Landen informatie Tsjechië – gebruiken en praktische informatie

Tsjechië is een veelzijdig en prachtig vakantieland vol schilderachtige landschappen op slechts 10 uur rijden van Nederland. Tsjechië is ook een romantisch land, waarin een uitbundig cultureel erfgoed op nonchalante wijze afgewisseld wordt met een natuur, die het ene moment lieflijk, dan weer ruig, maar nooit strak en georganiseerd is.

De hoofdstad Praag, nu al vaak “De nieuwe romantische hoofdstad van Europa” genoemd, is 1000 jaar oud en al eeuwen een cultureel centrum en van een ongekende schoonheid. De architectuur van de stad biedt prachtige voorbeelden van Romaanse, Gotische, en Renaissance stijlen. Beroemd is de “Praagse Barok” maar ook modernere invloeden komt u tegen: Art Deco, Jugendstil en kubisme. Zelfs onder het communisme, dat toch weinig op had met bourgeois kunstschatten, werden haar monumenten in ere gehouden! Beroemdste publiekstrekkers zijn de Karelsbrug over de Moldau (Vltava), en op haar rechteroever in de Staré Mesto (Oude Stad) vlak bij elkaar: het Raadhuis met het astronomisch uurwerk, de gotische Tynkerk, het barokke Goltz-Kinskypaleis en de Joodse wijk met het Joods Staatsmuseum, het eeuwenoude kerkhof en de prachtige moskeeën. Op de linkeroever de Praagse burcht Hradcany met de St.Vitusdom, de St.Jorisbasiliek en het Gouden straatje. Vanaf het burchtcomplex heeft u een schitterend uitzicht over de oude, nu trendy wijk Mala Strana.

Metro en tram zijn de ideale middelen om u te verplaatsen: goed, snel en goedkoop. Taxi’s zijn er ook, maar zij zijn niet echt aan te bevelen omdat je van tevoren nooit weet hoe duur ze zullen uitvallen. Met de fiets door Praag mag u eigenlijk alleen onder begeleiding van een gids ondernemen. Praag is behoorlijk fietsonvriendelijk, maar een Praagse gids kent de stad en de geschreven en ongeschreven regels. Zie ook onze introductie tour door Praag, los te boeken en als vast onderdeel van onze 4-daagse citytrip met fietsmogelijkheden in en rond Praag. 

Praag is dus een fenomeen op zich. Maar overal in Tsjechië vindt de culturele ontwikkeling zijn weerslag in kunst en architectonische monumenten van een onbeschrijfelijke schoonheid. Verspreid over heel Tsjechië vindt u meer dan 2000 kastelen en burchten, steeds vaker in oude glorie hersteld en opengesteld voor publiek. In het glooiende landschap liggen vele pittoreske dorpjes met huizen die veelal in heldere, vrolijke pasteltinten geschilderd zijn. De dorpswegen worden omzoomd door fruitbomen, die in het voorjaar voor een bloesemfestijn zorgen. De sfeer doet wel wat denken aan het Nederlandse plattelandsleven van vroeger.

De Tsjechische keuken is goed en smakelijk én nog steeds niet duur (een unieke mengeling van Duits/Oostenrijkse en Oost-Europese smaken). Tsjechië kent daarnaast een eeuwenoude biertraditie (het woord pils, komt van de Tsjechische plaats Plzen), maar bijna elke zichzelf respecterende plaats van enige betekenis heeft een eigen brouwerij met een uitstekend restaurant. Tsjechië en bier, dat mag bij u misschien bekend zijn, maar wist u ook dat Tsjechië een eeuwenoude wijntraditie heeft? Zuid Moravië is dé wijnstreek van Tsjechië, maar ook in sommige andere regio’s (o.a. bij Melník) wordt wijn gemaakt. Aangezien Tsjechische wijnen niet of nauwelijks geëxporteerd worden, is het aan u om deze heerlijke drank ter plaatse te proeven bij de lokale wijnkelders.

De Tsjechische bevolking is vriendelijk, gastvrij en behulpzaam; er is vaak wel iemand die een woordje Duits of Engels spreekt. Vooral de jongere generatie leert natuurlijk westerse talen als Duits en Engels. Het land ontwikkelt zich sinds de “fluwelen revolutie” in snel tempo, maar wij mogen niet vergeten dat 40 jaar communisme met zijn no nonsense mentaliteit zijn sporen heeft achtergelaten in zowel het landschap als in de houding van sommige mensen. Het betekent ook dat wij ons toch een beetje zullen moeten aanpassen aan het rustiger levenstempo van de Tsjechen: niet alles gaat even snel en efficiënt als wij in Nederland gewend zijn. Toch vinden velen juist die combinatie van moderne voorzieningen met de charme van ouderwetse eenvoud en het rustige levenstempo in Tsjechië een van de grootste charmes van het land.

Tradities en gebruiken

Tsjechische gastvrijheid

Tsjechen zijn in de regel wat terughoudend. Ze kijken eerst de kat uit de boom. Maar als men iemand eenmaal kent,  zijn Tsjechen heel erg trouw in hun vriendschappen en hebben ze heel veel voor hun vrienden over. Beroemd is de Tsjechische zelfspot, tot uiting komend in het bekende verhaal van de brave soldaat Schwejk. Tsjechen zijn ook een heel ijverig en handig volk, met veel capaciteiten. Bent u door Tsjechen aan huis uitgenodigd, zorg dan voor een cadeautje. Geef in de regel geen dure geschenken, want dan brengt u uw gastheer/vrouw in verlegenheid.  Goede kadootjes: bloemen, chocolade, koffie, een fles Becherovka of goede wijn, of iets typisch Nederlands (bloembollen, ontbijtkoek, kokosmacronen, etc.).Voor de kinderen snoepgoed of speelgoed. Aan de voordeur doet u uw schoenen uit en krijgt u meestal pantoffels aangeboden. Zo niet, dan gaat u op kousenvoeten de kamer binnen. Omdat u een buitenlandse gast bent, zal men u dikwijls toestaan uw schoenen aan te houden, maar u maakt een goede indruk als u erop staat uw schoenen ook uit te doen. Ook in veel vakantiehuizen zult u bij binnenkomst doorgaans sloffen aantreffen. Kondig een bezoek bij Tsjechen altijd van tevoren aan!

Tsjechische trots

Zeg de Tsjechen niet wat ze te doen of te laten hebben. Ze houden niet van betutteling of betweterigheid en vooral niet van buitenlanders afkomstig. Tsjechen hebben hun trots. Overtreedt u deze regel dan zal de verhouding meteen bekoelen. U kunt met Tsjechen heel goed over praktische zaken praten: het zijn echte doe-het-zelvers, die op dat gebied graag van alles met u zullen uitwisselen.

Eten en drinken

De Boheemse keuken lijkt op de Oostenrijkse en Duitse keuken. Typisch Tsjechisch is ‘Knedliky’, een meelprodukt dat bij vlees geserveerd wordt. Zeer smakelijk zijn ook de zoete gerechten: een combinatie van allerlei soorten meeldeeg met zelf geplukte bosvruchten. Behalve in een “restaurace” kunt u goed eten in een “hospoda” of “hostinec” (een soort buurt eetcafé) of, heel Tsjechisch en goedkoop, in een “jidelna” (eetzaal voor bedrijfspersoneel, maar ook voor buitenstaanders toegankelijk). Handig om te weten is, dat het in restaurants in Tsjechië de gewoonte is om lege borden meteen af te ruimen, ook als je tafelgenoten de maaltijd nog lang niet beëindigd hebben.Voor ons is dat wennen, maar een Tsjech vindt het heel onbeleefd wanneer men een leeg bord laat staan bij een gast. Wereldberoemd is het Tsjechische bier, waarvan het Pilsener Urquell (het bier uit de stad Plzen, waar de naam Pils vandaan komt) en Budweiser Budvar (uit Ceske Budejovice) het meest bekend zijn. Naast de landelijk bekende bieren heeft bijna elke zichzelf respecterende stad zijn eigen bierbrouwerijen, bijvoorbeeld het bier Krakonos uit Trutnov. Let op: als u in Tsjechië in een pivnice vraagt om een bier (pivo), krijgt u standaard 0,5 l bier. Wilt u een glas bier, vraag dan pertinent om een klein bier (malé pivo)!

Omdat Tsjechië traditioneel bekend staat als de bakermat van het bier, weten maar weinig mensen van buiten Tsjechië dat de wijnen uit Tsjechië ook uitstekend zijn en vergelijkbaar met die uit de Franse streek Champagne. De belangrijkste wijnstreek in Tsjechië is het zonnige Zuid Moravië. Wie wat sterkers wil moet een Becherovka (kruidenbitter), Slivovice (pruimenbrandewijn) of Merunka (abrikozenbrandewijn)  proberen. Dit zijn ook typisch Tsjechische dranken.

Souvenirs

Zeer gewild is het beroemde glaswerk en kristal dat bijna door heel Tsjechië voor een lage prijs te koop is. Ook boeken (bijv. kunst- en fotoboeken) en houten speelgoed kunt u goedkoop verkrijgen. Tsjechië is een land van componisten en muziek. Vooral blaasinstrumenten en partituren kunt u in het land goed kopen. Andere souvenirs: porselein, keramiek, volkskunst (vooral kerst- en paasversiering), sieraden met edelstenen en halfedelstenen (agaat), cd’s, spiritualiën als Becherovka, Merunka, Slivovice. En vergeet ook niet – als u met de auto of trein bent – een heerlijke Marlenka honingtaart mee te nemen voor het thuisfront!

Landen informatie Tsjechië

Klimaat

Tsjechië heeft een gematigd landklimaat. Het kwik kan in de zomer makkelijk oplopen, maar schommelt meestal tussen de 22° en 26° C. Strenge winters met temperaturen beneden -10°C zijn heel normaal. Alhoewel de winters vanwege de klimaatverandering tegenwoordig wel zachter aan het worden zijn. De overgang van de winter na de zomer is abrupter dan bij ons, een lange lente kent men niet in Tsjechië. Zomers dient u er rekening mee houden dat er wel eens een regenbui kan vallen. Meestal, op warmere dagen, zijn dit korte buien in de namiddag. Het weer en de temperatuur herstellen zich vaak snel, zodat u na een regenbui zo weer kunt genieten van de zon.

Taal

De officiële taal in de Tsjechische republiek is Tsjechisch. Oudere mensen kunnen vaak Duits, maar probeert u het eerst in het Engels. Jongere mensen hebben vaak Engels op school gehad en kunnen dan ook het best in deze taal worden aangesproken.

Reisdocumenten

Sinds 1 mei 2004 is Tsjechië lidstaat van de EU. Sinds die datum is de afwikkeling aan de grens eenvoudiger geworden. Voor Tsjechië heeft iedereen een geldig paspoort óf een geldige identiteitskaart nodig. Let u er verder op dat uw verzekeringspapieren (groene kaart) van de auto in orde zijn.

Geldzaken

De munteenheid in Tsjechië is de Kroon. Kronen koopt u het voordeligst (gunstige wisselkoers) in het land zelf. Het is niet verplicht om een bepaald bedrag te wisselen bij binnenkomst van het land. Wisselen is mogelijk bij banken. Banken vindt u in het centrum van iedere grotere stad. Bij de meeste banken treft u geldautomaten, waar u met uw Nederlandse pinpas Kronen kunt opnemen. Naar keuze kunt u in deze automaten uitleg krijgen in het Duits of Engels. Een Tsjechische Kroon (Kc, CZK) is ongeveer gelijk aan € 0,04  (€ 1,00 = ca. CZK 26). Openingstijden van banken zijn over het algemeen van 08.00 tot 18.00 uur (maandag t/m vrijdag). Bij tankstations en grotere supermarkten kunt u in de regel met uw pinpas betalen.

LET OP: muntgeld bestaat ook uit Kronen, bijv. 50 Kronenmunten, 10 Kronenmunten, 5-, 2-en 1-Kronenmunten. Dit zijn dus geen centen, zoals bij de Euro. Vroeger bestonden er wel “centen”munten, Heller genaamd. Deze zijn echter geen betaalmiddel meer.

Winkels

De winkels zijn in Tsjechië doordeweeks over het algemeen geopend vanaf 08.00 uur tot 18.00 uur, op zaterdag tot 12.00 uur. Grote supermarkten in de steden zijn vaak langer open (tot 18.00 of 20.00 uur), soms ook zondags. Levensmiddelenzaken (“potraviny”) in kleinere plaatsen zijn ook op zondagmorgen een aantal uren open. Een groente- en fruitzaak wordt aangeduid met Zelenina & Ovoce. Over het algemeen is het assortiment in de potraviny voldoende groot voor de dagelijkse boodschappen. In de supermarkten en levensmiddelenzaken zijn de primaire levensbehoeften uit eigen land of Slowakije, zoals brood, groenten en bier, over het algemeen erg goedkoop. Andere producten uit eigen land zijn meestal ook goedkoper dan bij ons. Importproducten uit West-Europese landen hebben over het algemeen prijzen als bij ons.

Elektriciteit

De stroomspanning is overwegend 220 Volt. Tsjechië heeft andere geaarde stopcontacten dan Nederland (geen zijaarde maar middenaarde). Nederlandse ronde stekkers zijn daarom niet te gebruiken. Wel te gebruiken zijn “platte” stekkers. Om apparatuur met ronde stekker te kunnen gebruiken zou u een eurostekker mee moeten nemen.

Wegen

De autosnelwegen en hoofdwegen in Tsjechië zijn over het algemeen goed. Secundaire wegen kunnen iets minder goed zijn. Het wegennet bestaat voornamelijk uit tweebaanswegen die door dorpen lopen. De meeste doorgaande wegen en verbindingswegen tussen dorpen en steden zijn geasfalteerd, sommige wegen in dorpen en steden hebben (nog) een bestrating van kinderkopjes. Vorstschade van de winter wordt in de loop van het voorjaar veelal tijdig gerepareerd, vooral bij de grotere wegen. Bij kleine wegen vindt reparatie later plaats.

Verkeersregels

In Tsjechië zijn een aantal verkeersregels anders dan in Nederland. Enige belangrijke noemen wij hier:

  1. Gedimd groot licht ook overdag aan
  2. Rijden onder invloed is levensgevaarlijk. In Tsjechië geldt dan ook een volledig alcoholverbod voor verkeersdeelnemers (0 waarde in het bloed).  Rijden onder invloed van alcohol of drugs wordt gezien als misdrijf met straffen tot 1 jaar gevangenis.
  3. Door rood rijden wordt zeer streng bestraft: invordering van uw rijbewijs en zelfs inbeslagname van de auto waarin u rijdt.
  4. Fietsers tot 18 jaar (ook toeristen) moeten een helm dragen

Autobaanvignet

Op autowegen en autosnelwegen is een autobaanvignet verplicht. Een vignet (sticker voor op de voorruit) is verkrijgbaar voor verschillende periodes. Ze zijn te koop bij de grens en bij grotere benzinestations.

Fietsen in Tsjechië

Tsjechië heeft een enorme dichtheid aan goed gemarkeerde fiets- en wandelroutes in elke moeilijkheidscategorie en is er weinig gemotoriseerd verkeer buiten de hoofdwegen, dus ook op de gewone geasfalteerde dorpswegen is het goed fietsen. Hoewel de Tsjechen vanouds bijna alles te voet doen, is het sportieve fietsen de laatste 10 jaar enorm in opmars en zijn er inmiddels tal van goede fietspaden aangelegd. Een mooi fietsland dus!

Copyright © 2020 Mozaïek Reizen

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent