Activiteiten rond het Lipnomeer in Tsjechië

In 1958 werd in de bovenloop van de Moldau in Tsjechie het Lipnomeer aangelegd, een 45 km lang en op sommige plaatsen bijna 16 km breed meer en met zijn 4.780 ha. het grootste (stuw)meer van Zuid Bohemen.

Het Lipnomeer is het grootste watersport meer in Zuid Bohemen. Dat het de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid is, vooral ook bij Nederlanders heeft zo zijn redenen.

Het Lipnomeer is in de eerste plaats een prachtig gevormd meer in een romantische setting. Het heeft een schilderachtige, grillige, kronkelende vorm, die de meanders van de Moldau volgen.  Op verschillende plaatsen zijn prachtige zandstranden, o.a. in Lipno nad Vltavou en Frymburk.

Het meer leent zich echter niet alleen voor zwemmen. Door haar uitgestrektheid en ruimte is er plaats voor allerlei watersporten, zoals windsurfen, kitesurfen, zeilen, waterfietsen, kanoën en roeien. Waterskiën mag niet op het Lipnomeer, ook geen motorboten. Alleen fluisterboten. Bij minder goed weer is er dan nog het moderne overdekte aquapark in Frymburk, waar jong en oud zich evengoed zal vermaken.

Ook als u van vissen houdt is het Lipnomeer ideaal, zowel voor klassieke vissers als voor het vliegvissen: het Lipnomeer wordt in Tsjechië veelzeggend “de vissersparel van Zuid Bohemen” genoemd. In het meer zitten onder andere grote snoeken, baarzen, vlagzalm, voorns, brasems en forellen. Ook kan men er gigantische meervallen vangen.

Meanderend schilderachtig Lipnomeer

Meanderend schilderachtig Lipnomeer

Er varen geregeld veerdiensten tussen de plaatsen Frymburk, Horni Plana, Lipno en Cerna. Het is zelfs mogelijk een rondvaart op het Lipnomeer met een stoomboot te maken.

De regio rond het Lipnomeer is door het toerisme echter vooral een moderne, welvarende regio geworden met een keur aan toeristische voorzieningen, zonder haar authentieke charme te zijn verloren. U hoeft maar even het achterland in te gaan en u komt in eeuwenoude dorpjes met prachtige boerderijen in zogenaamde boerenbarok stijl, bijv. het UNESCO werelderfgoed Holasovice. Of het gezellige uitgaansstadje Cesky Krumlov, ook al bijgeschreven op de lijst van UNESCO werelderfgoederen, met zijn historische binnenstad, maar ook met zijn mooie galerieën (Egon Schiele museum) en gezellige restaurants en terrasjes.

Denkt u bij het Lipnomeer natuurlijk vooral aan zwemmen en watersport, niet alleen aan waterliefhebbers is gedacht. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in allerlei toeristische activiteiten en hoeft niemand zich te vervelen. Zo is er een prachtige fietsroute rond het Lipnomeer aangelegd.

In Frymburk is een complex gebouwd, het wellnesshotel Frymburk. U vindt er het aquapark, maar ook een keur aan verwennerijen. Wat dacht u van een Thaise massage, lichttherapie, een sauna met erachteraan de sneeuwkamer, oosterse spa, zouttherapie.

boerendorp Holasovice, UNESCO werelderfgoed

boerendorp Holasovice, UNESCO werelderfgoed

In de omgeving van het Lipnomeer zijn ook talloze wandelroutes die u hogerop de bergen in leiden en van waar u kunt genieten van prachtige vergezichten over het meer en het omringende heuvelland. Voor diegenen die eens het Nordic walking willen uitproberen, bestaat de mogelijkheid lessen te volgen.

Tussen Lipno nad Vltavou en Frymburk is een rolschaatstraject aangelegd, dat zich ook uitstekend voor een ontspannen fietstocht met de hele familie leent. Langs het Lipnomeer kan men overigens op verschillende plaatsen fietsen  fietstochten maken. Tsjechië is wat dat betreft een echt fietsland aan het worden.

In Lipno nad Vltavou, op 6 km van Frymburk is de bobsleebaan van 1 km lengte een ware attractie. Bij het areaal hoort een zwemmeer met een strandje, een bistro en een kinderspeeltuin. De bobsleebaan is het hele jaar geopend. Ook paardrijden, zowel paardrijlessen als paardrijtochten, kan in de omgeving van de vakantiehuizen beoefend worden.

Zelfs aan diegenen die van een pittige uitdaging houden, biedt de omgeving van het Lipnomeer interessante bezigheden, zoals kletteren, sightseeing per vliegtuig of hete luchtballon, tandem parachutespringen, paintball en karten. Of wat dacht u van raften op de Moldau, een ware happening voor het hele gezin. Desgewenst kunnen wij een accommodatie voor u regelen.

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl