Fietsrondreis Achterhoek, Twente en Salland

De mooiste fietsroute door het land van schitterende natuur, historische havezaten en kunstenaarsdorpen!

Maak kennis met de relativerende wijsheid van het Oosten, land van Daniel Loohues, Herman Finkers en Willem Wilmink. Tijdens deze fietsvakantie door de Achterhoek, Twente en Salland leert u een heel karakteristiek stukje Nederland kennen. Geniet van de tradities en gastvrijheid. Maar ook van de rust, het langzame levenstempo en de prachtige natuur van dit deel van Nederland. U fietst langs slingerende beken en prachtige coulisselandschappen met glooiende, eeuwenoude akkers. U rijdt door donkere bossen en lanen, maar ook over uitgestrekte heidevelden met jeneverbessen en brem. En her en der komt u over on-Nederlandse heuvels met prachtige vergezichten. Onderweg kunt u genieten van havezaten, Saksische vakwerkboerderijen (aan de kleur van de luiken is te zien bij welk landgoed ze behoren), watermolens en kastelen. Maar ook van gezellige, karakteristieke kunstenaarsdorpen en stadjes. 

Hoogtepunten van deze fietsvakantie

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsvakantie Achterhoek, Twente en Salland  

Dag 1 – Aankomst Vethuizen (Doetinchem)

U gaat op eigen gelegenheid naar uw eerste overnachting in Havezathe Groot Vethuizen, vlakbij Doetinchem. In deze oude havezate, wier geschiedenis teruggaat tot de middeleeuwen, is tegenwoordig Carpe Diem gevestigd, een prachtig, landelijk hotel. Deze avond is het diner inclusief.

Overnachting in Vethuizen

Dag 2 – Vethuizen – Bredevoort 

Afstand: ca. 55 km 

Vanmorgen eerst op weg richting het Montferland. In Zeddam komt u langs de Grafelijke korenmolen uit 1440. Deze molen is een van de weinige nog werkende middeleeuwse, gemetselde torenmolens. Voorbij Zeddam wordt het wat stijgen en dalen wanneer u door het grote Bergher bos de stuwwal van het Montferland op trapt. Via Stokkum daalt u weer af naar ’s Heerenberg. Deze plaats dankt haar naam aan de heren Van den Bergh, rond 1400 de eerste bewoners van het plaatselijke kasteel Huis Bergh. Deze burcht is een van de grootste middeleeuwse kastelen van Nederland. U kunt bij het kasteel zelf of in het stadje neerstrijken op een terrasje voor een lekkere lunch. Langs oude boerderijen, essen, houtwallen en beken fietst u vervolgens oostwaarts door de landelijke Achterhoek. Uw bestemming van deze dag is Bredevoort aan de Schlinge. Bredevoort is een voormalig vestingstadje met eeuwenoude straatjes en een prachtig vestingpark. Maar het is toch vooral bekend als knus boekenstadje, waar je heerlijk kunt rondsnuffelen in tweedehandsboekwinkels. 

Overnachting in Bredevoort

Dag 3 – Bredevoort – Haaksbergen    

Afstand: ca. 65 km 

Vandaag fietst u met een wijde boog achter langs Winterswijk, langs boerengehuchtjes als Woold, Kotten en Huppel. Het pad voert langs glooiende akkers, beken, molens, vakwerkhuizen en … wijngaarden! U kunt even van de route afwijken en in Winterswijk het Piet Mondriaanmuseum bezoeken. Of u kunt het Steengroevemuseum bezoeken, waar u vanaf het uitzichtplateau 200 miljoen jaar terug in de tijd blikt. De Oehoe heeft hier in de groeve een broedplaats gevonden! Een stukje noordelijk van Winterswijk komt u door het Zwillbrocker Venn. Dit is een moerassig Duits-Nederlands natuurgebied, met bloemrijke hooilanden, veen en een wilde flamingokolonie. Via mooie, met bomen omzoomde paadjes steekt u bij Eibergen de Berkel over. Hier ruilt u Gelderland in voor Overijssel en de Achterhoek voor Twente. U fietst verder over deels gravel paden door een mooie bosrijke omgeving. Tenslotte bereikt u Haaksbergen, waar u overnacht.

Overnachting in Haaksbergen

Dag 4 – Haaksbergen – Ootmarsum     

Afstand: ca. 75 km 

Nog in Haaksbergen komt u langs de idyllische Oostendorper Watermolen (1548). Vervolgens fietst u door het stroomgebied van de Buurserbeek over stille fietspaden naar het Buurserzand en door het Witte Veen, een van de laatste stukjes Nederlands hoogveen. Hier vindt u nog dopheide, klokjesgentiaan en het zeldzame heideblauwtje. Verder gaat het langs beekjes, tussen varens door. U fietst in de weldadige schaduw van beuken en eiken. Voor Losser duikt de meanderende beek de Dinkel op, die dwars door de zandverstuivingen van het Lutterzand stroomt. Restaurant Paviljoen Lutterzand is een favoriete plek voor de lunch. In Berghum komt u langs het ‘Klöpkeshoes’ met een bijzonder verhaal. Vlak na Denekamp doemt het prachtige Landgoed Singraven op in een lus van de Dinkel. Tegenover het hoofdgebouw ligt de eeuwenoude, nog werkende watermolen van het landgoed met een gezellige uitspanning erbij. Dan nog een klein stukje door bossen en velden naar het lieve Ootmarsum. Dit stadje is uitgeroepen tot een van de 10 mooiste dorpen van Overijssel (hoewel het een stadje is!).

Overnachting in Ootmarsum

Dag 5 – Ootmarsum – Coevorden  

Afstand: ca. 65 km

Eerst zeker nog even Ootmarsum verkennen, dat een beschermd historisch stadsgezicht heeft. Uniek zijn de historische vakwerkhuizen met in het midden de hallenkerk uit de 12de eeuw. Daarnaast is Oostmarsum een kunstenaarsdorp met talloze galerieën. Verder is er het openluchtmuseum “Los Hoes” en een bierbrouwerij. Daarna vervolgt u uw weg door het prachtig golvende Twentse land met weidse, bijna on-Nederlandse vergezichten. Bij Hesingen gaat u de grens over op weg naar het Duitse plaatsje Uelsen met zijn ‘Pickmäijer’ monument. Bezoek ook het oude raadhuis en een levensechte Bronstijdhoeve. Even verderop stuit u op het riviertje de Vechte, hier nog een bescheiden waterloop. U gaat nu de bekende Vechtetal route volgen. Dit is tevens de “Kunstwegen” route: de langste route met hedendaagse beeldende kunst in West-Europa. Bij het grensplaatsje Laar met zijn prachtige molen gaat u op zoek naar de ‘Chain Reaction’ en ‘Wortlos’, twee monumentale kunstwerken. Dan is het niet ver meer naar de historische ganzenstad (nee niet Hanzestad!) Coevorden.

Overnachting in Coevorden

Dag 6 – Coevorden – Hellendoorn  

Afstand: ca. 60 km 

Vanmorgen fietst u eerst door het dal van de kronkelende, maar vanouds bevaren Overijsselse Vecht. Het wordt een ochtend van wuivend riet, van es- en brinkdorpen met bolle enken waar de boerderijdaken nog net bovenuit steken. Het gezellige Ommen is een mooie plek voor een koffiestop. Voorbij Landgoed Het Laer en voorbij het Giethemer kerkbrugje over de Regge, zegt u dit rivierenlandschap definitief vaarwel. Het wordt droger, zanderiger, bosachtiger en u begint aan de ‘klim van de week: de stuwwal Nationaal Park Sallandse heuvelrug. Dit is het grootste, droge heidegebied van Europa (!). En daarmee is het het leefgebied van bijzondere vogels zoals roodborsttapuit, boompieper, nachtzwaluw en het enige leefgebied in Nederland van het korhoen. Ook hagedissen voelen zich hier nog thuis. Als voorproefje beklimt u vandaag de Archemer berg, een prachtige hoogvlakte bedekt met heide en eeuwenoude jeneverbesstruiken. Samen met de Lemelerberg vormt deze de eerste stuwwal. Geniet van de prachtige uitzichten en unieke natuur. Aansluitend op de eerste heuvels fietst u een stuk vlak en dan via de flanken van de Hellendoornse berg naar ijsjesdorp Hellendoorn.

Overnachting in Hellendoorn

Dag 7 – Hellendoorn – Almen

Afstand: ca. 45 km 

Vandaag beklimt u via het levendige textielstadje Nijverdal de tweede stuwwal tot ca. 60 m hoogte. U fietst over smalle, slingerende fietspaden door de bossen. Vergeet vooral niet op de Holterberg een bezoek te brengen aan het Natuurmuseum Holterberg met zijn unieke diorama’s. Na Holten steekt u de Schipbeek over. Hier maakt De Sallandse Heuvelrug plaats voor de Graafschap. U maakt kennis met een heel ander, maar even bijzonder landschap, namelijk een cultuurlandschap dat in vroeger eeuwen door de adel in dit gebied vorm is gegeven. Naast de vele landhuizen en kastelen met hun beukenlanen en bossen ziet u historische stukjes coulisselandschap: kleine weilanden en akkers, gescheiden door houtwallen. Daartussen mooie, historische pachtboerderijtjes met luiken in de kleuren van hun landgoed. Nabij het fraaie 18de-eeuwse Huis Vervolde, met een landgoedwinkel en prachtige tuin kunt u een 450 jaar oude eik bewonderen. Voorbij het Twentekanaal fietst u weer de bossen in en komt u uit bij het rustieke dorpje Almen, bekend door de gedichten van Staring. In museum STAAL kunt u alles te weten komen over deze romantische dichter.

Overnachting in Almen

Dag 8 – Almen – Vethuizen (Doetinchem) 

Afstand: ca. 48 km 

Nadat u Almen achter u heeft gelaten, fietst u via landgoed Huize Enzerinck naar het acht-kastelendorp Vorden. Over een prachtig fietspaadje komt u uit bij kasteel Vorden. Dit is een imponerende middeleeuwse burcht, met een gracht en met een gezellig restaurant in de bijbehorende boerderij. Dan fietst u verder door het voor deze streek zo karakteristieke en lieflijke coulisselandschap. U komt langs het 18de-eeuwse, in Lodewijk XVI-stijl gebouwde Huis de Kiefskamp. Er vlakbij staat een boerderij waar de Nederlandse Bijenstichting gevestigd is. Misschien valt u met uw neus in de boter en is er een rondleiding door hun bijentuinen. Een stukje verder op de route komt u langs Huis ’t Zelle. Dit heeft een uniek, 18de-eeuws lanenstelsel. In het gezellige plaatsje Zelhem kunt u de museumboerderij Smedekinck bezoeken voor een terugblik op het lokale boerenleven van begin 19de eeuw. Of – misschien ook een goed idee – pakt u in Zelhem een laatste terrasje. Om vervolgens terug te keren op Vethuizen, de Havezate waar u een week geleden aan uw fietsrondreis begon, en waar deze vandaag ook eindigt.

Na aankomst in Vethuizen, einde van deze reis.

Reisdetails – Fietsvakantie Achterhoek, Twente en Salland

Inbegrepen

  • 7 overnachtingen in zorgvuldig uitgekozen en sfeervolle 3* hotels
  • Uitgebreid ontbijt
  • De eerste avond diner in hotel Carpe Diem in Vethuizen (culinair hoogtepunt!)
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel
  • Routebeschrijving met kaartmateriaal
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of app op uw mobiele telefoon
  • Reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet in de vorm van 24/7 telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Toeristenbelasting 

Extra opties fietsvakantie Achterhoek, Twente en Salland

  • Huurfiets
  • Huur e-bike

Aankomst en parkeren 

Uw auto kan kosteloos geparkeerd worden bij uw starthotel in Vethuizen (8 km ten zuiden van Doetinchem).
Reist u met de trein, dan stapt u uit op het NS station Doetinchem. Heeft u uw eigen fiets bij u, dan kunt u via een door ons aangegeven landelijke fietsroute naar Vethuizen fietsen (ca. 9 km). Heeft u een fiets gehuurd, dan staat deze klaar bij het hotel. Tegen een meerprijs kunt u worden opgehaald op het station in Doetinchem.

Fietsvakantie Achterhoek, Twente en Salland, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1,5 van 5

De etappes van deze fietsvakantie zijn op sommige dagen wat langer dan gemiddeld voor de meeste recreatieve fietsers (ca. 65 – 75 km). Met een hybride fiets dient u voldoende versnellingen en een basisconditie te hebben. Dit is mede omdat er op enkele dagen wat geklommen moet worden, hoewel dat niet veel is (Montferland en Sallandse heuvelrug: 40 – 60 m). Met een e-bike is deze reis natuurlijk voor iedereen prima te doen. 

Deze reis is niet geschikt voor racefietsen, omdat u voornamelijk over binnen weggetjes fietst, maar ook over verharde en onverharde bospaden. 

Ervaringen – Fietsvakantie Achterhoek, Twente en Salland

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Zeker voor herhaling vatbaar. Perfect geregeld. Zeer goede en snelle respons steeds op vragen etc. Vriendelijk en kundig.”
Anoniem, juni 2022

Prijzen 2024 – Fietsvakantie Achterhoek, Twente en Salland

Termijnen 

Begindag: zaterdag en zondag van 01.04 – 22.09

Prijzen per persoon

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 810
Basisprijs B: in 2-pers.kamer zonder bagagevervoer€ 740
Toeslag 1-pers. kamer€ 280
Huurfiets per tour€ 89
Huur e-bike per tour€ 189
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

Hotelklasse: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats2-pers. kamer | 1-pers. kamer
Alle overnachtingsplaatsen incl. logies ontbijtop aanvraag

o

Maatwerk – Fietsvakantie Achterhoek, Twente en Salland

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

 • Hindeloopen haven - Elfstedentocht fietsen
  Fietsarrangement Elfstedentocht Fietsen langs de elf historische Friese steden (fietsrondreis)

  Type: Fietstrektocht
  Land: Nederland

 • Fort Vechten Fietsvakantie Hollandse Waterlinie
  Fietsvakantie Hollandse Waterlinie Fietsen langs de veelzijdige Waterlinie met imposante forten, prachtige natuur en historische stadjes

  Type: Fietstrektocht
  Land: Nederland

 • Volendam aan het water fietsvakantie IJsselmeer
  Fietsvakantie IJsselmeer Fietsen rond het IJsselmeer, één van de geliefdste fietsroutes in Nederland

  Type: Fietstrektocht
  Land: Nederland

Dit zeggen onze fietsers

Zeker voor herhaling vatbaar. Perfect geregeld. Zeer goede en snelle respons steeds op vragen etc. Vriendelijk en kundig.
Shopping Basket