Zuid Moravië


Zuid Moravië en is een van de beste wijngebieden in Tsjechië en heeft een rijke cultuur.
Van de meer dan 10.000 wijnkelders die Tsjechië kent, is het grootste deel gelegen in deze streek. Kenners beschouwen dit gebied van vergelijkbaar prestige als het Franse Champagne.
Er bestaat een 252 km lange wijnroute, van de Witte Karpaten in het oosten tot aan het Podyji Nationaal park, waarbij u de mooiste wijngaarden, straten met wijnkelders en wijnboeren aandoet.
Enkele mooie wijndorpen zijn Hroznová Lhota en Blatnice. In september vinden in deze streek de beroemde wijn festiviteiten plaats, waarbij de nieuwe wijn, dan nog een fris, fermenterend druivensap met grote vaten wordt aangesleept. Met name in het gebied tussen Breclav en Uherské Hradiste gaan de seizoenen met veel folklore gepaard: prachtige, kleurrijke klederdracht, versierde bouwkunst, traditionele muziek en jaarlijks terugkerende feesten, met als hoogtepunt de wijnfeesten in september.

Dat is het beeld dat hoort bij dit deel van Zuid Moravië. In Juni vindt in Straznice een folkloristisch festival plaats dat uit heel Tsjechië liefhebbers naar dit stadje trekt. Bent u in de buurt, dan mag u dit eigenlijk niet missen!
Van de schitterende, beschermde gebieden in deze streek moet in de eerste plaats genoemd worden het Lednice-Valtice gebied, genoemd naar twee indrukwekkende kastelen, omringd door een in de 17de eeuw aangelegd landschap van tuinen en meren, die een belangrijke plaats op de UNESCO lijst van mondiaal cultuur en natuurerfgoed inneemt. Iedere Tsjech kent de Apollotempel, de Drie Gratiën en het Rendez-vous.

In de tweede plaats is een bezoek aan het Podyji Nationaal Park een must, een gebied op de grens met Oostenrijk, waar de rivier de Dyje diepe meanders in het landschap gesleten heeft.
Voor de liefhebbers van ouderwetse romantiek en pure natuur is een bezoek aan de Witte Karpaten (Bile Karpaty) of Slovacko beslist de moeite waard. Dit bergmassief op de grens met Slowakije met hoogten tot ruim 900 meter is een beschermd landschap en biosfeer reservaat (op de UNESCO lijst) en niet voor niets. Zeldzame diersoorten als dassen, lynxen, wilde katten en beren vinden hier nog een thuis. Het gebied is ontsloten door goedgemarkeerde wandelroutes.
In het noordwesten van Moravië ten noordwesten van Brno, ligt de Moravische Karst, een schitterend natuurgebied met 400 grotere en kleinere grotten, talrijke druipsteenformaties en ondergrondse riviertjes. Beroemd ook vanwege zijn druipsteengrotten waar resten van Cro-Magnon mensen en Neanderthalers gevonden zijn. De rondvaarten op de onderaardse rivier de Punkva, evenals het uitzicht in de 138 m. diepe kloof Macocha behoren tot de onvergetelijkste belevenissen. Naast de Macocha-kloof en de Punkevní-druipsteengrot zijn ook de Sloupsko-Šošuvské en de Katerinské grotten te bezichtigen.
De heuvelachtige gedeelten van het Moravische hoogland worden afgewisseld door grillige rotsformaties en bosrijke rivierdalen. Op één zo’n rotsformatie staat één van de mooiste kastelen van Moravië: Pernstejn.
Dit is een van de best bewaard gebleven burchten uit de 13de eeuw, verbouwd in de 14e – 16e eeuw, waarbij de oorspronkelijke kern uitgebreid werd tot de huidige aanblik. Dit is slechts een van de vele historische monumenten die de streek rijk is.

Een prachtige stad, die u niet mag missen is natuurlijk Brno, het dynamische, moderne centrum van Zuid Moravië en tweede stad van Tsjechië. Brno een mooie historische kern (met als oudste gebouw het oude Raadhuis) en een gezellig winkelcentrum. Ook moet u beslist een bezoek brengen aan de wereldberoemde Villa Tugendhat, een van de belangrijkste Tsjechische, maar tevens mondiale voorbeelden van moderne architectuur. De villa is gebouwd door Mies van der Rohe in 1930 als een woonvilla van grote elegantie, volgens het idee van vrij in elkaar overvloeiende ruimtes. Dit was in die tijd zo baanbrekend, dat de villa nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Een ander gezellig, historisch stadje is Znojmo (centrum van de wijnbouw met zijn Romaanse ronde kerk).Voor wie iets verder weg wil zijn Telc, (een schilderachtig renaissancestadje) en Kromeriz (met zijn aartsbisschoppelijk kasteel en beroemde tuinen) ook binnen bereik binnen bereik. Beide laatste stadjes zijn eveneens als mondiaal cultureel erfgoed op de lijst van UNESCO geplaatst.
Andere culturele bezienswaardigheden zijn: het renaissancekasteel in Mikulov, dat als een dominante uit het omliggende landschap oprijst, de kastelen in Vranov nad Dyjí, Buchlovice en Bucovice. Dit zijn slechts enkele van de vele monumenten die deze streek rijk is.
Vanuit Zuid Bohemen is een dagtocht naar de hoofdsteden van Slowakije en Oostenrijk, resp. Bratislava en Wenen ook zeker het overwegen waard.

Souvenirs waar u zeker mensen blij mee kunt maken: handgeschilderde Moravische eitjes (rond Pasen volop aanwezig) en andere ambachtelijk vervaardigde produkten en last but not least een heerlijke Moravische wijn.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent