Fietsvakantie IJsselmeer

Fietsen rond het IJsselmeer, één van de geliefdste fietsroutes in Nederland

‘Rondje IJsselmeer’ is een begrip onder fietsers en staat bij velen op het to-do lijstje. Het is de populairste en ook één van de geliefdste fietsroutes in Nederland. Dat is niet voor niets, want deze fameuze route om de voormalige Zuiderzee is namelijk heel gevarieerd. Bij de fietsvakantie IJsselmeer fietst u langs het meer met prachtige vergezichten, door Nationaal-Park Weerribben, weidse polderlandschappen en zelfs langs de Veluwe. Onderweg passeert u oude VOC-steden, zoals Enkhuizen en Hoorn. U komt ook door de oude vissersplaatsjes Monnickendam en Volendam. En binnen de stadsmuren van de historische Hanzestad Elburg en Vestingstad Naarden lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Bij deze fietsvakantie rond het IJsselmeer fietst u niet over de lange afsluitdijk (is bovendien afgesloten voor fietsers tot naar verwachting 2025), maar pakt u de boot in Enkhuizen voor een mooie overtocht naar het Friese Stavoren – een leuke belevenis! Kom de historie en natuur rondom de vroegere Zuiderzee ontdekken en laat u verrassen door deze boeiende fietsroute. Sportieve variant op aanvraag ook mogelijk!

Hoogtepunten fietsvakantie IJsselmeer

Foto's Rondje IJsselmeer

Route Rondje IJsselmeer

Van dag tot dag – Fietsvakantie IJsselmeer

Zoekt u wat meer uitdaging? 

Het is ook mogelijk om een 6-daagse sportieve variant rond het IJsselmeer incl. Giethoorn te boeken (dagafstanden ca. 62 tot 95 km per dag). Mocht u deze variant graag willen fietsen, dan kunt u dit aangeven in de offerteaanvraag. 

Dag 1 – Huizen – Volendam

Afstand: ca. 55 km 

U start uw fietsvakantie IJsselmeer in Huizen. Hier kunt u uw bagage ’s ochtends afgeven voor het bagagevervoer. Mocht u het fijner vinden om voor aanvang van de 1e etappe een overnachting te hebben in Huizen, dan is dat ook mogelijk. Geeft u dit dan s.v.p. aan in de offerteaanvraag. Vanaf Huizen fietst u door een bosrijke omgeving naar het stervormige vestingstadje Naarden. Naarden ligt in het groene Gooi en is een van de best bewaarde vestingsteden van Europa. De stad heeft dan ook veel historische monumenten en een interessant vestingmuseum. De route brengt u via de Jachthaven van Naarden richting Muidenberg. Muidenberg heeft een mooi zandstrand met strandpaviljoen, een fijne plek voor een tussenstop. Even verderop vindt u het fabelachtige Muiderslot. Dit aan de vroegere Zuiderzee gelegen middeleeuws slot met slotgracht, wallen en bolwerk is zeker een bezoek waard. U komt aan in Amsterdam, de (fiets)hoofdstad van ons land. Peddel langs de grachtengordel (UNESCO), door de hofjes van de Jordaan en wandel door de 9 straatjes met zijn originele winkeltjes en leuke eetcafés. Vervolgens via een afwisselende route naar de historische havenstad Monnickendam, dat met zijn vishandel teruggaat naar de Middeleeuwen. Uw eindbestemming voor vandaag is in Volendam. Dit oude vissersdorp staat bekend om zijn authentieke vissershuisjes, klederdracht, prachtige haven én natuurlijk de muzikale inwoners. Trakteer uzelf op een heerlijk broodje paling in de haven van dit gezellige dorp. 

Overnachting in Volendam

Dag 2 – Volendam – Enkhuizen

Afstand: ca. 50 km 

Vandaag begint u tocht door de weidse polders vlak langs de oever van het Markermeer (onderdeel van het IJsselmeer). U kunt genieten van het groene landschap met uitgestrekte weilanden en slootjes. Vanaf de dijken heeft u mooie vergezichten. De route voert u langs het lieflijke plaatsje Edam met imposant fort. Vergeet niet om hier een heerlijk stukje Edammer Kaas te kopen! Vervolgens door Het Hoornse Hop, deze baai is ontstaan door landafslag in de tijd dat de Zuiderzee hier vrij spel had. Hoornse Hop heeft ook een ander historisch verleden: op de bodem van deze inham liggen namelijk nog vele scheepswrakken van de Slag op de Zuiderzee rond het jaar 1573. U peddelt verder over de IJsselmeerdijk door het rustige boerenlandschap naar Hoorn, de stad van de Gouden Eeuw. Hoorn was een belangrijke zeehaven voor de VOC. U overnacht in het pittoreske en gezellige Enkhuizen, dat eveneens lid was van de VOC. De historische herenhuizen, grachten, stadsmuren en haven zijn hier overblijfselen van. U kunt ook een bezoek brengen aan het Zuiderzeemuseum waar onder andere verteld wordt over het leven aan de voormalige Zuiderzee. 

Overnachting in Enkhuizen

Dag 3 – Enkhuizen – Lemmer

Afstand: ca. 35 km + veerboot  

De tocht van vandaag begint met de veerpont vanuit Enkhuizen over het IJsselmeer naar Stavoren in Friesland, een leuke belevenis. U hoeft hierdoor niet met de fietsbus over de afsluitdijk (het fietspad over de afsluitdijk is vanwege werkzaamheden afgesloten tot naar verwachting 2025). Bovendien is dit hoe de Hollanders vroeger ook de Zuiderzee overstaken. De veerpont is ca. 1,5 uur onderweg. Tijdens de boottocht kunt u genieten van de frisse zeelucht en het uitzicht over het IJsselmeer. Stavoren is een charmant plaatsje met schilderachtige haven en gezellig centrum. In het verleden was Stavoren een levendige handelsstad, uit deze tijd stamt ook de bekende sage van het ‘Vrouwtje van Stavoren’. U vervolgt uw reis langs het uitgestrekte water van het IJsselmeer.  De route gaat door een licht glooiende landschap. Vergeet onderweg niet te stoppen bij de historische Rode Klif, vanaf deze keileemwand heeft u een prachtig uitzicht over het meer. U komt langs de rand van natuurgebied Gaasterland. Het Gaasterland is een van de bekendste bosgebieden van Friesland met eeuwenoude bomen, dassen en vele broedvogels. Nadat u twee kanalen over bent gefietst, komt u uit in Lemmer. Dit dorp wordt ook wel de Poort van Fryslân genoemd. U kunt er heerlijk vertoeven op het zandstrand of een terrasje pakken in het levendige centrum. Leuk weetje: Lemmer heeft het grootste nog in werking zijnde stoomgemaal van Europa!

Overnachting in Lemmer

Optie tussen dag 3 en 4: verlenging naar Giethoorn + overnachting

Mocht u het leuk vinden om de fietsvakantie uit te breiden met een bezoek aan Giethoorn, dan is dit mogelijk. U fietst dan vanuit Lemmer naar Giethoorn, overnacht daar en fietst de volgende dag naar Kampen. Giethoorn ligt net wat buiten de Zuiderzeeroute, maar is een bezoek zeker waard. Het wordt ook wel het meest sprookjesachtige dorp van Nederland genoemd of het ‘Venetië van het Noorden’. Giethoorn bestaat voor een groot deel uit kleine veeneilandjes die door ca. 180 bruggen verbonden zijn met het vasteland. Op die eilandjes liggen schilderachtige boerderijen met rieten daken, een idyllisch en uniek plaatje. Met een punter varen door de kanalen van Giethoorn en natuurgebied Weerribben moet u ooit eens hebben gedaan.

Indien u graag gebruik wilt maken van deze verlenging, dan kunt u dit aangeven in de offerteaanvraag bij het veld ‘opmerkingen’. 

Dag 4 – Lemmer – Kampen

Afstand: ca. 65 km 

De route brengt u vandaag wat verder weg van het IJsselmeer. Hier komt u door Nationaal Park Weerribben-Wieden. De Weerribben is het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een uniek gebied waar het prachtig fietsen is langs moerasbossen, meertjes en bloemrijke hooilanden. Er leven ook veel bijzondere plant- en diersoorten. Maak een stop bij het bezoekerscentrum of huur een fluisterbootje (elektrisch) en dwaal door dit mooie natuurgebied. Het sfeervolle Blokzijl met smalle straatjes en gezellige terrasjes ligt tegen dit gebied aan. Blokzijl was in het verleden een vesting aan de Zuiderzee dat vijandige Spaanse schepen op weg naar het binnenland tegen moest houden. De route brengt u vervolgens naar Zwartsluis, gelegen aan de rivier het Zwarte Water. In het verleden was dit waterdorp een belangrijke uitvoerhaven voor de scheepvaart. Dit is tegenwoordig nog goed terug te zien aan de vele havens en kolksluizen die het dorp rijk is. Door de groene omgeving van de Kamperzeedijk komt u uit in de eeuwenoude Hanzestad Kampen. De stadsbrug met gouden wielen zal u zeker niet ontgaan, evenals de historische pakhuizen en schitterende gevels. De bruisende binnenstad heeft ook leuke restaurants en cafés waar het fijn zitten is na een dag fietsen.  

Overnachting in Kampen

Dag 5 – Kampen – Harderwijk

Afstand: ca. 45 km

Vanaf Kampen fietst u naar het Drontermeer. Prachtig gelegen aan dit meer vindt u dé vestingstad van de Veluwe: Elburg. In de middeleeuwen was Elburg een levendige hanzestad aan de Zuiderzee. De oude stadsmuren, wallen en de haven doen nog terugdenken aan deze tijden. Wandel door de historische binnenstad met talloze monumenten, mooie grachten en lieflijke bloemensteegjes. Neem ook een kijkje bij de Bakkersmolen, waar u lekker kunt lunchen. De route gaat verder via het Veluwemeer, hier is het heerlijk vertoeven op een van de mooie zandstranden. U fietst langs de rand en een stukje door de Veluwe, een fijne afwisseling op het polderlandschap. Over mooie fietswegen peddelt u licht heuvel op en af door oude bossen en heide. Geniet van de fluitende vogels en de rust van dit mooie natuurgebied. U overnacht in Harderwijk, een middeleeuwse Hanzestad aan de rand van de Veluwe. Harderwijk heeft een eeuwenoude binnenstad met Vischpoort, middeleeuws stadhuis en stadsmuren. Genoeg historie gezien? Harderwijk heeft ook veel leuke winkelstraatjes én een aantal indrukwekkende sterrenrestaurants waar u heerlijk kunt dineren. 

Overnachting in Harderwijk

Dag 6 – Harderwijk – Huizen

Afstand: ca. 45 km 

Uw laatste fietsdag begint langs de meren Wolderwijk en Nuldernauw. Genieten van de zon, het uitzicht over het water en/of een verfrissende duik bij Strand Nulde. Vervolgens komt u door het nationaal landschap van Arkenheem-Eemland. Dit is een veengebied ontstaan uit de strijd met water. Uniek in Nederland vanwege zijn zeer open landschap zonder bomen en ook vrijwel zonder bebouwing. Geniet van de rustige natuur, opvliegende grutto’s en mooie vergezichten in een van de mooiste weidelandschappen die Nederland rijk is. Hierna fietst u al vrij snel het authentieke Spakenburg binnen, een oud vissersdorp dat vroeger aan de Zuiderzee lag. Spakenburg heeft de oudste scheepstimmerwerf van Nederland, dat te zien is in de Spakenburgse museumhaven (aanrader!). Verder heeft het dorp schattige vissershuisjes en een pittoresk centrum. U volgt de rustige fietswegen door het uitgestrekte, groene polderlandschap van het Eemmeer terug naar Huizen.

Na aankomst in Huizen, einde van uw fietsvakantie IJsselmeer. 

Reisdetails – Fietsvakantie IJsselmeer 

Inbegrepen

  • 5 overnachtingen in goede 3* hotels 
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel 
  • Routebeschrijving met kaartmateriaal en GPX-bestanden voor op uw GPS of app op de mobiele telefoon
  • Uitvoerige reisbescheiden met toeristische informatie
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Toeristenbelasting 
  • Let op: ticket veerboot Enkhuizen – Stavoren is niet inbegrepen

Extra opties

  • Huurfiets
  • Huur e-bike
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen mogelijk
  • Verlengingsmogelijkheid naar Giethoorn

  Parkeren

  U kunt uw auto gratis parkeren op een openbare parkeerplaats bij het hotel in Huizen. 

Fietsen rond het IJsselmeer, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5

De fietsvakantie IJsselmeer verloopt over een vlakke route langs het prachtige IJsselmeer. U fietst over goed aangelegde fietspaden of rustige b-weggetjes door het afwisselende landschap van de vroegere Zuiderzee. Een van de geliefdste langeafstand fietsroutes in Nederland die veel wordt gefietst door recreatieve fietsers van alle leeftijden. 

Zoekt u wat meer uitdaging? Het is ook mogelijk om een 6-daagse sportieve variant rond het IJsselmeer incl. Giethoorn te boeken (dagafstanden ca. 62 tot 95 km per dag). Mocht u deze variant graag willen fietsen, dan kunt u dit aangeven in de offerteaanvraag. 

Ervaringen – Fietsvakantie IJsselmeer

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Alles verliep prima en de organisatie was perfect. We hadden ons absoluut niet voorbereid, maar geen enkel probleem om de afstanden te fietsen. Veel gezien, mooie steden en veel natuurschoon. Gezellige cafés op onze weg en goede lunch restaurants. Hotels prima met vaak een goed restaurant.”
Dhr. Delacroix, september 2023

Algemeen oordeel: 5
“Alles was perfect en heeft de verwachtingen overtroffen.”
Dhr. Lommen, juli 2023

Algemeen oordeel: 5
“Perfect georganiseerd. Alles komt op tijd. De reisbescheiden zijn erg duidelijk.”
Dhr. Benjamins, juni 2023

Algemeen oordeel: 5
“Prima. Voldoende km en tijd om onderweg eens een dorpje of iets anders te bezoeken.”
Mevr. Mulders, juni 2023

Algemeen oordeel: 5
“Prima. Duidelijk en snel mailverkeer. De verlenging naar Giethoorn is zeker de moeite waard! We hebben een hele fijne vakantie gehad. Bedankt!”
Dhr. Bosma, september 2021

Algemeen oordeel: 5
“Correct, duidelijk en goede service en communicatie ook i.v.m. de B&B die werd voorgesteld vanwege de hotels die al volgeboekt waren. Wij zijn “natuur” mensen die graag zon, wind, water en bomen zien. Dit kwam heel uitvoerig in de reis voor, super mooie routes! Ook de prachtige architectuur kwam er veel in voor. Genoten van alles!
Mevr. Van den Brand, augustus 2021

Prijzen 2024 – Fietsvakantie IJsselmeer

Termijnen

Beginnen is dagelijks mogelijk van 01.05 tot 24.09

In mei, juni en september geen start mogelijk op zaterdag  

Prijzen per persoon

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 515
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 455
Toeslag 1-pers. kamer€ 225
Huurfiets per tour€ 84
Huur e-bike per tour€ 182
Extra nacht in een van de overnachtingsplaatsenop aanvraag
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Boekingskosten per boeking€ 30
Hotelklasse

Zorgvuldig uitgezochte 3* hotels

 

Maatwerk – Fietsen rond het IJsselmeer

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Alles verliep prima en de organisatie was perfect. We hadden ons absoluut niet voorbereid, maar geen enkel probleem om de afstanden te fietsen. Veel gezien, mooie steden en veel natuurschoon. Gezellige cafés op onze weg en goede lunch restaurants. Hotels prima met vaak een goed restaurant.

Dhr. Delacroix

september 2023
Shopping Basket