Fietsen langs de Elbe in Duitsland van Dresden naar Magdeburg

Fietsvakantie langs de Elbe (Elberadweg, deel 1b) - in 3 varianten

Het is heerlijk fietsen langs de Duitse Elbe vanaf het beroemde Dresden stroomafwaarts via prachtige steden en fraaie landschappen naar het noorden tot Magdeburg. Niet in de laatste plaats omdat langs de Elbe veel, vooral barokke lustkastelen en andere prachtige bouwwerken te vinden zijn. Dat komt doordat de welvarende Elberegio in Saksen in het verleden een grote aantrekkingskracht had op goede architecten en bouwmeesters. Een mooi voorbeeld hiervan is Dresden met zijn Frauenkirche, Zwinger, Semperoper en Residenzschloss.  

Vanuit Dresden fietst u naar de porseleinstad Meißen. De in een breed dal slingerende Elbe voert u langs de wijngaarden en pittoreske stadjes van de Sächsische Weinstraße naar Wittenberg, de stad waar Maarten Luther zijn 95 reformatorische thesen in de deur van de Schosskirche sloeg. Als u meer tijd heeft, kunt u de fietsvakantie verlengen via de beroemde Bauhaus architectuurstad Dessau tot in Magdeburg (Elberadweg, deel 1b volgens Bikeline). Magdeburg heeft de grootste binnenhaven van Oost-Duitsland, maar is ook een fraaie stad, die bijzonder interessant is voor kunst- en geschiedliefhebbers. 

Tip: U kunt bij ons de hele Elberadweg vanaf de bron tot aan de Noordzee boeken in 4 delen: Van de bron – Praag, Praag – Dresden, Dresden – Magdeburg en Magdeburg – Cuxhaven

Hoogtepunten fietsen langs de Elbe vanaf Dresden

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsen langs de Elbe in Duitsland: Dresden – Magdeburg

Deze fietsvakantie langs de Elbe in Duitsland bieden wij in 3 varianten aan:
  • Fietsen langs de Elbe van Dresden naar Lutherstadt Wittenberg (6 dagen)
  • Fietsen langs de Duitse Elbe van Dresden naar Dessau (7 dagen)
  • Fietsen langs de Elberadweg van Dresden naar Magdeburg (8 dagen)
Dag 1 – Individuele aankomst in Dresden

U arriveert vandaag in de beroemde en levendige stad Dresden. Na de val van de Berlijnse muur werd besloten dat Dresden haar vooroorlogse uiterlijk terug moest krijgen. De Frauenkirche werd volledig herbouwd en andere delen van de stad werden in een historische trant heringericht. Hierdoor heeft Dresden een historische, barokke uitstraling gekregen. Bezoek de Frauenkirche, de Zwinger, Semperoper en het Residenzschloss. Maar vergeet ook niet het Schillerhuisje en Pfunds Molkerei (de mooiste zuivelwinkel ter wereld).

Overnachting in Dresden

Dag 2 – Dresden – Meißen

Afstand: ca. 30 km

U fietst in noordelijke richting door een druk bewoond dal. Bezoek in Radebeul Villa Shatterhand, waar Karl May gewoond heeft (nu een museum).Uw eindbestemming Meißen is al van verre te zien. Het slot Albertsburg in Meißen toornt hoog boven het Elbedal uit. Meißen is met name bekend van het wereldberoemde en exclusieve porselein dat hier al vanaf begint 18e eeuw wordt gemaakt. Een bezoek aan het porseleinmuseum is dan ook een aanrader.

Overnachting in Meißen

Dag 3 – Meißen – Riesa / Strehla

Afstand: ca. 32 km

Vanaf Meißen wordt de omgeving landelijker. U fietst door het het Sachsische wijngebied. Proef de regionale wijn in het barokke slot Diesbar-Seußlitz met zijn mooie tuinen. Tegenover het slot, aan de andere kant van de Elbe in Hebelei, ligt een prachtige tuin met dierenpark. Overigens wordt hier niet ver vandaan de Kaolinaarde gewonnen, een belangrijke grondstof voor het Meißens porcelein. U eindigt vandaag in Riesa. Riesa is voornamelijk bekend geworden als sportstad.

Overnachting in Riesa / Strehla

Dag 4 – Riesa / Strehla – Torgau

Afstand: ca. 45 km

Vanaf Riesa fietst u door het landelijk en licht heuvelachtig Elbelandschap waar de Elbe zich doorheen slingert. U komt enkele kleine dorpjes tegen en de wat grotere plaats Mühlberg. Hier zou u kunnen lunchen. In Weßnig (links van de Elbe) bevindt zich de Radfahrerkirche (de eerste in Duitsland). Torgau, de eindbestemming van vandaag, heeft een groot residentieslot en een fraai raadhuis in renaissancestijl.

Overnachting in Torgau

Dag 5 – Torgau – Lutherstadt Wittenberg 

Afstand: ca. 68 km (kan per trein 15 km bekort worden)

Vanaf Torgau fietst u langs de rand van het Naturpark Dübener Heide. U komt langs Slot Lichtenberg en slot Pretzsch. Lutherstadt Wittenberg zelf heeft een liefdevol gerestaureerde Altstadt, waar het gezellig winkelen en uitgaan is. De stad is echter vooral bekend als de stad waar Maarten Luther in 1517 de 95 reformatorische thesen op de deur van de Schloßkirche sloeg. Lutherstadt Wittenberg bezit een groot aantal gebouwen die op de lijst van UNESCO werelderfgoed staan: o.a. de Schloßkirche Allerheiligen, het Lutherhuis in het Augustijnenklooster, de stadskerk St. Marien en het zeer mooie, in 1536 in renaissancestijl gebouwde, Melanchtonhuis.

Overnachting in Wittenberg en einde fietsreis (6-daagse) óf u gaat verder met uw fietsreis naar Dessau (7-daagse) of Magdeburg (8-daagse).

Verlenging naar Dessau/Magdeburg

Dag 6 – Lutherstadt Wittenberg – Dessau

Afstand: ca. 38 km

Onderweg komt u al snel bij het Wörlitzer Gartenreich. Wörlitz staat bekend om zijn 18e eeuwse landschapspark met daarin diverse gebouwen, waaronder een slot. Het park staat op de UNESCO-erfgoedlijst.
Dessau, de eindbestemming voor vandaag, is bekend als architectuurstad vanwege het feit dat “Bauhaus” (van Walter Gropius) midden jaren ’20 van de vorige eeuw in Dessau gevestigd was. Bauhaus heeft een duidelijke stempel op de architectuur en vormgeving gedrukt en was van grote invloed op de ontwikkeling van het Nieuwe Bouwen in de 20e eeuw. Het Bauhauscomplex en de “Meisterhäuser” staan op de UNESCO-lijst. Daarnaast ligt Dessau aan het Biosphärenreservat Mittlere Elbe.

Overnachting in Dessau en einde van de fietsreis (7-daagse) óf u gaat verder met uw fietsreis naar Magdeburg (8-daagse).

Verlenging naar Magdeburg

Dag 7 – Dessau – Magdeburg

Afstand: ca. 78 – 88 km (kan 30 km bekort worden per trein. U kunt desgewenst ook een overnachting in het midden van de etappe, in Barby, erbij boeken)

Vanuit Dessau steekt u de Elbe over naar Roßlau. U fiets door het landschappelijk zeer fraaie Elbedal door ooipolders, biosfeerreservaten en kleine dorpjes. Onderweg passeert u de bezienswaardige, voormalige zoutstad Schönebeck en kunt u in Bad Salzelmen het oudste geneeskrachtige zoutbad van Duitsland bezoeken. Uw eindbestemming Magdeburg, de stad met de belangrijkste binnenhaven van Oost-Duitsland, is vooral de moeite waard voor kunst- en geschiedliefhebbers. De beroemde St. Mauritius- en St. Katharinadom, het Kunstmuseum in het Onze Lieve Vrouwen klooster en de door Friedensreich Hundertwasser ontworpen “Grüne Zitadelle” zijn stuk voor stuk het bekijken waard.

Overnachting in Magdeburg

Dag 8 – Einde van uw fietsreis 

Na het ontbijt eindigt uw arrangement. U vertrekt vandaag richting huis óf wij kunnen uw vakantie nog met een of meer dagen verlengen.

Reisdetails – Fietsvakantie langs de Elbe in Duitsland: Dresden – Magdeburg

Inbegrepen (alle varianten)

  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3*/4* hotels (A-klasse) of 3* hotels en pensions/Gasthöfe (B-klasse)
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Nederlandstalige routebeschrijving
  • Kaartmateriaal + GPX-bestanden voor op uw GPS of mobiele telefoon
  • Reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse.
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties (alle varianten)

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten mogelijk in alle overnachtingsplaatsen
  • Bustransfer terug naar Dresden incl. fietsen. Reservering bij boeking noodzakelijk. Lutherstad Wittenberg – Dresden: vertrekt elke woensdag om 10.00 uur; Dessau – Dresden: vertrekt elke zaterdag om 10:00 uur; Magdeburg – Dresden: vertrekt elke zondag om 10.00 uur. Individuele transfers op andere dagen zijn mogelijk op aanvraag. Alternatief is om in eigen beheer per trein terug te reizen.

Parkeren

U kunt uw auto soms parkeren bij het hotel in Dresden of anders in een openbare parkeergarage voor ca. € 7,50 per dag aan de buitenrand van Dresden of voor ca. € 15 per dag in het centrum. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse. U ontvangt parkeertips in de reisbescheiden.

Fietsen langs de Elberadweg van Dresden naar Magdeburg – voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5 

Geschikt voor recreatieve fietsers. 

De Elberoute loopt grotendeels over een apart fietspad, zonder gemotoriseerd verkeer (ca. 80%). Slechts heel af en toe fietst u een stukje over een b-weggetje. De route is nagenoeg vlak. Daar waar de etappes 68 en 78 km zijn, zijn bekortingen mogelijk per trein. 

Ervaringen – Fietsen langs de Elberadweg in Duitsland van Dresden naar Magdeburg

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
“Interessant wat betreft cultuur, geschiedenis, natuur en activiteit”
Dhr. Van Beek, september 2019

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed”
Mevr. Lemoine, juni 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prima. Tot in de puntjes verzorgd.
Mevr. Engels-Hoogewoning, juni 2019 (combinatiereis Dresden – Magdeburg – Cuxhaven)

Algemeen oordeel: 5
“Prima”
Mevr. Kuipers, juli 2018 (combinatiereis Praag – Dresden – Magdeburg)

Algemeen oordeel: 4
“Zeer plezierig”
Van den Berg, juli 2017

Algemeen oordeel: 4
“Goed! Wittenberg en Magdeburg hebben de meeste indruk gemaakt.”
Anoniem, juni 2016

Algemeen oordeel: 4
“Prettige, actieve, ontspannen vakantie”
Fam. Mur, juli 2015

Algemeen oordeel: 4
“De reis was prima. Wij hadden prachtig weer en de tocht was prima op ons afgestemd.”
Familie Hoffer, mei 2016

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goede informatiebrochure ! De welgemeende felicitaties voor uw service !!
Wij hebben gebruik gemaakt van vele Stadtsführungen (Dresden, Riesa, Torgau, Wittenberg). Georganiseerd rond 19.00 uur. Deze rondleidingen zijn zeker aan te bevelen: informatief, humoristisch, professioneel.”

Fam. Maesen, juli 2014

Prijzen 2024 – Fietsen langs de Elberadweg: Dresden – Magdeburg

Termijnen 

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.04 tot 31.10

Seizoen 1: 01.04 – 05.05 | 08.09 – 31.10
Seizoen 2: 06.05 – 07.09

Prijzen per persoon

Fietsen langs de Elbe: Dresden – Lutherstadt-Wittenberg (6 dagen)
Hotelklasse A
Hotelklasse B
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 569€ 509
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 509€ 449
Toeslag seizoen 2€ 30€ 30
Toeslag 1-pers. kamer€ 199€ 119
Huurfiets per dag€ 15€ 15
Huur e-bike per dag€ 30€ 30
Gezamenlijke bustransfer terug naar Dresden excl. fiets, elke woensdag om 10:00 uur€ 90€ 90
Gezamenlijke bustransfer terug naar Dresden incl. fiets, elke woensdag om 10:00 uur€ 115€ 115
Individuele bustransfer terug naar Dresden (1 – 3 pers., prijs per groep), excl. fiets, kosten per eigen fiets: € 25 extra€ 230€ 230
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30
Fietsen langs de Elbe: Dresden – Dessau (7 dagen)
Hotelklasse A
Hotelklasse B
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 669€ 589
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 589€ 509
Toeslag seizoen 2€ 36€ 36
Toeslag 1-pers. kamer€ 240€ 150
Huurfiets per dag€ 15€ 15
Huur e-bike per dag€ 30€ 30
Gezamenlijke bustransfer terug naar Dresden excl. fiets, elke zaterdag om 10:00 uur€ 90€ 90
Gezamenlijke bustransfer terug naar Dresden incl. fiets, elke zaterdag om 10:00 uur€ 115€ 115
Individuele bustransfer terug naar Dresden (1 – 3 pers., prijs per groep), excl. fiets, kosten per eigen fiets: € 25 extra€ 230€ 230
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30
Fietsen langs de Elbe: Dresden – Magdeburg (8 dagen)
Hotelklasse A
Hotelklasse B
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 769€ 699
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 679€ 609
Toeslag seizoen 2€ 36€ 36
Toeslag 1-pers. kamer€ 260€ 200
Huurfiets per dag€ 15€ 15
Huur e-bike per dag€ 30€ 30
Gezamenlijke bustransfer terug naar Dresden excl. fiets, elke zondag om 10:00 uur€ 110€ 110
Gezamenlijke bustransfer terug naar Dresden incl. fiets, elke zondag om 10:00 uur€ 135€ 135
Individuele bustransfer terug naar Dresden (1 – 3 pers., prijs per groep), excl. fiets, kosten per eigen fiets: € 25 extra€ 300€ 300
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30

 Hotelklasse

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 3* en 4* hotels

Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en Gasthöfe/pensions

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse – 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Dresden€ 75 | € 110€ 63 | € 85
Andere plaatsen€ 68 | € 95€ 59 | € 78

Maatwerk – Fietsen langs de Elbe in Duitsland van Dresden naar Magdeburg

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

 • Fietsvakantie Chiemsee – Königssee Historische bezienswaardigheden en idyllische landschappen in gezellig Beieren

  Type: Fietstrektocht
  Land: Duitsland

 • Krijtrotsen fietsvakantie Rugen
  Fietsvakantie Rügen Fietsen over het beroemdste en grootste eiland van Duitsland - Rügen in de Oostzee

  Type: Fietstrektocht
  Land: Duitsland

 • Fietsen langs de Weser fietsvakantie vakwerkhuizen
  Fietsen langs de Weser Fietsvakantie langs het mooiste deel van de Weser Radweg

  Type: Fietstrektocht
  Land: Duitsland

Dit zeggen onze fietsers

Interessant wat betreft cultuur, geschiedenis, natuur en activiteit.

Dhr. Van Beek

Shopping Basket