Waarom een fietsvakantie in Tsjechië?

Er zijn verschillende redenen die Tsjechië tot een heel interessant fietsland maken.

Tsjechië is een kleinschalig land met een grote culturele en landschappelijke verscheidenheid op een relatief klein oppervlak. Het land is letterlijk bezaaid met monumenten (o.a. meer dan 2000 (!) kastelen en burchten), waarvan er 12 op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO staan. Dit maakt het land bijzonder interessant in het bijzonder voor fietsers.

“Maar Tsjechië is toch bergachtig?”, zult u denken. Tsjechië is overwegend glooiend,  dat klopt. Toch zijn er langs de rivieren (Elbe, Morava, Dyje) en in verschillende delen van het land ook genoeg vlakke fietstrajecten te vinden, die door recreatieve fietsers prima te fietsen zijn. Tsjechië is daardoor een land voor alle soorten fietsers: van puur recreatieve zondagsfietsers tot echte toerfietsers. Daarbij zijn trekking fietsen de geëigende fietsen in Tsjechië (dus geen racefietsen).

 

Tsjechië is de laatste 10 jaren voor fietsers goed ontsloten, het land kent inmiddels een uitgebreid netwerk van fiets- en mountainbikeroutes. De bewegwijzering van fietsroutes, wandelroutes én autoroutes  is over het algemeen uitstekend.

Hoewel er de laatste jaren langs de  bekende routes steeds meer speciale fietspaden worden aangelegd, volgen de meeste fietsroutes in Tsjechië  verharde asfaltwegen met weinig autoverkeer (b-weggetjes). De toestand van deze wegen is over het algemeen goed. Soms gaan delen van een traject over gravel of zand. Daar waar een gravel- of zandweg door bijv. regenachtig weer moeilijk te fietsen is, zijn doorgaans geasfalteerde alternatieven voorhanden.

Tsjechische automobilisten (met uitzondering van die in de grote steden) houden meestal goed rekening met fietsers. Fietsen is in Tsjechië  de laatste 10 jaar zeer populair geworden, ook veel Tsjechen fietsen of mountainbiken. Ook de lokale bevolking is vriendelijk, tolerant en behulpzaam en staat welwillend tegenover fietsers.

Het is op de meeste spoortrajecten in Tsjechië eenvoudig om de eigen fiets mee te nemen in de trein. In de meeste treinen zijn speciale afdelingen waar fietsen geplaatst kunnen worden. Deze zijn aan de buitenkant van de trein herkenbaar aan het fietssymbool.

In toeristische centra zijn veel fietsverhuur mogelijkheden, en voldoende fietsreparateurs. Voor elektrische fietsen zijn er onderweg voldoende oplaadpunten. De ervaring leert dat dit nergens een probleem oplevert.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent