Fietsvakantie Moravië: Fietsen langs de rivieren Dyje en Morava

Individuele fietsreis Moravië

 • Soort reis: individuele fietsvakantie Tsjechië langs hotels
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 302 km, 45 – 55 km per dag
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘ (feitelijk 1,5)

Heerlijke 8-daagse fietsvakantie over nagenoeg vlakke wegen door het zonnige grensgebied van Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije. Schilderachtige wijnstraten, kleurrijke Zuid Moravische folklore en keizerlijke allure: dat zijn de ingrediënten van deze fietsvakantie. Tel daarbij op een paar prachtige natuurreservaten (waaronder het UNESCO biosfeer reservaat van de rivier de Dyje) en een drietal majestueuze UNESCO Wereld Erf Goederen en u heeft een aardig idee van deze veelzijdige fietsreis, die toch geen bijzondere conditie vereist.
U begint in wijnstadje Znojmo en fietst door de beroemdste wijngebieden in de grensstreek van Oostenrijk en Tsjechië, waar de traditie van het maken van wijn al bijna tweeduizend jaar bestaat. U peddelt op deze fietsreis door rustige, onbedorven boerendorpjes langs opvallend goede en ook goed bewegwijzerde fietsroutes. De rivieren de Dyje of de Morava zijn nooit ver weg. Uw eindbestemming is de oude, vriendelijke universiteitsstad Olomouc.
Heeft u al eens de Elberoute deel 1 of deel 2 gefietst? Dan is deze route misschien iets voor u: dezelfde moeilijkheidsgraad, maar landschap en cultuur zijn hier totaal anders!

Fietsvakantie Moravië – uw fietsreis in het zonnige zuiden van Tsjechië van dag tot dag

Heerlijke 8-daagse fietsvakantie Moravië over nagenoeg vlakke wegen door het zonnige grensgebied van Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije. Schilderachtige wijnstraten, kleurrijke Zuid Moravische folklore en keizerlijke allure: dat zijn de ingrediënten van deze fietsvakantie. Tel daarbij op een paar prachtige natuurreservaten (waaronder het UNESCO biosfeer reservaat van de rivier de Dyje) en een drietal majestueuze UNESCO Wereld Erf Goederen en u heeft een aardig idee van deze veelzijdige fietsreis, die toch geen bijzondere conditie vereist.
U begint in wijnstadje Znojmo en fietst door de beroemdste wijngebieden in de grensstreek van Oostenrijk en Tsjechië, waar de traditie van het maken van wijn al bijna tweeduizend jaar bestaat. U peddelt op deze fietsreis door rustige, onbedorven boerendorpjes langs opvallend goede en ook goed bewegwijzerde fietsroutes. De rivieren de Dyje of de Morava zijn nooit ver weg. Uw eindbestemming is de oude, vriendelijke universiteitsstad Olomouc.

Dit moet u zelf beleven

 • Wijnproeven, gewoon bij een lokale wijnkelder, die zijn deuren geopend heeft. Bij gezellig zitten in het keldertje horen ook de plaatselijke gastronomische specialiteiten: slachtdelicatessen, zelf gemaakte feestkoeken, fruit, gebakken eend of de beroemde Znaimer augurken. En wij mogen niet de Slivovice vergeten, een geurige drank uit rijpe, op de Moravische heuvels groeiende pruimen.
 • Fietsen en picknicken in het immense parklandschap van Lednice-Valtice (200 km2) met zijn triomfbogen, paleizen en tempels, slingerende bosbeken en mysterieuze moerasbossen (UNESCO).
 • Het openluchtmuseum in Straznice, waar je Zuid Moravische ambachten in levende lijve kunt zien beoefenen: pottenbakken, weven, folkloristische motieven schilderen, borduren etc. Koop hier uw souvenirs voor het thuisfront: keramiek, houtsnijwerken beeldjes, blauwprint op doeken, klederdrachtpoppen, stropoppetjes of gekleurde paaseieren.
 • Op een bankje genieten van de aartsbisschoppelijke tuinen van Kromeriz (UNESCO)
 • Lekker statten in de vriendelijke, oude universiteitsstad Olomouc, en daarbij niet vergeten om de 35 meter hoge pestzuil van de Heilige Drievuldigheid te bewonderen. (UNESCO). Wist u dat Olomouc na Praag de meeste historische monumenten van heel Tsjechië heeft, inclusief een astronomisch uurwerk? En dat het een van de grootste vakgroepen Neerlandistiek in Midden- en Oost-Europa heeft?

 

Dag 1:  Aankomst in Znojmo 

(Utrecht – Znojmo is ca. 1070 km; overnachting onderweg wenselijk)

De Koninklijke Stad Znojmo (Tsjechië), die hoog boven de rivier de Dyje uittorent en die op de grens ligt van het Nationaal Park Podyjí,  dateert uit de 12de eeuw en was ten tijde van de Tsjechische koningen een indrukwekkende vestingstad. Tegenwoordig is Znojmo een moderne stad en een belangrijk centrum van de wijnbouw.  Te bezichtigen: de Rotunda van Sv. Kateriny, een van de oudste kerkgebouwen van Tsjechië met fresco’s uit de 12de eeuw of het Louka Klooster met zijn tentoonstelling van Moravische wijnen. Ook kunt u de natuur in trekken en een korte wandeling in het Podyjí Nationaal Park maken.

Overnachting in Znojmo (Tsjechië)

 

Dag 2: Znojmo – Laa an der Thaya

Afstand: 53 km  (Tsjechië > Oostenrijk)

‘s Morgens brengt een trein u over een romantisch traject naar het grensplaatsje Satov, waar u al snel geconfronteerd wordt met de tastbare herinneringen aan het  IJzeren Gordijn. Indrukwekkende prikkeldraadversterkingen, uitkijktorens en patrouillewegen voor de grenspolitie houden de herinnering aan de nog vrije recente geschiedenis van de Koude Oorlog levend.  U fietst over de grens met Oostenrijk over een oude Keltische begraafplaats, richting Retz. Dit is een Oostenrijks wijnstadje met een oude Hollandse(!) windmolen, een Renaissance Raadhuis en een labyrint van meer dan 20 km wijnstraten en wijnkelders. De rest van de dag rijdt u door een vredig landschap tussen wijngaarden, korenvelden en wijnstraten door naar de bestemming van deze dag: de spastad Laa an der Thaya.

Overnachting in Laa an der Thaya (Oostenrijk)

 

Dag 3: Laa an der Thaya – Lednice

Afstand: 56 km (Oostenrijk > Tsjechië)

U begint de dag op de Tsjechisch-Oostenrijkse grensfietsroute “Hallo Nachbar”. Daarna volgt u de oudste Tsjechische lange afstandsfietsroute: de Greenways route van Praag naar Wenen, tot in Mikulov. Mikulov is een verborgen juweel van Moravië  en met zijn majestueuze kasteel, zijn uniek bewaard gebleven Joodse wijk, Joodse begraafplaats en Renaissance plein een perfecte plaats voor de lunch! Na de lunch vertrekt u vanuit Mikulov en volgt daarbij de weg langs het IJzeren Gordijn, waarbij u van tijd tot tijd borden tegenkomt met daarop de ongelooflijke verhalen van mensen die geprobeerd hebben om naar het vrije westen te ontsnappen.  U eindigt de dag in het immense Lednice-Valtice landschapspark (200 km2), met zijn triomfbogen, paleizen en tempels, slingerende bosbeken en mysterieuze moerasbossen (UNESCO- Werelderfgoed). U overnacht in Lednice. Een wandeling in het prachtige park rond het kasteel van Lednice, de zomerresidentie van de Hertogen van Liechtenstein, maakt uw dag af.

Overnachting in Lednice (Tsjechië)

 

Dag 4: Lednice – Skalica

Afstand: 65 km (Tsjechië > Slowakije)

‘s Morgens heeft u eerst nog tijd voor een verdere verkenning van de parken en talloze monumenten die de Liechtensteinfamilie daar heeft laten bouwen, waaronder  Jan’s kasteelruïne, de kastelen Břeclav en Pohansko. Het aparte is dat al deze monumenten gebouwd zijn midden in de bossen van het UNESCO biosfeer reservaat van de meanderende rivier de Dyje. Bij Lanžhot komt u tenslotte aan bij de rivier de Morava, die u de komende dagen zult volgen. De Morava vormt hier voor een deel de nieuwe grens tussen Tsjechië en Slowakije.  U fietst hier door maagdelijke riviervallei bossen naar Mikulčice, een archeologische site van groot belang: een zeer grote Slavische nederzetting uit de 8ste eeuw. Vervolgens fietst u langs grensstad Hodonín. Hodonín staat bekend om zijn Reinaissance kasteel, mooie dierentuin en Spa. De eerste plaats waar u doorheen komt nadat u de grens met Slowakije gepasseerd bent, is Holíč, met zijn onneembare vesting uit de 18de eeuw. U eindbestemming van vandaag is Skalice, een romantische stad met een oude rotunda, middeleeuwse stadsmuren en een prachtig Art Nouveau raadhuis.

Overnachting in Skalica (Slowakije)

 

Dag 5: Skalice – Uherské Hradiště

Afstand: 47 km (Slowakije > Tsjechië)

Deze dag fietst u door de historische grensstreek van het Tsjechische en Hongaarse koninkrijk waar u vele vestingen, forten, en kastelen zult aantreffen, die even zovele getuigen zijn van het roerige verleden. Terug in Tsjechië fietst u door Plže, met – volgens velen – de mooiste wijnstraat van Moravië.  Vanaf Plže volgt u een goed aangelegde fietsroute. Onderweg moet u zeker een bezoek brengen aan het openlucht museum en kasteel in Strážnice en het Renaissance Kasteel in Uherský Ostroh. U overnacht in het mooie plaatsje Uherské Hradiště met zijn beschermde stadscentrum. Het is een stad met een oude geschiedenis, zo was het vroeger een Hongaarse vesting.

Overnachting in Uherské Hradiště (Tsjechië)

 

Dag 6: Uherské Hradiště – Kroměříž

Afstand: 38 of 50 km (Tsjechië)

Deze dag is met slechts 38 km voor de boeg, de kortste etappe van de hele tour. Hierdoor heeft u volop tijd om het lekker rustig aan te doen en eventueel musea te bezoeken, bijv. het barokke kasteel in Napajedla, het vliegtuigmuseum in Otrokovice of het landgoed in Kvasice.  U fietst grotendeels langs het Bat’a kanaal, een technisch monument uit de jaren 30 gebouwd door Tomas Bata, een van de beroemdste Tsjechische ondernemers. Als u vandaag liever meer kilometers maakt, kunt u een omweg over Velehrad maken, een van de belangrijkste pelgrimsplaatsen in Tsjechië, verbonden met de eerste christenen in deze regio. Uiteindelijk leiden alle wegen tot de eindbestemming van deze dag en een van de hoogtepunten van deze fietsreis, het stadje Kroměříž (UNESCO Werelderfgoed). Dit kleine stadje werd wereldberoemd om haar tuinen en aartsbisschoppelijk paleis, die uitzonderlijk complete en goedbewaarde voorbeelden van de Europese Barok zijn.

Overnachting in Kroměříž (Tsjechië)

 

Dag 7: Kroměříž – Olomouc

Afstand 45 km (Tsjechië)

De laatste dag van onze fietstour besteden we aan twee prachtige stadjes in de Tsjechische Republiek, Kroměříž en Olomouc, beide ingeschreven op de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst. Na een optionele wandeling door de opzienbarende aartsbisschoppelijke tuinen in Kroměříž fietst u langs de Morava rivier noordwaarts. Onderweg kunt u even stoppen bij de pelgrimskerk in Dub en bij de prachtige Renaissancekastelen van Tovačov en Chropyně. U fietst vandaag langs zeldzame, interessante kleine oliewingebiedjes (met jaknikkers), diep verborgen in de bossen langs de Morava rivier. Een andere optie voor vermoeide benen op deze laatste dag is gewoon de fietsen op de trein te zetten en op die manier naar Olomouc gaan. Olomouc is een vriendelijke, oude universiteitsstad en tot in de 19de eeuw de hoofdstad van Moravië. En hoewel helemaal niet toeristisch herbergt het in alle bescheidenheid na Praag de meeste historische monumenten van Tsjechië! Het heeft zelfs ook een astronomisch uurwerk. Niet te missen is de 35 meter hoge pestzuil van de Heilige Drievuldigheid (UNESCO Wereld Erfgoed), het paleis van de aartsbisschop en het goed bewaarde historische centrum. In en rond Olomouc is het ook goed fietsen, bijv. naar Svatý Kopeček, een oud pelgrimsoord op een heuvel, met een prachtig uitzicht over de omgeving en het beschermde natuurgebied langs de Morava rivier!

Overnachting in Olomouc (Tsjechië)

 

Dag 8: Olomouc

Vertrek naar huis. In geval van eigen fietsen en aankomst per auto: u neemt uw fietsen mee op de trein terug naar Znojmo (overstappen in Breclav) of u kunt een bustransfer terug boeken. In geval van huurfietsen en aankomst met de trein uit Wenen of Praag: u kunt een bustransfer terug boeken of u neemt zonder fietsen de trein naar Breclav, en vandaar kunt u verder reizen zoals u wenst:  met de intercity trein naar Praag of Wenen.

De basis

Wij gaan uit van een basis, waarvan wij denken dat het fijn is om dat in ieder geval in Tsjechië voor elkaar te hebben, zeker in kleinere plaatsen onderweg, waar de taal toch wel een handicap kan zijn:

 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3* kwaliteit pensions en hotels
 • Verzorging op basis van logies ontbijt
 • Een gedetailleerde Nederlandstalige routebeschrijving met highlights
 • Met zorg door ons ontwikkelde kaarten van de route en kaarten van de belangrijkste steden (incl. ligging hotels)
 • Uitgebreide Nederlandstalige toeristische informatie
 • GPX-bestanden voor uw GPS of mobiele telefoon
 • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning in Tsjechië (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
 • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

 

Vanuit deze basis, kunt u uw fietsreis verder aankleden met extra opties en eventueel maatwerk.

Extra opties

 • Bagagevervoer
 • Upgrade naar 4* kwaliteit hotels
 • Halfpension
 • Huurfietsen:
  • Goede, stevige trekkingfietsen met minimaal 24 versnellingen
  • Elektrische fietsen met een elektrische fiets met een lage instap, die erg comfortabel fietst.
  • Bij de huurfiets wordt gratis een helm geleverd. Let op: Een fietshelm is in Tsjechië verplicht voor kinderen tot 18 jaar.
  • Voor algemene informatie over huurfietsen (basis uitrusting, bij te bestellen extra uitrusting, fietsverzekering) klik op: Fietsen huren, waar moet je aan denken?
  • Voor de technische specificaties van onze huurfietsen, zowel trekking fietsen als elektrische fietsen klik op: Technische specificaties van onze trekking- en elektrische huurfietsen in Tsjechië.
 • Veilig parkeren van uw auto gedurende de fietsreis
 • Extra nachten in Znojmo, Olomouc of in de overnachtingsplaatsen onderweg
 • Transfer van Olomouc terug naar Znojmo
 • Overige wensen kunt u aan ons doorgeven en wij gaan voor u kijken naar de mogelijkheden (maatwerk)

Zuidelijke Rivierenroute, voor wie?

 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘
  Niveau 1,5: gemakkelijk, voor mensen met een normaal, goede conditie.

De Zuidelijke Rivierenroute is een van de gemakkelijkste routes die wij aanbieden in Tsjechië. Deze fietsreis is ook goed te doen door 60+-ers. De tour volgt namelijk voor het grootste deel de rivieren de Dyje en de Morava. U fietst over nagenoeg vlakke wegen door het prachtige wijngebied van Tsjechië (Zuid Moravië) met af en toe uitstapjes naar het Weinviertel in Oostenrijk en Slowakije.

Het is een geschikte fietsreis voor mensen die een oorspronkelijk stukje van Tsjechië willen zien dat nog niet ontdekt is door het massatoerisme. Ideaal als u van rust en romantiek houdt.

Ervaringen van onze fietsers

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4

Algemeen oordeel: 4
“Het was prima!”
Mevr. Sonneveld, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Wij willen jullie danken voor de prima organisatie van onze fietsreis. We hebben ervan genoten ook tijdens de regendag die we gehad hebben. Het was voor ons een prima kennismaking met de wijnstreek tussen Znojmo en Olomouc.”
Dhr. De Leeuw, mei 2019

Algemeen oordeel: 4
“Mooi, afwisselend. We kregen een aardige indruk van Moravië, dat we totaal niet kenden.”
Dhr. Buitink, juli 2018

Algemeen oordeel: 4
“Heel goed. De service is uitstekend. We verwachtten iets meer van het landschap, maar misschien moeten wij daarvoor een iets uitdagender tocht kiezen! De ‘culturele’ monumenten onderweg, de eerste kennismaking met Tsjechië en zijn mensen was zoals verwacht en dit aspect zou ik een ‘4’ geven.”
Familie De Kock, juli 2016

Algemeen oordeel: 5
Dhr. en Mevr. Van Nimwegen, juni 2015

Algemeen oordeel: 4
“Mooie afwisselende tour, goed georganiseerd met duidelijke routebeschrijving. Leuke, prettige kennismaking met Tsjechië. Bij een volgende reis plannen wij een rustdag in. i.p.v. 6 dagen aaneengesloten, liever 3 + rustdag + 3. In ieder geval was een rustdag in Lednice niet gek geweest.”
Anoniem, juni 2013

Algemeen oordeel: 4
“Het zou fijn geweest zijn als we kaartmateriaal en zo eerder gehad hadden, i.v.m.voorbereiding en per persoon of in ieder geval per kamer de kaarten en de info. Zodat iedereen het ‘s avonds kan bekijken en dat we met meerdere de gedetailleerde route op de fiets vinden konden. Maar het is prima verlopen, het was heel mooi en goed.”
Fam. Bakker, juli 2013

Algemeen oordeel: 4,5
“City bike tour Praag met complimenten aan Lukas. Olomouc is een leuke stad.”
Fam. Wols, juni 2013

Foto’s van onze fietsers

 

Foto’s met dank aan dhr. Mastenbroek en dhr. en mevr. Van Nimwegen

Maatwerk als extra optie

Naast onze standaardopties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen desgewenst uw reis naar uw wensen aan. Enkele tips:

 • Dagetappes die afwijken van de standaard 45 – 55 km. Bijvoorbeeld 30 km per dag of 70 km per dag.
 • Een of twee nachten Praag of Wenen als afsluiting van deze fietsvakantie (u kunt vanuit Olomouc via Breclav met de Intercity naar zowel Praag als Wenen).
 • Voor de mensen die ietsje meer uitdaging willen, kunnen we deze tour combineren met delen van de Praag – Wenen tour en delen van de Moravische en Oostenrijkse wijntour! Ook zijn er uitdagende omwegen te maken door de Chriby bergen onderweg naar Olomouc.
 • U kunt deze tour uitbreiden met de UNESCO tour, deel 1, helemaal naar Praag (Olomouc – Moravska Trebova – Litomysl – Pardubice – Kutna Hora – Nymburk – Praag). Voor deze verlenging dient u een normaal goede conditie te hebben. Het is iets moeilijker, omdat u het Boheems Moravisch Hoogland moet oversteken, moeilijkheidsgraad 2. Maar voor de meeste mensen goed te doen.

Voor echt specialistisch maatwerk, dat buiten de standaard opties valt, betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2020 – fietsen Zuidelijke Rivierenroute

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Op dit moment zijn wij bezig om de prijzen voor onze fietsreizen in Tsjechië voor seizoen 2020 te updaten. De prijzen zullen rond half december op onze website staan. U kunt wel alvast een offerte aanvragen via onderstaande button.

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl