Zuid Bohemen en het Lipnomeer

Zuid Bohemen is het gebied dat zich uitstrekt van het Lipnomeer in het zuidwesten tot Slavonice in het oosten, en Tábor en Písek in het noorden. Ook grote delen van Sumava (het Boheemse woud) vallen onder Zuid Bohemen.
Sumava
Het Zuid Boheemse landschap kenmerkt zich door een sfeer van rust en romantiek, bijna onaangeroerd door de moderne tijd, lijkt het. De natuurlijke rijkdom aan meertjes, veengronden en glooiende bossen (waaronder enkele oerbossen) gaan harmonisch samen met een schat aan culturele rijkdom. Een gebied dat u in één vakantie onmogelijk kunt ontdekken. Een ideaal gebied voor een wandel- en fietsvakantie.

Sumava
De spil van de streek wordt gevormd door de rivier de Vltava (Moldau), die begint in het Boheemse Woud (het Sumava Nationaal Park). Dit zeer uitgestrekte, enorm bosrijke gebergte (69.030 ha), op de grens met Duitsland en Oostenrijk (tussen Zelezna Ruda in het NW en Zvonková (bij Horni Plana) in het ZO), is het grootste van de drie nationale parken in Tsjechië en samen met het Duitse deel vormt dit het grootste boscomplex van Centraal Europa (het “groene dak van Europa”). In die zin is het van onschatbare waarde als biosfeer. Hoewel het voor een groot deel uit gemengde beuken/sparrenbossen bestaat, bevat het ook unieke, beschermde natuurgebieden, zoals glaciale meren uit de laatste ijstijd, hoog- en laagveengebieden, oude bergweiden met unieke flora en fauna en resten van oerbossen (rond de plaatsen Boubin, Smrcina, Stozec).

Sumava
Enkele dieren die u kunt tegenkomen: de lynx (gereïntroduceerd in de jaren 80 van de vorige eeuw), de rivierotter, hoendersoorten zoals Auerhoen, Korhoen en Hazelhoen) en de blauwe Grote Weerschijnvlinder (Agatura iris). Van de bloemen zijn vooral de ijstijd relicten bekend: de Sumava gentiaan, de dwergberk en de Tsjechische minigentiaan.
De schaarse aanwezigheid van de mensheid in de loop van de geschiedenis, verleent Sumava haar mysterieuze charme. Her en der vindt men resten van historische nederzettingen. De hoogte varieert van 600 m in de Otava vallei tot 1378 m op de berg Plechy. Toeristisch gezien is Sumava vooral een gebied voor rust- en natuurzoekers. Er is een uitgebreid net van wandel- en fietspaden. In de winter is het een fantastisch gebied om dagen lang ongestoord te langlaufen of sneeuwwandelen.
Op enkele plaatsen zijn goede wintersportcentra ontstaan: Zelezná Ruda (bij de berg Spicák, 1202 m), Vimperk (Nové Hute en Zadov-Churánov) en Lipno nad Vltavou (Kramolín).

Lipnomeer met zijn meanderende vorm

Lipnomeer met zijn meanderende vorm

In 1958 werd in de bovenloop van de Moldau het Lipnomeer aangelegd. Het Lipnomeer is 45 km lang en met zijn 4.780 ha. het grootste (stuw)meer van Tsjechië. Er kan vanzelfsprekend gezwommen worden. U kunt op het meer kanoën, zeilen en vooral ook vissen: het Lipnomeer wordt “de vissersparel van Zuid Bohemen” genoemd. In het meer zitten grote snoeken, snoekbaarzen, baarzen, voorns, brasems en forellen. Lees verder…
Vanuit het Lipnomeer baant de Moldau zich kronkelend een weg naar het noorden langs het unieke 14e eeuwse klooster Vyssí Brod, via Rozmberk nad Vltavou (met zijn prachtige burcht), naar het schitterende, middeleeuwse stadje Ceský Krumlov, ‘de parel van Bohemen’. Op de hier nog snel stromende Vltava wordt veel geraft.

Cesky Krumlov
Ceský Krumlov heeft een historische kern die op de lijst van het mondiale culturele erfgoed van de UNESCO staat. Het huidige kasteelareaal met een uniek baroktheater en een openlucht amfitheater staat op een landtong die gevormd wordt door de rivierbochten van de Moldau. In de nauwe straatjes van de oude stad zijn vele huizen in de oorspronkelijk gotische en renaissancestijl behouden gebleven. Ceský Krumlov is overigens niet alleen historisch gezien interessant, het is ook een gezellig stadje met galerieën (bijv. van Egon Schiele), gezellige winkelstraatjes, terrasjes en goede restaurants. Ceský Krumlov is ook vertrekpunt voor kanotochten op de Moldau, en vanaf de nabijgelegen berg Klet (1083 m) kunt u bij helder weer de toppen van de Alpen zien.
Ten noorden van Ceský Krumlov ligt een ander uitgestrekt beschermd bergachtig bosgebied (met toppen tot over de 1000 m), het Blansky Les.

Hluboka castle
Verder stroomafwaarts stroomt de Moldau langs het klooster Zlatá Koruna naar de grootste stad van Zuid-Bohemen, Ceské Budejovice. In eerste instantie vooral bekend vanwege het Budweissbier, is ook deze stad zeker een bezoek waard. Culturele bezienswaardigheden zijn het grote marktplein met rondom Arcadebogen, de Samson-fontein en de Cerná Vez (Zwarte Toren).
Nog iets verder noordelijk ligt het sprookjesachtige kasteel Hluboká nad Vltavou, dat veel weg heeft van Windsor Castle in Engeland. Iets eenvoudiger is het jachtslot Ohrada er vlakbij.
Nog noordelijker, daar waar de Otava in de Moldau uitkomt, rijst de oudste, in Tsjechië bewaard gebleven gotische burcht Zvíkov op.

Trebonsko
Oostelijk van de Moldau strekt zich Trebonsko uit, de streek rond Trebon, die zich kenmerkt door de talloze, meertjes en visvijvers met vooral karper.
Deze waterreservoirs werden al in de middeleeuwen aangelegd en brachten de vroeger ongezonde streek van vochtige moerassen tot bloei. Het grootste is de Rozmberkplas, met eeuwenoude eiken op de dijken. Andere bekende meertjes zijn Velký Tisý en Malý Tisý.  Het beschermde landschap Trebonsko met een uitgebreide hoeveelheid verschillende rotsplanten en diersoorten (waaronder veel watervogels, zelfs de zeearend!) is een internationaal biosfeerreservaat.
Bezienswaardig zijn verder in het noorden de stad Tábor, verbonden met de Hussietenbeweging in de 15e eeuw, het stadje Písek met de oudst bewaard gebleven stenen brug over de rivier de Otava.

Jindrichuv hradek
In het oosten is de stad Jindrichuv Hradec, met zijn kasteel met rode toren uit 1220 en marktplein met puntgevelhuizen een bezoek waard. Ten noordwesten hiervan, tussen Tábor en Jindrichuv Hradec in, ligt het renaissancekasteel Cervená Lhota, waarvan het silhouet weerspiegeld wordt in de oppervlakte van de omringende vijver.
Verder naar het oosten ligt de burcht Landstejn en het renaissance plaatsje Slavonice. Nog oostelijker ligt het schilderachtige en gezellige stadje Telc alweer in Zuid-Moravië.

Zuid-Boheemse plattelandsbarok
Het culturele erfgoed van Zuid-Bohemen is echter beslist niet louter te vinden in de steden. De gehele plattelandsarchitectuur is doordrenkt van het kunstzinnig gevoel en ambachtelijk kunnen van even zovele anonieme scheppers.
Het unieke geheel aan boerenerven in het dorpje Holasovice (westelijk van Ceské Budejovice) is zelfs toegevoegd aan de UNESCO-lijst van werelderfgoed. We vinden ook veel voorbeelden van barokke volksbouwkunst in de omgeving van Sobeslav (tussen Tábor en Jindrichuv Hradec), bijv. in de dorpjes Vlastibor, Zaluzí, Sviny, en Nedvedice.
Zuidelijker, langs de grens met Oostenrijk, ligt het heuvelachtige natuurgebied de Novohradské Hory. In het plaatsje Nové Hrady beginnen diverse gemarkeerde wandelroutes door deze bosrijke streek.

© Mozaïek Reizen

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent