Hoe kiest u de juiste fietsreis?

Na afloop van onze fietsreizen mag u best een beetje moe zijn, maar we willen vooral dat u voldaan naar huis terug keert. Met een schat aan goede ervaringen en herinneringen in uw bagage. Die herinneringen moeten niet overschaduwd worden, doordat een fietstocht te zwaar is gebleken.

Wij bieden een brede selectie van fietstochten aan, vooral ook om zoveel mogelijk aan ieders wensen en behoeften tegemoet te kunnen komen. Of u nu een goed getrainde fietser bent die de bergen niet schuwt, of een recreant, voor wie fietsen slechts een leuk vervoermiddel is en die niet van plan is zich bovenmatig in te spannen. Wij streven ernaar voor iedereen een fietsreis naar zijn/haar eigen kunnen in ons aanbod te hebben.

Maatwerk

Aarzelt u vooral niet om contact met ons op te nemen als u twijfelt of een tour wel geschikt is of als u speciale wensen heeft. Aangezien maatwerk onze specialiteit is, kunt u met al uw ideeën en wensen bij ons terecht, zoals afwijkende (bijv. kortere of juist langere) etappelengtes, omwegen naar een plek, die u ook graag in de tour wilt betrekken, combinaties van tours, etc.

Hotelclassificatie

Belangrijk zijn de classificaties van de overnachtingsplaatsen. De hotels en pensions van onze standaard tours zijn goede  ** en meestal ***accommodaties, waarbij u altijd de beschikking heeft over een eigen douche en toilet.  Wenst u toch meer luxe, dan kan dat in de premiumvariant: wij boeken in dat geval voor u waar mogelijk  **** hotels of anders de beste in een plaats (niet elke plaats onderweg heeft een **** hotel). Vermeld moet worden dat airconditioning nog geen gemeengoed is in Tsjechië, Polen en Hongarije in de hotels onderweg, ook niet in **** hotels. Doorgaans is dat ook niet nodig.

Logies ontbijt of half pension

U verblijft op basis van logies en ontbijt. Half pension kunt u bij de meeste reizen bijboeken. In Tsjechië kan dat meestal niet, omdat de hotels/pensions dat niet in alle plaatsen bieden en ook om de eenvoudige reden dat het veel leuker is om in de overnachtingsplaatsen – meestal kleine stadjes – even uw hotel te verlaten en een leuk lokaal restaurant te bezoeken. Het geeft u veel meer vrijheid (we geven daartoe in de reisbescheiden ook tips). Maar zoals gezegd, buiten Tsjechië bieden de meeste hotels ook half pension voor de liefhebbers.

Bagagevervoer

Wij bieden individuele fietstochten aan waarbij u ervoor kunt kiezen dat uw bagage van de ene naar de volgende overnachtingsplaats gebracht wordt. Dat scheelt ook een stuk als u vermoedt dat de tocht wat aan de pittige kant gaat worden. Een helling met bagage nemen, is een stuk zwaarder. Bijkomend voordeel is dat u de fietsen gemakkelijker even achter kunt laten als u eens een museum van binnen wilt bekijken. Maar voor de toerfietsers bieden we de reizen ook aan zonder bagagevervoer!

Elektrische fietsen

Wij bieden ook de mogelijkheid om elektrische fietsen te huren. Voor diegenen onder u die bang zijn een bepaalde fietsreis niet goed aan te kunnen, omdat ze een wat mindere conditie hebben dan de andere reisgenoten, is er de mogelijkheid elektrische fietsen te huren.

Stukjes fietsen op de trein of extra rustdagen van tevoren inplannen

Op een aantal trajecten is het ook mogelijk om ter plekke een rustdag in te lassen door uw fietsen op de trein te zetten en zo een etappe fietsen over te slaan. Let hierop bij de verschillende tourbeschrijvingen.
Een alternatief is om bij boeking al een of meerdere extra rustdagen in te plannen in bepaalde mooie overnachtingsplaatsen.
Daar waar gedurende de te boeken termijn dagelijks bagagevervoer plaats vindt, is dat altijd mogelijk. Ook is het altijd mogelijk als u zelf uw bagage meeneemt.

Niveau / zwaarte van de reis

Het mag duidelijk zijn dat niet alle aangeboden reizen voor iedereen geschikt zijn. Het is niet eenvoudig vooraf een juiste inschatting te geven van het niveau van de reis. Vaak speelt een veelheid van factoren een rol bij het ervaren van de inspanning:

  • de dagafstanden
  • de hoogteverschillen/klimmeters
  • de begaanbaarheid van het terrein
  • de weersomstandigheden
  • de kwaliteit en het aantal versnellingen van uw fiets
  • neemt u de bagage mee op de fiets of niet
  • de eigen fysieke gesteldheid 

Vijf niveaus qua zwaarte

Toch hebben we een verdeling in 5 niveaus gemaakt, waar bij 1 het gemakkelijkste, en 5 het moeilijkste niveau is. Wij adviseren om goed te letten op het aangegeven niveau van de verschillende fietstochten, het soort traject dat u fietsen moet (kijk waar aangegeven naar het hoogteprofiel onder op de interactieve kaart, die weliswaar vertekent doordat hij de hellingen heel steil laat zien, maar die wel een indicatie geeft), zodat u de fietsvakantie kiest die het beste bij u past en het meest voldoet aan uw verwachtingen. Neem geen reis zwaarder dan niveau 2, indien u geen geoefende fietser bent, die gemakkelijk 100 km per dag kan fietsen in vlak land. De niveaus 1 en 2 zijn bedoeld voor recreatieve fietsers, die regelmatig fietsen en een normaal, goede gezondheid hebben. De afstanden zijn niet te groot, en het traject is nagenoeg vlak. Daarbij is niveau 1 echt door bijna iedereen wel te doen, voor niveau 2 heeft u liefst al wel ervaring met fietsvakanties, zodat u weet wat u aankunt. Bij niveau 2 komen regelmatig dagafstanden van 60-70 km in vlak land en soms een kortere dag met heuvels voor.

Lees hier verder: De tours ingedeeld naar 5 niveaus qua zwaarte

 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl