Fietsvakantie langs de Moezel

Ontspannen fietsen langs de Moezel van Trier naar Koblenz

De fietsvakantie langs de Moezel in Duitsland heeft korte afstanden en is daarmee perfect voor een ontspannen fietsvakantie dichtbij huis, maar toch in een geheel andere ambiance. Heerlijk om te fotograferen of onderweg af te stappen op een van de gezellige marktpleinen en een heerlijke Moezelwijn te proeven. Deze fietsvakantie langs de meanderende Moezel is een beetje een reis terug in de tijd. Overal komt u historische gebouwen tegen en volgt u de sporen van de oude Romeinen. U fietst vanaf de historische stad Trier door kleurrijke wijngaarden en berglandschappen naar het charmante Koblenz. Laat u verrassen door de schitterende vakwerkhuizen, typische wijnbouwdorpen, imposante kastelen én het indrukwekkende natuurschoon gedurende de hele reis. 

Hoogtepunten fietsvakantie langs de Moezel

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsvakantie langs de Moezel

Dag 1 – Individuele aankomst in Trier

Trier is de oudste stad van Duitsland en ligt in het Moezeldal omringd door de heuvels van de Eifel en de Hünsruck. Trier is niet alleen een mooie vakwerkstad, maar heeft ook talloze bezienswaardigheden waaronder historische, Romeinse gebouwen. Een aantal hiervan staan ook op de UNESCO-monumentenlijst. Nergens anders in Europa kan je zo goed zien waar de Romeinen toe in staat waren. Trier is vrijwel geheel gespaard gebleven tijdens de Wereldoorlogen en heeft daardoor nog veel authentieke elementen. De Porta Nigra, het amfitheater, de Keizerlijke Thermen en de dom zijn enkele voorbeelden die zeker een bezoek waard zijn.

Overnachting in Trier 

Dag 2 –  Trier – Trittenheim 

Afstand: ca. 40 km

Via de linkeroever van de Moezel fietst u over goede fietspaden langs Pfalzel. De naam Pfalzel betekent paleisje, de Romeinse keizers lieten hier een versterkt paleis bouwen. Tegenwoordig zijn er nog Romeinse overblijfselen bewaard gebleven, bijvoorbeeld de stadsmuur, de kerk en de pastorie. U fietst verder via de rechteroever langs de “Romische Weinstraße”, het wijnpad van de oude Romeinen. Dit pad is onderdeel van de oorspronkelijke Romeinse bevoorradingswegen. Na de “Romische Weinstraße” komt uit bij het recreatiemeer Triolago, waar u bij warm weer heerlijk kunt zwemmen. Vanaf Triolago fiets u naar het wijndorp Mehring aan de uitlopers van de Hunsrück. Bezoek hier het Romeinse “Villa Rustica”. Deze Romeinse villa is herbouwd en geeft een goed beeld van hoe de Romeinen toen leefden. De route brengt u door mooie wijngaarden naar Trittenheim, fraai gelegen in een lus van de Moezel. Het dorp heeft een groot aantal wijnboeren en de wijnen uit Trittenheim behoren dan ook tot de meest bekende Moezelwijnen.

Overnachting in Trittenheim of omgeving

Dag 3 – Trittenheim – Zeltingen

Afstand: ca. 35 km

U fietst over gemoedelijke fietspaden langs groene heuvels naar Neumagen – Dhron, de oudste wijnstad in Duitsland. In de Keltische tijd was hier al een nederzetting en het is een rijk opgravingsgebied. Hier stonden vele Romeinse gebouwen uit de tijd van Constantijn (310). De Romeinse kerk en de gotische Peterskapelle zijn leuk om te bezichtigingen. Verder gaat het langs de Moezel naar Piesport, omgeven door steile, terrasvormige wijnhellingen. Het dorpje bestaat uit oude vakwerkhuizen en gezellige wijnboerderijen. In Piesport is ook een van de oudste en grootste Romeinse wijnperzen te zien ( 500 v.Chr.)! Via mooie berglandschappen fietst u naar Lieser, romantisch gelegen aan het dal van het riviertje de Lieser. Dit plaatsje kent een aantal prachtige, historische gebouwen. Net wat verderop ligt een van de meest geliefde plaatsje langs de Moezel: Bernkastel Bues. Het historisch centrum heeft prachtige vakwerkhuizen uit de Middeleeuwen. Al fietsend langs de Moezel komt u uit bij het gezellige Zeltingen, dat bekend staat om zijn topwijnen.

Overnachting in Zeltingen 

Dag 4 – Zeltingen – Zell

Afstand: ca. 35 km

Na het ontbijt kunt u nog snel even genieten van het straatbeeld van een typisch wijnbouwersdorp voordat u het dal van de Moezel verder volgt. Aan beide kanten van de Moezel kunt u genieten van de prachtige uitzichten op het berglandschap en de wijngaarden. U komt langs Traben-Talbach, dat prachtig ligt in een smalle bocht van de Moezel, omringd door bossen. Hier kunt u het fietsmuseum of de ruïne Grevenburg bezoeken – van waar u een mooi uitzicht over de Moezel heeft. Kenmerkend voor Traben-Talbach is de bijzondere Brückenstranke, een poortgebouw uit 1899 bij de brug over de Moezel. U fietsen verder door het Moezelgebied langs Slot Marienburg: een historisch, sprookjeskasteel gelegen op de bergkam “Zeller Hamm”. U overnacht in Zell, aan een van de mooiste én grootste meanders van de Moezel.

Overnachting in Zell 

Dag 5 – Zell – Treis-Karden

Afstand: ca. 50 km

U stapt de fiets op richting Alfs met zijn leuke dorpsmuseum, mooie vakwerkhuizen en pittoreske straatjes. Vervolgens fietst u naar Bremm. Bremm ligt aan de rivier, maar de omliggende wijnvelden van het dorp liggen op de steilste helling van Europa (“Calmont-Klettersteig”), maar liefst 65 graden! Bremm heeft een historisch dorpskern en de laatgotische kerk heeft een prachtig barokaltaar. Direct langs de Moezel gaat het dan naar Cochem. Cochem heeft een gezellig, historisch marktplein dat uitnodigt voor een terrasje. U overnachting in de dubbele stad Treis-Karden, Karden ligt op de ene oever en Treis op de andere. Al van verre zult u dit dorp herkennen aan zijn witte kloosterkerk St. Kastor met drie torens. Op de markt van dit pittoreske plaatsje staat een schitterend vakwerkhuis genaamd Haus Epstein, verder zijn er veel leuke winkeltjes.

Overnachting in Treis-Karden 

Dag 6 – Treis-Karden – Koblenz

Afstand: ca. 40 km

Al vrij snel nadat u de fietst opgestapt bent, raden wij het aan om een mooie weg te maken naar een van de meest indrukwekkende burchten van Duitsland. Deze sprookjesachtige Burcht Eltz ligt in de mooie natuur van het Eltzdal bovenop een rots. U heeft vanaf deze burcht een waanzinnig uitzicht op de Moezel en de omgeving. Eenmaal terug op de Moezelroute passeert u tal van idyllische wijnstadjes, bijvoorbeeld Kobern met zijn middeleeuwse marktplaats of het wijn- en fruitstadje Dieblich met zijn bezienswaardige Heesenburg. U komt ook langs Brodenbach, een erkend luchtkuuroord. Uw eindbestemming van deze reis is ook het eindpunt van de Moselradweg: het imposante monument Deutsches Eck in de stad Koblenz.  U overnacht in deze prachtige oude stad aan de rivier de Rijn. Enkele hoogtepunten in Koblenz zijn: Fort Ehrenbreitstein, Sint Kastor basiliek, de slot Stolzenfels en de Romaanse liebfrauenkirche.

Overnachting in Koblenz 

Dag 7 – Einde van de reis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen. 

Reisdetails – Fietsvakantie langs de Moezel

Inbegrepen

  • Overnachtingen in goede 3*/4* hotels (A-klasse) of goede 3* hotels/Gasthöfe (B-klasse)
  • Uitgebreid ontbijt
  • Pretourmeeting voor aanvang van de fietsreis in Trier
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Nederlandstalige routebeschrijving
  • Goed uitgewerkt kaartmateriaal + GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips – merendeel Nederlandstalig
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Huurfietsverzekering i.g.v huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

  Extra opties

  • Huurfietsen 
  • Huur e-bike
  • Halfpension
  • Extra nachten in Trier en Koblenz zijn standaard bij te boeken. Wilt u in andere overnachtingsplaatsen nachten bijboeken, dan is dit op aanvraag mogelijk.
  • Bustransfer terug vanaf Koblenz naar Trier: dagelijks mogelijk, vertrekt om ca. 09:00 uur uit Koblenz. Reservering bij boeking noodzakelijk. Alternatief is met het openbaar vervoer terug naar Trier. Er zijn goede treinverbindingen.

  Parkeren

  U kunt de auto soms parkeren bij het hotel in Trier, ca. € 10 – € 15 p/d of anders op een openbare parkeerplaats, ca. € 10 – € 15 p/d. In de reisbescheiden ontvangt u parkeertips.

Fietsvakantie langs de Moezel, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5

Deze fietsreis gaat over een goed aangelegde route langs de meanderende Moezel met om u heen heuvellandschappen en prachtige wijngaarden. Het grootste gedeelte van de route gaat over vlakke, verharde wegen / asfaltwegen. U fietst bijna altijd over fietspaden en rustige landwegen. Geschikt voor de recreatieve fietser met een normale conditie.

Ervaringen van onze fietsers – Fietsvakantie langs de Moezel

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Prima. De route is makkelijk, zodat je ook nog andere activiteiten kunt doen naast het fietsen.”
Mevr. Beusen, juli 2023

Algemeen oordeel: 4
“Goed geregeld”
Mevr. Elzinga, juni 2023

Algemeen oordeel: 4
“Positief, het mailcontact verliep erg vlot. Afstanden en moeilijkheidsgraad prima te doen.”
Anoniem, september 2021

Algemeen oordeel: 5
“Onze ervaring met Mozaïek Reizen zou ik omschrijven als betrouwbaar, prettig en goed. Traben-Trarbach heeft de meeste indruk gemaakt.”
Dhr. Reintjes, augustus 2020 

Prijzen 2024 – Fietsvakantie langs de Moezel

Termijnen 

Beginnen: dagelijks mogelijk van 06.04 – 19.10

Seizoen 1: 06.04 – 19.04 | 12.10 – 19.10
Seizoen 2: 20.04 – 03.05  | 08.06 – 16.08 | 28.09 – 11.10
Seizoen 3: 04.05 – 07.06 | 17.08 – 27.09

Prijzen per persoon

Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 749

€ 599

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 674

€ 524

Toeslag Seizoen 2

€ 80

€ 77

Toeslag Seizoen 3

€ 130

€ 126

Toeslag 1-pers. kamer

€ 279

€ 239

Toeslag halfpension (6x diner)

€ 234

€ 189

Huurfiets per tour

€ 99

€ 99

Huur e-bike per tour

€ 239

€ 239

Bustransfer terug

€ 79

€ 79

Bustransfer terug incl. eigen fiets

€ 118

€ 118

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9

€ 9

Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50

€ 2,50

Boekingskosten per boeking€ 30

€ 30

Hotelklasse

A-klasse: goede 3*/4* hotels
B-klasse: goede 3* hotels/Gasthöfe 

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsHotelklasse A – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer  Hotelklasse B – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Trier

€ 84 | € 129

€ 74 | € 109

Koblenz

€ 79 | € 129

€ 69 | € 109

Andere plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Maatwerk – Fietsvakantie langs de Moezel

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

 

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Prima. De route is makkelijk, zodat je ook nog andere activiteiten kunt doen naast het fietsen.

Mevr. Beusen

juli 2023
Shopping Basket