Klassieke Fietsvakantie Altmühltal

Altmühltal fietsroute

Individuele fietsvakantie door het Altmühltal

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs goede 2- óf 3-sterren hotels/pensions (klasse A of B)
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 295 km
 • Afstand per dag: standaard: ca. 40 - 60 km per dag
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘ Gemoedelijk en geschikt voor fietsers van alle leeftijden en met een normale gezondheid.

U start deze populaire fietsroute in het romantische Rothenburg aan de Tauber, vlakbij de bron van de Altmühl. De fietsroute leidt u door het glooiende Fränkische Seenland en vervolgens door het indrukwekkende dal dat de Altmühl dwars door de uitlopers van de Fränkische Alb heeft gesleten. U passeert verschillende burchten en prachtige oude stadjes, waaronder bisschops- en universiteitsstad Eichstätt in barokstijl. Bij Kelheim stroomt de Altmühl tenslotte in de Donau. De laatste dag maakt u eerst een onvergetelijke boottocht over de Donau naar het beroemde klooster Weltenburg, via het punt waar de Donau op spectaculaire wijze de kalksteenrotsen van de Frankische Alpen doorbreekt (Donaudurchbruch). Dan fietst u naar uw eindbestemming, de stad Regensburg, die is opgenomen op de UNESCO-lijst van werelderfgoed vanwege haar schitterende middeleeuwse Altstadt, de Regensburger Dom en de stenen brug over de Donau.

8- Daagse klassieke fietsvakantie Altmühltal

Uw fietsvakantie van dag tot dag

U start deze populaire fietsroute in Zuid Duitsland in het romantische Rothenburg aan de Tauber, vlakbij de bron van het riviertje de Altmühl. De fietsroute leidt u door het glooiende Fränkische Seenland en vervolgens door het indrukwekkende dal dat de Altmühl dwars door de uitlopers van de Fränkische Alb heeft gesleten. U passeert verschillende burchten en prachtige oude stadjes, waaronder bisschops- en universiteitsstad Eichstätt  in barokstijl. Bij Kelheim stroomt de Altmühl tenslotte in de Donau. De laatste dag maakt u eerst een onvergetelijke boottocht over de Donau naar het beroemde klooster Weltenburg, via het punt waar de Donau op spectaculaire wijze de kalksteenrotsen van de Frankische Alpen doorbreekt (Donaudurchbruch). Dan fietst u naar uw eindbestemming, de stad Regensburg, die is opgenomen op de UNESCO-lijst van werelderfgoed vanwege haar schitterende middeleeuwse Altstadt, de Regensburger Dom en de stenen brug over de Donau.

Dag 1 – Individuele aankomst in Rothenburg aan de Tauber

Aankomst in het romantische, 1000 jaar oude stadje Rothenburg. De stad is een voorbeeld van middeleeuwse stadsromantiek en werd sinds de 19de eeuw door vele kunstenaars vereeuwigd, waaronder Spitzweg en Richter. De prachtige 2 km lange stadsmuur met dakpannen overkapt en met vele torens en poorten, de vele oude gebouwen, middeleeuwse steegjes en schilderachtige hoekjes, de vele lieflijke winkeltjes, dat alles maakt dat Rothenburg jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Overnachting in Rothenburg.

Dag 2 – Rothenburg  – Ansbach (hotelklasse A) / Herrieden (Hotelklasse B) 

Afstand: ca. 50 km

U fietst eerst van het Tauberdal naar de vlakbij gelegen Altmühlbron. Dan fietst u langs de tolburcht in Colmberg naar Herrieden (hotelklasse B) of u maakt een omweg naar de voormalige residentiestad Ansbach met zijn prachtige Rococo slot.

Overnachting in Ansbach (hotelklasse A) of Herrieden (hotelklasse B).

Dag 3 – Ansbach – Wettelsheim/Treuchtlingen, ca. 60 km (hotelklasse A),

                Herrieden – Weißenburg/Wettelsheim, ca. 55/65 km (hotelklasse B)

Afstand: ca. 60/55  km

U volgt de Altmühl door velden en weiden en door de Altmühlsee naar Gunzenhausen, het centrum van het – door stuwdammen ontstane – Fränkische merenland. In Graben kunt u de overblijfselen bewonderen van een door Karel de Grote ooit begonnen kanaalproject. Daarna fietst u door naar Weißenburg , bekend vanwege de romeinse opgravingen.

Overnachting in Wettelsheim/Treuchtlingen (hotelklasse A) of Weißenburg (hotelklasse B)

Dag 4 – Wettelsheim/Treuchtlingen – Eichstätt, ca. 50 km (hotelklasse A),

                Weißenburg/Wettelsheim – Eichstätt (hotelklasse B)

Afstand: ca. 50 km

Tijdens de etappe van vandaag verengt zich het dal, de Altmühl heeft hier diepe gleuven in de kalkrotsen geslepen en perst zich al meanderend door de uitlopers van de Fränkische Alb, met links en rechts van u steil oprijzende rotsformaties. Op de beboste hellingen hoog boven u passeert u meerdere prachtige burchten, alvorens bisschops- en universiteitsstad Eichstätt in lieflijke barok voor u opduikt.

Overnachting in Eichstätt.

Dag 5 – Eichstätt – Beilngries

Afstand: ca. 45 km

Vlak na de start wacht het gereconstrueerde romeinse kasteel Vetoniana op een bezichtiging. Daarna fietst u door een natuurgebied met heide en  jeneverbessen. U passeert onder meer de imposante burcht Kipfenberg alvorens aan te komen in de goed bewaarde middeleeuwse stad Beilngries.

Overnachting in Beilngries.

Dag 6 – Beilngries – Kelheim

Afstand: ca. 50 km

Vandaag fietst u eerst naar Dietfurt. Hier valt de Altmühl samen met het Rhein-Main-Donaukanaal, maar de Altmühl blijft fraai meanderend haar weg voortzetten tot ze bij Kelheim in de Donau uitkomt. Van verre herkent u dit punt aan de Bevrijdingshal hoog boven de rivier. Highlights onderweg zijn de burcht Prunn en de druipsteengrot Schulerloch.

Overnachting in Kelheim.

Dag 7 – Kelheim – Regensburg

Afstand: ca. 40 km + boottocht

De laatste fietsdag maakt u eerst een onvergetelijke boottocht over de Donau, naar het punt waar deze op spectaculaire wijze de kalksteenrotsen van de Frankische Alpen doorbreekt  (Donaudurchbruch) en dan tot bij het beroemde klooster Weltenburg dat op de zandbanken van de Donau ligt. U vaart heen en terug zonder fietsen. Daarna fietst u naar uw eindbestemming, tevens onbetwist hoogtepunt, de stad Regensburg, die als best bewaarde middeleeuwse  Altstadt van Duitsland geldt en is opgenomen op de  UNESCO-lijst van werelderfgoed, vanwege haar schitterende middeleeuwse Altstadt, de Regensburger Dom en de stenen brug over de Donau. Alleen al het panorama op de Altstadt van de overkant van de brug is overweldigend.

Overnachting Regensburg.

Dag 8 – Einde van de reis.

Na het ontbijt eindigt uw arrangement. Wij raden u aan uw verblijf in Regensburg met minstens 1 nacht te verlengen. U kunt ook aanknopen bij een van onze andere routes (bijv. de Donauroute)

Gemakkelijke route, de eerste 2 etappes iets glooiend, verder bijna geheel vlak, over bijna geheel  geasfalteerde fietspaden. U fietst 40 – 50 km per dag (een etappe is 55/60 km). Het is daarmee een route, die voor de beginnende vakantiefietser ook goed te doen is. Ook geschikt voor families met kinderen vanaf 10 jaar.

Kenmerken van de fietsvakantie Altmühltal van Rothenburg naar Regensburg:

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs hotels/pensions (hotelklasse A en B)
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand : ca. 295 km
 • Afstand per dag:  40 – 50 km per dag (een langere etappe van 55/60 km)
 • Periode: zie prijslijst
 • Startdag: dagelijks
 • Overnachtingen: 7
 • Accommodaties: goede **/*** niveau (hotelklasse B) of  *** niveau (hotelklasse A) pensions/hotels
 • Verzorging: Logies ontbijt (uitgebreid buffet of continentaal ontbijt) of indien extra bijbesteld half pension (3-gangenmenu).
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:
  ◘◘◘◘◘
  De eerste twee dagen zijn licht heuvelachtig, daarna is het overwegend vlak. Deze route is geschikt voor iedereen met een normaal, goede conditie.
 • Aankomst Rothenburg: dit kan het gemakkelijkste per auto.
 • Parkeren Rothenburg: U kunt uw auto kosteloos parkeren bij station Rothenburg (onbewaakt). Echter wordt deze parkeerplaats veelvuldig gebruikt door forensen en is dus vaak vol (geen reserveringen vooraf mogelijk). Een goed alternatief is om uw auto bij de veilige parkeerplaats van het hotel neer te zetten. Deze parkeerplaats ligt niet direct naast het hotel, maar u kunt uw bagage eerst uitladen bij het hotel en vervolgens bij de receptie vragen naar de parkeerplaats. De kosten hiervoor bedragen € 5 – € 15 per dag (geen reserveringen vooraf mogelijk).
 • Transfer terug naar Rothenburg: Van Regensburg terug naar Rothenburg kunt u gebruik maken van onze transferbus (alleen op vrijdag, zaterdag en zondag, vertrek om ca. 09.00 uur in de ochtend, zie prijslijst). Alleen op aanvraag en dient bij de boeking aangegeven te worden. U kunt ook met de trein terug gaan, vertrekt om de 2 uur, ca. 2,5 uur onderweg, 3 x overstappen.

Ervaringen van klanten

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,5

Algemeen oordeel: 5
“Gekregen wat we hadden verwacht. Dag 3,4 en 5 van de route hebben de meeste indruk gemaakt. Afstanden en moeilijkheidsgraad zoals verwacht”
Mevr. Hollak, september 2018

Algemeen oordeel: 4
“Afstanden waren goed. De moeilijkheidsgraad van de 1e dag viel ons wel tegen”
Mevr. Van ’t Hof, juli 2018

Inbegrepen in de basisprijs:

 • 7 x Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3 niveau hotels / Gasthöfe (hotelklasse A) of in 2 / 3-sterren niveau hotels / Gasthöfe (Hotelklasse B)
 • 7  x uitgebreid ontbijt al dan niet in buffetvorm
 • Rondleiding met de nachtwacht van Rothenburg
 • Boottocht heen en terug van Kelheim naar Weltenburg (excl. fiets)
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (bij basisprijs A, met bagagevervoer). Geen kofferbegrenzing, gewicht per koffer max. 20 kg.
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning (dagelijks van 8 – 20 uur: Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitvoerige Nederlandstalige reisbescheiden: kaartmateriaal, routebeschrijving met bezienswaardigheden, belangrijke telefoonnummers, etc.

Extra standaard opties

 • Half pension: 7 x 3-gangen avondmenu
 • Huur standaard fietsen (7-/24-versnellingen), huur tandem, kinderfiets ook mogelijk
 • Huur E-bikes
 • Extra nachten in álle overnachtingsplaatsen
 • Transfer terug van Regensburg naar Rothenburg met de transferbus (alleen op vrijdag, zaterdag en zondag, vertrek om ca. 09.00 uur in de ochtend), prijs zie prijslijst.

Maatwerk als extra optie

Voor deze reis zijn geen maatwerkopties, behalve extra nachten op de overnachtingsplaatsen.

U kunt deze route wel heel goed als onderdeel van een netwerk gebruiken. Zo kunt u verder fietsen over de Donauroute richting Passau en Wenen.

 

Offerte Aanvragen

Prijzen 2019 – fietsen Altmühtal

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen 2019

Aankomst dagelijks mogelijk, van 13.04 – 13.10.2019

Seizoen 1: 13.04 – 17.04 | 22.04 – 26.04 | 05.05 – 17.05 | 06.10 – 13.10

Seizoen 2: 18.04 – 21.04 | 27.04 – 04.05 | 18.05 – 24.05 | 15.09 – 05.10

Seizoen 3: 25.05 – 07.06 | 23.06 – 12.07 | 25.08 – 14.09

Seizoen 4: 08.06 – 22.06 | 13.07 – 24.08

Prijzen klassieke fietsvakantie Altmühltal
(8 dagen, 7 overnachtingen), prijs per persoon
Hotelklasse
A
Hotelklasse
B
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 569

€ 474

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 539

€ 444

Toeslag Seizoen 2

€ 100

€ 100

Toeslag Seizoen 3

€ 150

€ 150

Toeslag Seizoen 4

€ 175

€ 175

Toeslag 1-pers. kamer

€ 180

€ 150

Toeslag half pension  (7 x avondeten)

€ 180

€ 160

Huurfiets (7/24 versnellingen, herenfiets v.a. 1.75 m lengte)

€   75

€   75

Huur e-bike (8 versnellingen)

€   175

€   175

Huur kinder- of jeugdfiets (20,24,26 inch)

€   40

€   40

Huur kinderaanhanger of kindertandem

€ 40

€ 40

Kinderzitje op aanvraag (bij boeking opgeven) gratis  gratis
Transferbus terug van Regensburg naar Rothenburg, incl. fiets (alleen op vrijdag, zaterdag en zondag)

€   80,00

€   80,00

Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst)

€ 30 per boeking

€ 30 per boeking

Hotelklasse A: goede Gasthöfe en hotels *** niveau
Hotelklasse B: goede Gasthöfe en hotels ** en *** niveau

Prijzen extra nachten per persoon
Plaats

Hotelklasse A

2-pers kamer / 1-pers kamer

Hotelklasse B

2-pers kamer / 1-pers kamer

Rothenburg/Regensburg

€ 75 / € 95

€ 45 / € 65

Andere plaatsen € 50 / € 70 € 45 / € 65
Kinderkorting
0 – 5 jaar 100%
6 – 13 jaar 50%
14 – 17 jaar 25%
Korting geldt alleen met minimaal 2 volbetalenden. De extra bedden zijn meestal klapbedden of slaapbanken. Vanaf 18 jaar geldt geen kinderkorting, ook niet op een extra bijgeplaatst bed.
Inbegrepen in de basisprijs
 • 7 x Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3-sterren niveau (hotelklasse A) of in 2- en 3-sterren hotels / Gasthöfe niveau (Hotelklasse B)
 • 7  x uitgebreid ontbijt al dan niet in buffetvorm
 • Rondleiding met de nachtwacht van Rothenburg
 • Boottocht heen en terug van Kelheim naar Weltenburg (excl. fiets)
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (bij basisprijs A, met bagagevervoer). Geen kofferbegrenzing, gewicht per koffer max. 20 kg.
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning (dagelijks van 8 – 20 uur: Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitstekend uitgewerkte Nederlandstalige routebeschrijving met kaarten
 • Uitvoerige Nederlandstalige reisbescheiden: bezienswaardigheden, belangrijke telefoonnummers

 

Parkeerkosten en kosten transfer terug naar het begin
 • Aankomst Rothenburg: per trein of (het gemakkelijkste) per auto.
 • Parkeren Rothenburg: U kunt uw auto kosteloos parkeren bij station Rothenburg (onbewaakt). Echter wordt deze parkeerplaats veelvuldig gebruikt door forensen en is dus vaak vol (geen reserveringen vooraf mogelijk). Soms is het mogelijk de auto bij het hotel te parkeren. Informatie over het parkeren ontvangt u in de reisbescheiden.
 • Terugkeer naar Rothenburg: Van Regensburg terug naar Rothenburg kunt u gebruik maken van onze transferbus (alleen op vrijdag, zaterdag en zondag, vertrek om ca. 09.00 uur in de ochtend: € 80 pp, inclusief fietsen). Alleen op aanvraag en dient bij de boeking aangegeven te worden.

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl