Fietsreis Praag – Regensburg

Fietsen langs eeuwenoude handelsroutes

Tijdens deze prachtige fietsreis Praag – Regensburg volgt u een van de oudste handelsroutes tussen het Tsjechische en het Duitse Rijk, een route die de majestueuze, middeleeuwse steden Praag en Regensburg met elkaar verbond en nog verder doorliep naar München. Dat verklaart gelijk ook de ongewoon grote concentratie van koninklijke kastelen, historische steden en ruïnes langs de route. Maar ook komt u door schitterende, onaangetaste natuurgebieden, waaronder de Tsjechische Karst (Český Kras) en het Boheemse Woud (Sumava).

Tot de hoogtepunten van deze fietsreis behoren het beroemde kasteel Karlstejn, de druipsteengrotten van Koneprusy en het Nationaal Park de Tsjechische Karst, het centrum van de bierbrouwerij Plzen (ja inderdaad, waar het woord pils vandaan komt!) en de stad Klatovy, centrum van de Chodský folklore en tradities. Maar het absolute hoogtepunt is de middeleeuwse en voormalige hoofdstad van Bavaria – Regensburg, dat met maar liefst 1500 historische gebouwen met recht op de UNESCO lijst van Werelderfgoed staat.

Hoogtepunten reis Praag - Regensburg

Foto's van deze fietsreis

Route van deze fietsreis

Van dag tot dag - Fietsreis Praag - Regensburg

Deze fietsreis wordt momenteel gewijzigd. Er komt o.a. de mogelijkheid om door te fietsen naar München! In de loop van januari volgt deze vernieuwde reis op onze website.
Wij bieden van de fietsreis Praag – Regensburg twee varianten aan:
  • 8-daagse variant - stukje per trein
  • 9-daagse variant - hele weg fietsen met extra overnachting in Domazlice
Dag 1 – Aankomst Praag

U begint deze fietsreis in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben, dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Overnachting in Praag

Dag 2 – Praag – Karlstejn

Afstand: ca. 40 km

De eerste fietsdag van de Praag – Regensburg tour fietst u door een prachtig landschap langs de rivier de Moldau en Berounka richting kasteel Karlstejn, dat in de 14e eeuw diende als uitspanning voor de Tsjechische koningen en keizers, en tevens als onneembare vesting voor de Koninklijke kroonjuwelen. Deze etappe is er een van prachtig natuurschoon en van monumentale gebouwen.

Kasteel Karlstejn is een fotogeniek en pittoresk kasteel en een bijzonder populaire plek en hier is het dus tijd om de dorst te lessen of een souvenir te kopen. Voor degenen die nog energie over hebben, is er de wandeling naar de nabijgelegen overstroomde kalksteengroeven, die vanwege hun romantische karakter de namen Big en Little Amerika kregen!

Overnachting in Karlstejn

Dag 3 – Karlstejn – Zebrak / Horovice

Afstand: ca. 35 km

De tweede dag van deze tour zult u een ontdekkingsreis maken door het natuurreservaat de Tsjechische Karst (Cesky Kras), met zijn prachtige door erosie gevormde rotsformaties en grotten. In de gemakkelijke optie fietst u langs de rivier Berounka met een prachtig uitzicht op de omliggende rotsformaties, naar uw lunchplaats, de oude koninklijke stad Beroun, met zijn goed bewaarde wallen en stadspoorten. In de uitdagende optie fietst u naar datzelfde Beroun, maar dan via de heuvels met mooie uitzichtspunten en via de Koněprusy druipsteengrotten (gedurende 400 miljoen jaar gevormde druipsteengrot formaties).

Bij de koninklijke stad Beroun komen beide opties weer samen. Voordat u op uw bestemming aankomt, wachten u nog twee indrukwekkende gotische gebouwen, het gotische kasteel Zebrak en de ruïne Tocnik, eens prestigieuze bouwwerken van de Tsjechische Koningen. De nabijgelegen stad Horovice met zijn barokke kasteel en kasteeltuinen is een mooie afsluiting van deze afwisselende dag.

Overnachting in Zebrak of Horovice

Dag 4 – Zebrak / Horovice – Plzen

Afstand: ca. 60 km

U fietst vandaag door de prachtige Brdy heuvels naar Dobřív. Onderweg komt u over een mooie stenen brug uit de 14e eeuw en fietst u langs een prachtig bewaard gebleven, unieke, 17e-eeuwse watermolen, de grootste in zijn soort in de Tsjechische Republiek! Verderop fietst u langs enkele mooie kastelen, waaronder het classicistische jachtkasteel Kozel, prachtig in harmonie met haar tuinen.

Dan komt u aan in Stary Plzen, beroemd vanwege de productie van champagne (!), maar ook vanwege Svaty Peter, een van de oudste gebouwen in het land!

U bent dan nog maar een paar kilometer verwijderd van het centrum van de Tsjechische bierbrouwersstad Plzen, waar ook het Nederlandse woord pils zijn oorsprong vindt. In Tsjechië is bier de nationale drank, en Pilsner Urquell is een wereldberoemd product en tevens een van de beste bieren geproduceerd in de Tsjechische Republiek. Een bezoek aan een van de lokale brouwerijen mag eigenlijk niemand die Tsjechië bezoekt, missen!

Overnachting in Plzen

Dag 5 – Plzen – Klatovy

Afstand: ca. 58 km

Voordat u vandaag weer op de fiets stapt en uit Plzen vertrekt, kunt u de hoogste kerktoren van Tsjechië beklimmen en een bezoek brengen aan de op twee na grootste synagoge ter wereld, gebouwd voor de 2000 Joodse inwoners van Plzen, die in WOII om zijn gekomen. Tegenwoordig is de synagoge gewijd aan de slachtoffers van de communistische repressie.

Daarna gaat u dan toch echt op de fiets zuidwaarts. Verder langs de bronrivier van de Berounka, de Radbuza op weg naar het beschermde stadsgezicht Dobrany. Na een aangename tocht door het hier prachtig glooiende landschap en voorbij de kastelen in Pteníně en Ježovy komt u bij een van de hoogtepunten van de reis van vandaag, het romantische waterkasteel Švihov. Vanaf Švihov fietst u over een rustig traject langs de rivier Úhlava naar uw bestemming van vandaag Klatovy, het trotse centrum van de Chodské bevolking (Chodden), met hun geheel eigen cultuur en folklore.

Overnachting in Klatovy

Dag 6 – Klatovy – Roding

Afstand: ca. 57 km (stuk per trein tot in Domazlice of tot in Furth im Wald)

Vandaag wacht u de langste en zwaarste etappe van uw fietsreis, u doorkruist namelijk het Boheemse Woud (Sumava). Voor diegenen die hier tegenop zien, hebben we een alternatief in de vorm van een stuk transfer per trein over het moeilijkste gedeelte (naar Domazlice of nog verder naar Furth im Wald) met vandaar nog een redelijk stuk fietsen naar Roding. Als u ervoor kiest om de hele route per fiets af te leggen, fiets dan stroomopwaarts met de rivier Úhlava mee naar het neogotische kasteel in Bezděkov. U blijft klimmen naar het barokke kasteel in Běhařov en vervolgens naar het hoogste punt van de hele route: Orlovické Hory (719 m). Van hieruit volgt een lange afdaling naar het dorp Všeruby, uw laatste stop in de Tsjechische Republiek.

Over de grens met Duitsland wacht de oude stad Furth im Wald op u, met een prachtig bewaard gebleven stadhuis, tevens uniek museum van klokken en draken. U fietst verder naar Cham met haar oude plein, haar kasteel en mooie toegangspoort. Cham is gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren de Regen en de Cham. Vandaar is het nog een klein stukje naar uw bestemming van de dag: het oude stadje Roding, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 9de eeuw. Roding wordt ook wel „de Poort naar het Beierse Woud“  genoemd.

Overnachting Roding

TIP: u kunt i.p.v. de treinrit een tussennacht in Domazlice boeken. Domazlice is een leuk stadje en het centrum van de Chodsko region, met een geheel eigen folklore. U fietst dan een pittige, maar schitterende etappe door de Sumava heuvels naar Domazlice (ca. 40 km), waarbij u onderweg ook een stuk langs het IJzeren Gordijn komt. De volgende dag fietst u verder naar Roding (ca. 57 km).

Dag 7 – Roding – Regensburg

Afstand: ca. 60 km

Op deze laatste dag fietst u verder langs de rivier de Regen, een vriendelijk landschap met beschermde uiterwaarden. Deze zijn de thuishaven van tientallen soorten zeldzame vogels. Voordat u de bestemming van uw reis bereikt, zult u nog verschillende interessante plaatsen bezoeken, waaronder de oude kloosters Walderbach en Rheinbach. Deze streek kreeg de bijnaam “Schlossareal” dankzij de vele burchtruïnes die hier overal te vinden zijn.

De eindbestemming van deze fietsreis is de oude stad Regensburg! Meer dan 1.500 historische gebouwen liggen in het prachtige historische centrum van de stad, dat dan ook in zijn geheel is opgenomen op de UNESCO lijst van Werelderfgoed!

Overnachting in Regensburg

Dag 8 – Einde van de fietsvakantie

Na het ontbijt, eindigt uw fietsreis. De laatste dag kunt u zelf nog besteden aan het ontdekken van de unieke stad Regensburg waarvan de straten getuigen van een geschiedenis van meer dan 3000 jaar! U vindt er sporen van de oude Kelten, de oude Romeinen, Germaanse stammen maar ook van de majestueuze keizers van het Heilige Roomse Rijk! U kunt de oudste stenen brug ten noorden van de Alpen bewonderen, het keizerlijk paleis of de dominant aanwezige kathedraal.

Reisdetails – Fietsen Praag – Regensburg

Inbegrepen 

  • Persoonlijke pretourmeeting in Praag
  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels (A-klasse) of 3* hotels en persoonlijke pensions (B-klasse)
  • Verzorging op basis van logies en ontbijt
  • Bagagevervoer (indien geboekt)
  • Een Nederlandstalige routebeschrijving met highlights
  • Met zorg door ons ontwikkelde kaarten van de route en kaarten van de belangrijkste steden
  • GPX-bestanden voor uw GPS of mobiele telefoon
  • Uitgebreide Nederlandstalige toeristische informatie
  • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning in Tsjechië (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties

  • Halfpension (excl. Praag en Regensburg)
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
   • Goede, stevige trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1x zijtas
   • Gravel bike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een wielrenfiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap, die erg comfortabel fietst – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas
  • Transfer van vliegveld of treinstation Praag naar uw eerste hotel
  • Veilig parkeren van uw auto in bewaakte parkeergarage gedurende de fietsreis
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen 
  • Transfer van Regensburg terug naar Praag
  • Begeleide introductie fietstour door Praag van 3 – 5 uur (dit is al jaren een succes!)
  • Overige wensen kunt u aan ons doorgeven en wij gaan voor u kijken naar de mogelijkheden

Parkeren

U kunt uw auto gratis onbewaakt parkeren of bewaakt voor ca. € 10 per dag in Praag.

Begeleide fietstocht door Praag

Blijft u één of enkele dagen in Praag, dan is er een leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Dit is een unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrondinformatie en leuke insider tips. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels (desgewenst Duits) en u bent ca. 3,5 – 4 uur onderweg. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. De tour eindigt op een terrasje met een drankje en hapje. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. 

Fietsen Praag – Regensburg, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 3 van 5

Deze fietsreis is een combinatie tussen makkelijke en pittige dagen, waarbij er bij de pittige dagen behoorlijk geklommen moet worden. Het is een reis voor redelijk ervaren toerfietsers of mensen met een krachtige e-bike. De langste dagtochten zijn ca. 65 – 70 km en er komen een aantal heuvels in voor met ca. 150 meter te klimmen (per stuk). Als u in Nederland op vlak land flinke tochten kunt maken (ca. 100 km op een dag, met bagage en gedurende meerdere dagen), dan zult u genoeg conditie hebben om deze tocht te kunnen volbrengen met een normale toerfiets.

Een groot voordeel van deze tour is dat bijna langs het hele traject ook een treinverbinding loopt, dus mocht de vermoeidheid u parten gaan spelen, dan kunt u altijd de etappe per trein bekorten!

Ervaringen – Fietsreis Praag - Regensburg

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
“Voor herhaling vatbaar, fijne vakantie"
Eduard, juli 2020

Algemeen oordeel: 5
“Avontuurlijk / afwisselend. We hebben een heerlijke vakantie gehad.”
Dhr. Van Beurden, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Goed verzorgd. De etappes onderweg waren voor ons de hoogtepunten. Uitstekende routebeschrijvingen. Routes op niveau. In de hotels overal zeer vriendelijk en behulpzaam personeel! Hotels wisselen wel sterk wat betreft rust (marktplein).”
Mevr Ars, juli 2018

Algemeen oordeel: 5
“Plezierig, alles was geregeld. Pretourmeeting meer dan top: een 8!”
Familie Van den Berg, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Net als de vorige keer prima. Goed maatwerk in een korte tijd geleverd. Dank voor jullie inzet tijdens deze reis.”
Familie Bos, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Culturele en sportieve fietsreis. Ontdekking van het echte Tsjechië. Fietsroute in Bohemen en over het Regenfietspad in Duitsland.”
Mevr. Crandal, juli 2016

Algemeen oordeel: 5
“Persoonlijk en goede routes. 24-uurs achtervang en service ter plaatse meer dan top: een 6!”
Mevr. Van der Zwart, juli 2016

Algemeen oordeel: 5
“Plezierig, efficiënt”
Fam. Van den Berg, augustus 2014

Prijzen – Fietsreis Praag - Regensburg

Deze fietsreis wordt momenteel gewijzigd. Er komt o.a. de mogelijkheid om door te fietsen naar München! In de loop van januari volgt deze vernieuwde reis op onze website.

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.05 – 30.09

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Begin mei: 01.05 – 07.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren: 25.05 – 06.06

Prijzen per persoon

8-daagse variant - fietsreis Praag - Regensburg
  
Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

 

 

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

 

 

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen

 

 

Toeslag 1-pers. kamer

 

 

Toeslag alleenreizende

 

 

Toeslag halfpension (exclusief Praag en Regensburg)

 

 

Huur trekkingfiets

 

 

Huur gravel bike

 

 

Huur e-bike 

 

Extra dag huurfiets

 

 

Extra dag gravel bike onderweg

 

 

Extra dag e-bike onderweg

 

 

Transfer vliegveld / station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

 

 

Transfer vliegveld / station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

 

 

Bustransfer Regensburg – Praag i.g.v. huurfietsen (1 – 2 pers.), prijs p.p.

 

 

Bustransfer Regensburg – Praag i.g.v. huurfietsen (3 pers. of meer), prijs p.p.

 

 

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

 
9-daagse variant - fietsreis Praag - Regensburg
  
Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

 

 

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

 

 

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen

 

 

Toeslag 1-pers. kamer

 

 

Toeslag alleenreizende

 

 

Toeslag half pension (exclusief Praag)

 

 

Huur trekkingfiets

 

 

Huur gravel bike

 

 

Huur e-bike

 

 

Extra dag huurfiets

 

 

Extra dag gravel bike onderweg

 

 

Extra dag e-bike onderweg

 

 

Transfer vliegveld / station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

 

 

Transfer vliegveld / station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

 

 

Bustransfer Regensburg – Praag i.g.v. huurfietsen (1 – 2 pers.), prijs p.p.

 

 

Bustransfer Regensburg – Praag i.g.v. huurfietsen (3 pers. of meer), prijs p.p.

 

 

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels (in kleinere plaatsen best available in town)

Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse hotel - 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse hotel - 2-pers. kamer/ 1-pers. kamer 
Praag

 

 

Regensburg

 

 

Overige plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Prijzen City Bike Tour Praag

Unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrond informatie en leuke insider tips. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. Tijdens de tour is er onderweg tijd voor een drankje en een hapje (inclusief). Duur van de tour: 3,5 – 4 uur. Prijs is € 180 (1-4 personen). Vanaf de 5e persoon wordt er € 45 p.p. extra gerekend. Heeft u een huurfiets nodig, dan kost het niets extra. Indien u een e-bike wilt huren, betaalt u € 10 p.p. extra.

Maatwerk – fietsen van Praag naar Regensburg

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Voor herhaling vatbaar, fijne vakantie.

Eduard

juli 2020
Shopping Basket