Fietsen met kinderen: Elberoute van Praag naar Dresden

Fietsen met kinderen van Praag naar Dresden, Elberoute

Gemakkelijke fietsreis voor het hele gezin

 • Soort reis: individuele fietsreis Tsjechië langs hotels/pensions
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten (mogelijkheid van extra rustdagen), 6 fietsdagen
 • Afstand: 125 - 225 km: onderweg kan op veel plaatsen de trein genomen worden (fietsen op de trein); eerste dag een klimmetje van 100 m, verder is het traject nagenoeg vlak.
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘

Dit is de gezinsvariant van de individuele Elberoute van Praag naar Dresden. Na een verkenning van de magische stad Praag, volg je op deze fietstocht de eeuwenoude handelsroute tussen Praag en Dresden langs de rivieren Moldau en Elbe. De rivieren begeleiden je aanvankelijk door een licht glooiend heuvelland. Voorbij Decin kom je in het unieke Boheemse en Saksische Zwitserland (Nationaal Park), met zijn hoge, bizarre rotsformaties waar de Elbe zich in fraaie meanders een weg zoekt richting Dresden.

Fietsen met kinderen: de Elberoute Praag – Dresden

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 

De Elberoute Praag – Dresden is een leuke en makkelijke fietsreis om met kinderen te ondernemen. Vanaf Praag volgen jullie de oude handelsroute en fietsen jullie stroomafwaarts langs de rivier de Vltava (Moldau), die uitmondt in de Labe (Elbe) met als uiteindelijke doel de historische stad Dresden. Onderweg komen jullie door een wonderschoon, zeer afwisselend landschap met pittoreske steden als Litomerice en Decin. Daarnaast overnachten jullie ook midden in het prachtige Nationalpark Sächsische Schweiz. Deze fietsreis is speciaal ontwikkeld voor gezinnen met kinderen. Fietsen kan hier afgewisseld worden met andere gezinsactiviteiten: zwemmen, een vaart met gondel of stoomboot, muurklimmen, wandeltochten in de omliggende bergen, bezoek aan leuk familiemuseum, kidspark of dierentuin. Van ons ontvangen jullie allerlei tips. Welke activiteiten jullie uiteindelijk gaan doen, is geheel aan jullie!

De familytour begint in Praag

Wat dachten jullie van:

 • Een ochtendwandeling over het nieuwe stadsplein met de Astronomische Klok, de Orloj. Gebouwd in 1490(!), gaan ieder uur twee kleine deurtjes in de klok open en komt een parade van apostelen voorbij. Dit moet je echt wel gezien hebben!
 • Lunch in het nabijgelegen Obecni Dum, te midden van een verpletterende hoeveelheid originele Jugendstilelementen.
 • Een begeleidende fietstocht door Praag met een gids die zijn tocht aanpast aan wat leuk is voor kinderen. Zo ontdekt u ook de interessante plekken die niet in de toeristengidsen staan. Al jaren een succes!
 • Slenteren over de Karelsbrug: je kunt je portret laten schilderen, souvenirs kopen of luisteren naar een straatmuzikant
 • Een boottocht over de Moldau met kleine, romantische bootjes, bestuurd door zwarte matrozen in onberispelijk witte matrozenpakken
 • Het Speelgoedmuseum met speelgoed van eeuwen geleden tot nu toe en met een heuse Barbie-expositie!
 • Een poppentheater. Tsjechië staat bekend om zijn poppentheaters, in elk klein plaatsje vind je er wel een. Natuurlijk ook in Praag. In het Loutkové divadlo Jiskra en het Divadlo Spejbla Theater worden dagelijks kindervoorstellingen gespeeld. Er bestaat ook de mogelijkheid een pop als souvenir te kopen.
 • Een bezoek aan één van de mooiste dierentuinen van de wereld: de Zoo in Praag. Hier spot je alle dieren die je maar kunt bedenken! Van ijsbeer tot stoere tijger en van neushoorn tot giga gave giraffe! Twee kinderspeelplaatsen zorgen ervoor dat je niet uitgespeeld raakt.
 • Graffity op de John Lennonwall, maar dan wel met een speciale betekenis
 • ’s Avonds naar het Black Light Theatre, leuk voor jong én oud.

 

Van dag tot dag

Dag 1: aankomst in Praag

Het is aan te raden om jullie verblijf in de Tsjechische hoofdstad met een paar dagen te verlengen, zodat jullie voldoende tijd hebben om de stad Praag in haar volle glorie te kunnen bezoeken. Zoals hierboven beschreven is er veel te doen in Praag. Jullie kunnen bij ons ook een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij jullie in korte tijd veel van de stad zien, en niet alleen de bezienswaardigheden die jullie in de toeristengidsen tegenkomen. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië, en zullen jullie daar onderweg kennis mee laten maken. Bij deze fietstocht wordt rekening gehouden met de leeftijd van de kinderen en wat voor hen ook interessant is. Een prachtige inleiding voor jullie korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Wat is inbegrepen”.

Overnachting in Praag 

 

Dag 2: Praag – Kralupy

Afstand: 30 km

Vandaag nog wat tijd in Praag doorbrengen of gelijk op de fiets over een mooie route richting Kralupy. De Moldau snijdt hier door het landschap waardoor interessante rotsvormingen en diepe dalen gevormd zijn. Dit is de enige etappe van deze fietsreis waarin iets geklommen moet worden.

Overnachting in Kralupy

 

Dag 3: Kralupy – Roudnice nad Labem

Afstand: 30 km of 55 km

Net buiten Kralupy komen jullie voorbij de twee prachtige kastelen Veltrusy en Nelahozeves. In Nelahozeves vind je ook het museum van een van de drie beste componisten die Tsjechië heeft voortgebracht: de componist Antonín Dorák. Dvorak werd in Nelahozeves geboren als zoon van de plaatselijke slager. Verder gaat het vandaag langs Zelcín ZOO (Tsjechische kinderboerderij) richting het mooie wijnstadje Melnik, dat op een heuvel ligt. Om bij Melnik te komen, steken jullie de Elbe over op een kleine boot. In Melnik moet je wel even stoppen om een terrasje te pakken en het uitzicht te bewonderen (de Moldau vloeit hier in de Elbe). Je ouders vinden misschien een bezoek aan een plaatselijke wijnkelder geen gek idee. Melnik is de noordelijkste stad van Bohemen waar wijnbouw mogelijk is. In Melnik moet overlegd worden wat jullie gaan doen: ofwel jullie hebben genoeg gefietst voor vandaag en nemen vanaf Melnik de trein naar Roudnice nad Labem (fietsen op de trein) óf jullie kunnen er nog wel even tegenaan en willen de hele weg fietsen naar het mooie oude stadje Roudnice nad Labem, dat een prachtig kasteel heeft.

Overnachting in Roudnice nad Labem

 

Dag 4: Roudnice nad Labem – Litomerice

Afstand: 20 km 

Jullie komen door een van de vruchtbaarste gebieden van Tsjechië, de Elbe is hier door de samenvloeiing met de Moldau breder geworden. Maar vandaag geen grote fietsafstanden. Er zijn andere mogelijkheden: in Litomerice wacht een heerlijk zwembad en voor de wat oudere kinderen zal de oude vesting Terezín (in WO II concentratiekamp Teresienstadt) ongetwijfeld een diepe indruk achter laten. Voor de echte sportievelingen is het ook mogelijk 16 km extra te fietsen naar de legendarische berg Rip (beklimming is de moeite waard). Maar jullie kunnen ook overwegen om vandaag helemaal niet te fietsen (fiets op de trein) en gelijk naar Litomerice gaan. Daar kunnen jullie dan heerlijk een dagje zwemmen (bij warm weer geen gek idee). Litomerice is een vriendelijke en sfeervolle stad met pastelkleurige Gotische, Barokke en Renaissance gevels.

Overnachting in Litomerice

 

Dag 5: Litomerice – Decin

Afstand: 30 of 52 km

Vandaag verkennen jullie het romantische landschap van het Boheemse Middelgebergte. Kenmerkend zijn de kegelvormige, vulkanische heuvels en een enorme biodiversiteit. Hoewel dit gebied dus zeer heuvelachtig is, volgen jullie gemakkelijk fietsend het smalle Elbedal stroomafwaarts, waarbij jullie langs interessante ruïnes komen. Het Strekov Kasteel, dat bovenop een 100 m hoge steile rotspunt staat, is een van de meest romantische kastelen in Tsjechië. Na een uitdagende beklimming worden jullie beloond met een fantastisch uitzicht én met een gezellig restaurant in de burchtsmederij. Het eindpunt van de dag is de Noordelijke poort van de Tsjechische Republiek: de stad Decin. Het is de laagst gelegen stad van Tsjechië en dat hebben ze geweten. De regelmatige Elbeoverstromingen laten nog steeds zien wie er hier de baas is. Aanvankelijk was Decin een rokerige havenstad met een enorm kasteel met een roerig militair verleden tot in de stalinistische tijd toe. Tegenwoordig verdient Decin een bezoek, vanwege de renovatie van het enorme kasteel en de historische binnenstad er vlakbij. In Decin is ook een mooie dierentuin. Ga vooral kijken naar de Grizzlyberen bovenop een rotsige heuvel in het bos!

Als 52 km te ver fietsen is, kunnen jullie in Usti nad Labem de trein naar Decin nemen.

Overnachting in Decin

 

Dag 6: Decin – National Park Sächsische Schweiz

Afstand: 20 km

Vandaag kunnen jullie de boot pakken vanaf Decin naar Hrensko of jullie gaan fietsen door het hart van het Nationale Park Tsjechisch-Saksisch Zwitserland. Deze streek met haar mooie natuur met rotsvormingen, passen, uitzichttorens, plateaubergen en diepe gorges is bij uitstek geschikt voor wandelaars. Het grensplaatsje Hrensko is een leuke plek voor een lunchstop. Van daaruit kunnen jullie diverse prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld naar de Pravcicka Poort: de grootste natuurlijke, door watererosie ontstane zandstenen brug van Europa. Er is een restaurant onder gehuisvest. Een kortere wandeling naar de gorges van de Kamenice rivier is ook al schitterend. Een andere leuke optie is een gondeltour over de Kamenice rivier door de gorges. Ondanks dat dit het laagste punt van de Tsjechische republiek is, wanen jullie je continu in de bergen. Jullie overnachten verderop in Bad Schandau, een van de mooiste Duitse toeristenplaatjes én met het mooie Toskana Therme Bad Schandau.

Overnachting in Bad Schandau 

 

Dag 7: National Park Sächsische Schweiz – Dresden

Afstand: 0 – 40 km

Jullie fietsen deze dag verder langs de Elbe richting Dresden langs vele historische bezienswaardigheden: de griezelig uitziende enorme vesting Königstein (“de Saksische Bastille”) en de Basteibrug (een 76 m lange rotsbrug van zandsteen bij Rathen) liggen nog in het bergland. Bij Pirna komen jullie dan de Elbevallei binnen, een synthese van natuur, architectuur en cultuurlandschappen. De oevers van de Elbe zijn bekleed met Renaissance forten en 18e en 19e eeuwse villa´s, terwijl paleizen en tuinen naadloos aansluiten op het met wijnranken omlijste landschap. Als jullie de eindbestemming van deze reis naderen, zien jullie al het prachtige panorama op de oude UNESCO-stad Dresden. Geen zin om vanuit het bergland de beschermde Elbevallei in te fietsen en zo het panorama van Dresden tegemoet te gaan? Het kan ook door een mooie tocht per stoomboot!

Overnachting in Dresden

 

Dag 8: Vertrek naar huis of extra nacht Dresden

Wij adviseren in ieder geval 1 extra nacht in Dresden te boeken. Jullie hebben dan 1 volle dag de tijd om deze prachtige stad te bekijken.

Tips voor activiteiten in Dresden:

 • Het Residenzschloss in de Altstadt van Dresden met prachtige middeleeuwse harnassen en wapens in de Rüstkammer en prachtige schatkamers in het Grüne Gewölbe
 • Een rondleiding door de middeleeuwse gewelven van de Kazematten onder de Brühlse Terrasse (hier worden ook sprookjes verteld)
 • Skaten in het skatepark aan de Lingnerallee
 • Segway fun-park (ze hebben er ook Quads)
 • Voor kinderen tot 12 jaar: Kidsplanet (grote indoor speeltuin met bistro voor de ouders)
 • Voor het hele gezin: Spaßbad Elbamare
 • Vezoek het Karl Maj museum in Radebeul en laat jullie kinderen de avonturen van Old Shatterhand en Winnetou meebeleven
 • Tips om te fietsen: schitterende stadje Meissen, Radebeul (Karl Maj museum), waterslot Moritzburg

 

Wat is inbegrepen – Fietsen met kinderen van Praag naar Dresden

Inbegrepen

 • Persoonlijke pretourmeeting in Praag
 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte pensions en hotels 3* kwaliteit
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Een gedetailleerde Nederlandstalige routebeschrijving met highlights
 • Met zorg door ons ontwikkelde kaarten van de route en kaarten van de belangrijkste steden
 • Uitgebreide Nederlandstalige toeristische informatie
 • GPX-bestanden voor op jullie GPS of mobiele telefoon
 • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning in Tsjechië (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
 • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

 

Extra opties

 • Bagagevervoer
 • Extra nachten in álle overnachtingsplaatsen mogelijk
 • Upgrade naar luxere hotels (waar mogelijk)
 • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
  • Goede, stevige trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1x zijtas
  • Gravel bike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een wielrenfiets en een mountainbike)
  • Elektrische fiets met een lage instap, die erg comfortabel fietst – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas
  • Kinderfiets, follow-me, fietskar of kinderzitje
 • Transfer van vliegveld of treinstation Praag naar jullie eerste hotel
 • Veilig parkeren van jullie auto in bewaakte parkeergarage gedurende de fietsreis
 • Transfer van Dresden terug naar Praag
 • Begeleide introductie fietstour door Praag van 3 – 5 uur (dit is al jaren een succes!)
 • Overige wensen kunnen jullie aan ons doorgeven en wij gaan voor jullie kijken naar de mogelijkheden (maatwerk)

 

Parkeren

Jullie kunnen kiezen of jullie de auto in Praag of Dresden willen parkeren. De auto kan gratis  onbewaakt geparkeerd worden of bewaakt voor € 10 per dag in Praag of voor € 5 per dag in Dresden.
 

Hoe komen jullie er met het openbaar vervoer?

Er gaan vluchten naar Praag en terug vanuit Dresden, maar Praag en Dresden zijn ook goed te bereiken per dagtrein. Vanuit klimaatoogpunt is de trein de beste optie. Het is mogelijk om via ons een treinreis te boeken vanuit Nederland of België naar Praag en terug van Dresden naar Nederland of België. Hiervoor rekenen wij € 25 bemiddelingskosten.
 

Elberoute, deel 1 en deel 2 achterelkaar fietsen

 • Willen  jullie de beide routes achter elkaar fietsen, dan hebben wij daarvoor een voordelige aanbieding. Prijs is op aanvraag, jullie kunnen hiervoor een offerte aanvragen.
 • Jullie kunnen ook de Elberoute deel 1 en 2 achter elkaar fietsen, zonder Praag aan te doen. Jullie fietsen dan van Nymburk naar Melník. Prijs is op aanvraag, jullie kunnen hiervoor een offerte aanvragen.
 • Jullie kunnen de auto in Dresden parkeren in een parkeergarage (ca. € 5 per dag)
 • Wij kunnen een transfer verzorgen van Dresden naar Spindleruv Mlyn

 

Begeleide fietstocht door Praag

Blijven jullie een of enkele dagen in Praag, dan is er een hele leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids, en deze past de tour aan aan jullie mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels en Duits en jullie zijn 3 – 5 uur onderweg (afhankelijk van jullie mogelijkheden). Jullie eindigen op een terrasje met een drankje met jullie gids. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komen jullie via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die jullie niet in de toeristengidsen vinden, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. Het is ook mogelijk een gezellige wandeling door de stad te maken, met gids. Daarbij wordt rustig aan gedaan en worden leuke tussendoortjes ingepland.
 
Offerte Aanvragen

Familytour Praag – Dresden, voor wie?

 • Moeilijkheidsgraad: 1 van 5

Deze fietsreis is speciaal ontwikkeld voor gezinnen met kinderen. De Elberoute van Praag naar Dresden is de gemakkelijkste familytour die wij aanbieden in Tsjechië. Het is een eenvoudige, mooie fietsreis die geschikt is voor het hele gezin. Alleen de eerste dag is er een klimmetje te overwinnen, de rest van het traject is nagenoeg vlak. Verder kunnen jullie altijd op vele plaatsen de trein nemen (fietsen op de trein).

Ervaringen van onze fietsers – Fietsen met kinderen van Praag naar Dresden

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,5

Algemeen oordeel: 5
“Voor herhaling vatbaar. We hebben reclame voor jullie gemaakt bij medefietsers.”
Fam. Engels, augustus 2019

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed! Zou de volgende keer weer zo via jullie boeken.”
Anoniem, juli 2019 (combinatie familytour Elberoute deel 1 en 2)

Algemeen oordeel: 4
“Goed geregeld. Mooie reis.”
Familie Slik, mei 2019

Algemeen oordeel: 4
“Mooie tocht. Goed.”
Familie Westerveld, augustus 2018

Algemeen oordeel: 5
“Leuke, mooie fietstocht met iedere dag weer een verrassend hotel, leuke stadjes.”
Familie Looman, augustus 2018

Algemeen oordeel: 4
“Leuk, goed georganiseerd en een keer iets anders!”
Familie Van den Broek, juli 2018

Algemeen oordeel: 5
“Goed georganiseerd”
Anoniem, juli 2018

Algemeen oordeel: 4
“Prima!”
Anoniem, juli 2018

Algemeen oordeel: 4
“Goed. Werd goed meegedacht vooraf. De onvolkomenheden ter plekke werden goed opgepakt/opgelost.”
Familie Snijder, augustus 2017

Algemeen oordeel: –
“Complimenten aan Mozaïek Reizen die deze trip perfect verzorgd heeft. We hebben er weer een topervaring bij.”

Zie de blog van Familie Melieste over hun familytour Praag – Dresden:
https://www.meliefstedingen.nl/blog-1/leuk-fietsvakantie-met-kinderen

Familie Melieste, augustus 2017

Algemeen oordeel: 5
“Lekker gefietst! Goede service Mozaïek!”
Familie De Vries, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Goed georganiseerd, prettige service.”
Familie Weck, mei 2016

Algemeen oordeel: 4
“Zeer flexibel en klantgericht. De afstanden zijn goed afgestemd op de jongste deelnemer (6 jaar)”
Fam. Van den Oever, juli 2015

Combinatie Elberoute deel 1, van de bron naar Praag + Elberoute deel 2, Praag – Dresden (gezinsvakantie)
Algemeen oordeel: 4
“Positief, uitdagend en voor herhaling vatbaar.”
Familie Schaap, juli 2016

Combinatie Praag – Dresden + Dresden – Berlijn (gezinsvakantie)
Algemeen oordeel: 5
“Perfect. Erg heet, maar verder geweldige ervaring.”
Ten aanzien van het boekingsproces: “Rest ons u heel hartelijk te bedanken voor de alle inspanningen die door u (op de meest onmogelijke tijden!) zijn geleverd. Zelden zo’n geweldige service meegemaakt.
In het bijzonder wil ik u bedanken hoe u in staat bent gebleken deze mooie reis binnen onze budgettaire grenzen te houden. Dat vergde veel creativiteit en meedenken en ik wil u daarvoor een groot en welgemeend compliment maken!”

Anoniem, augustus 2015

Voor 2015

Algemeen oordeel: 4
“We hebben het heerlijk gehad. Mooie omgeving met een interessante achtergrond. Deze tour kan nog wat verder als familytour uitgewerkt worden” (noot Mozaïek: dit was de allereerste “familytour”)
Fam. Bolhoeve, augustus 2013

Foto’s van onze fietsers – Fietsen met kinderen van Praag naar Dresden

Maatwerk – fietsen met kinderen van Praag naar Dresden

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2021 – fietsen met kinderen van Praag naar Dresden

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent