Klassieke fietsvakantie Altmühltal

Altmühltal fietsroute

Individuele fietsvakantie door het Altmühltal

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs goede 2*, 3* of 4* hotels/pensions (klasse A of B)
 • Duur: 8 dagen
 • Afstand: 295 km
 • Afstand per dag: standaard: ca. 40 - 60 km per dag
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘ 1,5: Gemoedelijk en geschikt voor fietsers van alle leeftijden met een normaal goede conditie.

U start deze populaire fietsvakantie door het Altmühltal in het romantische Rothenburg aan de Tauber, vlakbij de bron van de Altmühl. De fietsroute leidt u door het glooiende Fränkische Seenland en vervolgens door het indrukwekkende dal dat de Altmühl dwars door de uitlopers van de Fränkische Alb heeft gesleten. U passeert verschillende burchten en prachtige oude stadjes, waaronder bisschops- en universiteitsstad Eichstätt in barokstijl. Bij Kelheim stroomt de Altmühl tenslotte in de Donau. De laatste dag maakt u eerst een onvergetelijke boottocht over de Donau naar het beroemde klooster Weltenburg, via het punt waar de Donau op spectaculaire wijze de kalksteenrotsen van de Frankische Alpen doorbreekt (Donaudurchbruch). Dan fietst u naar uw eindbestemming, de stad Regensburg, die is opgenomen op de UNESCO-lijst van werelderfgoed vanwege haar schitterende middeleeuwse Altstadt, de Regensburger Dom en de stenen brug over de Donau.

Klassieke fietsvakantie Altmühltal

U start deze populaire fietsvakantie door het Altmühltal in het romantische Rothenburg aan de Tauber, vlakbij de bron van het riviertje de Altmühl. De fietsroute leidt u door het glooiende Fränkische Seenland en vervolgens door het indrukwekkende dal dat de Altmühl dwars door de uitlopers van de Fränkische Alb heeft gesleten. U passeert verschillende burchten en prachtige oude stadjes, waaronder bisschops- en universiteitsstad Eichstätt  in barokstijl. Bij Kelheim stroomt de Altmühl tenslotte in de Donau. De laatste dag maakt u eerst een onvergetelijke boottocht over de Donau naar het beroemde klooster Weltenburg, via het punt waar de Donau op spectaculaire wijze de kalksteenrotsen van de Frankische Alpen doorbreekt (Donaudurchbruch). Dan fietst u naar uw eindbestemming, de stad Regensburg. Deze stad is opgenomen op de UNESCO-lijst van werelderfgoed vanwege haar schitterende middeleeuwse Altstadt, de Regensburger Dom en de stenen brug over de Donau.
 

Van dag tot dag

Dag 1 – Individuele aankomst in Rothenburg aan de Tauber

Aankomst in het romantische, 1000 jaar oude stadje Rothenburg. De stad is een voorbeeld van middeleeuwse stadsromantiek en werd sinds de 19de eeuw door vele kunstenaars vereeuwigd, waaronder Spitzweg en Richter. Rothenburg trekt jaarlijks duizenden bezoekers vanwege zijn bijzonder ambiance. De lange stadsmuur met dakpannen overkapt, vele torens en poorten, de oude gebouwen, middeleeuwse steegjes en de lieflijke winkeltjes maken Rothenburg tot een schitterende stad.

Overnachting in Rothenburg
 

Dag 2 – Rothenburg  – Ansbach / Herrieden

Afstand: ca. 50 – 65 km

U fietst eerst van het Tauberdal naar de vlakbij gelegen Altmühlbron. Dan fietst u langs de tolburcht in Colmberg naar Herrieden of u maakt een korte omweg naar de voormalige residentiestad Ansbach met zijn prachtige Rococo slot.

Overnachting in Ansbach / Herrieden
 

Dag 3 – Ansbach / Herrieden – Wettelsheim

Afstand: ca. 60

U volgt de Altmühl door schilderachtige velden en weiden. Ongeveer halverwege komt u langs de prachtige Altmühlsee. Aan het einde van het meer ligt Gunzenhausen, het centrum van het – door stuwdammen ontstane – Fränkische merenland. In Graben kunt u de overblijfselen bewonderen van een door Karel de Grote ooit begonnen kanaalproject. Daarna fietst u door naar het kleine plaatsje Wettelsheim, prachtig gelegen in het natuurpark Altmühl.

Overnachting in Wettelsheim of omgeving
 

Dag 4 – Wettelsheim – Eichstätt

Afstand: ca. 50 km

Tijdens de etappe van vandaag verengt zich het dal, de Altmühl heeft hier diepe gleuven in de kalkrotsen geslepen en perst zich al meanderend door de uitlopers van de Fränkische Alb. Links en rechts van u ziet u machtige, steil oprijzende rotsformaties. Op de beboste hellingen hoog boven u pronken meerdere prachtige burchten tot bisschops- en universiteitsstad Eichstätt in lieflijke barok voor u opduikt.

Overnachting in Eichstätt
 

Dag 5 – Eichstätt – Beilngries

Afstand: ca. 45 km

Vlak na de start wacht het indrukwekkende Romeinse kasteel Vetoniana op een bezichtiging. Daarna fietst u door een schitterend natuurgebied met heide en  jeneverbessen. U passeert onder meer de imposante burcht Kipfenberg alvorens aan te komen in de goed bewaard gebleven middeleeuwse stad Beilngries.

Overnachting in Beilngries
 

Dag 6 – Beilngries – Kelheim

Afstand: ca. 50 km

Vandaag fietst u eerst naar Dietfurt. Hier valt de Altmühl samen met het Rhein-Main-Donaukanaal, maar de Altmühl blijft fraai meanderend haar weg voortzetten tot ze bij Kelheim in de Donau uitkomt. Van verre herkent u dit punt aan de Bevrijdingshal hoog boven de rivier. Heeft u nog energie over? Maak dan de klilm naar de Bevrijdingshal, van waar u een mooi panoramisch uitzicht heeft op het National Park en de Altmühl. Highlights onderweg zijn de burcht Prunn en de druipsteengrot Schulerloch. Kelheim zelf heeft een leuk, pittoresk centrum.

Overnachting in Kelheim
 

Dag 7 – Kelheim – Regensburg

Afstand: ca. 40 km + boottocht

De laatste fietsdag maakt u eerst een onvergetelijke boottocht over de Donau, naar het punt waar deze op spectaculaire wijze de kalksteenrotsen van de Frankische Alpen doorbreekt  (Donaudurchbruch). U vaart ook naar het beroemde en schitterende klooster Weltenburg dat op de zandbanken van de Donau ligt. Daarna fietst u naar uw eindbestemming van deze reis: de UNESCO-stad Regensburg. Regensburg heeft de best bewaarde middeleeuwse Altstadt van Duitsland. Daarnaast heeft de stad de prachtige Regensburger Dom en de bekende stenen brug over de Donau. Alleen al het panorama op de Altstadt van de overkant van de brug is overweldigend!

Overnachting Regensburg
 

Dag 8 – Einde van uw reis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen. U kunt ook aanknopen bij een van onze andere routes (bijv. de Donauroute).

Wat is inbegrepen – fietsvakantie Altmühltal

Inbegrepen

 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3* / 4* hotels / Gasthöfe (hotelklasse A) of in 2* / 3* hotels / Gasthöfe (hotelklasse B)
 • Uitgebreid ontbijt
 • Rondleiding met de nachtwacht van Rothenburg
 • Boottocht heen en terug van Kelheim naar Weltenburg (excl. fiets)
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
 • Uitstekend uitgewerkte Nederlandstalige routebeschrijving met kaarten en uitvoerige reisbescheiden met o.a. toeristische informatie
 • Transfer Regensburg – Rothenburg (alleen bij hotelklasse A)
 • Huurfietsverzekering
 • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

 

Extra opties

 • Huurfietsen (7-/24-versnellingen)
 • Huur E-bikes
 • Extra nachten in álle overnachtingsplaatsen
 • Transferbus terug van Regensburg naar Rothenburg (hotelklasse B), vertrekt dagelijks in de ochtend. Alternatief is om per trein terug te reizen. Trein vertrekt om de 2 uur en u moet ca. 3 keer overstappen.

 

Parkeren

U kunt uw auto kosteloos parkeren bij station Rothenburg (onbewaakt). Echter wordt deze parkeerplaats veelvuldig gebruikt door forensen en is dus vaak vol (geen reserveringen vooraf mogelijk). Een goed alternatief is om uw auto bij de parkeerplaats van het hotel neer te zetten, betaling ter plaatse en geen reservering mogelijk. In de reisbescheiden ontvangt u meer informatie over het parkeren.

Fietsvakantie Altmühltal, voor wie?

Moeilijkheidsgraad 1,5 van 5

De eerste twee etappes zijn iets glooiend, de rest van de etappes vrijwel geheel vlak. U fietst bijna overal over geasfalteerde fietspaden. Het is daarmee een route die geschikt is voor recreatieve fietsers met een normaal goede conditie.
 

Ervaringen van onze fietsers – fietsen Altmühltal

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,5

Algemeen oordeel: 5
“Gekregen wat we hadden verwacht. Dag 3,4 en 5 van de route hebben de meeste indruk gemaakt. Afstanden en moeilijkheidsgraad zoals verwacht”
Mevr. Hollak, september 2018

Algemeen oordeel: 4
“Afstanden waren goed. De moeilijkheidsgraad van de 1e dag viel ons wel tegen.”
Mevr. Van ’t Hof, juli 2018
 
Offerte Aanvragen

Maatwerk – fietsvakantie Altmühltal

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.
 
Offerte Aanvragen

Prijzen 2020 – fietsvakantie Altmühltal

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 09.04 – 11.10

Seizoen 1: 13.04 – 24.04 | 01.10 – 11.10

Seizoen 2: 09.04 – 12.04 | 25.04 – 15.05 | 14.06 – 26.06 | 13.09 – 30.09

Seizoen 3: 16.05 – 28.05 | 01.06 – 05.06 | 27.06 – 03.07 | 23.08 – 12.09

Seizoen 4: 29.05 – 31.05 | 06.06 – 13.06 | 04.07 – 22.08

Prijzen per persoon

A-klasse B-klasse
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer € 629 € 476
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer € 599 € 446
Toeslag Seizoen 2 € 70 € 70
Toeslag Seizoen 3 € 140 € 120
Toeslag Seizoen 4 € 200 € 170
Toeslag 1-pers. kamer € 219 € 179
Huurfiets € 79 € 79
Huur e-bike € 195 € 195
Huur kinderfiets € 40 € 40
Huur kinderaanhanger of kindertandem € 40 € 40
Kinderzitje op aanvraag (bij boeking opgeven) gratis  gratis
Transferbus Regensburg – Rothenburg inbegrepen € 89
Boekingskosten standaard, per boeking € 30 € 30

 
Hotelklasse A: goede Gasthöfe en hotels 3* en 4* niveau
Hotelklasse B: goede Gasthöfe en hotels 2* en 3* niveau
 

Prijzen extra nachten per persoon

Plaats

Hotelklasse A

2-pers. k. / 1-pers. k. 

Hotelklasse B

2-pers. k. / 1-pers. k.

Rothenburg / Regensburg

€ 75 / € 109

€ 49 / € 75

Overige plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Kinderkorting

0 – 5 jaar 100%
6 – 13 jaar 50%
14 – 17 jaar 25%
Korting geldt alleen met minimaal 2 volbetalenden. De extra bedden zijn meestal klapbedden of slaapbanken. Vanaf 18 jaar geldt geen kinderkorting, ook niet op een extra bijgeplaatst bed.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent