Fietsarrangement Elfstedentocht

Fietsen langs de elf historische Friese steden (fietsrondreis)

Het is al even geleden dat de befaamde Friese Elfstedentocht geschaatst kon worden, maar niet getreurd: u kunt namelijk ook heel goed de Elfstedentocht fietsen! Ons fietsarrangement Elfstedentocht voert u door het unieke landschap van Fryslân met zijn uitgestrekte weilanden, smalle slootjes, vele meren en frisse lucht. U komt al fietsend langs de elf historische steden. Bekijk de prachtige grachten van Sneek of de schilderachtige haven in lieflijk Stavoren. Slenter langs de leuke boetiekjes en verrassende winkels in Franeker. In het verderop gelegen Dokkum zijn de historische huizen en kleurrijke gevels zeker niet te missen. Friesland is het land van water; het grote Friese merengebied en de UNESCO-Waddenzee zijn dan ook ware hoogtepunten van uw vakantie. Het is na een dag fietsen heerlijk vertoeven op een van de zandstranden. Deze reis is een leuke, afwisselende belevenis met een historisch tintje! 

Hoogtepunten Elfstedentocht per fiets

Foto's Elfstedentocht per fiets

Route Elfstedentocht per fiets

Van dag tot dag – Fietsarrangement Elfstedentocht

Dag 1 – Aankomst Leeuwarden 

Leeuwarden is het startpunt van uw Fietsvakantie Elfstedentocht, de boeiende hoofdstad van Friesland laat velen verrassen door haar historie en gezellig sfeer. In 2018 is Leeuwarden zelfs uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa, reden te meer om deze stad te bezoeken!

Slenter langs de mooie grachtjes, oude gebouwen en geniet van het zonnetje in de Prinsentuin. Bezoek het keramiekmuseum Princessehof, gevestigd in het 18-eeuwse stadspaleis. Bekijk de bekende Street Art, gemaakt door Friese en internationale graffiti-kunstenaars. Als u de stad écht wilt leren kennen, dan is een stadsrondleiding door een lokale gids een aanrader (gratis). Zij laten je de verborgen plekken van de stad zien, vertellen enthousiast over de historie en delen andere leuke tips. Last but not least: de Toren van Pisa altijd al eens willen zien? In Leeuwarden staat een nog veel betere variant! De ‘skeve toren’ was onderdeel van een kerk die niet afgebouwd werd, omdat de toren scheefzakte. Inmiddels is deze toren het boegbeeld van de stad geworden. U kunt naar boven klimmen en genieten van een schitterend panorama op Leeuwarden. 

Overnachting in Leeuwarden 

Dag 2 – Leeuwarden – Sneek

Afstand: ca. 55 km 

Vandaag stapt u de fiets op en vertrekt u uit de Friese hoofdstad. U fietst door rustige dorpjes in het open landschap van Friesland. Uitgestrekte weilanden met grazende koeien en smalle slootjes typeren de route. Onderweg komt u door Hanzestad Bolsward, het Elfstedenhart van Friesland. Wandel door het oude centrum met haar mooie grachten en het prachtige stadhuis (volgens veel mensen de mooiste van Nederland!). Op weg naar Sneek komt u langs het oude plaatsje IJlst, waarschijnlijk voor velen de onbekendste onder de Friese Elfsteden. IJlst wordt ook wel de houtstad genoemd, de 17e-eeuwse houtzaagmolen De Rat is hier een mooi voorbeeld van. Verder vindt u in IJlst de gezellige Eergracht met haar karakteristieke overtuinen. U vervolgt uw fietstocht naar het levendige Sneek, de watersporthoofdstad van Friesland. Maar de stad heeft veel meer te bieden, o.a. haar historische Hollandse huizen, de 17e-eeuwse Waterpoort en gezellige terrasjes. 

Overnachting in Sneek

Dag 3 – Sneek – Rijs 

Afstand: ca. 50 km 

Na een lekker ontbijtje fietst u richting het Friese merengebied, de grootste aaneenschakeling van binnenlandse meren in Europa. Een uniek stukje Nederland waar u goed tot rust kunt komen en heerlijk kunt zwemmen. Geniet van de vergezichten over het merenlandschap en de bloeiende natuurgebieden. Net voor natuurgebied Gaasterland komt u door Sloten, de kleinste van de elfsteden. Sloten heeft dan ook een knusse en sfeervolle binnenstad met veel historische huizen, leuk om even doorheen te lopen. U overnacht in Rijs, idyllisch gelegen in het ‘Rysterbosk’ (onderdeel van natuurgebied Gaasterland). Het Rijsterbos is een van de bekendste bosgebieden in Friesland en een fijne afwisseling op het open Friese landschap. Het is het gebied van de dassen, broedvogels én het enige hunebed van Friesland. Met haar glooiende landschap en eeuwenoude bossen is dit natuurgebied bij uitstek een plek om mooie wandelingen te maken. 

Overnachting in Rijs of omgeving 

Dag 4 – Rijs – Workum/Makkum

Afstand: ca. 45 km 

U fietst verder langs het uitgestrekte water van het IJsselmeer. Vergeet onderweg niet te stoppen bij de historische Rode Klif, vanaf deze keileemwand heeft u een prachtig uitzicht over het meer. De volgende elfstedenstop is het lieflijke Stavoren met zijn schilderachtige haven en charmante centrum. In het verleden was Stavoren een levendige handelsstad, uit deze tijd stamt ook de bekende sage van het ‘Vrouwtje van Stavoren’. U vervolgt uw fietsreis naar Hindeloopen, een van de meest pittoreske Elf steden. Smalle straatjes, huizen met karakteristieke gevels, houten bruggetjes en de idyllische haven kenmerken deze mooie plaats. Bijzonder aan Hindeloopen is de kleurrijke klederkracht en de likhûzen: kleine huisjes van schippersvrouwen die daar in de zomermaanden met de kinderen verbleven als hun man op zee was. U fietst verder via kronkelende wegen naar Workum, de stad van beroemde schilder Jopie Huisman. Workum is met zijn vele ateliers en musea een hoogtepunt voor kunst- en cultuurliefhebbers. In het historische centrum kunt u op een van de terrasjes genieten van een kopje koffie of rondkijken in een van de verrassende winkeltjes. U overnacht in Workum of u fietst verder naar Makkum. Makkum is een oud vissersdorpje aan het IJsselmeer en beroemd vanwege zijn aardewerk. Na een dag fietsen is het heerlijk vertoeven op een van de zandstranden.  

Overnachting in Workum of Makkum 

Dag 5 – Workum/Makkum – Harlingen/Franeker

Afstand: ca. 55 km

Vanaf Makkum fietst u wat weg van het IJsselmeer, het rustige Friese binnenland (Fryske lân) in. Het is heerlijk peddelen langs de uitgestrekte weilanden, slootjes en kleine dorpjes. Op weg naar Harlingen voelt u de frisse zeewind al snel tegemoet komen. De Waddenzee is zo uniek in de wereld dat het uitgeroepen is tot UNESCO-Werelderfgoed. Het leuke aan de Waddenzee is het grote verschil tussen eb en vloed en het bekende wadlopen dat hierdoor mogelijk is. Door het getij is er een uniek Flora en Fauna, waaronder veel vogelsoorten. Wandel door de binnenstad van Harlingen met zijn prachtige pakhuizen, pittoreske straatjes en levendige haven. Leg uw handdoek uit op het Harlinger Strand en geniet van het uitzicht op de Waddenzee. U overnacht in Harlingen of in het verderop gelegen Franeker. Nadat u Harlingen uit fietst, komt namelijk al snel de ster van de Elfsteden in zicht: Franeker, een van de grotere steden in Friesland. De stad heeft veel historisch erfgoed en een gezellig oud centrum. Bezoek de Bangatheekoepel (uniek theehuisje uit 1785), het oude stadhuis of het Martenahuis. Een bezoek aan het Eise Esinga Planetarium in Franeker mag u trouwens ook zeker niet missen, het is het oudste nog werkende planetarium ter wereld! Zin om te winkelen? Dan bent u in deze modestad met zijn eigentijdse modezaken en unieke hebbedingen ook op uw plek.

Optioneel: Mocht u graag een dagje willen fietsen over het Waddeneiland Terschelling of Vlieland, dan kunnen wij een extra nacht in Harlingen/Franeker voor u bijboeken.

Overnachting in Harlingen of Franeker

Dag 6 – Harlingen/Franeker – Dokkum

Afstand: ca. 60 km 

Vandaag fietst u langs de mooie Friese kustlijn met haar bekende polderlandschap en zeedijken waarop schapen grazen. In Friesland liggen veel terpen, tijdens deze dagtocht komt u langs de hoogste terp van Nederland. ‘Hegebeintum’ is de klim van bijna 90 meter zeker waard! Het informatiecentrum aan de voet van de terp is ook leuk om even binnen te stappen. Hier krijgt u een uniek inkijkje in de geschiedenis van de terpen. U overnacht vandaag in Dokkum, het keerpunt van de Elfstedentocht en stad van Bonifatius. Het is heerlijk rondstruinen in deze historische vestingstad met zijn schitterende huizen en Bonifatiuskapel. Bezoek ook een van de bierbrouwerijen of het biermuseum en sluit de dag af met een lekker pilsje. 

Overnachting in Dokkum

Dag 7 – Dokkum – Leeuwarden en einde van uw fietsarrangement Elfstedentocht

Afstand: ca. 45 of 25 km 

U kunt er vandaag voor kiezen om een grotere ronde te maken richting het Oosten via Kollum of een korte route te volgen langs de rivier de Dokkumer Ee rechtstreeks naar Leeuwarden

U fietst vandaag verder door het groene landschap van Friesland met zijn Friese paarden en Holstein zwartbont koeien. In handelsstadje Kollum kunt u afstappen voor een afwisselende stadswandeling langs de grachten en unieke panden. Het Kollumer Museum brengt u terug in de tijd en leert u over de geschiedenis van dit stadje. Via moerasgebied Houtwiel komt u uit bij de Dokkumer Ee, ook onderdeel van de Elfstedentocht. U volgt de kronkelende Dokkumer Ee terug naar Leeuwarden, maar niet voor u het beroemde bruggetje van Bartlehiem gezien heeft! Het is het mooiste en bekendste punt tijdens de Friese Elfstedentocht. Sluit uw Friese avontuur af op een van de gezellige terrassen in het centrum van Leeuwarden. 

Reisdetails – Fietsarrangement Elfstedentocht 

Inbegrepen

  • 6 overnachtingen in goede 3* hotels 
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel 
  • Routebeschrijving met kaartmateriaal en GPX-bestanden voor op uw GPS of app op de mobiele telefoon
  • Uitvoerige reisbescheiden met toeristische informatie
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Toeristenbelasting 

Extra opties

  • Upgrade naar een luxer hotel in sommige overnachtingsplaatsen
  • Huurfiets
  • Huur e-bike
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen mogelijk
  • In bepaalde overnachtingsplaatsen zijn upgrade hotels mogelijk

  Parkeren

  U kunt uw auto soms parkeren bij het hotel in Leeuwarden, kosten ca. € 15 per dag. Bij het upgrade hotel in Leeuwarden kunt u de auto gratis parkeren. Er zijn daarnaast goede parkeermogelijkheden in openbare parkeergarages dichtbij de hotels (kosten ca. € 6 per dag). In de reisbescheiden ontvangt u parkeertips.

Fietsarrangement Elfstedentocht, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5

De fietsvakantie Friese Elfstedentocht verloopt over een vlak traject. U fietst over goed aangelegde fietspaden of rustige b-weggetjes door het Friese landschap. Een mooie tocht die geschikt is voor de recreatieve fietsers.  

Ervaringen – Fietsarrangement Elfstedentocht

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“We hebben een heerlijke fietsvakantie gehad, die van A tot Z super geregeld en verzorgd was.”
Mevr. Verberne, september 2023

Algemeen oordeel: 5
“Prettig en correcte behandeling. Een fantastische reis met super mooi weer.”
Dhr. Bijker, september 2023

Algemeen oordeel: 5
“Goed! Verschillende mogelijkheden waren bespreekbaar, waardoor ik ook enkele wijzigingen kon doorvoeren. Fijn dat alles geregeld was.”
Mevr. De Goede, augustus 2023

Algemeen oordeel: 5
“Ik kan niet anders zeggen dan dat het voortreffelijk geregeld was. Alles conform afspraak.”
Dhr. Doggen, juni 2023

Algemeen oordeel: 4
“Prima”
Mevr. Hazes, juni 2023

Algemeen oordeel: 4
“Voor herhaling vatbaar. Wij gaan zeker overwegen opnieuw gebruik te maken van de expertise van Mozaïek Reizen bij een volgende fietsvakantie.”
Dhr. Schippers, juni 2023

Algemeen oordeel: 5 
“Zeer goed en behulpzaam. De vergezichten tijdens deze reis heeft ons toch wel het meest aangetrokken, prachtige landschappen en veel afwisseling.”
Dhr. Brockman, juni 2023

Algemeen oordeel: 4
“Een geweldige nieuwe ervaring”
Dhr. Van Duijnhoven, mei 2023

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed. Alle dagen een feestje om te fietsen. Afwisselend landschap, mooie wolkenluchten en veel water.”
Dhr. Schepers, september 2022

Algemeen oordeel: 5
“Complimenten voor deze organisatie, snelle reactie op onze vragen en zeer uitgebreide info, het zag er allemaal netjes en verzorgd uit!”
Mevr. Otter, augustus 2022

Algemeen oordeel: 5
“We zijn zeer tevreden over hoe alles is geregeld
Mevr. Zonderland, augustus 2022

Algemeen oordeel: 5
“Goede organisatie, vriendelijk personeel, duidelijke omschrijving van de tocht. Zeker voor herhaling vatbaar.
Groep Louwers, augustus 2022

Algemeen oordeel: 4
“Zeer positief, wij hebben een zeer aangename vakantie gehad. Jammer van die ene regendag. Organisatie was zeer goed en volgens de afspraak. De hotels en de Nederlandse catering hebben mij aangenaam verrast.
Dhr. Nuyttens, augustus 2022

Algemeen oordeel: 5
“Positief tot zeer positief.”
Mevr. De Greef, juli 2022

Algemeen oordeel: 5
“Een heerlijke, ontspannen reis in een schitterend, afwisselend landschap.”
Dhr. De Jong, juli 2022

Algemeen oordeel: 4
“Heel positief over de organisatie”
Mevr. Jobse, juli 2022

Algemeen oordeel: 5
“Prima geregeld. Via de email konden wij vragen stellen waar wij kort erop antwoord kregen. Ze waren actief in het zoeken van goede hotels voor ons. En mooie duidelijk map thuisgestuurd gekregen, waarin van elke dag informatie zat wat er te doen was. Een aparte kaart van elke dag met de knooppunten om op je fietstas te doen. Veel folders wat er doen is in de verschillende dorpjes/steden. Duidelijke uitleg hoe de route werkt. Waar het begin is van de tocht en het einde op die dag. Het is een geslaagde fietsvakantie geweest met veel mooie indrukken.
Mevr. Van Meir, juni 2022

Algemeen oordeel: 4
“Over het algemeen goed”
Mevr. Jacobs, juni 2022

Algemeen oordeel: 4
“Het is prachtig fietsen in Friesland. Fietspaden zijn erg goed verzorgd. Mooie natuur en veel verschillende weidevogels. Pittoreske plaatsen en uiterst vriendelijke mensen. Zeer de moeite waard.
Dhr. Beelen, juni 2022

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed. Dokkum heeft de meeste indruk gemaakt.”
Dhr. Hoftijzer, juni 2022

Algemeen oordeel: 5
“Bedankt voor de organisatie van een onvergetelijke vakantie.”
Joke en Gerard, mei 2022

Algemeen oordeel: 4
“We hebben de fietsreis als heel leuk ervaren. Mooi uitgekozen routes.”
Mevr. Van der Burg, mei 2022

Algemeen oordeel: 4
“Prima ervaring, prettige en vlotte communicatie. Dank voor de mooie fietsweek”.
Mevr. Adema, april 2022

Algemeen oordeel: 5
“We hebben een geweldige 11 stedentocht fietsvakantie gehad mede door het mooie weer, maar tevens door de medewerkers van Mozaïek Reizen. Grote pluim. Hartelijk dank voor deze schitterende vakantie”.
Mevr. Maatman, september 2021

Algemeen oordeel: 5
“Zeer persoonlijke benadering”.
Dhr. Versteeg, augustus 2021

Algemeen oordeel: 5
“Prima geregeld. Erg Leuk.”.
Anoniem, juli 2021

Algemeen oordeel: 5
“Top. Onze geplande fietsvakantie naar Polen werd in 2020, ondanks dat men op dat moment wel nog naar Polen kon reizen, op ons verzoek verzet naar 2021 en nu we ons nog steeds niet veilig genoeg voelden om naar en in Polen te reizen werd dit alles zonder probleem gewijzigd in de 11 steden fietstocht in Nederland, ook onze wens Terschelling en Ameland in het reisschema op te nemen was mogelijk. Het advies zelf de overtocht naar de eilanden te regelen maakte het gemakkelijker onze eigen reistijd te kiezen en het feit dat er voor de eilanden geen bagagevervoer was, was geen probleem voor 1 of 2 nachten neem je gewoon het allernoodzakelijkste mee op de fiets. De koffers bleven in het hotel waar we na 2 dagen Terschelling terug kwamen, goed geregeld. En wat hebben we genoten van onze fietsvakantie.”
Dhr. Mennen, juni 2021

Algemeen oordeel: 4
“Nu twee keer een reis gemaakt via Mozaïek Reizen. Beide keren was alles prima verzorgd. We hebben heerlijke fietsdagen gehad.
Mevr. Vredeveld, juni 2021

Prijzen 2024 – Fietsarrangement Elfstedentocht

Termijnen

De reis beginnen is dagelijks mogelijk van 01.04 tot 24.09

Prijzen per persoon

Tourprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer € 599
Tourprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer € 549
Toeslag 1-pers. kamer€ 270
Huurfiets per tour€ 90
Huur e-bike per tour€ 180
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Boekingskosten per boeking€ 30

Prijzen extra nachten

U kunt in alle overnachtingsplaatsen extra nachten bijboeken. Prijzen hiervoor zijn op aanvraag. Als u in een bepaalde plaats of bepaalde plaatsen een extra nacht wenst bij te boeken, kunt u dit aangeven in de offerteaanvraag.

 

Maatwerk – Fietsarrangement Elfstedentocht 

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

We hebben een heerlijke fietsvakantie gehad, die van A tot Z super geregeld en verzorgd was.

Mevr. Verberne

september 2023
Shopping Basket