De Podkrkonosi of het Reuzengebergtevoorland

reuzengebergte voorland
Aan de zuidkant van de Krkonose / het Reuzengebergte (begrensd in het westen door de berg Kosakov bij Turnov en in het oosten door de Jestrebi hory voorbij Trutnov) vindt u de Podkrkonosi / het Reuzengebergtevoorland.

Dit lieflijke heuvelachtige landschap kenmerkt zich door karakteristieke dorpen (waarvan meerdere een beschermde status hebben), lommerrijke lanen, golvende graanakkers, weide- en hooilanden, afgewisseld door bossen en meanderende beekjes. Wegbermen en hofjes zijn beplant met vruchtbomen, die in het voorjaar het landschap met hun bloesempracht opfleuren en in de nazomer met hun weelderige vruchtentooi nogmaals voor een kleurrijk spektakel zorgen.

reuzengebergte ree
In de winter biedt het landschap naar alle kanten een sprookjesachtig aanzien. Het landklimaat zorgt ervoor dat er in de Podkrkonosi meestal een flinke laag sneeuw ligt. Groepjes hindes hebben zich aaneengesloten en zoeken hun kostje op de besneeuwde weilanden en akkers.

In dit gebied komt in alle seizoenen veel wild voor: vossen, zwijnen, maar ook reeën en het rond 1850 in Tsjechië geïntroduceerde Virginia hert. Een handzame verrekijker zou dus zeker onderdeel van uw handbagage moeten zijn. De Podkrkonosi is goed ontsloten, zowel voor fietsers als wandelaars.

reuzengebergtevoorland
Een must is wel bijna het complex Kuks met zijn barokke hospitaal. Of de, in het bos bij Zirec er vlakbij gelegen, in rotsen uitgehouwen reliëfbeelden Betlem.

reuzengebergte cesky rai
Wilt u een complete dagtocht maken dan raden wij u een bezoek aan het Cesky Raj aan, een landschapspark, beroemd om haar cultuur- en (geologische) natuurmonumenten, zoals de grillige zandsteenformaties Prachovske Skaly. Voortdurend ziet u de beroemde burchten Trosky, die als dominanten in het landschap figureren.

De burcht Kost is haast nog imposanter. In Bozkov, bij Semely zijn mysterieuze druipsteengrotten met ondergrondse meertjes. U zou de dag af kunnen sluiten met een diner in een van de vele historische stadjes, bijvoorbeeld Jicin met haar barokke erfenis of Hostinné, waar het prachtige Renaissanceraadhuis het stadsplein domineert.

reuzengebergte zoo dvur kralove
Bent u met kinderen, dan is verder een bezoek aan de grootste dierentuin van Tsjechië in Dvur Kralove beslist de moeite waard. Wij vonden het roofdierenverblijf en de safari echt een hoogtepunt.

reuzengebergte zwembad trutnov
Paardrijden en zwemmen kunt u op verschillende plaatsen. Bij mooi weer kunt u in Trutnov naar het nieuwe, moderne openluchtzwembad, bij slecht weer kunt u een dag naar Liberec (ca. 80 km) naar het subtropische zwemparadijs, eenmalig in zijn grootse opzet in Tsjechië.

Gezellig winkelen kunt u in Dvur Kralové, Trutnov, Vrchlabi, en iets verder weg Hradec Kralove. Deze steden hebben natuurlijk ook hun monumenten (vraag bij de toeristische informatiecentra), terwijl het daarnaast gewoon gezellige winkelsteden zijn, waar u vooral ook met het moderne Tsjechië kennis kunt maken. In Trutnov is bovendien het museum van de Podkrkonosi.

Hoewel dit lieflijke gebied niet meer tot de eigenlijke Krkonose behoort, vinden wij het voor bezoekers van de Krkonose mooi als afwisseling van het echte ruige bergland.

Lees meer…

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent