Fietsvakantie langs de Main

Fietsen langs de Main van Bamberg naar Aschaffenburg

In grote lussen kronkelt de rivier de Main van oost naar west door het midden van de regio Franken in Noord-Beieren, om uiteindelijk in de Rijn uit te monden. Uw fietsvakantie langs de Main start in de historische stad Bamberg. De rivier baant zich vanaf daar een weg door de hopvelden van Bierfranken naar het Frankische wijnland en meandert voorbij Würzburg langzaam door de donkergroene bossen van het laaggebergte van de Spessart naar uw eindbestemming, het prachtige stadje Aschaffenburg. Door haar bewogen geschiedenis vindt u langs de route verschillende kastelen, burchten en kunstzinnig ingerichte kerken. De steden langs de Main bezitten een unieke charme, zoals de voormalige keizerlijke stad Bamberg (UNESCO), de oude koninklijke stad Würzburg (UNESCO) en de stad Wertheim met zijn prachtige vakwerkhuizen. De rivier de Main brengt u bovendien langs gezellige biertuinen en smakelijke wijnlokalen, zodat u kunt genieten van de regionale delicatessen. Wij bieden deze fietsreis in vier varianten aan! 

Hoogtepunten fietsvakantie langs de Main

Foto's van deze fietsvakantie

Route van de klassieke variant

Van dag tot dag – Fietsvakantie langs de Main-Radweg

Wij bieden deze fietsreis in de volgende 4 varianten aan:
  • 8-daagse klassieke variant van Bamberg naar Aschaffenburg met optioneel een tussennacht in Miltenberg
  • 8-daagse gelijk verdeelde variant van Bamberg naar Aschaffenburg
  • 7-daagse versnelde variant van Bamberg naar Aschaffenburg 
  • 12-daagse lange variant van Bayreuth naar Mainz 

Bij het kopje “Voor wie?” kunt u zien welke variant voor u het meest geschikt is. Hieronder wordt de 8-daagse klassieke variant van dag tot dag beschreven.

Dag 1 – Aankomst Bamberg

Uw reis begint in het op zeven heuvelen gebouwde Bamberg. Het ligt aan de Regnitz, net voordat deze rivier in de Main stroomt. De middeleeuwse stad beschikt over de grootste historische binnenstad van Duitsland. De Bamberger Altstadt met z’n ongeveer 1000 monumentale gebouwen staat dan ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Een groot deel van de mooie, historische gebouwen vindt u dichtbij elkaar in het oude centrum. Maak een wandeling door dit deel van Bamberg en laat je verrassen. Het bekendste gebouw van Bamberg is het Altes Rathaus uit 1467. Het stadshuis is gebouwd op een eilandje in de rivier. Het grappige is dat het gebouw eigenlijk niet paste en het daardoor dus van alle kanten uitsteekt over het water, wat het dus (naast de muurschilderingen) ook zo bijzonder maakt. De Kathedraal van Bamberg, een romaanse Dom, valt ook zeker niet te missen. Deze dom is in 1237 ingewijd en hierin ligt de tombe van keizer Henkdrik II. Hier is ook het enige Pausgraf ten noorden van de Alpen. Tegenover de dom vindt u de Nieuwe Residentie Bamberg, een prachtig paleis met rozentuin en terras met weids uitzicht. 

Overnachting in Bamberg

Dag 2 – Bamberg – Schweinfurt

Afstand: ca. 60 km

U fietst door het dal langs natuurpark Haßberge. In eerste instantie volgt u de rivier Regnitz, die al snel uitmondt in de Main. Net voorbij Limbach komt u langs de bedevaartskerk Maria Limbach. Deze schilderachtige kerk is een bezichtiging waard. Vandaag komt u ook de eerste wijngaarden tegen, die de grens tussen “Bierfranken” en “Weinfranken” markeren. U komt langs historische stadjes, waaronder Haßfurt met zijn gezellige centrum. Uw eindbestemming is de stad Schweinfurt. Deze stad kent een bijzondere mix tussen historische en moderne architectuur. Verder heeft de stad veel interessante musea, bijv. het Georg Schäfer Museum en de Kunsthalle Schweinfurt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad grotendeels verwoest, maar een deel van de oude stad is gelukkig nog in tact gebleven. Dit deel met kleurrijke, historische huizen is een bezoek zeker waard, sla daarbij de bijzonder Schrotturm en de stadsmuur niet over! 

Overnachting in Schweinfurt

Dag 3 – Schweinfurt – Volkach 

Afstand: ca. 30 km

De etappe van vandaag is wat korter, maar u komt door een uniek stukje landschap van de Main met het wijnstadje Volkach als hoogtepunt. Via authentieke dorpjes en idyllische rivierlandschappen vervolgt u uw weg met de rivier als uw metgezel. De meanderende main omringd met wijngaarden op zonnige hellingen brengt u naar Volkach, prachtig gelegen in een “lus” van de Main. Volkach is beroemd vanwege de uitstekende wijnen. Een rondleiding in een Weingut (wijnmakerij) met wijnproeverij is dan ook zeker een aanrader. U kunt verder een wandeling maken door de oude binnenstad met het mooie Rathaus, de sfeervolle Marktplatz en de opvallende Oberes Tor. Tijd over? Maak een wandeling of fietstochtje door de omringende wijngaarden, genieten!

Overnachting in Volkach

Dag 4 – Volkach – Würzburg

Afstand: ca. 65 km

Vanaf Volkach volgt u een klein stukje het Mainkanaal die ter hoogte van Schwarzach weer samenvalt met de Main. U fietst langs de slingerende Main door Kitzingen en andere, oude wijnstadjes met kleurrijke vakwerkhuizen. Omdat de route vlak is en over goede fietspaden gaat, kunt u bijtijds in Würzburg aankomen. Zo heeft u voldoende tijd om deze gezellige UNESCO-stad met zijn vele torens te bezichtigen. Als oude bisschopsstad heeft Würzburg veel kerken, de Dom van Würzburg is het absolute hoogtepunt hiervan. De kerk heeft zwaar te lijden gehad in de Tweede Wereldoorlog, maar is prachtig gerestaureerd. Slenter over het marktplein met de Maria bedevaartskapel en het bijzondere Falkenhaus (Rococo-stijl). Ga langs de barokke Würzburger Residenz uit de 18e eeuw (UNESCO-monument). Het oude Raadhuis met daarachter de oude Mainbrug met zijn opvallende standbeelden is ook het bezichtigen waard. Vanaf de Mainbrug ziet u aan de overkant vesting Marienberg trots boven de stad uit torenen. 

Overnachting in Würzburg

Dag 5 – Würzburg – Lohr

Afstand: ca. 60 km

Vlak nadat u Würzburg uitfietst, komt u door Veitshöchheim. Hier bevindt zich de bisschoppelijke zomerresidentie met Franse rococotuin, een imposant kasteel met dito tuin. In Veitshöchheim kunt u ook een stop maken bij de historische Weinpresse uit 1867. Daarna fietst u omgeven door wijnbergen naar Karlstadt met zijn bezienswaardige binnenstad. Het landschap verandert van alleen wijnbergen naar een afwisseling van wijnbergen en idyllische bossen. Over vlakke wegen komt u via drierivierenstad Gemünden uit in Lohr, een sfeervol vakwerkstadje met gezellige pleinen. Bezoek Schloss Lohr met zijn goed bewaard gebleven verdedigingsmuur en gracht. Tegenwoordig zit het Spessartmuseum gevestigd in het kasteel, dat een goede indruk geeft van het leven van de vroegere bewoners in de streek Spessart. Maak een wandeling door de pittoreske wijk Lohrer Fischerviertel (monumentenlijst) met zijn middeleeuwse sfeer. Energie over? Beklim dan de Bayersturm en geniet van het uitzicht over het historische centrum van Lohr.

Overnachting in Lohr

Dag 6 – Lohr – Wertheim

Afstand: ca. 45 km

Vanaf Lohr baant de Main zich een weg door de beboste heuvels, een mooie afwisseling qua omgeving. U ziet op een gegeven moment bovenop een rots burcht Rothenfels opdoemen die trouw de wacht houdt over het smalle Maindal en het plaatsje Rothenfels. In Marktheidenfeld met zijn opvallende uientoren kunt u een stop inlassen voor een heerlijk lunch. Na Marktheidenfeld gaat de Main flink meanderen, zelfs met een volledige lus. In Wertheim voegt de rivier Tauber zich bij de Main. De burcht boven het vakwerkstadje Wertheim bewaakt de samenvloeiing. Geniet in Wertheim van een lekker glasje wijn van de Wertheimer Weinberge of bezoek het Glasmuseum in een karakteristiek vakwerkhuis. Kijk ook zeker even rond in de gezellige, middeleeuwse steegjes en bezoek de laat-gotische Kilianskapel.

Overnachting in Wertheim

Dag 7 – Wertheim – Miltenberg – Aschaffenburg

Afstand: ca. 35/50/75 km (afhankelijk van welke route u kiest vandaag)

U fietst over vlakke wegen met de groene heuvels en slingerende rivier om u heen. Na ca. 35 km komt u aan in Miltenberg, de ‘Parel aan de Main’. Deze pittoreske stad is herkenbaar aan de stadspoort op de brug over de Main. Bezoek de Altstad met zijn bijzondere en trotse vakwerkhuizen, soms zelfs met erker. U zult uw ogen uitkijken. Het Schwarzviertel en de Marktplatz zijn als hoogtepunten te benoemen. Desgewenst kunt u in Miltenberg een tussennacht boeken, wat volgens veel van onze fietsers echt een aanrader is (graag in de offerte aangeven als u van deze extra nacht gebruik wenst te maken). U kunt ook gelijk doorfietsen naar het ca. 40 km verderop gelegen Aschaffenburg (vlakke fietswegen). U komt dan door een mooi wijngebied met de leuke wijnplaats Klingenberg. In de verte ziet u het grote, in een vierkant gebouwde slot Johannisburg aan de Main liggen. Dit imposante slot bevindt zich in het centrum van de historische stad Aschaffenburg. Het mooiste deel van de oude stad ligt nabij de basiliek St. Peter en Alexander. Desgewenst kunt u deze etappe naar Aschaffenburg inkorten door de trein te nemen vanaf Klingenberg, u fietst dan ca. 50 km en neemt vervolgens de trein naar Aschaffenburg.

Overnachting in Aschaffenburg

Dag 8 – Einde van uw fietsvakantie langs de Main

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

 

Reisdetails – Fietsvakantie langs de Main Radweg

Inbegrepen

  • Overnachtingen in goede 3*/4* hotels (A-klasse) of 2*/3* hotels/pensions (B-klasse)
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Routebeschrijving met routekaarten
  • Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • GPX-bestanden en een handige, complete navigatieapp speciaal ontwikkeld voor deze fietsreis
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Bij de 8-daagse klassieke variant is een tussennacht in Miltenberg mogelijk
  • Extra nachten in Bayreuth, Bamberg, Aschaffenburg en Mainz zijn standaard bij te boeken. Wilt u in andere overnachtingsplaatsen nachten bijboeken, dan is dit op aanvraag mogelijk.
  • Bustransfer terug: Elke woensdag, zaterdag en zondag vertrekt er om ca. 09.00 uur een transferbusje terug vanuit Aschaffenburg naar Bamberg, duur: ca. 3 uur. Reservering bij boeking noodzakelijk. Vanaf Mainz gaat er geen bustransfer terug naar Bayreuth. U kunt bij deze variant in eigen beheer per trein terugreizen naar Bayreuth (1-3x overstappen, ca. 3,5 – 5 uur onderweg). 

Parkeren

U kunt uw auto parkeren in een openbare parkeergarage in Bamberg voor ca. € 50 per week. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse. Meer informatie over het parkeren ontvangt u in de reisbescheiden.

Bij het starthotel in Bayreuth kunt u soms tegen vergoeding uw auto parkeren en anders in de buurt van het hotel. Meer informatie over het parkeren ontvangt u in de reisbescheiden.

Fietsvakantie langs de Main – voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 – 1,5 van 5  

De fietsreis langs de Main van Bamberg naar Asschaffenburg is een van de eerste fietsroutes in Duitsland die door de ADFC bekroond is. Belangrijke criteria daarbij zijn dat de route bijna geheel geasfalteerd is, over autovrije wegen loopt en uitstekend bewegwijzerd is. Daarbij is de route nagenoeg vlak en volgt grotendeels de oevers van de rivier de Main stroomafwaarts. Door de goede wegen en nagenoeg vlakke route is deze fietsreis geschikt recreatieve fietsers.

Van deze fietsreis bieden wij 4 varianten aan:

1. De 8-daagse klassieke variant (meest geboekt)
Overnachtingen en afstanden: Bamberg, Schweinfurt (60 km), Volkach (30 km), Würzburg (65 km), Lohr (60 km), Wertheim (45 km), Aschaffenburg (35 / 50 / 75 km). Deze variant volgt het mooiste en bekendste deel van de Main Radweg. U overnacht in mooie, historische plaatsen. Deze reis is geschikt als u een recreatieve fietser bent. 

De laatste etappe van Wertheim naar Aschaffenburg kunt u ervoor kiezen om:

  • De hele weg te fietsen (ca. 75 km over goede, vlakke fietswegen)
  • Een tussennacht in Miltenberg te boeken op 35 km van Wertheim en zo de etappe te splitsen. Mocht u dit willen, geeft u dit dan s.v.p. aan in de offerteaanvraag. Dit is volgens veel van onze fietsers een aanrader, omdat Miltenberg zo’n bijzondere stad is.
  • De etappe te bekorten door de trein te nemen vanaf Klingenberg naar Aschaffenburg (ca. 50 km fietsen)

  2. De 8-daagse gelijk verdeelde variant
  Overnachtingen en afstanden: Bamberg, Schweinfurt (60 km), Kitzingen (60 km), Zellingen/Karlstadt (55-65 km), Marktheidenfeld (50 km), Freudenberg/Bürgstadt (50-55 km), Aschaffenburg (50 km). Deze variant volgt het mooiste en bekendste deel van de Main Radweg. Deze reis is geschikt als u een recreatieve fietser bent die niet langer dan 8 dagen onderweg wil zijn, maar wel graag gelijkmatig verdeelde etappes wil fietsen. U overnacht bij deze variant soms in wat minder interessante plaatsen dan bij de 8-daagse klassieke variant. 

  3. De 7-daagse versnelde variant
  Overnachtingen en afstanden: Bamberg, Schweinfurt (60 km), Kitzingen (60 km), Karlstadt (66 km), Wertheim (73 km), Aschaffenburg (75 km).
  Deze variant volgt het mooiste en bekendste deel van de Main Radweg. Deze reis is geschikt als u een redelijk sportieve fietser bent of een fietser met een e-bike die graag alle dagen wat langere afstanden aflegt.

  4. De 12-daagse lange variant van bron tot monding
  Overnachtingen en afstanden: Bayreuth, Lichtenfels (61 km), Bamberg (47 km), Haßfurt (37 km), Volkach (56 km), Würzburg (65 km), Lohr (60 km), Wertheim (45 km), Aschaffenburg (75 km), Frankfurt (55 km), Mainz (45 km).
  Deze variant is voor fietsers die graag de hele Main Radweg van bron tot monding willen fietsen. Geschikt voor de recreatieve fietser die gewend is om langere fietstochten te maken.

Ervaringen – Fietsvakantie langs de Main-Radweg

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Voor de 6e keer met Mozaïek Reizen. Vooraf prima naar onze wensen geluisterd en geregeld. Fietspad was prachtig! Breed en geen gemotoriseerd verkeer en bijna vlak.
Dhr. Straver, september 2023

Algemeen oordeel: 4 
“Uitstekend! Alle hotels tijdens deze reis waren uitstekend!
Dhr. Tijssen, augustus 2023

Algemeen oordeel: 5 
Een positieve ervaring met meedenken over wanneer de transfer moest plaatsvinden. Dat is ons heel goed bevallen. Verder was dit voor het eerst dat we de bagage lieten nabrengen. Het is goed bevallen inclusief de geboekte overnachtingen. Alle hotels waren prima.
Groep De Groot, augustus 2022

Algemeen oordeel: 5
“Alles dik in orde. Documentatie ruim voldoende en duidelijk. Prima!
Dhr. Van Poppel, juli 2022

Algemeen oordeel: 5
Wij zijn zeer tevreden van de vriendelijke, vlotte en snelle service. De tour was mooier en makkelijker dan verwacht. Afwisselende landschappen, charmante stadjes, comfortabele fietspaden, goede bewegwijzering, zelfs van de – gelukkig weinig – omleidingen.
Mevr. Lemoine, juni 2022

Algemeen oordeel: 4
“Prima, fijne reis geweest”
Mevr. Van Acht, juli 2019

Algemeen oordeel: 5
“Afwisselende, goed verzorgde vakantie”. 
Mevr. Hollak, mei 2019

Prijzen 2024 – fietsvakantie langs de Main-Radweg

Termijnen

Beginnen is dagelijks mogelijk van 06.04 tot 12.10

Seizoen 1: 06.04 – 13.04 | 05.10 – 12.10
Seizoen 2: 14.04 – 03.05 | 21.09 – 04.10
Seizoen 3: 04.05 – 20.09

Prijzen per persoon

8-daagse fietsvakantie langs de Main (klassieke variant)
Hotelklasse

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 899

€ 799

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 869

€ 769

Toeslag Seizoen 2

€ 99

€ 70

Toeslag Seizoen 3

€ 150

€ 120

Toeslag 1-pers. kamer

€ 299

€ 230

Huurfiets per tour

€ 99

€ 99

Huur e-bike per tour

€ 259

€ 259

Bustransfer Aschaffenburg – Bamberg excl. eigen fiets

€ 95

€ 95

Bustransfer Aschaffenburg – Bamberg incl. eigen fiets

€ 135

€ 135

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking  € 30€ 30
7-daagse fietsvakantie langs de Main (versnelde variant)
Hotelklasse 

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 769

€ 679

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 744

€ 654

Toeslag Seizoen 2

€ 99

€ 70

Toeslag Seizoen 3

€ 150

€ 120

Toeslag 1-pers. kamer

€ 250

€ 199

Huurfiets per tour

€ 99

€ 99

Huur e-bike per tour

€ 259

€ 259

Bustransfer Aschaffenburg – Bamberg excl. eigen fiets

€ 95

€ 95

Bustransfer Aschaffenburg – Bamberg incl. eigen fiets

€ 135

€ 135

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking  € 30€ 30

Termijnen

Beginnen is dagelijks mogelijk van 31.03 tot 19.10

Seizoen 1: 31.03 – 19.04 | 06.10 – 19.10
Seizoen 2: 20.04 – 30.04 | 15.09 – 05.10
Seizoen 3: 01.05 – 06.05 | 12.05 – 14.05 | 20.05 – 25.05 | 02.06 – 29.06 | 18.08 – 14.09
Seizoen 4: 07.05 – 11.05 | 15.05 – 19.05 | 26.05 – 01.06 | 30.06 – 17.08

Prijzen per persoon

8-daagse fietsvakantie langs de Main (gelijk verdeelde etappes)
Hotelklasse

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 899

€ 749

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 869

€ 719

Toeslag Seizoen 2

€ 99

€ 99

Toeslag Seizoen 3

€ 150

€ 150

Toeslag Seizoen 4

€ 199

€ 199

Toeslag 1-pers. kamer

€ 299

€ 249

Huurfiets per tour

€ 99

€ 99

Huur e-bike per tour

€ 259

€ 259

Bustransfer Aschaffenburg – Bamberg excl. eigen fiets

€ 95

€ 95

Bustransfer Aschaffenburg – Bamberg incl. eigen fiets

€ 135

€ 135

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking  € 30€ 30

Termijnen

Beginnen is dagelijks mogelijk van 06.04 tot 12.10

Seizoen 1: 06.04 – 13.04 | 05.10 – 12.10
Seizoen 2: 14.04 – 03.05 | 21.09 – 04.10
Seizoen 3: 04.05 – 23.07 | 31.08 – 20.09
Seizoen 4: 24.07 – 30.08

Prijzen per persoon

12-daagse fietsvakantie langs de Main (lange variant bron tot monding)
Hotelklasse

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 1299

€ 1149

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 1249

€ 1099

Toeslag Seizoen 2

€ 150

€ 99

Toeslag Seizoen 3

€ 199

€ 150

Toeslag Seizoen 4

€ 299

€ 250

Toeslag 1-pers. kamer

€ 490

€ 390

Huurfiets per tour

€ 99

€ 99

Huur e-bike per tour

€ 259

€ 259

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking  € 30€ 30

Hotelklasse

Hotelklasse A: 3*/4* hotels
Hotelklasse B: 2*/3* hotels en pensions 

Extra nacht prijzen zijn op aanvraag.

 

Maatwerk – Fietsen langs de Main-Radweg

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Voor de 6e keer met Mozaïek Reizen. Vooraf prima naar onze wensen geluisterd en geregeld. Fietspad was prachtig! Breed en geen gemotoriseerd verkeer en bijna vlak.

Dhr. Straver

september 2023
Shopping Basket