Noord Moravië

Foto 2

Helemaal in het noorden van Moravië, langs de Poolse grens, ligt het Hruby Jesenik (Jeseniky Gebergte). Het is een prachtig natuurreservaat met zuivere berglucht, en talloze, heldere bergriviertjes, rijk aan forellen. Ook de rivier de Morava ontspringt er. Het middelpunt van het gebergte is de berg Praded (Altvater)met een hoogte van 1490 m. De hoge, door diepe spleten gescheiden bergmassieven, zijn gedeeltelijk kaal en gedeeltelijk met mos begroeid. Het is een rustig, bosrijk middelgebergte, dat zeer geliefd is bij wandelaars. Voor de echte stedelingen misschien wel té rustig, voor echte rustzoekers en natuurliefhebbers een verademing.

Foto 3

U vindt er een aantal bekende kuuroorden en badplaatsen, waaronder het stadje Jesenik en Karlova Studanka, die beiden voor een deel fraaie bouwwerken uit de 19e en 20e eeuw hebben bewaard. Het zuivere koude bronwater wordt voor allerlei genezingsmethoden gebruikt. Wilt u toch  wat meer gezelligheid, bezoek dan eens een van de stadjes Sumperk, Bruntal of Velké-Losiny. Velke Losiny, is vooral bekend om zijn kasteel, waar in de middeleeuwen vele inquisitieprocessen zijn gevoerd. Voor u vooral interessant is ook de oudste papierfabriek van Midden Europa, die al sinds het einde van de 16e eeuw in bedrijf is. De papierfabriek is momenteel een museum, maar nog steeds in bedrijf. Het maakt prachtig handgeschept papier. Echt de moeite waard. Zie ook: http://www.muzeumpapiru.cz/en/hand-paper-mill/  

Foto 4

Op de grens met Bohemen en Polen, in het uiterste noorden, ligt het plaatsje Kraliky, aan de voet van de 730 meter hoge berg Kraliky Sneznik, een prachtig natuurgebied met bergtoppen tot 1500 meter, naaldwouden en beekjes rijk aan forel. Kraliky, eens een bedevaartsoord, is omgeven door schitterend gerenoveerde vestingwerken. Wat meer naar het zuiden, ca. 15 km ten noorden van Olomouc ligt het plaatsje Sternberk, dat bekend staat om de fabricage van klokken en horloges. Sternberk wordt gedomineerd door een kasteel uit de 12e eeuw. Opvallend zijn de fraaie 17e-eeuwse schilderijen van Nederlandse meesters.

Foto 5

Ook een bezoek waard is het kasteel bij Bouzov (ten noordwesten van Olomouc). In de bergachtige omgeving van Bouzov met mooie beekdalletjes kunt u heerlijke wandelingen maken. En als u daar toch in de buurt toeft, dan mag een bezoek aan Litovel niet ontbreken. Litovel (ca 20 km noordwestelijk van Olomouc) wordt ook wel het Venetië van Moravië genoemd, te danken aan de opsplitsing van de rivier de Morava. Zes rivierarmen lopen door Litovel heen, één ervan loopt zelfs onder de toren van het raadhuis door. Het is een bijzondere plaats, die ook nog een aantal interessante bouwwerken en industrieën heeft. Een stadje waar het genieten is van de echte Tsjechische cultuur. Het beroemde Litovel-bier bijvoorbeeld wordt hier gebrouwen en geëxporteerd naar minstens 40 landen.

Foto 6

Centraal in Noord-Moravië ligt de oude stad Olomouc, van alle kanten goed te bereiken, en na Praag de stad van Tsjechië met de meeste monumenten. Bezoeken dus! Oorspronkelijk was Olomouc de hoofdstad van het vorstendom van de Przemisliden, maar in 1036 werd het een bisschopsstad. Daarna werd het onder de bisschoppen, die steeds meer invloed kregen, een centrum van geestelijke en politieke stromingen. Olomouc is met recht een monumentale universiteitsstad te noemen. De stad telt vele architectonische kunstwerken, waaronder oude, maar ook veel barokarchitectuur en 19e eeuwse bouwkunst. De stad heeft net als Praag een astronomische klok en haar zuil van de Heilige Drieeenheid staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vele beroemde namen hebben hun naam verbonden aan deze stad: Mozart en Beethoven traden er op, Gustav Mahler was er dirigent. Olomouc is ook een levendige universiteitsstaat met vele, gezellige restaurants en terrasjes.

Foto 7

Vlakbij Olomouc ligt het geliefde bedevaartoord van de Moraviërs op de heuvel ‘Svaty Kopecek’ (‘Heilig Bergje’). Er staat een 17e-eeuwse, barokke bedevaartskerk gewijd aan de Maagd Maria met fraaie fresco’s. Wilt u het volk van de Hana leren kennen, de trotse boeren uit de omgeving, die de rijkste akkerbouwgebieden van het land bewerken, dan moet u beslist eens een bedevaartplechtigheid naar Svaty Kopecek meemaken.

Foto 8  

Ten zuiden van Olomouc (op ca 30 km) ligt het al even bezienswaardige Kromeriz, de oude zomerresidentie van de bisschoppen en aartsbisschoppen van Olomouc. Kromeriz is een folkloristische stad, die in haar geheel onder monumentenzorg valt. Het barokke, aartsbisschoppelijke paleis met zijn rijke interieur en kunstschatten (o.a. het fresco van Franz Anton Maulpertsch) is prachtig, maar het beroemdst zijn de kasteeltuinen van Kromeriz. Deze zijn van zo groot historisch belang, dat ze op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. U zit hier al aardig richting Zuid Moravië.

Foto 9

In Oost Moravië wordt de grens met Slowakije gevormd door de Beskydy (het Beskiden Gebergte). Het is het grootste gebergte van Tsjechië, gemiddeld bereiken deze bergen een hoogte van 800 en 1000 m. De hoogste top is de Lysa Hora (1324 meter). De streek is rijk aan natuurschoon. Schilderachtige, folkloristische dorpen, omzoomd door frisse bergweiden met forellenrijke bergstromen en pittoreske, historische stadjes worden afgewisseld door de stille schoonheid van grote beuken- en dennenbossen, op sommige plaatsen zelfs van oerwoudachtige allure. Reeën en herten hebben er nog vrij spel.

Foto 10

Het gebied is al eeuwen in trek als toeristengebied, dat blijkt wel uit de op het eind van de 19e eeuw gebouwde vakantiehuisjes op de berg Pustevny. Deze (te bezichtigen) huisjes zijn gebouwd in de lokale Wallachische architectuur met prachtig houtsnijwerk. De berg Pustevny is vanuit Frenstat nad Radhostem met een stoeltjeslift bereikbaar. Schitterende wandelroutes leiden u over de belaPustevnngrijkste bergkam van dit gebied met fantastische uitzichten.

Foto 11

In de Beskiden moet u beslist het openluchtmuseum van het stadje Roznov pod Radhostem (ca 70 km oostelijk van Olomouc) bezoeken. Hier krijgt u een goede indruk van de cultuur van de Wallachijers. In het museum kan men 17e-eeuwse bouwkunst bewonderen en ook oude Tsjechische ambachten. Er zijn souvenirwinkeltjes en stands waar men locale specialiteiten kan proeven. Zie ook de website van het museum: http://www.vmp.cz/  Het kleine, levendige stadje – met zijn 12.000 inwoners – ligt mooi in de beschutting van de Beskiden en heeft een aangenaam klimaat.

Foto 12

In de glasfabriek van het nabijgelegen Karolinka kunt u het fascinerende schouwspel meemaken van de glasindustrie die hier nog in alle ambachtelijkheid wordt uitgevoerd. U kunt er ook glaswerk kopen. Temidden van de prachtige natuur van het Beskyden Gebergte vindt u vele mooie dorpjes en stadjes, zoals Stramberk met nauwe straatjes, oude, traditioneel houten huizen en de resten van een middeleeuwse burcht. Het stadje staat geheel onder monumentenzorg.

Foto 13

Van Olomouc naar Karhor gaat de weg over Novy Jicin (ca. 60 km oostelijk van Olomouc), een van de mooiste voorbeelden van groots opgezette stedenbouw uit de Renaissance. De stad ontstond in de 13e eeuw aan een grote handelsweg en trok kolonisten uit heel Midden Europa aan. Men kan er ook een bezoek brengen aan het hoedenmakersmuseum. In het nabije Koprivnice kan men het Tatra automuseum bezoeken. Zie: http://www.tatramuseum.cz/

Foto 14

Ten oosten van Olomouc, helemaal op de grens met het Poolse Silezië liggen 3 steden, Ostrava, een moderne industriestad (mijnbouw), mag u gerust missen, maar de twee voormalige hertogssteden Krnov en Opava zijn wél interessant. Beide steden hebben zich tot cultuur- en kunstcentra ontwikkeld. Zuidelijk van Opava ligt het neogotisch verbouwde empire slot van Hradec nad Moravici. De componist Beethoven logeerde daar regelmatig bij zijn vriend en kunstbeschermer prins Carl Lichnowsky. Zie http://www.zamek-hradec.cz/

Foto 15

Noord Moravië heft de bezoeker veel te bieden. De ongerepte bergwereld is een verademing voor wandelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers. Bent u meer een stadsmens en liefhebber van architectuur, cultuur en van gezellige terrasjes, dan kunt u in een van de oude steden volledig aan uw trekken komen. Voor veel Nederlanders is Noord Moravië de minder bekende kant van Tsjechië. Wie gaat het ontdekken?

Souvenirs:

Ambachterlijk houten speelgoed: http://www.moraviantoys.com/

© Mozaïek Reizen 2000 – 2009

Nieuwsbrief ontvangen?E-mail:
Naam:
Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Beurzen 2019

Mozaiëk Reizen staat in 2019 op de volgende vakantiebeurzen:

Nederland:

  • Vakantiebeurs Groningen op za 5 en zo 6 januari 2019 in de MartiniPlaza Groningen
  • Vakantiebeurs Utrecht van do 10 t/m zo 13 januari 2019 in de Jaarbeurs Utrecht
  • Fiets- en Wandelbeurs van vrij 1 t/m zo 3 maart 2019 in de Jaarbeurs Utrecht

België:

  • Fiets- en Wandelbeurs op za 2 en zo 3 februari 2019 in de Flanders Expo Gent

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl