Fietsen in Polen langs de bergrivier Dunajec

Fietsen in Polen: langs de rivier Dunajec

 • Soort reis: individuele fietsreis Oost Europa langs 2* / 3* / 4* hotels/pensions
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 238 km
 • Afstand per dag: 25 - 55 km
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘
  Geschikt voor fietsers van alle leeftijden (ook kinderen).

  De Dunajec (= Zoon van de Donau) wordt ook wel de mooiste bergrivier van Polen genoemd. Hij stroomt eerst als bergbeek vanuit de Hoge Tatra door een prachtig keteldal, omringd door schilderachtige bergketens. Dan breekt de stroom door de kalksteenrotsen van de Pieninen en Beskiden. De Dunajec fietsroute is eigenlijk het kleine, nog relatief onbekende broertje van de beroemdste rivierdalroutes van Europa, maar doet hier niets voor onder!  De etappes zijn niet erg lang of zwaar en u fietst over goed aangelegde wegen, meestal vlak of afdalend, een enkele keer licht stijgend. Op sommige plekken loopt de route even weg van de riviervallei en fietst u wat meer het binnenland in. Naast de hoofdroute heeft u meerdere opties voor interessante omwegen, sommige daarvan door een stukje Slowakije. Een unieke ervaring is het kennismaken met de authentieke folklore van de lokale bevolking. Daarnaast start en eindigt deze tour in de UNESCO-stad Krakau, de mooiste stad van Polen, waar u natuurlijk uw reis kunt verlengen met een paar extra nachten. Kortom een verborgen juweeltje! Deze tour is ook geschikt voor gezinnen met kinderen.

 

Fietsen in Polen – Fietsvakantie langs de Dunajec

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 

De Dunajec (= Zoon van de Donau) wordt ook wel de mooiste bergrivier van Polen genoemd. Hij stroomt eerst als bergbeek vanuit de Hoge Tatra door een prachtig keteldal, omringd door schilderachtige bergketens. Dan breekt de stroom door de kalksteenrotsen van de Pieninen en Beskiden. De Dunajec fietsroute is eigenlijk het kleine, nog relatief onbekende broertje van de beroemdste rivierdalroutes van Europa, maar doet hier niets voor onder!  De etappes zijn niet erg lang of zwaar en u fietst over goed aangelegde wegen, meestal vlak of afdalend, een enkele keer licht stijgend. Op sommige plekken loopt de route even weg van de riviervallei en fietst u wat meer het binnenland in. Naast de hoofdroute heeft u meerdere opties voor interessante omwegen, sommige daarvan door een stukje Slowakije.

Een unieke ervaring is het kennismaken met de authentieke folklore van de lokale bevolking. Daarnaast start en eindigt deze tour in de UNESCO-stad Krakau, de mooiste stad van Polen, waar u natuurlijk uw reis kunt verlengen met een paar extra nachten. Kortom een verborgen juweeltje!

Deze tour is ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Het is een mooie tour voor avontuurlijke gezinnen die het nog relatief onbekende broertje van de grote rivierenroutes in Europa willen ontdekken. Kinderen zien zo hoe een bergstroom uitgroeit tot een grote, brede rivier. Onderweg zijn er genoeg zwemmogelijkheden en leuke gezinsactiviteiten te doen.

Leuk voor kinderen:

 • Kraków Zoo
 • Park Wodny Krakau (grootste waterpark van Polen)
 • De Dunajec zien uitgroeien van een bergstroom in een grote rivier
 • Vele zwemmogelijkheden onderweg, o.a. in het Czorsztynskie Meer
 • Kasteel van Niedzica
 • De goed aangelegde fietspaden van de Dunajec Radweg
 • High Rope Park in Rytro
 • Tocht over de Dunajec met de bekende houtenvlotten
 • Bartnik Eco Farm in Nowy Sacz

 

Van dag tot dag

 

Dag 1 – Aankomst Krakau 

Aankomst in de Krakau, ook wel de mooiste stad van Polen genoemd. Deze oude bisschops- en koningsstad met zijn schitterend bewaarde historische centrum dat op de UNESCO lijst prijkt (een unicum in het zo door WOII geteisterde Polen), noemt men niet voor niets vaak het “Florence” van Polen. Bezoek in ieder geval het oude Marktplein met de Sukiennice (Lakenhal), de Mariakerk en het Wawelkasteel op een heuvel bij de stad. Interessant zijn ook de historische zoutmijn in Wieliczka (net ten zuiden van Krakau) en de moderne kerken in de voorstad Nowa Huta (zoals de Arka Pana – ontworpen door bekende Franse architect: Le Corbusier). Krakau heeft voor kinderen ook een leuke dierentuin en het grootste waterpark van Polen.

Overnachting in Krakau

Dag 2 – Krakau –  Zakopane

Afstand: ca. 25  km + bustransfer

In de ochtend heeft u eventueel nog de tijd om stad Krakau te ontdekken en rond het middaguur gaat u per bus naar Zab (het hoogstgelegen dorp van Polen). Eerst fietst u naar de Gobalowka-bergrug, vanaf hier kunt u genieten van het mooiste uitzicht over het Hoge Tatra gebergte. Begeleid door de Poolse hooiwagens fietst u nu bergafwaarts door een afwisselend berglandschap met schitterende vergezichten. U kunt een korte pauze nemen op de plek waar de beken Poroniec en Zakopiaka zich samenvloeien tot de Dunajec.  Via rustige landwegen door weilanden fietst u naar Zakopane, centrum van de Goralencultuur (bewoners van de Tatra). Deze volkscultuur is te bewonderen in haar muziek, liederen en klederdracht. Typerend voor deze streek is de charmante houtbouw die u nergens anders in Europa zult vinden. Proef een “Oscypek” – geitenkaas dat volgens traditioneel recept wordt gemaakt in de plaatselijke Goralen-hutten.

Overnachting in Zakopane

Dag 3 – Zakopane – Nowy Targ

Afstand: ca. 46 km 

Met de bergtrein / kabelbaan terug naar de top van de Gubalowka-bergrug en u daalt vervolgens bergafwaarts door het dorp Dzianisz tot aan het beroemde Chocholow, een openluchtmuseum met zijn bijzonder houtarchitectuur. U kunt hier leuk lunchen in de dorpsherberg of een duik nemen in het thermaalbad (voor kinderen ook leuke glijbanen). Daarna fietst u door naar een bekend natuurmonument: het moeras en hoogveen “Puscizna”.  Na een kort klimmetje fietst u de rustige vallei van Cicky Potok in en gaat u verder bergafwaarts door Ciche en Ludzmierz (met een mooie kathedraal) naar de stad Nowy Targ. Dit is de hoofdstad van het Goralen bergvolk. In Nowy Targ is er voor de kinderen een leuke Bartnik Eco Farm te bezoeken.

Overnachting in Nowy Targ

Dag 4 – Nowy Targ – Niedzica / Czorsztyn

Afstand: ca. 44 km 

U fietst langs de oever van de Bialka, een bergrivier die samenvloeit met de Dunajec en ziet zijn indrukwekkende gorge (kloof) in de buurt van Nowa Biala. U bent aangekomen in de regio Spisz regio, die bekend staat om zijn rijke historie met burchten, gescheiden levende bevolkingsgroepen en bijzondere folklore. U komt onderweg een bezoek brengen aan de houten kerk in Debno uit ca. 1500 (UNESCO) met prachtige beschilderingen. We volgen de oever van het stuwmeer en bereiken het kolossale kasteel van Niedzica.

Overnachting in Niedzica / Czorsztyn

Dag 5 – Niedzica – Szczawnica  

Afstand: ca. 35 – 40 km

Vandaag is de meest spectaculaire dag van de tour. We volgen de Dunajec door Sromowce, een dorp beroemd om de kuddes ganzen die hier werden gefokt. Al snel fietst u de grens over naar het Slowaakse dorp Cerveny Klastor met uitzicht op het grandioze bergmassief Trzy Korony (Drie Kronen). U kunt hier gezellig lunchen en een bezoek brengen aan het lokale museum.  Even later komt u aan bij de doorbraak van de Dunajec en fietst u over de “Pieniny Way”, een spectaculaire “Steig” die over de hele lengte van de doorbraak is uitgehouwen. Boven u uit torenen adembenemende kalkrotsen tot 300 m hoogte. Naast u lieflijke bergvegetatie. Ook erg mooi is de Lesnicky Potok Gorge, een kleine beek die van Slowaakse zijde in de Dunajec uitmondt bij Lesnica. In Lesnica kunt u desgewenst een vlotvaart maken (leuke tip voor kinderen). Over een elegant fietspad bereikt u tenslotte het kleine kuuroord Szczawnica.

Overnachting in Szczawnica

Dag 6 – Szczawnica – Rytro 

Afstand: ca. 55 km

Vanuit Szczawnica gaat de reis verder door de “groene Dunajec-doorbraak” waar de rivier in een breed groen dal tussen twee met beukenbossen begroeide bergketens loopt. Via schilderachtige boerendorpjes met vrolijke boomgaarden fietst u naar Rytro, eens een ridderdorp aan de voet van een kasteelruïne. In Rytro is er ook een leuk High Rope Park voor de kinderen. U overnacht aan het zijriviertje de Poprad.

Overnachting in Rytro

Dag 7 – Rytro – Krakau 

Afstand: ca. 25 – 30 km + bustransfer

U fietst vandaag door de Poprad-vallei naar Stary Sacz – een leuk historisch stadje. Vervolgens via een mooie fietsroute naar de stad Nowy Sacz met een groot marktplein en art-deco stadshuis. In de middag na de lunch volgt de bustransfer terug naar Krakau. In de avond kunt u genieten va het Klezmer concert (Oosterse volksmuziek).

Overnachting in Krakau

Dag 8 – Krakau 

Einde van de fietsreis, u kunt uw reis eventueel met één of meerdee nachten verlengen in Krakau.

Wat is inbegrepen – fietsen in Polen: langs de Dunajec

 

Inbegrepen

   • Bustransfer Krakau – Zab en Stary Sacz – Krakau
   • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 2* / 3* / 4* hotels of pensions (A-klasse of B-klasse)
   • Uitgebreid ontbijtbuffet én diner
   • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
   • Uitstekend Nederlandstalige routebeschrijving
   • Goed uitgewerkt kaartmateriaal en GPX-bestanden voor op uw GPS of mobiele telefoon
   • Uitvoerige reisbescheiden met toeristische informatie
   • Het Klezmer concert op de laatste avond in Krakau
   • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse

 

Extra opties

   • Huurfietsen
   • E-bike huur
   • Kinderfietsen, kinderaanhanger en kinderzitje
   • Extra nachten in Krakau
   • Transfer vanaf het vliegveld of treinstation in Krakau naar het hotel in Krakau

 

Fietsen in Polen langs de Dunajec, voor wie?

 • Moeilijkheidsgraad: 1 van 5

Deze fietsreis is geschikt voor de recreatieve fietser van alle leeftijden. U fietst over verrassend goed aangelegde fietspaden of b-weggetjes, meestal vlak of afdalend. Er zijn een paar kleine klimmetjes van ca. 50 – 140 m, maar steeds gevolgd door een mooie afdaling terug naar de Dunajec. U begint op 1300 m hoogte en eindigt op 350 m. Soms gaat de route wat weg van de rivier.

De Dunajec Radweg is ook leuk om te fietsen met kinderen. De etappe Zakopane – Nowy Targ is met 46 km wat langer, maar de route gaat geleidelijk bergafwaarts of vlak en is daardoor niet zwaar om te fietsen. De daaropvolgende etappes zijn desgewenst in te korten tot ca. 30 km en de etappe van Szczawnica naar Rytro (55 km) is in te korten tot ca. 40 km.

Het is een mooie tour voor avontuurlijke gezinnen die het nog relatief onbekende broertje van de grote riviereinroutes in Europa willen ontdekken!

Ervaringen van onze fietsers – fietsen langs rivier de Dunajec

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 5

Algemeen oordeel: 5
“Een geweldig mooie vakantie met een avontuurlijk tintje. De fietsroute/omgeving is echt mooi. Afwisselend en vrijwel zonder industrie langs de route.”
Familie Van Gompel, juli 2019

 

Offerte Aanvragen

Prijzen 2021 – fietsen in Polen: langs de Dunajec

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 
 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent