Praag – Krakau fietsreis

Grote Markt Krakau met Lakenhal en Mariakerk

Individuele Fietsvakantie van Praag naar Krakau

 • Soort reis: individuele fietsreis langs hotels en pensions
 • Duur: Optie A: 9 dagen, 8 nachten, 8 fietsdagen / Optie B: 12 dagen, 11 nachten, 11 fietsdagen
 • Totale afstand: ca. 478 km (optie A, stukjes met de trein), ca. 643 km (optie B, hele weg fietsen), ca. 45 – 75 km per dag, 2-3 dagen pittige heuvels
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘ (variant A: ervaren toerfietsers in vlak land)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘ (variant B: voor geoefende toerfietsers, die ook heuvels goed aankunnen)

Deze belangwekkende fietsreis voert u langs 6 UNESCO monumenten, terwijl u temidden van een zeer afwisselend landschap door een onontdekt, authentiek deel van Tsjechië en Polen fietst. U begint uw fietsreis in de magische stad Praag (UNESCO) en vertrekt langs de Elbe oostwaarts, naar de middeleeuwse zilvermijnstad Kutna Hora (UNESCO) en vervolgens naar het Renaissancestadje Litomysl (UNESCO), in het lieflijk glooiende land van Smetana. Na twee wat pittiger dagen door de heuvels van het Tsjechisch Moravisch hoogland, en langs het romantische kasteel Bousov, komt u aan in de oude universiteitsstad Olomouc (UNESCO). Daarna leidt de route u langs pittoreske plaatsjes naar de voet van het Beskyden-gebergte. Via de regio Těšínsko rijdt u Polen binnen en doorkruist u een merengebied. U komt langs de indrukwekkende gedenkplaats en voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau (UNESCO). Daarna volgt u de Amberroute naar uw eindbestemming: de schitterende, oude stad Krakau (UNESCO).

 

Praag – Krakau fietsreis: een belangwekkende culturele fietsreis van de Tsjechische hoofdstad Praag naar Krakau in Polen

Deze belangwekkende fietsreis voert u langs 6 UNESCO monumenten, terwijl u door het nog vrij onontdekte en authentieke oostelijke deel van Tsjechië fietst met een zeer afwisselend landschap. De regio Moravië is weliswaar wat minder bekend en bezocht dan het meer westelijk gelegen Bohemen, maar doet in culturele en natuurlijke rijkdommen niet onder voor Bohemen. Daarna steekt u de grens met Polen over en komt u door een lieflijk landschap, maar ook via Auschwitz-Birkenau (concentratiekamp WOII) aan op uw eindbestemming: het schitterende Krakau, eens de hoofdstad, maar nog steeds de mooiste stad van Polen.

Om deze fietsroute ook voor mensen met wat minder tijd en/of bergconditie bereikbaar te maken, is er de variant A (8 nachten, 9 dagen), waarbij u een aantal trajecten met de trein overbrugt. De andere variant B, is er voor de ervaren toerfietsers, die de tijd aan zichzelf hebben en het hele traject willen fietsen.

Transfer terug is op aanvraag. Het kan per trein (1 x overstappen in Katowice: wel een dag rekenen, ca. 8 uur onderweg) of per bustransfer. De mogelijkheid van de bustransfer ligt aan het aantal personen en of er huurfietsen heeft geboekt. Indien u per vlucht kwam, kunt u vanaf Krakau direct weer naar Nederland.

Dit moet u zelf beleven

 • 6 UNESCO sites:
  • Praag
  • Kutna Hora
  • Litomyšl
  • Olomouc
  • Auschwitz-Birkenau
  • Krakau
 • De magische stad Praag, de stad van de honderd torens, eens zetel van de Tsjechische Koningen en het culturele centrum van Tsjechië. Aan een dag heeft u hier eigenlijk niet genoeg.
 • Neem voor thuis een Hans-en-Grietje-huisje van gemberkoek mee (uit Pernikova Chalupka in Kunětická hora bij Pardubice)
 • Het geboortehuis van de beroemde componist Bedrich Smetana, bekend van “De Moldau” en vooral van zijn symfonische werk “Mà Vast” (Mijn Vaderland). Hij werd geboren als zoon van de meesterbierbrouwer van de kasteelbrouwerij van Litomysl. Litomysl is doordrenkt met muziek en kunst. Ook de Tsjechische schrijver Alois Jirasek en de schrijfster van het eerste Tsjechische kookboek (Magdalena Dobromila Retigova) hebben er gewoond.
 • het Portmoneum, een door de kunstenaar Jozef Vachal van top tot teen beschilderd interieur in Litomysl
 • Een studentencafé in Olomouc, dat de grootste vakgroep Neerlandistiek van Midden-Europa heeft.
 • Proef de nationale volksdrank, het Tsjechische bier (er zijn vele tientallen brouwerijen verspreid over het land)
 • Het lieve plaatsje Štramberk, met zijn houten huisjes tegen een heuvel gebouwd, is een pauze waard
 • Houd u van auto’s: Koprivnice was de thuisbasis van de Tatra-auto’s en trams (het is nu een museum)
 • In Hukvaldy kunt u het geboortehuis van Leoš Janáček bezoeken, een van de grootste 19de eeuwse, Tsjechische componisten.
 • In Polen is in het Zubr natuurpark een heuse kudde Wisenten (Europese buffels) te spotten.
 • Niemand mag eigenlijk voorbij fietsen aan Oświęcim (Auschwitz), vanwege het nabij gelegen  concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau uit WOII (nu een museum en UNESCO werelderfgoed).  Deze inktzwarte bladzijde in de Europese geschiedenis mag nooit vergeten worden.
 • Krakau is ongetwijfeld de mooiste stad van Polen. Deze oude bisschops- en koningsstad met zijn schitterend bewaarde historische centrum (een unicum in het zo door WOII geteisterde Polen), noemt men niet voor niets vaak het “Florence” van Polen. Bezoek in ieder geval het oude Marktplein met de Sukiennice (Lakenhal), de Mariakerk en het Wawelkasteel op een heuvel bij de stad.

 

Uw Praag – Krakau fietsreis van dag tot dag

Dag 0. Aankomst in Praag (niet in prijs inbegrepen)

U wordt desgewenst opgehaald bij de luchthaven en naar uw hotel gebracht. Of u komt met uw eigen auto of de (nacht)trein (al dan niet met eigen fietsen). Voor een veilige parkeerplaats wordt desgewenst gezorgd. Op een afgesproken tijdstip vindt er in de lobby van uw hotel de pretourmeeting plaats met onze contactpersoon in Tsjechië. Tijdens de pretourmeeting krijgt u het kaartmateriaal, de routebeschrijving, veiligheidsvoorschriften, etc. overhandigd. Eventueel worden uw huurfietsen in gereedheid gebracht.  Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De pretourmeeting is in het Engels of Duits, maar alle overhandigde materialen zijn in het Nederlands. Mocht u een extra nacht Praag bijboeken, dan raden we aan om onze begeleide introductietour Praag per fiets eveneens bij te boeken (van 10 – ca. 15 uur). U komt dan in een halve dag per fiets veel meer te weten dan u te voet zou hebben gedaan. Bovendien krijgt u ook informatie over de stad, die u niet in de toeristische gidsen vindt. Een prachtige en verrassende introductie in deze stad, die afgelopen jaren een groot succes bleek. Het is sowieso aan te raden om uw verblijf in Praag met een paar dagen te verlengen zodat u voldoende tijd heeft om deze magische 1000 jaar oude stad goed te verkennen.

Overnachting in Praag. Deze overnachting is niet in de prijs inbegrepen, omdat wij u kunnen onderbrengen in vele mogelijke hotels: van eenvoudige, nette pensions, tot 5-sterrenhotels in het centrum. Geeft u gerust uw wensen door, dan maken wij een voorstel.

 

Dag 1.  Praag – Nymburk (variant A: transfer per auto/trein naar Nymburk en vanaf daar fietsen naar Kutná Hora)

Afstand:  63 km vanaf Praag centrum

De eerste dag van onze fietsreis verlaat u Praag op onorthodoxe wijze, nl. over een fietsroute, die aangelegd is op een ondergrondse tunnel. Buiten Praag aangekomen, fietst u het Polabí laagland binnen, een van de vruchtbaarste streken van Tsjechië.  Via Celakovice fietst u naar Prerov nad Labem, dat het oudste Europese openlucht museum van dorpsarchitectuur bezit. Voor de rest van de dag heeft u de keuze uit 2 routes. U kunt ofwel stroomopwaarts langs de Elbe fietsen langs haar linker oever door een mooi platteland met prachtige uitzichten over de rivier en een bezoek aan het middeleeuwse dorpje in Ostrá. Echter deze route is voornamelijk over zandwegen en bijna niet te doen bij regen. Het alternatief is de rechter oever over geasfalteerde B-weggetjes door het Tsjechische boerenland, waarbij u de Elbe slechts af en toe tegenkomt. Beide routes komen weer samen in uw overnachtingsplaats – het achter dikke stadsmuren verscholen Nymburk. Deze stad met veel agrarische industrie heeft een interessante, uit 1912 daterende, stenen brug met lange overspanningen over de Elbe. Het is ook de stad waar de Beroemde Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal (1914 – 1997), zijn jeugdjaren en een groot deel van zijn volwassen leven doorbracht. Hij woonde als kind in de stadsbrouwerij waar zijn stiefvader brouwer was. Een van zijn boeken, Postřižiny, vertelt liefdevol en tragikomisch over zijn familie en het brouwerij leven.

Overnachting Nymburk (alleen bij variant B)

 

Dag 2.  Nymburk – Kutná Hora

Afstand: 42 km

Het grootste deel van vandaag fietst u over een van de kwalitatief beste fietspaden van Tsjechië, die zich hier langs de Elbe slingert. Daarom ook zult u niet alleen lange afstandsfietsers tegenkomen, maar ook in-line skaters, en families met kinderen.  De eerste stop van de dag is in het kleine spaplaatsje/kuuroord Podebrady.  Bezoek de colonnade om de rustige, vredige atmosfeer van dit spa plaatsje te ondergaan en proef een van de lokale minerale bronnen. Podebrady heeft een oud centrum met interessante gebouwen. In het centrum ook het mooie standbeeld van koning Georg (Kral Jiri). Door een wisselend landschap van bosschages en landerijen fietst u vervolgens naar de oude koninklijke stad Kolín met zijn Renaissance synagoge, zijn goed bewaarde Gotische kathedraal en het stadsplein met spectaculair uitzicht op het omliggende platteland. Nadat u Kolín achter u gelaten heeft, gaat de route van de Elbe af om vooral niet het tweede belangrijke UNESCO werelderfgoed te missen – de stad Kutná Hora. De letterlijke vertaling van Kutna Hora is Mijn Berg en dat is niet voor niets. De naam slaat op de roemruchte tijd (in de Middeleeuwen) toen deze plaats van de ene op de andere dag veranderde van een klein dorpje in de op een na grootste stad en etalage van het Tsjechische Koninkrijk. En dat alles dankzij de vondst van een van de grootste zilvervoorraden in Europa. De herinnering aan dat glorieuze verleden vind je in bijna elke hoek van de stad, of het nu de munterij van Koning Wenceslas IV of de imposante St. Barbora kathedraal is! Voor de geïnteresseerden is er een authentiek museum over de middeleeuwse zilverwinning.

Overnachting in Kutná Hora (variant A en B)

Tip: hier is een rustdag/extra nacht aanbevolen om deze middeleeuwse stad goed te verkennen

 

Dag 3. Kutna Hora – Pardubice 

Afstand: 53 km

Voordat wij Kutná Hora verlaten bezoeken we het unieke en bizarre knekelhuis (ossuary) in het voorstadje Sedlec. Toen een lokaal kerkhof moest worden opgeruimd heeft een plaatselijke monnik de botten van meer dan 30.000 mensen gebruikt om allerlei devote kunstwerken te maken. Een van de meest bezochte attracties in Tsjechië (meer dan 200.000 bezoekers per jaar). Andere stops vandaag zijn: top classicistischkasteel Kačina of de oudste en nog steeds in bedrijf zijnde stoeterij in Kladruby nad Labem. De lokale tuigpaarden, Kladruby paarden, worden hier al sinds de 16de eeuw gefokt. Ze worden nog steeds gebruikt voor menige koninklijke koets! In de Bunkov regio kunt u lekker zwemmen en relaxen. Bunkov is beroemd vanwege zijn zandstranden en fijne zwemwater. De bestemming van vandaag is de stad Pardubice, de zetel van de machtige Heren van Pernštejn. Pardubice is niet alleen beroemd vanwege de paardenstoeterij en de steeplechase, maar ook vanwege zijn spectaculaire Renaissance kasteel en een mooi oud stadscentrum. Ook is het de stad van de traditionele Tsjechische peperkoek (Hans en Grietje huisjes van peperkoek!), en –  minder positief – van het kneedbare explosief Semtex, berucht uit de de Koude Oorlog periode.

Overnachting in Pardubice (variant A en B)

 

Dag 4. Pardubice – Litomyšl

Afstand: 61 km

Deze dag luidt het begin van een aantal meer pittige fietsdagen in, waarin u van Bohemen door de bergen naar Moravië gaat fietsen. ’s Morgens geniet u eerst nog van een wandeling langs de prachtige stadsmuren en het kasteel van Pardubice. Daarna gaat het op de fiets naar de nabij gelegen rotsige heuvel  Kunětická hora met zijn Gotische kasteel. Hoewel de heuvel maar 300m hoog is, is het vanwege zijn perfecte locatie toch onmiskenbaar dominant in de hele regio! Vergeet onderaan de heuvel niet het peperkoekmuseum “Pernikova chaloupka”, dat onwillekeurig aan het sprookje van Hans en Grietje doet denken!  Daarna fietst u verder langs de rivier Loucna naar Vysoké Mýto. Het middeleeuwse verleden van dit oude, gezellige stadje is nog goed te zien aan het prachtige, grote stadsplein (met prachtige mozaïekstenen) en de goed bewaarde stadspoorten. Vanaf Vysoké Myto fietst u door het lieflijke, licht glooiende „Land van Smetana“. Zo genoemd naar de beroemde componist Bedrich Smetana, vooral bekend door zijn compositie “De Moldau” en van de cyclus symfonische gedichten “Má Vlast” (mijn vaderland). Hij werd geboren in het kasteelcomplex van Litomyšl als zoon van de kasteelbierbrouwer. U eindigt de dag dan ook in het schitterende UNESCO stadje Litomyšl, dat doordrenkt is van muziek en muziekfestivals. Het heeft verder een prachtig plein en de oranje-grijze Jozef Váchal straat, die zo is genoemd, omdat de muren kleurriijk zijn versierd door studenten grafische vormgeving met grafische schilderingen geïnspireerd op het werk van deze kunstenaar. De stad herbergt daarnaast het Portmoneum (een huis, van top tot teen beschilderd door de kunstenaar Jozef Váchal zelf). Maar Litomysl kreeg ook wereldfaam dankzij het perfect bewaard gebleven Renaissance kasteel met zijn tuinen, dat zo uniek is dat hij op de lijst van UNESCO wereld erfgoederen is opgenomen!

Overnachting in Litomyšl (variant A en B)

 

Dag 5. Litomyšl – Moravská Třebová

Afstand: 44 km

Deze dag is een van de pittigste van de tour, in termen van klimmeters, maar ook een van de kortste. Het is tijd om vaarwel te zeggen tegen het historische deel van Tsjechië dat Bohemen heet, en Moravië binnen te fietsen. De route leidt ons tussen het Tsjechisch Moravische hoogland en de Orlické bergen (het Aderlaarsgebergte) door. Deze beide bergruggen hebben hier altijd een natuurlijke grens tussen Bohemen en Moravië gevormd. U fietst eerst langs het Barokke kasteel Mendryka naar de stad Svitavy, dat beroemd is, niet alleen vanwege haar mooi bewaarde  stadscentrum, maar ook vanwege het feit dat dit stadje de op een na langste rij arcadebogen van Tsjechië heeft. Na Svitavy fietst u verder over de Hřebeč bergrug met mooie uitzichten op het omliggende landschap (dit is het hoogste punt van de hele route!). U eindigt de dag in het stadje Moravská Třebová. Dit goed bewaarde stadje is bekend vanwege haar prachtige Renaissance kasteel, dat behoort tot de mooiste en waardevolste Renaissance gebouwen in Moravië!

Overnachting in Moravská Třebová (variant A en B)

 

Dag 6. Moravská Třebová – Olomouc

Afstand: 68 km

Dit is nog een redelijk pittige dag. Maar u wordt dan ook beloond voor de moeite met vele historische en natuurlijke bezienswaardigheden. De eerste helft van de dag volgt u min of meer de Třebůvka rivier, die u door de valleien van een anders wel heel erg bergachtig landschap leidt. De situering als grensregio verklaart de grote concentratie van kasteelruïnes die hier te vinden zijn. De meesten van hen bleven niet bewaard en slechts enkele stenen doen nog aan vroegere roemruchte tijden denken. U verlaat de rivier Třebůvka om naar het imposante Bouzov kasteel te gaan. Bouzov kunt u niet missen omdat het een van de meest romantische gebouwen van Tsjechië is. Het rijst majestueus op uit het omringende platteland. Vanaf Bouzov verlaat u de bergen en komt u in de vlakte van de Morava rivier. De Morava rivier zal bijna de hele rest van de tour uw gids zijn! In dit gebied creëert het lieflijke riviermeanders, soms uitgroeiend tot kronkelende meren (zgn. oxbow meren). Vanwege haar unieke karkater is dit landschap uitgeroepen tot beschermd gebied door Natura 2000.  U eindigt uw dag in de vriendelijke universiteitsstad Olomouc, dat na Praag de meeste historische monumenten van Tsjechië telt. Mocht de afstand voor u te lang zijn, dan kunt u een stuk de fietsen op de trein zetten.

Overnachting in Olomouc (variant A en B)

Tip: hier is een rustdag/extra nacht aanbevolen om Olomouc goed te verkennen

 

Dag 7. Olomouc – Hranice/Teplice nad Bečvou

Afstand: 58 km

U verlaat Olomouc in oostelijke richting langs de rivier Bystřice. Eerst komt u door de Tršice regio met zijn mooie uitzichten op Svatý Kopeček (Heilige heuvel) met bovenop de Basiliek. Daarna verlaat u de rivieroever en gaat u richting Přerov. Vanaf Přerov volgt u vervolgens een mooie fietsroute langs de Bečva rivier stroomopwaarts. In Lipník nad Bečvou kunt u het mooie beschermde stadscentrum en het slot met de fraaie slottuin bekijken. Ook is het maar een kort stukje (4 km heuvelopwaarts) naar het machtige kasteel Helfštýn. Verder stroomopwaarts fietsend, bereikt u uw bestemming van deze dag: het pittoreske stadje Hranice met zijn Renaissance stadsplein. Op de andere oever van de Bečva ligt het kuuroord Teplice nad Bečvou.

Overnachting in Hranice/Teplice nad Bečvou (bij variant A en B).

Bij variant A neemt u de volgende morgen een transfer van Hranice/Teplice nad Bečvou direct naar Český Těšín en fietst u daarna door naar Oświęcim (dag 8 en 9 slaat u over).

 

Dag 8. Hranice/Teplice nad Bečvou – Štramberk  (in variant A wordt deze etappe en de etappe van dag 9 vervangen door een transfer van Hranice/Teplice nad Bečvou direct naar Český Těšín,waarna u dezelfde dag naar Oświęcim doorfietst)

Afstand: 42 km

Vandaag ligt een van de meest uitdagende etappes voor u, maar ook een van de interessantste. Hoe dichter bij de Tsjechisch-Pools-Slowaakse grens hoe meer kastelen, kasteelruïnes en historische stadjes u tegenkomt. De dag begint met een laatste stuk fietsen langs de Bečva rivier, voordat de route de heuvels opgaat en u een mooi uitzicht hebt op de kasteelruïne bij Starý Jičín. De volgende halte is Nový Jičín zelf met zijn pittoreske oude stad en grappige fontein op het stadsplein. Vanaf  Nový Jičín gaat de route door een heuvelachtig gebied – onderweg heeft u de eerste vergezichten op het Beskyden gebergte – naar Štramberk. Dit lieve, kleine stadje met houten huizen, waarboven de machtige kasteeltoren uittorent, is vooral bekend vanwege de “Stramberk Oren”, gemberwafels in de vorm van een oor, naar een middeleeuwse legende. De stad heeft meerdere legendes, o.a. rond de kalkstenen heuvel Kotouc (532 m). Zie http://www.stramberk.info/en/english/stramberk-legends.html

Overnachting in Štramberk (alleen bij variant B)

 

Dag 9. Štramberk – Český Těšín (in variant A wordt deze etappe vervangen door een transfer van Hranice/Teplice nad Bečvou direct naar Český Těšín, waarna u dezelfde dag naar Oświęcim doorfietst) 

Afstand: 64 km

Direct nadat u Štramberk achter u heeft gelaten, komt u in de kleine stad Kopřivnice – de thuisbasis van de beroemde Tatra-trucks en -trams (nu een museum). Vervolgens fietst u door de heuvels naar Hukvaldy, een klein stadje met een groot langgerekt kasteel erboven. Hukvaldy is de geboorteplaats van de bekende 19e eeuwse, Tsjechische componist Leoš Janáček. Zijn huis ligt pal aan de route! Daarna volgt u het riviertje Ondřejnice naar de dubbelstad Frýdek-Místek, een mooie stop voor de lunch. U vervolgt in de middag uw route langs het Žermanice meer, een mooie plek om te zwemmen! Voordat u goed en wel weer droog bent, arriveert u al op uw bestemming van deze dag, de op de grens gelegen stad(jes) Český Těšín/Cieszyn.

Overnachting in Český Těšín (alleen bij variant B)

 

Dag 10. Český Těšín – Oświęcim 

Afstand: 79 km

Bij variant A neemt u deze ochtend een transfer van Hranice/Teplice nad Bečvou direct naar Český Těšín en fietst u daarna door naar Oświęcim (dag 8 en 9 slaat u over).

Vandaag steekt u de grens over en start u met het Poolse deel van uw fietsreis. Via b-weggetjes en paden slingert de route zich door een lieflijk landschap weg van het bergpanorama achter u. Eerste halte is het stadje Skoczow, waar u de dan nog jonge rivier Wisla gaat volgen. De route loopt hier door een glooiend merengebied met als hoogtepunt de dam van het stuwmeer Goczalkowicke naar de stad Pszczyna. Deze stad heeft een mooi historisch centrum en een slot in Franse stijl dat u zeker moet gaan bezichtigen. U kunt hier ook het Zubr natuurpark bezoeken om Wisenten (Europese buffels) te spotten. Na Pszczyna leidt de route u naar de mooie historische stad Oświęcim, helaas internationaal bekend vanwege het bij deze plaats in de Tweede Wereldoorlog gelegen concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Een bezoek aan dit UNESCO-werelderfgoed met zijn gruwelijke geschiedenis, mag u eigenlijk niet missen en zal een onuitwisbare indruk op u maken.

Overnachting in Oświęcim (variant A en B)

 

Dag 11. Oświęcim – Krakau

Afstand: 73 km

De laatste etappe van uw reis fietst u verder langs de rivier Wisla stroomopwaarts naar de historische stad Lipowiec. Onderweg ziet u vele viskwekerijen. In Lipowiec kunt u naar de majestueuze kasteelruïne klimmen of het plaatselijke open lucht museum bezoeken. Vanaf Lipowiec leidt de route u door een heuvelachtig landschap met prachtige uitzichten op het omliggende landschap. De volgende halte onderweg is het klooster in Alwera en het grottencomplex in het beschermde natuurgebied bij Baczov. Wij raden u aan om, voordat u de stad Krakow in rijdt, langs het Kościuszko Mound te gaan. U heeft van daaruit een mooi uitzicht op Krakau.

Eindbestemming van de dag en van uw hele fietsreis is de historische stad Krakau. Deze oude bisschops- en koningsstad met zijn schitterend bewaarde historische centrum (een unicum in het zo door WOII geteisterde Polen), noemt men niet voor niets vaak het “Florence” van Polen. Bezoek in ieder geval het oude Marktplein met de Sukiennice (Lakenhal), de Mariakerk en het Wawelkasteel op een heuvel bij de stad. Interessant zijn ook de historische zoutmijn in Wieliczka (net ten zuiden van Krakau) en de moderne kerken in de voorstad Nowa Huta (zoals de Arka Pana – ontworpen door bekende Franse architect: Le Corbusier).

TIP: Als u meer tijd wilt maken voor het bezoeken van de gedenkplaatsen of het concentratiekamp in Auschwitz en/of Birkenau kunt er voor kiezen om de etappe van Oświęcim naar Krakow deels of helemaal per trein af te leggen.

Overnachting in Krakau (variant A en B)

 

Dag 12. Vertrek Krakau

Hier eindigt het arrangement.  We raden aan om uw verblijf in cultuurstad Krakau met minimaal een dag te verlengen, om recht te doen aan het monumentale karakter van dit “Florence” van Polen, de tweede en mooiste stad van Polen.

U kunt via de luchthaven vertrekken of per trein terug naar Praag (met fiets). U dient dan ongeveer 8 uur te rekenen ( 1 overstap in Katowice). Een transfer per bus is op aanvraag en de prijs afhankelijk van groepsgrootte en fietshuur. 

Dit is beslist een van de mooiste, maar  ook een van de zwaardere fietsroutes in Tsjechië die we aanbieden. Er komt een goede basisconditie bij kijken. U komt door verschillend terrein, vlak en bergachtig, de etappes zijn wat langer. Variant A is daarbij wat gemakkelijker (enkele lastige etappes zijn overbrugd met een treintransfer).

Lange afstandsfietsers zitten doorgaans niet te springen om de grootst mogelijke luxe, maar willen wel graag de mooist uitgedachte route en gewoon een lekker bed en douche met voedzaam ontbijt. En persoonlijke achtervang in geval van nood is in landen waar de taal toch wel een probleem is, ook altijd wel fijn. Dat is steeds ons streven geweest bij het ontwerpen. Onze routes worden gemaakt door Lukas Svarovsky, zelf een zeer ervaren fietser en Tsjechië kenner. Hij voelt heel goed aan wat wenselijk is voor elk soort fietser.

Er zijn 2 opties voor deze fietsvakantie (zie ook de prijslijst):

 • Variant A: waarbij sommige lastige of iets minder interessante stukken van het fietstraject per lokale trein worden afgelegd. Niet alleen gemakkelijker en korter, maar ook een leuke belevenis! (8 overnachtingen, exclusief een overnachting in Praag).
 • Optie B: helemaal per fiets voor de echte toerfietser (11 overnachtingen, exclusief een overnachting in Praag).

Vraag ernaar als u twijfels heeft of de tocht voor u misschien toch te zwaar is!  Wij helpen u bij de oplossing of dragen goede alternatieven aan. Zo is het mogelijk voor een e-bike te kiezen.

Kenmerken van de fietsreis van Praag naar Krakau

 • Soort reis: individuele fietsreis langs hotels en pensions
 • Duur: Optie A: 9 dagen, 8 nachten, 8 fietsdagen / Optie B: 12 dagen, 11 nachten, 11 fietsdagen
 • Totale afstand: ca. 478 km (variant A, stukjes met de trein), ca. 643 km (variant B, hele weg fietsen)
 • Gemiddelde afstand per dag: 45 – 80 km per dag
 • Klimmeters:
 • Periode: mei tot en met september
 • Startdag: wanneer u wilt
 • Overnachtingen in:
  • Praag (exclusief in prijs, want te kiezen uit vele varianten)
  • Nymburk (alleen bij variant B, variant A: Praag – Nymburk per trein/bus, zelfde dag fietsen naar Kutná Hora)
  • Kutná Hora
  • Pardubice
  • Litomyšl
  • Moravská Třebová
  • Olomouc
  • Hranice/Teplice nad Bečvou
  • Štramberk (alleen bij variant B, variant A: Hranice/Teplice nad Bečvou – Český Těšín per trein, zelfde dag fietsen naar Oświęcim)
  • Český Těšín (alleen bij variant B, variant A: Hranice/Teplice nad Bečvou – Český Těšín per trein, zelfde dag fietsen naar Oświęcim)
  • Oświęcim (niet ver van Auschwitz-Birkenau)
  • Krakau
 • Accommodaties: goede ** en *** pensions/hotels. Logies ontbijt. Tegen meerprijs premium hotels (waar mogelijk)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:
  Variant A: ervaren toerfietsers op vlak terrein (die langere etappes van 70 km en een paar wat heuvelachtiger etappes goed aankunnen): niveau 2.

  ◘◘◘◘◘

  Variant B: geoefende toerfietsers, die zich ook in heuvelland goed staande houden: niveau 3.

  ◘◘◘◘◘

 • Vervoer naar Tsjechië: niet inbegrepen (wij kunnen wel adviseren)

 

Ervaringen van klanten

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,7

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed. Grote waardering ook voor de tips voor onderweg en op de bestemmingen. Dankzij jullie hebben wij een fantastische vakantie gehad en wij hopen in de toekomst nogmaals een van jullie reizen te mogen beleven.”
Mevr. Cordes, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Super goede manier om de landen te verkennen. Mooie routes met veel bezienswaardigheden en veel autoluwe paden”
Anoniem, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4,5
“Een verrassende, interessante fietsreis voor een heel redelijke prijs. We hebben genoten (en toch wel doorgefietst!)”
Willy, augustus 2019

Algemeen oordeel: 5
“Mooie fietstour die je langs landschappelijk en cultureel-historisch interessante plekken in Tsjechië en Polen voert. Je komt op plekken waar je anders niet zou komen en geniet dubbel zo hard als je er na een tocht op de fiets geraakt. De hele organisatie van de reis was top! Ook als er een probleem of vraag is kan je altijd ben hen terecht.”
Fam. Van der Donckt, juli 2019

Algemeen oordeel: 5
“Goede mix van inspanning en ontspanning. Leuke plaatsen. Goede ligging van de hotels/overnachtingsadressen. Flexibiliteit van de indeling van de reis is zeer fijn. Leuke restaurantadviezen en goede voorlichting”
Anoniem, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Geslaagd! De combinatie van fietsroute en bezienswaardigheden onderweg of bestemming per dag zijn goed overwogen! Goede info en achtergrondinformatie per dag en plaats.
Dhr. Cottyn, augustus 2018

Algemeen oordeel: 5
“Goed verzorgd. Kaartmateriaal uitstekend.
Dhr. Van der Harten, augustus 2018

Algemeen oordeel: 5
“Goede organisatie. Klantvriendelijk: houden volledig rekening met de wensen van de klant en adviseren ook goed. Wij zijn buitengewoon tevreden over de reis en jullie voorbereiding en inbreng daarin. Dank daarvoor. Wij zullen jullie zeker bij anderen aanbevelen.
Dhr. Van de Werken, mei 2018

Algemeen oordeel: 4,5
“Top, snelle boeking. Ter plekke alles goed geregeld, leuke locaties
Anoniem, augustus 2017

Algemeen oordeel: 5
“Prima
Mevr. Buitenkamp, juli 2017

Algemeen oordeel: 5
“Heel interessant. Alle steden zijn erg mooi en Krakau is prachtig. Natuur en cultuur.
Mevr. Crandal, mei 2017

Algemeen oordeel: 5
“Het is een mooie en uitdagende route. Zeker een aanrader om in jullie reisaanbod te houden!! Na vele jaren fietsvakantie ervaring behoort deze vakantie bij de toppers. Wij hebben hiervan met 100% genoten. Heel veel dank hiervoor.
Familie Janssen, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Een fijne vakantie en een goede organisatie met persoonlijke benadering. Parcours was erg afwisselend.
Familie Van Beurden, augustus 2016

Algemeen oordeel: 4
“Uitstekend! Een hele mooie tour, zoveel mogelijk de drukke wegen vermijdend. Zeer goed contact, waarbij ingegaan werd op persoonlijke wensen.
Familie De Vries, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Boven verwachting. Weinig problemen.
Familie Engbers, augustus 2016

Algemeen oordeel: 4
“Het was een erg leuke vakantie. We hebben erg veel gezien dat de moeite zeker waard was. De routes gingen door mooie landschappen. De hotels lagen op de goede locaties ten opzichte van de bezienswaardigheden.
Familie Zanderink, juli 2016

Algemeen oordeel: 4
“Goed. Zowel aan Christine als Lukas dankjewel voor een mooi georganiseerde fietsvakantie naar twee landen welke voor ons totaal onbekend, maar zeker de moeite waard waren.
Familie Bles, juli 2016

Foto’s van onze fietsers

 

Foto’s met dank aan dhr. Zanderink, mevr. Crandal, dhr. Janssen, dhr. Van Beurden en dhr. De Vries

De basis Praag – Krakau fietsreis

Standaard bieden wij deze reis op maat in arrangementsvorm aan. Wij gaan daarbij uit van een kale basis, waarvan wij denken dat het fijn is om dat in ieder geval in Tsjechië en Polen voor elkaar te hebben, zeker in kleinere plaatsen onderweg, waar de taal toch wel een handicap kan zijn:

 • Overnachtingen in geselecteerde ** en *** pensions en hotels
 • Kamers met eigen douche/toilet. Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Met zorg door ons ontwikkelde kaarten van de route, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen
 • Een gedetailleerde routebeschrijving met highlights
 • Indien van toepassing: treinkaartjes voor de stukken van de tour die per trein afgelegd worden.
 • Een pretourmeeting in Praag met een medewerker van onze deskundige partnerorganisatie, die u het kaartmateriaal en de routebeschrijving overhandigt en die uw vragen kan beantwoorden (Engels- en Duitstalig).
 • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand uit Praag te laten komen).

Vanuit deze kale basis, kunt u uw fietsreis verder aankleden met extra opties en eventueel maatwerk.

Extra standaard opties

 • Upgrade naar premium hotels (waar mogelijk)
 • 1-pers. kamer
 • Bagagevervoer. Dit is het overwegen waard, omdat u zonder bagage de handen vrij heeft om onderweg een museum of bezienswaardigheid te bezoeken. U neemt alleen dagbagage mee en kunt de fietsen (op slot!) alleen laten.
 • Huurfietsen:
 • GPX-bestand is gratis beschikbaar (op aanvraag)
 • Transfer van vliegveld of treinstation naar uw hotel
 • Veilig parkeren van uw auto in bewaakte parkeergarage gedurende de fietsreis
 • Overnachtingen in Praag, Krakau of in een van de overnachtingsplaatsen (bijv. Kutna Hora en Olomouc) onderweg
 • Transfer met transferbusje van Krakau terug naar Praag op aanvraag en afhankelijk van grootte van de groep en fietshuur
 • Transfer per trein van Krakau terug naar Praag. De dagtrein vertrekt om ca. 10.15 uur uit Krakau en komt om ca. 17.40 uur aan in Praag. Kosten zijn € 55 p.p. + € 15 per fiets.
 • Begeleide introductie fietstour door Praag van 3 – 5 uur

Begeleide fietstocht door Praag

Blijft u een of enkele dagen in Praag, dan is er een hele leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids, en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels en Duits, u bent 3 – 5 uur onderweg (afhankelijk van uw mogelijkheden) en er is tijd voor de lunch ingepland. U eindigt op een terrasje met een drankje met uw gids. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. Het is ook mogelijk een gezellige wandeling door de stad te maken, met gids. Daarbij wordt rustig aan gedaan en worden leuke tussendoortjes ingepland. Prijs op aanvraag.

Maatwerk als extra optie

Naast onze standaardopties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen desgewenst uw reis helemaal naar uw wensen aan. Enkele tips:

 • Dagetappes die afwijken van de standaard. Bijvoorbeeld in plaats van 55 – 70 km per dag: 40 – 50 km of 100 km per dag.
 • Af en toe een extra luxe overnachting inplannen in bijv. een hotel met zwembad.
 • Aanpassing van de route, bijv. verzoek om een omweg vanwege persoonlijke interesse.

Voor echt specialistisch maatwerk, dat buiten de standaard opties valt, betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2020 – fietsen van Praag naar Krakau

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Op dit moment zijn wij bezig om de prijzen voor onze fietsreizen in Tsjechië voor seizoen 2020 te updaten. De prijzen zullen rond half december op onze website staan. U kunt wel alvast een offerte aanvragen via onderstaande button.

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl