Fietsreis van Praag naar Regensburg en München

Fietsen langs eeuwenoude handelsroutes

Oude handelsroute van Praag naar Regensburg

Tijdens deze prachtige fietsreis van Praag naar Regensburg volgt u een van de oudste handelsroutes tussen het middeleeuwse koninkrijk Bohemen en het Heilige Roomse (ook wel Duitse) Rijk, een route die de majestueuze, oude steden Praag en Regensburg met elkaar verbond en nog verder doorliep helemaal naar München. Dat verklaart gelijk ook de ongewoon grote concentratie van koninklijke kastelen, historische steden en ruïnes langs de route. Het eerste stuk fietst u door het Nationaal Park Tsjechische Karst en passeert u het meest fotogenieke kasteel van Tsjechië Karlstejn.

Van Praag naar Plzen proeft u de historie en valt de route deels samen met de bekende pelgrimsroute Camino de Santiago de Compostela. Daarna duikt u de heuvels van het Boheemse Woud (Sumava) in en bezoekt u de Chodden, een volk met geheel eigen tradities. Via een stukje IJzeren Gordijn komt u in Duitsland aan. Terwijl u het Bayerische Wald achter u laat,  kunt u zeldzame vogelsoorten spotten op de wetlands langs de riviertjes de Cham en de Regen. En natuurlijk wacht daar aan het eind van uw fietsreis Regensburg, de middeleeuwse en voormalige hoofdstad van Bavaria, dat met maar liefst 1500 historische gebouwen op de UNESCO lijst van Werelderfgoed staat.

Verlenging naar München

Indien u voor de 10-daagse variant met verlenging naar München kiest, wordt de route zeker niet minder mooi. U passeert Kelheim met het klooster Weltenburg op een landtong in de Donau, alsook het schitterende universiteitsstadje Freising met zijn verrassende Mariendom. U fietst dit laatste deel niet steeds langs de rivieren, er zitten ook regelmatig klimmetjes in, maar de prachtige dalen van de kleine Abens en de wilde rivier de Isar mogen hier niet onvermeld blijven. Uw eindbestemming is de huidige  hoofdstad van Beieren, het bruisende München, van waar u op eigen gelegenheid huiswaarts keert.

Hoogtepunten van deze fietsreis

Foto's van deze fietsreis

Route van deze fietsreis

Van dag tot dag – Fietsreis van Praag naar Regensburg

Wij bieden van de fietsreis van Praag naar Regensburg drie varianten aan:
  • 7-daagse variant – hele weg fietsen
  • 8-daagse variant – hele weg fietsen met extra overnachting in Karlstejn
  • 10-daagse variant – als 7-daagse, maar met 3 fietsdagen verlenging naar München (zie onder het andere kopje)
Dag 1 – Aankomst Praag

U begint de fietsreis van Praag naar Regensburg in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben, dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Overnachting in Praag

Dag 2 – Praag – Karlstejn (overnachting alleen in de 8-daagse variant)

Afstand: ca. 40 km, 70 klimmeters

Let op: bij de 7-daagse variant fietst u vanaf Praag via Karlstejn door naar Žebrák / Hořovice (ca. 69 km). Samenvoeging dag 2 + 3.

De eerste fietsdag van de fietsreis van Praag naar Regensburg fietst u door een prachtig landschap langs de rivier de Moldau en Berounka richting kasteel Karlstejn, dat in de 14e eeuw diende als uitspanning voor de Tsjechische koningen en keizers, en tevens als onneembare vesting voor de Koninklijke kroonjuwelen. Deze etappe is er een van prachtig natuurschoon en van monumentale gebouwen.

Kasteel Karlstejn is een fotogeniek en pittoresk kasteel en een bijzonder populaire plek en hier is het dus tijd om de dorst te lessen of een souvenir te kopen. Voor degenen die nog energie over hebben, is er de wandeling naar de nabijgelegen overstroomde kalksteengroeven, die vanwege hun romantische karakter de namen Big en Little Amerika kregen!

Overnachting in Karlstejn

Dag 3 – Karlstejn – Zebrak / Horovice

Afstand: ca. 35 km, 196 of 300 klimmeters (2 opties)

De tweede (of derde) dag van de fietsreis van Praag naar Regensburg zult u een ontdekkingsreis maken door het natuurreservaat de Tsjechische Karst (Cesky Kras), met zijn prachtige door erosie gevormde rotsformaties en grotten. In de gemakkelijke optie fietst u langs de rivier Berounka met een prachtig uitzicht op de omliggende rotsformaties, naar uw lunchplaats, de oude koninklijke stad Beroun, met zijn goed bewaarde wallen en stadspoorten. In de uitdagende optie fietst u naar datzelfde Beroun, maar dan via de heuvels met mooie uitzichtspunten en via de Koněprusy druipsteengrotten (gedurende 400 miljoen jaar gevormde druipsteengrot formaties).

Bij de koninklijke stad Beroun komen beide opties weer samen. Voordat u op uw bestemming aankomt, wachten u nog twee indrukwekkende gotische gebouwen, het gotische kasteel Zebrak en de ruïne Tocnik, eens prestigieuze bouwwerken van de Tsjechische Koningen. De nabijgelegen stad Horovice met zijn barokke kasteel en kasteeltuinen is een mooie afsluiting van deze afwisselende dag van uw fietsreis van Praag naar Regensburg.

Overnachting in Zebrak of Horovice

Dag 4 – Zebrak / Horovice – Plzen

Afstand: ca. 62 km, 803 klimmeters

U fietst vandaag door de prachtige Brdy heuvels naar Dobřív. Onderweg komt u over een mooie stenen brug uit de 14e eeuw en fietst u langs een prachtig bewaard gebleven, unieke, 17e-eeuwse watermolen, de grootste in zijn soort in de Tsjechische Republiek! Verderop fietst u langs enkele mooie kastelen, waaronder het classicistische jachtkasteel Kozel, prachtig in harmonie met haar tuinen.

Dan komt u aan in Stary Plzen, beroemd vanwege de productie van champagne (!), maar ook vanwege Svaty Peter, een van de oudste gebouwen in het land!

U bent dan nog maar een paar kilometer verwijderd van het centrum van de Tsjechische bierbrouwersstad Plzen, waar ook het Nederlandse woord pils zijn oorsprong vindt. In Tsjechië is bier de nationale drank, en Pilsner Urquell is een wereldberoemd product en tevens een van de beste bieren geproduceerd in de Tsjechische Republiek. Een bezoek aan een van de lokale brouwerijen mag eigenlijk niemand die Tsjechië bezoekt, missen!

Overnachting in Plzen

Dag 5 – Plzen – Domažlice

Afstand: ca. 73 km, 580 klimmeters

Voordat u op de fiets stapt, raden we aan om het centrum van Pilsen te bezoeken. U kunt de hoogste kerktoren van Tsjechië beklimmen voor een prachtig uitzicht op de stad en het omringende platteland. Of u bezoekt de op twee na grootste synagoge ter wereld, gebouwd voor de 2000 Joodse inwoners van Plzen, die in WOII om zijn gekomen. Tegenwoordig is de synagoge gewijd aan de slachtoffers van de communistische repressie.

Terug op de fiets vervolgen we onze fietsreis van Praag naar Regensburg naar het zuiden om het monument voor de slachtoffers van het communisme te bezoeken. Daarna fietsen we langs de rivier de Radbuza, die ons een groot deel van vandaag zal begeleiden. We fietsen door een klein natuurreservaat naar de steden Dobřany en Chotěšov, de laatste met een monumentaal klooster. Peddelend langs de meanderende Radbuza belanden we in Horšovský Týn – een gezellig stadje met een kasteel, chateau en een prachtig plein. Vanaf hier moeten we alleen nog een pittige heuvel oversteken om op onze bestemming van de dag, Domažlice aan te komen. Domažlice is het centrum van een trots volk genaamd Chodové (Chodden) met hun eigen specifieke cultuur. Opgericht in de 13e eeuw diende Domažlice als een belangrijke koninklijke nederzetting en vandaag de dag belichaamt het een bloeiende Tsjechische stad. In de Middeleeuwen waren de lokale bewoners verantwoordelijk voor de grensverdediging en dus vrijgesteld van het werk op het land voor de aristocratie. Veel gebruiken en oude gewoonten markeren de cultuur hier, zoals het gebruik van doedelzakken in de muziek. Neem de tijd om het oude stadsplein te bewonderen met zijn imposante toren, of luister gewoon naar het lied van de nachtwacht!

Overnachting in Domažlice

Dag 6 – Domažlice – Roding

Afstand: ca. 55 km, 650 klimmeters

Na eerst nog een kilometer of 20 door de heuvels fietst u langs een stukje voormalig IJzeren Gordijn Duitsland in. U komt aan in de oude stad Fürth im Wald, stad van het jaarlijkse volksfeest van de “Drachenstich”. Het stadje heeft een prachtig bewaard gebleven stadhuis, dat tevens een uniek museum van klokken en draken herbergt. U fietst verder langs de rivier de Cham naar de gelijknamige historische stad Cham met haar prachtige Altstadt, fraaie kasteel en toegangspoort. Cham is gelegen op het punt waar de riviertjes de Regen en de Cham samenkomen. Het stroomgebied van deze beide riviertjes kenmerkt zich door talloze beschermde natuurgebieden en wetlands. Vanaf Cham is het nog een klein stukje langs de rivier de Regen naar uw bestemming van de dag: het oude stadje Roding, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 9de eeuw. Roding wordt ook wel „de Poort naar het Beierse Woud“  genoemd.

Overnachting in Roding

Dag 7 – Roding – Regensburg 

Afstand: ca. 62 km 

Op deze laatste dag van uw fietsreis van Praag naar Regensburg fietst u verder langs de rivier de Regen, een vriendelijk landschap met beschermde uiterwaarden. Deze zijn de thuishaven van tientallen soorten zeldzame vogels. Voordat u de bestemming van uw reis bereikt, zult u nog verschillende interessante plaatsen bezoeken. Deze streek kreeg de bijnaam “Schlossareal” vanwege de vele landhuizen, kastelen, kasteelruïnes en kloosters die hier overal te vinden zijn. Daaronder zijn vooral de oude kloosters Walderbach en Rheinbach bezienswaardig.

De eindbestemming van deze dag en tevens van deze fietsreis is de oude stad Regensburg! Meer dan 1.500 historische gebouwen liggen in het prachtige historische centrum van de stad, dat dan ook in zijn geheel is opgenomen op de UNESCO lijst van Werelderfgoed!

Overnachting in Regensburg.

Dag 8 – Einde van de fietsreis van Praag naar Regensburg

Na het ontbijt, eindigt uw fietsreis van Praag naar Regensburg. De laatste dag kunt u zelf nog besteden aan het ontdekken van de unieke stad Regensburg waarvan de geschiedenis 3000 jaar terug gaat! U vindt er sporen van de oude Kelten, de oude Romeinen, Germaanse stammen maar ook van de majestueuze keizers van het Heilige Roomse Rijk! U kunt de oudste stenen brug ten noorden van de Alpen bewonderen, het keizerlijk paleis of de dominant aanwezige kathedraal.

Van dag tot dag – Fietsreis van Praag naar München (via Regensburg)

Dag 1 – Aankomst Praag

U begint deze fietsreis in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben, dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Overnachting in Praag

Dag 2 – Praag – Žebrák / Hořovice

Afstand: ca. 69 km, 250 of 370 klimmeters

De eerste fietsdag fietst u door een prachtig landschap langs de rivier de Moldau en Berounka richting kasteel Karlstejn, dat in de 14e eeuw diende als uitspanning voor de Tsjechische koningen en keizers, en tevens als onneembare vesting voor de Koninklijke kroonjuwelen. Kasteel Karlstejn is een fotogeniek en pittoresk kasteel en een bijzonder populaire plek en hier is het dus tijd om de dorst te lessen of een souvenir te kopen. 

U vervolgt uw weg door het natuurreservaat de Tsjechische Karst (Cesky Kras), met zijn prachtige door erosie gevormde rotsformaties en grotten. In de gemakkelijke optie fietst u langs de rivier Berounka met een prachtig uitzicht op de omliggende rotsformaties, naar uw lunchplaats, de oude koninklijke stad Beroun, met zijn goed bewaarde wallen en stadspoorten. In de uitdagende optie fietst u naar datzelfde Beroun, maar dan via de heuvels met mooie uitzichtspunten en via de Koněprusy druipsteengrotten (gedurende 400 miljoen jaar gevormde druipsteengrot formaties).

Bij de koninklijke stad Beroun komen beide opties weer samen. Voordat u op uw bestemming aankomt, wachten u nog twee indrukwekkende gotische gebouwen, het gotische kasteel Zebrak en de ruïne Tocnik, eens prestigieuze bouwwerken van de Tsjechische Koningen. De nabijgelegen stad Horovice met zijn barokke kasteel en kasteeltuinen is een mooie afsluiting van deze afwisselende dag.

Overnachting in Zebrak of Horovice

Dag 3 – Zebrak / Horovice – Plzen

Afstand: ca. 62 km, 803 klimmeters

U fietst vandaag door de prachtige Brdy heuvels naar Dobřív. Onderweg komt u over een mooie stenen brug uit de 14e eeuw en fietst u langs een prachtig bewaard gebleven, unieke, 17e-eeuwse watermolen, de grootste in zijn soort in de Tsjechische Republiek! Verderop fietst u langs enkele mooie kastelen, waaronder het classicistische jachtkasteel Kozel, prachtig in harmonie met haar tuinen.

Dan komt u aan in Stary Plzen, beroemd vanwege de productie van champagne (!), maar ook vanwege Svaty Peter, een van de oudste gebouwen in het land!

U bent dan nog maar een paar kilometer verwijderd van het centrum van de Tsjechische bierbrouwersstad Plzen, waar ook het Nederlandse woord pils zijn oorsprong vindt. In Tsjechië is bier de nationale drank, en Pilsner Urquell is een wereldberoemd product en tevens een van de beste bieren geproduceerd in de Tsjechische Republiek. Een bezoek aan een van de lokale brouwerijen mag eigenlijk niemand die Tsjechië bezoekt, missen!

Overnachting in Plzen

Dag 4 – Plzen – Domažlice

Afstand: ca. 73 km, 580 klimmeters

Voordat u op de fiets stapt, raden we aan om het centrum van Pilsen te bezoeken. U kunt de hoogste kerktoren van Tsjechië beklimmen voor een prachtig uitzicht op de stad en het omringende platteland. Of u bezoekt de op twee na grootste synagoge ter wereld, gebouwd voor de 2000 Joodse inwoners van Plzen, die in WOII om zijn gekomen. Tegenwoordig is de synagoge gewijd aan de slachtoffers van de communistische repressie.

Terug op de fiets vervolgen we onze route naar het zuiden om het monument voor de slachtoffers van het communisme te bezoeken. Daarna fietsen we langs de rivier de Radbuza, die ons een groot deel van vandaag zal begeleiden. We fietsen door een klein natuurreservaat naar de steden Dobřany en Chotěšov, de laatste met een monumentaal klooster. Peddelend langs de meanderende Radbuza belanden we in Horšovský Týn – een gezellig stadje met een kasteel, chateau en een prachtig plein. Vanaf hier moeten we alleen nog een pittige heuvel oversteken om op onze bestemming van de dag, Domažlice aan te komen. Domažlice is het centrum van een trots volk genaamd Chodové (Chodden) met hun eigen specifieke cultuur. Opgericht in de 13e eeuw diende Domažlice als een belangrijke koninklijke nederzetting en vandaag de dag belichaamt het een bloeiende Tsjechische stad. In de Middeleeuwen waren de lokale bewoners verantwoordelijk voor de grensverdediging en dus vrijgesteld van het werk op het land voor de aristocratie. Veel gebruiken en oude gewoonten markeren de cultuur hier, zoals het gebruik van doedelzakken in de muziek. Neem de tijd om het oude stadsplein te bewonderen met zijn imposante toren, of luister gewoon naar het lied van de nachtwacht!

Overnachting in Domažlice

Dag 5 – Domažlice – Roding

Afstand: ca. 55 km, 650 klimmeters

Na eerst nog een kilometer of 20 door de heuvels fietst u langs een stukje voormalig IJzeren Gordijn Duitsland in. U komt aan in de oude stad Fürth im Wald, stad van het jaarlijkse volksfeest van de “Drachenstich”. Het stadje heeft een prachtig bewaard gebleven stadhuis, dat tevens een uniek museum van klokken en draken herbergt. U fietst verder langs de rivier de Cham naar de gelijknamige historische stad Cham met haar prachtige Altstadt, fraaie kasteel en toegangspoort. Cham is gelegen op het punt waar de riviertjes de Regen en de Cham samenkomen. Het stroomgebied van deze beide riviertjes kenmerkt zich door talloze beschermde natuurgebieden en wetlands. Vanaf Cham is het nog een klein stukje langs de rivier de Regen naar uw bestemming van de dag: het oude stadje Roding, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 9de eeuw. Roding wordt ook wel „de Poort naar het Beierse Woud“  genoemd.

Overnachting in Roding

Dag 6 – Roding – Regensburg 

Afstand: ca. 62 km 

Op deze laatste dag fietst u verder langs de rivier de Regen, een vriendelijk landschap met beschermde uiterwaarden. Deze zijn de thuishaven van tientallen soorten zeldzame vogels. Voordat u de bestemming van uw reis bereikt, zult u nog verschillende interessante plaatsen bezoeken. Deze streek kreeg de bijnaam “Schlossareal” vanwege de vele landhuizen, kastelen, kasteelruïnes en kloosters die hier overal te vinden zijn. Daaronder zijn vooral de oude kloosters Walderbach en Rheinbach bezienswaardig.

De eindbestemming van deze dag is de oude stad Regensburg! Meer dan 1.500 historische gebouwen liggen in het prachtige historische centrum van de stad, dat dan ook in zijn geheel is opgenomen op de UNESCO lijst van Werelderfgoed!

Overnachting in Regensburg.

Dag 7 – Regensburg – Bad Gögging

Afstand: ca. 60 km 

Het loont de moeite een extra nacht in Regensburg te boeken, deze unieke stad waarvan de geschiedenis 3000 jaar terug gaat! U vindt er sporen van de oude Kelten, de oude Romeinen, Germaanse stammen maar ook van de majestueuze keizers van het Heilige Roomse Rijk! U kunt de oudste stenen brug ten noorden van de Alpen bewonderen, het keizerlijk paleis of de dominant aanwezige kathedraal.

Indien u ervoor kiest om uw fietsreis voort te zetten naar München, wacht u wederom een mooie fietsdag langs de rivier, ditmaal langs de Duitse Donau! Minder bekend dan het gedeelte meer stroomafwaarts van Passau naar Wenen, maar niettemin met tal van prachtige plekken, zoals Bad Abbach, Kelheim met zijn majestueuze monumenten en het klooster in Weltenburg. Toch fietst u niet fulltime langs de Donau. U eindigt de dag in het kleine, gezellige stadje Bad Gögging, vlak bij de samenvloeiing van de Donau en de rivier de Abens.

Overnachting in Bad Gögging.

Dag 8: Bad Gögging – Freising

Afstand: 70 km

Gisteren heeft u de Donau al verlaten, vandaag fietst u voornamelijk door het Beierse platteland met de kleine rivier genaamd de Abens als uw mysterieuze gids. De route meandert door het land, u fietst door weelderige uiterwaarden en lichte bossen, bezoekt prachtige kastelen zoals Schloss Ratzenhofen met haar Biergarten, maar ook onverwachte, bijzondere architectonische juweeltjes zoals in Abensberg, waar op het terrein van de Kuchlbauer brouwerij een meesterwerk van Friedensreich Hundertwasser staat: de Kuchlbauer-Turm. Uiteindelijk belandt u aan de oevers van de natuurlijke rivier de Isar. U overnacht in Freising, het oudste stadje aan de Isar en tevens hart van Altbayern. Freising is bekend om zijn Domberg met de Mariendom, maar ook om de Weihenstephaner Berg met de Weihenstephaner tuinen en de oudste brouwerij ter wereld. Bezoek in ieder geval de even enorme als schitterende Mariendom en eindig de dag met een wandeling door de dromerige steegjes van deze oude universiteitsstad!

Overnachting in Freising.

Dag 9: Freissing – München

Afstand: 40 km

De laatste fietsdag is de Isar-dag. Deze natuurlijke, nog wilde rivier leidt u naar de bruisende Beierse hoofdstad München. De route is verrassend gemakkelijk en loopt over een mooi fietspad langs een volledig wilde rivieroever. Dan doemen plots de paleizen en villa’s van München op en de laatste kilometers fietst u door deze beroemde stad helemaal naar het stadscentrum. Eindig de dag op een van de vele Beierse terrassen met een bier of wijn en proost op het voltooien van uw fietsreis. Prosit!

Overnachting in München.

Dag 10: Einde van de fietsvakantie

Deze dag is van u. Verken de eens zo machtige hoofdstad van het duizenden jaren oude Beierse koninkrijk, neem een slok van een van de talloze lokale bieren of ontspan gewoon na deze lange, pittige fietsreis! Als u langer wilt blijven, aarzel dan niet om nachten bij te boeken!

 

Reisdetails – Fietsen van Praag naar Regensburg en München

Inbegrepen 

  • Persoonlijke pretourmeeting in Praag
  • Overnachtingen A-klasse: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels. Hotels liggen in de centra van plaatsen. 
  • Overnachtingen B-klasse: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels zoveel mogelijk in de centra van plaatsen. In Praag een hotel met een snelle verbinding naar het centrum of tegen meerprijs een 4* hotel in het historisch centrum. 
  • Verzorging op basis van logies en ontbijt
  • Bagagevervoer (indien geboekt)
  • Een Nederlandstalige routebeschrijving met kaartmateriaal
  • GPX-bestanden voor uw GPS of navigatieapp op uw mobiele telefoon
  • Uitgebreide Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning in Tsjechië (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties

  • Halfpension (excl. Praag en Regensburg/ München, al naar gelang uw laatste overnachting)
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij boekingen met bagagevervoer):
   • Trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1 x zijtas
   • Gravelbike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1 x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een racefiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1 x zijtas.
  • Transfer van vliegveld of treinstation Praag naar uw eerste hotel
  • Veilig parkeren van uw auto 
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen 
  • Autotransfer van Regensburg terug naar Praag
  • Let op: er is geen autotransfer terug van München naar Praag: er zijn immers goede treinverbindingen of vluchten naar Nederland/België.  
  • Begeleide introductie fietstour door Praag van 4,5 – 5 uur (dit is al jaren een succes!)

Parkeren

In Praag kunt u uw auto parkeren in de garage van onze lokale partner voor € 12 per dag (op aanvraag vanwege beperkte plekken, bij boeking reserveren). Andere optie is in een openbare parkeergarage voor ca. € 16 per dag of parkeerplaats bij het vliegveld aan de rand van Praag voor ca. € 5 per dag (transfer, taxi of per ov naar Praag terug). 

Hoe komt u er met het openbaar vervoer?

Er gaan vluchten naar Praag en terug, maar Praag is ook goed te bereiken per dagtrein en vanaf maart 2024 per European Sleeper (nachttrein vanuit o.a. Brussel,  Antwerpen, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Amersfoort, Deventer en Bad Bentheim). De European Sleeper heeft extra veel fietsberging (ca. 100 fietsen). Van harte aanbevolen!

Begeleide fietstocht door Praag

Blijft u één of enkele dagen in Praag, dan is er een leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Dit is een unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrondinformatie en leuke insider tips. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels (desgewenst Duits) en u bent ca. 4  – 5 uur onderweg. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. De tour eindigt op een terrasje met een drankje. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. 

Fietsen Praag – Regensburg – München, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 3 van 5

Deze prachtige fietsreis bestaat uit een combinatie van gemakkelijke en pittige dagen, waarbij er bij de pittige dagen behoorlijk geklommen moet worden. Het is geen fietsreis voor recreanten, maar een reis voor redelijk ervaren toerfietsers of mensen met een krachtige e-bike. De langste dagtochten zijn ca. 65 – 70 km en er komen een aantal heuvels in voor met flink wat klimmeters (per stuk). Als u in Nederland op vlak land flinke tochten kunt maken (ca. 100 km op een dag, met bagage en gedurende meerdere dagen), dan zult u genoeg conditie hebben om deze tocht te kunnen volbrengen met een normale toerfiets.

Een groot voordeel van deze tour is dat bijna langs het hele traject van Praag naar Regensburg ook een treinverbinding loopt, dus mocht de vermoeidheid u parten gaan spelen, dan kunt u vaak een etappe per trein bekorten!

Prijzen 2024 – Fietsreis Praag – Regensburg, eventueel met verlenging naar München

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 15.04 – 30.10

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Periode Hemelvaart en Pinksteren

Prijzen per persoon

7-daagse variant – fietsreis Praag – Regensburg (zonder overnachting Karlstejn)
  
Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 965

€ 745

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 865

€ 645

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen (p.p.)

-€ 35

-€ 35

Toeslag 1-pers. kamer

€ 239

€ 204

Toeslag alleenreizende

€ 160

€ 160

Toeslag halfpension (5 x HP, exclusief Praag)

€ 170

€ 130

Huur trekkingfiets

€ 89

€ 89

Huur gravel bike

€ 120

€ 120

Huur e-bike€ 150

€ 150

Extra dag huurfiets

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 15

€ 15

Extra dag e-bike onderweg

€ 20

€ 20

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

€ 55

€ 55

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

€ 70

€ 70

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

€ 50

€ 50

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

€ 60

€ 60

Bustransfer Regensburg – Praag (1 – 3 pers.), per groep (inclusief fiets)

€ 285

€ 285

Bustransfer Regensburg – Praag (4 – 8 pers.) prijs per groep (incl. fiets)

€ 375

€ 375

Treintickets Regensburg – Praag (toeslag fiets ca. € 10 per fiets)

€35

€35

Boekingskosten standaard, per boeking

€ 30

€ 30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

 
8-daagse variant – fietsreis Praag – Regensburg (met extra nacht Karlstejn)
  
Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 1050

€ 795

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 950

€ 695

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen (p.p.)

-€ 40

-€ 40

Toeslag 1-pers. kamer

€ 270

€ 230

Toeslag alleenreizende

€ 180

€ 180

Toeslag half pension (6 x HP, exclusief Praag)

€ 195

€ 155

Huur trekkingfiets

€ 99

€ 99

Huur gravel bike

€ 135

€ 135

Huur e-bike

€ 170

€ 170

Extra dag huurfiets

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 15

€ 15

Extra dag e-bike onderweg

€ 20

€ 20

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

€ 55

€ 55

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

€ 70

€ 70

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

€ 50

€ 50

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

€ 60

€ 60

Bustransfer Regensburg – Praag (1 – 3 pers.), per groep (incl. fiets)

€ 285

€ 285

Bustransfer Regensburg – Praag (4 – 8 pers.), per groep (incl. fiets)

€ 375

€ 375

Treintickets Regensburg – Praag (zonder en met fiets)

€30/€40

€30/€40

Boekingskosten standaard, per boeking

€ 30

€ 30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

 
10-daagse variant – fietsreis Praag – Regensburg – München
  
Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 1605

€ 1245

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 1455

€ 1095

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen (p.p.)

-€ 50

-€ 50

Toeslag 1-pers. kamer

€ 304

€ 279

Toeslag alleenreizende

€ 210

€ 210

Toeslag half pension (8 x, exclusief Praag)

€ 270

€ 230

Huur trekkingfiets

€ 135

€ 135

Huur gravel bike

€ 180

€ 180

Huur e-bike

€ 225

€ 225

Extra dag huurfiets

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 15

€ 15

Extra dag e-bike onderweg

€ 20

€ 20

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

€ 55

€ 55

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

€ 70

€ 70

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

€ 50

€ 50

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

€ 60

€ 60

Bustransfer München – Praag (zie onder Reisdetails)niet mogelijk

niet mogelijk

Boekingskosten standaard, per boeking

€ 30

€ 30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels. De hotels liggen in de centra van plaatsen.

Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels in de centra van plaatsen of op loopafstand van het centrum. In Praag een hotel met een goede verbinding naar het centrum of tegen meerprijs een 4* hotel in het historisch centrum.

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse hotel – 2-pers. kamer/ 1-pers. kamer 
Praag

€ 75 / € 119

€ 60 / € 99

Regensburg

€ 85 / € 145

€ 70 / € 125

München

€ 85 / € 155

€ 75 / € 130

Overige plaatsen

Op aanvraag

Op aanvraag

Prijzen City Bike Tour Praag

Unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrond informatie en leuke insider tips. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. Tijdens de tour is er onderweg tijd voor een drankje (inclusief). Duur van de tour: 4 – 5 uur. Prijs is voor 2 en 3 pers. € 70 p.p. (minimaal 2 pers.), 4 en 5 pers. € 55 p.p. , vanaf 6 pers. € 50 p.p.  De city bike tour wordt gegeven in het Engels of Duits (naar wens).

Ervaringen – Fietsreis Praag – Regensburg

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
“Mozaïek Reizen is een betrouwbare, flexibele reisorganisatie. Heeft op korte termijn een passend programma kunnen bieden.”
Mevr. Van de Geer, juli 2023

Algemeen oordeel: 4
“Voor herhaling vatbaar, fijne vakantie”
Eduard, juli 2020

Algemeen oordeel: 5
“Avontuurlijk / afwisselend. We hebben een heerlijke vakantie gehad.”
Dhr. Van Beurden, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Goed verzorgd. De etappes onderweg waren voor ons de hoogtepunten. Uitstekende routebeschrijvingen. Routes op niveau. In de hotels overal zeer vriendelijk en behulpzaam personeel! Hotels wisselen wel sterk wat betreft rust (marktplein).”
Mevr Ars, juli 2018

Algemeen oordeel: 5
“Plezierig, alles was geregeld. Pretourmeeting meer dan top: een 8!”
Familie Van den Berg, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Net als de vorige keer prima. Goed maatwerk in een korte tijd geleverd. Dank voor jullie inzet tijdens deze reis.”
Familie Bos, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Culturele en sportieve fietsreis. Ontdekking van het echte Tsjechië. Fietsroute in Bohemen en over het Regenfietspad in Duitsland.”
Mevr. Crandal, juli 2016

Algemeen oordeel: 5
“Persoonlijk en goede routes. 24-uurs achtervang en service ter plaatse meer dan top: een 6!”
Mevr. Van der Zwart, juli 2016

Algemeen oordeel: 5
“Plezierig, efficiënt”
Fam. Van den Berg, augustus 2014

Maatwerk – fietsen van Praag naar Regensburg

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Mozaïek Reizen is een betrouwbare, flexibele reisorganisatie. Heeft op korte termijn een passend programma kunnen bieden.

Mevr. Van der Geer

juli 2023
Shopping Basket