Fietsen langs de rivier de Spree

Fietsvakantie langs de Spree Radweg van Bautzen naar Berlijn

Deze variant van de idyllische Spreeradweg verbindt de 1000 jaar oude stad Bautzen, de “Stad van de Torens” met de metropool Berlijn. Het is relaxt en vlak fietsen langs de Spree door prachtige landschappen, eindeloze bossen en rustige merengebieden. U begint in de Lausitz, de streek met de zo kenmerkende, fraaie Umgebindehäuser. U peddelt dwars door het Lausitzer merengebied, via de prachtige Altstadt van Cotbuss, naar het met sagen omgeven Spreewald. Dit lagunengebied wordt wel omschreven als het Venetië van het Noorden met zijn ontelbare kanalen en auen (natte weides en bossen). Het is zo uniek dat het uitgeroepen is tot UNESCO-biosfeer reservaat, een van de vier in Duitsland! Bovendien is het Spreewald het land van de Sorben, een Slavische minderheid die haar tradities nog volop in ere houdt, en die u ook overal terugziet. In het Spreewald worden vanouds augurken verbouwd, er is zelfs een 200 km lange Gurkenradweg.  Proef een van de heerlijke streekgerechten met augurken, vis en mierikswortel. Voorbij het Spreewald fietst u langs de Schwielochsee en de domstadt Fürsterwalde op weg naar uw eindbestemming, de hoofdstad Berlijn. Daar mondt de Spree in de Havel uit.

Nieuwe variant erbij: fietsrondreis door het Spreewald met Cottbus als begin- en eindpunt. 

Hoogtepunten fietsen langs de Spree

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsen langs de Spree

We bieden deze fietsreis in 2 varianten aan: 
  • 9-daagse variant van Bautzen naar Berlijn 
  • 7-daagse variant van Cottbus naar Berlijn (u begint dan wat lagerop langs de rivier de Spree)
  • 7-daagse rondreis door het Spreewald met Cottbus als start- en eindpunt (zie het kopje ‘voor wie’ voor meer informatie)
Dag 1 – Aankomst Bautzen

De eigenlijke bron van de Spree is in het Lausitzer bergland op de grens met Tsjechië, nog zo’n 50 km stroomopwaarts van Bautzen. Maar u start uw fietsreis in de stad Bautzen, die een meer dan 1000-jarige geschiedenis kent en van verre al te herkennen is aan haar vele torens. Het is een mooie, oude universiteitsstad. Interessant is de scheve Reichenturm bij de ingang van de Altstadt, die 1,44 m uit het lood staat niettemin gewoon open staat voor het publiek. Een andere bezienswaardigheid is de toren van de dom St. Petri, een van de oudste kerken voor 2 gezindten. Ze is vooral ook bijzonder omdat zij al vanaf 1900 dient als woning voor een familie (nu de 4de generatie).

Overnachting in Bautzen

Dag 2 – Bautzen – Spremberg

Afstand: ca. 70 km 

Vandaag fietst u langs de jonge Spree door wonderschone dorpjes met de voor deze streek typische Umgebindehäusern. Uw bestemming van vandaag is Spremberg, een idyllisch dorp op een eiland tussen twee armen van de Spree. Spremberg heet niet voor niets „die Perle der Lausitz“.

Overnachting in Spremberg

Dag 3 – Spremberg – Cottbus   

Afstand: ca. 30 km 

Vandaag fietst u verder door het Lausitzer merengebied. Voorbij de stuwdam van Spremberg fietst u door dennenbossen en langs zandstranden, die een haast mediterrane flair uitstralen. Je zou niet zeggen dat in deze streek bruinkoolmijnen waren. Na een korte fietstocht bereikt u al snel de „Groene Stad“ Cottbus, de tweede stad na Berlijn. De Altstadt van Cottbus met zijn barokke burgerhuizen en prachtige Staatstheater in Jugendstil is zeker een bezoek waard. Hier kunt u de verdere dag deze stad verkennen, waarbij u zeker ook een bezoek moet brengen aan slot Branitz en het Branitzer Park. Het park is in de 19de eeuw ontworpen door de excentrieke tuinarchitect en edelman Hermann Fürst von Pückler-Muskau (de „groene vorst“). Het Branitzer park is een schitterend tuinmonument van internationale allure. Overigens: u kunt zich door een heuse postkoets laten vervoeren.

Overnachting in Cottbus

Dag 4 – Cottbus – Lübben   

Afstand: ca. 70 km 

Voorbij de Peitzer Teichen fietst u vandaag het Spreewald binnen. De Spree vertakt zich hier in ontelbare kleine stroompjes. Het lagunengebied wordt wel omschreven als het “Venetië van het Noorden” vanwege de  ontelbare kanalen en auen (natte weides en bossen). Het is zo uniek dat het uitgeroepen is tot UNESCO-biosfeer reservaat.

Daarnaast is het Spreewald het woongebied van de Sorben (een van oorsprong slavische bevolkingsgroep), die hun eigen cultuur, sagen, klederdracht en taal nog steeds in ere houden. Als u geluk heeft, kunt u een van hun vele festiviteiten meebeleven. In het Openluchtmuseum in Lehde is een permanente tentoonstelling over het leven van de Sorben met oude boerderijen, geneeskrachtige kruidentuinen, historische klederdrachten en het ambacht van de kanobouwers. De kano is hier nog het normale vervoermiddel! Maar pas op voor de woudelfen…

Overnachting in Lübben

Dag 5 – Lübben – Omgeving Krausnick/Schlepzig 

Afstand: ca. 15 – 20 km

Vandaag kunt u de Spree niet alleen per fiets maar ook per kano verkennen. In de middag is er dan nog tijd genoeg over om door het unieke natuur- en cultuurlandschap van het Unterspreewald te fietsen. In het Spreewald worden veel augurken verbouwd, er is zelfs een bekende fietsroute naar genoemd: de Gurkenradweg. Vandaag kunt u daar eventueel een stuk van fietsen (optioneel). In elk restaurant staat wel een streekgerecht op het menu met vers ingemaakte augurken, mierikswortel en zoetwatervis (o.a. snoek, baars, karper), vaak in combinatie met aardappelen in de schil en een botersaus met bier of kwark op het menu. Dat moet u geproefd hebben!

Overnachting in omgeving Krausnick/Schlepzig

Dag 6 – Omgeving Krausnick/Schlepzig – Beeskow 

Afstand: ca. 50 – 55 km 

Vandaag verlaat u het Spreewald en ziet u alle kleine stroompjes weer samenkomen tot één rivier: de Spree. U fietst langs de Neuendorfer See en de Schwielochsee naar uw bestemming van deze dag Beeskow. Dit stadje heeft een  mooie burcht en historische stadsmuur uit de 14de eeuw.

Overnachting in Beeskow

Dag 7 – Beeskow – Fürstenwalde 

Afstand: ca. 35 km 

Vandaag fietst u door idyllische bossen en langs de Kersdorfer sluis. Als u in Fürstenwalde aankomt, kunt u de prachtige Dom St. Marien bewonderen.

Overnachting in Fürstenwalde

Dag 8 – Fürstenwalde – Berlijn

Afstand: ca. 75 km 

Over goede fietspaden peddelt u op deze laatste etappe door bossen en parken naar de grote Müggelsee. In de namiddag ontmoet u dan tenslotte uw eindbestemming: het mooie Berlijn. In Berlijn mondt de Spree in de Havel uit, die zijn water in de Elbe loost, waarna de Elbe haar water naar de Noordzee brengt.

Overnachting in Berlin-Mitte

Dag 9 – Einde van uw reis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag naar huis of u kunt uw vakantie verlengen. We helpen u graag met het verlengen van uw vakantie.

Reisdetails – Fietsen langs de Spree 

Inbegrepen

  • Overnachtingen in goede 3* hotels/pensions incl. ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Routebeschrijving + routekaarten
  • Reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • 2 bolletjes Spreewälder ijs onderweg in Burg
  • Entree Gurkenmuseum in Lehde (alleen bij de rondreis)
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Let op: toeristenbelasting is niet bij de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bike
  • Extra nachten 
  • Transfer terug naar uw auto kan per transferbus of in eigen beheer per trein/bus. Per trein/bus vanuit Berlijn terug naar Bautzen bent u ca. 3,5 uur onderweg en moet u 3x overstappen. Per trein terug naar Cottbus is ca. 1,5 uur en 1x overstappen. Bij de rondreis is dit niet van toepassing. 

  Parkeren

  U kunt uw auto soms parkeren bij het hotel in Bautzen voor ca. € 10 – € 15 per nacht en anders zijn er parkeermogelijkheden in openbare parkeergarages. In Cottbus kunt u soms bij het hotel parkeren voor ca. € 10 – € 15 per dag en anders in de openbare parkeergarage voor ca. € 5 – € 10 per dag. U ontvangt parkeertips in de reisbescheiden.

Fietsen langs de Spree, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1-2 van 5

9-daagse fietsreis Bautzen – Berlijn en 7-daagse fietsreis Cottbus – Berlijn

Het fietsen langs de Spree verloopt bijna geheel over een vlak traject. Gezien de lengte van sommige etappes (tot ca. 75 km) is een goede basisconditie wel wenselijk of anders het gebruik van e-bikes. 

Deze fietsvakantie heeft langere en kortere etappes. Op de kortere etappes is onderweg meer te zien of te doen naast het fietsen, vandaar dat die etappes korter zijn.

7-daagse fietsrondreis Spreewald 
Naast de twee trektochten over de Spreeradweg (9-daagse van Bautzen naar Berlijn en 7-daagse van Cottbus naar Berlijn) bieden wij vanaf 2024 ook een rondreis door het Spreewald aan met de historische stad Cottbus als start- en eindpunt. U hoeft bij een fietsrondreis niet met een transferbus of trein van eindpunt terug naar beginpunt te reizen, dus dat is wat gemakkelijker. Daarnaast zijn de afstanden van deze reis rond de 50 km per dag en is de route vrijwel geheel vlak, dus voor recreatieve fietsers goed te doen.

Overnachtingen en afstanden van deze fietsrondreis: Cottbus, etappe Cottbus – Lübbenau (50 km), etappe Lübbenau – Lübben (50 – 70 km, zelf te bepalen), rondrit vanuit Lübben door het noordelijke Unterspreewald (ca. 50 km), etappe Lübben – Burg (30 km), etappe Burg – Cottbus (40 km). 

Ervaringen – Fietsen langs de Spree

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Nog geen beoordelingen om weer te geven

Prijzen 2024 – Fietsen langs de Spree

Prijzen per persoon 7-daagse fietsrondreis

Termijnen   

Beginnen is mogelijk op zaterdag en zondag van 01.04 –  31.10

Seizoen 1: 01.04 – 05.05 | 08.09 – 31.10
Seizoen 2: 06.05 – 07.09

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 639
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 579
Toeslag seizoen 2€ 30
Toeslag 1-pers. kamer€ 299
Huurfiets per dag€ 15
Huur e-bike per dag€ 30
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

Prijzen per persoon 7-daagse fietsreis Cottbus – Berlijn

Termijnen  

Beginnen is dagelijks mogelijk van 01.04 –  31.10

Seizoen 1: 01.04 – 05.05 | 08.09 – 31.10
Seizoen 2: 06.05 – 07.09

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 765
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 685
Toeslag seizoen 2€ 30
Toeslag 1-pers. kamer€ 230
Huurfiets per dag€ 15
Huur e-bike per dag€ 30
Bustransfer Berlijn – Cottbusop aanvraag
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

Prijzen per persoon 9-daagse fietsreis Bautzen – Berlijn

Termijnen  

Beginnen is dagelijks mogelijk van 01.04 –  31.10

Seizoen 1: 01.04 – 05.05 | 08.09 – 31.10
Seizoen 2: 06.05 – 07.09

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 1015
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 905
Toeslag seizoen 2€ 40
Toeslag 1-pers. kamer€ 299
Huurfiets per dag€ 15
Huur e-bike per dag€ 30
Bustransfer Berlijn – Bautzen 1 – 4 pers., prijs per groep€ 399
Eigen fiets mee tijdens de bustransfer Berlijn – Bautzen€ 25
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

Hotelklasse: goede 3* hotels en pensions

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats2-pers. kamer | 1-pers. kamer
Bautzen€ 77 | € 99
Cottbus€ 68 | € 104
Berlin-Mitte€ 90 | € 130
Overige plaatsenop aanvraag

Maatwerk – Fietsen langs de Spree

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Shopping Basket