Flora en fauna in het Reuzengebergte / Krkonose

reuzengebergte lente beekdal
Een ander boeiend aspect van het Reuzengebergte / de Krkonose is dat u op een betrekkelijk klein oppervlak verschillende vegetatiezones kunt doorlopen met elk hun eigen flora en fauna:

U vertrekt waarschijnlijk uit de submontane zone (400 – 800 m hoogte) met in de lagere delen vooral loofbossen met eiken, essen, wilde kersen, linden, berken, elzen en wilgen en met iets hoger gelegen de gemengde bossen met overwegend beuken, esdoorn, dennen en sparren.

Als onderbegroeiing kunt u hier in het voorjaar nog hele velden bosanemonen, sleutelbloemen, klaverzuring, lelietjes der dalen, looksoorten en varens aantreffen. Dit is het gebied van het wildzwijn, van herten en reeën, van vos, das en marter. In lente en herfst zorgt de mengelmoes aan bossen voor een voor West Europeanen ongekend bont kleurenpallet.

reuzengebergte zwarte ooievaar
De natuur bepaalt hier nog grotendeels hoe het landschap er uitziet: de kronkelende beken zijn nog niet gekanaliseerd en worden omzoomd door vochtminnende bomen en moerassige stukken grond met hun karakteristieke vegetatie van dotterbloemen, sleutelbloemen, grassen en andere moerasplanten. De boeren maaien gewoon om de moerassige stukken heen.

In de wegbermen en weiden groeit in grote getale de rode Pimpernel en de blauwe Geranium pratense. De wegbermen en hofjes in de bewoonde wereld zijn in het voorjaar versierd met de bloesems van vruchtbomen en in de nazomer ogen de vruchten van diezelfde bomen zo kleurrijk als waren ze voor de sier geplant. Wat het dierleven betreft, wij spotten de zwarte ooievaar, de hazelworm en de adder.

reuzengebergte bergweg
Iets hoger doorkruist u de montane zone (800 – 1200 m hoogte) met sparrenbossen, de endemische Reuzengebergtelijsterbes en bergweiden. Hier leven nog steeds de meeste diersoorten van het laagland, behalve het wildzwijn dat ook echt in de lagergelegen loofbossen thuishoort. Misschien ontdekt u als vogelkenner een kruisbek, die zich tegoed doet aan de sparrenkegels.

reuzengebergte snezka
Klimt u verder, dan komt u in de subalpiene zone (1200 – 1450 m hoogte) die misschien wel het meest uniek is: hier moeten de lijsterbes en spar het geleidelijk, maar onherroepelijk afleggen tegen de kruipden (Pinus muga). Het woord Krkono¹e komt uit het oudslavisch en betekent letterlijk: “drager van de kruipden”.

Op deze hoogte vindt u de meest waardevolle en meest beschermde gebieden van het Krkonosský Narodní Park: In de eerste plaats de voor het Reuzengebergte zo typerende struikvegetatie met kruipden en Moltebeere;

reuzengebergte cerna hora

In de tweede plaats de hoogvenen. In de hoogvenen vindt u een geheel eigen vegetatie met velden wollegras, Rozemarijnheide, mossen en grassen. Dit is het leefgebied van het auerhoen. Het beroemdste hoogveen vindt u op de Cerná hora: hier proberen op bijna 1200 m hoogte tegen de verdrukking in de sparren in het natte veen te overleven (Cernahorské raselinisté). Een luxe cabinelift brengt u desgewenst naar boven. De meeste hoogvenen liggen hoger en kennen geen boomvegetatie, bijv. bij de bron van de Elbe.

reuzengebergte primula mini
In de derde plaats de gletschergroeves met hun rijkdom aan arctische en hooggebergteplanten. Enkele soorten die u op deze hoogte kunt aantreffen: in het vroege voorjaar (mei) de roze Primula minima, Pulsatilla alba en de krokus, in de zomer Arnica montana, hele velden met Polygonum bistortis, rode Saxifraga oppositifolia en verschillende orchideeën.

Enkele bijzondere vogelsoorten zijn de kraanvogel, de noordse nachtegaal, de tapuit en de alpenheggemus.

reuzengebergte snezka
Laat u ook deze zone achter u dan komt u tenslotte op de bergkammen, de alpiene zone (1450 – 1602 m hoogte) met stenige toendra: alleen korstmossen en borstgras weten zich in dit harde milieu, waar ijzige wind, sneeuwstormen en regen vrij spel hebben, te handhaven.

reuzengebergte museum
Wilt u meer weten van het unieke karakter van dit gebied, dan raden wij u een bezoek aan het Krkonosské muzeum in Vrchlabí aan. Hier is een permanente natuurhistorische expositie: “Steen en Leven”.

Lees meer…

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld




Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent