UNESCO Autorondreis Tsjechië

Tsjechië, schatkamer van de UNESCO

Tsjechië mag met recht een schatkamer van de UNESCO genoemd worden. Bezoekers uit de hele wereld komen de cultuur, geschiedenis en architectuur bewonderen en maar liefst 14 plaatsen in verschillende regio’s van Tsjechië zijn sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen. Als iets een werelderfgoed wordt zegt de wereldgemeenschap daarmee: dit is iets wat op de hele wereld uniek is, wat gemeenschappelijk erfgoed van de hele mensheid is en dat wij (alle landen gezamenlijk) daarom waard achten om te beschermen.

Een concentratie én diversiteit van UNESCO monumenten zoals in Tsjechië vindt men nergens anders op de wereld!

De UNESCO autorondreis Tsjechië

Mozaïek Reizen verzorgt al jaren een 14-daagse autorondreis langs de UNESCO monumenten van Tsjechië. U komt bij deze autorondreis via mooie routes langs maar liefst 13 van de 14 UNESCO monumenten*. Wij verzorgen voor u de route en de planning, wij zoeken de beste accommodaties en regelen overal veilig parkeren. U reist met uw eigen auto in rustig tempo. Een inspirerende en onvergetelijke gebeurtenis!

U begint uw reis in de hoofdstad Praag (1), de majestueuze stad van de Tsjechische Koningen met de Praagse Burcht als prominente getuige. De hele binnenstad is beschermd werelderfgoed en van uitzonderlijke historische waarde door het harmonieuze samengaan van een enorme hoeveelheid historische architectuur stijlen. Praag is een magische stad, met een grote aantrekkingskracht op romantici, kunstenaars en schrijvers. Neem de tijd om zélf die onbeschrijfelijke sfeer te proeven.

Na Praag reist u eerst af naar Zuid-Bohemen. Hier vindt u het middeleeuwse stadje Ceský Krumlov (2), de parel van Zuid-Bohemen en het boerendorpje Holasovice (3), uit de 18e en 19e eeuw, in zgn. Boerenbarok stijl. Iets verder oostwaarts ligt het stadje Telc (4) met haar prachtige marktplein, waar de ene Renaissance gevel nog mooier is dan de ander.

U verlaat nu Zuid-Bohemen en gaat oostwaarts. Eerst komt u langs Trebic (5), waar de grote Joodse stadswijk een unicum vormt (het is het enige Joodse UNESCO monument buiten Israël!). Daarna door naar de Zuid-Moravische stad Brno (6), waar een juweeltje van moderne bouwkunst op u wacht: de onder functionalistische architectuur gebouwde villa Tugendhat van architect Ludwig Mies van der Rohe. Totaal anders, maar verbluffend mooi!

In Zuid-Moravië bezoekt u verder het Lednice-Valtice landschapspark (7), aangelegd in opdracht van de Liechtenstein familie. Een schitterend park, met overal verspreid prachtige follies en barokke en neogotische kastelen. In zijn grootschaligheid en aanpak is het Lednice-Valtice park het grootste door de mens vormgegeven landschapspark ter wereld! Dan gaat u door naar Kromeriz (8), waarvan het aartsbisschoppelijk paleis met de aartsbisschoppelijke tuinen tot werelderfgoed verklaard zijn.

U vervolgt uw route verder noordwaards naar de gezellige, oude universiteitsstad Olomouc (9), waarvan de meer dan 30 meter hoge pestzuil de grootste en mooiste in zijn soort ter wereld is. Olomouc, centrumstad van Noord-Moravië, is overigens de stad in Tsjechië met het grootste aantal monumenten na Praag.

Nog verder noordoostwaarts, in Oost-Bohemen ligt het pittoresque stadje Litomysl (10), met haar beroemde Renaissance slotcomplex met overweldigend mooie graffiti. De stad herbergt daarnaast o.a. ook het geboortehuis van de componist Smetana in de slotbrouwerij en het Portmoneum (een huis, van top tot teen beschilderd door de kunstenaar Jozef Váchal).

De legendarische stervormige bedevaartskerk van St. Jan van Nepomuck op de Zelená Hora (Groene Berg) bij Zd’ár nad Sázavou (11) is een uniek staaltje van originaliteit en meesterschap van de Praagse architect Giovanni Blasio Santini. Barokke en Gotische elementen zijn hier op een geniale manier samengevoegd. Het motief van de vijfpuntige ster is kenmerkend voor de hele bouw en komt overal in terug. Met recht een uniek werelderfgoed!

Vervolgens bezoekt u Kutná Hora (12), waar het gehele historische centrum UNESCO-werelderfgoed is. In de Middeleeuwen was deze stad, vanwege haar zilvermijnen, de schatkist van de Boheemse koningen en stad van twee kathedralen: de kathedraal van St. Barbara, beschermheilige van de mijnwerkers en de kathedraal van de Heilige Maagd Maria in Sedlec. Deze laatste kerk bevat als curiositeit een knekelhuis, dat door een monnik in de 19de eeuw versierd is met de beenderen van duizenden doden.

Tenslotte rijdt u door naar Stoeterij Kladruby nad Labem (13). Deze historische stoeterij is sinds 2019 toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het is de oudste stoeterij ter wereld, daterend uit 1562 en gevestigd door Keizer Maximilian II. Het is een wereldberoemde fokkerij van Oldkladruby paarden, een tuigpaardenras dat nog steeds veelgevraagd is door Koninklijke families over de hele wereld. U kunt tijdens een rondleiding de stallen en het kasteel bekijken en tevens een expositie bezoeken. 

U keert vanaf Kladruby terug naar Praag of u gaat direct terug naar huis. Desgewenst kunt u onderweg naar huis een extra nacht in Dresden (Duitsland) boeken. Dit is een prachtige, UNESCO waardige stad. 

Overnachtingen

U reist in een rustig tempo, waardoor u de kans krijgt deze prachtige reis écht tot een unieke, onvergetelijke ervaring te maken. Natuurlijk is het ook mogelijk om van tevoren aan te geven ergens langer of juist korter te willen verblijven. U kunt dat met ons overleggen. U overnacht in (of in de omgeving van):

  • Praag (3 nachten)
  • Ceský Krumlov (3 nachten)
  • Telc (2 nachten)
  • Mikulov (3 nachten)
  • Olomouc (1 nacht)
  • Kutna Hora (2 nachten)
  • Optioneel een afsluitende extra nacht Praag of – onderweg naar huis – een extra nacht in Dresden 

Hotelklasse en prijzen

U verblijft in karakteristieke, uitstekende 3* hotels (B-klasse). Indien gewenst kunt u een upgrade krijgen naar luxere hotels (A-klasse). Verblijf is op basis van logies ontbijt. De prijs voor deze reis is op aanvraag, afhankelijk van uw eigen wensen.

Impressie op muziek

Wilt u een voorproefje van de reis? Bekijk dan hier de impressie van Praag op muziek en de impressie van de gehele UNESCO-reis op muziek. Met dank aan dhr. Jos Siemons uit Doorn, die de UNESCO reis gedaan heeft en hem op film zette.

 

* Sinds 2019 staat het mijngebied van Krušné hory (Ertsgebergte) ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Op dit moment hebben wij ervoor gekozen om onze autorondreis daar niet langs te laten gaan.