Fietsvakantie langs de Eger (Ohre) Tsjechië

Fietsen in West - Bohemen van Litomerice naar Cheb (of omgekeerd)

De fietsvakantie langs de Eger (Ohre) gaat over een nog relatief onontdekte route in Tsjechië, u komt langs verrassend mooie stadjes en door schitterende natuur. Ontdek de verborgen schoonheid van West-Bohemen! Onderzoek kleine, maar belangwekkende oude stadjes als Terezín (in WOII een nazikamp), Hussietenstad Louny, Zatec (de stad van de wereldberoemde Saaz hop) en de ommuurde, middeleeuwse stad Kadaň. Geniet van de vele burchten en kastelen, waaronder de werkelijk fenomenale burcht Loket in een bocht van de meanderende Ohře. Maak een omweg naar een immense voormalige bruinkoolmijn en duik onder in de rijke architectuur van de beroemde spastad Karlovy Vary (Karlsbad). Tussendoor fietst u door prachtige natuur langs de rivier de Ohře, die zich door een veelheid aan landschappen slingert. Landschappen die steeds spectaculairder lijken te worden. De eindbestemming van uw fietsvakantie langs de Eger is de mooie stad Cheb, gedomineerd door haar middeleeuwse vakwerkhuizen Špalíček .

TIP: Voor de sportievelingen is het mogelijk om de volgende dag door te fietsen naar de bron van de Eger bij Bischofsgrün in het Fichtelgebirge.    

Hoogtepunten fietsen langs de Eger (Ohre)

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

 • Van dag tot dag
 • Reisdetails
 • Voor wie
 • Ervaringen
 • Prijzen & Data
 • Maatwerk

Van dag tot dag - Fietsvakantie langs de Eger (Ohre),  Litoměřice - Cheb

TIP 1: Voor sportieve fietsers is het mogelijk om na aankomst in Cheb de volgende dag de grens met Duitsland over te steken en door te fietsen naar de bron van de Eger tussen Weißenstadt en Bischofsgrün in het Fichtelgebirge. Meer info onder het kopje 'Reisdetails'.

TIP 2: U kunt de fietsvakantie langs de Eger ook andersom fietsen van Cheb (of Bischofsgrün) naar Litoměřice. Meer info onder het kopje 'Reisdetails'.

Dag 1 – Aankomst Litoměřice

De aankomstdag kunt u gebruiken voor een verkenning van de stad Litoměřice, een voormalige bisschopsstad aan de Elbe, tevens middeleeuwse handelsstad. U vindt er veel renaissance bouwwerken en een markante kathedraal. Als u tijd heeft kunt u Terezín (Theresienstadt) bezoeken, dat aan de overkant van de Elbe op ca. 3 kilometer van  Litoměřice ligt. U kunt dit ook bewaren tot uw eerste echte fietsdag, omdat u dan langs Terezín komt.

Overnachting in Litoměřice

Dag 2 – Litoměřice – Louny  

Afstand: ca. 57 km 

Een spannende eerste fietsdag! Vanaf Litoměřice fietst u stroomopwaarts langs de Ohře. Eerst bezoekt u Terezín (Theresienstadt), een 18e-eeuwse versterkte stad, die gedurende de Tweede Wereldoorlog in gebruik was als concentratiekamp/ Joods ghetto, en dat nu een belangrijk monument is ter nagedachtenis aan de gruwelen van WOII.  Na dit indrukwekkende monument fietst u verder door het platteland langs de meanderende Ohře. U komt voorbij prachtige kastelen, zoals Pátek, Vršovice en als hoogtepunt Libochovice, een barok kasteel met een prachtige Franse tuin. U fietst tegen het decor van het Tsjechische middelgebergte (České Středohoří), een oud vulkanisch gebergte, dat u steeds in de verte ziet.  U eindigt deze dag in Louny, eens de thuishaven van Hussietenstrijders, nu een oud, slaperig stadje met een ommuurd centrum gelegen langs de rivier.

Overnachting in Louny

Dag 3 – Louny – Kadaň  

Afstand: ca. 73 km, met de trein te bekorten 

De etappe van vandaag begint langs de Ohře. Omdat de Ohře erg slingert volgt de route niet exact de oevers van de rivier. U komt door een vrij vlak landschap met verspreid liggende dorpen. Zo komt u onderweg langs kasteel Stekník opgetrokken in roccocostijl. De hopvelden die u nu tegenkomt, wijzen al naar het volgende plaatsje, Žatec (Saaz in het Duits), de voormalige metropool van de hopteelt. Het stadje ademt nog steeds hop. De Saaz hop is nog steeds een van de meest gewilde hopsoorten en is overal ter wereld een geliefd aromatisch ingrediënt van veel biersoorten, bijv. van Duvel en verschillende Grolsch bieren. In de 15e eeuw had het stadje een sterke band met de Hussieten, een protestantse, reformatorische beweging die tevens maatschappelijke hervormingen nastreefde en aan de wieg stond van Tsjechië als natie. Zo’n 7 kilometer voorbij Žatec komt u aan bij de enorme Nechranice stuwdam.

Hier verlaat u de officiële route (die verder langs te drukke wegen gaat) om langs een bruinkoolmijn te rijden, zodat u een indruk krijgt van de enorme omvang van een dergelijke mijn en de immense machines die daarbij gebruikt worden. Wellicht kunt u een “drak” spotten, een machine van 51 m. hoogte met enorme “kaken”. Niet veel later komt u aan in Kadaň, eindpunt van vandaag. Kadaň is een ommuurde middeleeuwse stad met een kasteel gebouwd op een heuvel naast de Ohře. Midden op de heuvel bevindt zich het stadsplein met het gotische stadhuis (met toren) en er tegenover de kerk. Westelijk van de stad ligt het voormalige Franciscanerklooster van Kadaň hoog boven de Ohře. De schoonheid van de huidige stad verbergt de vernietiging die de stad moest doorstaan tijdens het communisme.

Overnachting in Kadaň

Dag 4 – Kadaň – Karlovy Vary  

Afstand: ca. 50 km 

Nadat u Kadaň verlaten hebt, fietst u naar Klášterec nad Ohři, een mooi klein stadje met aan de rivierkant van het oude centrum een rood kasteel. Na Klášterec gaat de route grotendeels door de lieflijke bossen rond de Ohře met enkele mooie vergezichten op de mythische Doupov heuvels (tegenwoordig deels militair oefenterrein). Onderweg komt u door het kleine stadje Kyselka, een voormalig klein kuuroord, nu vervallen, maar haar voormalige glorie is nog goed te zien. Er zijn plannen om het plaatsje in oude glorie te herstellen. In Kyselka wordt het Mattoni bronwater gewonnen, een bekend merk bronwater dat overal verkrijgbaar is in Tsjechië. U kunt er het Mattoni museum bezoeken.  Langs de beboste oevers van de meanderende Ohře bereikt u tenslotte Karlovy Vary (Karlsbad), een van de bekendste kuuroorden van de wereld, en een wereldse stad. Flaneer langs de beroemde colonnades en proef het water van de talrijke bronnen.

Overnachting in Karlovy Vary

Dag 5 – Karlovy Vary – Cheb

Afstand: ca. 60 km

Deze laatste wonderschone etappe voert u Karlovy Vary uit, het hier schitterend mooi beboste dal van de Ohře in. Onderweg komt u langs de rotsen van de Svatošské skály. Dit is een klein natuurmonument binnen het grotere nationale park Slavlovsky les, vanwege de bijzondere 50 m hoge, uitgesleten, pilaarvormige, granieten rotsen en ook vanwege de oorspronkelijke vegetatie, waaronder sparren die uit de rotsen groeien en enkele zeldzame planten, zoals Erica herbacea (Sneeuwheide), Hypericum humifusum (liggend hertshooi), Anemonoides ranunculoides (gele bosanemoon) en Daphne mezereum (peperboompje). Enkele rivierbochten later komt u aan in het stadje Loket, gelegen in een hoefijzerbocht van de rivier. Hoog boven het stadje ligt de bekende en werkelijk schitterende 14e-eeuwse burcht Loket. De burcht is zeker een bezoek waard.  Vanuit het kasteel heeft u een fraai uitzicht over het Ohře-dal en de omgeving. Na een bezoek aan dit fraaie stadje met z’n mooie burcht vervolgt u uw route door het rivierdal. De volgende grotere plaats is Sokolov. Naast het kleine oude centrum ligt een kasteel met vier hoektorens. In het kasteel is een streekmuseum gevestigd. Verder gaat het langs de Ohře naar Kynsperk. Hier kunt u een brouwerij bezoeken, die zoals zoveel brouwerijen ook een goed restaurant en terras heeft. Alternatief voor een middagpauze is kasteel Mostov. De Ohře wordt nu steeds smaller. Tenslotte komt u aan op uw eindbestemming, de stad Cheb. Cheb is een in de 14e eeuw ontstane stad op de grens van Tsjechië en Duitsland. De Duitse invloeden zijn goed terug te vinden in de architectuur. Cheb heeft een aantal mooie kerken en een mooi marktplein, omzoomd met in pasteltinten geverfde gebouwen. Aan het plein staat een beroemd, middeleeuws monumentaal vakwerkhuis (genaamd Spalicek). De burcht van Cheb, gebouwd in de 11e en 12e eeuw, was kort in het bezit van de Duitse keizer en later van de koningen van Beieren en Bohemen. De burcht is tegenwoordig een ruïne, maar herbergt wel een museum.

Overnachting in Cheb (Duits: Eger)

Dag 6 – Einde van uw fietsvakantie langs de Eger (Ohre)

De laatste dag kunt gebruiken om de interessante stad Cheb te verkennen. Daarna vertrek naar huis, direct of middels een transfer naar Litoměřice of Praag.

Optioneel: verlenging Cheb - bron van de Eger (voor sportieve fietsers)

Vanuit Cheb fietst u naar de grens met Duitsland. Eenmaal over de grens valt het op dat het wegdek van de Eger-Radweg in wat mindere staat is. Tussen Hohenberg met zijn burcht en Marktleuten fietst u door het idyllische dal van de Eger over min of meer onverharde steenslag paden. Om u heen beboste bergen met indrukwekkende rotsformaties. Plaatsnamen als Leopoldshammer, Schwarzenhammer en Kaiserhammer herinneren aan lang geleden toen hier smidsen waren die aangedreven werden door watermolens. Via Röslau  bereikt u het stadje Weißenstadt, waar vroeger tin gewonnen werd. Voorbij dit stadje komt u aan bij het recreatiemeer de Weißenstädter See, waar u met warm weer een duik kunt nemen. Tenslotte fietst u  richting Bischofsgrün. U fietst door een paar gehuchten om vervolgens via onverharde paden de heuvels in te klimmen. U bevindt zich hier in het Fichtelgebirge, heuvelland tussen 500 en 780 m, dus u dient met een paar redelijke klimmetjes rekening te houden. Het eindpunt van uw reis, de eigenlijke bron van de Eger vindt u op 752 m hoogte. U herkent het aan een  gedenksteen met daarachter een ronde granieten ring waarin het water zich verzamelt. Vanaf dit punt kunt u verder fietsen en afdalen naar Bischofsgrün of u fietst terug naar Weißenstadt. 

Overnachting in Bischofsgrün of Weißenstadt

Reisdetails – Fietsvakantie langs de Eger (Ohre) 

Inbegrepen

  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 4* en 3* hotels, in de kleinere plaatsjes best available in town (A-klasse) of mooie 2* en 3* hotels/pensions (B-klasse), in alle gevallen in de centra van mooie historische plaatsen
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
  • Uitstekende routebeschrijving en goed uitgewerkt kaartmateriaal
  • Uitvoerige reisbescheiden met toeristische informatie
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Let op: toeristenbelasting is niet bij de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

Extra opties

Standaard fietsvakantie langs de Eger (Ohre):

  • Huurfiets
  • Huur gravelbike (racefietsmodel met bredere banden)
  • Huur e-bike
  • Extra nachten in Praag, Litoměřice of Cheb, op aanvraag ook rustdagen onderweg mogelijk
  • Trein- of bustransfer van Cheb terug naar Litoměřice of Praag;

Bij optie doorfietsen naar de bron en overnachting in  Bischofsgrün/Weißenstadt :

  • bustransfer terug naar Litoměřice of Praag

Bij optie stroomafwaarts van Cheb naar Litoměřice:

  • In geval u huurfietsen heeft besteld, worden deze naar Cheb of Bischofsgrün/Weißenstadt gebracht (incl. pretourmeeting). Hiervoor geldt een toeslag, zie Prijzen
  • In geval van eigen fietsen is er geen pretourmeeting in Cheb of Bischofsgrün/Weißenstadt, maar liggen de reisbescheiden klaar in uw eerste hotel
  • Trein- of bustransfer van Litoměřice terug naar Cheb of bustransfer terug naar Bischofsgrün/Weißenstadt

Fietsen langs de Eger (Ohre) in Tsjechië, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5

De fietsvakantie langs de Eger is geschikt voor de geoefende fietser met een basisconditie of fietsers met een stevige e-bike die avontuurlijk ingesteld zijn. U komt onderweg namelijk heuvels tegen en af en toe onverharde paden/veldweggetjes. Tussen Cheb en Litoměřice klimt u ca. 900 m, geleidelijk verdeeld over ca. 240 km en over 4 fietsdagen (ca. 4 klimmeters per km). Doet u de reis stroomafwaarts, dan klimt u ongeveer 600 m (ca. 2,5 klimmeters per km) en is de fietsreis dus wat gemakkelijker. 

De verlenging van Cheb naar de bron van de Eger is een pittige dag: u klimt dan 510 m in een dag, waarvan het laatste stuk voorbij Weißenstadt de heuvels op naar de eigenlijke bron het zwaarste is. Andersom klimt u eigenlijk vooral als u in Bischofsgrün dezelfde heuvels op naar de bron fietst. Daarna gaat het voornamelijk bergaf. 

De lengte van de etappes is ca. 50 - 60 km, alleen de etappe van Louny naar Kadaň is 73 km, maar deze is met ca. 15 km te bekorten.

Een versie met kortere etappes is op aanvraag ook mogelijk. 

Ervaringen – Fietsvakantie langs de Eger (Ohre) in Tsjechië

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
“Prima, vooral de onderkomens! Aan de route plus bij het centrum. We boeken zeker nog eens bij Mozaïek Reizen, maar dan een makkelijkere route.”
Mevr. De Neeve, september 2021 (combinatie fietsreis Eger en Zuid-Moravië)

Algemeen oordeel: 4
“We hebben genoten van het fietsen in Tsjechië. Het land, de mensen en de goed georganiseerde fietstocht hebben hier zeker aan bijgedragen.”
Mevr. Van Keulen, augustus 2021

Algemeen oordeel: 5
“Goed georganiseerd - prima communicatie - goed gedocumenteerd.”
Dhr. Maes, juli 2021

Prijzen 2022 – Fietsvakantie langs de Eger (Ohre)

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour! 

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk, van 01.05 – 30.09

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Begin mei: 27.04 – 06.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren: 25.05 – 06.06

Prijzen per persoon - fietsreis langs de Eger: Litomerice - Cheb

Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 630

€ 510

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 510

€ 390

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen

– € 55

– € 55

Toeslag 1-pers. kamer

€ 125

€125

Toeslag alleenreizende

€ 95

€95

Toeslag halfpension

€ 105

€ 75

Huur trekkingfiets

€  50

€  50

Huur gravel bike

€ 75

€ 75

Huur e-bike

€ 100

€ 100

Extra dag huurfiets

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 10

€ 10

Extra dag e-bike onderweg

€ 15

€ 15

Bustransfer Praag <=> Litomerice, 1 – 3 pers., prijs per persoon

€ 25

€ 25

Bustransfer Praag <=> Litomerice, 4 – 8 pers., prijs per persoon

€ 15

€ 15

Bustransfer Cheb <=> Litomerice, 1 – 3 pers., prijs per groep

€ 180

€ 180

Bustransfer Cheb <=> Litomerice, 4 – 8 pers., prijs per groep

€ 220

€ 220

Bustransfer Bischofsgrün / Weißenstadt <=> Litomerice, 1 - 3 pers., prijs per groep

€ 220

€ 220

Bustransfer Bischofsgrün / Weißenstadt <=> Litomerice, 4 - 8 pers., prijs per groep

€ 280

€ 280

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte hotels 3* en 4* kwaliteit in de centra van mooie plaatsjes (in kleinere plaatsen best available in town)

Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte pensions en hotels 2* en 3* kwaliteit in de centra van mooie plaatsjes

Prijzen extra nachten p.p.

Seizoen 1: 30.04 – 31.08
Seizoen 2: 01.09 – 31.10
 
Plaats

A-klasse hotel - 2-pers. kamer / 1-pers. kamer

B-klasse hotel - 2-pers. kamer / 1-pers. kamer

Cheb

€ 55 / € 57

 

€ 40 / € 45

 

Litomerice

€ 55 / € 95

€ 35 / € 55

Overige plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Verlenging van de reis naar de bron nabij Bischofsgrün in Duitsland

  • Kosten extra nacht (incl. service): € 60 p.p. (LO, voor fietsers met eigen fietsen en zonder bagagevervoer)
  • Kosten extra nacht (incl. service): € 90 p.p. (LO, voor fietsers met eigen fietsen met bagagevervoer)
  • Kosten extra nacht (incl. service): € 100 p.p. (LO, voor fietsers met huurfiets met bagagevervoer)
  • Met de trein terug vanuit Duitsland is problematisch. Een bustransfer (mensen en fietsen) terug naar Litomerice kost vanuit Bisschofsgrün of Weißenstadt : 1-3 pers.: € 220, 4-8 pers.: € 280.

Een andere, goedkopere, maar ook uitdagendere mogelijkheid om naar de bron van de Eger te gaan, is om vanuit Cheb met de fiets op de trein naar Rösling te reizen (kosten ca. € 20 p.p.). En om in Rösling op de fiets te stappen en een rondje over Bisschofsgrün naar de bron te fietsen en dan via Weißenstadt weer terug naar Cheb. De etappe is dan ca. 74 km, dus zo'n 10 km langer en ook wat zwaarder. Een extra nacht in Cheb is dan wel aan te raden. Huur voor de extra dag trekking bike: € 10; gravel-bike: € 15;  E-bike: € 20.

Van Cheb naar Litomerice (stroomafwaarts fietsen)

U kunt de Eger ook stroomafwaarts fietsen van Cheb naar Litomerice of vanaf de bron in Bisschofsgrün naar Litomerice. In geval u eigen fietsen meebrengt, ontvangt u de reisbescheiden in uw eerste hotel in Cheb of Bischofsgrün / Weißenstadt. Er is dan geen sprake van een pretourmeeting. De prijs blijft dan hetzelfde als hierboven.

In geval u huurfietsen bestelt, geldt een toeslag van € 160 per groep bij start in Cheb of € 200 per groep bij start in Bischofsgrün / Weißenstadt. In dat geval is er een pretourmeeting in Cheb of Bischofsgrün / Weißenstadt.

 

Maatwerk – Fietsvakantie langs de Eger (Ohre) in Tsjechië

Naast onze standaard opties (zie Reisdetails en Prijzen & Data), kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

We hebben genoten van het fietsen in Tsjechië. Het land, de mensen en de goed georganiseerde fietstocht hebben hier zeker aan bijgedragen.

Mevr. Van Keulen

augustus 2021
Shopping Basket