Fietsvakantie langs de Loire

Fietsen langs de bekendste fietsroute van Frankrijk

De fietsvakantie langs de Loire is een van de bekendste fietsroutes in Europa. U fietst bij deze reis langs het mooiste, meest cultuurrijke deel van de Loire. U komt door een schitterend gebied met wereldberoemde kastelen, prachtige natuur en pittoreske plaatjes. De Loire-vallei (UNESCO) heeft een afwisselend landschap waarbij de grote rivier zich een weg baant door de zogenoemde ‘Tuin van Frankrijk’. U fietst door oude, middeleeuwse steden als Tours en Blois. Geniet van de Franse zon, mooie wijngaarden en gemoedelijke fietspaden tijdens deze kastelenroute door Frankrijk.

Hoogtepunten fietsvakantie langs de Loire

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsvakantie langs de Loire in Frankrijk

Dag 1 – Individuele aankomst in Orléans

U komt aan in Orléans, een van de oudste steden van Frankrijk. De stad is vooral bekend vanwege Jeanne d’Arc – de nationale heldin van Frankrijk die een doorslaggevende rol speelde in de Honderdjarige Oorlog. Orléans werd door het leger, onder leiding van Jeanne d’Arc, bevrijd van de Engelse bezetting. Orléans is een gezellige universiteitsstad met een historisch centrum. Bezoek de schitterende gotische kathedraal en bewonder een van de vele 15e en 16e eeuwse huizen met vakwerkgevels. Houdt u van bloemen en tuinen? Dan is Parc Floral de la Source met zijn prachtige bloementuin een must! In Orléans vindt u ook het Musée des Beaux-Arts dat na het Louvre de mooiste verzameling pastellen in zijn collectie heeft. Voor de moderne kunstliefhebbers is het FRAC Centre een interessant museum. Sluit u dag af met een Frans wijntje in het gezellige centrum van Orléans.

Overnachting in Orléans 

Dag 2 – Orléans – Beaugency / St. Dyé

Afstand: ca. 30 – 50 km

U start uw fietsreis langs de Loire en wisselt vandaag fietspaden af met rustige binnenwegen. Geniet onderweg van de zandbanken en beboste eilandjes in de Loire waar u tal van vogels kunt spotten. Onderweg kunt u een stop maken in het pittoreske, Franse stadje Meung-sur-Loire. In dit plaatsje vindt u ook het grote chateau de Meung-sur-Loire, dat tot aan de Franse Revolutie de prestigieuze residentie van de bisschoppen van Orléans was. Dit kasteel heeft zowel middeleeuwse als klassieke gevels. Als u binnen een kijkje gaat nemen, vergeet dan ook niet de onderaardse gewelven te bezoeken. U fietst verder door het Franse platteland naar Beaugency met zijn middeleeuwse centrum. Het chateau Dunois uit de 15e eeuw, het renaissance stadhuis, de oude brug over de Loire en de oude Notre-Dameadbij zijn enkele hoogtepunten. Met fraaie uitzichten op de Loire fiets u verder naar de mooie stad St. Dyé, een oude rivierhaven.

Overnachting in Beaugency / St. Dyé of omgeving

Dag 3 – Beaugency / St. Dyé – Blois

Afstand: ca. 55 – 35 km

Vanaf St. Dyé verlaat u de Loire. U fietst zuidwaarts door het hart van het Franse platteland tot u in de verte het silhouet van kasteel Chambrod ziet opdoemen. Dit imposante chateau is ontworpen door Leonardo da Vinci en is het grootste en meest statige kasteel van de Loire-vallei. Het kasteel is in opdracht van koning Frans I van Frankrijk gebouwd en heeft maar liefst 440 kamer. Komisch genoeg is het nooit permanent bewoond geweest. Wist u dat de parktuinen van kasteel Chambrod net zo groot zijn als de binnenstad van Parijs! Binnen is de dubbele wenteltrap een waar hoogtepunt. Neem de tijd om dit indrukwekkende kasteel met bijbehorend park te bekijken. U stapt de fiets weer op en fietst langs de grens van het Boulogne bos. U kunt een kleine omweg maken naar Cheverny, waar het kasteel Molensloot (Chateau Cheverny) uit het beroemde stripverhaal van Kuifje te vinden is. U komt al fietsend door het prachtige bosgebied van Roussy, vrij snel daarna heeft u de koningsstad Blois en rivier de Loire in zicht. Deze stad heeft een interessant historisch centrum met veel monumenten, herenhuizen en schilderachtige hofjes. In Blois staat ook een van de mooiste Loire-kastelen. Dit beroemde kasteel stamt uit de 13e eeuw en werd bewoond door de graven van Bois.

Overnachting in Blois 

Dag 4 – Blois – Amboise 

Afstand: ca. 45 km

U fietst over gemoedelijke fietswegen vrijwel direct langs de rivier de Loire. Al fietsend komt u door een afwisselend en groen landschap, waarbij u het kasteel van Chaumont-sur-Loire zeker niet zal ontgaan. Het kasteel torent trots boven de Loire en het dorp Chaumont uit. Vanaf het kasteel heeft u een fraaie uitzicht over de Loire-vallei en de rivier zelf. Al fietsend komt u door karakteristieke Franse plaatsjes die hun charme goed bewaard hebben. De Loire voert u verder naar de eindbestemming van vandaag: Amboise met zijn Chateau d’Amboise. Tijdens de 15e en 16e eeuw een populair onderkomen van de Franse koningen. Amboise staat ook bekend om zijn ‘Le Clos-Lucé’, het laatste woonhuis van Leonardo da Vinci. De kunstenaar kwam vaak op bezoek bij de koningen in het chateau, zijn huis was zelfs door middel van een tunnel verbonden aan het kasteel! In het Le Clos-Lucé is nu een interessant museum over Leonardo da Vinci gevestigd.  Het gezellige historisch centrum van Amboise heeft kleine middeleeuwse steegjes met leuke winkels.

Overnachting in Amboise 

Dag 5 – Amboise – Tours

Afstand: ca. 50 km  

De fietsroute gaat weer wat weg van de Loire en brengt u door de schitterende en koele bossen van Amboise. Vervolgens fietst u door het Franse binnenland gekenmerkt door tarwe- en gerstvelden. Een paar lichte heuveltjes moet u overwinnen om aan te komen bij het plaatsje Chenonceaux, met zijn gezellige ambiance. Aan het einde van Chenonceaux begint de kasteeltuin met een lange allee richting het machtige kasteel. Het chateau ligt midden in de rivier de Cher en werd in de geschiedenis gerund en beschermd door vrouwen, vandaar dat het kasteel ook wel de bijnaam “chateau des Dames” heeft. Bekijk de renaissance architectuur van het chateau of zoek uw weg in het Italiaanse labyrint. U kunt hier lekker lunchen alvorens u weer de fiets opstapt en langs de rivier de Cher naar Tours fietst. Onderweg kunt u nog een stop maken bij het kasteel van Nitray, dat beroemd is vanwege zijn prachtige wijnkelders. Tours aan de Loire is de hoofdstad van de regio en tevens een erg mooie middeleeuwse plaats. Proef de plaatselijke “Nougat de Tours” op een van de terrasjes aan het knusse place Plumereau omringt door pittoreske houten huisjes. Wandel door de middeleeuwse Franse straatjes met leuke winkels en bezoek de schitterende, gotische kathedraal Saint-Gatien.

Overnachting in Tours 

Dag 6 – Tours – Chinon

Afstand: ca. 55 km 

Al slingerend tussen de rivieren Loire en Cher fietst u Tours uit. Niet ver buiten Tours vindt u het kasteel van Villandry, dat bekend staat om zijn geweldige kasteeltuinen in strakke Franse renaissancestijl (uniek in Europa). In de buurt van dit chateau komt de Cher in de Loire uit. U fietst direct langs de oevers van de Loire, de rivier heeft op dit stuk veel zandbanken en beboste eilandjes. In het lieflijke Langeais kunt u even van de fiets stappen om te lunchen. De reis gaat verder langs de Loire door het vruchtbare, groene landschap van Touriane met zijn tarwe- en zonnebloemvelden richting Ussé. Ussé is bekend omdat het kasteel van Ussé gebaseerd zou zijn op het sprookje van Doornroosje. Door de vele torentjes is het in ieder geval een echt sprookjeskasteel om te zien. U overnacht in Chinon gelegen aan Vienne, een zijrivier van de Loire. Chinon heeft een historisch, middeleeuws centrum met boven de stad het machtige kasteel met zijn kasteelmuren.

Overnachting in Chinon 

Dag 7 – Chinon – Saumur 

Afstand: ca. 35 km 

U verlaat Chinon over kleine landwegen langs de samenvloeiing van de Vienne en de Loire. In het op een heuvel gelegen Candes St-Martin kunt een pauze inlassen. Een paar kilometer verderop ziet u in de bedding van de Loire het kasteel van Montsoreau liggen. In het kasteel is een fascinerende voorstelling over de geschiedenis van de Loire-vallei te zien. Het dorpje Montsoreau zelf heeft schitterende huisjes die aansluiten bij de stijl van het kasteel. U fietst verder, vrij direct langs de Loire richting uw eindpunt van deze reis: Saumur, de stad van de witte wijnen en gastronomie. Sluit uw vakantie heerlijk af op een terrasje aan het gezellige marktplein met een glas Saumurse wijn óf diner een van de mooie grotrestaurants.

Overnachting in Saumur 

Dag 8 – Einde van de reis 

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt de vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

Reisdetails – Fietsvakantie langs de Loire

Inbegrepen

  • Overnachtingen in goede 3* / 4* hotels (A-klasse) of 2* / 3* hotels (B-klasse)
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Routebeschrijving + kaartmateriaal (digitaal)
  • GPX-bestanden en een handige, complete navigatieapp speciaal ontwikkeld voor deze fietsreis
  • Reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips (digitaal)
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Toeristenbelasting

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten in Orléans of Saumur
  • Bustransfer van Saumur terug naar Orléans is mogelijk op zaterdag. Alternatief is in eigen beheer per trein terug. 

Parkeren

Parkeren kan soms bij het hotel en anders in een van de parkeergarages in Orléans, geen reservering mogelijk/nodig en betaling ter plaatse. Meer informatie hierover ontvangt u in de reisbescheiden.

Fietsvakantie langs de Loire – Voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1,5 van 5 

Deze fietsreis gaat grotendeels over vlak terrein, af en toe zit er een lichte stijging in. U fietst voornamelijk over rustige b-weggetjes en speciaal aangelegde fietspaden. Geschikt voor recreatieve fietsers. 

Ervaringen van onze fietsers – Fietsvakantie langs de Loire

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Een heel mooie reis en prima georganiseerd.”
Dhr. Van Vliet, september 2023

Algemeen oordeel: –
“We hebben een prima fietsvakantie gehad! Fietsen waren super fijn, vervoer, hotels, allemaal prima voor elkaar. Ook contact met Mozaïek Reizen is goed! Het fietsen in Frankrijk was een mooie afwisseling.”
Mevr. Groot Roessink, september 2023

Prijzen 2024 – Fietsvakantie langs de Loire 

Termijnen

Beginnen is mogelijk op zaterdag van 04.05 – 28.09 en daarnaast ook op zondag van 07.07 – 18.08

Seizoen 1: 04.05 – 10.05 | 07.09 – 28.09
Seizoen 2: 11.05 – 21.06 | 24.08 – 06.09
Seizoen 3: 22.06 – 23.08

Prijzen per persoon – Fietsvakantie langs de Loire

Hotelklasse

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 869

€ 769

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 819

€ 719

Toeslag seizoen 2

€ 107

€ 107

Toeslag seizoen 3

€ 128

€ 118

Toeslag 1-pers. kamer

€ 329

€ 329

Huurfiets per tour

€ 109

€ 109

Huur e-bike per tour

€ 269

€ 269

Bustransfer Saumur – Orléans excl. eigen fiets (zaterdag)

€ 89

€ 89

Bustransfer Saumur – Orléans incl. eigen fiets (zaterdag)

€ 119

€ 119

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30

Hotelklasse A: hotels 3* / 4* niveau
Hotelklasse B: hotels 2* / 3* niveau

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Orléans

€ 70 | € 125

€ 70 | € 125

Saumur

€ 75 | € 120

€ 75 | € 120

Maatwerk – Fietsvakantie langs de Loire

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

 

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

We hebben een prima fietsvakantie gehad! Fietsen waren super fijn, vervoer, hotels, allemaal prima voor elkaar. Ook contact met Mozaïek Reizen is goed! Het fietsen in Frankrijk was een mooie afwisseling.

Mevr. Groot Roessink

september 2023
Shopping Basket