Fietsen in Polen | langs de bergrivier Dunajec

Fietsvakantie voor jong en oud door de Hoge Tatra

  Fietsen langs de rivier Dunajec is een unieke belevenis. De Dunajec (= Zoon van de Donau) wordt vaak beschreven als de mooiste bergrivier van Polen. Hij stroomt eerst als bergbeek vanuit de Hoge Tatra door een prachtig keteldal, omringd door schilderachtige bergketens. Dan breekt de stroom door de kalksteenrotsen van de Pieninen en Beskiden. De Dunajec fietsroute doet niets onder voor de beroemdste rivierdalroutes van Europa. Deze fietsreis is niet erg zwaar, de etappes zijn niet lang en u fietst hoofdzakelijk over nieuw aangelegde fietspaden, meestal vlak of afdalend, een enkele keer licht stijgend. Op sommige plekken loopt de route even weg van de riviervallei en fietst u wat meer het binnenland in. Naast de hoofdroute heeft u meerdere opties voor interessante omwegen, sommige daarvan door een stukje Slowakije. Een unieke ervaring is het kennismaken met de authentieke folklore van de lokale bevolking. Daarnaast start en eindigt deze tour in de UNESCO-stad Krakau, de mooiste stad van Polen, waar u natuurlijk uw reis kunt verlengen met extra nachten. Kortom een verborgen juweeltje! Deze tour is ook geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Hoogtepunten fietsreis langs de Dunajec

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsen langs de rivier Dunajec (Polen)

Dag 1 – Aankomst Krakau 

Aankomst in de Krakau, ook wel de mooiste stad van Polen genoemd. Deze oude bisschops- en koningsstad met zijn schitterend bewaarde historische centrum dat op de UNESCO lijst prijkt (een unicum in het zo door WOII geteisterde Polen), noemt men niet voor niets vaak het “Florence” van Polen. Bezoek in ieder geval het oude Marktplein met de Sukiennice (Lakenhal), de Mariakerk en het Wawelkasteel op een heuvel bij de stad. Interessant zijn ook de historische zoutmijn in Wieliczka (net ten zuiden van Krakau) en de moderne kerken in de voorstad Nowa Huta (zoals de Arka Pana – ontworpen door bekende Franse architect: Le Corbusier). Krakau heeft voor kinderen ook een leuke dierentuin en het grootste waterpark van Polen.

Overnachting in Krakau

Dag 2 – Krakau –  Zab – Zakopane

Afstand: ca. 25 km + bustransfer

In de ochtend heeft u eventueel nog de tijd om stad Krakau te ontdekken en rond het middaguur gaat u per bus naar Zab (het hoogstgelegen dorp van Polen). Eerst fietst u naar de Gobalowka-bergrug, vanaf hier kunt u genieten van het mooiste uitzicht over het Hoge Tatra gebergte. Begeleid door de Poolse hooiwagens fietst u nu bergafwaarts door een afwisselend berglandschap met schitterende vergezichten. U kunt een korte pauze nemen op de plek waar de beken Poroniec en Zakopiaka zich samenvloeien tot de Dunajec.  Via rustige landwegen door weilanden fietst u naar Zakopane, centrum van de Goralencultuur (bewoners van de Tatra). Deze volkscultuur is te bewonderen in haar muziek, liederen en klederdracht. Typerend voor deze streek is de charmante houtbouw die u nergens anders in Europa zult vinden. Proef een “Oscypek” – geitenkaas dat volgens traditioneel recept wordt gemaakt in de plaatselijke Goralen-hutten.

Overnachting in Zakopane

Dag 3 – Zakopane – Nowy Targ

Afstand: ca. 46 km 

Met de bergtrein / kabelbaan terug naar de top van de Gubalowka-bergrug en u daalt vervolgens bergafwaarts door het dorp Dzianisz tot aan het beroemde Chocholow, een openluchtmuseum met zijn bijzonder houtarchitectuur. U kunt hier leuk lunchen in de dorpsherberg of een duik nemen in het thermaalbad (voor kinderen ook leuke glijbanen). Daarna fietst u door naar een bekend natuurmonument: het moeras en hoogveen “Puscizna”.  Na een kort klimmetje fietst u de rustige vallei van Cicky Potok in en gaat u verder bergafwaarts door Ciche en Ludzmierz (met een mooie kathedraal) naar de stad Nowy Targ. Dit is de hoofdstad van het Goralen bergvolk. In Nowy Targ is er voor de kinderen een leuke Bartnik Eco Farm te bezoeken.

Overnachting in Nowy Targ

Dag 4 – Nowy Targ – Niedzica / Czorsztyn

Afstand: ca. 44 km 

U fietst langs de oever van de Bialka, een bergrivier die samenvloeit met de Dunajec en ziet zijn indrukwekkende gorge (kloof) in de buurt van Nowa Biala. U bent aangekomen in de regio Spisz regio, die bekend staat om zijn rijke historie met burchten, gescheiden levende bevolkingsgroepen en bijzondere folklore. U komt onderweg een bezoek brengen aan de houten kerk in Debno uit ca. 1500 (UNESCO) met prachtige beschilderingen. We volgen de oever van het stuwmeer en bereiken het kolossale kasteel van Niedzica.

Overnachting in Niedzica of Czorsztyn

Dag 5 – Niedzica – Szczawnica  

Afstand: ca. 35 km

Vandaag is de meest spectaculaire dag van de tour. We volgen de Dunajec door Sromowce, een dorp beroemd om de kuddes ganzen die hier werden gefokt. Al snel fietst u de grens over naar het Slowaakse dorp Cerveny Klastor met uitzicht op het grandioze bergmassief Trzy Korony (Drie Kronen). U kunt hier gezellig lunchen en een bezoek brengen aan het lokale museum.  Even later komt u aan bij de doorbraak van de Dunajec en fietst u over de “Pieniny Way”, een spectaculaire “Steig” die over de hele lengte van de doorbraak is uitgehouwen. Boven u uit torenen adembenemende kalkrotsen tot 300 m hoogte. Naast u lieflijke bergvegetatie. Ook erg mooi is de Lesnicky Potok Gorge, een kleine beek die van Slowaakse zijde in de Dunajec uitmondt bij Lesnica. In Lesnica kunt u desgewenst een vlotvaart maken (leuke tip voor kinderen). Over een elegant fietspad bereikt u tenslotte het kleine kuuroord Szczawnica.

Overnachting in Szczawnica

Dag 6 – Szczawnica – Rytro / Piwniczna

Afstand: ca. 55 km

Vanuit Szczawnica gaat de reis verder door de “groene Dunajec-doorbraak” waar de rivier in een breed groen dal tussen twee met beukenbossen begroeide bergketens loopt. Via schilderachtige boerendorpjes met vrolijke boomgaarden fietst u naar Rytro, eens een ridderdorp aan de voet van een kasteelruïne. In Rytro is er ook een leuk High Rope Park voor de kinderen. U overnacht aan het zijriviertje de Poprad.

Overnachting in Rytro of Piwniczna

Dag 7 – Rytro – Nowy Sacz Krakau 

Afstand: ca. 25 km + bustransfer

U fietst vandaag door de Poprad-vallei naar Stary Sacz – een leuk historisch stadje. Vervolgens via een mooie fietsroute naar de stad Nowy Sacz met een groot marktplein en art-deco stadshuis. In de middag na de lunch volgt de bustransfer terug naar Krakau. In de avond kunt u genieten va het Klezmer concert (Oosterse volksmuziek).

Overnachting in Krakau

Dag 8 – Krakau 

Einde van de fietsreis, u kunt uw reis eventueel met één of meerdee nachten verlengen in Krakau.

Reisdetails – Fietsen langs de rivier Dunajec (Polen)

Inbegrepen 

  • Bustransfer Krakau – Zab en Nowy Sacz – Krakau
  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3*/4* hotels (A-klasse) of 2*/3* hotels (B-klasse) 
  • Uitgebreid ontbijt én diner
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Nederlandstalige routebeschrijving
  • Goed uitgewerkt kaartmateriaal en GPX-bestanden voor op uw GPS of mobiele telefoon
  • Reisbescheiden met toeristische informatie (Nederlandstalig)
  • Het Klezmer concert op de laatste avond in Krakau
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse

Extra opties 

  • Huurfiets
  • Huur e-bike
  • Kinderfietsen, kinderaanhanger en kinderzitje
  • Extra nachten in Krakau
  • Transfer vanaf het vliegveld of treinstation in Krakau naar het hotel in Krakau
  •  

Fietsen langs de rivier Dunajec, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1,5 van 5 

Deze fietsreis is geschikt voor de recreatieve fietser met een avontuurlijke instelling. U fietst het merendeel over verrassend goed aangelegde fietspaden of b-weggetjes (soms wel gravel), meestal vlak of afdalend. Op sommige trajecten zitten er nog stukken met drukker verkeer tussen. Er zijn een aantal klimmetjes van ca. 50 – 140 m, maar steeds gevolgd door een mooie afdaling terug naar de Dunajec. U begint op 1300 m hoogte en eindigt op 350 m. Soms gaat de route wat weg van de rivier.

De Dunajec als familytour
De Dunajec Radweg is ook leuk om te fietsen met kinderen vanaf ca. 9 jaar. Het is een mooie tour voor avontuurlijke gezinnen die het nog relatief onbekende broertje van de grote rivierenroutes in Europa willen ontdekken. Kinderen zien zo hoe een bergstroom uitgroeit tot een grote, brede rivier. Onderweg zijn er genoeg zwemmogelijkheden en leuke gezinsactiviteiten te doen.  

Leuke tips voor kinderen 

  • Kraków Zoo
  • Park Wodny Krakau (grootste waterpark van Polen)
  • De Dunajec zien uitgroeien van een bergstroom in een grote rivier
  • Vele zwemmogelijkheden onderweg, o.a. in het Czorsztynskie Meer
  • Kasteel van Niedzica
  • Boottocht over het Czorsztynskie Meer
  • Het kleine pret- en miniatuurpark in Niedzica
  • Raften of kajakken op de Dunajec rivier
  • De goed aangelegde fietspaden van de Dunajec Radweg
  • Bezoek brengen aan een van de typisch Poolse herdershutten waar nog op traditionele wijze kaas gemaakt wordt
  • High Rope Park in Rytro
  • Tocht over de Dunajec met de bekende houtenvlotten
  • Bartnik Eco Farm in Nowy Sacz

Ervaringen van onze fietsers – Fietsen langs de rivier Dunajec

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
“Het was een erg gevarieerde reis met rustige plekken, maar ook toeristische plekken, wat erg leuk was. Wij hebben erg genoten van deze afwisselende reis die goed te doen was en veel alternatieven bood op extra kilometers of een lichtere route.”
Dhr. Van Boekel, augustus 2023

Algemeen oordeel: 4
“Mooie en interessante reis, waarin zowel cultuur (Krakau) en natuur (Dunajec) wordt gecombineerd. De tocht is goed te volgen met een GPX (zelf gebruik gemaakt van een Garmin, maar het kan ook via een app op de telefoon). Zeer handig is de kaart die aan het begin van de tour werd uitgereikt met daarop de routes en de alternatieve routes uitgetekend.”
Dhr. Ton, augustus 2022

Algemeen oordeel: 4
“Geweldig! We hebben een hele leuke week gehad in een voor ons onbekende omgeving. Alles was goed geregeld vanuit Mozaiëk. De meeste hotels waren erg goed: heerlijk eten, fantastische service en lekkere zwembaden.”
Familie Van der Plas, juli 2022

Algemeen oordeel: 4
“Fijne fietsreis voor gezinnen met kinderen die al wat fietservaring hebben en graag af en toe een klimmetje doen. We hebben genoten van de vergezichten, de houten huisjes en de rivier dichtbij.”
Familie Gea, augustus 2021

Algemeen oordeel: 4
“Prima, goed maatwerk.”
Dhr. Van der Hoeven, augustus 2021

Algemeen oordeel: 5
“Een geweldig mooie vakantie met een avontuurlijk tintje. De fietsroute/omgeving is echt mooi. Afwisselend en vrijwel zonder industrie langs de route.”
Familie Van Gompel, juli 2019

Prijzen 2024 – Fietsen langs de rivier Dunajec (Polen)

Termijnen

Beginnen is elke zaterdag mogelijk van 27.04 -12.10

Andere aankomstdagen: wilt u op een andere dag dan zaterdag aankomen, dan kan dat tegen een meerprijs:

€ 150 p.p. bij 2 – 3 pers. | € 80 p.p. bij 4 – 5 pers. |  € 50 p.p. bij 6 – 7 pers. | 30 p.p. bij 8 – 9 pers. | 10 + pers. geen meerprijs

Prijzen per persoon

Hotelklasse

A-klasse

B-klasse 

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 890

€ 680

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

n.v.t.

n.v.t.

Toeslag 1-pers. kamer

€ 270

€ 140

Halfpension

inbegrepen

inbegrepen

Huurfiets

€ 70

€ 70

Huur e-bike

€ 180

€ 180

Huur kinderfiets, kinderaanhanger of kinderzitje

op aanvraag

op aanvraag

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30

Hotels

A-klasse: zorgvuldig uitgezochte 3*/4* hotels

B-klasse: zorgvuldig uitgezochte 2*/3* hotels

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse – 2-pers. k / 1-pers. k. B-klasse – 2-pers. k / 1-pers. k.
Krakau

€ 95 | € 145

€ 49 | € 77

Kinderkorting

Op aanvraag en alleen van toepassing bij minimaal 2 volbetalende volwassenen en indien kinderen bij de ouders op de kamer slapen.

Maatwerk – Fietsen langs de rivier Dunajec in de Hoge Tatra (Polen)

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Het was een erg gevarieerde reis met rustige plekken, maar ook toeristische plekken, wat erg leuk was. Wij hebben erg genoten van deze afwisselende reis die goed te doen was en veel alternatieven bood op extra kilometers of een lichtere route

Dhr. Van Boekel

augustus 2023
Shopping Basket