Fietsen langs de Elbe van Dresden naar Magdeburg

Fietsvakantie langs de Elbe (Elberadweg, deel 1b) - in 3 varianten

Het is heerlijk fietsen langs de Elberadweg vanaf het beroemde Dresden stroomafwaarts via fraaie landschappen naar het noorden. Als een magneet trok De Elbe in Saksen in het verleden goede architecten en bouwmeesters aan. Langs de Elbe vindt u veel, vooral barokke lustkastelen en andere prachtige bouwwerken. Dresden met zijn Frauenkirche, Zwinger, Semperoper en Residenzschloss is hier een prachtig voorbeeld van. De fietsreis van Dresden naar Magdeburg staat dan ook in het teken van fraaie architectuur.

Vanuit Dresden fietst u naar de porseleinstad Meißen. De in een breed dal slingerende Elbe voert u langs de wijngaarden en pittoreske stadjes van de Sächsische Weinstraße naar Wittenberg, de stad waar Maarten Luther zijn 95 reformatorische thesen in de deur van de Schosskirche sloeg. Als u meer tijd heeft, kunt u de fietsvakantie verlengen via de beroemde Bauhaus architectuurstad Dessau tot in Magdeburg (Elberadweg, deel 1b volgens Bikeline). Magdeburg is de grootste binnenhaven van Oost Duitsland, maar ook een stad, die bijzonder interessant is voor kunst- en geschiedliefhebbers. 

Tip: U kunt bij ons de hele Elberadweg vanaf de bron tot aan de Noordzee boeken in 4 delen: Van de bron – Praag, Praag – Dresden, Dresden – Magdeburg en Magdeburg – Cuxhaven

Hoogtepunten fietsen langs de Elberadweg

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

 • Van dag tot dag
 • Reisdetails
 • Voor wie
 • Ervaringen
 • Prijzen & Data
 • Maatwerk

Van dag tot dag - Fietsen langs de Elberadweg: Dresden - Magdeburg

Deze fietsvakantie langs de Elbe bieden wij in 3 varianten aan:
  • Fietsen langs de Elbe van Dresden naar Lutherstadt Wittenberg (6 dagen)
  • Fietsen langs de Elbe van Dresden naar Dessau (7 dagen)
  • Fietsen langs de Elbe van Dresden naar Magdeburg (8 dagen)
Dag 1 – Individuele aankomst in Dresden

U arriveert vandaag in de beroemde en levendige stad Dresden. Na de val van de Berlijnse muur werd besloten dat Dresden haar vooroorlogse uiterlijk terug moest krijgen. De Frauenkirche werd volledig herbouwd en andere delen van de stad werden in een historische trant heringericht. Hierdoor heeft Dresden een historische, barokke uitstraling gekregen. Bezoek de Frauenkirche, de Zwinger, Semperoper en het Residenzschloss. Maar vergeet ook niet het Schillerhuisje en Pfunds Molkerei (de mooiste zuivelwinkel ter wereld).

Overnachting in Dresden

Dag 2 – Dresden – Meißen

Afstand: ca. 30 km

U fietst in noordelijke richting door een druk bewoond dal. Bezoek in Radebeul Villa Shatterhand, waar Karl May gewoond heeft (nu een museum).Uw eindbestemming Meißen is al van verre te zien. Het slot Albertsburg in Meißen toornt hoog boven het Elbedal uit. Meißen is met name bekend van het wereldberoemde en exclusieve porselein dat hier al vanaf begint 18e eeuw wordt gemaakt. Een bezoek aan het porseleinmuseum is dan ook een aanrader.

Overnachting in Meißen

Dag 3 – Meißen – Riesa / Strehla

Afstand: ca. 32 km

Vanaf Meißen wordt de omgeving landelijker. U fietst door het het Sachsische wijngebied. Proef de regionale wijn in het barokke slot Diesbar-Seußlitz met zijn mooie tuinen. Tegenover het slot, aan de andere kant van de Elbe in Hebelei, ligt een prachtige tuin met dierenpark. Overigens wordt hier niet ver vandaan de Kaolinaarde gewonnen, een belangrijke grondstof voor het Meißens porcelein. U eindigt vandaag in Riesa. Riesa is voornamelijk bekend geworden als sportstad.

Overnachting in Riesa / Strehla

Dag 4 – Riesa / Strehla – Torgau

Afstand: ca. 45 km

Vanaf Riesa fietst u door het landelijk en licht heuvelachtig Elbelandschap waar de Elbe zich doorheen slingert. U komt enkele kleine dorpjes tegen en de wat grotere plaats Mühlberg. Hier zou u kunnen lunchen. In Weßnig (links van de Elbe) bevindt zich de Radfahrerkirche (de eerste in Duitsland). Torgau, de eindbestemming van vandaag, heeft een groot residentieslot en een fraai raadhuis in renaissancestijl.

Overnachting in Torgau

Dag 5 – Torgau – Lutherstadt Wittenberg 

Afstand: ca. 68 km (kan  per trein 15 km bekort worden)

Vanaf Torgau fietst u langs de rand van het Naturpark Dübener Heide. U komt langs Slot Lichtenberg en slot Pretzsch. Lutherstadt Wittenberg zelf heeft een liefdevol gerestaureerde Altstadt, waar het gezellig winkelen en uitgaan is. De stad is echter vooral bekend als de stad waar Maarten Luther in 1517 de 95 reformatorische thesen op de deur van de Schloßkirche sloeg. Lutherstadt Wittenberg bezit een groot aantal gebouwen die op de lijst van UNESCO werelderfgoed staan: o.a. de Schloßkirche Allerheiligen, het Lutherhuis in het Augustijnenklooster, de stadskerk St. Marien en het zeer mooie, in 1536 in renaissancestijl gebouwde, Melanchtonhuis.

Overnachting in Wittenberg en einde fietsreis (6-daagse) óf u gaat verder met uw fietsreis naar Dessau (7-daagse) of Magdeburg (8-daagse).

Verlenging naar Dessau/Magdeburg

Dag 6 – Lutherstadt Wittenberg – Dessau

Afstand: ca. 38 km

Onderweg komt u al snel bij het Wörlitzer Gartenreich. Wörlitz staat bekend om zijn 18e eeuwse landschapspark met daarin diverse gebouwen, waaronder een slot. Het park staat op de UNESCO-erfgoedlijst.
Dessau, de eindbestemming voor vandaag, is bekend als architectuurstad vanwege het feit dat “Bauhaus” (van Walter Gropius) midden jaren ’20 van de vorige eeuw in Dessau gevestigd was. Bauhaus heeft een duidelijke stempel op de architectuur en vormgeving gedrukt en was van grote invloed op de ontwikkeling van het Nieuwe Bouwen in de 20e eeuw. Het Bauhauscomplex en de “Meisterhäuser” staan op de UNESCO-lijst. Daarnaast ligt Dessau aan het Biosphärenreservat Mittlere Elbe.

Overnachting in Dessau en einde van de fietsreis (7-daagse) óf u gaat verder met uw fietsreis naar Magdeburg (8-daagse).

Verlenging naar Magdeburg

Dag 7 – Dessau – Magdeburg

Afstand: ca. 78 km (kan per trein 30 km bekort worden)

Vanuit Dessau steekt u de Elbe over naar Roßlau. U fiets door het landschappelijk zeer fraaie Elbedal door ooipolders, biosfeerreservaten en kleine dorpjes. Onderweg passeert u de bezienswaardige, voormalige zoutstad Schönebeck en kunt u in Bad Salzelmen het oudste geneeskrachtige zoutbad van Duitsland bezoeken. Uw eindbestemming Magdeburg, de stad met de belangrijkste binnenhaven van Oost-Duitsland, is vooral de moeite waard voor kunst- en geschiedliefhebbers. De beroemde St. Mauritius- en St. Katharinadom, het Kunstmuseum in het Onze Lieve Vrouwen klooster en de door Friedensreich Hundertwasser ontworpen “Grüne Zitadelle” zijn stuk voor stuk het bekijken waard.

Overnachting in Magdeburg

Dag 8 – Einde van uw fietsreis 

Na het ontbijt eindigt uw arrangement. U vertrekt vandaag richting huis óf wij kunnen uw vakantie nog met een of meer dagen verlengen.

Reisdetails - Fietsen langs de Elberadweg: Dresden - Magdeburg

Inbegrepen (alle varianten)

  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3*/4* hotels/Gasthöfe (A-klasse) of 3* hotels/Gasthöfe (B-klasse)
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
  • Uitstekend Nederlandstalige routebeschrijving
  • Goed uitgewerkt kaartmateriaal + GPX-bestanden voor op uw GPS of mobiele telefoon
  • Uitvoerige reisbescheiden met toeristische informatie
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse.
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties (alle varianten)

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten mogelijk in alle overnachtingsplaatsen
  • Bustransfer terug naar Dresden incl. fietsen. Reservering bij boeking noodzakelijk.  Lutherstad Wittenberg – Dresden: vertrekt elke zaterdag om 10.00 uur; Dessau – Dresden: vertrekt elke zondag om 09:00 uur; Magdeburg – Dresden: vertrekt elke maandag om 09.00 uur.  Alternatief is om in eigen beheer per trein terug te reizen.

Parkeren

U kunt uw auto soms parkeren bij het hotel in Dresden of anders in een openbare parkeergarage voor ca. € 5 per dag aan de buitenrand van Dresden of voor ca. € 8 per dag in het centrum. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse. U ontvangt parkeertips in de reisbescheiden.

Fietsen langs de Elberadweg van Dresden naar Magdeburg - voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5 

Geschikt voor recreatieve fietsers van alle leeftijden. 

De Elberoute loopt grotendeels over een apart fietspad, zonder gemotoriseerd verkeer (ca. 80%). Slechts heel af en toe fietst u een stukje over een b-weggetje. Daarbij fietst u nagenoeg vlak. Daar waar de etappes 65 en 70 km zijn, zijn bekortingen mogelijk per trein. 

Ervaringen - Fietsen langs de Elberadweg van Dresden naar Magdeburg

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,3

Algemeen oordeel: 4
“Interessant wat betreft cultuur, geschiedenis, natuur en activiteit”
Dhr. Van Beek, september 2019

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed”
Mevr. Lemoine, juni 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prima. Tot in de puntjes verzorgd.
Mevr. Engels-Hoogewoning, juni 2019 (combinatiereis Dresden - Magdeburg - Cuxhaven)

Algemeen oordeel: 5
“Prima”
Mevr. Kuipers, juli 2018 (combinatiereis Praag - Dresden - Magdeburg)

Algemeen oordeel: 4
“Zeer plezierig”
Van den Berg, juli 2017

Algemeen oordeel: 4
“Goed! Wittenberg en Magdeburg hebben de meeste indruk gemaakt.”
Anoniem, juni 2016

Algemeen oordeel: 4
“Prettige, actieve, ontspannen vakantie”
Fam. Mur, juli 2015

Algemeen oordeel: 4
“De reis was prima. Wij hadden prachtig weer en de tocht was prima op ons afgestemd.”
Familie Hoffer, mei 2016

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goede informatiebrochure ! De welgemeende felicitaties voor uw service !!
Wij hebben gebruik gemaakt van vele Stadtsführungen (Dresden, Riesa, Torgau, Wittenberg). Georganiseerd rond 19.00 uur. Deze rondleidingen zijn zeker aan te bevelen: informatief, humoristisch, professioneel.”

Fam. Maesen, juli 2014

Prijzen 2021 - Fietsen langs de Elberadweg: Dresden - Magdeburg

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.04 tot 31.10

Prijzen per persoon

Fietsen langs de Elbe: Dresden – Lutherstadt-Wittenberg (6 dagen)
Hotelklasse A
Hotelklasse B
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 485€ 435
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 425€ 375
Toeslag 1-pers. kamer, in groep€ 170€ 110
Toeslag 1-pers. kamer, alleenreizende€ 230€ 175
Huurfiets per dag€ 15€ 15
Huur e-bike per dag€ 25€ 25
Bustransfer terug naar Dresden incl. fiets€ 65€ 65
Boekingskosten standaard, per boeking€ 30€ 30
Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking€ 100€ 100
Fietsen langs de Elbe: Dresden – Dessau (7 dagen)
Hotelklasse A
Hotelklasse B
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 575€ 515
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 495€ 435
Toeslag 1-pers. kamer, in groep€ 220€ 160
Toeslag 1-pers. kamer, alleenreisende€ 290€ 230
Huurfiets per dag€ 15€ 15
Huur e-bike per dag€ 25€ 25
Bustransfer terug naar Dresden incl. fiets€ 65€ 65
Boekingskosten standaard, per boeking€ 30€ 30
Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking€ 100€ 100
Fietsen langs de Elbe: Dresden – Magdeburg (8 dagen)
Hotelklasse A
Hotelklasse B
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 669€ 609
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 579€ 519
Toeslag 1-pers. kamer, in een groep€ 220€ 170
Toeslag 1-pers. kamer, alleenreizende€ 290€ 240
Huurfiets per dag€ 15€ 15
Huur e-bike per dag€ 25€ 25
Bustransfer terug naar Dresden incl. fiets€ 90€ 90
Boekingskosten standaard, per boeking€ 30€ 30
Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking€ 100€ 100

 Hotelklasse

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 3* en 4* hotels

Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en Gasthöfe

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse - 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse - 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Dresden€ 65 / € 90€ 55 / € 75
Meißen, Riesa€ 53 / € 80€ 46 / € 67
L. Wittenberg€ 53 / € 80€ 46 / € 67
Dessau€ 53 / € 80€ 46 / € 67
Magdeburg€ 53 / € 80€ 46 / € 67
Overige plaatsen€ 46 / € 67€ 46 / € 67

Maatwerk - Fietsen langs de Elberadweg van Dresden naar Magdeburg

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Interessant wat betreft cultuur, geschiedenis, natuur en activiteit.

Dhr. Van Beek

september 2019
Shopping Basket