De grote UNESCO fietsreis Tsjechië – deel 2 – Bohemen

Grote UNESCO fietsreis, deel 2, Bohemen - Cesky Krumlov

Schitterende fietsvakantie voor sportieve cultuurliefhebbers

 • Soort reis: individuele fietsreis Tsjechië langs hotels/pensions
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: ca. 300 km, ca. 50 – 60 km per dag, klimmeters ca. 2500
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:◘◘◘◘◘

Met de fiets op pad om een groot aantal waardevolle historische monumenten in het Boheemse deel van Tsjechië te ontdekken, zo waardevol dat een aantal van hen op de Wereld Erfgoed Lijst van UNESCO zijn opgenomen. Maar dat niet alleen, al trappend op de pedalen komt u door een veelheid aan natuurlijke landschappen, die op zichzelf al borg staat voor een heerlijke, verrassende vakantie! U start in Praag, de majestueuze stad van de Tsjechische Koningen met de Praagse Burcht als prominente getuige (UNESCO). Na een transfer per trein naar Hluboka nad Vltavou met zijn op Windsor Castle geïnspireerde kasteel, fietst u gelijk door naar Holasovice. Dit dorpje is een uitzonderlijk voorbeeld van de Boerenbarokstijl, zo kenmerkend voor Zuid Bohemen (UNESCO). Daarna fietst u door naar uw eerste overnachtingsplaats: het Renaissance stadje Cesky Krumlov, de parel van Zuid Bohemen (UNESCO). De volgende dag begint u aan uw fietstocht verder oostwaarts, richting Zuid Moravië. Andere culturele hoogtepunten van deze fietsvakantie: de Renaissancestadjes Slavonice en – schitterend - Telc (UNESCO), de uniek bewaard gebleven Joodse stadswijk in Trebic (UNESCO) en het Lednice / Valtice landschapspark: nalatenschap van de familie Liechtenstein (UNESCO).

De grote UNESCO fietsreis Tsjechië, deel 2 – Bohemen

Op dit moment zijn wij bezig om de UNESCO-fietsreis deel 2 – Bohemen te herontwikkelen. Deze fietsreis zal daarom niet boekbaar zijn in seizoen 2020. Vanaf seizoen 2021 komen wij met een vernieuwde variant van deze reis.

Met de fiets op pad om een groot aantal waardevolle historische monumenten in het Boheemse deel van Tsjechië te ontdekken, zo waardevol dat een aantal van hen op de Wereld Erfgoed Lijst van UNESCO zijn opgenomen.
U begint en eindigt uw fietsreis in Praag (UNESCO-stad bij uitstek), de majestueuze stad van de Tsjechische Koningen met de Praagse Burcht als prominente getuige. De hele binnenstad is beschermd en van uitzonderlijke historische waarde. Praag de magische stad voor kunstenaars en schrijvers, zoals Kafka. Neem de tijd om zélf die onbeschrijfelijke sfeer te proeven. U kunt extra nachten bijboeken.
U kunt deze fietsreis helemaal fietsen (deze optie is maatwerk en op aanvraag), maar voor de meeste mensen is het aantrekkelijker (en een even zo grote belevenis!) om bepaalde lastige trajecten per lokale trein te overbruggen. In de standaardversie is er een eerste transfer van Praag per trein naar Zuid Bohemen, naar Hluboka nad Vltavou. Het prachtige kasteel in Hluboka is geïnspireerd op Windsor Castle. Hier begint uw fietsreis via de UNESCO – site Holasovice (een goedbewaard plattelandsdorpje, helemaal opgetrokken in Boerenbarok, typisch voor Zuid Bohemen) naar uw eerste overnachting in het Renaissance stadje Cesky Krumlov, eens residentie van de Rozmberk dynastie. Cesky Krumlov wordt ook wel “de Parel van Zuid Bohemen” genoemd. Het middeleeuwse, oude centrum ligt in een lus van de rivier de Moldau en staat op de UNESCO werelderfgoed lijst. Het zegt wel iets dat Cesky Krumlov na Praag de meest bezochte plaats in Tsjechië is! Een extra nacht hier is aan te bevelen! De volgende dag vervolgt u uw fietsvakantie in oostelijke richting door soms vlakke gebieden (bijv. Trebonsko met haar talloze meren en meertjes), afgewisseld met heuvelland (het Tsjechisch Moravisch Hoogland tot u uiteindelijk in Zuid Moravië eindigt. Culturele hoogtepunten onderweg zijn de Renaissancestadjes Slavonice en Telc (UNESCO), de unieke, uitzonderlijk goed bewaarde Joodse stadswijk in Trebic (UNESCO) en het schitterende Lednice – Valtice landschapspark (UNESCO) op de grens met Oostenrijk. Dit enorme cultuurlandschp is een nalatenschap van de familie Liechtenstein.

Op de terugreis kunt u – als u voor een transfer per onze transferbus kiest – optioneel en tegen meerprijs, ook nog en passant een zevende UNESCO monument bezoeken: de Tugendhat villa in Brno, de legendarische stervormige pelgrimskerk van St. Jan van Nepomuck in Zdar nad Sazavou of de middeleeuwse zilvermijnstad Kutna Hora.
Tenslotte, al trappend op de pedalen, komt u ook nog eens door een veelheid aan natuurlijke landschappen, zowel vlakke als heuvelachtige, die op zichzelf – zonder de indrukwekkende culturele monumenten, waarnaar deze tour genoemd is – al borg staat voor een heerlijke, verrassende vakantie.
Een unieke combinatie van cultuur en natuur voor redelijk ervaren toerfietsers, dat biedt deze UNESCO fietsreis door het Boheemse deel van Tsjechië!

Dit moet u zelf beleven

 • 6 UNESCO sites:
  • Praag
  • Holasovice
  • Cesky Krumlov
  • Telc
  • Trebic
  • Lednice/Valtice
 • Het Egon Schiele Art Centrum in Cesky Krumlov
 • Het Five-Petalled Rose festival, oftewel Vijfbladige Roos festival, zo genoemd naar het wapen van de Rozmberk dinastie. De Middeleeuwen herleven dan voor een paar dagen echt, in de toch al middeleeuwse straatjes van de oude stad, met oude ambachten, eetfestijnen, straattheater, riddergevechten en musici in middeleeuwse kostuums. Het festival vindt elk jaar plaats, in het weekend van de astronomische zomer, wanneer de zon haar hoogste punt bereikt heeft, dus rond 21 juni. Wie erbij wil zijn moet vroeg zijn, van heinde en verre komen mensen op dit schitterende spektakel af.
 • In Ceske Budejovice kunt u de nationale volksdrank, het Tsjechische bier proeven in de enige echte Budweiser Budvar brouwerij (niet te verwarren met het Amerikaanse Budweiser bier). Overigens zijn er in vele plaatsen onderweg lokale brouwerijen die u ook kunt bezoeken.
 • Een reis rond “de Wereld” in 1,5 uur in Trebon, in de regio Trebonsko met zijn vele karpervijvers.
 • De meanders van de rivier de Dyje in het Podyji Nationaal Park nabij Znojmo
 • De gezellige, historische en culinaire stad Mikulov en de omringende wijngaarden
 • En last but not least ga gewoon een wijnkelder langs de weg binnen en geniet van een overheerlijke, Zuid-Moravische wijn, waarbij u allerlei homemade lekkernijen krijgt aangeboden. Wilt u de allerbeste Moravische wijnen proeven, ga dan naar de wijnsalon in het kasteel van Valtice. De wijnproeverij biedt u een voorproefje van de als beste genomineerde Tsjechische wijnen!

 

Dag 1 – Aankomst Praag

U wordt desgewenst opgehaald bij de luchthaven en naar uw hotel gebracht. Op een afgesproken tijdstip vindt er een pretourmeeting plaats met onze contactpersoon in Tsjechië, hier wordt de organisatie van de fietstocht en de reisdocumenten doorgenomen, het GPS uitgelegd en – indien van toepassing – de huurfietsen in gereedheid gebracht. U ontvangt tevens de veiligheidsvoorschriften. Mocht u een extra nacht Praag bijboeken, dan raden we aan om onze begeleide introductietour Praag per fiets eveneens bij te boeken (van 10 – ca. 15 uur). U komt dan in een halve dag per fiets veel meer te weten dan u te voet zou hebben gedaan. Bovendien krijgt u ook informatie over de stad, die u niet in de toeristische gidsen vindt. Een prachtige en verrassende introductie in deze stad, die afgelopen jaren een groot succes bleek. Het is sowieso aan te raden om uw verblijf in Praag met een paar dagen te verlengen zodat u voldoende tijd heeft om deze magische 1000 jaar oude stad goed te verkennen.

U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië, en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes!

Overnachting in Praag.

 

Dag 2 – Hluboka nad Vltavou – Holasovice – Cesky Krumlov

Afstand: 40 km

Vandaag gaat u per auto of trein naar Hluboka nad Vltavou, een van de Tsjechische kastelen die het meest tot de verbeelding spreken. Het kasteel is geïnspireerd op Windsor Castle in Engeland. Daar begint uw eigenlijke fietstocht met de eerste etappe naar Cesky Krumlov.

Onderweg bezoekt u het schilderachtige dorp Holasovice. Het ongelooflijk goed bewaarde dorpscentrum van Holasovice is opgenomen op de UNESCO werelderfgoed lijst. Het dorpscentrum werd in de stijl van de lokale Volks Barok gebouwd, die typisch is voor de Zuid – Boheemse regio. ’s Avonds en de volgende ochtend brengt u door in Cesky Krumlov, ook wel de “Parel van de Renaissance” genoemd. U brengt een bezoek aan het wereldberoemde complex van meer dan 300 historische gebouwen die het Renaissance Kasteel omringen. Ooit de woonplaats van de belangrijkste aristocratische familie ten tijde van het Boheemse Koninkrijk: de Rozmberk dynastie. Na Praag is Cesky Krumlov de meest populaire toeristische bestemming van Tsjechië. Dit vanwege zijn unieke middeleeuwse sfeer. De smalle straatjes met de schilderachtige binnenplaatsen zijn adembenemend mooi. Het bezoek aan Cesky Krumlov is een van de hoogtepunten van deze reis en een extra nacht is zeer aan te bevelen.

Overnachting in Cesky Krumlov.

 

Dag 3 – Cesky Krumlov – Trebon

Afstand: 66 km
U start met een ochtendwandeling door Cesky Krumlov waarbij u het oude klooster van Zlata Koruna (Gouden Kroon) bezoekt, dat zijn oorsprong vindt in de 13de eeuw, toen het een belangrijk educatief en politiek centrum van zijn tijd was. Aansluitend zet u uw reis voort naar de Zuid Boheemse stad Ceske Budejovice. Naast het zeer belangrijke en goed onderhouden, enorme plein met haar Barokke fontein en de Zwarte Toren, is deze stad wereldberoemd vanwege de productie van het Budweiser Budvar bier. Slechts één slokje van deze godendrank bewijst dat het bier, dat volgens eeuwenoude traditie wordt gebrouwen, een ware nationale schat is voor de Tsjechen. Na deze bierstad zet u uw reis voort via een educatieve route die u iets laat zien van de oude methoden van zilvermijnbouw rond de stad Rudolfov. Daarna gaat de fietstocht door naar Trebon met het majestueuze graf van de hertogen Schwartzenberg, haar prachtige kasteel en haar goed bewaarde stadscentrum. Een reis rond de wereld kon vroeger in 80 dagen, een reis rond het meer Svět (‘De Wereld’) kunt u in 1,5 uur maken.

Overnachting in Trebon.

 

Dag 4 – Trebon – Slavonice – Telc

Afstand: 58 km

Vandaag is een heerlijk, gemakkelijke fietsdag langs een aantal van de visvijvers waarom Trebonsko zo beroemd is. Het traject gaat daarna een stuk langs het voormalige IJzeren Gordijn over paden, die in die tijd slechts toegankelijk waren voor de militaire grens patrouilles. U fietst door het “Tripoint” (de plaats waar de grens van Bohemen, Moravië en Oostenrijk samenkomt) verder naar de ruïnes van het Kasteel Landstejn. De liefhebber van geschiedenis wil de kans niet missen om dit goed bewaarde vestingwerk van vóór de Tweede Wereldoorlog te bezoeken. Het eindpunt van de fietstocht van deze dag is de stad Slavonice. Het prachtige Renaissance plein en het rustige levenstempo is kenmerkend voor deze stad. De tijd lijkt hier even stil te staan. Nadat u lekker even op een terrasje heeft gezeten, reist u per trein door naar Telc. Telc is een ander uniek plaatsje dat onder auspiciën van UNESCO staat. Slavonice en Telc worden beschouwd als de twee mooiste steden van Europa uit de Renaissancetijd!

Overnachting in Telc.

 

Dag 5 – Telc – Trebic

Afstand: 41 km
Vandaag fietst u richting het Tsjechisch-Moravisch Hoogland. Gelukkig ligt het hoogste punt, van deze geologisch oudste bergketting van Tsjechië, ergens anders. Derhalve kunt u door een wat minder heuvelachtig terrein fietsen in de richting van de stad Trebic, het jongste lid van de twaalf historische bezienswaardigheden in Tsjechië die onderdeel uitmaken van de UNESCO werelderfgoed lijst. Deze stad is uniek door zijn nog geheel intacte Joodse Wijk, het eerste Joodse historische monument buiten Israël dat op de UNESCO lijst geplaatst is. (Andere monumenten maken deel uit van grotere eenheden, zoals de Joodse begraafplaats in Staré Mesto – de Oude Stad – in  Praag). Een andere must in deze stad is de Basiliek van St. Procopius, die dateert uit het begin van de 12de eeuw, met haar oude Joodse begraafplaats.

Overnachting in Trebic.

 

Dag 6 – Trebic – Znojmo

Afstand: 52 km
Op deze dag doet u tal van historische plaatsen aan. Uw eerste stop is bij kasteel van Jaromerice nad Rokytkou, dat vanwege de consequent regelmatige vormen van zijn park ook wel “Klein Versailles” wordt genoemd. Nadat u langs de kastelen in Hostimi en Bokovstejn bent gereden, bereikt u uiteindelijk de stad Jevisovice met haar kastelen en kasteeltuinen. De dag wordt afgesloten in de stad van de Moravische Premyslid dynastie –  Znojmo. Het is een grote en drukke stad, maar zij herbergt een mooi oud centrum met een ongewoon groot aantal religieuze gebouwen. De hoogtepunten zijn de fresco’s op de muren van de Rotunde van St.-Katharina en de toren van het Stadhuis. Bovendien is Znojmo het centrum van het wijngebied Zuid-Moravië. U kunt ook de Znovin wijngaarden bezoeken.

Overnachting in Znojmo.

 

Dag 7 – Znojmo – Lednice-Valtice Complex

Afstand: 56 km
’s Ochtends reist u per trein naar de stad Mikulov. Hier bent u in de gelegenheid om het Barokke kasteel met wijnmuseum te bezoeken. Verder mag u de synagoge en een lokale rariteit – een reuzachtig wijnvat – niet missen. Vanaf Mikulov is het slechts een korte fietstocht naar een wereldberoemde groep kastelen – het Lednice-Valtice cultuurlandschap – dat eens aan de familie van Liechtenstein toebehoorde. Onder de zorg van deze éne familie, werd het moerassige gebied veranderd in een goed doordachte combinatie van kastelen en parken, ook wel de “Tuin van Europa” of het “Tuinparadijs” genoemd. Opnieuw een plaats die met recht op de UNESCO Werelderfgoed Lijst staat. Aangezien het complex zeer groot is, is de fiets het ideale vervoermiddel. U kunt in het kasteel van Valtice de wijnsalon bezoeken, waar de als beste beoordeelde wijnen van Moravië, te proeven zijn.

Overnachting in Lednice.

 

Dag 8 – Einde van de tour

Transfer van Lednice naar Breclav, vanwaar vele internationale treinverbindingen mogelijk zijn, o.a. naar Praag en Wenen. Zie onze prijslijst.

 

Extra mogelijkheid:

U kunt bij ons een terugreis per transferbus boeken, waarbij u tijdens die terugreis tegen meerprijs nog een of twee van de volgende UNESCO monumenten kunt bezoeken:

 • In Brno staat de wereldberoemde Villa Tugendhat, een van de belangrijkste Tsjechische, maar tevens mondiale voorbeelden van moderne, functionalistische, architectuur. De villa is gebouwd door Mies van der Rohe in 1930 als een woonvilla van grote elegantie, volgens het idee van vrij in elkaar overvloeiende ruimtes. Dit was in die tijd zo baanbrekend, dat de villa nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
 • Een tweede prachtig monument is het Cisterciënzerklooster (met in de stallen een schitterend boekenmuseum) even ten noorden van de stad Zd’ár nad Sazavou (in het oude gedeelte Zámek Zd’ár). Maar nog verbaasder zult u zijn door de verbluffende schoonheid van de Zelena Hora (Groene Berg) met haar pelgrimskerk gewijd aan St. Jan van Nepomuk. Deze is in zijn totaliteit in zo’n originele stijl vormgegeven, de zgn. Gothische Barokstijl van de beroemde architect Giovanni Santini (rond 1700), dat het wel op de lijst van de UNESCO werelderfgoederen móest komen. De kerk is vijfhoekig en omringd door een zigzagwerk van doorlopende arcaden, waardoor het volstrekt eenmalig is.
 • Tenslotte vinden wij het oude centrum van de middeleeuwse stad Kutna Hora een absolute must. Haar enorme architectonische rijkdom dateert uit tijd van de zilverwinning en muntenslagerij (14e eeuw). Vergeet ook niet een bezoek aan de gotische kapel in Sedlec te brengen, waar u een bizarre, maar devote verrassing wacht: monniken hebben er van duizenden menselijke botten een prachtig versierde kapel gemaakt.

Wij adviseren niet alle drie monumenten te bezoeken. Kutna Hora vinden wij in ieder geval een onmisbaar element als u voor deze terugreis kiest.

Aan het einde van deze transfer wordt u bij de luchthaven of desgewenst bij een hotel in Praag afgezet.

Wat is inbegrepen – UNESCO-fietsreis deel 2 – Bohemen

 

Inbegrepen

 • Overnachtingen in geselecteerde 3* pensions en hotels
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Met zorg door ons ontwikkelde kaarten van de route, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen
 • Een gedetailleerde routebeschrijving met highlights
 • Indien van toepassing: treinkaartjes voor de stukken van de tour die per trein afgelegd worden.
 • Een pretourmeeting in Praag met een medewerker van onze deskundige partnerorganisatie, die u het kaartmateriaal en de routebeschrijving (Nederlandstalig) overhandigt, eventueel gebruik huurfietsen uitlegt en die uw vragen kan beantwoorden (Engels- en Duitstalig).
 • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning in Tsjechië (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand uit Praag te laten komen).

 

Extra opties

 • Bagagevervoer
 • Huurfietsen:
  • Goede, stevige trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1x zijtas
  • Gravel bike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een wielrenfiets en een mountainbike)
  • Elektrische fiets met een lage instap, die erg comfortabel fietst – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas
 • GPX-bestand is gratis beschikbaar (op aanvraag)
 • Upgrade naar 4* hotels (waar mogelijk)
 • 1-pers. kamer
 • Transfer van vliegveld of treinstation naar uw hotel
 • Veilig parkeren van uw auto in bewaakte parkeergarage in Praag gedurende de fietsreis
 • Extra nachten in Praag, Lednice / Valtice of in een van de overnachtingsplaatsen onderweg
 • Transfer van Lednice terug naar Praag
 • Begeleide introductie fietstour door Praag van 3 – 5 uur (al jaren een succes!)

 

Begeleide fietstocht door Praag

Blijft u een of enkele dagen in Praag, dan is er een hele leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids, en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels en Duits en u bent 3 – 5 uur onderweg (afhankelijk van uw mogelijkheden). U eindigt op een terrasje met een drankje met uw gids. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. Het is ook mogelijk een gezellige wandeling door de stad te maken, met gids. Daarbij wordt rustig aan gedaan en worden leuke tussendoortjes ingepland.

 

UNESCO-fietsreis deel 2 – Bohemen, voor wie?

Op deze fietsreis zijn er her en der heuvels onderweg. Het is een tour voor redelijk ervaren toerfietsers. Als u in Nederland op vlak land flinke tochten kunt maken (ca. 100 km op een dag, met bagage en gedurende meerdere dagen), dan zult u genoeg conditie hebben om deze tocht te kunnen volbrengen. Overigens hebben we ook voor een aantal pittige trajecten stukjes transfer met de trein opgenomen.

Voor de sportieve trekkers die dit Boheemse deel van de UNESCO – tour, als onderdeel van de grote UNESCO-tour (Bohemen én Moravië) helemaal willen fietsen, zijn er tussen Praag extra overnachtingen in te plannen in Benesov, Tabor en Hluboka nad Vltavou. Dat valt echter onder de noemer maatwerk. Zie aldaar.

Maatwerk – UNESCO-fietsreis deel 2 – Bohemen

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen – UNESCO-fietsreis deel 2 -Bohemen

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Op dit moment zijn wij bezig om de UNESCO-fietsreis deel 2 – Bohemen te herontwikkelen. Deze fietsreis zal daarom niet boekbaar zijn in seizoen 2020. Vanaf seizoen 2021 komen wij met een vernieuwde variant van deze reis.

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent