Bezienswaardigheden in het Reuzengebergte / Krkonose

reuzengebergte vesely info
Hiervoor hebben we al melding gemaakt van het Krkonosské muzeum in Vrchlabí, dat inzicht geeft in de geologie, flora en fauna van het Reuzengebergte.

Sinds de 16de eeuw werd in het Reuzengebergte naar goud, zilver, halfedelstenen, en ertsen gezocht. Halfedelstenen kunt u ook nu nog zelf op bepaalde plekken gaan zoeken, met name agaat, amethyst en chalcedoon. U kunt ze ook – wel zo gemakkelijk – kopen in het informatiecentrum voor het Reuzengebergte “Veselý Výlet” in Horni Marsov en Pec pod Snezkou en in het Muzeum “Klenotnice” van Nová Paka (Reuzengebergtevoorland).
In het plaatsje Harrachov, genoemd naar de graven van Harrach die hier in de 17de eeuw met de glasproduktie begonnen, kunt u de Glashütte en het glasmuseum (Muzeum Skla) bezoeken, waarin de geschiedenis van de glasblazerij in deze regio wordt getoond. U kunt het beroemde Boheemse kristal bewonderen, en een andere specialiteit van de regio, de in de 18de eeuw in de mode gekomen Zwischengoldgläser (twee glaslagen met daartussenin een goudfolie).

reuzengebergte szklarska poreba schilderij
Deze laatste variant werd vooral ook gemaakt in Szklarska Poreba aan Poolse zijde, op zo’n 20 minuten rijden van Harrachov. Het stadje Szklarska Poreba en haar omgeving is so wie so zeker een bezoek waard als u in de buurt van Harrachov logeert.

Het plaatselijke museum toont werken van twee schrijvers (de gebroeders Hauptmann), de schilder Hofman, veel glas, gemaakt in de beroemde Josephinenhütte en meubels uit de 17de tot 19de eeuw. Vlakbij vindt u de Kamienna waterval, waar het water van de beek Kamienna vanuit 27 meter hoogte over de rotsen in de diepte ruist.

Aan Poolse zijde is nog een bezienswaardig plaatsje Karpacz met de kerk Wang, een betoverend 700 jaar oud bouwwerk van Noorse houtbouwkunst, in opdracht van de Pruisische Koning in 1841 in het Reuzengebergte weer opgebouwd.

reuzengebergte kasteel
Interessante kastelen vindt u in Jilemnice en Horní Branná, kerken en kloosters (vnl. in barokstijl) in Vrchlabí en Hostinné.
Volksarchitectuur is overal te vinden, maar maak vooral eens een autotocht langs Horní Stepanice, Krízlice, Poniklá en Paseky. Ten tijde van de glasproduktie en het daarmee gepaard gaande houtverbruik werden de kaalgeslagen stukken bos geleidelijk aan in gebruik genomen als weidegrond door nieuwe kolonisten, boeren uit Duitsland, Oostenrijk en Tirol. Zij bouwden daar in de bergen een nieuwe gemeenschap op met een eigen huizenstijl en eigen dialekt, de zgn. bouda (Bauden)-economie, gebaseerd op veeteelt.
reuzengebergte oude architectuur
In het westelijke Reuzengebergte waren de boudagemeenschappen overwegend Tsjechisch in het oostelijk deel overwegend Duits (Bauden). Tot aan de communistische tijd bloeide de veeteelt op de bergweiden.
In dit verband zeker een bezoek waard is de bergveeboerderij Horská farma Sosna (op de kaarten ook aangegeven als Vlasské Boudy op 1020 m) in Velká Úpa, die sinds kort de traditie van de Bauden-economie weer in ere herstelt.
De eigenaar verkoopt zelfgemaakt brood, boter en kwark. In de zomer kunt u op het terras van de boerderij van deze produkten genieten. Probeert u eens de yoghurt met verse bosbessen! Wij vonden het heerlijk.
reuzengebergte produkten van de boer
Het oostelijke deel van het Reuzengebergte kenmerkt zich natuurlijk vooral door de hoogste berg, niet alleen van de Krkonose, maar van heel Tsjechië, die als een pyramide overal bovenuit torent: de Snezka (1602 m). U kunt deze berg van alle kanten zelf te voet beklimmen, maar als u daar tegenop ziet kunt u ook de berglift vanuit Pec pod Snezkou naar de top nemen.
Bij mooi weer in de zomer is de Snezka echt een must. Maar u moet nooit vergeten warme kleding mee te nemen, want het kan erg koud zijn op de kam. U zou hier het laatste stuk van de Vriendschapsweg kunnen lopen, een kamweg van Spindlerova bouda tot aan de Pomezní boudy (grensbouda). Vanaf dit laatste punt kunt u dan met de bus naar Pec pod Snezkou of Trutnov terug.
reuzengebergte snezka

Maar er bevindt zich hier nog een ander uniek stuk natuur: het ‘Dvorský les’ (beukenoerwoud) op de berg Rychory (Rehorn) op 1033 m hoogte. Dit is in het Reuzengebergte een van de weinige stukken bos met de oorspronkelijke begroeiing van beuken, een echt oerwoud dus. En bij oerwoud moet u zich dan geen woudreuzen voorstellen, dat is in deze harde omstandigheden en op deze hoogte niet
mogelijk.
De knoestige en kromme beukenstammen getuigen veeleer van hun voortdurende strijd met storm en rijp die alles met een dikke ijslaag bedekt. Dat ze hier onder deze omstandigheden overleven is überhaupt al uniek. De boomstammen zijn begroeid met mos en elfenbankjes, en in hun talrijke holtes zoeken bosvogels, zoals de zwarte en bonte specht en de bosuil hun toevlucht.
reuzengebergte dvorsky les
In het voorjaar voor het lichtgroene loof de bomen siert, is de bodem bedekt met een tapijt van lenteklokjes, anemonen en lookbloemen. Laat dit gebergte u ook eens met minder goed weer betoveren, bijvoorbeeld in de herfst of bij mistig weer.

Lees meer…

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent