West Bohemen

Karlovy Vary, gelegen op een plaats waar de rivieren de Tepla en de Ohre (Eder) samenvloeien, dankt zijn naam aan Karel I. Hij zou tijdens een jachtpartij de heilzame bronnen hebben ontdekt.

Inmiddels is het kuuroord met zijn schitterende ligging karlovy vary en de heilzame koude en warme bronnen (tot 70° C!) wereldberoemd. De indrukwekkende witte badpaviljoens, de prachtige hotels en de classicistische promenade galerij langs de rivier de Teplá trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Veel leuke winkeltjes en restaurantjes maken Karlovy Vary bovendien tot een levendige, gezellige stad.

karlovy vary colonnade
karlovy vary moser glas Karlova Vary is ook de stad waar de wereldberoemde Moser-glasfabriek is gevestigd. Dit glas schittert door de bijzondere kwaliteit van de grondstoffen, het productieproces, de glasblazers en de kunstenaars. Vaak worden werken van de Moser fabrieken door de Tsjechische president als geschenk aan buitenlandse leiders gegeven en de fabriek heeft een beroemde clientèle over heel de wereld.

De Becherovka is een heerlijke likeur, die ontwikkeld is in de 19e eeuw door een apotheker in Karlovy Vary, Jan Becher. Becherovka is nog altijd een van de populairste dranken van Tsjechië. In Karlovy Vary is een Becherovkamuseum gevestigd.

Zo’n 10 kilometer ten Westen van Karlovy Vary ligt de bekende burcht Loket op een vooruitspringende rots aan de rivier de Ohre. In de 13e Eeuw werd hoog boven de rivier de Ohre (Eger), in een lus, de burcht Loket gebouwd. Deze burcht is vrij te bezichtigen (zonder rondleiding). Het hele vestingstadje rond Loket ligt zo pittoresk dat u er goed een middag aan kunt besteden.

Verder zijn er rond Karlovy Vary veel mogelijkheden voor Sporters: vissers, fietsers en golfers (er is een 18 holes golfbaan).

kasteel loket
marianske lazne fontein Mariánské Lázne, ook wel de “tuinstad” van Tsjechië genoemd, is een prachtige stad, gelegen in een schitterend, heuvelachtig rivierdal. De meeste (koude) kuurbaden van deze plaats liggen verspreid over een heuvelachtig park (tuin) met daaromheen de elegante, vrolijk gekleurde gebouwen en hotels.

Het centrale punt is de schitterende colonnade met ervoor de rijk gekleurde muziekfontein met klassiek en modern klank- en lichtspel. In Mariánské Lázne worden jaarlijks vele concerten en festivals gehouden. Mariánské Lázne heeft een roemrijke geschiedenis: zo kwamen de Engelse koning Edward VI, componisten als Wagner, Liszt, Weber en Chopin en schrijvers als Goethe graag naar Mariánské Lázne om te kuren of om inspiratie op te doen. Vlakbij de stad ligt paleis Kynsvart, met een mooie paleistuin.

Het Cesky Les, het langs de Duitse grens liggende golvende
landschap met bossen en dalen, is daarentegen een paradijs voor hen die rust zoeken. Het is bovendien een ideaal gebied voor de wandel- en fietsliefhebber.

Iets zuidelijker, in Sumava in de buurt van Zelezna Ruda ligt het Zwarte Meer (Cerne Jezero), het grootste natuurlijke gletsjermeer van Tsjechië. Het is 18 ha groot en 40 m diep en ligt op 1008 m hoogte.

Plzen is de provinciehoofdstad van West Bohemen. Het historische centrum van de stad is gezellig met het levendige plein Namesti Republiky, de St. Bartholomeuskerk met de hoogste kerktoren van Tsjechië (102 meter, tot 62 m. te beklimmen, waarna een geweldig uitzicht uw deel is!).

plzen west bohemen
bierbrouwerij plzen Plzen bezit ook de op drie na grootste synagoge ter wereld. Maar haar bekendheid en faam dankt de stad natuurlijk vooral aan het bier (Pilsner Urquell). Het woord “pilsje” dat wij vaak gebruiken als we een biertje bestellen is afgeleid van het bier van de beroemde brouwerijen uit deze stad.

Een bezoek aan het brouwerijmuseum mag dan ook niet ontbreken bij een bezoek aan Plzen. Daarnaast is het museum van de autofabriek Skoda een aanrader, evenals de zoologische en botanische tuinen (dierentuin, gecombineerd met zeldzame wilde planten en voor de kinderen een Dinosauruspark).

In de regio zij ook enkele mooie burchten te bezichtigen. De bisschopsburcht Horsovský Týn, een 12e-eeuws kasteel tevens belangrijk vroeg gotisch monument, gebouwd aan de oever van het riviertje de Radbuza, dat fraaie stijlkamers heeft en een mooie kapel.

Het slotstadje is gebouwd aan de oude handelsweg tussen het Beierse Regensburg en Plzen. Het bekendste slot van de regio is slot Kozel, vlakbij Plzen, waar regelmatig concerten en exposities worden gehouden. Dit oorspronkelijke jachtslot (Kozel = bok) bij Stahlavy is omgeven door een groot park met rijschool, paardenstal en kapel.

Als u in de buurt bent moet u het slotstadje Manetin niet vergeten, een verborgen barokparel (Dientzenhofer) met beeldengalerij in West Tsjechië, gelegen tussen Plzen en Karlovy Vary.

slot manetin west bohemen
plzen openluchtmuseum chanovice In de regio Plzen is de volksarchitectuur ook uitbundig. Er staan maar liefst 47 dorpsgezichten op de monumentenlijst met bouwstijlen uit verschillende perioden. Zo zijn in het land van de Chodden zijn nog enkele dorpen met hun typische combinatie van getimmerde en gemetselde bouwstijl (Trhanov, Kozinas Gutshof in Ujezd).

In Domazlice kunt u een Choddenburcht bewonderen. Trotse, grote, gemetselde gebouwen in Plzner stijl vindt u in Koterov en Cernice, een van de oudste houten huizen in Bohemen staat in Lucice bij Chudenice. Veel houtbouw ten noorden van Plzen en rondom Rokycany, veel vakwerkhuizen rond Tachov. In Chanovice is een interessant openlucht-museum met volksarchitectuur uit de streek rond Klatovy.

Naar men zegt het kleinste stadje van Midden Europa (27 inwoners), voor het eerst in 1269 vermeld, is Rabstejn nad Strelou. Een klein cultuurmonumentje in een dal, totaal door bossen omgeven. Beslist gaan kijken.> rabstejn nad Strelou
klatovy zwarte toren Klatovy (23.000 inwoners), aan de rand van het Boheemse woud (Sumava), is een aantrekkelijke stad, die wordt gekenmerkt door twee torens die boven de stad uitsteken. Vanaf de zwarte toren (Cerná vez) naast het stadhuis heeft u een schitterend uitzicht over het Boheemse woud.

In de barokke Ignatiuskerk kunt u catacomben bezichtigen met gemummificeerde lichamen van Jezuïeten en hoogwaardigheidsbekleders. Een 17e-eeuwse apotheek, die nog tot 1964 in bedrijf was, is nu een beschermd UNESCO monument. Ze ligt aan het marktplein van Klatovy.

Of voor de liefhebbers is er het bloemenslot in Nebílovy, zo genoemd vanwege de vele bloemmotieven die in het interieur verwerkt zijn. Er worden exposities gehouden met het thema bloemmotieven in de Kunst.

En tenslotte is kasteel Rabi, de grootste burchtruïne van Bohemen, ook nog eens schitterend gelegen. In de zomer worden er spectaculaire roofvolgelshows gehouden.

kasteel rabi
tepla klooster Bezienswaardige kerken en abdijen zijn er ook volop. Bijv. het tussen Plzen en Karlovy Vary gelegen klooster in Tepla met zijn grote hoge bibliotheek. Of het Benedictijnse klooster van Kladruby, een 18e eeuwse barokgotische abdij, die hoog
boven haar omgeving uit torent. Beide kloosters zijn opengesteld voor het publiek.
Tenslotte is een bezoek aan de stad Cheb (Duits: Eger, naar
de rivier de Ohre (Eger) waaraan Cheb ligt) zeer aan te raden: de gehele kleurrijke en interessante binnenstad valt onder monumentenzorg. Er is nauwelijks een stad te vinden die zich op zoveel zeldzame monumenten kan beroemen.

Een van de mooiste midden Europese romaanse bouwwerken is de burcht van Cheb, die bewaakt wordt door de Zwarte Toren. Achter de vestingmuren verbergt de burcht een Europees unicum: een zeldzame romaans gotische kapel.

Symbolisch voor de stad zijn de Spalicek, een hele rij perfect gerenoveerde koopmanshuizen midden op het marktplein, die uit de 13e eeuw dateren. Samen met vele andere oude, goed bewaarde koopmanshuizen en monumentale gebouwen zorgen ze samen voor de onvergetelijke atmosfeer rond het marktplein van Cheb.

cheb spalicek

Souvenirs

moser glas souvenir west bohemen pilsner urquell

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent