Fietsvakantie langs de Main

Fietsen langs de Main van Bamberg naar Asschaffenburg

In grote lussen kronkelt de rivier de Main van oost naar west door het midden van de regio Franken in Noord-Beieren, om uiteindelijk in de Rijn uit te monden. Uw fietsvakantie langs de Main start in Bamberg, het hart van Bierfranken. De rivier baant zich achtereenvolgens een weg door de hopvelden van Bierfranken naar het Frankische wijnland (Weinfranken) en meandert voorbij Würzburg langzaam door de donkergroene bossen van het laaggebergte van de Spessart naar uw eindbestemming, het prachtige stadje Aschaffenburg. Door haar bewogen geschiedenis vindt u langs de route verschillende kastelen, burchten en kunstzinnig ingerichte kerken. De steden langs de Main bezitten een unieke charme, zoals de voormalige keizerlijke stad Bamberg (UNESCO), de oude koninklijke stad Würzburg (UNESCO) en de stad Wertheim met zijn prachtige vakwerkhuizen. De rivier de Main brengt u bovendien langs gezellige biertuinen en smakelijke wijnlokalen, zodat u kunt genieten van de regionale delicatessen.

Hoogtepunten fietsvakantie langs de Main

Foto's van deze fietsvakantie

Route van de klassieke variant

Van dag tot dag - Fietsvakantie langs de Main-Radweg

Wij bieden deze fietsreis in de volgende 3 varianten aan:
  • 8-daagse klassieke variant van Bamberg naar Aschaffenburg, optioneel extra tussennacht in Miltenberg
  • 7-daagse sportieve variant van Bamberg naar Aschaffenburg 
  • 12-daagse lange variant van Bayreuth naar Mainz 

Bij het kopje “Voor wie?” kunt u zien welke variant voor u het meest geschikt is. Hieronder wordt de 8-daagse klassieke variant van dag tot dag beschreven.

Dag 1 - Aankomst Bamberg

Vandaag komt u aan in het op zeven heuvelen gebouwde Bamberg. Het ligt aan de Regnitz net voordat deze rivier in de Main stroomt. De middeleeuwse stad beschikt over de grootste bewaard gebleven historische binnenstad van Duitsland. De Bamberger Altstadt met z’n ongeveer 1000 monumentale gebouwen staat dan ook sinds 1993 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Van de vele bezienswaardigheden zijn het oude raadhuis en de, iets boven de oude stad op een heuvel gelegen, romaanse dom de bekendste. Deze dom is in 1237 ingewijd en hierin ligt de tombe van keizer Henkdrik II. Hier is ook het enige Pausgraf ten noorden van de Alpen.

Overnachting in Bamberg

Dag 2 - Bamberg – Haßfurt

Afstand: ca. 37 km

U fietst door het dal langs natuurpark Haßberge. In eerste instantie langs rivier de Regnitz, die al snel uitmondt de Main. Net voorbij Limbach komt langs de bedevaartskerk Maria Limbach. Deze schilderachtige kerk is een bezichtiging zeker waard. Een omweg langs Königsberg (Bayern) is een mooie route, ondanks de lichte hellingen. U zult betoverd worden door het idyllische stadje met de vele vakwerkhuizen. Het is de geboorteplaats van de bekende 15e -eeuwse wiskundige en astronoom Johannes Regiomontanus. Vandaag komt u ook de eerste wijngaarden tegen, die de grens tussen “Bierfranken” en “Weinfranken” markeren. Rond uw heerlijke fietsdag af in het historische centrum van Haßfurt.

Overnachting in Haßfurt

Dag 3 - Haßfurt – Volkach 

Afstand: ca. 56 km

Langs verschillende stadjes en dorpen komt u in de stad Schweinfurt. Bezoek met kinderen Wildpark an den Eichen. Daarna verder tussen hellingen met wijngaarden naar Volkach, gelegen in een “lus” van de Main. Wijnstad Volkach is de stad van de Bocksbeutel, de traditionele buikvormige Frankische wijnfles. Volkach is beroemd vanwege de uitstekende wijnen.

Overnachting in Volkach

Dag 4 - Volkach – Würzburg

Afstand: ca. 65 km

Langs de slingerende Main door Kitzingen en andere wijnstadjes naar Würzburg (UNESCO). Omdat de route vlak is bereikt u snel Würzburg en heeft u voldoende tijd om deze mooi bisschopsstad met zijn vele torens te bezichtigen. Ga naar het marktplein, met de Mariakapel en daarnaast het Falkenhaus (Rococo-stijl). Ga ook langs de dom en de aan de rand van de oude stad gelegen barokke Residentie (18e eeuw) en langs  het oude Raadhuis met daarachter de oude Mainbrug met z’n beelden. Vanaf de Mainbrug ziet u aan de overkant de vesting Marienberg (interessante vorstentuin) bovenop een wijnberg.

Overnachting in Würzburg

Dag 5 - Würzburg – Lohr

Afstand: ca. 60 km

In Veitshöchheim komt u langs de  bisschoppelijke zomerresidentie met Franse rococotuin. Daarna  omgeven door  wijnbergen naar Karlstadt met zijn bezienswaardige binnenstad. Het landschap verandert van alleen wijnbergen naar een afwisseling van wijnbergen en bossen. Over vlakke  wegen komt u in drierivierenstad Gemünden (Ronkarztuin bij burgruine Scherenburg) of enkele rivierbochten verder naar Lohr, met zijn visserswijk.

Overnachting in Lohr

Dag 6 - Lohr – Wertheim

Afstand: ca. 46 km

Langs Mainstadjes en dorpen en veelal beboste hellingen. Dan volgt de  op een rots gelegen burcht Rothenfels en Marktheidenfeld met zijn uientoren. Na Marktheidenfeld gaat de Main slingeren, zelfs met een volledige slinger/lus. In Wertheim voegt de rivier Tauber zich bij de Main. De burcht boven het vakwerkstadje Wertheim bewaakt de samenvloeiing.

Overnachting in Wertheim

Dag 7 - Wertheim – Miltenberg - Aschaffenburg

Afstand: ca. 36/50/77 km (afhankelijk van welke route u kiest vandaag)

Over vlakke wegen door de heuvels volgt u de slingerende Main naar Miltenberg (een tocht van 36 km). De stad is herkenbaar aan de stadspoort op de brug over de Main. Bezoek de kleine binnenstad met mooie trotse vakwerkhuizen. Enige daarvan hebben zelfs een erker. Desgewenst kunt u in Miltenberg overnachten (graag in de offerte aangeven als u van deze extra nacht gebruik wenst te maken). U kunt ook verder fietsen naar het ca. 40 km verderop gelegen Aschaffenburg. U komt dan door een mooi wijngebied met de leuke wijnplaats Klingenberg. In de verte ziet u het grote in een vierkant gebouwde slot Johannisburg aan de Main liggen. Dit imposante slot bevindt zich in het centrum van de historische stad Aschaffenburg. Het mooiste deel van de oude stad ligt nabij de basiliek St. Peter en Alexander. Desgewenst kunt u deze etappe naar Aschaffenburg inkorten door de trein te nemen vanaf Klingenberg, u fietst dan ca. 50 km en neemt vervolgens de trein naar Aschaffenburg.

Overnachting in Aschaffenburg

Dag 8 - Einde van uw fietsvakantie langs de Main

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

 

Reisdetails - Fietsvakantie langs de Main Radweg

Inbegrepen

  • Overnachtingen in goede middenklasse hotels (A-klasse) of Gasthöfe/familiehotels (B-klasse)
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Nederlandstalige routebeschrijving met goed uitgewerkt kaartmateriaal
  • Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. toeristische informatie
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten in Bayreuth, Bamberg, Aschaffenburg en Mainz zijn standaard bij te boeken. Wilt u in andere overnachtingsplaatsen nachten bijboeken, dan is dit op aanvraag mogelijk.
  • Bustransfer terug: Elke woensdag, zaterdag en zondag vertrekt er om ca. 09.00 uur een transferbusje terug vanuit Aschaffenburg naar Bamberg, duur: ca. 3 uur. Reservering bij boeking noodzakelijk. Vanaf Mainz gaat er geen bustransfer terug naar Bayreuth. U kunt bij deze variant in eigen beheer per trein terugreizen naar Bayreuth (1-3x overstappen, ca. 3,5 - 5 uur onderweg). 

Parkeren

Bij het starthotel in Bamberg is er geen parkeermogelijkheid. U kunt uw auto parkeren in een openbare parkeergarage voor ca. € 8,- per dag. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse. Meer informatie over het parkeren ontvangt u in de reisbescheiden.

Bij het starthotel in Bayreuth kunt u tegen vergoeding uw auto parkeren. Meer informatie over het parkeren ontvangt u in de reisbescheiden.

Fietsvakantie langs de Main - voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 - 1,5 van 5 

De fietsreis langs de Main van Bamberg naar Asschaffenburg is een van de eerste fietsroutes in Duitsland die door de ADFC bekroond is. Belangrijke criteria daarbij zijn dat de route bijna geheel geasfalteerd is, over autovrije wegen loopt en uitstekend bewegwijzerd is. Daarbij is de route nagenoeg vlak en volgt grotendeels de oevers van de rivier de Main stroomafwaarts. Door de goede wegen en nagenoeg vlakke route is deze fietsreis geschikt recreatieve fietsers.

Van deze fietsreis bieden wij 3 varianten aan:

1. De 8-daagse klassieke variant
Overnachtingen en afstanden: Bamberg, Haßfurt (37 km), Volkach (56 km), Würzburg (65 km), Lohr (60 km), Wertheim (46 km), Aschaffenburg (36 / 51 / 77 km). Deze variant volgt het mooiste en bekendste deel van de Main Radweg. Deze reis is geschikt als u een recreatieve fietser bent. Soms zijn er wel wat langere etappes, maar deze zijn eventueel te bekorten met de trein.

De laatste etappe van Wertheim naar Aschaffenburg kunt u ervoor kiezen om:

  • De hele weg te fietsen (ca. 77 km)
  • Een extra overnachting in Miltenberg te boeken op 36 km van Wertheim en zo de etappe te splitsen. Mocht u dit willen, geeft u dit dan s.v.p. aan in de offerteaanvraag
  • De etappe te bekorten door de trein te nemen vanaf Klingenberg naar Aschaffenburg (ca. 51 km fietsen) 

  2. De 7-daagse sportieve variant
  Overnachtingen en afstanden: Bamberg, Schweinfurt (61 km), Kitzingen (60 km), Karlstadt (66 km), Wertheim (73 km), Aschaffenburg (77 km). Deze variant volgt het mooiste en bekendste deel van de Main Radweg. Deze reis is geschikt als u een redelijk sportieve fietser bent of een fietser met een e-bike die graag wat langere dagafstanden aflegt.

  3. De 12-daagse lange variant
  Overnachtingen en afstanden: Bayreuth, Lichtenfels (61 km), Bamberg (47 km), Haßfurt (37 km), Volkach (56 km), Würzburg (65 km), Lohr (60 km), Wertheim (46 km), Aschaffenburg (77 km), Offenbach (48 km), Mainz (47 km). Deze variant is geschikt als u de hele Main Radweg van bron tot monding wilt fietsen. Geschikt voor de recreatieve fietser die af en toe wat langere dagafstanden geen probleem vindt.

Ervaringen - Fietsvakantie langs de Main-Radweg 

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
“Prima, fijne reis geweest”. 
Mevr. Van Acht, juli 2019

Algemeen oordeel: 5
“Afwisselende, goed verzorgde vakantie”. 
Mevr. Hollak, mei 2019

Prijzen 2022 - fietsvakantie langs de Main-Radweg

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 14.04 tot 16.10

Seizoen 1: 14.04 – 06.05 | 26.09 – 16.10
Seizoen 2: 07.05 – 25.09

Prijzen per persoon

8-daagse fietsvakantie langs de Main (klassieke variant)
Hotelklasse

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 710

€ 625

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 680

€ 595

Toeslag Seizoen 2

  €   65

€   70

Toeslag 1-pers. kamer

€ 220

€ 156

Huurfiets

€   70

€   70

Huur e-bike

€ 180

€ 180

Bustransfer terug naar Bamberg

€   75, eigen fiets € 19 extra

€   75, eigen fiets € 19 extra

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

7-daagse fietsvakantie langs de Main (sportieve variant)
Hotelklasse

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 598

€ 558

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 573

€ 533

Toeslag Seizoen 2

€  69

€   41

Toeslag 1-pers. kamer

€ 220

€ 210

Huurfiets

€   70

€   70

Huur e-bike

€ 180

€ 180

Bustransfer terug naar Bamberg

€   75, eigen fiets € 19 extra

€   75, eigen fiets € 19 extra

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 14.04 tot 16.10

Seizoen 1: 14.04 – 06.05 | 26.09 – 16.10
Seizoen 2: 07.05 – 24.07 | 01.09 - 25.09
Seizoen 3: 25.07 - 31.08

Prijzen per persoon

12-daagse fietsvakantie langs de Main (lange variant)
Hotelklasse

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 1122

€ 998

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 1072

€ 948

Toeslag Seizoen 2

  €  90

€   90

Toeslag Seizoen 3

  €  111

€   111

Toeslag 1-pers. kamer

€ 335

€ 300

Huurfiets

€   70

€   70

Huur e-bike

€ 180

€ 180

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

Hotelklasse

Hotelklasse A: goede middenklasse hotels
Hotelklasse B: goede Gasthöfe / familiehotels

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats

Hotelklasse A

2-pers. kamer / 1-pers. kamer 

Hotelklasse B

2-pers. kamer / 1-pers. kamer

Bayreuth

€ 72 / € 103

€ 53 / € 63

Bamberg

€ 68 / € 93

€ 68 / € 93

Aschaffenburg

€ 63 / € 83

€ 55 / € 70

Mainz

€ 63 / € 95

€ 58 / € 91

 Overige plaatsen

 op aanvraag

 op aanvraag

Maatwerk - Fietsen langs de Main-Radweg

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Afwisselende, goed verzorgde vakantie.

Mevr. Hollak

mei 2019
Shopping Basket