Moldauroute van Praag naar Linz of Passau

Moldau fietsroute van Praag naar Linz of Pasau - Van Moldau naar Donau

Pittige, boeiende en afwisselende fietsreis

 • Soort reis: individuele fietsreis Tsjechië langs hotels en pensions
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: ca. 320, ca. 55 km per dag, veel klimmeters
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘

 • De handelsroute tussen Praag in Tsjechië en Linz in Oostenrijk is altijd een van de belangrijkste levensaders geweest van het Habsburgse Koningshuis. Het was dé handelsroute tussen de noordwaarts stromende rivier de Elbe en de zuidwaarts stromende Donau. In zes fietsdagen zakt u tijdens deze pittige, maar boeiende en afwisselende fietsreis langs deze handelsroute af naar het zuiden. Daarbij is de rivier de Moldau uw metgezel, die u steeds weer tegenkomt. Alvorens u op pad gaat, verkent u eerst de magische stad Praag. Tijdens uw fietsreis overnacht u o.a. in het schitterende middeleeuwse stadje Cesky Krumlov (na Praag de meest bezochte plaats in Tsjechië). Andere hoogtepunten zijn: vestingstad Tabor, bakermat van de Tsjechische reformatie van Jan Hus, de sprookjesachtige kastelen Hluboka en Rozmberk nad Vltavou en de stad Ceské Budejovice, waar u het beroemdste bier – het échte Budweiser Budvar kunt proeven. De tour eindigt – na een klim over het Sumava gebergte en een stukje langs het voormalige IJzeren Gordijn - in Linz in Oostenrijk, stad op de oever van de Donau en in 2009 culturele hoofdstad van Europa. Er is een variant mogelijk langs het Lipnomeer naar Passau.

De Moldauroute van Praag naar Linz of Passau

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 

De handelsroute van Praag naar Linz is altijd een van de belangrijkste levensaders geweest van het Habsburgse Koningshuis. De eerste spoorweg werd hier aangelegd, de wagons aanvankelijk nog door paarden getrokken! Het was dé handelsroute tussen de noordwaarts stromende rivier de Elbe en de zuidwaarts stromende Donau.

In 6 dagen toert u langs de Moldau van de hoofdstad Praag in Tsjechië naar de stad Linz aan de Donau in Oostenrijk. Daarbij overnacht u in beide steden. Praag vormde eeuwenlang de zetel van de Tsjechische vorstenhuizen en zal u overweldigen met zijn rijkdom aan beeldende kunst en architectuur uit alle tijdperken (de gehele binnenstad staat onder bescherming als UNESCO Wereld Erfgoed). Onderweg bezoekt u o.a. de UNESCO-stad Cesky Krumlov en de sprookjesachtige kastelen Rozmberk en Hluboka nad Vltavou. In Ceské Budejovice, kunt u het beroemdste bier – het échte Budweiser Budvar bier proeven. De tour eindigt in Linz in Oostenrijk, stad op de oever van de Donau. Beroemd zijn de “Ars electronica”, het Linzer Slot, de Mariendom en het jaarlijkse Brucknerfestival (gewijd aan de componist Anton Bruckner, die in een Ansfelden bij Linz geboren werd) om maar enkele highlights te noemen. En wat dacht u van een boottocht op de Donau als ultieme afsluiting van uw fietsreis?

TIP Praag – Passau: u kunt ook kiezen voor een andere variant waarbij u van Cesky Krumlov naar Passau aan de Donau fietst. Deze route gaat over Horni Plana (Lipnomeer) en Stozec (midden in de hoge Sumava). Mocht u deze variant graag willen fietsen, dan kunt u dit aangeven in de offerteaanvraag.
 

Dag 1 – Aankomst in Praag

U begint deze fietsreis in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben, dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Wat is inbegrepen”.

Overnachting in Praag

 

Dag 2 – Praag – Dobris

Afstand: ca. 50 km, klimmeters ca. 413 m

De eerste dag van uw fietsreis gaat u vanuit Praag naar de lieflijke vallei van de Berounka rivier en vervolgens naar de Brdy hooglanden. Deze vriendelijke beboste heuvels zijn even legendarisch als populair voor weekend trips en als trekkersgebied voor Pragenaren, die in hun vrije tijd terug willen naar de natuur en er hun eigen hutten voor de winter bouwen, paddenstoelen drogen (een typisch Tsjechische bezigheid onder vrienden), etc. De Brdy is ook een beschermd natuurgebied met vooral veel zeldzame plantensoorten, waaronder orchideeën, lelies, blauwe iris en bolrapunzel. Via de Brdy hills komt u in Dobříš, eens de zetel van de welgestelde Colloredo – Mannsfeld adellijke familie. Tegenwoordig is het een vredig en charmant stadje met een prachtig kasteel aan de rand van de hooglanden en daarmee een mooi contrast met het drukke en woelige stadsleven van Praag.

Overnachting in Dobris

 

Dag 3 – Dobris – Zvikovske Podhradi

Afstand: ca. 60 km, klimmeters 1133 m

Vandaag een behoorlijk pittige, maar ook prachtige fietsroute. U kunt genieten van het vredige en bijna onontdekte centrale deel van de Moldau-vallei en de omliggende gebieden. Het grootste deel van de dag fietst u over kleine b-weggetjes en ook deels buiten de bestaande fietsroutes.

Eerst baant u zich langzaam een weg naar de Moldau rivier zelf, waarbij prachtige vergezichten over het platteland u ten deel vallen. U bereikt de rivier op de grens tussen twee dammen: Kamýk en Orlík. Als u de machtige Orlík dam oversteekt, heeft u een adembenemend uitzicht. Vanaf daar verkent u de kleine gehuchtjes langs het stuwmeer. Sterk aanbevolen is een kleine omweg en bezoek aan het indrukwekkende Orlík kasteel op een van de rotsen boven het meer. Tenslotte komt u aan bij de samenvloeiing van de riviertjes Otava en Vltava (Moldau), waar u het belangwekkende, machtige koninklijke kasteel van Zvíkov kunt verkennen met zijn strategische ligging precies boven de samenvloeiing. Het is daarnaast leuk om daar de lokale microbrouwerij te bezoeken.

Overnachting in Zvikovske Podhradi

 

Dag 4 – Zvikovske Podhradi – Hluboka nad Vltavou

Afstand: ca. 69 km, klimmeters 1215 m

U fietst verder langs de prachtige rivieren Vltava / Moldau. De dag begint u vanaf de samenvloeïng van de Moldau met de Otava rivier. U kunt een omweg maken om de prachtige stad Písek met koninklijke allure te bezoeken. Písek is gelegen aan de rivier de Otava. Al sinds het jaar 800 werd in deze rivier goud gevonden.Werkelijk een bezichtiging waard is de vroeg-gotische Maria- Geboortekerk met zijn 74 m hoge toren. Ondanks de verschillende verbouwingen, zijn de fresco’s in  goed bewaard gebleven. Een van de andere, grote bezienswaardigheden van de stad is de stenen brug. Deze brug is de oudste nog bestaande stenen brug van het land! U stapt weer de fiets op en komt door het Nationaal Park Písecké hory, een oase van rust. De route brengt u naar Týn nad Vltavou, waar u een bezoek kunt brengen aan de middeleeuwse onderaardse tunnels. Al slingerend langs de rivier ziet u in de verte het sprookjesachtige kasteel Hluboká nad Vltavou verschijnen. Dit is een van de mooiste en bekendste kastelen van Tsjechië, dus zeker een bezoek waard.

Overnachting in Hluboka

Dag 5 – Hluboka – Cesky Krumlov

Afstand: ca. 40 km, klimmeters ca. 568 m

Direct na het ontbijt gaat u op weg voor een bezoek aan Ceske Budejovice, de stad van het wereldberoemde Budweiser Budvar bier, dat hier al volgens honderden jaren oude traditie gebrouwen wordt, en door de Amerikanen geïmiteerd is. Overigens prefereert de lokale bevolking het lokale merk Samson boven het bekendere Budvar (!). De stad is ook bekend vanwege het centrale vierkante plein van stad. Het behoort tot de grootste van het land. Na Ceske Budejovice fietst u langs de Moldau richting Cesky Krumlov. Onderweg brengt u een bezoek aan het klooster Zlata Koruna (“Gouden Kroon”), gelegen in een hoefijzervormige bocht van de Moldau en in de 13de eeuw een belangrijk geestelijk centrum van de macht. Het interieur is een bezoek waard! U eindigt de dag in Cesky Krumlov, de in een lus van de meanderende rivier de Moldau gelegen “Parel van de Renaissance” en waarschijnlijk voor u het hoogtepunt van deze hele reis. Meer dan 300 historische gebouwen rondom het Renaissance kasteel staan op de UNESCO lijst. Daarnaast is het ook een gezellige stad met diverse galerieën en musea (o.a. het Egon Schiele museum) en gezellige cafés, restaurants en winkeltjes.

Overnachting in Cesky Krumlov

 

Dag 6 – Cesky Krumlov – Vyšší Brod

Afstand: ca. 33 km, klimmeters ca. 941

U fietst u verder langs de Moldau richting Vyšší Brod. U kunt daarbij langs de rivier over de interlokale weg fietsen of over rustige zijwegen, maar dat betekent veel klimmen! Aangezien beide wegen elkaar vaak kruisen, kunt u ook gemakkelijke en moeilijke delen combineren. Onderweg komt u in Rozmberk nad Vltavou met zijn hoog op de rotsen gelegen kasteel. Uw eindbestemming van deze dag is Vyšší Brod, een stadje gedomineerd door haar klooster uit 1259. Vyšší Brod is ook uitgangspunt van kanotochten over de Moldau richting Cesky Krumlov.

Overnachting in Vyšší Brod

 

Dag 7 – Vyšší Brod – Linz

Afstand: ca. 73 km, klimmeters ca. 370 m

Vandaag gaan we door het Boheemse Woud (Sumava) langs de zgn. “dode zone”, het niemandsland waar voor de Wende het IJzeren Gordijn liep. Nadat we de hoger gelegen grens met Oostenrijk gepasseerd zijn, dalen we af door lieve plattelandsdorpjes met een prachtig panorama op de heuvels van het Mühlviertel voor ons. In Reichenau im Mühlkreis komen we op de Donauroute. U rijdt langs de rivier Gusen door Gallneukirchen en St. Georgen naar de Donau. Daarna is het nog 10 km fietsen naar Linz.

Overnachting in Linz (Oostenrijk)

 

Dag 8 – Einde van de fietsreis

Na het ontbijt, eindigt uw fietsreis.  U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

Voor diegenen die het fietsen na deze Moldau fietsroute nog niet moe zijn en verder willen of voor wie de Moldau fietsroute van Praag naar Linz slechts een onderdeel is van een grotere fietsreis, zijn er veel mogelijkheden. Linz aan de Donau is een knooppunt van veel routes, bijv.:

 • de Donauroute richting Wenen en Bratislava
 • de Donauroute richting Passau en Regensburg
 • de Eurovelo 7 verder in zuidelijke richting (Rome)
 • Ring 3 van het Fietsweb van de Europafietsers, dat via omwegen weer aansluiting geeft op verschillende andere routes terug naar Nederland.

Wat is inbegrepen – Moldauroute Praag – Linz/Passau

Inbegrepen

 • Persoonlijke pretourmeeting in Praag
 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte pensions en hotels
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Een gedetailleerde Nederlandstalige routebeschrijving met highlights
 • Met zorg door ons ontwikkelde kaarten van de route en kaarten van de belangrijkste steden
 • Uitgebreide Nederlandstalige toeristische informatie
 • GPX-bestanden voor uw GPS of mobiele telefoon
 • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning in Tsjechië (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
 • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

 

Extra opties

 • Bagagevervoer
 • Halfpension (exclusief Praag)
 • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
  • Goede, stevige trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1x zijtas
  • Gravel bike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een wielrenfiets en een mountainbike)
  • Elektrische fiets met een lage instap, die erg comfortabel fietst – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas
 • Transfer van vliegveld of treinstation Praag naar uw eerste hotel
 • Veilig parkeren van uw auto in bewaakte parkeergarage gedurende de fietsreis
 • Extra nachten in Praag, Linz/Passau of in de overnachtingsplaatsen onderweg
 • Transfer van Linz/Passau terug naar Praag
 • Begeleide introductie fietstour door Praag van 3 – 5 uur (dit is al jaren een succes!)
 • Overige wensen kunt u aan ons doorgeven en wij gaan voor u kijken naar de mogelijkheden (maatwerk)

 

Parkeren

U kunt uw auto gratis onbewaakt parkeren of bewaakt voor € 8,50 per dag in Praag.
 

Begeleide fietstocht door Praag

Blijft u een of enkele dagen in Praag, dan is er een hele leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids, en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels en Duits en u bent 3 – 5 uur onderweg (afhankelijk van uw mogelijkheden). U eindigt op een terrasje met een drankje met uw gids. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. Het is ook mogelijk een gezellige wandeling door de stad te maken, met gids. Daarbij wordt rustig aan gedaan en worden leuke tussendoortjes ingepland.

Moldauroute van Praag naar Linz/Passau, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 4 van 5

Dit is een bekende, interessante, maar ook de pittigste fietsroutes in Tsjechië die we aanbieden. U komt door verschillend terrein, vlak en bergachtig en de etappes zijn wat langer. Toch wordt deze tour al jaren door allerlei mensen met succes gefietst. Er komt een goede conditie bij kijken, maar u hoeft nu ook weer geen bergetapperijder te zijn.

Deze route volgt niet continu de rivier. Door de soms rotsachtige rivieroevers en de aanwezige stuwdammen loopt de route soms noodgedwongen door de omliggende heuvels. U fietst in feite stroomopwaarts langs de Moldau om voorbij Cesky Kumlov en Vyssi Brod over het Sumava bergland te klimmen tot aan de Oostenrijkse grens. Op dat punt passeert u de waterscheiding tussen Moldau/Elbe en Donau. Daarna daalt u geleidelijk af naar het Donau dal.

Op deze fietsvakantie komt u dus onderweg pittige stukken heuvelachtig terrein tegen, maar ook zult u op andere stukken lekker relaxed kunnen fietsen.  Een goede conditie is echter voor de Moldau fietsroute een voorwaarde. De route is daarom alleen geschikt voor ervaren toerfietsers.

Ervaringen van onze fietsers – Moldauroute Praag – Linz/Passau

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Praag – Linz
Algemeen oordeel: 5
“Mooie fietstour. Zeer interessant.”
Mevr. Crandal, juni 2019

Praag – Linz
Algemeen oordeel: 5
“Zeer positief: persoonlijk, met kennis van zaken (fietsen, routes en land). Heel fijn: een contactpersoon om op terug te kunnen vallen.”
Het reisverslag van dhr. Plankeel (Praag – Linz – Wenen)
Dhr. Plankeel, juli 2017

Praag – Passau
Algemeen oordeel:
“De reis is goed bevallen, het weer zat erg mee en de afwisseling in het landschap was aangenaam.”
Dhr. Pilon, juli 2017

Maatwerkreis – standplaats Cesky Krumlov
Algemeen oordeel: 5
“Persoonlijke benadering, wat wij als prettig ervaren hebben.”
Conny Janssen, juni 2013

Foto’s van onze fietsers – Moldauroute van Praag naar Linz/Passau

 

Foto’s met dank aan dhr. Plankeel

Maatwerk – fietsreis Praag – Linz/Passau

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2021 – Moldauroute van Praag naar Linz/Passau

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent