Fietsen langs de Oostzee: van Lübeck naar Stralsund

Fietsvakantie langs de Oostzee - Ostseeradweg

Fietsen langs de Oostzee van Lübeck naar Stralsund, een verrassende en afwisselende fietsvakantie door het authentieke kustlandschap van Mecklenburg-Vorpommern aan de Oostzee. Het gebied kenmerkt zich door haar fijne zandstranden, oude badplaatsen, vissersdorpen en trotse vuurtorens. Maar ook door haar duindennenbossen, imposante steile kusten met Gespensterwald (oude beukenbossen met door de wind kromgegroeide stammen, die een griezelig silhouet vormen), heidevelden en niet te vergeten haar unieke “Boddenlandschap” (Nationaal Park). Dit laatste is een vredig waddenlandschap, met zandbanken, landtongen, strandmeren, lagunes omzoomd met riet en duinen. Er nestelen zeldzame watervogels. In voor- en najaar kunt u er kraanvogels spotten. Belangrijke, vroeger rijke Hansesteden als Lübeck, Wismar en Stralsund met hun typisch Noord-Duitse baksteenarchitectuur maken de route nog interessanter. De steden Lübeck, Wismar en Stralsund staan zelfs op UNESCO-lijst van Werelderfgoederen.

Hoogtepunten fietsen langs de Oostzee

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

 • Van dag tot dag
 • Reisdetails
 • Voor wie
 • Ervaringen
 • Prijzen
 • Maatwerk

Van dag tot dag - Fietsen langs de Oostzee

Dag 1 – Individuele aankomst in Lübeck

Lübeck staat bekent als een prachtige oude Hanzestad die in 1987 op de UNESCO-werlderfgoed is geplaatst. In dit stadje barst het in bijna elke hoek van charme. De meesten associëren Lübeck met de Holstertor (de bijzondere toegangspoort tot de oude stad), de heerlijke marsepein (bezoek de Lübecker Marzipan Speicher!) en schrijver Thomas Mann. Maar er is zoveel meer te zien: het raadhuis met z’n vele torentjes, de door de wind verzakte bakstenen huizen en de vele steegjes en hofjes. Aan het einde van de dag kunt u gezellig een terrasje pakken langs rivier de Trave en hier genieten van een drankje, Fischbrötchen (Lübeck’s specialiteit) en de zonsondergang.

Overnachting in Lübeck 

Dag 2 – Lübeck – Hohen Schönberg / Boltenhagen 

Afstand: ca. 40 / 45 km + veerpont 

U fietst van Lübeck naar het kuuroord Travemünde. Travemünde is een leuk stadje met een gezellige haven. U kunt eventueel de vuurtoren opklimmen en genieten van het prachtige uitzicht over zee of een bezoek brengen aan het interessante Seebadmuseum. In Travemünde neemt u de veerpont naar Priwall en vanaf daar pakt u de Ostküstenradweg op in oostelijke richting. De route volgt op slecht geringe afstand de kustlijn. Onderweg gaat de route door het mooie natuurreservaat Brooker Wald. Daarna komt uw overnachtingsplaats al inzicht, het vissersdorp Boltenhagen. Dit is een van de oudste badplaatsen langs de Oostzeekust.

Overnachting in Hohen Schönberg of Boltenhagen 

Dag 3 – Hohen Schönberg / Boltenhagen – Wismar 

Afstand: ca. 45 / 30  km

Vandaag gaat u verder richtig de Hansestadt Wismar. U fietst weer zo dicht mogelijk langs de kust, enkele stukken gaan iets meer door het binnenland. De prachtige oude stad van Wismar heeft vele bakstenen gebouwen in gotische stijl, waaronder de indrukwekkende Nikolaikirche. Maak een wandeling langs de mooie haven met zijn verscheidenheid aan boten. Ook interessant is het prachtige Gewölbehaus, dit is een oud vakwerkhuis gebouwd boven de beek Grube. Het wordt ook wel “het rode huis” genoemd. U kunt u dag afsluiten met een drankje in de gezellige binnenstad van UNESCO-stad Wismar.

Overnachting in Wismar 

Dag 4 – Wismar – Kühlungsborn / Bad Doberan / Warnemünde

Afstand: ca. 45 / 60 / 70 km

Vanuit Wismar fietst u noordwaarts langs het rustige eiland Poel (vanaf Groß Strömkendorf kunt u eventueel een rondje over dit eiland fietsen). Het eiland heeft een veelzijdig landschap en is een paradijs voor zeldzame vogel- en plantensoorten. Vandaag wisselen steile kusten en heerlijke stranden elkaar af. Langs Ostseebad Rerik rijdt u door een licht glooiend landschap naar Kühlungsborn, een badplaats uit eind 19e eeuw. Langs de stadspromenade vindt u hotels daterend uit het begin van de 20e eeuw! Bad Doberan is het einddoel van vandaag, wij raden u aan om vanaf Kühlungsborn de stoomtrein Mollie te nemen naar Bad Doberan. Een ware belevenis! In Bad Doberan vindt u verschillende indrukwekkende bakstenen en vakwerkhuizen, bijvoorbeeld het Munster Bad Doberan of het Jagdschloss Gelbensande.

Overnachting in Kühlungsborn / Warnemünde (A-klasse) of Bad Doberan (B-klasse) 

Dag 5 – Kühlungsborn / Bad Doberan / Warnemünde – Wustrow of omgeving

Afstand: ca. 30 - 60 km + veerpont

Over Ostseebad Heiligendamm, de oudste zeebadplaats in Duitsland (1793), fietst u langs de kust naar Warnemünde. De plaats met het breedste zandstrand van de Duitse Oostzeekust, zeker even een pauze waard. Eventueel kunt u vanuit Warnemünde een uitstapje naar haven- en universiteitsstad Rostock maken. Dit is een erg gezellig stadje met een leuke marktplaats, zelfs opgenomen in de Lonely Planet! Na de pont over de Warne volgt het bezienswaardige “Gespensterwälder” (spookbos) en heidegebieden. De moeite waard om even in te wandelen. In dit gemengde bos zijn de beuken op ongewone wijze vervormd door de altijd aanwezige wind, erg bijzonder! Vanaf dit gebied loopt de route over in het schitterende schiereiland Fischland met de plaats Wustrow.

Overnachting in Wustrow / Ahrenshoop of omgeving 

Dag 6 – Wustrow of omgeving – Zingst / Barth

Afstand: ca. 25 / 45 km

Over kunstenaarsdorp Ahrenshoop fietst u langs de binnenzee (bodden) het goed beboste Vorpommerische schiereiland Darß op. Langs de binnenzee naar het stadje Prerow met zijn Weststrand. Hiervan wordt gezegd dat het tot een van de mooiste stranden ter wereld behoort. Via het schiereiland Zingst loopt de route weer naar het op het vasteland gelegen Barth. Hier zijn vele gebouwen uit de 13e en 18e te vinden en u kunt eventueel een bezoek brengen aan het historische Niederdeutsches Bibelzentrum ST. Jürgen.

Overnachting in  Zingst / Barth (A-klasse) of Barth (B-klasse) 

Dag 7 – Barth / Zingst – Stralsund 

Afstand: ca. 45 / 60 km 

Vandaag fietst u langs het national park Vorpommerische Boddenkust. Langs kleine, voornamelijk agrarische dorpen gaat het verder richting de Hansestad Stralsund. Stralsund is van verre te herkennen door de hoge torens van de Nicolai-, Jakobi- en Marienkirche. Neem rustig de tijd om deze prachtige havenstad (UNESCO-werelderfgoed) met zijn honderden monumentale gebouwen te bekijken. Het Raadhuis wordt vaak gezien als het hoogtepunt. Op het historische marktplein kunt u ter afsluiting van uw fietsreis genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op de Altstadt.

Overnachting in Stralsund 

Dag 8 – Einde van de reis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie langs de Oostzee. U kunt vertrekken richting huis óf u kunt nog wat langer in het prachtige Stralsund blijven om te genieten van zijn UNESCO-monumenten, de gezellige ambiance en de zee. Graag verlengen wij uw verblijf. 

Reisdetails – Fietsen langs de Oostzee

Inbegrepen

  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3*/4* hotels (A-klasse hotels) of in 2*/3* hotels/Gasthöfe (B-klasse hotels)
  • 7 x uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
  • Entree Ozeaneum Stralsund
  • Goed uitgewerkte Nederlandstalige routebeschrijving met kaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of app op de mobiele telefoon
  • Uitvoerige reisbescheiden met o.a. de bezienswaardigheden onderweg
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
  • Huurfietsverzekering
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten in Lübeck en Stralsund. Wilt u in andere overnachtingsplaatsen nachten bijboeken, dan is dit op aanvraag mogelijk.
  • Bustransfer terug van Stralsund naar Lübeck is mogelijk op zaterdag en zondag. Alternatief is in eigen beheer per trein terug. 

Fietsen langs de Oostzee – Voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5

De Oostzeeroute gaat deels direct langs de oever en deels langs de kades. De route is voornamelijk vlak, alleen de eerste drie dagen is de route licht heuvelachtig. U fietst meestal over rustige landwegen, fietspaden, veld- en boswegen, betonplaat wegen, kasseien en af en toe over zanderige stukken. Hierdoor valt de zwaarte van de route mee, maar door de lengte van de dagetappes en de kleine stijgingen is het wel belangrijk dat u een goede basisconditie heeft.

Ervaringen van onze fietsers - Fietsen langs de Oostzee

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“We hebben een heerlijke reis gehad, die goed georganiseerd was.”
Dhr. Van der Vegt, juli 2021

Algemeen oordeel: 4
“Goed verzorgde reizen. Mooie afwisseling cultuur en natuur.”
Mevr. Muller, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Goede ervaring”
Mevr. Smit, juni 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prima. Afspraken zijn helder en worden nagekomen.”
Dhr, Arendsen, juli 2018

Prijzen 2021 – fietsen langs de Oostzee

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!  

Termijnen 

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.05 – 03.10
Aankomst niet mogelijk van 13.07 - 15.07 | 02.08 – 05.08

Seizoen 1: 01.05 - 05.05 | 19.09 - 03.10
Seizoen 2: 06.05 – 11.05 | 25.05 - 31.05 | 01.09 – 18.09
Seizoen 3: 12.05 – 24.05 | 01.06 - 30.06 | 15.08 – 31.08
Seizoen 4: 01.07 – 14.08

Prijzen per persoon

Hotelklasse

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 710

€ 520

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 680

€ 490

Toeslag Seizoen 2

€ 95

€ 95

Toeslag Seizoen 3

€ 190

€ 140

Toeslag Seizoen 4

€ 235

€ 190

Toeslag 1-pers. kamer

€ 229

€ 189

Huurfiets

€ 79

€ 79

Huur e-bike

€ 195

€ 195

Transferbus terug van Stralsund naar Lübeck, incl. fiets

€ 79

€ 79

Boekingskosten standaard, per boeking

€ 30

€ 30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 3* en 4* hotels
Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 2* en 3* hotels/Gasthöfe

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats

A-klasse hotel - 2-pers. kamer / 1-pers. kamer 

B-klasse hotel - 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Lübeck

€ 65 / € 95

€ 55 / € 79

Stralsund

€ 75 / € 115

€ 69 / € 99

Overige plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Maatwerk – fietsen langs de Oostzee

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

We hebben een heerlijke reis gehad, die goed georganiseerd was.

Dhr. Van der Vegt

juli 2021
Shopping Basket