Fietsvakantie langs de Eger (Ohre) Tsjechië

Fietsen in West - Bohemen van Cheb naar Litomerice

De fietsvakantie langs de Eger (Ohre) leidt u langs een nog relatief onontdekte route in Tsjechië. Onderweg komt u langs verrassend mooie stadjes, imposante burchten en door schitterende natuur.

De Eger Radweg begint bij de bron in Weißenstadt in het Fichtelgebirge net over de grens in Duitsland. De fietsroute slingert zich langs het riviertje de Ohre / Eger door een veelheid aan landschappen tot ze in Litomerice in de Elbe uitmondt. Geniet van het Fichtelgebirge, van de prachtige rotsformaties van de Svatosske skály en van de vele burchten en kastelen. Een van de hoogtepunten daarbij is ongetwijfeld de werkelijk fenomenale burcht Loket, die hoog boven het riviertje uit torent. Maak een omweg naar een immense voormalige bruinkoolmijn (industrieel monument) en duik onder in de rijke architectuur van de beroemde spastad Karlovy Vary (Karlsbad). Onderzoek kleine, maar belangwekkende oude stadjes als de middeleeuwse stadjes Kadan, Zatec (de stad van de wereldberoemde Saaz hop), Hussietenstad Louny en Terezín (in WOII een concentratiekamp). De eindbestemming van uw fietsvakakantie is de middeleeuwse renaissance bisschops- en koningsstad Litomerice. 

Ontdek de verborgen schoonheid van West-Bohemen tijdens deze fietsvakantie langs de Eger (Ohre)! 

TIP: Het is mogelijk om deze fietsreis te beginnen in het Duitse Weißenstadt nabij de bron van de Eger in het Fichtelgebirge. Tweede mogelijkheid is de fietsvakantie te starten in Cheb, net over de grens in Tsjechië .   

Hoogtepunten fietsvakantie langs de Eger (Ohre)

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsvakantie langs de Eger (Ohre)

Wij bieden de fietsvakantie langs de Eger in twee varianten aan:
  • De 6-daagse klassieke variant van Cheb naar Litomerice
  • De 7-daagse verlengde variant van Weißenstadt / Bischofsgrün (bij de bron van de Eger) naar Litomerice
Alleen bij 7 dgn variant: Aankomst in Weißenstadt of Bischofsgrün

Optioneel kunt u ervoor kiezen om te starten in Weißenstadt (B-klasse) of Bischofsgrün (A-klasse), beide gelegen in het Fichtelgebirge (Duitsland) op ca. 7 km afstand van de bron van de Eger. Weißenstadt ligt tevens aan de Weißenstädter See, een recreatiemeer gevoed door de Eger. Bij warm weer kunt u een heerlijke duik nemen in dit meer. Er zijn hier tevens verschillende gezellige restaurants en cafeetjes. Niet zo warm weer? Breng dan een bezoek aan de heerlijke thermen van Weißenstadt. Vanuit Bischofsgrün en Weißenstadt kunt u ook prachtig wandelen in het Fichtelgebirge.

Overnachting in Weißenstadt (B-klasse) of Bischofsgrün (A-klasse)

Alleen bij 7 dgn variant: Vanaf Bischofsgrün of Weißenstadt naar Cheb

Afstand: ca. 52 km of 63/64 km (laatste bij keuze voor fietsen via de bron)

De eerste dag van uw fietsvakantie langs de Eger heeft u verschillende keuzes. U kunt dit vooraf bij boeking aangeven. 

  1. Vanuit overnachtingsplaats Bischofsgrün (A-klasse of toeslag) maakt u een klim van ca. 150 m om vervolgens verder bergafwaarts via Weißenstadt de route te vervolgen naar Cheb (ca. 63 km totaal).
  2. Vanuit Weißenstadt (B-klasse of korting) kunt u eerst het rondje naar de bron van de Eger fietsen (ca. 6 km heen en 6 km terug, ca. 150 klimmeters). Totaal dagetappe ca. 64 km. Eventueel kunt u een extra nacht in Weißenstadt plannen voor het fietsen naar de bron van de Eger, zodat u geen 64 km op één dag hoeft af te leggen.
  3. Tenslotte kunt u er ook voor kiezen om  de bron niet mee te nemen in de reis en direct op weg gaan van Weißenstadt stroomafwaarts langs de Eger richting Cheb (totaal ca. 52 km)

Als u op weg naar Tsjechië gaat, komt u voorbij Röslau plaatsnamen tegen als Kaiserhammer, Schwarzenhammer en Leipoldshammer. Zij herinneren aan lang geleden toen in deze streek de smidsen werden aangedreven door watermolens langs de Eger. U fietst door het idyllische dal van de Eger met om u heen beboste bergen met indrukwekkende rotsformaties. Onderweg passeert u het kleurrijke Marktleuthen en Hohenberg met zijn fraaie burcht. Eenmaal over de grens met Tsjechië valt op dat het wegdek van de Eger-Radweg beter wordt. Niet lang daarna komt u aan in de mooie, middeleeuwse stad Cheb.

Overnachting in Cheb

Dag 1 – Aankomst in Cheb

U komt u aan in de middeleeuwse stad Cheb, een in de 14e eeuw ontstane plaats op de grens van Tsjechië en Duitsland. De Duitse invloeden zijn goed terug te zien in de architectuur. Cheb heeft veel schilderachtige plekjes en historische (kerkelijke) monumenten. Zo heeft de stad een aantal mooie kerken en een vrolijk marktplein, omzoomd met in pasteltinten geverfde gebouwen. Op het marktplein staat een uniek complex van elf middeleeuwse koopmanshuizen in vakwerkstijl uit de 14de eeuw, de zgn. Spalicek. De burcht van Cheb – gebouwd in de 11e en 12e eeuw – is tegenwoordig een ruïne, maar is zeker nog een bezoek waard. Het is een van de oudste bouwwerken van heel Tsjechië en herbergt tegenwoordig een mooi museum. Bovendien heeft u vanaf de bijzondere burchttoren (gemaakt van lavasteen) een prachtig uitzicht over de stad.

Overnachting in Cheb (indien u in Weißenstadt begonnen bent, dus de 7 dgn variant, vervalt deze dag)

Dag 2 – Cheb – Karlovy Vary

Afstand: ca. 60 km

Vandaag fietst u de hele dag door de prachtige vallei van de Eger/Ohre en door het natuurreservaat Slavlovsky Les. Deze eerste wonderschone etappe van uw fietsvakantie langs de Eger voert u langs de hier nog smalle Eger stroomafwaarts. Uw eerste stop is kasteel Mostov, een 18e eeuws kasteel dat tegenwoordig een restaurant is. U komt hier aan rond koffietijd, dus wat let u om heerlijk op het terras neer te strijken voor een pittige káva. U vervolgt uw route naar Kynsperk, waar u de plaatselijke bierbrouwerij kunt bezoeken. De eerste grotere plaats die u hierna tegenkomt, is Sokolov. Naast het oude centrum ligt een fraai 17e eeuws kasteel. Na Sokolov fietst u verder door het schitterend beboste dal van de Eger. U bevindt zich in het Nationaal park Slavlovsky Les. Enkele rivierbochten verder komt u aan in het plaatsje Loket. Hoog boven het plaatsje ligt de bekende en werkelijk schitterende 14de eeuwse burcht Loket. De burcht is zeker een van de hoogtepunten van deze dag en een bezoek meer dan waard. Vanuit het kasteel heeft u een prachtig uitzicht over het Egerdal en de wijde omgeving. U fietst verder door het dal tot u aankomt bij de rotsen van de Svatosské skály. Dit is een klein natuurmonument op zichzelf vanwege de bijzondere 50 m hoge, uitgesleten, granieten rotsen en ook vanwege de oorspronkelijke vegetatie, waaronder sparren die uit de rotsen groeien en enkele zeldzame planten. Al snel daarna fietst u de Karlovy Vary binnen, een van de bekendste kuuroorden ter wereld! Flaneer langs de beroemde colonnades en proef het water van de talrijke bronnen.

Overnachting in Karlovy Vary

Dag 3 – Karlovy Vary – Kadan

Afstand: ca. 55 km

Vrij snel na het vertrek uit Karlovy Vary komt u aan in stadje Kyselka, een voormalig beroemd kuuroord. Na decennia van desinteresse onder het communisme, wordt er tegenwoordig aan gewerkt om het stadje weer in oude glorie te herstellen. Het bekende merk Mattoni bronwater komt uit Kyselka. Het is een van de meest bekende bronwaters van Tsjechië. De rest van de dag fietst u voornamelijk door de lieflijke bossen van het Egerdal met enkele mooie vergezichten op de mythische Doupov heuvels. Alvorens u op uw bestemming van vandaag aankomt, doet u eerst nog Klásterec nad Ohri aan. Dit is een klein stadje met aan de rivierkant van het oude centrum een sprookjesachtig rood kasteel. Nu is het nog maar een korte tocht naar Kadan, een ommuurde middeleeuwse stad met een kasteel gebouwd op een heuvel naast de Eger. Midden op de heuvel bevindt zich het stadsplein met het gotische stadhuis en er tegenover de kerk. Westelijk van de stad ligt het voormalige Franciscanerklooster van Kadan hoog boven de rivier. De schoonheid van de huidige stad verbergt de vernietiging die de stad moest doorstaan tijdens het communisme.

Overnachting in Kadan

Dag 4 – Kadan – Louny

Afstand: ca. 65 km

Vandaag is een fietsdag waarbij u heel diverse plaatsen aandoet. In het begin verlaat u de rivier Ohre / Eger en fietst naar het noorden. U komt langs een grote dagbouwmijn waar bruinkool gewonnen wordt. U kunt een indruk krijgen van de enorme omvang van een dergelijke mijn en de immense machines.  Eventueel kunt u de oude stadskern van de mijnbouwstad Chomutov bezoeken. Terug bij de rivier fietst u langs een stuwmeer. Na de stuwdam volgt u een fraai meanderende rivier de Eger tot in Zatec, de voormalige metropool van de hopteelt. De beroemde, aromatische Saaz hop komt hier vandaan. De Saaz hop is nog steeds een van de meest gewilde hopsoorten en is overal ter wereld een geliefd aromatisch ingrediënt van veel biersoorten, bijv. Van Duvel en Grolsch. In de 15e eeuw had het stadje een sterke band met de Hussieten, een protestantse, reformatorische beweging die tevens maatschappelijke hervormingen nastreefde en aan de wieg stond van Tsjechië als natie. U vervolgt de route langs hopvelden. Te midden van deze velden stuit u op kasteel Steknik in roccocostijl, dat opvalt vanwege zijn rode muren. Even verderop komt u langs een kleine Keltische nederzetting. De slingerende rivier brengt u bij Louny. Een oude ommuurde vestingstad aan de oever van de Ohre/Eger. Een mooie plaats om te overnachten.

Overnachting in Louny

Dag 5 – Louny – Litomerice

Afstand: ca. 60 km

Een indrukwekkende laatste dag van uw fietsvakantie langs de Eger! Vanuit Louny gaat de route stroomafwaarts langs de Eger tot deze in de Elbe uitmondt bij Litomerice. Onderweg komt u langs een aantal kastelen, waaronder kasteel Patek en als hoogtepunt het fraaie barokke kasteel Libochovice met zijn Franse tuin. Tijdens het laatste deel van de route heeft u een mooi zicht op toppen van het Ceské Stredohorí, het Tsjechisch middelgebergte, dat van vulkanische oorsprong is. Uiteraard zijn de vulkanen niet meer actief. De laatste plaats waar u vandaag doorheen komt is Terezín, een vestingstad uit de 18e eeuw. Onder zijn Duitse naam Theresienstadt is deze plaats bekend geworden omdat de vesting in de Tweede Wereldoorlog als concentratiekamp is gebruikt. Bezoek het Monument voor de nazislachtoffers. Na Terezín is het niet ver meer naar de eindbestemming van deze fietsreis langs de Eger/Ohre: de oude koningsstad Litomerice aan de overkant van de Elbe. Als u op de brug over de Elbe naar het centrum van Litomerice fietst, ziet u rechts de monding van de Ohre/Eger in de Elbe. Litomerice is een voormalige bischopsstad en tevens middeleeuwse handelsstad. U vindt er veel renaissance bouwwerken en een markante kathedraal.

Overnachting in Litoměřice

Dag 6 – Einde van de fietsvakantie

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie langs de Eger. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt uw vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

Reisdetails – Fietsvakantie langs de Eger (Ohre)

Inbegrepen

  • Overnachtingen in de A-klasse: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels 
  • Overnachtingen in de B-klasse: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions 
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Een Nederlandstalige routebeschrijving met routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Uitgebreide Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet (telefonisch en indien nodig ter plaatse) mocht u hulp nodig hebben
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties

  • Halfpension
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
   • Trekkingfietsen met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1 x zijtas
   • Gravelbike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1 x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een racefiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1 x zijtas.
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen
  • Bustransfer van Litomerice terug naar Cheb/Weißenstadt
  • Parkeren bij het hotel in Weißenstadt: A-klasse € 10 per dag, B-klasse € 9 per dag)
  • Overige wensen kunt u aan ons doorgeven en wij gaan voor u kijken naar de mogelijkheden

Fietsen langs de Eger (Ohre) in Tsjechië, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5

De fietsvakantie langs de Eger is geschikt voor de geoefende fietser met een basisconditie of fietsers met een stevige e-bike die avontuurlijk ingesteld zijn. U komt onderweg namelijk heuvels tegen en u fietst deels over onverharde paden/veldweggetjes. 

Wilt u graag wat kortere afstanden fietsen? Een versie met kortere etappes is op aanvraag mogelijk. U kunt in het offerteformulier aangeven als u deze fietsreis met kortere afstanden wenst te doen. 

Ervaringen – Fietsvakantie langs de Eger (Ohre) in Tsjechië

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Vakantie als erg prettig ervaren. Vooral persoonlijke benadering via Lukas
Dhr. Van Beurden, augustus 2022

Algemeen oordeel: 5
“We hebben nu voor de tweede keer een trip gemaakt welke is georganiseerd door mozaïek reizen en beide trips zijn ons uitstekend bevallen.
Dhr. Kloppenburg, juli 2022

Algemeen oordeel: 4
“Prima, vooral de onderkomens! Aan de route plus bij het centrum. We boeken zeker nog eens bij Mozaïek Reizen, maar dan een makkelijkere route.”
Mevr. De Neeve, september 2021 (combinatie fietsreis Eger en Zuid-Moravië)

Algemeen oordeel: 4
“We hebben genoten van het fietsen in Tsjechië. Het land, de mensen en de goed georganiseerde fietstocht hebben hier zeker aan bijgedragen.”
Mevr. Van Keulen, augustus 2021

Algemeen oordeel: 5
“Goed georganiseerd – prima communicatie – goed gedocumenteerd.”
Dhr. Maes, juli 2021

Prijzen 2024 – Fietsvakantie langs de Eger (Ohre)

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen!

Termijnen  

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.05 – 15.10

Aankomst niet mogelijk van 28 juni t/m 8 juli (filmfestival)

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Begin mei: 01.05 – 05.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren: 08.05 – 12.05 | 18.05 – 21.05

Prijzen per persoon – 6-daagse klassieke variant Cheb – Litomerice

HotelklasseA-klasseB-klasse
Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 755€ 609
Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)€ 655€ 509
Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen-€ 40-€ 40
Toeslag 1-pers. kamer€ 155€ 129
Toeslag alleenreizende€ 125€ 125
Toeslag halfpension (5x)€ 155€ 120
Huurfiets€ 88€ 88
Huur gravel bike€ 109€ 109
Huur e-bike€ 179€ 179
Extra dag huurfiets onderweggratisgratis
Extra dag gravel bike onderweg€ 15€ 15
Extra dag e-bike onderweg€ 20€ 20
Bustransfer Litomerice – Cheb, 1 – 3 pers., prijs per groep€ 220€ 220
Bustransfer Litomerice – Cheb, 4 – 8 pers., prijs per groep€ 290€ 290
Boekingskosten standaard, per boeking€  30€  30
Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking€ 100€ 100

Prijzen per persoon – 7-daagse verlengde variant Weißenstadt – Litomerice

HotelklasseA-klasseB-klasse
Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 915€ 725
Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)€ 815€ 625
Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen-€ 50-€ 50
Toeslag 1-pers. kamer€ 185€ 149
Toeslag alleenreizende€ 159€ 159
Toeslag halfpension (6x)€ 185€ 145
Huurfiets€ 99€ 99
Huur gravel bike€ 135€ 135
Huur e-bike€ 185€ 185
Extra dag huurfiets onderweggratisgratis
Extra dag gravel bike onderweg€ 15€ 15
Extra dag e-bike onderweg€ 20€ 20
Bustransfer Litomerice – Weißenstadt, 1 – 3 pers., prijs per groep€ 290€ 290
Bustransfer Litomerice – Weißenstadt, 4 – 8 pers., prijs per groep€ 390€ 390
Boekingskosten standaard, per boeking€  30€  30
Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking€ 100€ 100

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels

Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Weißenstadt€ 70 / € 130€ 55 / € 99
Cheb€ 70 / € 120€ 60 / € 105
Litomerice€ 55 / € 120€ 45 / € 90
Overige plaatsenop aanvraagop aanvraag

Maatwerk – Fietsvakantie langs de Eger (Ohre) in Tsjechië

Naast onze standaard opties (zie Reisdetails en Prijzen & Data), kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

We hebben nu voor de tweede keer een trip gemaakt welke is georganiseerd door mozaïek reizen en beide trips zijn ons uitstekend bevallen.

Dhr. Kloppenburg

juli 2022
Shopping Basket