Fietsreis van Praag naar Regensburg

Fietsen langs eeuwenoude handelsroutes

Tijdens deze prachtige fietsreis van Praag naar Regensburg volgt u een van de oudste handelsroutes tussen het Tsjechische en het Duitse Rijk, een route die de majestueuze, middeleeuwse steden Praag en Regensburg met elkaar verbond en nog verder doorliep naar München. Dat verklaart gelijk ook de ongewoon grote concentratie van koninklijke kastelen, historische steden en ruïnes langs de route. Maar ook komt u door schitterende, onaangetaste natuurgebieden, waaronder de Tsjechische Karst (Český Kras) en het Boheemse Woud (Sumava). In Duitsland zijn er prachtige beschermde wetlands langs de rivier de Regen met zeldzame vogelsoorten. 

Tot de culturele hoogtepunten van de fietsreis van Praag naar Regensburg behoren het beroemde kasteel Karlstejn, de druipsteengrotten van Koneprusy en het Nationaal Park de Tsjechische Karst, het centrum van de bierbrouwerij Plzen (ja inderdaad, waar het woord pils vandaan komt!) en de stad Klatovy, centrum van de Chodský folklore en tradities. Maar het absolute hoogtepunt is de middeleeuwse en voormalige hoofdstad van Bavaria – Regensburg, dat met maar liefst 1500 historische gebouwen met glans op de UNESCO lijst van Werelderfgoed staat.

Hoogtepunten van Praag naar Regensburg

Foto's van deze fietsreis

Route van deze fietsreis

Van dag tot dag - Fietsreis van Praag naar Regensburg

Wij bieden van de fietsreis van Praag naar Regensburg twee varianten aan:
  • 7-daagse variant - stukje per trein van Klatovy naar Domazlice
  • 9-daagse variant - hele weg fietsen met extra overnachting in Domazlice en in Karlstejn
Dag 1 – Aankomst Praag

U begint deze fietsreis in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben, dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Overnachting in Praag

Dag 2 – Praag – Karlstejn (overnachting alleen in de 9-daagse variant)

Afstand: ca. 40 km

Let op: bij de 7-daagse variant fietst u vanaf Praag via Karlstejn door naar Žebrák / Hořovice (ca. 69 km). Samenvoeging dag 2 + 3.

De eerste fietsdag van de Praag – Regensburg tour fietst u door een prachtig landschap langs de rivier de Moldau en Berounka richting kasteel Karlstejn, dat in de 14e eeuw diende als uitspanning voor de Tsjechische koningen en keizers, en tevens als onneembare vesting voor de Koninklijke kroonjuwelen. Deze etappe is er een van prachtig natuurschoon en van monumentale gebouwen.

Kasteel Karlstejn is een fotogeniek en pittoresk kasteel en een bijzonder populaire plek en hier is het dus tijd om de dorst te lessen of een souvenir te kopen. Voor degenen die nog energie over hebben, is er de wandeling naar de nabijgelegen overstroomde kalksteengroeven, die vanwege hun romantische karakter de namen Big en Little Amerika kregen!

Overnachting in Karlstejn

Dag 3 – Karlstejn – Zebrak / Horovice

Afstand: ca. 35 km

De tweede dag van deze tour zult u een ontdekkingsreis maken door het natuurreservaat de Tsjechische Karst (Cesky Kras), met zijn prachtige door erosie gevormde rotsformaties en grotten. In de gemakkelijke optie fietst u langs de rivier Berounka met een prachtig uitzicht op de omliggende rotsformaties, naar uw lunchplaats, de oude koninklijke stad Beroun, met zijn goed bewaarde wallen en stadspoorten. In de uitdagende optie fietst u naar datzelfde Beroun, maar dan via de heuvels met mooie uitzichtspunten en via de Koněprusy druipsteengrotten (gedurende 400 miljoen jaar gevormde druipsteengrot formaties).

Bij de koninklijke stad Beroun komen beide opties weer samen. Voordat u op uw bestemming aankomt, wachten u nog twee indrukwekkende gotische gebouwen, het gotische kasteel Zebrak en de ruïne Tocnik, eens prestigieuze bouwwerken van de Tsjechische Koningen. De nabijgelegen stad Horovice met zijn barokke kasteel en kasteeltuinen is een mooie afsluiting van deze afwisselende dag.

Overnachting in Zebrak of Horovice

Dag 4 – Zebrak / Horovice – Plzen

Afstand: ca. 60 km

U fietst vandaag door de prachtige Brdy heuvels naar Dobřív. Onderweg komt u over een mooie stenen brug uit de 14e eeuw en fietst u langs een prachtig bewaard gebleven, unieke, 17e-eeuwse watermolen, de grootste in zijn soort in de Tsjechische Republiek! Verderop fietst u langs enkele mooie kastelen, waaronder het classicistische jachtkasteel Kozel, prachtig in harmonie met haar tuinen.

Dan komt u aan in Stary Plzen, beroemd vanwege de productie van champagne (!), maar ook vanwege Svaty Peter, een van de oudste gebouwen in het land!

U bent dan nog maar een paar kilometer verwijderd van het centrum van de Tsjechische bierbrouwersstad Plzen, waar ook het Nederlandse woord pils zijn oorsprong vindt. In Tsjechië is bier de nationale drank, en Pilsner Urquell is een wereldberoemd product en tevens een van de beste bieren geproduceerd in de Tsjechische Republiek. Een bezoek aan een van de lokale brouwerijen mag eigenlijk niemand die Tsjechië bezoekt, missen!

Overnachting in Plzen

Dag 5 – Plzen – Klatovy

Afstand: ca. 58 km

Voordat u vandaag weer op de fiets stapt en uit Plzen vertrekt, kunt u de hoogste kerktoren van Tsjechië beklimmen en een bezoek brengen aan de op twee na grootste synagoge ter wereld, gebouwd voor de 2000 Joodse inwoners van Plzen, die in WOII om zijn gekomen. Tegenwoordig is de synagoge gewijd aan de slachtoffers van de communistische repressie.

Daarna gaat u dan toch echt op de fiets zuidwaarts. Verder langs de bronrivier van de Berounka, de Radbuza op weg naar het beschermde stadsgezicht Dobrany. Na een aangename tocht door het hier prachtig glooiende landschap en voorbij de kastelen in Pteníně en Ježovy komt u bij een van de hoogtepunten van de reis van vandaag, het romantische waterkasteel Švihov. Vanaf Švihov fietst u over een rustig traject langs de rivier Úhlava naar uw bestemming van vandaag Klatovy, het trotse centrum van de Chodské bevolking (Chodden), met hun geheel eigen cultuur en folklore.

Overnachting in Klatovy

Dag 6 – Klatovy – Domažlice (overnachting alleen in de 9-daagse variant)

Afstand: ca. 40 km

(Let op: bij de 7-daagse variant slaat u deze etappe over en neemt u in de ochtend vanaf Klatovy de trein naar Domažlice en fietst u vanaf daar verder naar Roding (zie dag 7).

Vandaag begint u aan het meest uitdagende deel van deze reis: het doorkruisen van het bergachtige Boheemse Woud (Sumava). U fietst een pittige, maar schitterende etappe door de Sumava heuvels naar Domažlice (ca. 40 km), waarbij u onderweg ook een stuk langs het IJzeren Gordijn komt. Domažlice is een interessant stadje en met Klatovy het centrum van de Chodsko region, met een geheel eigen, eeuwenoude folklore. U moet niet verbaasd opkijken als u hier iemand op een doedelzak hoort spelen!

Voor diegenen die tegen de heuvels op zien, hebben we een alternatief in de vorm van transfer per trein tot aan Domažlice. U kunt dan een rustdag inplannen en dit bijzondere plaatsje verkennen.

Overnachting in Domažlice 

Dag 7 – Domažlice - Roding 

Afstand: ca. 57 km 

Vanaf Domažlice is het nog een redelijk stuk fietsen naar Roding. Na eerst nog een kilometer of 20 door de heuvels fietst u langs een stukje voormalig IJzeren Gordijn Duitsland in. U komt aan in de oude stad Furth im Wald, stad van het jaarlijkse volksfeest van de "Drachenstich". Het stadje heeft een prachtig bewaard gebleven stadhuis, dat tevens een uniek museum van klokken en draken herbergt. Langs het riviertje Cham fietst u naar haar samenvloeiing met de Regen. Het stroomgebied van deze riviertjes kenmerkt zich door talloze beschermde natuurgebieden en wetlands, waar zeldzame vogels broeden. Op het punt waar de Cham en Regen samenkomen, ligt de stad Cham met een prachtige Altstadt, een kasteel en fraaie toegangspoort. Vanaf Cham is het nog een klein stukje langs de rivier de Regen naar uw bestemming van de dag: het oude stadje Roding, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 9de eeuw. Roding wordt ook wel „de Poort naar het Beierse Woud“  genoemd.

Overnachting in Roding

Dag 8 – Roding – Regensburg

Afstand: ca. 60 km

Op deze laatste dag fietst u verder langs de rivier de Regen, een vriendelijk landschap met beschermde uiterwaarden. Ook deze zijn de thuishaven van tientallen soorten zeldzame vogels. Voordat u de bestemming van uw reis bereikt, zult u nog verschillende interessante plaatsen bezoeken, waaronder de oude kloosters Walderbach en Rheinbach. Deze streek kreeg de bijnaam “Schlossareal” dankzij de vele burchtruïnes die hier overal te vinden zijn.

De eindbestemming van deze fietsreis is de oude stad Regensburg! Meer dan 1.500 historische gebouwen liggen in het prachtige historische centrum van de stad, dat dan ook in zijn geheel is opgenomen op de UNESCO lijst van Werelderfgoed!

Overnachting in Regensburg

Dag 9 – Einde van de fietsvakantie

Na het ontbijt, eindigt uw fietsreis. De laatste dag kunt u zelf nog besteden aan het ontdekken van de unieke stad Regensburg waarvan de straten getuigen van een geschiedenis van meer dan 3000 jaar! U vindt er sporen van de oude Kelten, de oude Romeinen, Germaanse stammen maar ook van de majestueuze keizers van het Heilige Roomse Rijk! U kunt de oudste stenen brug ten noorden van de Alpen bewonderen, het keizerlijk paleis of de dominant aanwezige kathedraal.

Reisdetails – Fietsen van Praag naar Regensburg

Inbegrepen 

  • Persoonlijke pretourmeeting in Praag
  • Overnachtingen A-klasse: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels, in de 3*+ hotels krijgt u een upgrade kamer. Hotels liggen in de centra van plaatsen. 
  • Overnachtingen B-klasse: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels in de centra van plaatsen. In Praag een hotel met een snelle verbinding naar het centrum of tegen meerprijs een hotel in het historisch centrum. 
  • Verzorging op basis van logies en ontbijt
  • Bagagevervoer (indien geboekt)
  • Een Nederlandstalige routebeschrijving met kaartmateriaal
  • GPX-bestanden voor uw GPS of navigatieapp op uw mobiele telefoon
  • Uitgebreide Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning in Tsjechië (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties

  • Halfpension (excl. Praag en Regensburg)
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
   • Trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen - incl. fietshelm, stuurtas en 1 x zijtas
   • Gravelbike - incl. fietshelm, kaartenhouder en 1 x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een racefiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap - incl. fietshelm, kaartenhouder en 1 x zijtas.
  • Transfer van vliegveld of treinstation Praag naar uw eerste hotel
  • Veilig parkeren van uw auto 
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen 
  • Transfer van Regensburg terug naar Praag
  • Treintickets Klatovy - Domažlice 
  • Begeleide introductie fietstour door Praag van 4,5 – 5 uur (dit is al jaren een succes!)

Parkeren

In Praag kunt u uw auto parkeren in de garage van onze lokale partner voor € 10 per dag (op aanvraag vanwege beperkte plekken, bij boeking reserveren), onze lokale partner brengt u daarna gratis terug naar uw hotel in Praag. Andere optie is in een openbare parkeergarage voor ca. € 12 per dag of op een P+R parkeerplaats aan de rand van Praag voor ca. € 5 per dag. 

Hoe komt u er met het openbaar vervoer?

Er gaan vluchten naar Praag en terug, maar Praag is ook goed te bereiken per dagtrein. Vanuit klimaatoogpunt is de trein de beste optie.

Begeleide fietstocht door Praag

Blijft u één of enkele dagen in Praag, dan is er een leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Dit is een unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrondinformatie en leuke insider tips. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels (desgewenst Duits) en u bent ca. 4  - 5 uur onderweg. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. De tour eindigt op een terrasje met een drankje en hapje. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. 

Fietsen Praag – Regensburg, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 3 van 5

Deze fietsreis is een combinatie tussen makkelijke en pittige dagen, waarbij er bij de pittige dagen behoorlijk geklommen moet worden. Het is een reis voor redelijk ervaren toerfietsers of mensen met een krachtige e-bike. De langste dagtochten zijn ca. 65 – 70 km en er komen een aantal heuvels in voor met ca. 150 meter te klimmen (per stuk). Als u in Nederland op vlak land flinke tochten kunt maken (ca. 100 km op een dag, met bagage en gedurende meerdere dagen), dan zult u genoeg conditie hebben om deze tocht te kunnen volbrengen met een normale toerfiets.

Een groot voordeel van deze tour is dat bijna langs het hele traject ook een treinverbinding loopt, dus mocht de vermoeidheid u parten gaan spelen, dan kunt u altijd de etappe per trein bekorten!

Ervaringen – Fietsreis Praag - Regensburg

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
“Mozaïek Reizen is een betrouwbare, flexibele reisorganisatie. Heeft op korte termijn een passend programma kunnen bieden."
Mevr. Van de Geer, juli 2023

Algemeen oordeel: 4
“Voor herhaling vatbaar, fijne vakantie"
Eduard, juli 2020

Algemeen oordeel: 5
“Avontuurlijk / afwisselend. We hebben een heerlijke vakantie gehad.”
Dhr. Van Beurden, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Goed verzorgd. De etappes onderweg waren voor ons de hoogtepunten. Uitstekende routebeschrijvingen. Routes op niveau. In de hotels overal zeer vriendelijk en behulpzaam personeel! Hotels wisselen wel sterk wat betreft rust (marktplein).”
Mevr Ars, juli 2018

Algemeen oordeel: 5
“Plezierig, alles was geregeld. Pretourmeeting meer dan top: een 8!”
Familie Van den Berg, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Net als de vorige keer prima. Goed maatwerk in een korte tijd geleverd. Dank voor jullie inzet tijdens deze reis.”
Familie Bos, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Culturele en sportieve fietsreis. Ontdekking van het echte Tsjechië. Fietsroute in Bohemen en over het Regenfietspad in Duitsland.”
Mevr. Crandal, juli 2016

Algemeen oordeel: 5
“Persoonlijk en goede routes. 24-uurs achtervang en service ter plaatse meer dan top: een 6!”
Mevr. Van der Zwart, juli 2016

Algemeen oordeel: 5
“Plezierig, efficiënt”
Fam. Van den Berg, augustus 2014

Zodra de prijzen voor seizoen 2024 bekend zijn, worden ze hier gepubliceerd.

Prijzen 2023 – Fietsreis van Praag naar Regensburg

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 15.04 – 30.10

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Begin mei: 01.05 – 07.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren

Prijzen per persoon

7-daagse variant - fietsreis Praag - Regensburg
  
Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 920

€ 699

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 820

€ 599

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen

-€ 40

-€ 40

Toeslag 1-pers. kamer

€ 234

€ 204

Toeslag alleenreizende

€ 160

€ 160

Toeslag halfpension (exclusief Praag en Regensburg)

€ 132

€ 99

Huur trekkingfiets

€ 99

€ 99

Huur gravel bike

€ 125

€ 125

Huur e-bike€ 185

€ 185

Extra dag huurfiets

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 13

€ 13

Extra dag e-bike onderweg

€ 20

€ 20

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

€ 38

€ 38

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

€ 48

€ 48

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

€ 33

€ 33

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

€ 38

€ 38

Bustransfer Regensburg – Praag (1 – 3 pers.), per groep (inclusief fiets)

€ 250

€ 250

Bustransfer Regensburg – Praag (4 - 8 pers.) prijs per groep (incl. fiets)

€ 300

€ 300

Treintickets Regensburg – Praag (zonder en met fiets)

€30/€40

€30/€40

Treintickets voor het stuk Klatovy - Domažlice

€ 12

€ 12

Boekingskosten standaard, per boeking

€ 30

€ 30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

 
9-daagse variant - fietsreis Praag - Regensburg
  
Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 1020

€ 769

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 920

€ 669

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen

-€ 45

-€ 45

Toeslag 1-pers. kamer

€ 294

€ 264

Toeslag alleenreizende

€ 110

€ 110

Toeslag half pension (exclusief Praag)

€ 174

€ 133

Huur trekkingfiets

€ 99

€ 99

Huur gravel bike

€ 160

€ 160

Huur e-bike

€ 199

€ 199

Extra dag huurfiets

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 13

€ 13

Extra dag e-bike onderweg

€ 20

€ 20

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

€ 38

€ 38

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

€ 48

€ 48

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

€ 33

€ 33

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

€ 38

€ 38

Bustransfer Regensburg – Praag (1 – 3 pers.), per groep (incl. fiets)

€ 250

€ 250

Bustransfer Regensburg – Praag (4 - 8 pers.), per groep (incl. fiets)

€ 300

€ 300

Treintickets Regensburg – Praag (zonder en met fiets)

€30/€40

€30/€40

Treintickets voor het stuk Klatovy - Domažlice

€ 12

€ 12

Boekingskosten standaard, per boeking

€ 30

€ 30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels, in de 3*+ hotels krijgt u een upgrade kamer. De hotels liggen in de centra van plaatsen.

Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels in de centra van plaatsen. In Praag een hotel met een goede verbinding naar het centrum of tegen meerprijs een hotel in het historisch centrum.

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse hotel - 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse hotel - 2-pers. kamer/ 1-pers. kamer 
Praag

€ 70 / € 109

€ 60 / € 99

Regensburg

€ 85 / € 145

€ 70 / € 105

Overige plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Prijzen City Bike Tour Praag

Unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrond informatie en leuke insider tips. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. Tijdens de tour is er onderweg tijd voor een drankje en een hapje (inclusief). Duur van de tour: 4,5  - 5 uur. Prijs is € 170 (1-4 personen). Vanaf de 5e persoon wordt er € 35 p.p. extra gerekend.

Maatwerk – fietsen van Praag naar Regensburg

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Mozaïek Reizen is een betrouwbare, flexibele reisorganisatie. Heeft op korte termijn een passend programma kunnen bieden.

Mevr. Van der Geer

juli 2023
Shopping Basket