Fietsen langs de Elbe vanaf de bron

Fietsvakantie langs de Elbe vanaf de bron naar Praag (Elberadweg Tsjechië)

Fietsen langs de Elbe vanaf de bron naar Praag (Elberadweg Tsjechië) is het logische eerste deel van de Elberadweg, een van de bekendste en langste fietsroutes van Europa. U begint in Tsjechië in Špindlerův Mlýn in het Nationaal Park Krkonoše (Reuzengebergte). U kunt hier naar naar de bron hoog in de bergen wandelen.

Tijdens uw fietsreis vanaf de bron van de Elbe naar Praag zult u de Elbe gaandeweg zien groeien van een klein, klaterend bergbeekje tot een brede, trage rivier. Het landschap om u heen verandert mee van ruige bergen in vriendelijk glooiende heuvels en tenslotte in vlak land. Culturele hoogtepunten zijn ongetwijfeld Praag, Nationale Stoeterij Kladruby en Kutná Hora, alle drie op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Maar de talloze historische monumenten die u onderweg tegenkomt, doen hier niet voor onder! Het grootste deel van deze boeiende fietsreis volgt u de Elbe stroomafwaarts. Daarom is de Elberadweg Tsjechië vanaf de bron naar Praag een van de gemakkelijkste fietsvakanties in Tsjechië.

Tip: U kunt bij ons de hele Elberadweg vanaf de bron tot aan de Noordzee boeken in 4 delen: Van de bron – Praag, Praag – Dresden, Dresden – Magdeburg en Magdeburg – Cuxhaven

Hoogtepunten fietsvakantie langs de Elbe

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsen langs de Elbe van de bron naar Praag (Elberadweg Tsjechië)

 

Tip 1: Fiets de hele Elberoute in Tsjechië van de bron tot aan Dresden.

U kunt de hele Elberadweg Tsjechië in één keer achter elkaar fietsen: u fietst dan deze fietsreis van de bron van de Elbe naar Praag en aansluitend Praag – Dresden.  U kunt er daarbij ook voor kiezen om Praag over te slaan en direct langs de Elbe van Nymburk naar Melník te fietsen.  Er zijn ook sportieve varianten met langere dagetappes. Zie onder het kopje Voor Wie voor de varianten met stopplaatsen/afstanden en onder het kopje Prijzen en Data voor de prijzen. 

Tip 2: Blijf 2 nachten in Spindleruv Mlyn. U begint dan in alle rust aan uw fietsreis en hebt een volle dag om naar de bron van de Elbe, hoog in de bergen te wandelen!

Dag 1 – Aankomst in Praag (transfer naar Spindleruv Mlyn in het Reuzengebergte) 

U kunt met onze transferbus van Praag naar Spindleruv Mlyn gebracht worden. Spindleruv Mlyn ligt midden in het prachtige Reuzengebergte, dichtbij de bron van de Elbe. Als u vroeg aankomt, kunt u in Spindleruv Mlyn alvast de omgeving verkennen. U kunt met de kabelbaan naar boven en richting de echte Elbebron fietsen (of wandelen). Bij de Labska bouda parkeert u uw fiets, vandaar kunt u alleen te voet verder. Het is vrij veel om dezelfde dag naar de Elbebron te wandelen, daarom adviseren wij een extra nacht in Spindleruv Mlyn. U heeft dan een volle dag voor de wandeling naar de Elbebron. Een prachtig begin van uw fietsreis: bij de oorsprong van de Elbe, boven de boomgrens, hoog in het National Park Reuzengebergte. De volgende dag wacht de eerste echte fietsdag van de Elberadweg!

Overnachting in Spindleruv Mlyn

Dag 2 – Spindleruv Mlyn – Dvur Králové

Afstand: ca. 45 km

De tweede dag is een mooie rit het Reuzengebergte uit van Spindleruv Mlyn tot Dvur Kralove. U zakt stroomafwaarts 400 m in hoogte. U kunt de hoofdweg richting Vrchlabi volgen, maar u kunt er ook voor kiezen om met de lift weer de bergen op te gaan (met fietsen) en dan over de bergruggen met prachtig uitzicht af te zakken via Strazne naar Vrchlabi. Dit is een mooie route die niet zwaar is om te fietsen. Enige is dat u wel met afdalen overweg moet kunnen, omdat vanaf het bergdorpje Strazne de weg wat steiler naar beneden gaat (u zou kunnen overwegen een stuk te voet te gaan). De eerste stop is het Renaissance kasteel in de stad Vrchlabi. Het kasteel is interessant omdat het is ontworpen volgens het jaar en de seizoenen. Het heeft 4 torens, 12 ingangen, 52 kamers en 365 ramen. De stad is ook bekend om zijn Augustijner klooster. Na Vrchlabi volgen wij de Elbe door het dal naar Hostinne, waar u het schitterende Raadhuis op het marktplein niet mag missen. Na Hostinne rijdt u door een smal bebost dal naar een meer met een sprookjesachtige stuwdam. Daarna volgt Dvur Králové. Deze stad heeft het grootste Afrikaanse safaripark van Europa.

Overnachting in Dvur Králové

Dag 3 – Dvur Králové – Hradec Králové

Afstand: ca. 45 km

Het Elbedal is hier al wat breder. De rivier krinkelt door het dal. In de beboste zuidhelling vindt u een park met beelden van Matthias Bernard Braun dat op de internationale monumentenlijst staat. Verderop komt u langs Kuks. Van verre kunt u het imposante kasteel van Kuks zien liggen. Dit is zeker een bezoek waard. Bij dit kasteel, dat dienst gedaan heeft als militair hospitaal, staat ook een enorme beeldengalerij van Matthias Braun. Bekend is de beeltenis van de 12 menselijke deugden en 12 menselijke ondeugden. U fietst verder over Jaromer, dat bekend is van de militaire vestiging Josefov, naar Hradec Králové. Hradec Králové is gelegen op de samenloop van de Elbe en de Orlice. Het was in de Middeleeuwen de zetel van Tsjechische koningen. In de eerste decennia van de 20e eeuw werd in Hradec Králové gebouwd door de beste Tsjechische architecten, waardoor het ook bekend is vanwege de modernere architectuur. Belangrijkste gebouw van moderne architectuur is het Oost-Boheems regionaal museum gebouwd op de oever van de Elbe. Overigens is Hradec Králové ook een moderne universiteitsstad en een gezellige winkelstad.

Overnachting in Hradec Králové

Dag 4 – Hradec Králové – Pardubice

Afstand: ca. 35 km

Een tocht door vruchtbaar vlakland met boomgaarden. Onderweg komt u langs het op een rotsige heuvel gelegen Kunětická Hora met zijn Gotische kasteel, gebouwd door de Kasteelheren van Pernstejn. Onderaan de heuvel van Kunětická Hora (bij Pardubice) is het peperkoekmuseum in een mooi gebouw gevestigd: “Pernikova chaloupka”. Want Pardubice is een provinciestad met een mooi Renaissancekasteel, maar vooral bekend om zijn traditionele peperkoek, die overal te verkrijgen is. Daarnaast is Pardubice de stad van de internationale renpaardenwedstrijden. Zelfs in het wapen van de stad komt dat terug. De steeplechase in Pardubice is de moeilijkste en spectaculairste paarden hindernisrace van Europa. In de omgeving zijn meerdere paardenstoeterijen, maar de belangrijkste is de oudste stoeterij ter wereld in Kladruby, daterend uit 1562 en gevestigd door Keizer Maximilian II. Het is een wereldberoemde fokkerij van Oldkladruby paarden, een tuigpaardenras dat nog steeds veelgevraagd is door Koninklijke families over de hele wereld.

Overnachting in Pardubice

Dag 5 – Pardubice – Kutná Hora

Afstand: ca. 55 km

Vanuit Pardubice gaat u door het meren- en bossengebied ten westen van de stad en fietst u langs het kuuroord Lazne Bohdanec. De spabehandeling is gebaseerd op de ter plaatse gewonnen turf. Daarna gaat u door landerijen en bossen weg van de Elbe, voor een uitstapje naar de middeleeuwse UNESCO-stad Kutná Hora. Het is een interessante en prachtige plaats dat bekend staat als zilvermijn- en muntstad (de voormalige koninklijke munt werd er geslagen). U kunt er het zilvermijnmuseum en een oude zilvermijn bezoeken. De stad is vooral bekend om zijn mooie Gotische Sint Barbarakathedraal en om zijn bizarre knekelhuis, een kapel genaamd “De Kapel van Alle Heiligen” ingericht met menselijke botten. Een bezoek aan de beroemde Dacicky bierhal is ook zeker de moeite waard.

Overnachting in Kutná Hora

Dag 6 – Kutna Hora – Nymburk

Afstand: ca. 40 km

Van Kutna Hora fietst u met een boog terug naar de Elbe. Bij Kolin volgt u weer haar loop. Langs de Elbe fietst u verder door een wisselend landschap van bosschages en landerijen naar Podebrady. Podebrady heeft een oud centrum met interessante gebouwen en staat bekend als kuuroord. Het heeft een mooi aangelegd kuurpark met fonteinen. Ook is de stad bekend om zijn bronwater. Dit bronwater wordt gebotteld en is in heel Tsjechië te koop. Van Podebrady fietst u langs een slingerende Elbe naar het achter dikke stadsmuren verscholen Nymburk. De stad met veel agrarische industrie heeft een interessante, uit 1912 daterende, stenen brug met lange overspanningen over de Elbe. Het is ook de stad waar de beroemde Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal zijn jeugdjaren doorbracht. Hij woonde als kind in de stadsbrouwerij waar zijn stiefvader brouwer was. Een van zijn boeken, Postriziny, vertelt liefdevol en tragikomisch over zijn familie en het brouwerij leven.

Overnachting in Nymburk

Dag 7 – Nymburk – Praag

Afstand: ca. 65 km

Langs agrarische gebieden afgewisseld door bos fietst u nu richting Stare Boleslav. Onderweg ziet u diverse kleine zijarmen van vroegere Elbe meanders. U maakt een kleine omweg om het oudste openluchtmuseum van Europa in Prerov nad Labem te bezoeken. Daarna fietst u verder langs de Elbe tot Celakovice. Vandaar leidt de route u richting Praag.

Overnachting in Praag

Dag 8 – Einde van het eerste deel van de Elberadweg Tsjechië

Het is aan te raden om uw verblijf in de Tsjechische hoofdstad met een paar dagen te verlengen zodat u voldoende tijd heeft om de stad Praag in haar volle glorie te kunnen bezoeken. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

 

Reisdetails – Fietsen bron van de Elbe – Praag (Elberadweg Tsjechië)

Inbegrepen in dit deel van de Elberadweg Tsjechië

  • Persoonlijke pretourmeeting 
  • Overnachtingen A-klasse: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels. Hotels liggen in de centra van plaatsen. 
  • Overnachtingen B-klasse: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels in de centra van plaatsen of op loopafstand van het centrum. In Praag een hotel met een snelle verbinding naar het centrum of tegen meerprijs een hotel in het historisch centrum. 
  • Bagagevervoer (indien geboekt)
  • Verzorging op basis van logies ontbijt
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Routekaarten
  • Uitgebreide Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties voor dit deel van de Elberadweg Tsjechië

  • Halfpension – 6x diner, exclusief Praag
  • Transfer van Praag naar Spinderluv Mlyn (is aan te raden, met het openbaar vervoer naar Spindleruv Mlyn is zeer complex). Vertrek 08.30 of 15.30 uur (op aanvraag).
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
   • Trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1x zijtas
   • Gravelbike incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een wielrenfiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas
  • Transfer van vliegveld of treinstation Praag naar uw eerste hotel
  • Extra nachten in Spindleruv Mlyn, Praag of in de overnachtingsplaatsen onderweg
  • Begeleide introductie fietstour door Praag van 4 – 5 uur (dit is al jaren een succes!)
  • Overige wensen kunt u aan ons doorgeven en wij gaan voor u kijken naar de mogelijkheden

Parkeren tijdens de fietsreis

In Praag kunt u uw auto parkeren in de garage van onze lokale partner voor € 12 per dag (op aanvraag vanwege beperkte plekken, bij boeking reserveren). Andere optie is in een openbare parkeergarage voor ca. € 16 per dag of op het vliegveld aan de rand van Praag voor ca. € 5 per dag.

Hoe komt u er met het openbaar vervoer?

Er gaan vluchten naar Praag, maar Praag is ook goed te bereiken per dagtrein. Vanuit klimaatoogpunt is de trein natuurlijk de beste optie. 

Elberadweg Bron – Praag en Praag – Dresden achter elkaar fietsen

  • Wilt u de beide routes achter elkaar fietsen, dan kan dat bij ons ook goed. Veel fietsers boeken deze combinatietour. 
  • U kunt ook de Elberadweg van de bron naar Dresden fietsen, zonder Praag aan te doen. U fietst dan van Nymburk naar Melník. 
  • U kunt uw auto in Dresden parkeren in een parkeergarage (ca. € 7,50 per dag).
  • Wij kunnen een transfer verzorgen van Dresden naar Spindleruv Mlyn. Vertrektijden Dresden: 08.30 uur of 15.30 uur (op aanvraag).

Begeleide fietstocht door Praag

Blijft u één of enkele dagen in Praag, dan is er een leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Dit is een unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrondinformatie en leuke insider tips. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels (desgewenst Duits) en u bent ca. 4 – 5 uur onderweg. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. De tour eindigt op een terras met een drankje. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. 

Fietsen langs de Elbe van de bron naar Praag (Elberadweg Tsjechië) – voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1,5 van 5

De fietsreis van de bron van de Elbe naar Praag (Elberadweg Tsjechië) is een van de gemakkelijkere routes die wij aanbieden in Tsjechië. Deze reis volgt namelijk overwegend het rivierdal van de Elbe (Labe) stroomafwaarts. Vanuit de bergen fietst u langs de Elbe het laagland in. Toch is deze fietsreis wat zwaarder dan de route van Praag naar Dresden. Bij de fietsreis vanaf de bron van de Elbe zit namelijk aan het begin van de fietsreis een stukje afdalen naar het dal van de Elbe (niet heel erg steil). Verder heeft u trekking fietsen met wat bredere banden nodig en zijn sommige wegen nog onverhard (gravel, bospaden; bij regen zijn er alternatieven over asfalt). ook is het niet te vermijden dat u soms nog over wat drukkere wegen fietst waar ook autoverkeer is. Daar staat tegenover dat dit stuk van de Elbe Radweg Tsjechië nog vrij onontdekt is en u uzelf een pionier waant in een onbedorven en oorspronkelijk stukje Tsjechië!

Er is ook een versie van de fietsreis van de bron van de Elbe naar Praag (Elberadweg Tsjechië), speciaal ontworpen voor gezinnen met wat oudere kinderen: Fietsen met kinderen langs de Elbe van de bron naar Praag.

U kunt ook de hele Elberadweg in Tsjechië in één keer fietsen, dus een combinatie van de Elbe van de bron naar Praag en van Praag naar Dresden. De combinatiereizen zijn naar verhouding goedkoper dan elke reis afzonderlijk. Zie ook onder het tabblad Prijzen & Data.

We bieden de combinatie fietsreizen in 4 varianten aan:

1. 13-daagse Elberadweg van de bron via Praag naar Dresden. Overnachtingen en afstanden: Spindleruv Mlyn, Dvur Kralové (45 km), Hradec Kralové (45 km), Pardubice (35 km), Kutna Hora (55 km), Nymburk (40 km), Praag (65 km), Melník (50 km), Litomerice  (50 km), Decin (50 km), Bad Schandau (25 km + wandeling), Dresden (40 km).

Deze variant is geschikt voor recreatieve fietsers (ca. 50 km per dag), het zijn de standaard routes van de Elbebron naar Praag en van Praag naar Dresden, maar dan met 1 nacht Praag in het midden. Uiteraard kunt u naar believen nachten bijboeken. Leuk voor mensen die Praag nog niet zo goed kennen.

2. 12-daagse Elberadweg van de bron langs de Elbe naar Dresden.
Overnachtingen en afstanden: Spindleruv Mlyn, Dvur Kralové (45 km), Hradec Kralové (45 km), Pardubice (35 km), Kutna Hora (55 km), Nymburk (40 km), Melník (60 km), Litomerice  (50 km), Decin (50 km), Bad Schandau (25 km + wandeling), Dresden (40 km).

Deze recreatieve variant (ca. 50 km per dag) blijft bij de Elbe, u overnacht derhalve niet in Praag, maar fietst direct van Nymburk naar Melník. Geschikt voor mensen die Praag al kennen en niet zo nodig Praag hoeven te bezoeken.

3. 8-daagse Elberadweg sportief van de bron via Praag naar Dresden.
Overnachtingen en afstanden: Spindleruv Mlyn, Hradec Kralové (90 km), Kutna Hora (88 km), Praag (105, geheel vlak), Roudnice (78 km), Decin (77 km), Dresden (65 km).

Deze variant is geschikt voor sportieve fietsers die etappes van 85 – 90 km per dag geen probleem vinden. Deze variant gaat over Praag. Extra nachten Praag bij te boeken.

4. 7-daagse Elberadweg sportief van de bron langs de Elbe naar Dresden.
Overnachtingen en afstanden: Spindleruv Mlyn, Hradec Kralové (90 km), Kutna Hora (88 km), Melník (105 km), Ústi nad Labem (75 km), Dresden (92 km).

Deze variant is geschikt voor sportieve fietsers die etappes van 85 – 90 km per dag geen probleem vinden en Praag niet aan hoeven te doen.

 

Ervaringen – Fietsen langs de Elbe vanaf de bron (Elberadweg Tsjechië)

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Prima organisatie, alles vlot en helder. Vlotte communicatie.”
Dhr. Paanakker

Algemeen oordeel: 4
“Prettig, servicegericht en persoonlijk. En een mooie fietsreis!”
Mevr. De Koning

Algemeen oordeel: –
“Dank je wel voor de geweldige reis en de goede service”
Adrie en Hetty, september 2022 (combinatiereis Elbe bron – Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 4
“Wederom prima verzorgd. Kutna Hora was prachtig!”
Mevr. Berends, september 2022 (combinatiereis Elbe bron – Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 4
“Erg goed. We hebben genoten! En wat een goede service en uitgebreide documentatie als voor bereiding! Ook de gps-routes hebben we nu ontdekt. Dat werkt erg goed.
Dhr. Van der Zanden, augustus 2022 

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goed en betrouwbaar, geen enkele wanklank. Bedankt en wie weet tot ziens.
Mevr. Van Elk, augustus 2022 (combinatiereis Elbe bron – Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 4
“Kennis van het land en uitgebreide beschrijving van toeristische punten tijdens de route
Dhr. Groot, juli 2022 

Algemeen oordeel: 4
“Erg leuk
Familie Drabbels, juli 2022 

Algemeen oordeel: 5
“Prima, zou jullie zeker aanbevelen. Fijn ook alle tips in de documentatie, héél compleet
Dhr. Kalsbeek, juni 2022 (combinatiereis Elbe bron – Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 5
“Een zeer goede ervaring in alle opzichten. Dank jullie wel voor het meehelpen van het welslagen van onze fietsvakantie. Mozaïek Reizen is echt een aanrader!
Dhr. Van de Nes, augustus 2019 (maatwerkreis Bron Elbe – Praag – Dresden – Berlijn)

Algemeen oordeel: 5
“Wij hebben de reis als erg prettig en goed georganiseerd ervaren, de informatie was volledig en problemen zijn wij vrijwel niet tegengekomen. We zijn heel tevreden, geen op- of aanmerkingen”. 
Mevr. Reitsma, juli 2019

Algemeen oordeel: 5
“Goede ervaring. Grondig voorbereid door de organisatie overvloedige info. Leuke plekjes.
Mevr. Janssens, juli 2019 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 5
“Zeer verzorgd, goede begeleiding, planning, routebeschrijving. Prettig contact bij boeking. Reis volgens wens aangepast.
Mevr. Jonasse, juli 2019 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goed georganiseerd, mooie natuur, goede fietsafstanden, goede routes en materiaal. Kortom top!
Mevr. Kruithof, juni 2019 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 5
“Erg goed, geen klachten. De tour was prima, niet te moeilijk.”  
Mevr. Wynen, september 2018

Algemeen oordeel: 5
“Genoten van het nog pure Tsjechië. Vooral van de mooie natuur en prachtige fietsroutes. De rivier zien groeien van een stroompje naar een grote rivier. En daarlangs mooie pittoreske stadjes bezocht. Praag en Dresden uitgebreid bekeken met een city-tour tocht. 636 fietskilometers genoten. #TOP”
Dhr. en Mevr. Janssen, juli 2018 (maatwerkreis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 4
“Goed. Contactsheet is top! Wij hebben genoten van de reis, het was afwisselend en interessant. Paar minpuntjes m.b.t. wegbeschrijving (noot Mozaïek Reizen: de feedback over de routebeschrijving hebben wij verwerkt in onze route).”
Echtpaar uit Essen, juli 2018

Algemeen oordeel: 5
“Zorgeloos genieten, ontspannen reizen. De bezienswaardigheden en informatie zijn al uitgezocht. Dank voor alles! Heerlijke vakantie gehad. Ik zal jullie organisatie bij vrienden zeker aanbevelen.”
Anoniem, juni 2018 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 4
“Heel goed en betrokken.” 
Mevr. Strijker, mei 2018

Algemeen oordeel: 4
“Zeer goed”
Dhr. Des Tombe, augustus 2017

Algemeen oordeel: 5
“Top. Zeer goed georganiseerd! Mooie tochten, prima hotels”
Dhr. Kemps, augustus 2017

Algemeen oordeel: 4
“De medewerkers stralen vertrouwen uit”
Mevr. Delbaere, juli 2017

Algemeen oordeel: 4
“Gevarieerd, zeer mooie kennismaking met het land. Combinatie fiets en cultuur is zeer boeiend”
Anoniem, juli 2017

Algemeen oordeel: 4
“Betrouwbaar, goed georganiseerd, veel informatie en een goede service”
Mevr. Engels- Hoogewoning, juni 2017 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 4
“Een pittige tocht. Erg mooi!”
Dhr. Wassenaar, juni 2017 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 5
“Een welgemeende 100 % tevredenheid!
Familie Van de Vyver, juli 2016

Algemeen oordeel: 4
Zeer prettig, enthousiast, professioneel, inspirerend. Een hele leuke en goede kennismaking met Tsjechië.”
Familie Deisz, juli 2016

Algemeen oordeel: 4
“Prima.
Familie Tas, juni 2016

Algemeen oordeel: 5
“Veel mooier dan verwacht en zeker voor herhaling vatbaar!!
Familie Blankwater, juli 2016 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 4
“Prettig, goed geregeld / georganiseerd.
Familie Koks, juli 2016 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 5
“Verrassend goed. De bezorgdheid mag iets minder.”
Mevr. Van de Schoor, augustus 2015

Algemeen oordeel: 5
“Prima vlotte service bij vragen. Alles goed geregeld. Fijne voorstellen die zelf zoeken overbodig maken. De tour was iets lastiger dan gedacht. Wij stopten vaak voor foto’s en iets bekijken en dan kom je op het eind soms in tijdnood.”
Fam. Schütz, augustus 2015 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 5
“Zeer positieve ervaring. Persoonlijke aandacht. Alles uitstekend verzorgd.”
Fam. Hilgers, juli 2015 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 5
“Erg genoten.”
Anoniem, 2015 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 4
“Prima vakantie, mooie route en leuke overnachtingsplaatsen.”
Fam. Kuperus, juli 2014

Algemeen oordeel: 5
“Mozaiek Reizen/Europ Bike Tours is een enthousiaste klantvriendelijke organisatie waarbij je je reis tot in details kunt regelen. Daarnaast worden problemen opgelost.
De tips die overal vermeld werden, hebben wij als zeer waardevol ervaren. De delen van de route over onverharde wegen vonden wij erg leuk en mooi.
Fam. Stoker, juli 2014

Algemeen oordeel: 4
“Zeer positief, het wordt geheel op maat gemaakt. Top: bij thuiskomst een kaart bij de post te vinden die je een leuke thuiskomst toewenst. Vooral als het een Tsjechische kaart is (Mucha). De aansluiting bij andere fietsers voor zowel de city bike Praag als de transfer was gezellig. Je hebt met hetzelfde soort vakantiegangers te maken en kan zodoende ervaringen uitwisselen. Fietsen als vrouw alleen in Tsjechië leverde me dezelfde ervaringen op als elders in Europa.  Men is, zeker als je alleen reist, extra behulpzaam. Bij pech stopte de eerste auto die ik aanhield om me een lift te geven. Geheel tot de voordeur van het hotel (met fiets en bagage)! Ik heb totaal geen onprettige ervaringen opgedaan.”
Mevr. Van der Zwart, augustus 2014

Algemeen oordeel: 4
“Onbezorgd fietsen. Veelvoud van mooie oude stadjes op korte afstand van elkaar.”
Fam. Bol, augustus 2014 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 5
“Excellent. Wij hebben erg genoten van de prachtige fietsroute. Het weer was erg goed; we hebben geen druppel regen gehad. Jakub had ons goed geïnformeerd i.v.m de route door Praag: we vonden de weg prima. Wat voor ons ook prettig was, is de flexibiliteit: we kregen een reis op maat. Ook de informatie i.v.m. de highlights op de route was erg bruikbaar.”
Fam. Michielsen/Van Esch, juli 2013

Algemeen oordeel: 4,5
“Goed. Tour was boven verwachting. Afstanden voor ons te kort, maar dat wisten we van tevoren. Tsjechië heeft een positieve indruk op ons gemaakt. De hele fietsroute was boven verwachting.
De medewerkers waar wij mee van doen hebben gehad, waren leuke spontane mensen O.a. Vitek en Daniella. Goede communicatie ter plaatse (Praag) i.v.m. regen. City Bike Tour Praag erg leuk.”
Fam. Schulenburg, juni 2013

Algemeen oordeel: 4
“Prima communicatie, snel en efficiënt. Reisleider in Praag wist veel geschiedkundige achtergronden.
De afstanden waren prima te doen. Een enkele keer was het erg weinig, maar gezien de bezichtigingen prima op elkaar afgestemd. De “Elberoute” stond vrijwel niet aangegeven op de punten waar het juist nodig was. Maar met het kaartmateriaal kon je er prima uitkomen. Verscheidene keren moeten gokken welke weg bedoeld werd. Vooral dwars door de korenvelden was handig geweest als er bij de oversteek een bordje had gestaan.
Voor mij was het een prima begin van mijn vakantie. Ik ben nog twee weken doorgefietst tot Cuxhaven. Dat was ook een hele andere/bijzondere ervaring. De wandeling in Splinderuv Mlyn was heel bijzonder en zal me nog lang bij blijven.”
Mevr. Van Drunen, juli 2013

Algemeen oordeel: 4
“Uitstekend”
Fam. Eek, juli 2013

Algemeen oordeel: 5
“Bijzonder verrassend. Veel gezien, mooi land, vriendelijke mensen die ons weer het goede pad hebben gewezen (toen wij verkeerd gereden waren). Best avontuurlijk, nooit saai. Twee routes achter elkaar toch wel vermoeiend, vooral als je ook nog iets wil bezichtigen. De fietsen vonden wij prima, gemakkelijk schakelen en licht.” 
Familie Vermeulen, juli 2013 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 4
“Plezierig en betrouwbaar.”
Truus en Henk van den Berg, juli 2013 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Algemeen oordeel: 5
“Maatwerk, zorgvuldig, degelijk”
Fam. Simon, juli 2013 (combinatiereis Bron Elbe en Praag – Dresden)

Prijzen 2024 – Fietsen langs de Elbe in Tsjechië (Elberadweg Tsjechië)

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen!

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 15.04 – 15.10

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Begin mei: 27.04 – 05.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren: 08.05 – 12.05 | 18.05 – 21.05
Hradec Kralové  (moeilijk te boeken i.v.m. festivals): 12.06 t/m 15.06.2024 | 07.08 t/m 10.08.2024

Elberadweg Tsjechië – fietsen vanaf de bron naar Praag (klassieker)

Prijzen per persoon

HotelklasseA-klasseB-klasse
Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 995€ 745
Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)€ 895€ 645
Korting p.p. op bagagevervoer bij 4 of meer personen– € 40– € 40
Toeslag 1-pers. kamer€ 225€ 185
Toeslag alleenreizende€ 160€ 160
Toeslag halfpension (6x diner, exclusief Praag)€ 185€ 155
Upgrade naar hotel in historisch centrum Praag (1 nacht, p.p.)inbegrepen€ 15
Huurfiets€ 85€ 85
Huur luxe gravelbike (racefietsmodel)€ 135€ 135
Huur e-bike€ 160€ 160
Extra dag huurfiets onderweggratisgratis
Extra dag gravelbike onderweg€ 15€ 15
Extra dag huur e-bike onderweg€ 20€ 20
Bustransfer Praag – Spindleruv Mlyn (1 – 3 p.), per groep (incl. fiets)€ 195€ 195
Bustransfer Praag – Spindleruv Mlyn (4 – 8 p.), per groep (incl. fiets)€ 250€ 250
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30

13-daagse combinatie fietsreis Elbe vanaf de bron via Praag naar Dresden

Prijzen per persoon

HotelklasseA-klasseB-klasse
Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 1675€ 1275
Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)€ 1475€ 1075
Korting p.p. op bagagevervoer bij 4 of meer personen– € 65– € 65
Toeslag 1-pers. kamer€ 395€ 385
Toeslag alleenreizende€ 280€ 280
Toeslag halfpension (11x diner, exclusief Praag)€ 365€ 285
Upgrade naar hotel in historisch centrum Praag (1 nacht, p.p.)inbegrepen€ 15
Huurfiets€ 165€ 165
Huur luxe gravelbike (racefietsmodel)€ 250€ 250
Huur e-bike€ 315€ 315
Extra dag huurfiets onderweggratisgratis
Extra dag gravelbike onderweg€ 15€ 15
Extra dag huur e-bike onderweg€ 20€ 20
Bustransfer Dresden – Spindleruv Mlyn (1 – 3 p.), per groep (incl. fiets)€ 260€ 260
Bustransfer Dresden – Spindleruv Mlyn (4 – 8 p.), per groep (incl. fiets)€ 310€ 310
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30

12-daagse combinatie fietsreis Elbe vanaf de bron langs de rivier naar Dresden

Prijzen per persoon

HotelklasseA-klasseB-klasse
Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 1599€ 1199
Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)€ 1399€   999
Korting p.p. op bagagevervoer bij 4 of meer personen– € 60– € 60
Toeslag 1-pers. kamer€ 355€ 345
Toeslag alleenreizende€ 235€ 235
Toeslag halfpension (11x diner, exclusief Praag)€ 330€ 250
Upgrade naar hotel in historisch centrum Praag (1 nacht, p.p.)inbegrepen€ 15
Huurfiets€ 155€ 155
Huur luxe gravelbike (racefietsmodel)€ 235€ 235
Huur e-bike€ 295€ 295
Extra dag huurfiets onderweggratisgratis
Extra dag gravelbike onderweg€ 15€ 15
Extra dag huur e-bike onderweg€ 20€ 20
Bustransfer Dresden – Spindleruv Mlyn (1 – 3 p.), per groep (incl. fiets)€ 260€ 260
Bustransfer Dresden – Spindleruv Mlyn (4 – 8 p.), per groep (incl. fiets)€ 310€ 310
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30

8-daagse combinatie fietsreis Elbe sportief vanaf de bron via Praag naar Dresden

Prijzen per persoon

HotelklasseA-klasseB-klasse
Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 1245€ 975
Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)€ 1095€ 825
Korting p.p. op bagagevervoer bij 4 of meer personen– € 55– € 55
Toeslag 1-pers. kamer€ 225€ 210
Toeslag alleenreizende€ 280€ 280
Toeslag halfpension (6 x diner, exclusief Praag)€ 225€ 165
Upgrade naar hotel in historisch centrum Praag (1 nacht, p.p.)inbegrepen€ 15
Huurfiets€ 99€ 99
Huur luxe gravelbike (racefietsmodel)€ 150€ 150
Huur e-bike€ 175€ 175
Extra dag huurfiets onderweggratisgratis
Extra dag gravelbike onderweg€ 15€ 15
Extra dag huur e-bike onderweg€ 20€ 20
Bustransfer Dresden – Spindleruv Mlyn (1 – 3 p.), per groep (incl. fiets)€ 260€ 260
Bustransfer Dresden – Spindleruv Mlyn (4 – 8 p.), per groep (incl. fiets)€ 310€ 310
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30

7-daagse combinatie fietsreis Elbe sportief vanaf de bron langs de rivier naar Dresden

Prijzen per persoon

HotelklasseA-klasseB-klasse
Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 1199€ 899
Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)€ 1050€ 750
Korting p.p. op bagagevervoer bij 4 of meer personen– € 55– € 55
Toeslag 1-pers. kamer€ 195€ 170
Toeslag alleenreizende€ 235€ 235
Toeslag halfpension (6 x diner, exclusief Praag)€ 225€ 165
Upgrade naar hotel in historisch centrum Praag (1 nacht, p.p.)inbegrepen€ 15
Huurfiets€ 90€ 90
Huur luxe gravelbike (racefietsmodel)€ 130€ 130
Huur e-bike€ 150€ 150
Extra dag huurfiets onderweggratisgratis
Extra dag gravelbike onderweg€ 15€ 15
Extra dag huur e-bike onderweg€ 20€ 20
Bustransfer Dresden – Spindleruv Mlyn (1 – 3 p.), per groep (incl. fiets)€ 260€ 260
Bustransfer Dresden – Spindleruv Mlyn (4 – 8 p.), per groep (incl. fiets)€ 310€ 310
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30

Alle transfermogelijkheden

Bustransfer Dresden – Spindleruv Mlyn (1 – 3 p.), per groep (incl. fiets)€ 260€ 260
Bustransfer Dresden – Spindleruv Mlyn (4 – 8 p.), per groep (incl. fiets)€ 310€ 310
Bustransfer Praag – Spindleruv Mlyn (1 – 3 p.), per groep (incl. fiets)€ 195€ 195
Bustransfer Praag – Spindleruv Mlyn (4 – 8 p.), per groep (incl. fiets)€ 250€ 250
Transfer vliegveld naar hotel Praag, per groep 1 – 3€ 55€ 55
Transfer vliegveld naar hotel Praag, per groep 4 – 8€ 70€ 70
Transfer station naar hotel Praag, per groep 1 – 3€ 50€ 50
Transfer station naar hotel Praag, per groep 4 – 8€ 60€ 60

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 4* en in 2 plaatsen  uitstekende 3*+ hotels. De hotels liggen in de centra van plaatsen.

Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels/pensions in de centra van plaatsen of op loopafstand van het centrum. In Praag een 3* of 4* hotel met een snelle verbinding naar het centrum of tegen meerprijs een 4* hotel in het historisch centrum.

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Praag € 75 / € 119€ 60 / € 99
Spindleruv Mlyn€  95 / € 155€ 60 / € 105
Dresden€  90 / € 155€ 70 / € 105
Overige plaatsenprijs op aanvraagprijs op aanvraag

Prijzen City Bike Tour Praag

Unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrond informatie en leuke insider tips. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. Tijdens de tour is er onderweg tijd voor een drankje (inclusief). Duur van de tour: 4 – 5 uur. Prijs is voor 2 en 3 pers. € 70 p.p. (minimaal 2 pers.), 4 en 5 pers. € 55 p.p. , vanaf 6 pers. € 50 p.p.  De city bike tour wordt gegeven in het Engels of Duits (naar wens).

Maatwerk – Fietsen bron van de Elbe – Praag (Elberadweg Tsjechië) 

Naast onze standaardopties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen desgewenst de fietsreis naar uw wensen aan.

U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen. 

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Enkele tips voor fietsreis langs de Elbe vanaf de bron – Elberadweg Tsjechië:

  • Een combinatie van de fietsvakantie van de bron van de Elbe naar Praag met fietsen van Praag naar Dresden
  • De Elberadweg van de bron tot aan Dresden kunt u inclusief Praag of direct langs de rivier zonder Praag aan te doen (alleen aan te raden als u deze stad al eens bezocht heeft)
  • Dagetappes die afwijken van de standaard 40 – 50 km, bijvoorbeeld 30 km per dag of 70-80 km per dag.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

“Erg goed. We hebben genoten! En wat een goede service en uitgebreide documentatie als voor bereiding! Ook de gps-routes hebben we nu ontdekt. Dat werkt erg goed."

Dhr. Van der Zanden

Shopping Basket