Oost Bohemen

Pastvinymeer Adelaarsgebergte Het meest aantrekkelijke natuurgebied naast het Reuzengebergte in Oost Bohemen is het Orlické Hory dat tegen de Poolse grens ligt. Het is een mooi, rustig gebied voor wandelaars en ’s winters kunt u er langlaufen en alpine skiën.

De belangrijkste skicentra in dit gebied zij Destné en Ricky. De hoogste top van het gebergte is de Destná (1.150 meter) en ligt aan de Tsjechische zijde. Vanuit de dorpen Dobruska en Rychnov nad Knez (hier is ook een mooi kasteel) vertrekken vele wandel en mountainbike routes het gebergte in. Ten oosten van het stadje Zamberk ligt het populaire Pastvinymeer, een stuwmeer dat veel waterliefhebbers trekt.

In deze regio ligt ook het fraaie kasteel Opocno, helemaal afgesloten, hoog boven een riviertje. Het is een renaissancistisch kasteel uit de tweede helft van de 16e eeuw. Het gebouw van het kasteel heeft een regelmatige rechthoekige plattegrond rond het binnenhof met arcade-galerijen met slanke Toscaanse pilaren. De galerijen vormen de verbindingsweg tussen alle ruimtes van het kasteel. De voorgevel wordt levendiger gemaakt door de rijke graffitoversiering. Een gedeelte van het kasteel met een valbrug en de vestinggracht, heeft een verdedigingsfunctie gehad. kasteel Opocno
houtsnijwerk kerststallen Het kerststallen museum in Trebechovice is ook spectaculair. Het heeft een uitzonderlijke collectie van meer dan 200 prachtige kerststallen van verschillende, soms heel bijzondere materialen, zoals glas en katoen. De beroemdste is de Probost kerststal die een unicum in de wereld is door haar grootte(7x3x2m), door haar meer dan 2000 houtgesneden stukken, en doordat ze aangedreven worden door een uniek mechaniek.

Het gebergte Kralicky Sneznik (1.423 meter), ten oosten van de Orlické hory, is een schitterend berglandschap met restanten van oerbos en bijzondere bloemen. Het is een nationaal park waar de rivier de Morava ontspringt. ’s Zomers trekt het gebied veel wandelaars en rustzoekers. Het ligt op de grens met Noord Moravië.

Meer naar het noorden ligt het landschapspark Broumovsko. Heel bijzonder is een wandeling door het natuurlijk labyrinth van de zandsteenrotsen Adrspassko-Teplicke skaly en de Broumovské Steny. Dit is een uniek gebied en een uitdaging voor ervaren kletteraars. U kunt hier ook paardrijtochten maken.

Het beschermde landschap van Broumovsko is op zich overigens al lieflijk genoeg met haar pittoresque dorpen met authentieke architectuur. Het klooster van Broumov behoort tot de belangrijkste kerkelijke centra in Tsjechië en tevens tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de Tsjechische barok.

klooster Broumov
nove mesto nad metuje De oude, monumentale stad Nachod, is een gezellig centrum (met kasteel) in dit gebied, evenals de stad Nové Mesto nad Metuji, waarvan het plein wordt omgeven door renaissance-gevels.

Vanuit het gelijknamige kasteel, naast het marktplein, heeft u een mooi uitzicht over het Polabi gebied ofwel het Elbevlakte. Tussen Nové Mesto nad Metuji en Nachod ligt het meer Rozkos. Hier kunt u zonnen op een van de zandstrandjes,
zwemmen, zeilen en vissen.

Van geheel andere orde, maar ook heel interessant en mooi is het landgoed Ratiborice, dat ligt in een streek met veel fruitboomgaarden. Het ligt boven het Grootmoedertjesdal, Babiccino udoli, het fraai, diep ingesneden dal van de rivier de Upa tussen Upice en Ceska Skalice. Het dankt zijn naam aan een boek dat de bekende Tsjechische schrijfster Bozena Nemcova heeft geschreven in de 18e eeuw en dat zich hier afspeelt. Zij leefde en werkte ook hier en u kunt in het voetspoor van deze schrijfster treden. Het boek is in Trutnov in het Duits te kopen (Die Grossmutter). Bozena Nemcova is te vergelijken met de Bronte sisters in Engeland, qua tijd en ook qua roem.

In het Spinkameer bij Cerveny Kostelec, waar, zoals de plaatsnaam af te leiden is, een rode kerk staat, is het heerlijk zwemmen.

babiccino udoli de grootmoeder
Kuks Wat u beslist niet mag missen is het voormalige barokke hospitaal in Kuks (tussen Dvur Kralove en Jaromer). Alleen al de spectaculaire ligging als u het van verre ziet opdoemen is indrukwekkend. Maar Kuks is vooral bekend geworden door de prachtige beeldengalerij met beelden van Matthias Braun. Ook het authentieke hospitaal met de apotheek zijn goed bewaard gebleven.
In dezelfde omgeving, vlakbij Jaromer, vindt u ook de laat-barokke militaire vestiging Josefuv. De onderaardse gangen werden in de 18e eeuw in opdracht van keizer Josef II gebouwd en dienden ter verdediging tegen het offensieve Pruisen. Tegenwoordig is deze vesting een unicum onder monumenten van dit soort. Het gangenstelsel is 45 km lang en u kunt het onder begeleiding van een gids (bij kaarslicht) zelf bezoeken.

In Jaromer is een spoorwegmuseum gevestigd met echte stoomlokomotieven. U kunt er bovendien gezellig winkelen en het heeft een nieuw zwembad met tobogan (dubbele glijbaan). In Dvur Kralové is de modernste dierentuin van Oost Europa. Een open bus rijdt u door het safaripark. De dieren zitten achter glas, waardoor ze van heel dichtbij te zien zijn.

dierentuin dvur kralove
cesky raj Iets westelijk van Dvur Kralové, in de buurt van het plaatsje Bila Tremesna, is in 1910 een stuwdam in de Elbe gebouwd, die nu nog jaarlijks duizenden bezoekers trekt vanwege haar bijzondere architectuur.

Meer naar het westen ligt de stad Jicin, tegen het Cesky Raj aan. Jicin heeft naast het paleis Valdštejn aan het grote, met arcaden omringde marktplein, nog een schitterende stadspoort, de Valdicka poort en de mooie barokke Sint-Jakobskerk. De stad is een uitstekende uitvalsbasis voor verkenning van het natuurgebied Cesky Raj (Boheems Paradijs). Vanaf het gehucht Prachov, vanuit Ji?ín zo’n 4 kilometer wandelen, leiden vele gemarkeerde wandelroutes naar het rotsengebied van de Prachovské Skály.

Het bestuurscentrum van Oost Bohemen is de stad Hradec Kralové, gelegen op het punt waar de Elbe en de Orlice samenvloeien. De stad is na Praag de grootste Boheemse stad. Het heeft koninklijke allure, met een moderne uitstraling. Het is een gezellige winkelstad, met mooie gebouwen uit het begin van de 20e eeuw.

Middelpunt van de oude stad is de Velké nám?stí, het grote driehoekige plein met daarop de Heilige Geestkerk, een prachtige gotische kerk uit 1307 en ernaast de witte toren, met daarin na de Praagse Vituskerk de zwaarste klok in het land. De toren is te beklimmen en geeft een mooi uitzicht over de wijde omgeving.

hradec kralove
kasteel hradec u nechanic Ten westen van Hradec Kralové, ligt het paleis “Hradek U Nechanice” Het paleis is gebouwd in de 18de eeuw door Graaf Franz Harrach. Het Engels aandoende kasteel staat vol met kostbaar meubilair die het bekijken meer dan waard is. Ook staat er in de ridderzaal een imposante open haard. Het paleis ligt ten oosten van het stadje Nechanice. In de buurt is ook een 9-holes golfbaan.
Eveneens in de Elbevallei, in Chlumec nad Ciclinou, niet zo ver van Nechanice ligt het slot Karlova Koruna (Karel’s Kroon), een bijzonder gaaf voorbeeld van barokbouw, ontworpen door de bekende barokarchitect Giovanni Santini in de 18e eeuw in opdracht van de hoogste jachtmeester van de Boheemse Koning Karel IV: fam. Kinsky.

Het slot is heel doordacht gebouwd in de vorm van een kroon, met twee grote centrale zalen die beide ombouwd zijn met 9 salons. Daardoor vermeden de ontwerpers het gebruik van gangen. Het hoge niveau van dit slot wordt versterkt door het Engelse park met zeldzame solitaire bomen en een Franse baroktuin met orangerie. Momenteel woont de familie Kinsky weer in het paleis. Zij geven ook rondleidingen en houden zich bezig met de Kinsky paardenfokkerij (Chlumetzer Hunter).

kasteel karlova koruna
kasteel litomysl Een wel zeer prestigieuze plaats onder de Oostboheemse steden neemt het meer zuidelijk gelegen Litomysl in. Het aldaar staande renaissanceslot staat op de lijst van mondiale cultuurerfgoederen van de UNESCO. Het gave slot stamt uit de 16e eeuw en heeft een aantal schitterende originele zalen. De overige zalen zijn in classicistische stijl ingericht. De lichtgekleurde buitenmuren zijn met graffito versierd en bevatten prachtige arcaden en een zonne- en datumwijzer.
De beroemde Tsjechische componist Smetana werd als zoon van een brouwer geboren op het terrein bij de slotbrouwerij van Litomysl. Enkele kamers zijn als Museum van de Tsjechische muziek ingericht. Het naar hem vernoemde langgerekt stadsplein, Smetanovo nám?stí, is omgeven door arcaden waaronder zich vele winkeltjes bevinden en biedt plaats aan een beeld van deze componist. Een prachtig stadje dat u niet mag missen en dat ook nog eens een heerlijk modern zwembad heeft.

Niet ver van Litomysl liggen nog enkele mooie stadjes: Vysoke Myto (onverwacht fris en mooi door het grote marktplein dat met mooie mozaïekstenen is gerenoveerd) en de historische stad Policka (de geboorteplaats van de componist Martinu).

litomysl portmoneum
nove hrady kasteel Ook het kasteel Nové Hrady in het gelijknamige plaatsje, ten westen van Litomysl, is de moeite waard. Het is een rococo kasteel uit de tweede helft van de 18e eeuw, omgeven door een stijlvol park. Het wordt weleens het kleine Schönbrunn of het Tsjechische Versailles genoemd. Er worden interieur exposities gehouden van de collecties van het museum voor toegepaste kunst in Praag, verder wordt het gecompleteerd door een galerie, restaurant, bar en koffiecafé, waar u uzelf op lekker gebak kunt tracteren.
De rijke culturele geschiedenis van Oost Bohemen wordt elk jaar opnieuw leven ingeblazen door een reeks feesten en festivals. Het muziekfestival in Litomysl, verwierf internationaal aanzien. Hradec Kralové is de ontmoetingsplaats voor Europese toneelspelers. Een sportevenement van Europese betekenis is de steeple chase (paardenrennen met hindernissen) die elk jaar in de herfst plaats vindt in Pardubice. Pardubice is de stad van de renpaarden. In Slatinany is een voormalige stoeterij gelegen in een in Engelse stijl aangelegd park. In de stoeterij is nu o.a. een museum met paarden in de kunst (schilderijen, beeldhouwwerken). In het park is nu een fokkerij van Przewalsky paarden. pardubice steeple chase
vesely kopec hlinsko openluchtmuseum Ten zuiden van Slatinany ligt het prachtige heuvelland Zdarske Vrchy (tot ca. 900 m), een mooi en rustig natuurgebied om te wandelen en fietsen. Een goede indruk van de oude volksarchitectuur van dit deel van Tsjechië krijgt u in het openluchtmuseum Vesely Kopec bij Hlinsko.

In het in de buurt gelegen meer van Velke Darko, kunt u zich lekker uitleven in het water. Vanuit dit gebied is het ook niet ver naar Zdar nad Sazavou (Zelena Hora) of Kutna Hora, beiden op de lijst van UNESCO werelderfgoederen. Maar dan zit u al weer meer richting Centraal Bohemen. Vandaar dat deze beide laatste daar beschreven worden.

Souvenirs

die_grossmutter_bozena_nemcova merkurtoys_teplice

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent