Fietsvakantie Praag – Wenen Easy

Gemakkelijker alternatief voor de Greenways route en ook erg mooi!

De fietsvakantie Praag – Wenen Easy is een minder heuvelachtig, maar daarom niet minder interessant alternatief voor de Greenways route. U verkent 7 UNESCO-monumenten, overnacht in prachtige, historische stadjes en in de moderne wereldstad Brno. U ontdekt de lokale spiritualiën, zoals het Boheemse bier in vele lokale brouwerijen, de Moravische wijn die u langs de weg kunt proeven, de lokale pruimenlikeuren en de Oostenrijkse abrikozen schnaps. 

Onderweg kunt u genieten van het allengs veranderende landschap, van de brede Elbevallei naar het lieflijk glooiende Land van Smetana. Daarna steekt u door naar het zuiden en fietst u door het meer beboste gebied van de Moravische Karst naar Brno, waarna u in een open landschap met zonnige wijnheuvels terecht komt. Via het bosrijke landgoed Lednice-Valtice steekt u de Oostenrijkse grens over op weg naar uw eindbestemming: de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Hoogtepunten fietsen Praag - Wenen

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

 • Van dag tot dag
 • Reisdetails
 • Voor wie
 • Ervaringen
 • Prijzen & Data
 • Maatwerk

Van dag tot dag - Fietsvakantie Praag – Wenen Easy

De fietsvakantie Praag - Wenen Easy is een minder heuvelachtig alternatief voor de Greenways route van Praag naar Wenen en is daarom beter geschikt voor de recreatieve fietser (wel met een basisconditie). 

Dag 0 - Aankomst in Praag

U begint deze fietsreis in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben, dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Overnachting in Praag, desgewenst in een hotel uit ons bestand. Let op: de overnachting in Praag is niet verplicht en is daarom niet opgenomen in de standaardprijs. 

Dag 1 -  Praag – Nymburk

Afstand: ca. 63 km

De eerste dag van onze fietsreis verlaat u Praag op bijzonder wijze, namelijk over een fietsroute die aangelegd is op een ondergrondse metrotunnel. Buiten Praag aangekomen, fietst u door het vlakke,  vruchtbare Polabi richting Nymburk. Onderweg stopt u in de oude stadjes Čelákovice en Přerov nad Labem, met het oudste openluchtmuseum van Europa.  Uw bestemming van de dag is het achter dikke stadsmuren verscholen Nymburk, met zijn interessante, uit 1912 daterende, stenen brug over de Elbe. Het is ook de stad van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal (1914 – 1997), die als kind woonde in de stadsbrouwerij waar zijn stiefvader brouwer was. Een van zijn boeken, Postřižiny (“Kortgeknipt”), vertelt liefdevol en tragikomisch over zijn familie en het brouwerijleven.

Overnachting in Nymburk

Dag 2 - Nymburk – Kutná Hora

Afstand: ca. 42 km

Het grootste deel van vandaag fietst u over een van de kwalitatief beste fietspaden van Tsjechië, die zich hier langs de Elbe slingert. De eerste stop van de dag is in het kleine spaplaatsje/kuuroord Podebrady, met zijn oude centrum, colonnade en minerale bronnen. Tussen bossen en landerijen door fietst u vervolgens naar de oude koninklijke stad Kolín met zijn Renaissance synagoge, zijn goed bewaarde Gotische kathedraal en mooi uitzicht over het omliggende land. Bij Kolin verlaat u de Elbe voor uw bestemming van de dag, het tweede belangrijke UNESCO werelderfgoed (na Praag) – de stad Kutná Hora. Kutna Hora (= mijnberg) was in de Middeleeuwen dankzij een van de grootste zilvermijnen in Europa de op een na belangrijkste stad van het Tsjechische Koninkrijk. De herinnering aan dat glorieuze verleden vind je in bijna elke hoek van de stad, of het nu de munterij van Koning Wenceslas IV of de imposante St. Barbora kathedraal is! Voor de geïnteresseerden is er een authentiek museum over de middeleeuwse zilverwinning.

Overnachting in Kutná Hora 

Dag 3 - Kutna Hora – Pardubice 

Afstand: ca. 53 km

Voordat wij Kutná Hora verlaten moet u beslist een bezoek brengen aan het unieke en bizarre knekelhuis (Ossuary) in het voorstadje Sedlec, waar ooit een monnik van de botten van meer dan 30.000 mensen prachtige devote kunstwerken heeft gemaakt (meer dan 200.000 bezoekers per jaar). Een andere belangrijke stop vandaag is de oudste en nog steeds in bedrijf zijnde stoeterij in Kladruby nad Labem. De lokale tuigpaarden, Kladruby paarden, worden hier al sinds de 16de eeuw gefokt. Ze worden nog steeds gebruikt voor menige koninklijke koets! In 2019 is de stoeterij in Kladruby nad Labem op de lijst van UNESCO cultureel erfgoed bijgeschreven.

De bestemming van vandaag is de stad Pardubice, de zetel van de eens machtige Heren van Pernštejn. Pardubice, stad van de paarden en de steeplechase, maar dat niet alleen. Het heeft een spectaculair Renaissance kasteel en een mooi oud stadscentrum. Ook is het de stad van de traditionele Tsjechische peperkoek (Hans en Grietje huisjes van peperkoek!), en –  minder positief – van het kneedbare explosief Semtex, berucht uit de Koude Oorlog periode.

Overnachting in Pardubice 

Dag 4 - Pardubice – Litomyšl

Afstand: ca. 61 km

Deze dag luidt het begin van een aantal meer pittige fietsdagen in, waarin u van Bohemen door de bergen naar Moravië gaat fietsen. Eerst komt u langs de nabij gelegen opvallende, rotsige heuvel  Kunětická hora. Daarna fietst u verder langs de rivier Loucna naar het gezellige, middeleeuwse stadje Vysoké Mýto. Daarna fietst u door het lieflijke, licht glooiende „Land van Smetana“. Zo genoemd naar de beroemde componist Bedrich Smetana, vooral bekend door zijn compositie “De Moldau” en van de cyclus symfonische gedichten “Má Vlast” (mijn vaderland). Hij werd geboren in het kasteelcomplex van Litomyšl als zoon van de kasteelbierbrouwer. Uw bestemming van vandaag is dan ook het schitterende UNESCO stadje Litomyšl, dat doordrenkt is van muziek. Highlights zijn o.a. de oranje-grijze Jozef Váchal straat, kleurrijk versierd met grafische schilderingen geïnspireerd op het werk van deze kunstenaar, het Portmoneum (een huis, van top tot teen beschilderd door de kunstenaar Jozef Váchal zelf), maar bovenal het perfect bewaard gebleven Renaissance kasteel met zijn tuinen, dat zo uniek is dat het op de lijst van UNESCO-werelderfgoed is opgenomen!

Overnachting in Litomyšl 

Dag 5 - Litomyšl – Svitavy/Polička/Březová nad Svitavou – dan met de trein naar Brno

Afstand: vanaf 25 km

Vandaag heeft u 3 mogelijkheden:

 1. U heeft vandaag de keuze om direct een klein stukje te fietsen naar Svitavy (ca. 25 km). Svitavy is bekend om haar mooie oude stadscentrum en de op een na langste rij arcadebogen van Tsjechië. Vanaf Svitavy kunt u de trein naar Brno pakken. U heeft dan volop de tijd voor een uitgebreid bezoek aan Brno, hoofdstad van Moravië. Deze levendige, moderne stad heeft veel te bieden met zijn mooie hoog oprijzende Petrus en Paulus kathedraal, de burcht Spilberk en last but not least de Villa Tugendhat (volmaakt voorbeeld van moderne, functionalistische architectuur uit 1930, ontworpen door Mies van der Rohe en op de lijst van UNESCO werelderfgoed). Maar het is ook gewoon een gezellige, grote stad om te shoppen of een terras te pakken.
 2. Voelt u meer voor fietsen door een idyllisch platteland, dan volgt u de groene vallei van de Loučná beek, waarbij u door kleine, mooie plattelandsdorpjes fietst en een uitstapje maakt naar het charmante stadje Polička met zijn uitstekende bierbrouwerij en mooi bewaarde stadsvestingwerken (de best bewaarde middeleeuwse stadsmuren van Tsjechië!). Ook vanaf Polička kunt u de trein naar Brno nemen.
 3. Heeft u ook dan nog niet genoeg gefietst, dan fietst u door de heuvels helemaal naar Březová nad Svitavou. Vanaf Březová nad Svitavou heeft u de laatste mogelijkheid om de trein naar Brno te pakken en zo de lastigste delen van de Moravische karst over te slaan.

Overnachting in Brno 

Dag 6 - Brno – Mikulov

Afstand: ca. 60 km

Vandaag komt u aan in de Zuid Moravische wijnregio. Het grootste deel van de dag volgt u min of meer de Svratka rivier over een mooi wijds en vlak platteland. Uw eerste stop is Rajhrad, een schitterend klooster, dat dateert uit 1048. Eenmaal het plaatsje Zidlochovice met zijn kasteel voorbij, fietst u het echte hart van Moravië binnen, vol wijngaarden en wijnkelders!  Nadat u de enorme Nové Mlýny stuwdam bent overgestoken, kunt u beginnen met wijnproeven. In Věstonice kunt u een museum bezoeken, gewijd aan de Venus van Věstonice – een van de oudste vrouwenbeelden ter wereld, dat meer dan 25.000 jaar oud is!

Vervolgens kunt u kiezen: wilt u over de Pálava heuvels fietsen of eromheen. In beide gevallen zal de weg omzoomd zijn met wijnkelders. U eindigt uw dag in het stadje Mikulov, dat geldt als een verborgen juweel, een prachtig en gezellig, vriendelijk stadje, midden in de Moravische wijnstreek.

Overnachting in Mikulov

Dag 7 - Mikulov – Lednice/Valtice landschapspark (UNESCO) – Mistelbach 

Afstand: ca. 45 km – 70 km (afhankelijk van tijd voor verkenning van het  landschapspark)

Vanaf Mikulov fietst u langs een indrukwekkend stukje voormalig IJzeren Gordijn naar het Lednice/Valtice landschapspark (UNESCO) – een kastelencomplex dat eens behoorde aan de familie van Liechtenstein. Eeuwen geleden werden de plaatselijke moerassen drooggelegd en werden er parken en vijvers aangelegd, die de beide prachtige kastelen Lednice en Valtice verbonden. Temidden van het groen en water vindt u talloze prachtige beelden en bouwwerken (waaronder ook een aantal ‘follies’). Tenslotte gaat u de grens met Oostenrijk over, fietst door het dorp Herrnbaumgarten met zijn poëtische museum van nonsense, voor een wijnproeverij/wijnmuseum in Poysdorf, waar u uw  “wijn”kennis kunt completeren. Dan komt u door Wilfersdorf met zijn kasteel (oorspronkelijk de zetel van de vorsten van Liechtenstein), alvorens te eindigen in Mistelbach, het economische en culturele centrum van het Oostenrijkse Weinviertel.

Overnachting in Mistelbach 

Dag 8 - Mistelbach – Wenen 

Afstand: ca. 51 km

Deze laatste dag volgt u de Eurovelo 6, die deels op oude locomotief spoorbanen is aangelegd, naar uw eindbestemming Wenen (UNESCO), voormalige hoofdstad van de Monarchie van Habsburg, elegante stad van Walz en Opera, van Lippizaners en van de échte Wienerschnitzel.

Overnachting in Wenen, desgewenst in een hotel uit ons bestand. Let op: de overnachting in Wenen is niet verplicht en is daarom niet opgenomen in de standaardprijs

Reisdetails – Fietsvakantie Praag – Wenen Easy

Inbegrepen 

  • Persoonlijke pretourmeeting in Praag
  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3* pensions en hotels (B-klasse) /3+* of  4* kwaliteit hotels (A-klasse) - exclusief Praag en Wenen (overnachtingen daar zijn wel bij te boeken)
  • Verzorging op basis van logies en ontbijt
  • Bagagevervoer (indien geboekt)
  • Een gedetailleerde Nederlandstalige routebeschrijving met highlights
  • Met zorg door ons ontwikkelde kaarten van de route en kaarten van de belangrijkste steden
  • GPX-bestanden voor uw GPS of mobiele telefoon
  • Uitgebreide Nederlandstalige toeristische informatie
  • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning in Tsjechië (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties 

  • Overnachting in Praag en Wenen
  • Halfpension
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
   • Goede, stevige trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1x zijtas
   • Gravel bike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een wielrenfiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap, die erg comfortabel fietst – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas
  • Transfer van vliegveld of treinstation Praag naar uw eerste hotel
  • Veilig parkeren van uw auto in bewaakte parkeergarage gedurende de fietsreis
  • Extra nachten in de overnachtingsplaatsen onderweg
  • Transfer van Wenen terug naar Praag
  • Begeleide introductie fietstour door Praag van 3 – 5 uur (dit is al jaren een succes!)
  • Overige wensen kunt u aan ons doorgeven en wij gaan voor u kijken naar de mogelijkheden

  Parkeren

  U kunt uw auto gratis onbewaakt parkeren of bewaakt voor ca. € 10 per dag in Praag.

  Begeleide fietstocht door Praag

  Blijft u een of enkele dagen in Praag, dan is er een hele leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids, en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels en Duits en u bent 3 – 5 uur onderweg (afhankelijk van uw mogelijkheden). U eindigt op een terrasje met een drankje met uw gids. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. Het is ook mogelijk een gezellige wandeling door de stad te maken, met gids. Daarbij wordt rustig aan gedaan en worden leuke tussendoortjes ingepland.

Fietsvakantie Praag – Wenen Easy - voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5

De fietsvakantie Praag - Wenen Easy volgt een minder heuvelachtige route dan de Greenwaysroute van Praag naar Wenen. Een mooie manier voor recreatieve fietsers om tussen de prachtige steden Praag en Wenen te fietsen. De dagetappes zijn hoofdzakelijk vlak, er zijn drie wat meer heuvelachtige etappes. De route gaat over goed aangelegde fietspaden en b-weggetjes, vrijwel altijd verhard. Gezien de drie wat heuvelachtigere etappes is het wel belangrijk dat u een basisconditie heeft. 

Ervaringen – Fietsvakantie Praag – Wenen Easy

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goed, het was onze eerste ervaring met een fietsreis. Deze is zeer goed meegevallen en zouden wij iedereen aanraden. De moeilijkheidsgraad was perfect. Ook de idyllische vergezichten, de toffe stadjes en de mooie natuur maakte de tocht tot een aanrader.”
Mevr. Decoster, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4,5
“Prima, goed. Netjes verzorgd, wat jullie konden regelen was netjes gedaan. De omgeving was indrukwekkend.”
Mevr. Van Doorn, augustus 2018

Prijzen 2021 – Fietsvakantie Praag – Wenen Easy

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.05 – 30.09

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Begin mei: 27.04 – 06.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren: 13.05 - 24.05

Prijzen per persoon

Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 890

€ 695

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 650

€ 455

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen

– € 40

– € 40

Toeslag 1-pers. kamer

€ 190

€ 170

Toeslag alleenreizende

€ 80

€ 80

Toeslag halfpension

€ 153

€ 109

Huur trekkingfiets 

€  80

€  80

Huur gravel bike

€ 120

€ 120

Huur e-bike

€ 160

€ 160

Extra dag huurfiets

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 10

€ 10

Extra dag e-bike onderweg

€ 15

€ 15

Transfer vliegveld / station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

€ 32

€ 32

Transfer vliegveld / station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

€ 45

€ 45

Transfer Wenen – Praag per trein, op aanvraag

ca. € 70

ca. € 70

Bustransfer Wenen – Praag (1 – 3 pers.) per groep

€ 250

€ 250

Bustransfer Wenen – Praag (4 – 8 pers.) per groep

€ 300

€ 300

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 3*+ en 4* hotels  
Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en pensions

Prijzen extra nachten

U kunt in alle overnachtingsplaatsen extra dagen blijven. Wij kunnen desgewenst ook voor u de hotels in Praag en Wenen boeken. Prijzen hiervoor zijn op aanvraag.

Prijzen City Bike Tour Praag – met eigen, exclusieve gids

Duur van de tour: 3,5 – 4 uur. 2 personen: € 45 p.p. ; 3 personen: € 40 p.p.; 4 of meer personen: € 35 p.p. Indien u een e-bike wilt huren, betaalt u € 10 p.p. extra.
U hoeft niet naar een verzamelpunt, maar wordt afgehaald van uw hotel door uw eigen gids. Tijdens de tour is er onderweg tijd voor een drankje (inclusief).

Maatwerk – fietsvakantie Praag - Wenen Easy

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70. 

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Zeer goed, het was onze eerste ervaring met een fietsreis. Deze is zeer goed meegevallen en zouden wij iedereen aanraden. De moeilijkheidsgraad was perfect. Ook de idyllische vergezichten, de toffe stadjes en de mooie natuur maakte de tocht tot een aanrader.

Mevr. Decoster

augustus 2019
Shopping Basket