Fietsvakantie langs de Lech

Fietsen langs de ongerepte bergrivier de Lech van de Oostenrijkse Alpen naar Beieren

De fietsvakantie langs de Lech is een vrij nieuwe fietsroute. De route loopt vanaf de bron in de Oostenrijkse Alpen (Vorarlberg) naar Augsburg in het Duitse Beieren. De ongerepte natuur, de ongetemde rivier en imposante bergtoppen, maar ook de romantische kastelen en middeleeuwse stadjes maken deze fietsreis tot een echte aanrader. Adembenemende vergezichten, bijzondere flora en fauna en historische bezienswaardigheden wisselen elkaar af. Ontdek een van de laatste wildwaterrivieren van de Alpen en fiets door een puur en oorspronkelijk stukje Lechtal! 

Hoog in de bergen begint uw fietsavontuur langs de Lech. Via het Naturpark Tiroler Lech daalt u af langs de diep turquoise rivier. De Lech beweegt zich hier nog in een brede bedding met ontelbare zand- en grindbanken. De eerste twee dagen fietst u door de Tiroler Alpen. Daarna maken de bergen plaats voor een heuvelachtig landschap met sprookjesachtige kastelen in Schwangau bij het Beierse Füssen. Vanaf Füssen valt de route samen met de Romantische Straße. De historische UNESCO-stad Augsburg is een mooie afsluiting van deze bijzondere fietsvakantie langs de Lech. 

Hoogtepunten fietsvakantie langs de Lech

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsvakantie langs de Lech 

Dag 1 – Aankomst in Lech am Arlberg

Bloeiende alpenweiden zover het oog reikt. Uw fietsvakantie langs de Lech start bij de bron, aan de voet van een groot fiets- en wandelparadijs. Verken bij aankomst in Lech het historische Huber Hus en neem een kijkje in de oude keuken. Ook de uit 1390 daterende, in gotische stijl gebouwde kerk St. Nicholas is een bezoek waard. Op warme zomerdagen kunt u afkoelen in het sfeervolle bosbad, aan de oever van de Lech. Bent u meer dan een dagdeel in Lech, dan loont het zich een kabelbaan te nemen naar bijvoorbeeld de Skyspace. Dat is een uniek belevingskunstwerk van de Amerikaan James Turrell, dat vooral bij zonsondergang een bijzondere ervaring is. Aan de andere kant van het dal brengt de Ruifkopfbahn u naar het panoramarestaurant, met uitzicht over de Alpen.

Overnachting in Lech

Dag 2 – Lech am Arlberg – Elbigenalp 

Afstand: ca. 45 km

De Formarinsee, het sprookjesachtige bergmeer waar de bron van de Lech ontspringt, is uw eerste stop vandaag. Bij de naastgelegen Freiburger Hütte ervaart u het echte Alpengevoel. Hun motto spreekt boekdelen; “Berge, Alm, Natur und Wiesen, Was braucht die Seele mehr zum Genießen?“  U vervolgt uw reis door het Alpenlandschap naar het bergdorpje Warth. Daar leven onder de 150 inwoners oude tradities voort, waaronder de Tannenberger klederdracht . Geniet onderweg van de ongerepte, nog wilde Lech rivier die zich hier in pure vrijheid nog een weg zoekt. Het uitzicht op de imposante Alpentoppen doet u diep ademhalen. Misschien wel een van de mooiste dagen van uw fietsvakantie langs de Lech! Een kleine omweg voor een stop in Holzgau is aan te bevelen. In het dorpje vindt u karakteristieke gevelbeschilderingen, een 200 meter hoge hangbrug en de Simms waterval. Uw bestemming van deze dag, Elbigenalp, dat  ‘met iepen begroeide bergweide‘ betekent, is bekend om het vele houtsnijwerk. Hier is sinds 1951 de enige Oostenrijkse school voor houtbewerking gevestigd. 

Overnachting in Elbigenalp of omgeving

Dag 3 – Elbigenalp – Füssen/Schwangau

Afstand: ca. 55 km

Na een eerste stop bij de parochiekerk in Häselgehr fietst u in Elmen door Natuurpark Tiroler Lech. Een uniek rivierenlandschap en kalkgebied in de Alpen dat ook wel de “Jungle van Midden-Europa” genoemd wordt. Van drassige moerassen en brede uiterwaarden tot zonnige dennenbossen, u vindt het allemaal. Er bevinden zich maar liefst 1.115 plantensoorten en tal van botanische en zoölogische zeldzaamheden. Vooral zeldzame plant- en diersoorten die afhankelijk zijn van wisselende waterstanden, kunnen hier langs de Lech overleven. U passeert Forchach. De bekende hangbrug geeft uitzicht op de hier meest uitgebreide en brede vlechten van de Lech. Voorbij Forchach verlaat u het Naturpark én Oostenrijk. U zet uw fietsvakantie langs de Lech voort in het Duitse Beieren. In Duitsland staan u in Füssen culturele bezienswaardigheden te wachten, zoals het Hohes Schloss en klooster Sankt Mang. In Schwangau kunt u niet om de sprookjesachtige kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau heen! 

Overnachting in Füssen of Schwangau

Dag 4 – Füssen/Schwangau – Schongau

Afstand: ca. 40 km

Via het 12 kilometer lange stuwmeer Forggensee laat u geleidelijk aan de Alpen achter u. Neem een duik in het helderblauwe water of geniet van een picknick op een van de vele stranden. Via de Forggensee komt u bij de kleinere Lechsee, vanwaar u het dorp Lechbruck bereikt. In het zomerseizoen vaart hier een historisch houten vlot dagelijks over de rivier. Verderop fietst u door het beschermde natuurgebied Litzauer Schleife. Daarna maakt het natuurschoon plaats voor monumentale gebouwen in Schongau. Bezoek de oude stadsmuur en de historische binnenstad met bezienswaardigheden zoals het Stadtmuseum Schongau, de Polizeidienerturm en het Steingadener Richterhaus.

Overnachting in Schongau

Dag 5 – Schongau – Landsberg am Lech

Afstand: ca. 40 km  

U volgt nu de slingerende Lech met om u heen beboste heuvels. De route komt door de plaatsen Kinsau, Apfeldorf en gaat verder richting Epfach. Hier is een klein museum in de voormalige brandweerkazerne dat vondsten uit de Romeinse tijd tentoonstelt. In het dorp Vilgertshofen staat één van de belangrijkste kerkgebouwen aan de Lech. Uw bestemming van vandaag is Landsberg am Lech. Deze historische stad is gelegen aan de ‘Romantische Straße‘. De ligging direct aan de Lech, de middeleeuwse stadsmuren, de gotische Beierse Poort en de kleurrijke huizen maken Landsberg een dromerige plek. Sluit de dag af in een van de restaurants op het sfeervolle marktplein. Bijvoorbeeld met een heerlijke Beierse pretzel met Obatzda (bierkaasdip).

Overnachting Landsberg am Lech

Dag 6 – Landsberg am Lech – Augsburg

Afstand: ca. 50 km

Na Landsberg voert de route door een vlak gebied langs de Lech. U volgt een stukje de beroemde Via Claudia Augusta (de oude Romeinse heirweg van de Donau naar de Adriatische Zee). Daarna passeert u Kaufering, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog elf buitenkampen van Kamp Dachau gestaan hebben. Er werden bunkers neergezet om zo zonder hinder van geallieerde bombardementen vliegtuigen te kunnen bouwen. Er werd uiteindelijk nooit een vliegtuig gebouwd. Via Königsbrunn gaat het naar de oude hertogstad Friedberg. Het nabijgelegen Augsburg, is de prachtige eindbestemming van uw fietsvakantie langs de Lech. 

Augsburg heeft vooral veel te bieden aan cultuurliefhebbers. Bezoek bijvoorbeeld het Zeugerhaus of de Augsburgse Dom, een Romaans bouwwerk uit de 10e eeuw. De Fuggerei, een ommuurde enclave, is de oudste nederzetting ter wereld die nog in gebruik is. Bezoek ook het Raadhuis met zijn ‘Gouden Zaal’ en het nabij gelegen Mozarthuis. Het waterbeheersysteem van de stad, dat ook wel het kleine Venetië genoemd wordt, dateert uit de 15e eeuw. Het staat op de lijst van  UNESCO-werelderfgoed. Wandel door het historisch centrum met zijn vele, kleine kanalen en geniet van al het moois dat deze stad te bieden heeft. 

Overnachting in Augsburg

Dag 7 – Einde van de reis

Na het ontbijt eindigt uw arrangement. U kunt desgewenst uw verblijf in Augsburg verlengen. 

Reisdetails – Fietsvakantie langs de Lech 

Inbegrepen

  • Overnachtingen in goede 3* hotels/Gasthöfe 
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Nederlandstalige routebeschrijving met routekaarten
  • GPX-bestanden en een handige, complete navigatieapp speciaal ontwikkeld voor deze fietsreis
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Let op: toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten in Lech en Augsburg 
  • Bustransfer van Augsburg terug naar Lech incl. eigen fiets kan elke zaterdagochtend

  Parkeren

  In Lech kunt u de auto parkeren in een van de parkeergarages, kosten zijn ca. € 10 per dag. In de reisbescheiden ontvangt u parkeertips.

Fietsvakantie langs de Lech – Voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2,5 van 5

De route gaat grotendeels over fietspaden en rustige b-weggetjes. U fietst over geasfalteerde wegen en grindpaden. Aan het begin van uw fietsreis moet u ca. 450 meter klimmen om de Formarinsee te bereiken. De reis gaat daarna voornamelijk bergafwaarts richting Füssen, soms zijn er wat kleine stijgingen te overwinnen. Tussen Füssen en Landsberg is het landschap licht glooiend. Daarna is het vlak tot aan Augsburg.

Met een normale trekkingfiets moet u beschikken over een goede (sportieve) conditie en gewend zijn wat klimmetjes te overwinnen. Als u met een e-bike fietst, is de route met een normale basisconditie goed te doen. 

Ervaringen – Fietsvakantie langs de Lech 

Het betreft een nieuwe reis. Er zijn daarom nog geen beoordelingen.  

Prijzen 2024 – Fietsen langs de Lech

Termijnen 

Beginnen kan op zondag van 16.06 – 22.09

Seizoen 1: 16.06 – 06.07 | 01.09 – 22.09
Seizoen 2: 07.07 – 31.08

Prijzen per persoon

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

     € 799

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 774

Toeslag seizoen 2

€ 100

Toeslag 1-pers. kamer

€ 289

Huurfiets per tour

€ 99

Huur e-bike per tour

€ 259

Bustransfer Augsburg – Lech excl. eigen fiets (zaterdagochtend)

€ 89

Bustransfer Augsburg – Lech incl. eigen fiets (zaterdagochtend)

€ 114

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

Hotelklasse

Goede 3* hotels/Gasthöfe

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats

2-pers. kamer | 1-pers. kamer

Lech€ 99 | € 134
Augsburg€ 79 | € 134

Maatwerk – Fietsen langs de Lech 

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Shopping Basket