Centraal Bohemen

In de onmiddellijke omgeving van Praag vind u zeer aantrekkelijke plaatsen voor uitstapjes.
Een reeks plaatsen in de omgeving van Praag is verbonden met bekende Tsjechen uit de geschiedenis.

De componist Antonin Dvorak (1841-1904) werd geboren in Nelahozeves, ten noorden van Praag. Zijn geboortehuis is nu een museum. Op het kerkhof van de presidentiële residentie Lany (ten noorden van Krivoklatsko) vindt u het graf van de eerste Tsjecho-Slowaakse president Thomas Masaryk (1850-1937).

Ten zuidwesten van Praag ligt de belangwekkendste Tsjechische burcht Karlstejn. Bijna niemand verlaat het land zonder Karlstejn bezocht te hebben. Eeuwenlang was het een onneembare vesting, immers in de 14de eeuw al liet de Boheemse koning en roomse Keizer Karel IV deze burcht op een kalkrots bouwen om er zijn kostbare kroonjuwelen en relikwieën veilig te kunnen bewaren. Vanaf Karlstejn kunt u een prachtig bewegwijzerde wandeling door de Cesky kras maken naar het stadje Beroun.

In de Cesky kras (Tsjechische karst, een beschermd landschap met kalkrotsen) kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen: de rivier de Berounka zoekt zich al meanderend een weg door een sprookjesachtig heuvellandschap.

Hier vindt u ook de druipsteengrotten van Koneprusy, die voor het publiek toegankelijk zijn. Het Berounkadal is beslist een dagtocht waard. Langs de rivier ligt niet alleen het bekende kasteel Karlstejn, verder stroomopwaarts vindt u de bijna net zo bekende burcht Krivoklat. Rond dit laatste kasteel ligt een tweede waardevol natuur-gebied, het Krivoklatsko heuvelland (tot 500 m), dat door de UNESCO vanwege zijn unieke, oorspronkelijke flora en fauna tot beschermde biosfeer uitgeroepen is. Hier kunt u genieten van een onbedorven landschap van gemengde bossen en diepe dalen met beekjes en riviertjes. Zowel in de Cesky kras als in het Krivoklatsko heuvelland vindt u een uitgebreid net van wandelroutes.

Voor de fietsers onder u loopt vanaf de stadsrand van Praag een prachtige fietsroute door het dal “Prokopske udoli” met zijn kalkstenen canyons naar Karlstejn. Vandaar kunt u langs de Berounka verder stroomopwaarts naar Krivoklat. Leuke plaatsjes om te bezoeken in deze regio: Beroun, Tetin, Horovice (slot), Zebrak.

Ten zuiden van Praag wordt het land snel heuvelachtiger en bosrijker. Tussen Krivoklatsko en de Moldau (Vltava) strekken zich de beboste bergkammen van Brdy (Brdske “Hrebeny, tot ca. 860 m hoog) uit van Pribram tot aan de stadrand van Praag. Eens de belangrijkste jachtgronden van de Boheemse vorsten, kunt u hier temidden van de bossen een schat aan cultuurmonumenten vinden (bijv. de jachtslotten in Dobris, Mnisek en Zbraslav, bijv. het in de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie grootste bedevaartoord Svata hora bij de stad Pribram).

Dit gebied is heel geschikt en gemakkelijk om te fietsen. Een route loopt namelijk over de bergrug van Pribram naar Praag, enkele andere heerlijke fietsroutes voeren door de dalen parallel aan deze bergrug, bijv. door het dal van de beek Kocaba, eveneens richting Praag. Leuke stadjes in deze regio: Mnisek pod Brdy, Dobris, Stara Hut, Rozmital pod Tremsinem.

Posazavi, het gebied van de Sazavavallei is ook in trek bij toeristen. Ook voor mountainbikers een interessant gebied, maar het vergt wel een goede conditie, want het is hier behoorlijk heuvelachtig. Misschien voelt u er meer voor om met de historische stoomtrein (Posazavsky Pacific: Praag – Moravië), naar de machtige burcht Cesky Sternberk te reizen? Dit is een prachtige belevenis, omdat het spoorlijntje de meanderende Sazavarivier op de voet volgt. U waant zich in andere tijden!

Ook in het Sazava-gebied vele pittoresque dorpjes en vele grote monumenten langs de rivier: de kastelen Tynec nad Sazavou, het in 1032 gestichte klooster in Sazava (nationaal monument), etc. Maar ook in de omliggende bossen kan men zo maar op een prachtig jachtslot stuiten, bijv. het slot Konopiste.

Voor de watersporters zijn er twee populaire stuwmeren in de Moldau (Vltava): het meer van Slapy, dat in het weekend door veel Pragenaars bezocht wordt en meer zuidelijk (70 km van Praag) het Orlik-meer.

Ook het gezellige, oude en monumentale stadje Tabor is de moeite van een bezoek zeker waard.

Direct ten oosten en noorden van Praag ligt een wat vlakker gebied met veel agrarische en industriële bedrijvigheid. Dit gebied is voor het toerisme wat minder interessant. Wel zou u de schilderachtige stad Kutna Hora, zo’n 60 km oostelijk van Praag, kunnen bezoeken. In de Middeleeuwen was deze stad, vanwege haar zilvermijnen, de rijkste en op een na grootste stad van het Boheemse koninkrijk. Onder de historische gebouwen is de kerk van St. Barbara, de beschermheilige van de mijnwerkers, een must. Het centrum van Kutna Hora is uitgeroepen tot cultureel mondiaal erfgoed (UNESCO-monument).

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiƫk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Belgiƫ:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent