Fietsen langs de Oostzee: van Lübeck naar Stralsund

Fietsvakantie langs de Oostzee - Ostseeradweg

Fietsen langs de Oostzee van Lübeck naar Stralsund, een verrassende en afwisselende fietsvakantie door het authentieke kustlandschap van Mecklenburg-Vorpommern aan de Oostzee. Het gebied kenmerkt zich door haar fijne zandstranden, oude badplaatsen, vissersdorpen en trotse vuurtorens. Maar ook door haar duindennenbossen, imposante steile kusten met Gespensterwald (oude beukenbossen met door de wind kromgegroeide stammen, die een griezelig silhouet vormen), heidevelden en niet te vergeten haar unieke “Boddenlandschap” (Nationaal Park). Dit laatste is een vredig waddenlandschap, met zandbanken, landtongen, strandmeren, lagunes omzoomd met riet en duinen. Er nestelen zeldzame watervogels. In voor- en najaar kunt u er kraanvogels spotten. Belangrijke, vroeger rijke Hansesteden als Lübeck, Wismar en Stralsund met hun typisch Noord-Duitse baksteenarchitectuur maken de route nog interessanter. De steden Lübeck, Wismar en Stralsund staan zelfs op UNESCO-lijst van Werelderfgoederen.

Hoogtepunten fietsen langs de Oostzee

Foto's van deze fietsvakantie

Route klassieke fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsen langs de Oostzee

Wij bieden de fietsvakantie van Lübeck naar Stralsund in de volgende 2 varianten aan: 
  • De 8-daagse klassieke variant
  • De 6-daagse sportieve variant

Bij het kopje “Voor wie?” kunt u zien welke variant voor u het meest geschikt is. Hieronder wordt de 8-daagse klassieke variant van dag tot dag beschreven.

Dag 1 – Individuele aankomst in Lübeck

Lübeck staat bekent als een prachtige oude Hanzestad die in 1987 op de UNESCO-werlderfgoed is geplaatst. In dit stadje barst het in bijna elke hoek van charme. De meesten associëren Lübeck met de Holstertor (de bijzondere toegangspoort tot de oude stad), de heerlijke marsepein (bezoek de Lübecker Marzipan Speicher!) en schrijver Thomas Mann. Maar er is zoveel meer te zien: het raadhuis met z’n vele torentjes, de door de wind verzakte bakstenen huizen en de vele steegjes en hofjes. Aan het einde van de dag kunt u gezellig een terrasje pakken langs rivier de Trave en hier genieten van een drankje, Fischbrötchen (Lübeck’s specialiteit) en de zonsondergang.

Overnachting in Lübeck 

Dag 2 – Lübeck – Wismar 

Afstand: ca. 58 of 78 km + veerpont 

U fietst van Lübeck naar het kuuroord Travemünde óf u kiest ervoor om de trein van Lübeck naar Travemünde te nemen (scheelt 20 km fietsen). Travemünde is een leuk stadje met een gezellige haven. U kunt eventueel de vuurtoren opklimmen en genieten van het prachtige uitzicht over zee of een bezoek brengen aan het interessante Seebadmuseum. In Travemünde neemt u de veerpont naar Priwall en vanaf daar pakt u de Ostküstenradweg op in oostelijke richting. De route volgt op slecht geringe afstand de kustlijn. Onderweg gaat de route door het mooie natuurreservaat Brooker Wald. Daarna komt het vissersdorp Boltenhagen in zicht; een van de oudste badplaatsen langs de Oostzeekust. U fietst verder langs de zee, enkele stukken gaan iets meer door het binnenland. Eindbestemming voor vandaag is de Hansestadt Wismar. De prachtige oude stad van Wismar heeft vele bakstenen gebouwen in gotische stijl, waaronder de indrukwekkende Nikolaikirche. Maak een wandeling langs de mooie haven met zijn verscheidenheid aan boten. Ook interessant is het prachtige Gewölbehaus, dit is een oud vakwerkhuis gebouwd boven de beek Grube. Het wordt ook wel “het rode huis” genoemd. U kunt u dag afsluiten met een drankje in de gezellige binnenstad van UNESCO-stad Wismar.

Overnachting in Wismar

Dag 3 – Wismar – Kühlungsborn of omgeving

Afstand: ca. 32 – 60 km

Vanuit Wismar fietst u noordwaarts langs het rustige eiland Poel (vanaf Groß Strömkendorf kunt u eventueel een rondje over dit eiland fietsen). Het eiland heeft een veelzijdig landschap en is een paradijs voor zeldzame vogel- en plantensoorten. Vandaag wisselen steile kusten en heerlijke stranden elkaar af. Langs Ostseebad Rerik rijdt u door een licht glooiend landschap naar Kühlungsborn. Maak onderweg een stop in Bastorf om de opvallende vuurtoren te beklimmen en te genieten van de vergezichten. U overnacht in Kühlungsborn, een van de grootste en oudste badplaatsen aan de Oostzeekust. Langs de stadspromenade vindt u prachtige villa’s daterend uit het begin van de 20e eeuw! Slenter ’s avonds heerlijk over de boulevard en ga een hapje eten bij een van de gezellige restaurants. 

Overnachting in Kühlungsborn of omgeving

Dag 4 – Kühlungsborn –  Warnemünde / Rostock

Afstand: ca. 21 – 55 km

Over Ostseebad Heiligendamm, de oudste zeebadplaats in Duitsland (1793), fietst u verder door het diverse landschap van de Oostzeekust. Vergeet onderweg niet een stop te maken in Bad Doberan, hier vindt u verschillende indrukwekkende bakstenen- en vakwerkhuizen, bijvoorbeeld het Munster Bad Doberan of het Jagdschloss Gelbensande. Net voor Warnemünde komt u langs het bezienswaardige “Gespensterwälder” (spookbos) en heidegebieden. De moeite waard om even in te wandelen. In dit gemengde bos zijn de beuken op ongewone wijze vervormd door de altijd aanwezige wind, erg bijzonder! Eenmaal aangekomen in Warnemünde kunt u heerlijk ontspannen op het breedste zandstrand van de Duitse Oostzeekust. Als u overnacht in Rostock, fietst u een klein stukje verder. Rostock is een bekende haven- en universiteitsstad Rostock. Een erg gezellig stadje met een leuke marktplaats, zelfs opgenomen in de Lonely Planet! 

Overnachting in Warnemünde of Rostock

Dag 5 – Warnemünde / Rostock – Ribnitz-Damgarten / Fischland

Afstand: ca. 20 – 60 km + veerpont

De dag begint met de pont naar Hohe Düne. Al snel daarna fietst u door het grootste bos van Noord-Duitsland. Extra bijzonder maakt het dat dit bosgebied direct aan zee ligt, echt een prachtig stukje natuur. U komt vervolgens door kuuroord Graal-Müritz waar het heerlijk vertoeven is op een van de zandstranden. Bent u er in het voorjaar? Breng dan een bezoek aan het Rhododendronpark met zijn prachtig gekleurde struiken. Na Graal-Mürtiz fietst u langs het Ribnitz-Müritz Hochmoor, een uniek natuurreservaat. Vanaf dit gebied loopt de route over in het schitterende schiereiland Fischland. Net voor Fischland – aan de Saaler Bodden – ligt het levendige stadje Ribnitz-Damgarten. U vindt hier de heerlijke Bodden-Therme en het Deutsches Bernsteinmuseum (museum over de geschiedenis van de Baltische barnsteen, ook wel ‘het goed van het noorden’ genoemd).

U overnacht in Ribnitz-Damgarten, Graal-Müritz of in een van de plaatsen op het schiereiland Fischland

Dag 6 – Ribnitz-Damgarten / Fischland – Zingst / Barth

Afstand: ca. 30 – 65 km

Over kunstenaarsdorp Ahrenshoop fietst u langs de binnenzee (bodden) het goed beboste schiereiland Darß op. Door het national park Vorpommerische Boddenkust komt u uit bij het stadje Prerow met zijn Weststrand. Hiervan wordt gezegd dat het tot een van de mooiste stranden ter wereld behoort. Via het schiereiland Zingst loopt de route weer naar het op het vasteland gelegen Barth. Hier zijn vele gebouwen uit de 13e en 18e te vinden en u kunt eventueel een bezoek brengen aan het historische Niederdeutsches Bibelzentrum ST. Jürgen.

Overnachting in Zingst, Barth of Prerow

Dag 7 – Zingst / Barth – Stralsund 

Afstand: ca. 42 – 57 km 

Door kleine, voornamelijk agrarische dorpen gaat het verder richting de Hansestad Stralsund. Stralsund is van verre te herkennen door de hoge torens van de Nicolai-, Jakobi- en Marienkirche. Neem rustig de tijd om deze prachtige havenstad (UNESCO-werelderfgoed) met zijn honderden monumentale gebouwen te bekijken. Het Raadhuis wordt vaak gezien als het hoogtepunt. Op het historische marktplein kunt u ter afsluiting van uw fietsreis genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op de Altstadt.

Overnachting in Stralsund 

Dag 8 – Einde van de reis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie langs de Oostzee. U kunt vertrekken richting huis óf u kunt nog wat langer in het prachtige Stralsund blijven om te genieten van zijn UNESCO-monumenten, de gezellige ambiance en de zee. Graag verlengen wij uw verblijf. 

Reisdetails – Fietsen langs de Oostzee

Inbegrepen

  • Overnachtingen in 3*/4* hotels (A-klasse hotels) of goede pensions/Gasthöfe en 2*/3* hotels (B-klasse)
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel – wordt tussen 09:00 en 18:00 uur vervoerd van het ene hotel naar het andere hotel
  • Routebeschrijving met routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of app op de mobiele telefoon
  • Reisbescheiden met daarin o.a. de bezienswaardigheden onderweg
  • Overtocht veerboot Warnemünde – Hohe Düne
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten in Lübeck en Stralsund. Wilt u in andere overnachtingsplaatsen nachten bijboeken, dan is dit op aanvraag mogelijk.
  • Bustransfer terug van Stralsund naar Lübeck (dagelijks vroeg in de ochtend). Alternatief is in eigen beheer per trein terug.

Parkeren

Als er voldoende plekken zijn, kunt u de auto parkeren in de parkeergarage bij het hotel (ca. € 12 – € 16 per dag), geen reservering vooraf mogelijk, ter plaatse betalen. Alternatief is gratis parkeren aan de straat (onbewaakt) of in een van de openbare parkeergarage voor ca. € 5 – € 15 per dag, prijzen verschillen per parkeergarage. In de reisbescheiden ontvangt u parkeertips. 

Fietsen langs de Oostzee – Voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5

De Oostzeeroute gaat deels direct langs de oever en deels langs de kades. De route is voornamelijk vlak, alleen de eerste drie dagen is de route licht heuvelachtig. U fietst meestal over rustige landwegen, fietspaden, veld- en boswegen, betonplaat wegen, kasseien en af en toe over zanderige stukken. Hierdoor valt de zwaarte van de route mee, maar door de lengte van de dagetappes en de kleine stijgingen is het wel belangrijk dat u een goede basisconditie heeft.

Van deze fietsreis bieden wij 2 varianten aan:

1. De 8-daagse klassieke variant van Lübeck naar Stralsund 
Overnachtingen en afstanden: Lübeck, Wismar (ca. 58 of 78 km + veerpont), Kühlungsborn of omgeving (ca. 32 – 60 km), Warnemünde/Rostock (ca. 21 – 55 km), Ribnitz-Damgarten/Fischland (ca. 20 – 60 km + veerpont), Zingst/Barth/Prerow (ca. 30 – 65 km) en Stralsund (ca. 42 – 57 km).
Deze klassieke variant is geschikt als u de fietsvakantie langs de Oostzee met normale dagafstanden wilt fietsen.

2. De 6-daagse sportieve variant van Lübeck naar Stralsund
Overnachtingen en afstanden: Lübeck, Wismar (ca. 58 of 78 km + veerpont), Warnemünde/Rostock (ca. 72 – 86 km), Zingst/Barth/Prerow (ca. 67 – 90 km) en Stralsund (ca. 42 – 57 km)
Deze sportieve variant langs de Oostzee is geschikt voor sportieve (tour)fietsers, fietsers met een e-bike of fietsers met een goede conditie die langere dagafstanden geen probleem vinden.

Ervaringen van onze fietsers – Fietsen langs de Oostzee

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: –
De fietsreis was weer erg mooi. We hebben genoten.”
Mevr. Vos, juli 2023

Algemeen oordeel: 5
Prima georganiseerd. Uitstekende hotels. Prachtige route.”
Dhr. Jerphanion, september 2022

Algemeen oordeel: 5
Alles perfect geregeld, alles klopte.”
Dhr. Van Westenbrugge, juni 2022

Algemeen oordeel: 5
“We hebben een heerlijke reis gehad, die goed georganiseerd was.”
Dhr. Van der Vegt, juli 2021

Algemeen oordeel: 4
“Goed verzorgde reizen. Mooie afwisseling cultuur en natuur.”
Mevr. Muller, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Goede ervaring”
Mevr. Smit, juni 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prima. Afspraken zijn helder en worden nagekomen.”
Dhr. Arendsen, juli 2018

Prijzen 2024 – Fietsen langs de Oostzee

Termijnen

Beginnen is dagelijks mogelijk van 21.04 – 05.10

Aankomst niet mogelijk van 05.08 – 08.08 (8-daagse) en 06.08 – 09.08 (6-daagse)

Seizoen 1: 21.04 – 02.05 | 29.09 – 05.10
Seizoen 2: 03.05 – 21.06 | 18.08 – 28.09
Seizoen 3: 22.06 – 17.08

Prijzen per persoon 8-daagse klassieke variant

Hotelklasse

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 969

€ 719

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

n.v.t.

n.v.t.

Toeslag Seizoen 2

€ 160

€ 120

Toeslag Seizoen 3

€ 280

€ 240

Toeslag 1-pers. kamer

€ 290

€ 240

Huurfiets

€ 100

€ 100

Huur e-bike

€ 230

€ 230

Transferbus terug van Stralsund naar Lübeck excl. eigen fiets

€ 75

€ 75

Transferbus terug van Stralsund naar Lübeck incl. eigen fiets

€ 95

€ 95

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9

€ 9

Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50

€ 2,50

Boekingskosten per boeking€ 30

€ 30

Prijzen per persoon 6-daagse sportieve variant

Hotelklasse

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 769

€ 539

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

n.v.t.

n.v.t.

Toeslag Seizoen 2

€ 60

€ 70

Toeslag Seizoen 3

€ 140

€ 150

Toeslag 1-pers. kamer

€ 210

€ 170

Huurfiets

€ 80

€ 80

Huur e-bike

€ 160

€ 160

Transferbus terug van Stralsund naar Lübeck excl. eigen fiets

€ 75

€ 75

Transferbus terug van Stralsund naar Lübeck incl. eigen fiets

€ 95

€ 95

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9

€ 9

Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50

€ 2,50

Boekingskosten per boeking€ 30

€ 30

Hotelklasse A: 3* en 4* hotels
Hotelklasse B: Goede pensions, Gasthöfe en 2*/3* hotels

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats

A-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer 

B-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Lübeck

€ 95 | € 179

€ 75 | € 119

Stralsund

€ 95 | € 159

€ 75 | € 119

Overige plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Maatwerk – Fietsen langs de Oostzee

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

De fietsreis was weer erg mooi. We hebben genoten.

Mevr. Vos

juli 2023
Shopping Basket