Het ontstaan van het Reuzengebergte / de Krkonose

reuzengebergte mali staw
Eens, miljarden jaren geleden, was het Reuzengebergte een echt hooggebergte. Maar tegen de tijd dat de huidige hooggebergten ontstonden, begonnen de steile pieken van het Reuzengebergte af te slijten tot zachte rondingen en ontstonden op een hoogte van zo’n 1400 m hoogvlakten, met een uniek natuurlijk karakter.

Door de gure, winterse sneeuwstormen werd de metershoge sneeuw van de hoogvlaktes meegevoerd naar de windstille ravijnen, waar de sneeuw zich afzette en in de loop der geschiedenis gletscherdalen vormde (Duits: Grund, Tsjechisch: jama en dùl). In deze dalen bleven ook na de laatste ijstijd de condities zodanig dat een soort Ark van Noach kon ontstaan, waar enkele soorten van de arctische, Alpen- en Kaukasusflora en fauna zich tot in deze tijd hebben weten te handhaven en waar tegelijkertijd endemische soorten, die uniek zijn voor het Reuzengebergte zich konden ontwikkelen.


reuzengebergte zahradka jamy
Tegenwoordig zijn de gletschers vervangen door enorme overhangen en lawines, maar de arctische condities zijn gebleven. De vegetatie in deze gletscherdalen is zo bijzonder, dat ze op de landkaarten sinds jaar en dag als “tuin” (zahrádka) aangemerkt worden.

De bekendste “tuin” is misschien wel “Schustlerova zahrádka”, (zo genoemd naar prof. Schustler, de eerste botanicus die in 1923 al ervoor pleitte om het Reuzengebergte de status van nationaal park te geven), vlakbij de Pancavský vodopád (waterval) in de buurt van de Elbebron met zo’n 150 soorten planten op een kleine oppervlakte.reuzengebergte pramen laba e
Dit is een van de meest bezienswaardige plekken in het Reuzengebergte en u kunt hier het beste komen via de wandelroute vanuit Horní Mísecky (1040 m) (de weg naar de Elbebron). Vergeet u niet van tevoren in een van de informatiecentra een goede botanische gids aan te schaffen, zodat u al het moois ook kunt nazoeken.

Op dit soort bergweiden werden door de leken-apothekers van de 17de en 18de eeuw geneeskrachtige kruiden verzameld, die verwerkt werden tot zalven, tincturen en versterkende likeuren.

reuzengebergte violik rotsen
Hoewel de Krkonose geen echt rotsgebergte is, zijn op sommige bergen toch interessante rotsvormen te zien, bijv. de Violík rotsen en de Harrachovy kameny die u op de M1 kunt tegenkomen. Ook zijn op sommige plaatsen steenvelden en interessante afgronden. De spannendste afgrond is misschien wel de 300 meter diepe Snezné jámy aan de Poolse kant van het Reuzengebergte, ook vlakbij de Violík rotsen.

Lees meer…

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl