bamberg, het hart van Bierfranken, start uw fietsreis langs de Main. De rivier baant zich een weg van deze streek met haar hopvelden naar het Frankische wijnland en slingert voorbij Würzburg langzaam door de donkergroene bossen van het laaggebergte van de Spessart richting Rijn. Door haar bewogen geschiedenis vindt u langs de route verschillende indrukwekkende kastelen, burchten en schitterend ingerichte kerken. De steden langs de Main bezitten een unieke charme, zoals de voormalige keizerlijke stad Bamberg (UNESCO), de oude koninklijke stad Würzburg (UNESCO) en de stad Wertheim met zijn prachtige vakwerkhuizen. De rivier de Main brengt u bovendien langs gezellige biertuinen en smakelijke wijnlokalen, zodat u kunt genieten van de regionale delicatessen.

7- of 8-daagse fietsreis Mainradweg

In grote lussen kronkelt de rivier de Main van oost naar west door het midden van de Duitse regio Franken. In Bamberg, het hart van Bierfranken, start uw fietsreis langs de Main. De rivier baant zich een weg van deze streek met haar hopvelden naar het Frankische wijnland en slingert voorbij Würzburg langzaam door de donkergroene bossen van het laaggebergte van de Spessart richting Rijn. Door haar bewogen geschiedenis vindt u langs de route verschillende indrukwekkende kastelen, burchten en schitterend ingerichte kerken. De steden langs de Main bezitten een unieke charme, zoals de voormalige keizerlijke stad Bamberg (UNESCO), de oude koninklijke stad Würzburg (UNESCO) en de stad Wertheim met zijn prachtige vakwerkhuizen. De rivier de Main brengt u bovendien langs gezellige biertuinen en smakelijke wijnlokalen, zodat u kunt genieten van de regionale delicatessen.

Wij bieden van deze fietsreis de volgende 3 varianten aan:

 1. 8-daagse klassieke variant met dagetappes van gemiddeld 55 km per dag.
 2. 7-daagse boemel variant tot Würzburg met dagetappes van gemiddeld 31 km per dag.
 3. 7-daagse sportieve variant met dagetappes van gemiddeld 68 km per dag.

 
Bij het kopje “Voor wie?” kunt u zien welke variant voor u het meest geschikt is. Hieronder wordt de 8-daagse klassieke variant van dag tot dag beschreven.

 

Dag 1: Aankomst Bamberg

Vandaag komt u aan in het op zeven heuvelen gebouwde Bamberg. Het ligt aan de Regnitz net voordat deze rivier in de Main stroomt. De middeleeuwse stad beschikt over de grootste bewaard gebleven historische binnenstad van Duitsland. De Bamberger Altstadt met z’n ongeveer 1000 monumentale gebouwen staat dan ook sinds 1993 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Van de vele bezienswaardigheden zijn het oude raadhuis en de, iets boven de oude stad op een heuvel gelegen, romaanse dom de bekendste. Deze dom is in 1237 ingewijd en hierin ligt de tombe van keizer Henkdrik II. Hier is ook het enige Pausgraf ten noorden van de Alpen.

Overnachting in Bamberg

Dag 2: Bamberg – Haßfurt

Afstand: ca. 37 km

U fietst door het dal langs natuurpark Haßberge. In eerste instantie langs rivier de Regnitz, die al snel uitmondt de Main. Net voorbij Limbach komt langs de bedevaartskerk Maria Limbach. Deze schilderachtige kerk is een bezichtiging zeker waard. Een omweg langs Königsberg (Bayern) is een mooie route, ondanks de lichte hellingen. U zult betoverd worden door het idyllische stadje met de vele vakwerkhuizen. Het is de geboorteplaats van de bekende 15e -eeuwse wiskundige en astronoom Johannes Regiomontanus. Vandaag komt u ook de eerste wijngaarden tegen, die de grens tussen “Bierfranken” en “Weinfranken” markeren. Rond uw heerlijke fietsdag af in het historische centrum van Haßfurt.

Overnachting in Haßfurt

Dag 3:  Haßfurt – Volkach 

Afstand: ca. 56 km

Langs verschillende stadjes en dorpen komt u in de stad Schweinfurt. Bezoek met kinderen Wildpark an den Eichen. Daarna verder tussen hellingen met wijngaarden naar Volkach, gelegen in een “lus” van de Main. Wijnstad Volkach is de stad van de Bocksbeutel, de traditionele buikvormige Frankische wijnfles. Volkach is beroemd vanwege de uitstekende wijnen.

Overnachting in Volkach

Dag 4: Volkach – Würzburg

Afstand: ca. 65 km

Langs de slingerende Main door Kitzingen en andere wijnstadjes naar Würzburg (UNESCO). Omdat de route vlak is bereikt u snel Würzburg en heeft u voldoende tijd om deze mooi bisschopsstad met zijn vele torens te bezichtigen. Ga naar het marktplein, met de Mariakapel en daarnaast het Falkenhaus (Rococo-stijl). Ga ook langs de dom en de aan de rand van de oude stad gelegen barokke Residentie (18e eeuw) en langs  het oude Raadhuis met daarachter de oude Mainbrug met z’n beelden. Vanaf de Mainbrug ziet u aan de overkant de vesting Marienberg (interessante vorstentuin) bovenop een wijnberg.

Overnachting in Würzburg

Dag 5: Würzburg – Lohr

Afstand: ca. 58 km

In Veitshöchheim komt u langs de  bisschoppelijke zomerresidentie met Franse rococotuin. Daarna  omgeven door  wijnbergen naar Karlstadt met zijn bezienswaardige binnenstad. Het landschap verandert van alleen wijnbergen naar een afwisseling van wijnbergen en bossen. Over vlakke  wegen komt u in drierivierenstad Gemünden (Ronkarztuin bij burgruine Scherenburg) of enkele rivierbochten verder naar Lohr, met zijn visserswijk.

Overnachting in Lohr

Dag 6: Lohr – Wertheim

Afstand: ca. 43 km

Langs Mainstadjes en dorpen en veelal beboste hellingen. Dan volgt de  op een rots gelegen burcht Rothenfels en Marktheidenfeld met zijn uientoren. Na Marktheidenfeld gaat de Main slingeren, zelfs met een volledige slinger/lus. In Wertheim voegt de rivier Tauber zich bij de Main. De burcht boven het vakwerkstadje Wertheim bewaakt de samenvloeiing.

Overnachting in Wertheim

Dag 7: Wertheim – Aschaffenburg

Afstand: ca. 35/50/77 km (afhankelijk van welke route u kiest vandaag)

Over vlakke wegen door de heuvels volgt u de slingerende Main naar Miltenberg (een tocht van 36 km). De stad is herkenbaar aan de stadspoort op de brug over de Main. Bezoek de kleine binnenstad met mooie trotse vakwerkhuizen. Enige daarvan hebben zelfs een erker. In Miltenberg kunt u overnachten (graag vooraf bij boeking aangeven). U kunt ook verder fietsen naar het ca. 40 km verder gelegen Aschaffenburg. U komt dan door een mooi wijngebied met de leuke wijnplaats Klingenberg. In de verte ziet u het grote in een vierkant gebouwde slot Johannisburg aan de Main liggen. Dit imposante slot bevindt zich in het centrum van de historische stad Aschaffenburg. Het mooiste deel van de oude stad ligt nabij de basiliek St.Peter en Alexander. Desgewenst kunt u deze etappe inkorten door de trein te nemen, u fietst dan ca. 50 km en neemt vervolgens de trein naar Aschaffenburg.

Overnachting in Aschaffenburg

Dag 8: Einde van de reis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

Wat is inbegrepen – fietsen langs de Main

Inbegrepen

 • 6x of 7x overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte familiepensions  (B-klasse) of middenklasse hotels (A-klasse)
 • 6x of 7x uitgebreid ontbijtbuffet
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
 • Uitstekend uitgewerkte Nederlandstalige routebeschrijving met kaarten
 • Uitvoerige reisbescheiden: bezienswaardigheden, restauranttips, lijst met fietsenmakers etc.
 • Huurfietsverzekering
 • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

Extra opties

 • Huur standaard fietsen (7-/21-versnellingen)
 • Huur kinderfietsen
 • Huur E-bikes
 • Extra nachten in Bamberg, Schweinfurt, Würzburg en Aschaffenburg zijn standaard bij te boeken. Wilt u in andere overnachtingsplaatsen nachten bijboeken, dan is dit op aanvraag mogelijk. Let op! Dit kan alleen ten tijde van de eerste boeking (dus niet later nog) geboekt worden.
 • Transfer terug van Aschaffenburg naar Bamberg: Elke woensdag, zaterdag en zondag vertrekt er om 09.00 uur een transferbusje terug vanuit Aschaffenburg naar Bamberg, duur: ca. 3 uur. Reservering bij boeking noodzakelijk.
 • Transfer terug van Würzburg naar Bamberg: Elke woensdag, zaterdag en zondag vertrekt er om ca. 09.00 uur een transferbus terug naar Schweinfurt, duur: ca. 1,5 uur. Reservering bij boeking noodzakelijk.

Parkeren

Bij het starthotel in Bamberg is geen parkeermogelijkheid. U kunt uw auto parkeren in een openbare parkeergarage voor €8,- per dag. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse. Meer informatie over het parkeren ontvangt u in de reisbescheiden.

Fietsen langs de Main – Voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 / 1,5 van 5 
De fietsreis langs de Main van Bamberg naar Asschaffenburg is een van de eerste fietsroutes die door de ADFC bekroonde fietsroutes van Duitsland. Belangrijke criteria daarbij zijn dat de route bijna geheel geasfalteerd is, over autovrije wegen loopt, en uitstekend bewegwijzerd is. Daarbij is de route nagenoeg vlak en volgt grotendeels de oevers van de rivier de Main stroomafwaarts. Door de goede wegen en nagenoeg vlakke route is deze fietsreis geschikt voor alle leeftijden.

Van deze fietsreis bieden wij 3 varianten aan, zodat er voor iedereen een geschikte manier is om deze fietstocht te ondernemen:

1. De 8-daagse klassieke variant
Overnachtingen en afstanden: Bamberg, Haßfurt (37 km), Volkach (56 km), Würzburg (65 km), Lohr (60 km), Wertheim (46 km), Aschaffenburg (36 / 51 / 77 km).
Deze variant is geschikt als u een recreatieve fietser bent. Soms zijn er wel wat langere etappes, maar deze zijn eventueel te bekorten met de trein. De laatste etappe van Wertheim naar Aschaffenburg kunt ervoor kiezen om:

 • De hele weg te fietsen (77 km)
 • Een extra overnachting in Miltenberg te boeken op 36 km van Wertheim en zo de etappe te splitsen. Mocht u dit willen, geeft u dit dan s.v.p. aan in de offerte aanvraag
 • De trein te nemen vanaf Klingenberg (51 km)

 
2. De 7-daagse boemel variant tot Würzburg
Overnachtingen en afstanden: Bamberg, Haßfurt (37 km), Schweinfurt (24 km), Volkach (30 km), Kitzingen (29 km) en Würzburg (38 km).
Deze variant is geschikt als u een recreatieve fietser bent en liever wat kortere etappes fietst. U heeft zo uitgebreid de tijd om de bezienswaardigheden onderweg te bekijken.

3. De 7-daagse sportieve variant
Overnachtingen en afstanden: Bamberg, Schweinfurt (61 km), Kitzingen (60 km), Karlstadt (66 km), Wertheim (73 km), Aschaffenburg (77 km).
Deze variant is geschikt als u een sportieve fietser bent en graag alle dagen wat langere afstanden fietst.

Ervaringen van onze fietsers – Mainradweg

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,5

Algemeen oordeel: 4
“Prima, fijne reis geweest”. 
Mevr. Van Acht, juli 2019

Algemeen oordeel: 5
“Afwisselende, goed verzorgde vakantie”. 
Mevr. Hollak, mei 2019
 
Offerte Aanvragen

Maatwerk als extra optie – fietsen langs de Main

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70

 

Offerte Aanvragen

Prijzen 2020 – Mainradweg

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen 2020

Aankomst dagelijks mogelijk, van 18.04 tot 11.10

Seizoen 1: 18.04 – 30.04 en 28.09 – 11.10
Seizoen 2: 01.05 – 27.09

Prijzen per persoon

8-daagse fietsvakantie langs de Main (klassieke variant)

 

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 620

€ 539

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 590

€ 509

Toeslag Seizoen 2

  €   55

€   60

Toeslag 1-pers. kamer

€ 220

€ 156

Huurfiets (24/7 versnellingen) per tour

€   70

€   70

Huur E-bike per tour

€ 180

€ 180

Transferbus terug naar Bamberg

€   65

€   65

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

 

7-daagse fietsvakantie langs de Main (boemel variant)

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 525

€ 498

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 500

€ 473

Toeslag Seizoen 2

€   45

€   45

Toeslag 1-pers. kamer

€ 195

€ 160

Huurfiets (7/24 versnellingen) per tour

€   70

€   70

Huur E-bike per tour

€ 180

€ 180

Transferbus terug naar Bamberg

€   45

€   45

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

 

7-daagse fietsvakantie langs de Main (sportieve variant) 

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 535

€ 499

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 510

€ 474

Toeslag Seizoen 2

€  54

€   27

Toeslag 1-pers. kamer

€ 210

€ 160

Huurfiets (7/24 versnellingen) per tour

€   70

€   70

Huur E-bike per tour

€ 180

€ 180

Transferbus terug naar Bamberg

€   60

€   60

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

Hotelklasse A: goede middenklasse hotels
Hotelklasse B: goede familiepensions
 

Prijzen extra nachten per persoon

Plaats

Hotelklasse A

2-pers k / 1-pers k

Hotelklasse B

2-pers k / 1-pers k

Bamberg  € 65 / € 90  € 65 / € 90
Aschaffenburg  € 60 / € 80 € 52 / € 67

 

 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent