Reuzengebergte

reuzengebergte snezka
Het indrukwekkende Reuzengebergte (de Krkonose) is qua hoogte het derde gebergte van Midden Europa, na de Alpen en de Karpaten. Het bevindt zich op de grens tussen Polen en Tsjechië en bestaat in feite uit twee parallelle bergruggen met toppen tussen de 1000 en 1602 meter hoogte.

De noordelijke kam (die de grens met Polen vormt en hoger is, met als hoogste top de Snezka of ‘Sneeuwkop’ op 1602 m) valt aan de Poolse kant vrij stijl naar beneden, de zuidelijke loopt naar het zuiden toe geleidelijk over in het lieflijke Podkrkonosi heuvelland. Het Reuzengebergte is slechts 60 km lang (van Noord-West naar Zuid-Oost) en 20 km breed.

reuzengebergte reus
Toch heeft het Reuzengebergte de allures van een hooggebergte: schuivende “gletschers”, sneeuwlawines en sneeuwstormen die ’s winters de wonderlijkste figuren creëren. De bouda’s of Bauden (berggebouwen) zien er dan uit als kristalpaleizen.

Het ruwe, wisselvallige winterweer met soms wel 3 meter sneeuw en met minima tot -36° C heeft ongetwijfeld de eeuwenoude legendes gevoed over de bergreus Rübezahl, die aan sommigen als levensreddende, oude beschermgeest moet zijn verschenen, maar aan meer mensen als verraderlijke reus die hen noodlottig werd.

reuzengebergte labsky vodopa
Het Reuzengebergte is niet alleen het rijk van de berggeest Rübezahl, maar ook het brongebied van verscheidene rivieren, die met hun diep ingesneden, beboste dalen, watervallen, stroomversnellingen en draaikolken een prachtig schouwspel bieden. Daar kunt u de forel, de waterspreeuw en ijsvogel aantreffen.

De bekendste bron (1386 m boven de zeespiegel) is die van de rivier de Elbe (Labe in het Tsjechisch), maar ook de Upa en Jizera (Iser) met hun talrijke zijrivieren vinden hun oorsprong in de Krkonose. De bekendste watervallen aan Tsjechische zijde zijn de 140 meter hoge Pancavský vodopad (Elbe waterval) en de waterval in de Mumlava, de bekendste draaikolken vindt u in de Bílé Labe.

Lees meer…

Of ga naar:

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent