Fietsen in Polen langs de meren van Mazurië

Fietsvakantie door de wetlands van Noordoost Polen

In Mazurië ziet u een landschap zoals in oude prentenboeken: glooiende heuvels, zwarte bossen, en dromerige dorpen. Fietsen door Mazurië heeft dan ook iets magisch. Het gebied heeft duizenden meren en is een natuurlijk paradijs voor dieren. Zo leven er onder andere ooievaars, wasberen, de Europese bizon en Poolse paarden. Ongetwijfeld is het Mazurische merengebied een van de mooiste landschappen van Polen. Het staat bekend als een van de mooiste fietsbestemmingen binnen Europa. Een prachtig stuk natuur dat zich kenmerkt door de vredige kalmte in de enorme bossen en natuurparken. U fietst langs kristalheldere rivieren en meren, honderd jaar oude lanen en uitgestrekte heidevelden. Er zijn vijf landschapsparken en talloze natuurreservaten. Daarnaast start en eindigt uw reis in de prachtige hoofdstad Warschau. Ontdek de ongerepte natuur van Polen en de warme gastvrijheid van de Poolse mensen.

Mooie, complete fietsvakantie langs de highlights van Mazurië en hoofdstad Warschau! 

Hoogtepunten fietsvakantie Mazurië

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag - Fietsen door Mazurië  

Dag 1 – Aankomst Warschau 

Aankomst in Warschau, de hoofdstad van Polen. Warschau is een unieke UNESCO-stad met een mooie contrast tussen historische monumenten en hedendaagse architectuur. Warschau heeft veel gezellige straatjes, sfeervolle steegjes, pleinen en gezellige cafés. In de zomer zijn er overal straatoptredens en openluchtgaleries.

Overnachting in Warschau

Dag 2 – Transfer Warschau – Pierslawek + fietsen naar Krutýn 

Afstand: ca. 15 km 

In de ochtend krijgt u na het ontbijt eerst een leuke rondleiding door Warschau. U komt langs alle belangrijke bezienswaardigheden van Warschau: de Altstadt, het Lanzienki Park (behoort tot een van de mooiste landschapstuinen in heel Europa) en het levendige centrum.

Rond 12 uur gaat u dan per bus naar de het natuurgebied Mazurische Meren (ca. 4 uur onderweg). U stapt uit in Prieslawek, midden op de prachtige Johannisburger Heide. Dit is geboorteplaats van Ernst Wiechtert, een bekende romanschrijver uit de jaren 30.  U maakt vanuit Prieslawek een korte, maar indrukwekkende fietstocht door het natuurgebied naar Krutýn. Daar wacht in een schilderachtige, rustige omgeving het gezellige familiehotel op u.

Overnachting in Krutýn

Dag 3 – Rondrit door de indrukwekkende Johannisburger oerbossen 

Afstand: ca. 50 km 

Vandaag fietst u verder door de Johannisburger Heide, het grootste oerwoud in Mazurië. Hier leven veel wilde dieren, o.a. herten, reeën, wilde zwijnen, vossen en elanden. In de middag fietst u via leuke Mazurische dorpjes (o.a. Ruciane) naar Wojnowo. Dit dorp werd gesticht door de Russische oudgelovigen. In dit pittoreske dorpje kunt u een bezoek brengen aan de Russisch Orthodoxe kerk en het prachtige klooster direct aan de oevers van het Drusenmeer. Op de terugweg naar Krutýn kunt u even gaan kijken in de kleine Dönhoff Salon. Hier is de bovenverdieping van een huisje ingericht ter ere van gravin Marion von Dönhoff. Bij uw hotel in Krutýn wacht een lekkere warme maaltijd u op.

Overnachting in Krutýn

Dag 4 – Krutýn – Mikolajki (optioneel: kajaktour)

Afstand: ca. 40 km 

U kunt in de ochtend een schitterende kajaktour maken van 6 km (ca. 2 uur) over de beroemdste en helderste natuurlijke rivier van Mazurië: de Krutinna. Een bijzonder mooi stukje natuur waar veel natuurliefhebbers zich elke keer weer over verwonderen (de ijsvogels is hier heel gewoon). ’s Middags fietst u door het Mazurische landschapspark met zijn uitgestrekte meren, eenzame bossen en veengebieden over landweggetjes naar Nikolajken/Mikolajki. Over leuke boswegen en smalle straatjes komt u langs een beverstation en de bekende Poolse Tarpanpaarden. U neemt een veerpont en fietst het laatste stukje naar Mikolajki. Het hotel waar u vandaag overnacht ligt prachtig aan het meer.

Overnachting in Mikolajki

Dag 5 – Rondrit meren omgeving bij Mikolajki 

Afstand: ca. 35 km + boottocht

De fietstocht van vandaag voert u langs de Mazurische meren rond Mikolajki, inclusief een boottocht over het langste trogmeer van Polen. Een boottocht vol landschappelijke indrukken. U stapt uit bij het schitterende kruisvaderskasteel in Ryn. ’s Middags fietst u langs pittoreske dorpjes en de Mazurische kanalen terug naar Mikolajki. Ontspan in de middag op een terrasje in het leuke centrum van Mikolajki. Na het diner heeft u de mogelijkheid om bij het kampvuur te genieten van de plaatselijke Accordeonmuziek.

Overnachting in Mikolajki

Dag 6 – Mikolajki – Ketrzyn

Afstand: ca. 45 km

De fietstocht brengt u langs de idyllische Rheiner Meren. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan het Mazurisch Museum. Hier kunt u ook een lekker gebakje eten, dus nog een goede reden om hier een pauze in te lassen. U fietst via de stad Nakomaidy (bekend om zijn uitgestrekte park) naar Ketrzyn/Rastenburg. Het is leuk om naar het centrale plein in Ketrzyn te wandelen of een bezoek te brengen aan het plaatselijke museum in het oude kasteel. 's Avonds is het ook heerlijk om nog even een wandeling te maken langs het meer van Ketrzyn.

Overnachting in Ketrzyn

Dag 7 – Ketrzyn – Gizycko + transfer naar Mragowo

Afstand: ca. 50 km 

In de ochtend kunt u eventueel de Wolfsschanze, het voormalige hoofdkantoor van Hitler in Oost-Pruissen, bezichtigingen. Vervolgens fietst u langs de grote Mazurische Meren naar de historische stad Sztynort/Steinort (verhaal van de Lehndorff Familie met het mooie kasteel en omliggende park). Uw eindigt uw fietsdag in Gizycko/Lötzen. Vandaar krijgt u een transfer naar Mragowo/Sensburg.

Overnachting in Mragowo

Dag 8 – Rondrit langs kastelen en kerken op de grens tussen Ermland en de Mazurische Meren

Afstand: ca. 60 km 

U fietst naar Swieta Lipka (Heilige Linde) met zijn prachtige barokke kerk. U kunt hier een sightseeing tour volgen en het plaatselijke orgelconcert bezoeken. In de middag fietst u verder naar de oude Mazurische stad Reszel/Rössel met zijn machtige burcht die zeker een bezoek waard is. Daarna fietst u terug naar Mragowo/Sensburg, waar u overnacht in een mooi hotel aan het meer.

Overnachting in Mragowo

Dag 9 – Bustransfer terug naar Warschau en einde van uw fietsreis

Na het ontbijt gaat u per bustransfer terug naar Warschau, aankomst in Warschau rond 11.30 uur. Hier komt u aan het einde van de ochtend aan. U kunt uw reis eventueel met één of meerdere nachten verlengen in Warschau.

Reisdetails – Fietsen door Mazurië

Inbegrepen

  • Pretourmeeting voor aanvang van de tour
  • Overnachtingen in goede hotels 3* niveau en mooie, landelijke hotels
  • Uitgebreid ontbijt én diner (in Warschau alleen ontbijt)
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel
  • Routebeschrijving, kaartmateriaal en GPX-bestanden
  • Reisbescheiden met toeristische informatie (deels Nederlandstalig)
  • Een stadswandeling door Warschau met gids
  • Alle bustransfers zoals vermeld bij dag tot dag (excl. fietsen, voor meename eigen fietsen tijdens de transfers wordt een kleine vergoeding gevraagd)
  • Boottocht over de Mazurische Meren
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse

  Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Halfpension in Warschau
  • Extra nachten in Warschau
  • Kajaktour over de rivier de Krutinna op dag 4
  • Kampvuur met accordeonmuziek op dag 5
  • Bezichtiging Wolfsschanze (voormalige hoofdkantoor van Hitler) op dag 7
  • Bezichtiging Heilige Linde met een plaatselijke rondleiding en orgelconcert op dag 8
   •  

Fietsen door Mazurië, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5

U fietst in deels heuvelachtig landschap, maar de etappes zijn die dagen ook korter. U fietst doorgaans over B-weggetjes, veld- en boswegen, grindpaden en soms stukjes op kinderkopjes. Voor de kanotocht is geen voorkennis nodig. Vanwege het glooiende landschap en de deels onverharde wegen is deze fietsreis geschikt voor recreatieve fietsers met een goede basisconditie of fietsers met een stevige e-bike.

Ervaringen van onze fietsers – Fietsen  door Mazurië

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
“Heel leuk om Mazurië te bezoeken, een gebied dat bij veel West-Europeanen nog niet ontdekt is. Het merengebied is leuk om doorheen te fietsen. Warschau vinden wij een aanrader, ik zou daar meer mee doen als ik jullie was. De begeleiding van Albert en Gregor ter plaatse was uitstekend en ook het bagagevervoer was vlekkeloos. De hotels waren heel netjes en comfortabel en de maaltijden heel goed verzorgd."
Mevr. Van Wessel, september 2023

Algemeen oordeel: 4
“We hebben een mooie reis gehad in het voor ons onbekende Polen. Mooie natuur, fijn gefietst, goede hotels, eten en organisatie. Leuk was dat er naast het fietsen ook andere activiteiten waren, zoals een tour door Warschau, kanovaren en een bezoek aan de Wolfschanze. Dat maakte het ook afwisselend."
Mevr. Meuwissen, juli 2023

Algemeen oordeel: 5
Heel positief"
Mevr. Spek, juli 2023

Algemeen oordeel: 5
Het was allemaal erg netjes en strak geregeld, wat heel fijn was. De informatie tevoren en ter plaatse was duidelijk. Bij transfers stond het busje altijd al klaar voor vertrek, we hoefden nooit te wachten. Ook de service ter plaatse was top. Van een van onze fietsen was de pedaal eraf gevallen, en dat is dezelfde nacht nog gerepareerd (de zoon van de beheerder kwam langs bij het hotel, waar de fietsen stonden en heeft er een nieuwe pedaal op gedraaid). In het bijzonder waren we erg tevreden over het eten: ik had meer een soort daghap verwacht 's avonds, maar het was steevast een viergangen-menu (voorgerecht – soep – hoofdgerecht – toetje), en erg lekker en verzorgd."
Mevr. Van Russen Groen, september 2022

Prijzen 2024 – Fietsen door Mazurië

Zodra de prijzen voor seizoen 2024 bekend zijn, worden ze hier gepubliceerd.

Termijnen

Prijzen per persoon

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

 

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

n.v.t.

Toeslag 1-pers. kamer

 

Halfpension (exclusief Warschau)

inbegrepen

Huurfiets

 

Huur e-bike

 

Meename eigen fiets tijdens de bustransfers

 

Kajakken op de rivier Krutinna op dag 4

 

Kampvuur met accordeonmuziek op dag 5

 

Bezichtiging Wolfsschanze op dag 7

 

Bezichtiging Heilige Linde op dag 8

 

Boekingskosten standaard, per boeking

 

Hotels

Zorgvuldig uitgezochte hotels 3* niveau en mooie, landelijke hotels

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Warschau 3* hotel

 

Maatwerk - Fietsen door Mazurië

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

We hebben een mooie reis gehad in het voor ons onbekende Polen. Mooie natuur, fijn gefietst, goede hotels, eten en organisatie. Leuk was dat er naast het fietsen ook andere activiteiten waren, zoals een tour door Warschau, kanovaren en een bezoek aan de Wolfschanze. Dat maakte het ook afwisselend.

Mevr. Meuwissen

juli 2023
Shopping Basket