De grote UNESCO fietsreis Tsjechië – deel 1 – fietsvakantie Moravië

UNESCO-fietsreis Tsjechië - Pardubice

Fietsen door authentiek Tsjechië

 • Soort reis: individuele fietsreis Tsjechië langs hotels en pensions
 • Duur: Optie A: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen / Optie B: 11 dagen, 10 nachten, 9 fietsdagen
 • Totale afstand: ca. 343 km (optie A, stukjes met de trein), ca.  504 km (optie B, hele weg fietsen), ca. 45 – 70 km per dag, klimmeters vanaf 1400 m
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘

Het Moravische deel van de UNESCO fietsreis voert u door het oosten van Tsjechië. U zult 6 van de 12 UNESCO monumenten die Tsjechië rijk is, tegenkomen, terwijl u door een onontdekt, rustig en authentiek deel van Tsjechië fietst. U begint uw fietsreis in het bruisende Praag, UNESCO stad bij uitstek. Dan vertrekt u langs de Elbe oostwaarts, naar de middeleeuwse zilvermijnstad Kutna Hora (UNESCO) en van daaruit naar het Renaissancestadje Litomysl (UNESCO), in het lieflijk glooiende land van Smetana. Na twee wat pittiger dagen door de heuvels van het Tsjechisch Moravisch hoogland, komt u bij de rivier de Morava, die u de rest van deze fietsvakantie zult volgen. Eerst bezoekt u de oude universiteitsstad Olomouc (UNESCO). Voorbij de tuinen van Kromeriz (UNESCO) arriveert u in Straznice, Zuid Moravië. Deze streek kenmerkt zich door haar nog springlevende, kleurrijke, folkloristische (wijn)tradities. Tenslotte komt u aan op de eindbestemming, het Lednice Valtice kastelenpark (UNESCO). Tip: In 1 of 2 dagen fietst u van hier door naar Wenen!!

De grote UNESCO fietsreis Tsjechië, deel 1 – fietsvakantie Moravië

Wij voeren u op deze fietsvakantie mee naar de schoonheid van het oostelijk deel van Tsjechië. De regio Moravië is weliswaar wat minder bekend en bezocht dan het meer westelijk gelegen Bohemen, maar doet in culturele en natuurlijke rijkdommen niet onder voor Bohemen.
Tijdens de Moravische UNESCO fietstour, zult u – net als bij de Boheemse UNESCO -tour, zes van de twaalf UNESCO werelderfgoederen die Tsjechië rijk is, aandoen.
U begint deze afwisselende tour in de hoofdstad Praag, de zetel van de Tsjechische Koningen en het culturele centrum van Tsjechië. Een groot deel van de oude stad van Praag is UNESCO monument.
In de stad Kutna Hora, dat in de middeleeuwen een van de belangrijkste zilvermijnen van Centraal Europa bezat, en tevens muntstad was, vindt u Gotische cultuurschatten, onbetwist aangevoerd door de werkelijk schitterende, monumentale St. Barbara kathedraal, die ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. In het nabijgelegen Sedlec is een curieuze kapel met devote objecten, gemaakt van 30.000 menselijke botten, voornamelijk van monniken en door monniken.
Verder komt u door de stadjes Litomysl en Kromeriz, beiden residenties van de eens machtige bisschoppen, die hier prachtige paleizen in renaissance en barokke stijl lieten bouwen en tuinen lieten aanleggen, die tot op de dag van vandaag hun weerga niet kennen.
Ook doet u in het verre oosten de schijnbaar afgelegen stad Olomouc aan, in werkelijkheid een gemoedelijke studentenstad met een enorme pestzuil, de zuil van de Heilige Drievuldigheid (35 m hoog en UNESCO monument). Olomouc is het geestelijk hart van Moravië. Het heeft net als Praag een astronomisch uurwerk en is toch maar mooi, na Praag, de stad met de meeste historische monumenten van Tsjechië!
Tenslotte eindigt u uw tour in het Lednice-Valtice landschapspark – de zetel van de eens machtige Liechtenstein dynastie met een unieke romantische atmosfeer. Het complex herbergt het grootste Engelse park van Europa.

Al deze en nog veel meer historische monumenten, maar ook een prachtige, afwisselende natuur, zult u tegenkomen tijdens deze fietsreis door het oostelijk deel van Tsjechië. De meeste tijd zult u rustig peddelen langs de twee belangrijkste rivieren van Tsjechië, de Elbe en de Morava, waardoor een groot deel van de route zo goed als vlak is. De enige twee pittige dagen zijn die waarbij u – onvermijdelijk – het Tsjechisch-Moravisch Hoogland moet oversteken: van Litomysl, via Moravska Trebovka naar Olomouc. Hier is geen treinverbinding, dus er zal gefietst moeten worden (zie het hoogteprofiel), maar het aantal kilometers per dag is beperkt.

Om deze fietsroute ook voor mensen met wat minder tijd bereikbaar te maken, is er een optie A (7 nachten, 8 dagen), waarbij u een aantal trajecten met de trein overbrugt. De andere variant B, is er voor de toerfietsers, die de tijd aan zichzelf hebben en het hele traject willen fietsen.

De laatste dag van deze fietsreis kunt u per trein of transferbus terug naar Praag gaan, maar u kunt ook doorreizen of doorfietsen naar het nabijgelegen Wenen in Oostenrijk. En wellicht heeft u tegen die tijd zo de smaak te pakken dat u er niet tegenop ziet om de tocht te vervolgen en te beginnen aan dat andere deel van de Grote UNESCO fietsreis: het Boheemse deel!

TIP: U kunt de Moravische UNESCO – tour heel goed verlengen door via een extra overnachting in Mistelbach naar Wenen te fietsen. In één dag kan ook (ca. 100 km). Zo kunt u op een gemakkelijke manier in U kunt ook uw fietsen op de trein zetten in Breclav (9 km) en zo naar de stad van de wals, de keizers en de échte Wiener schnitzel vertrekken. Prijs van deze verlenging is op aanvraag!

Dit moet u zelf beleven

 • 6 UNESCO sites:
  • Praag
  • Kutna Hora
  • Litomyšl
  • Olomouc
  • Kroměříž
  • Lednice/Valtice
 • Het geboortehuis van de beroemde componist Bedrich Smetana, bekend van “De Moldau” en vooral van zijn symfonische werk “Mà Vast” (Mijn Vaderland). Hij werd geboren als zoon van de meesterbierbrouwer van de kasteelbrouwerij van Litomysl. Litomysl is doordrenkt met muziek en kunst. Ook de Tsjechische schrijver Alois Jirasek en de schrijfster van het eerste Tsjechische kookboek (Magdalena Dobromila Retigova) hebben er gewoond.
 • het Portmoneum, een door de kunstenaar Jozef Vachal van top tot teen beschilderd interieur in Litomysl
 • Een studentencafé in Olomouc, dat de grootste vakgroep Neerlandistiek van Midden-Europa heeft.
 • Een avondwandeling door de tuinen van Kromeriz
 • De culturele, gastronomische en natuurlijke verschillen van de vijf regio’s binnen Moravië: het Tsjechisch Moravisch Hoogland (Českomoravská vrchovina),  Hana,  Slovacko en tenslotte de wijnregio Zuid Moravië.
 • Proef de nationale volksdrank, het Tsjechische bier (er zijn vele tientallen brouwerijen verspreid over het land)
 • Neem voor thuis een Hans-en-Grietje-huisje van gemberkoek mee (uit Pernikova Chalupka in Kunětická hora bij Pardubice),
 • Proef de Olomoucké tvarůžky (Hana kaas), de Povidla (Slovacko jam) en Slivovice (pruimenbrandewijn uit Moravië).
 • En last but not least ga in Zuid Moravië gewoon een wijnkelder langs de weg binnen en geniet van een overheerlijke, Zuid-Moravische wijn, waarbij u allerlei homemade lekkernijen krijgt aangeboden. Wilt u de allerbeste Moravische wijnen proeven, ga dan naar de wijnkelder in het kasteel van Valtice. De wijnproeverij biedt u een voorproefje van de als beste genomineerde Tsjechische wijnen!

Uw fietsvakantie Moravië van dag tot dag

Dag 1. Aankomst in Praag

U wordt desgewenst opgehaald bij de luchthaven en naar uw hotel gebracht. Of u komt met uw eigen auto of de (nacht)trein (al dan niet met eigen fietsen). Voor een veilige parkeerplaats wordt desgewenst gezorgd. Op een afgesproken tijdstip vindt er in de lobby van uw hotel de pretourmeeting plaats met onze contactpersoon in Tsjechië. Tijdens de pretourmeeting krijgt u het kaartmateriaal, de routebeschrijving, veiligheidsvoorschriften, etc. overhandigd. Eventueel worden uw huurfietsen in gereedheid gebracht.  Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De pretourmeeting is in het Engels of Duits, maar alle overhandigde materialen zijn in het Nederlands. Mocht u een extra nacht Praag bijboeken, dan is het leuk om onze begeleide introductietour Praag per fiets eveneens bij te boeken (van 10 – ca. 15 uur). U komt dan in een halve dag per fiets veel meer te weten dan u te voet zou hebben gedaan. Bovendien krijgt u ook informatie over de stad, die u niet in de toeristische gidsen vindt. Deze City Bike Tour door Praag is al jaren een groot succes en dus zeker een aanrader! Het is sowieso aan te raden om uw verblijf in Praag met een paar dagen te verlengen zodat u voldoende tijd heeft om deze magische 1000 jaar oude stad goed te verkennen.

Overnachting in Praag

 

Dag 2.  Praag – Nymburk (transfer per auto in variant A)

Afstand:  63 km, klimmeters: nagenoeg vlak

De eerste dag van onze fietsreis verlaat u Praag op onorthodoxe wijze, nl. over een fietsroute, die aangelegd is op een ondergrondse tunnel. Buiten Praag aangekomen, fietst u het Polabí laagland binnen, een van de vruchtbaarste streken van Tsjechië.  Via Celakovice fietst u naar Prerov nad Labem, dat het oudste Europese openlucht museum van dorpsarchitectuur bezit. Voor de rest van de dag heeft u de keuze uit 2 routes. U kunt ofwel stroomopwaarts langs de Elbe fietsen langs haar linker oever door een mooi platteland met prachtige uitzichten over de rivier en een bezoek aan het middeleeuwse dorpje in Ostrá. Echter deze route is voornamelijk over zandwegen en bijna niet te doen bij regen. Het alternatief is de rechter oever over geasfalteerde B-weggetjes door het Tsjechische boerenland, waarbij u de Elbe slechts af en toe tegenkomt. Beide routes komen weer samen in uw overnachtingsplaats – het achter dikke stadsmuren verscholen Nymburk. Deze stad met veel agrarische industrie heeft een interessante, uit 1912 daterende, stenen brug met lange overspanningen over de Elbe. Het is ook de stad waar de Beroemde Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal (1914 – 1997), zijn jeugdjaren en een groot deel van zijn volwassen leven doorbracht. Hij woonde als kind in de stadsbrouwerij waar zijn stiefvader brouwer was. Een van zijn boeken, Postřižiny, vertelt liefdevol en tragikomisch over zijn familie en het brouwerij leven.

Overnachting Nymburk (variant B)

 

Dag 3.  Nymburk – Kutná Hora

Afstand: 42 km, klimmeters: nagenoeg vlak

Het grootste deel van vandaag fietst u over een van de kwalitatief beste fietspaden van Tsjechië, die zich hier langs de Elbe slingert. Daarom ook zult u niet alleen lange afstandsfietsers tegenkomen, maar ook in-line skaters, en families met kinderen.  De eerste stop van de dag is in het kleine spaplaatsje/kuuroord Podebrady.  Bezoek de colonnade om de rustige, vredige atmosfeer van dit spa plaatsje te ondergaan en proef een van de lokale minerale bronnen. Podebrady heeft een oud centrum met interessante gebouwen. In het centrum ook het mooie standbeeld van koning Georg (Kral Jiri). Door een wisselend landschap van bosschages en landerijen fietst u vervolgens naar de oude koninklijke stad Kolín met zijn Renaissance synagoge, zijn goed bewaarde Gotische kathedraal en het stadsplein met spectaculair uitzicht op het omliggende platteland. Nadat u Kolín achter u gelaten heeft, gaat de route van de Elbe af om vooral niet het tweede belangrijke UNESCO werelderfgoed te missen – de stad Kutná Hora. De letterlijke vertaling van Kutna Hora is Mijn Berg en dat is niet voor niets. De naam slaat op de roemruchte tijd (in de Middeleeuwen) toen deze plaats van de ene op de andere dag veranderde van een klein dorpje in de op een na grootste stad en etalage van het Tsjechische Koninkrijk. En dat alles dankzij de vondst van een van de grootste zilvervoorraden in Europa. De herinnering aan dat glorieuze verleden vind je in bijna elke hoek van de stad, of het nu de munterij van Koning Wenceslas IV of de imposante St. Barbora kathedraal is! Voor de geïnteresseerden is er een authentiek museum over de middeleeuwse zilverwinning.

Overnachting in Kutná Hora

 

Dag 4. Kutna Hora – Pardubice (transfer per trein in variant A)

Afstand: 53 km, klimmeters: nagenoeg vlak

Voordat wij Kutná Hora verlaten bezoeken we het unieke en bizarre knekelhuis (ossuary) in het voorstadje Sedlec. Toen een lokaal kerkhof moest worden opgeruimd heeft een plaatselijke monnik de botten van meer dan 30.000 mensen gebruikt om allerlei devote kunstwerken te maken. Een van de meest bezochte attracties in Tsjechië (meer dan 200.000 bezoekers per jaar). Andere stops vandaag zijn: top classicistischkasteel Kačina of de oudste en nog steeds in bedrijf zijnde stoeterij in Kladruby nad Labem. De lokale tuigpaarden, Kladruby paarden, worden hier al sinds de 16de eeuw gefokt. Ze worden nog steeds gebruikt voor menige koninklijke koets! In de Bunkov regio kunt u lekker zwemmen en relaxen. Bunkov is beroemd vanwege zijn zandstranden en fijne zwemwater. De bestemming van vandaag is de stad Pardubice, de zetel van de machtige Heren van Pernštejn. Pardubice is niet alleen beroemd vanwege de paardenstoeterij en de steeplechase, maar ook vanwege zijn spectaculaire Renaissance kasteel en een mooi oud stadscentrum. Ook is het de stad van de traditionele Tsjechische peperkoek (Hans en Grietje huisjes van peperkoek!), en –  minder positief – van het kneedbare explosief Semtex, berucht uit de de Koude Oorlog periode.

Overnachting in Pardubice (variant B)

 

Dag 5. Pardubice – Litomyšl

Afstand: 61 km, klimmeters 330 m

Deze dag luidt het begin van een aantal meer pittige fietsdagen in, waarin u van Bohemen door de bergen naar Moravië gaat fietsen. ’s Morgens geniet u eerst nog van een wandeling langs de prachtige stadsmuren en het kasteel van Pardubice. Daarna gaat het op de fiets naar de nabij gelegen rotsige heuvel  Kunětická hora met zijn Gotische kasteel. Hoewel de heuvel maar 300m hoog is, is het vanwege zijn perfecte locatie toch onmiskenbaar dominant in de hele regio! Vergeet onderaan de heuvel niet het peperkoekmuseum “Pernikova chaloupka”, dat onwillekeurig aan het sprookje van Hans en Grietje doet denken!  Daarna fietst u verder langs de rivier Loucna naar Vysoké Mýto. Het middeleeuwse verleden van dit oude, gezellige stadje is nog goed te zien aan het prachtige, grote stadsplein (met prachtige mozaïekstenen) en de goed bewaarde stadspoorten. Vanaf Vysoké Myto fietst u door het lieflijke, licht glooiende „Land van Smetana“. Zo genoemd naar de beroemde componist Bedrich Smetana, vooral bekend door zijn compositie “De Moldau” en van de cyclus symfonische gedichten “Má Vlast” (mijn vaderland). Hij werd geboren in het kasteelcomplex van Litomyšl als zoon van de kasteelbierbrouwer. U eindigt de dag dan ook in het schitterende UNESCO stadje Litomyšl, dat doordrenkt is van muziek en muziekfestivals. Het heeft verder een prachtig plein en de oranje-grijze Jozef Váchal straat, die zo is genoemd, omdat de muren kleurriijk zijn versierd door studenten grafische vormgeving met grafische schilderingen geïnspireerd op het werk van deze kunstenaar. De stad herbergt daarnaast het Portmoneum (een huis, van top tot teen beschilderd door de kunstenaar Jozef Váchal zelf). Maar Litomysl kreeg ook wereldfaam dankzij het perfect bewaard gebleven Renaissance kasteel met zijn tuinen, dat zo uniek is dat hij op de lijst van UNESCO wereld erfgoederen is opgenomen!

Overnachting in Litomyšl

 

Dag 6. Litomyšl – Moravská Třebová

Afstand: 44 km, klimmeters 400 m

Deze dag is een van de pittigste van de tour, in termen van klimmeters, maar ook een van de kortste. Het is tijd om vaarwel te zeggen tegen het historische deel van Tsjechië dat Bohemen heet, en Moravië binnen te fietsen. De route leidt ons tussen het Tsjechisch Moravische hoogland en de Orlické bergen (het Aderlaarsgebergte) door. Deze beide bergruggen hebben hier altijd een natuurlijke grens tussen Bohemen en Moravië gevormd. U fietst eerst langs het Barokke kasteel Mendryka naar de stad Svitavy, dat beroemd is, niet alleen vanwege haar mooi bewaarde  stadscentrum, maar ook vanwege het feit dat dit stadje de op een na langste rij arcadebogen van Tsjechië heeft. Na Svitavy fietst u verder over de Hřebeč bergrug met mooie uitzichten op het omliggende landschap (dit is het hoogste punt van de hele route!). U eindigt de dag in het stadje Moravská Třebová. Dit goed bewaarde stadje is bekend vanwege haar prachtige Renaissance kasteel, dat behoort tot de mooiste en waardevolste Renaissance gebouwen in Moravië!

Overnachting in Moravská Třebová

 

Dag 7. Moravská Třebová – Olomouc

Afstand: 68 km, klimmeters 320, resp. omweg 835 klimmeters

Dit is nog een redelijk pittige dag. Maar u wordt dan ook beloond voor de moeite met vele historische en natuurlijke bezienswaardigheden. De eerste helft van de dag volgt u min of meer de Třebůvka rivier, die u door de valleien van een anders wel heel erg bergachtig landschap leidt. De situering als grensregio verklaart de grote concentratie van kasteelruïnes die hier te vinden zijn. De meesten van hen bleven niet bewaard en slechts enkele stenen doen nog aan vroegere roemruchte tijden denken. U verlaat de rivier Třebůvka om naar het imposante Bouzov kasteel te gaan. Bouzov kunt u niet missen omdat het een van de meest romantische gebouwen van Tsjechië is. Het rijst majestueus op uit het omringende platteland. Vanaf Bouzov verlaat u de bergen en komt u in de vlakte van de Morava rivier. De Morava rivier zal bijna de hele rest van de tour uw gids zijn! In dit gebied creëert het lieflijke riviermeanders, soms uitgroeiend tot kronkelende meren (zgn. oxbow meren). Vanwege haar unieke karakter is dit landschap uitgeroepen tot beschermd gebied door Natura 2000.  U eindigt uw dag in de vriendelijke universiteitsstad Olomouc, dat na Praag de meeste historische monumenten van Tsjechië telt. Mocht de afstand voor u te lang zijn, dan kunt u een stuk de fietsen op de trein zetten.

Overnachting in Olomouc

 

Dag 8. Olomouc – Kroměříž (transfer per trein in variant A)

Afstand: 45 km, klimmeters 30 m

Na twee pittige fietsdagen, is het vandaag een dag om het rustiger aan te doen. Daarmee heeft u tevens meer tijd om de stad Olomouc te verkennen en Kromeriz, beiden op de lijst van UNESCO Wereldergoederen. Olomouc was tot de 19de eeuw de hoofdstad van Moravië! U kunt de bekende pestkolom van de Heilige Drievuldigheid bewonderen (35 m hoog en op de UNESCO werelderfgoed lijst!), het aartsbisschoppelijk paleis, het astronomische uurwerk (net als in Praag heeft Olomouc een astronomisch uurwerk), het vriendelijke stadscentrum en de vele musea. Na een ochtend en een gezellige lunch in deze prachtige stad, vervolgt u uw weg langs de Moravarivier naar het zuiden. Onderweg loont het zich om af te stappen bij de pelgrimskerk in Dub, bij het Renaissance kasteel Tovačov en bij Chropyně. U eindigt de dag in de volgende parel van Tsjechië – Kroměříž. Het aartsbisschoppelijk paleis en de romantische paleistuinen zijn wereldberoemd en staan met recht op de UNESCO werelderfgoed lijst! Een heerlijke avondwandeling in de tuinen van het paleis, maken deze dag af.

Overnachting in Kromeriz (variant B)

 

Dag 9. Kroměříž –  Skalica

Afstand: 70 km, klimmeters 120, resp. omweg 700 klimmeters

Vandaag hebben we twee ongeveer even lange opties voor u, maar ze verschillen radicaal in hoogteprofiel en moeilijkheidsgraad. Als u een rustige fietsdag wenst, dan fietst u rustig verder langs de Morava rivier, over de nieuw aangelegde fietsroute langs het Batakanaal. Onderweg ziet u de landgoederen in Kvasice en Napajedlech, tot u tenslotte arriveert in Uherské Hradiště. Hier kunt u de waarschijnlijk enige inlandse vuurtoren bewonderen en als u een kleine omweg maakt, kunt u een van de belangrijkste pelgrimsplaatsen van Tsjechië bezoeken – Velehrad. Als u de uitdaging van heuvels en bergen zoekt, dan kunt u afslaan naar het nabijgelegen natuurreservaat Chřiby. U wordt beloond met allerlei soorten wild en de indrukwekkende kasteelruïne van Buchlov met prachtig uitzicht over de omgeving. Beide routes komen weer bij elkaar in het kleine stadje Strážnice, dat vooral beroemd is vanwege haar folklore festivals. Strážnice bezit verder één van de grootste openlucht musea in Tsjechië. U eindbestemming van vandaag is Skalice, een romantische stad met een oude rotunda, middeleeuwse stadsmuren en een prachtig Art Nouveau raadhuis.

Overnachting in Skalica (Slowakije)

 

Dag 10. Skalica – Lednice

Afstand: 58 km, klimmeters 200 m

Een van de laatste dagen van deze tour fietst u door een van de meest interessante regio’s van het Tsjechisch-Slowaakse grensland: Slovácko. Slovácko is niet alleen beroemd om haar eigen culturele gebruiken en folklore, maar ook vanwege haar excellente wijnen. Daarom zal een van onze eerste stops het dorp Petrov zijn, met een schitterend bewaard gebleven  complex van 19de eeuwse wijnkelders! Vanuit Petrov steekt u de grens met Slowakije over om de oude stadjes Skalica en Holič te bezoeken. Terug in Bohemen komt u in Hodonín en bezoekt u de archeologische vindplaats in Mikulčice. Daarna bekijkt u nog het kasteel in Pohansko, de stad Břeclav, en de romantische ruïnes van Janohrad (Jan’s kasteel) waar geliefden elkaar het jawoord plegen te geven. Tenslotte komt u aan in het Lednice-Valtice Cultureel Landschap, dat een prominente plaats inneemt op de lijst van UNESCO werelderfgoederen.

Overnachting in Lednice

 

Dag 11. Verkenning Lednice-Valtice en vertrek

De laatste dag van de tour raden we aan zeker een paar uur te besteden aan het per fiets verkennen van dit kastelencomplex dat eens de machtige familie van Liechtenstein toebehoorde. Onder de goede zorgen van deze familie, werd het moerassige gebied veranderd in een uitgekiende combinatie van kastelen en parken, ook wel de “Tuin van Europa” of het “Tuin Paradijs” genoemd. Bezoek bijvoorbeeld een van de botanische tuinen en een paar van de vele interessante gebouwen of beelden. Vergeet daarna vooral niet een bezoek te brengen aan de wijnkelder in het kasteel van Valtice. De wijnproeverij biedt u een voorproefje van de als beste genomineerde Tsjechische wijnen!

Hier eindigt het arrangement. U kunt naar het nabijgelegen Breclav gaan (per fiets of transferbus), vanwaar treinen zowel naar Praag vertrekken. Ook kunt u door ons een transfer laten verzorgen (zie de mogelijkheden in de prijslijst en in de maatwerkopties)

TIP: U kunt de Moravische UNESCO – tour heel goed verlengen door via een extra overnachting in Mistelbach naar Wenen te fietsen (2 extra fietsdagen). In één dag kan ook (ca. 100 km). U kunt ook uw fietsen op de trein zetten in Breclav (9 km) en zo naar de stad van de wals, de keizers en de échte Wiener schnitzel vertrekken. Prijs op aanvraag!

Deze fietsvakantie is geschikt voor redelijk geoefende lange afstandsfietsers, die gewend zijn om meer dagen achtereen te fietsen. De dagetappes zijn hoofdzakelijk vlak, maar met drie heuvelachtige etappes (ca. 300 klimmeters per dag). Het dagelijks gemiddelde dat afgelegd moet worden is 50 – 65 km. We raden aan om thuis te oefenen en aan het fietsen te wennen, voordat u 6 of 9 dagen achter elkaar gaat fietsen. Een alternatief kan zijn dat u extra rustdagen inbouwt – er zijn zo veel prachtige plaatsen om onderweg een nacht langer te blijven! Denk bijvoorbeeld aan Kutná Hora, Litomysl, Olomouc.

Er zijn 2 opties voor deze fietsvakantie (zie ook de prijslijst):

 • Optie A: waarbij sommige stukken van het fietstraject per lokale trein worden afgelegd. Niet alleen gemakkelijk, maar ook een leuke belevenis! (7 overnachtingen, inclusief een overnachting in Praag en Lednice).
 • Optie B: helemaal per fiets voor de echte toerfietser (10 overnachtingen, inclusief een overnachting in Praag en Lednice).

Vraag ernaar als u twijfels heeft of de tocht voor u misschien toch te zwaar is!  Wij zoeken voor u een passende oplossing.

Kenmerken van de UNESCO fietsvakantie Tsjechië, deel 1 – Fietsvakantie Moravië:

 • Soort reis: individuele fietsreis Tsjechië langs hotels en pensions
 • Duur: Optie A: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen / Optie B: 11 dagen, 10 nachten, 9 fietsdagen
 • Totale afstand: ca. 343 km (optie A, stukjes met de trein), ca.  504 km (optie B, hele weg fietsen)
 • Gemiddelde afstand per dag: 45 – 70 km per dag
 • Klimmeters: ca. 1400 – 2495 (beide opties, al naar gelang u meer of minder uitdaging wilt!)
 • Periode: mei tot en met september
 • Startdag: wanneer u wilt
 • Overnachtingen in:
  • Praag
  • Nymburk (optie B, Praag – Nymburk in optie A per trein/bus, daarna fietsen naar Kutná Hora)
  • Kutná Hora
  • Pardubice (optie B, Kutná Hora – Pardubice in optie A per trein, daarna fietsen naar Litomysl)
  • Litomyšl
  • Moravská Třebová
  • Olomouc
  • Kroměříž (optie B, Olomouc – Kromeriz in optie A per trein, daarna fietsen naar Strážnice)
  • Strážnice
  • Lednice of Breclav (Breclav indien met bagagevervoer)
 • Accommodaties: goede ** en *** pensions/hotels. Logies ontbijt. Tegen meerprijs luxere hotels.
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘
  Optie A en optie B: fietsers met een normaal, goede conditie die regelmatig langere stukken fietsen (er zijn 3 fietsdagen door heuvelland: ca. 300 klimmeters per dag, de andere dagen is het traject nagenoeg vlak).
 • Vervoer naar Tsjechië: niet inbegrepen (wij kunnen wel adviseren)

 

Ervaringen van klanten

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,4

Algemeen oordeel: 5
“Wij hebben een fijne fietsvakantie gehad, mede dankzij de goede organisatie van alle praktische zaken. Tsjechië is een heerlijk fietsland met prachtige natuur en cultuur.”
Mevr. Offergelt,  augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Vriendelijk, goed geregeld.”
Mevr. Menting,  juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Mooie, goede verzorgde reis. Prima hotels/pensions.”
Dhr. Hoogendijk,  juni 2019

Algemeen oordeel: 5
“Prima”
Dhr. Brand, mei 2019

Algemeen oordeel: 5
“Avontuurlijk fietsen. Goed verzorgd. Alles klopt. Hotels altijd lekker centraal – dichtbij bezienswaardigheden en restaurants.”
Dhr. Boonstra, augustus 2018

Algemeen oordeel: 4
“Goed. Je kan erop vertrouwen dat je steeds antwoord krijgt op je vragen.”
Dhr. Watelle, juli 2018

Algemeen oordeel: 4
“Zeer geslaagd”
Anoniem, juli 2017

Algemeen oordeel: 4
“Uitstekend! Fijne formule, kleinschalig met ‘onze mannen in Praag’. Praag City Tour was erg leuk, vooral omdat Vitek wel inging op ons interessegebied (hedendaagse geschiedenis, economie, politiek en cultuur).”
Familie Cremers, augustus 2016

Algemeen oordeel: 4
“Door het gedetailleerde kaartmateriaal zijn alle dagen vlot verlopen. Alles leek ons zeer goed georganiseerd.”
Fam. Bracke, mei 2014

Algemeen oordeel: 5
“Uitstekend. Een aanrader.”
Mevr. Van den Haak, mevr. Van Brussel, augustus 2014

Algemeen oordeel: 4
“Prima, tevreden.”
Fam. De Groot, juli 2014

Algemeen oordeel: 4
“Goed georganiseerd, goede back-up in Tsjechië.”
Fam. Koster, juli 2014

Algemeen oordeel: 5
“Goede organisatie. Misschien maken we er in de toekomst nog vaker gebruik van. Kaartmateriaal was zeer goed. Zeker de gedetailleerde vindplaats van hotels was gemakkelijk. Een geslaagde vakantie.”
Fam. Gijsbers, augustus 2014

Algemeen oordeel: 5
“Een heel positieve ervaring. Wij zijn uitstekend opgevangen door Lukas, die ons, omdat we vanwege de wateroverlast ons eerste traject niet konden fietsen, aan het einde van de dag met fietsen en koffers naar Nymburk heeft gebracht.
Veel variatie in hotels en pensions, elke dag weer een (meestal positieve) ervaring.
Wij zullen deze fietsreis zeker aanbevelen bij onze vrienden!”
Fam. Simon, juli 2013

Oudere ervaringen:

“Prettig, goed geregeld, aardige contactpersonen, goede uitleg.
Elke dag was een rijke ervaring met voldoende afwisseling. Goede fietsen met sterke banden/spaken is belangrijk! De afstand van 80 km per dag was voor ons goed. Het was redelijk pittig i.v.m. soms matig wegdek. Het klimmen en dalen ging goed.
Soms even de weg vragen gaf geen problemen, Tsjechen zijn vriendelijke, behulpzame mensen. In de hotels werden wij echt verwacht en welkom geheten. Er was steeds een goede stalling voor de fietsen. De hotels lagen steeds op goede plekken, dichtbij het centrum. Praag en Wenen zijn goede fietssteden. In Praag is het even zoeken, maar ook de route van het pension naar het centrum via parken ging goed. We hebben zeer goed weer gehad, steeds 32-34 graden, zonder wind. Alles ziet er dan vriendelijk uit. Wij hebben een fijne en mooie vakantie gehad.”
Van Veen, juli 2012

UNESCO, deel 1 Moravie en UNESCO, deel 2 Bohemen
“Plezierig en goed. Dagelijkse afstanden en moeilijkheidsgraad eerste 9 dagen prima, daarna wat zwaarder. Veel indruk hebben gemaakt: de historische steden, de natuur en de routes.”
Henk van den Berg, augustus 2012

Foto’s van klanten

 

Foto’s met dank aan mevr. Van Brussel en dhr. Van den Berg

De basis

We denken, na het goed beluisteren van de wensen van toerfietsers, en in nauwe samenwerking met onze Tsjechische partner, een zeer budgetvriendelijke tour te hebben ontworpen, omdat we ons ervan bewust zijn, dat lange afstandfietsers doorgaans niet zitten te springen om de grootst mogelijke luxe, maar wel graag gewoon een lekker bed en douche met voedzaam ontbijt willen. Standaard bieden wij deze reis op maat in arrangementsvorm aan. Wij gaan daarbij uit van een kale basis, waarvan wij denken dat het fijn is om dat in ieder geval in Tsjechië voor elkaar te hebben, zeker in kleinere plaatsen onderweg, waar de taal toch wel een handicap kan zijn:

 • Overnachtingen in geselecteerde ** en *** pensions en hotels
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Met zorg door ons ontwikkelde kaarten van de route, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen
 • Een gedetailleerde routebeschrijving met highlights
 • Indien van toepassing: treinkaartjes voor de stukken van de tour die per trein afgelegd worden.
 • Een pretourmeeting in Praag met een medewerker van onze deskundige partnerorganisatie, die u het kaartmateriaal en de routebeschrijving overhandigt en die uw vragen kan beantwoorden (Engels- en Duitstalig).
 • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning in Tsjechië (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp.

Vanuit deze kale basis, kunt u uw fietsreis verder aankleden met extra opties en eventueel maatwerk.

Extra standaard opties

 • Upgrade naar ****hotels (waar mogelijk)
 • 1-pers. kamer
 • Bagagevervoer. Dit is het overwegen waard, omdat u zonder bagage de handen vrij heeft om onderweg een museum of bezienswaardigheid te bezoeken. U neemt alleen dagbagage mee en kunt de fietsen (op slot!) alleen laten.
 • Huurfietsen:
 • GPX-bestand gratis beschikbaar (op aanvraag)
 • Transfer van vliegveld of treinstation naar uw hotel
 • Veilig parkeren van uw auto in bewaakte parkeergarage gedurende de fietsreis
 • Extra nachten in Praag, Lednice / Valtice in een van de overnachtingsplaatsen onderweg
 • Transfer van Lednice terug naar Praag
 • Begeleide introductie fietstour door Praag van 3 – 5 uur (dit is al jaren een groot succes!)

Begeleide fietstocht door Praag

Blijft u een of enkele dagen in Praag, dan is er een hele leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids, en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels en Duits, u bent 3 – 5 uur onderweg (afhankelijk van uw mogelijkheden) en er is tijd voor de lunch ingepland. U eindigt op een terrasje met een drankje met uw gids. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. Het is ook mogelijk een gezellige wandeling door de stad te maken, met gids. Daarbij wordt rustig aan gedaan en worden leuke tussendoortjes ingepland. Prijs op aanvraag.

Maatwerk als extra optie

Naast onze standaardopties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen desgewenst uw reis helemaal naar uw wensen aan. Enkele tips:

 • Dagetappes die afwijken van de standaard. Bijvoorbeeld in plaats van 55 – 70 km per dag: 40 – 50 km of 100 km per dag.
 • Af en toe een extra luxe overnachting inplannen in bijv. een hotel met zwembad.
 • Aanpassing van de route, bijv. verzoek om een omweg vanwege persoonlijke interesse.
 • Combinatie van de Moravische UNESCO – route met de Moravische en Oostenrijkse wijnroute.
 • Combinatie van de Moravische UNESCO – route met de Boheemse UNESCO – route, om zo een grote ronde door Tsjechië te maken (alleen voor zeer ervaren toerfietsers!)
 • Verlenging van de Moravische UNESCO – tour door via een extra overnachting in Mistelbach naar Wenen te fietsen. In één dag kan ook (ca. 100 km). U kunt ook uw fietsen op de trein zetten in Breclav (9 km) en zo naar de stad van de wals, de keizers en de échte Wiener schnitzel vertrekken

Voor echt specialistisch maatwerk, dat buiten de standaard opties valt, betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2020 – fietsen UNESCO, deel 1 – Fietsvakantie Moravië

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Op dit moment zijn wij bezig om de prijzen voor onze fietsreizen in Tsjechië voor seizoen 2020 te updaten. De prijzen zullen rond half december op onze website staan. U kunt wel alvast een offerte aanvragen via onderstaande button.

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl