De Moravische en Oostenrijkse wijnroute

Moravische en Oostenrijkse wijntour - Petrov Plze historische wijnkelders

Fietsreis langs wijnstraten en wijndorpen

 • Soort reis: individuele fietsreis Tsjechië langs hotels/pensions
 • Duur: 7 dagen, 6 nachten, 3 - 6 fietsdagen
 • Afstand: ca. 170 - 300 km, 50 – 60 km per dag, klimmeters van vlak tot ca. 350 m per dag (verdeeld over 6 dagen)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:◘◘◘◘◘

Houdt u van wijn en van fietsen: de Moravische en Oostenrijkse wijnroute is dé fietsvakantie voor de liefhebbers van wijn, lekker eten, prachtige zonovergoten landschappen, eeuwenoude wijngaarden én van rijke historie. U bezoekt een van de oudste wijngebieden ter wereld in de grensstreek van Oostenrijk en Tsjechië, waar de traditie van het maken van wijn al bijna twee duizend jaar bestaat. U kunt in de schilderachtige wijndorpen van Zuid Moravië en het Weinviertel een kijkje nemen in het leven van de lokale wijnboeren, u maakt kennis met het gehele proces van wijn maken. Bovendien kunt u ‘s avonds deelnemen aan het proeven van een selectie uitzonderlijke wijnen van beide regio’s onder het genot van een van de specialiteiten van de lokale keuken! De wijnoogsten en wijnfeesten van Zuid Moravië gaan elk jaar met veel folklore gepaard en behoren tot de kleurrijkste en levendigste van Europa. Andere hoogtepunten: het Podyji NP / biosfeer reservaat en het Lednice-Valtice landschapspark (UNESCO-monument). De Zuid Moravische wijnen gaan geheel op aan binnenlandse consumptie. Dit is de reden dat u ze in de Nederlandse schappen niet zult vinden. Helaas, want het zijn uitstekende wijnen!

De Moravische en Oostenrijkse wijnroute – uw fietsvakantie van dag tot dag

Houdt u van wijn en van fietsen: de Moravische en Oostenrijkse wijnroute is dé fietsvakantie voor de liefhebbers van wijn, lekker eten, prachtige zonovergoten landschappen, eeuwenoude wijngaarden én van rijke historie. U bezoekt de beroemdste en oudste wijngebieden ter wereld in de grensstreek van Oostenrijk en Tsjechië, waar de traditie van het maken van wijn al bijna twee duizend jaar bestaat. U kunt in de schilderachtige wijndorpen van Zuid Moravië en het Weinviertel een kijkje nemen in het leven van de lokale wijnboeren, u maakt kennis met het gehele proces van wijn maken. Bovendien kunt u ‘s avonds deelnemen aan het proeven van een selectie uitzonderlijke wijnen van beide regio’s onder het genot van een van de specialiteiten van de lokale keuken! De wijnoogsten en wijnfeesten van Zuid Moravië gaan elk jaar met veel folklore gepaard en behoren tot de kleurrijkste en levendigste van Europa. De Zuid Moravische wijnen gaan geheel op aan binnenlandse consumptie. Dit is de reden dat u ze in de Nederlandse schappen niet zult vinden. Helaas, want het zijn uitstekende wijnen!

Dit moet u zelf beleven:

 • een wijnproeverij in een van de vele geopende wijnkelders, waar u een selectie lokale wijnen in combinatie met home made culinaire lekkernijen kunt proeven.
 • de wijnsalon in het kasteel van Valtice, waar de beste wijnen van Tsjechië jaarlijks bekroond en tentoongesteld worden.
 • Een wandeling door de prachtige, geurige krijtheuvels van Palava
 • het Nationaal Park Podyji, een bosrijk heuvellandschap waar de rivier de Dyje diepe meanders heeft uitgeslepen. Een uniek en waardevol biosfeer reservaat, waar u zeldzame planten en dieren vindt, zoals de smaragdhagadis.
 • het Lednice-Valtice cultuurlandschapspark van de Liechtensteinfamilie! Enorm in haar omvang, en heerlijk verrassend om een dag rond te fietsen.
 • de wijnoogsten en wijnfeesten in Zuid Moravische dorpen, die elk jaar met veel folklore gepaard gaan en die tot de kleurrijkste en levendigste van Europa behoren. Wilt u een fietsreis boeken rond zo’n wijnfeest, dan moet u er vroeg bij zijn: de hotels zijn heel snel volgeboekt! Maar ook buiten het oogstseizoen is deze vrij gemakkelijke fietsreis een juweeltje.
 • het Open Luchtmuseum in Straznice, waar oude ambachten herleven.
 • fietsen over patrouille paden langs het voormalige IJzeren Gordijn, waar u nu nog de beklemming kunt voelen, en op herdenkingsborden de verhalen kunt lezen van diegenen die vluchtpogingen naar het vrije Westen ondernamen, soms gelukt, vaker jammerlijk mislukt.
 • het stadje Mikulov, met zijn prachtige gevels en gezellige restaurants.

 

Dag 1 – Aankomst in Znojmo

Afstand: 30 km (optioneel)

U komt aan in Znojmo op eigen gelegenheid. Wij adviseren u graag over hoe u er het beste kunt komen, bijvoorbeeld met de auto, of vliegen naar Wenen en dan met de trein naar Znojmo. Vandaag kunt u optioneel een fietstocht maken door Nationaal Park Podyjí.

Overnachting in Znojmo.

 

Dag 2 – Znojmo – Laa an der Thaya/Hevlin

Afstand: 62 km

Via de Sobeswijngaarden fietst u over de grens met Oostenrijk. U volgt de centrale wijnroute in oostelijke richting. In Retz zult u eerst het bezienswaardige stadsplein bezichtigen, maar vergeet vooral ook niet de 20 km lange doolhof van wijnkelders, waarin maar liefst 5 miljoen liter van deze goddelijke drank bewaard wordt! Iets verderop ligt wijndorp Hadres met de mooiste wijnstraat van de hele Oostenrijkse wijnregio: 1,6 km lang met meer dan 400 wijnkelders langs de straat.

Overnachting in het spa- en wijndorp Laa an der Thaya.

 

Dag 3 – Laa an der Thaya – Mikulov

Afstand: 59 km

Vandaag fietst u met een boog terug naar Tsjechië. Voorbij de Staatz kasteelruïnes bezoekt u het interessante wijnmuseum in Poysdorf en het dorp Herrnbaumgarten, dat beroemd is vanwege haar eigenzinnige, poëtische en ongewone kijk op de werkelijkheid, bijvoorbeeld tot uiting komend in het “Nonseum”. U volgt vandaag het Veltlinska Fietspad, zo genoemd naar de beroemdste wijndruif van deze streek. De weg is licht heuvelachtig en voordat u aankomt in Mikulov komt u nog langs de Falkensteinruïnes, die vanwege hun ligging op de enige heuvel, de weide omtrek domineren. Het stadje Mikulov is bekend vanwege zijn Barokke Kasteel waarin een wijnmuseum is gehuisvest, zijn oude synagoge en een lokale rariteit – een reuze wijnvat.

Overnachting in Mikulov.

 

Dag 4 – Mikulov – Pavlov – Mikulov

Afstand: 50 km

Vanuit Mikulov maakt u vandaag een grote lus door het Pálava natuurreservaat naar Pavlov, dan via het Novy Mlyn stuwmeer naar het archeologisch interessante Dolni Vestonice en via het Musov stuwmeer, terug naar Mikulov. De kleine stad Pavlov is onze eerste bestemming. Deze stad wordt “bewaakt” door Devin – een kasteelruïne die hoog boven de stad staat. Terwijl sommigen van u van een pauze in een lokaal restaurant genieten, kunnen anderen tot bij de ruïne klimmen en van een adembenemend uitzicht genieten. Daarna wordt de tour voortgezet naar het dorp Dolni Vestonice, dat zeer bekend is vanwege een zeldzame archeologische vondst van een klein, 23.000 jaar oude, vrouwenstandbeeld! Via het Musov stuwmeer en de wijngaarden van de Palava heuvels keert u terug in Mikulov. Deze Palavaloop is vrij pittig, maar u kunt hem natuurlijk inruilen voor een rustdag of een dag met andere activiteiten.

U kunt bijvoorbeeld voor de verandering gaan wandelen in het schitterende Palava UNESCO biosfeer reservaat. Maar u kunt natuurlijk ook lekker in de gezellige stad Mikulov blijven of gaan zwemmen in het Novy Mlyn stuwmeer. Als u kiest voor de wandeling in de Palava heuvels zult u het gevoel krijgen in mediterrane sferen te zijn beland. U zult wandelen door eindeloze wijngaarden, twee kasteelruïnes bezoeken, en de rotsmassieven van deze unieke streek beklimmen. De beloning voor deze inspanning is er dan ook naar: een schitterend uitzicht over een eenmalig landschap. Last but not least kunt u ook een rustdag inlassen en de bus naar het stuwmeer Novy Mlyn nemen. Een dag aan het strand om lekker bij te komen.

Overnachting in Mikulov.

 

Dag 5 – Mikulov – Lednice

Afstand 50 km

Vandaag gaat u fietsend terug in de recente geschiedenis en volgt u een flink stuk oude weg langs het IJzeren Gordijn om uiteindelijk uw bestemming te bereiken. Via Valtice fietst u naar Lednice door het UNESCO landschapspark Lednice /Valtice.

Overnachting in Lednice.

 

Dag 6 – Lednice – rondje Podluzi – Lednice óf rondje Lednice/Valticepark 

Afstand 55 km (Podluzi) óf 30 km (Lednice / Valtice)

Wie kiest voor het grote avontuur zet zijn fietsreis voort door de brede open vlaktes van het wijngebied van Podluzi met haar schilderachtige dorpen, haar wijnkelders en haar vriendelijke bewoners. De tour volgt de, onlangs opnieuw vastgestelde, Tsjechisch-Slowaakse grens. Onderweg zult u het grootste wijnkelderdorp Velke Bilovice bezoeken, het statige wijnkelderdorp Nechory, een Slavische nederzetting uit de Oudheid, alsook het prachtige Pohansko Castle, dat in Empire stijl gebouwd is. Tenslotte komt u ook door het stadje Breclav, om vervolgens terug te keren naar het Lednice-Valtice Cultuurlandschap.

Overnachting in Lednice of Breclav.

Vindt u de Podluziloop te vermoeiend, dan is een verkenning van het Cultuurlandschap van Lednice / Valtice, dat een UNESCO Werelderfgoed is, een even goede keuze. U maakt kennis met een kastelencomplex dat eens de familie van Lichtenstein toebehoorde. Onder de goede zorgen van deze familie, werd het moerassige gebied veranderd in een uitgekiende combinatie van kastelen en parken, ook wel de “Tuin van Europa” of het “Tuin Paradijs” genoemd. U maakt kennis met zowel inheemse als exotische natuurlijke elementen gecombineerd met het opmerkelijke werk van de menselijke creativiteit. Omdat het complex zeer groot is, is de fiets hier het ideale vervoermiddel. U gaat deze uitzonderlijke culturele plaats combineren met een heerlijke fietstocht. Bezoek bijvoorbeeld een van de botanische tuinen en een paar van de vele interessante gebouwen of beelden. Vergeet daarna vooral niet een bezoek te brengen aan de wijnkelder in het kasteel van Valtice. De wijnproeverij biedt u een voorproefje van de als beste genomineerde Tsjechische wijnen!

Overnachting in Lednice of Breclav.

 

Dag 7 – Einde van de tour

Vertrek via transfer naar Breclav (met van daaruit vele internationale treinaansluitingen, o.a. naar Praag en Wenen) of terug naar Znojmo. Indien u via Breclav vertrekt, kan het handig zijn om de laatste nacht daar alvast te overnachten.

Tip: Boek aansluitend een paar extra dagen in Wenen, dat dichtbij ligt!

Treinaansluitingen:

  • Wenen – Znojmo
  • Praag – Znojmo
  • Lednice/Breclav terug naar Znojmo (ingeval u met de auto bent)
  • Lednice/Breclav – Wenen
  • Lednice/Breclav – Praag

Wij kunnen de treintickets voor u boeken.

 

Deze fietsreis is vrij gemakkelijk en voor iedereen met een normale gezondheid haalbaar gemaakt, vooral ook omdat 2 keer in dezelfde plaatsen overnacht wordt. U kunt dan gemakkelijk een dagje overslaan. Er zijn ook een paar wat pittiger trajecten, maar gemakkelijker varianten zijn voorhanden.
U fietst hier door een licht glooiend platteland, met zon overgoten wijngaarden en prachtige vergezichten. U ziet wel wijnbergen, maar fietst er veelal op uw gemak omheen. Zuid Moravië en het aangrenzende Weinviertel is een regio waar de oudste en grootste wijnkelders ter wereld liggen. De Zuid Moravische wijnkelders zijn op unieke wijze beschilderd en het interieur is al even ‘anders’.

Kenmerken van de fietsreis Moravische en Oostenrijkse wijnroute:

 • Soort reis: individuele fietsreis Tsjechië langs hotels/pensions
 • Duur: 7 dagen, 6 nachten, 3 – 6 fietsdagen
 • Afstand: ca. 170 – 300 km, 50 – 60 km per dag, klimmeters van vlak tot ca. 350 m per dag (verdeeld over 6 dagen)
 • Periode: Mei tot eind september (wilt u voor september boeken, dan dient u er zeer vroeg bij te zijn!)
 • Startdag: wanneer u wilt
 • Overnachtingen in:
  • Znojmo
  • Laa an der Thaya (Oostenrijk)
  • Mikulov
  • Mikulov
  • Lednice/Valtice
  • Lednice/Valtice
  • optioneel extra nacht in Wenen
 • Accommodaties: goede ** en *** pensions/hotels. Logies ontbijt. Tegen meerprijs luxere hotels.
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:◘◘◘◘◘
  Niveau 2: redelijk gemakkelijk, soms lichte heuvels, die echter meestal te vermijden zijn.
 • Vervoer naar Tsjechië: niet inbegrepen (wij kunnen wel adviseren)

 

Ervaringen

De basis

 • Overnachtingen in geselecteerde ** en *** pensions en hotels
 • Kamers met eigen douche/toilet. Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Met zorg door ons ontwikkelde kaarten van de route, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen, emergency sheet en nuttige adressen voor onderweg
 • Een gedetailleerde routebeschrijving met highlights
 • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning in Tsjechië (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand uit Praag te laten komen).

Vanuit deze kale basis, kunt u uw fietsreis verder aankleden met extra opties en eventueel maatwerk.

Extra standaard opties

 • Upgrade naar ****hotels (waar mogelijk)
 • Bagagevervoer. Dit is het overwegen waard, omdat u zonder bagage de handen vrij heeft om onderweg een museum of bezienswaardigheid te bezoeken. U neemt alleen dagbagage mee en kunt de fietsen alleen laten.
 • Huurfietsen:
  • Goede trekkingfietsen met minimaal 24 versnellingen.
  • Voor algemene informatie over huurfietsen (standaard- en extra uitrusting, bij te bestellen extra uitrusting, fietsverzekering, e.d.), klik op: Fietsen huren, waar moet je aan denken?
  • Voor de technische specificaties van onze huurfietsen, zowel trekking fietsen als elektrische fietsen, klik op: Technische specificaties van onze trekking- en elektrische huurfietsen in Tsjechië.
  • Bij de huurfiets wordt een gratis helm geleverd. Let op: Een fietshelm is in Tsjechië verplicht voor kinderen tot 18 jaar.
  • Elektrische fietsen zijn op dit traject helaas (nog) niet leverbaar.
 • GPX-bestanden gratis beschikbaar (op aanvraag). Het wordt aanbevolen om bij deze fietstour een GPS te gebruiken.
 • Veilig parkeren van uw auto in Znojmo gedurende de fietsreis
 • Extra nachten in Wenen, Znojmo of in de overnachtingsplaatsen onderweg
 • Transfer van Lednice/Breclav terug naar Znojmo

Maatwerk als extra optie

Naast onze standaardopties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen desgewenst uw reis helemaal naar uw wensen aan. Enkele voorbeelden van de afgelopen seizoenen:

 • Een combinatie van Praag – Wenen met de Moravische en Oostenrijkse wijnroute.
 • Een combinatie van een pittige Wijnroute met extra verlenging naar Olomouc
 • Dagwandeling met kaarten in de Palavaheuvels vanuit Mikulov
 • Dagetappes die afwijken van de standaard. Bijvoorbeeld 30 km per dag of 70 – 80 km per dag.

 

Voor echt specialistisch maatwerk, dat buiten de standaard opties valt, betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2019

Let op: bij een combinatie van twee tours, ontvangt u op de tweede tour 5% korting!

Seizoen 2019
Mei t/m september, u kunt dagelijks starten
Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Begin mei: 27.04 – 06.05
Hemelvaart:  29.05 – 03.06
Pinksteren:       06.06 – 10.06

Moravische en Oostenrijkse wijnroute

Individuele fietsreis langs hotels / pensions

Beschrijving Tourprijs p.p.
Variant 1 Tourprijs met eigen fiets zonder bagagetransport
2 en 3 personen  € 355
4 en 5 personen  € 335
6 en meer personen  € 290
Variant 2 Tourprijs met eigen fiets en met bagagetransport
2 en 3 personen  € 450
4 en 5 personen  € 390
6 en meer personen  € 360
Variant 4 Tourprijs met huurfiets met bagagetransport 
2 en 3 personen  € 532
4 en 5 personen  € 505
6 en meer personen  € 450

Toeslagen voor extra’s

Toeslag ****hotel  € 175
Toeslag 1-pers. kamer  € 96
Toeslag 1-pers. kamer  **** hotel  € 140
Toeslag extra nacht  Znojmo, Lednice,  € 35
Toeslag extra nacht  Znojmo, Lednice, ****hotel  € 55
Toeslag fietshuur per dag (huur elektrische fiets op dit traject helaas niet mogelijk!)  € 10
Toeslag transfer vanuit Wenen naar Znojmo  1 – 2 pers.  € 100 per  groep
 3 – 6 pers.  € 150 per  groep
Toeslag transfer vanuit Praag naar Znojmo  1 – 2 pers.  € 160 per  groep
 3 – 6 pers.  € 250 per  groep
Toeslag treintickets Op aanvraag
Veilig parkeren van de auto in Znojmo  € 8 per dag
Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst)  € 30 per boeking
Boekingskosten maatwerk (indien van toepassing)  € 100 per boeking

 

Verzekeringen

Verzekering huurfietsen
U kunt bij ons een huurfietsverzekering afsluiten. Wij werken hiervoor samen met de Europeesche verzekeringen. Als u deze verzekering wilt afsluiten, dan kunt u dit aangeven in de offerteaanvraag.

Verzekering huurfiets comfort: 1,92 p.p. per dag. € 50 eigen risico per gebeurtenis.
Verzekering huurfiets optimaal: 3,27 p.p. per dag. Geen eigen risico per gebeurtenis.

Reisverzekering en annuleringsverzekering
U kunt via ons ook een reisverzekering en/of annuleringsverzekering afsluiten. Wij werken hiervoor samen met de Europeesche verzekeringen. Als u deze verzekering wilt afsluiten, dan kunt u dit aangeven in de offerteaanvraag.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl