Fietsen langs de rivier de Spree

Fietsvakantie langs de Spree Radweg van Bautzen naar Berlijn

Deze variant van de idyllische Spreeradweg verbindt de 1000 jaar oude stad Bautzen, de “Stad van de Torens” met de metropool Berlijn. Het is relaxt en vlak fietsen langs de Spree door prachtige landschappen, eindeloze bossen en rustige merengebieden. U begint in de Lausitz, de streek met de zo kenmerkende, fraaie Umgebindehäuser. U peddelt dwars door het Lausitzer merengebied, via de prachtige Altstadt van Cotbuss, naar het met sagen omgeven Spreewald. Dit lagunengebied wordt wel omschreven als het Venetië van het Noorden met zijn ontelbare kanalen en auen (natte weides en bossen). Het is zo uniek dat het uitgeroepen is tot UNESCO-biosfeer reservaat, een van de vier in Duitsland! Bovendien is het Spreewald het land van de Sorben, een Slavische minderheid die haar tradities nog volop in ere houdt, en die u ook overal terugziet. In het Spreewald worden vanouds augurken verbouwd, er is zelfs een 200 km lange Gurkenradweg.  Proef een van de heerlijke streekgerechten met augurken, vis en mierikswortel. Voorbij het Spreewald fietst u langs de Schwielochsee en de domstadt Fürsterwalde op weg naar uw eindbestemming, de hoofdstad Berlijn. Daar mondt de Spree in de Havel uit.

Hoogtepunten fietsen langs de Spree

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag - Fietsen langs de Spree

We bieden deze fietsreis in 2 varianten aan: 
  • 9-daagse variant van Bautzen naar Berlijn 
  • 7-daagse variant van Cottbus naar Berlijn (u begint dan wat lagerop langs de rivier de Spree)
Dag 1 – Aankomst Bautzen

De eigenlijke bron van de Spree is in het Lausitzer bergland op de grens met Tsjechië, nog zo’n 50 km stroomopwaarts van Bautzen. Maar u start uw fietsreis in de stad Bautzen, die een meer dan 1000-jarige geschiedenis kent en van verre al te herkennen is aan haar vele torens. Het is een mooie, oude universiteitsstad. Interessant is de scheve Reichenturm bij de ingang van de Altstadt, die 1,44 m uit het lood staat niettemin gewoon open staat voor het publiek. Een andere bezienswaardigheid is de toren van de dom St. Petri, een van de oudste kerken voor 2 gezindten. Ze is vooral ook bijzonder omdat zij al vanaf 1900 dient als woning voor een familie (nu de 4de generatie).

Overnachting in Bautzen

Dag 2 – Bautzen – Spremberg

Afstand: ca. 70 km 

Vandaag fietst u langs de jonge Spree door wonderschone dorpjes met de voor deze streek typische Umgebindehäusern. Uw bestemming van vandaag is Spremberg, een idyllisch dorp op een eiland tussen twee armen van de Spree. Spremberg heet niet voor niets „die Perle der Lausitz“.

Overnachting in Spremberg

Dag 3 – Spremberg – Cottbus   

Afstand: ca. 30 km 

Vandaag fietst u verder door het Lausitzer merengebied. Voorbij de stuwdam van Spremberg fietst u door dennenbossen en langs zandstranden, die een haast mediterrane flair uitstralen. Je zou niet zeggen dat in deze streek bruinkoolmijnen waren. Na een korte fietstocht bereikt u al snel de „Groene Stad“ Cottbus, de tweede stad na Berlijn. De Altstadt van Cottbus met zijn barokke burgerhuizen en prachtige Staatstheater in Jugendstil is zeker een bezoek waard. Hier kunt u de verdere dag deze stad verkennen, waarbij u zeker ook een bezoek moet brengen aan slot Branitz en het Branitzer Park. Het park is in de 19de eeuw ontworpen door de excentrieke tuinarchitect en edelman Hermann Fürst von Pückler-Muskau (de „groene vorst“). Het Branitzer park is een schitterend tuinmonument van internationale allure. Overigens: u kunt zich door een heuse postkoets laten vervoeren.

Overnachting in Cottbus

Dag 4 – Cottbus – Lübben   

Afstand: ca. 70 km 

Voorbij de Peitzer Teichen fietst u vandaag het Spreewald binnen. De Spree vertakt zich hier in ontelbare kleine stroompjes. Het lagunengebied wordt wel omschreven als het “Venetië van het Noorden” vanwege de  ontelbare kanalen en auen (natte weides en bossen). Het is zo uniek dat het uitgeroepen is tot UNESCO-biosfeer reservaat.

Daarnaast is het Spreewald het woongebied van de Sorben (een van oorsprong slavische bevolkingsgroep), die hun eigen cultuur, sagen, klederdracht en taal nog steeds in ere houden. Als u geluk heeft, kunt u een van hun vele festiviteiten meebeleven. In het Openluchtmuseum in Lehde is een permanente tentoonstelling over het leven van de Sorben met oude boerderijen, geneeskrachtige kruidentuinen, historische klederdrachten en het ambacht van de kanobouwers. De kano is hier nog het normale vervoermiddel! Maar pas op voor de woudelfen…

Overnachting in Lübben

Dag 5 – Lübben – Omgeving Krausnick/Schlepzig 

Afstand: ca. 15 - 20 km

Vandaag kunt u de Spree niet alleen per fiets maar ook per kano verkennen. In de middag is er dan nog tijd genoeg over om door het unieke natuur- en cultuurlandschap van het Unterspreewald te fietsen. In het Spreewald worden veel augurken verbouwd, er is zelfs een bekende fietsroute naar genoemd: de Gurkenradweg. Vandaag kunt u daar eventueel een stuk van fietsen (optioneel). In elk restaurant staat wel een streekgerecht op het menu met vers ingemaakte augurken, mierikswortel en zoetwatervis (o.a. snoek, baars, karper), vaak in combinatie met aardappelen in de schil en een botersaus met bier of kwark op het menu. Dat moet u geproefd hebben!

Overnachting in omgeving Krausnick/Schlepzig

Dag 6 – Omgeving Krausnick/Schlepzig – Beeskow 

Afstand: ca. 50 - 55 km 

Vandaag verlaat u het Spreewald en ziet u alle kleine stroompjes weer samenkomen tot één rivier: de Spree. U fietst langs de Neuendorfer See en de Schwielochsee naar uw bestemming van deze dag Beeskow. Dit stadje heeft een  mooie burcht en historische stadsmuur uit de 14de eeuw.

Overnachting in Beeskow

Dag 7 – Beeskow – Fürstenwalde 

Afstand: ca. 35 km 

Vandaag fietst u door idyllische bossen en langs de Kersdorfer sluis. Als u in Fürstenwalde aankomt, kunt u de prachtige Dom St. Marien bewonderen.

Overnachting in Fürstenwalde

Dag 8 – Fürstenwalde – Berlin-Köpenick/Berlin - Mitte

Afstand: ca. 55 / 75 km 

Over goede fietspaden peddelt u op deze laatse etappe door bossen en parken naar de grote Müggelsee. In de namiddag ontmoet u dan tenslotte uw eindbestemming: Berlin-Köpenick (eens schouwtoneel van de strapatzen van de Hauptman von Köpenick). Uw hotel ligt in Hotel-Köpenick op 20 km van Berlin-Mitte. Maar u kunt tegen meerprijs ook in Berlin-Mitte overnachten (meerprijs op aanvraag). In Berlijn mondt de Spree in de Havel uit, die zijn water in de Elbe loost, waarna de Elbe haar water naar de Noordzee brengt.

Overnachting in Berlin-Köpenick / Berlin-Mitte

Dag 9 – Einde van uw reis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag naar huis of u kunt uw vakantie verlengen. We helpen u graag met het verlengen van uw vakantie.

Reisdetails – Fietsen langs de Spree 

Inbegrepen

  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3* hotels/pensions
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Routebeschrijving en goed uitgewerkt kaartmateriaal
  • Reisbescheiden met toeristische informatie
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Let op: toeristenbelasting is niet bij de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bike
  • Extra nachten 
  • Transfer terug naar uw auto kan per transferbus of in eigen beheer per trein/bus. Per trein/bus vanuit Berlijn terug naar Bautzen bent u ca. 3,5 uur onderweg en moet u 3x overstappen. Per trein terug naar Cottbus is ca. 1,5 uur en 1x overstappen.

  Parkeren

  U kunt uw auto soms parkeren bij het hotel in Bautzen voor ca. € 10 per nacht en anders zijn er parkeermogelijkheden in openbare parkeergarages. In Cottbus kunt u soms bij het hotel parkeren voor ca. € 10 per dag en anders in de openbare parkeergarage voor ca. € 5 per dag. U ontvangt parkeertips in de reisbescheiden.

Fietsen langs de Spree, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5

Het fietsen langs de Spree verloopt bijna geheel over een vlak traject. Gezien de lengte van sommige etappes (tot ca. 70 km) is een goede basisconditie wel wenselijk of anders het gebruik van e-bikes.

Deze fietsvakantie is bedoeld voor mensen die wat meer aankunnen, maar ook graag afstappen om bezienswaardigheden te bekijken, van de rust te genieten of te fotograferen. Om die reden zijn er soms langere en soms kortere etappes.

Ervaringen – Fietsen langs de Spree

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Nog geen beoordelingen om weer te geven

Prijzen 2023 – Fietsen langs de Spree

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.04 –  31.10

Seizoen 1: 01.04 - 11.05 | 03.09 - 31.10
Seizoen 2: 12.05 - 02.09

Minimaal 2 deelnemers

Prijzen per persoon 9 dgn variant

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer € 929
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer € 819
Toeslag seizoen 2 € 40
Toeslag 1-pers. kamer € 280
Huurfiets per dag € 15
Huur e-bike per dag € 30
Bustransfer terug 1 - 4 pers., prijs per groep € 380
Eigen fiets mee bustransfer terug naar Bautzen € 25
Boekingskosten standaard, per boeking € 30
Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking € 100

Prijzen per persoon 7 dgn variant

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer € 699
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer € 619
Toeslag seizoen 2 € 30
Toeslag 1-pers. kamer € 230
Huurfiets per dag € 15
Huur e-bike per dag € 30
Bustransfer terug 1 - 4 pers., prijs per groep € 280
Eigen fiets mee bustransfer terug naar Cottbus € 25
Boekingskosten standaard, per boeking € 30
Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking € 100

Hotelklasse: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en pensions

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Bautzen, Cottbus, Krausnick€ 63 / € 95
Spremberg, Beeskow, Lübben, Fürstenwalde€ 52 / € 78
Berlin-Köpenick€ 75 / € 110
Berlin-Mitte€ 80 / € 120

Maatwerk – Fietsen langs de Spree

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Shopping Basket