Landen informatie Tsjechië – gebruiken en praktische informatie

Tsjechië is een veelzijdig en prachtig vakantieland vol schilderachtige landschappen op slechts 10 uur rijden van Nederland. Tsjechië is ook een romantisch land, waarin een uitbundig cultureel erfgoed op nonchalante wijze afgewisseld wordt met een natuur, die het ene moment lieflijk, dan weer ruig, maar nooit strak en georganiseerd is.

De hoofdstad Praag, nu al vaak “De nieuwe romantische hoofdstad van Europa” genoemd, is 1000 jaar oud en al eeuwen een cultureel centrum en van een ongekende schoonheid. De architectuur van de stad biedt prachtige voorbeelden van Romaanse, Gotische, en Renaissance stijlen. Beroemd is de “Praagse Barok” maar ook modernere invloeden komt u tegen: Art Deco, Jugendstil en kubisme. Zelfs onder het communisme, dat toch weinig op had met bourgeois kunstschatten, werden haar monumenten in ere gehouden! Beroemdste publiekstrekkers zijn de Karelsbrug over de Moldau (Vltava), en op haar rechteroever in de Staré Mesto (Oude Stad) vlak bij elkaar: het Raadhuis met het astronomisch uurwerk, de gotische Tynkerk, het barokke Goltz-Kinskypaleis en de Joodse wijk met het Joods Staatsmuseum, het eeuwenoude kerkhof en de prachtige moskeeën. Op de linkeroever de Praagse burcht Hradcany met de St.Vitusdom, de St.Jorisbasiliek en het Gouden straatje. Vanaf het burchtcomplex heeft u een schitterend uitzicht over de oude, nu trendy wijk Mala Strana.

Metro en tram zijn de ideale middelen om u te verplaatsen: goed, snel en goedkoop. Taxi’s zijn er ook, maar zij zijn niet echt aan te bevelen omdat je van tevoren nooit weet hoe duur ze zullen uitvallen. Met de fiets door Praag mag u eigenlijk alleen onder begeleiding van een gids ondernemen. Praag is behoorlijk fietsonvriendelijk, maar een Praagse gids kent de stad en de geschreven en ongeschreven regels. Zie ook onze introductie tour door Praag, los te boeken en als vast onderdeel van onze 4-daagse citytrip met fietsmogelijkheden in en rond Praag. 

Praag is dus een fenomeen op zich. Maar overal in Tsjechië vindt de culturele ontwikkeling zijn weerslag in kunst en architectonische monumenten van een onbeschrijfelijke schoonheid. Verspreid over heel Tsjechië vindt u meer dan 2000 kastelen en burchten, steeds vaker in oude glorie hersteld en opengesteld voor publiek. In het glooiende landschap liggen vele pittoreske dorpjes met huizen die veelal in heldere, vrolijke pasteltinten geschilderd zijn. De dorpswegen worden omzoomd door fruitbomen, die in het voorjaar voor een bloesemfestijn zorgen. De sfeer doet wel wat denken aan het Nederlandse plattelandsleven van vroeger.

De Tsjechische keuken is goed en smakelijk én nog steeds niet duur (een unieke mengeling van Duits/Oostenrijkse en Oost-Europese smaken). Tsjechië kent daarnaast een eeuwenoude biertraditie (het woord pils, komt van de Tsjechische plaats Plzen), maar bijna elke zichzelf respecterende plaats van enige betekenis heeft een eigen brouwerij met een uitstekend restaurant. Tsjechië en bier, dat mag bij u misschien bekend zijn, maar wist u ook dat Tsjechië een eeuwenoude wijntraditie heeft? Zuid Moravië is dé wijnstreek van Tsjechië, maar ook in sommige andere regio’s (o.a. bij Melník) wordt wijn gemaakt. Aangezien Tsjechische wijnen niet of nauwelijks geëxporteerd worden, is het aan u om deze heerlijke drank ter plaatse te proeven bij de lokale wijnkelders.

De Tsjechische bevolking is vriendelijk, gastvrij en behulpzaam; er is vaak wel iemand die een woordje Duits of Engels spreekt. Vooral de jongere generatie leert natuurlijk westerse talen als Duits en Engels. Het land ontwikkelt zich sinds de “fluwelen revolutie” in snel tempo, maar wij mogen niet vergeten dat 40 jaar communisme met zijn no nonsense mentaliteit zijn sporen heeft achtergelaten in zowel het landschap als in de houding van sommige mensen. Het betekent ook dat wij ons toch een beetje zullen moeten aanpassen aan het rustiger levenstempo van de Tsjechen: niet alles gaat even snel en efficiënt als wij in Nederland gewend zijn. Toch vinden velen juist die combinatie van moderne voorzieningen met de charme van ouderwetse eenvoud en het rustige levenstempo in Tsjechië een van de grootste charmes van het land.

Tradities en gebruiken

Tsjechische gastvrijheid

Tsjechen zijn in de regel wat terughoudend. Ze kijken eerst de kat uit de boom. Maar als men iemand eenmaal kent,  zijn Tsjechen heel erg trouw in hun vriendschappen en hebben ze heel veel voor hun vrienden over. Beroemd is de Tsjechische zelfspot, tot uiting komend in het bekende verhaal van de brave soldaat Schwejk. Tsjechen zijn ook een heel ijverig en handig volk, met veel capaciteiten. Bent u door Tsjechen aan huis uitgenodigd, zorg dan voor een cadeautje. Geef in de regel geen dure geschenken, want dan brengt u uw gastheer/vrouw in verlegenheid.  Goede kadootjes: bloemen, chocolade, koffie, een fles Becherovka of goede wijn, of iets typisch Nederlands (bloembollen, ontbijtkoek, kokosmacronen, etc.).Voor de kinderen snoepgoed of speelgoed. Aan de voordeur doet u uw schoenen uit en krijgt u meestal pantoffels aangeboden. Zo niet, dan gaat u op kousenvoeten de kamer binnen. Omdat u een buitenlandse gast bent, zal men u dikwijls toestaan uw schoenen aan te houden, maar u maakt een goede indruk als u erop staat uw schoenen ook uit te doen. Ook in veel vakantiehuizen zult u bij binnenkomst doorgaans sloffen aantreffen. Kondig een bezoek bij Tsjechen altijd van tevoren aan!

Tsjechische trots

Zeg de Tsjechen niet wat ze te doen of te laten hebben. Ze houden niet van betutteling of betweterigheid en vooral niet van buitenlanders afkomstig. Tsjechen hebben hun trots. Overtreedt u deze regel dan zal de verhouding meteen bekoelen. U kunt met Tsjechen heel goed over praktische zaken praten: het zijn echte doe-het-zelvers, die op dat gebied graag van alles met u zullen uitwisselen.

Werkdagen en weekend

De werkdag begint vanaf 6.00 uur en de meeste mensen zijn dus al voor dag en dauw onderweg, in de dorpen niet zelden te voet. De werkdag eindigt tussen 15.00 en 16.30 uur.
Voor veel Tsjechen begint het weekend al op vrijdagmiddag. Met volgeladen auto’s of met trein en bus vertrekken hele families dan naar het platteland, waar ze over een eigen weekendhuisje (chata of chalupa) beschikken, en waar eigen groenten en fruit gekweekt worden. Ook trekt men ’s zomers en in het najaar de bossen in om bosvruchten en paddenstoelen te zoeken. Elke succesvolle vindplaats wordt angstvallig geheim gehouden. De paddenstoelen worden gedroogd, ingemaakt en bijvoorbeeld in soep verwerkt. Dat is een bezigheid waar men heel intensief mee bezig is. Hoewel jaarlijks nog regelmatig vergiftigingen voorkomen met name bij gevorderde verzamelaars (!), gebruiken de meeste mensen het adagio: “verzamel alleen wat uw ouders ook al verzamelden”.

Eten en drinken

De Boheemse keuken lijkt op de Oostenrijkse en Duitse keuken. Typisch Tsjechisch is ‘Knedliky’, een meelprodukt dat bij vlees geserveerd wordt. Zeer smakelijk zijn ook de zoete gerechten: een combinatie van allerlei soorten meeldeeg met zelf geplukte bosvruchten. Behalve in een “restaurace” kunt u goed eten in een “hospoda” of “hostinec” (een soort buurt eetcafé) of, heel Tsjechisch en goedkoop, in een “jidelna” (eetzaal voor bedrijfspersoneel, maar ook voor buitenstaanders toegankelijk). Handig om te weten is, dat het in restaurants in Tsjechië de gewoonte is om lege borden meteen af te ruimen, ook als je tafelgenoten de maaltijd nog lang niet beëindigd hebben.Voor ons is dat wennen, maar een Tsjech vindt het heel onbeleefd wanneer men een leeg bord laat staan bij een gast. Wereldberoemd is het Tsjechische bier, waarvan het Pilsener Urquell (het bier uit de stad Plzen, waar de naam Pils vandaan komt) en Budweiser Budvar (uit Ceske Budejovice) het meest bekend zijn. Naast de landelijk bekende bieren heeft bijna elke zichzelf respecterende stad zijn eigen bierbrouwerijen, bijvoorbeeld het bier Krakonos uit Trutnov. Let op: als u in Tsjechië in een pivnice vraagt om een bier (pivo), krijgt u standaard 0,5 l bier. Wilt u een glas bier, vraag dan pertinent om een klein bier (malé pivo)!

Omdat Tsjechië traditioneel bekend staat als de bakermat van het bier, weten maar weinig mensen van buiten Tsjechië dat de wijnen uit Tsjechië ook uitstekend zijn en vergelijkbaar met die uit de Franse streek Champagne. De belangrijkste wijnstreek in Tsjechië is het zonnige Zuid Moravië. Wie wat sterkers wil moet een Becherovka (kruidenbitter), Slivovice (pruimenbrandewijn) of Merunka (abrikozenbrandewijn)  proberen. Dit zijn ook typisch Tsjechische dranken.

Souvenirs

Zeer gewild is het beroemde glaswerk en kristal dat bijna door heel Tsjechië voor een lage prijs te koop is. Ook boeken (bijv. kunst- en fotoboeken) en houten speelgoed kunt u goedkoop verkrijgen. Tsjechië is een land van componisten en muziek. Vooral blaasinstrumenten en partituren kunt u in het land goed kopen. Andere souvenirs: porselein, keramiek, volkskunst (vooral kerst- en paasversiering), sieraden met edelstenen en halfedelstenen (agaat), cd’s, spiritualiën als Becherovka, Merunka, Slivovice. En vergeet ook niet – als u met de auto of trein bent – een heerlijke Marlenka honingtaart mee te nemen voor het thuisfront!

Landen informatie Tsjechië

Klimaat

Tsjechië heeft een gematigd landklimaat. Het kwik kan in de zomer makkelijk oplopen, maar schommelt meestal tussen de 22° en 26° C. Strenge winters met temperaturen beneden -10°C zijn heel normaal. De overgang van de winter na de zomer is abrupter dan bij ons, een lange lente kent men niet in Tsjechië. Zomers dient u er rekening mee houden dat er wel eens een regenbui kan vallen. Meestal, op warmere dagen, zijn dit korte buien in de namiddag. Het weer en de temperatuur herstellen zich vaak snel, zodat u na een regenbui zo weer kunt genieten van de zon.

Taal

De officiële taal in de Tsjechische republiek is Tsjechisch. Oudere mensen kunnen vaak Duits, maar probeert u het eerst in het Engels. Jongere mensen hebben vaak Engels op school gehad en kunnen dan ook het best in deze taal worden aangesproken.

Reisdocumenten

Sinds 1 mei 2004 is Tsjechië lidstaat van de EU. Sinds die datum is de afwikkeling aan de grens eenvoudiger geworden. Voor Tsjechië heeft iedereen een geldig paspoort óf een geldige identiteitskaart nodig. Sinds 26 juni 2012 hebben kinderen van alle leeftijden een eigen reisdocument nodig indien ze naar het buitenland reizen. Bijschrijven van het kind in het paspoort van de ouders is niet meer mogelijk. Let u er verder op dat uw verzekeringspapieren (groene kaart) van de auto in orde zijn.

Geldzaken

De munteenheid in Tsjechië is de Kroon. Kronen koopt u het voordeligst (gunstige wisselkoers) in het land zelf. Het is niet verplicht om een bepaald bedrag te wisselen bij binnenkomst van het land. Wisselen is mogelijk bij banken. Banken vindt u in het centrum van iedere grotere stad. Bij de meeste banken treft u geldautomaten, waar u met uw Nederlandse pinpas Kronen kunt opnemen. Naar keuze kunt u in deze automaten uitleg krijgen in het Duits of Engels. Een Tsjechische Kroon (Kc, CZK) is ongeveer gelijk aan € 0,04  (€ 1,00 = ca. CZK 26). Openingstijden van banken zijn over het algemeen van 08.00 tot 18.00 uur (maandag t/m vrijdag). Bij tankstations en grotere supermarkten kunt u in de regel met uw pinpas betalen.

LET OP: muntgeld bestaat ook uit Kronen, bijv. 50 Kronenmunten, 10 Kronenmunten, 5-, 2-en 1-Kronenmunten. Dit zijn dus geen centen, zoals bij de Euro. Vroeger bestonden er wel “centen”munten, Heller genaamd. Deze zijn echter geen betaalmiddel meer.

Post en Telefoon

Bij het telefoneren vanuit Tsjechië naar Nederland draait u eerst 0031 (toegangscode voor Nederland) en daarna het netnummer van de plaats in Nederland, maar zonder eerste nul, en dan het abonneenummer. Bellen kunt u vanuit het postkantoor of een telefooncel. Telefoonkaarten zijn verkrijgbaar bij postkantoren of bij een kiosk “TABAK”. Uw mobiele telefoon (GSM) kunt u meenemen, want Tsjechië is aangesloten op het GSM-netwerk. Prepaid-kaarten dient u vanuit Nederland mee te nemen, omdat de Tsjechische kaarten niet werken op een in Nederland aangeschafte mobiele telefoon. In bergachtige gebieden kan het zijn dat in de dalen de ontvangst bij een mobiele telefoon niet altijd optimaal is. Bij het bellen naar Tsjechië draait u eerst 00420 (Let op: vijf cijfers). Dit is de toegangscode voor Tsjechië. Vervolgens draait u het netnummer zonder eerst een nul en dan het abonneenummer. Postkantoren zijn op werkdagen open van 08.00 tot 18.00 uur.

Winkels

De winkels zijn in Tsjechië doordeweeks over het algemeen geopend vanaf 08.00 uur tot 18.00 uur, op zaterdag tot 12.00 uur. Grote supermarkten in de steden zijn vaak langer open (tot 18.00 of 20.00 uur), soms ook zondags. Levensmiddelenzaken (“potraviny”) in kleinere plaatsen zijn ook op zondagmorgen een aantal uren open. Een groente- en fruitzaak wordt aangeduid met Zelenina & Ovoce. Over het algemeen is het assortiment in de potraviny voldoende groot voor de dagelijkse boodschappen. In de supermarkten en levensmiddelenzaken zijn de primaire levensbehoeften uit eigen land of Slowakije, zoals brood, groenten en bier, over het algemeen erg goedkoop. Andere producten uit eigen land zijn meestal ook goedkoper dan bij ons. Importproducten uit West-Europese landen hebben over het algemeen prijzen als bij ons.

Elektriciteit

De stroomspanning is overwegend 220 Volt. Tsjechië heeft andere geaarde stopcontacten dan Nederland (geen zijaarde maar middenaarde). Nederlandse ronde stekkers zijn daarom niet te gebruiken. Wel te gebruiken zijn “platte” stekkers. Om apparatuur met ronde stekker te kunnen gebruiken zou u een eurostekker mee moeten nemen.

Wegen

De autosnelwegen en hoofdwegen in Tsjechië zijn over het algemeen goed. Secundaire wegen kunnen iets minder goed zijn. Het wegennet bestaat voornamelijk uit tweebaanswegen die door dorpen lopen. De meeste doorgaande wegen en verbindingswegen tussen dorpen en steden zijn geasfalteerd, sommige wegen in dorpen en steden hebben (nog) een bestrating van kinderkopjes. Vorstschade van de winter wordt in de loop van het voorjaar veelal tijdig gerepareerd, vooral bij de grotere wegen. Bij kleine wegen vindt reparatie later plaats.

Verkeersregels / maximumsnelheden

De verkeersregels in Tsjechië zijn bijna hetzelfde als in andere Europese landen. Het is verplicht om een  autogordel op de voorbank te gebruiken. In Tsjechië gelden de volgende snelheidslimieten.

 • binnen de bebouwde kom : 50 km per uur
 • buiten de bebouwde kom:  90 km per uur
 • op autowegen en autosnelwegen:  130 km per uur

 

In Tsjechië zijn een aantal verkeersregels anders dan in Nederland. Enige belangrijke noemen wij hier:

 1. Gedimd groot licht ook overdag aan;
 2. Rijden onder invloed is levensgevaarlijk. In Tsjechië geldt dan ook een volledig alcoholverbod voor verkeersdeelnemers (0 waarde in het bloed).  Rijden onder invloed van alcohol of drugs wordt gezien als misdrijf met straffen tot 1 jaar gevangenis.
 3. Door rood rijden wordt zeer streng bestraft: invordering van uw rijbewijs en zelfs inbeslagname van de auto waarin u rijdt.
 4. Handsfree bellen is verplicht, dus geen mobieltje in de hand achter het stuur;
 5. Fietsers tot 18 jaar (ook toeristen) moeten een helm dragen;
 6. Radar detector in de auto is verboden, boete 100.000 Tsjechisch kronen (ca. € 3600)
 7. Invoering punten systeem; bij 12 strafpunten wordt het rijbewijs voor 1 jaar ingenomen. Dat betekent dan voor toeristen of beroepschauffeurs dat zij een jaar lang Tsjechië niet in mogen;
 8. Op twee of meerbaanswegen geldt een inhaalverbod voor vrachtwagens boven de 3,5 ton;
 9. Wij raden u dringend aan in de winterperiode met winterbanden onder de auto te komen en sneeuwkettingen mee te nemen. Oefen thuis in het bevestigen van sneeuwkettingen, want ze zijn verplicht in Tsjechië.
 10. Wij willen u erop wijzen dat boetes op verkeersovertredingen zeer hoog zijn in Tsjechië.

Autobaanvignet

Op autowegen en autosnelwegen is een autobaanvignet verplicht. Een vignet (sticker voor op de voorruit) is verkrijgbaar voor verschillende periodes. Een 10-dagenvignet kost ca. 150 Kronen, een maandvignet ca. CZK 250 en een jaarvignet ca. CZK 900. Ze zijn te koop bij de grens en bij grotere benzinestations.

Autobrandstof

Benzinestations bevinden zich langs de grotere doorgaande wegen en in de meeste wat grotere plaatsen. Bij benzinestations zijn superbenzine (SUPER 96) en euroloodvrije benzine (NATURAL 95) verkrijgbaar. De meeste tankstations verkopen ook diesel (NAFTA). LPG wordt alleen bij de grotere tankstations verkocht. De benzineprijzen zijn lager dan in Nederland. De openingstijden van benzinestations zijn over het algemeen van 06.00 tot 20.00 uur. Bij tankstations van bekende maatschappijen kunt u vaak ook met uw creditcard of pinpas betalen.

Fietsen en wandelen in Tsjechië

Tsjechië heeft een enorme dichtheid aan goed gemarkeerde fiets- en wandelroutes in elke moeilijkheidscategorie en is er weinig gemotoriseerd verkeer buiten de hoofdwegen, dus ook op de gewone geasfalteerde dorpswegen is het goed fietsen. Hoewel de Tsjechen vanouds bijna alles te voet doen, is het sportieve fietsen de laatste 10 jaar enorm in opmars. Door het hele land worden bewegwijzerde fietsroutes aangelegd.

“Verrassende vergezichten, bossen, bergen, meren en rivieren. De heuvels op in uw kleinste versnelling, even flink afzien en dan als u boven bent genieten van het uitzicht om daarna lekker naar beneden te zeilen. Onderweg eet u kersen uit de kersenboom langs de kant van de weg of verfrist u zich in een van de vele sprankelende beekjes. U stapt af in het dorp bij de plaatselijke hostinec en bestelt een maaltijd voor amper € 4,00. Een Pils voor 80 Eurocent kan er dan ook nog wel bij.”

Copyright © 2005 – 2013 Mozaïek Reizen

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl