Fietsvakantie Praag – Wenen Easy

Gemakkelijker alternatief voor de Greenways route en ook erg mooi!

De fietsvakantie Praag – Wenen Easy is een minder heuvelachtig, maar daarom niet minder interessant alternatief voor de Greenways route. U verkent 7 UNESCO-monumenten, overnacht in prachtige, historische stadjes en in de moderne wereldstad Brno. U ontdekt de lokale spiritualiën, zoals het Boheemse bier in vele lokale brouwerijen, de Moravische wijn die u langs de weg kunt proeven, de lokale pruimenlikeuren en de Oostenrijkse abrikozen schnaps. 

Onderweg kunt u genieten van het allengs veranderende landschap, van de brede Elbevallei naar het lieflijk glooiende Land van Smetana. Daarna steekt u door naar het zuiden en fietst u door het meer beboste gebied van de Moravische Karst naar Brno, waarna u in een open landschap met zonnige wijnheuvels terecht komt. Via het bosrijke landgoed Lednice-Valtice steekt u de Oostenrijkse grens over op weg naar uw eindbestemming: de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Hoogtepunten fietsen Praag - Wenen

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsvakantie Praag – Wenen Easy

De fietsvakantie Praag – Wenen Easy is een minder heuvelachtig alternatief voor de Greenways route van Praag naar Wenen en is daarom beter geschikt voor de recreatieve fietser (wel met een basisconditie). 

Dag 1 – Aankomst in Praag

U begint deze fietsreis in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben, dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Overnachting in Praag

Dag 2 –  Praag – Nymburk

Afstand: ca. 65 km

De eerste dag van onze fietsreis verlaat u Praag op bijzonder wijze, namelijk over een fietsroute die aangelegd is op een ondergrondse metrotunnel. Buiten Praag aangekomen, fietst u door het vlakke,  vruchtbare Polabi richting Nymburk. Onderweg stopt u in de oude stadjes Čelákovice en Přerov nad Labem, met het oudste openluchtmuseum van Europa.  Uw bestemming van de dag is het achter dikke stadsmuren verscholen Nymburk, met zijn interessante, uit 1912 daterende, stenen brug over de Elbe. Het is ook de stad van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal (1914 – 1997), die als kind woonde in de stadsbrouwerij waar zijn stiefvader brouwer was. Een van zijn boeken, Postřižiny (“Kortgeknipt”), vertelt liefdevol en tragikomisch over zijn familie en het brouwerijleven.

Overnachting in Nymburk

Dag 3 – Nymburk – Kutná Hora

Afstand: ca. 40 km

Het grootste deel van vandaag fietst u over een van de kwalitatief beste fietspaden van Tsjechië, die zich hier langs de Elbe slingert. De eerste stop van de dag is in het kleine spaplaatsje/kuuroord Podebrady, met zijn oude centrum, colonnade en minerale bronnen. Tussen bossen en landerijen door fietst u vervolgens naar de oude koninklijke stad Kolín met zijn Renaissance synagoge, zijn goed bewaarde Gotische kathedraal en mooi uitzicht over het omliggende land. Bij Kolin verlaat u de Elbe voor uw bestemming van de dag, het tweede belangrijke UNESCO werelderfgoed (na Praag) – de stad Kutná Hora. Kutna Hora (= mijnberg) was in de Middeleeuwen dankzij een van de grootste zilvermijnen in Europa de op een na belangrijkste stad van het Tsjechische Koninkrijk. De herinnering aan dat glorieuze verleden vind je in bijna elke hoek van de stad, of het nu de munterij van Koning Wenceslas IV of de imposante St. Barbora kathedraal is! Voor de geïnteresseerden is er een authentiek museum over de middeleeuwse zilverwinning.

Overnachting in Kutná Hora 

Dag 4 – Kutna Hora – Pardubice 

Afstand: ca. 55 km

Voordat wij Kutná Hora verlaten moet u beslist een bezoek brengen aan het unieke en bizarre knekelhuis (Ossuary) in het voorstadje Sedlec, waar ooit een monnik van de botten van meer dan 30.000 mensen prachtige devote kunstwerken heeft gemaakt (meer dan 200.000 bezoekers per jaar). Een andere belangrijke stop vandaag is de oudste en nog steeds in bedrijf zijnde stoeterij in Kladruby nad Labem. De lokale tuigpaarden, Kladruby paarden, worden hier al sinds de 16de eeuw gefokt. Ze worden nog steeds gebruikt voor menige koninklijke koets! In 2019 is de stoeterij in Kladruby nad Labem op de lijst van UNESCO cultureel erfgoed bijgeschreven.

De bestemming van vandaag is de stad Pardubice, de zetel van de eens machtige Heren van Pernštejn. Pardubice, stad van de paarden en de steeplechase, maar dat niet alleen. Het heeft een spectaculair Renaissance kasteel en een mooi oud stadscentrum. Ook is het de stad van de traditionele Tsjechische peperkoek (Hans en Grietje huisjes van peperkoek!), en –  minder positief – van het kneedbare explosief Semtex, berucht uit de Koude Oorlog periode.

Overnachting in Pardubice 

Dag 5 – Pardubice – Litomyšl

Afstand: ca. 60 km

Deze dag luidt het begin van een aantal meer pittige fietsdagen in, waarin u van Bohemen door de bergen naar Moravië gaat fietsen. Eerst komt u langs de nabij gelegen opvallende, rotsige heuvel  Kunětická hora. Daarna fietst u verder langs de rivier Loucna naar het gezellige, middeleeuwse stadje Vysoké Mýto. Daarna fietst u door het lieflijke, licht glooiende „Land van Smetana“. Zo genoemd naar de beroemde componist Bedrich Smetana, vooral bekend door zijn compositie “De Moldau” en van de cyclus symfonische gedichten “Má Vlast” (mijn vaderland). Hij werd geboren in het kasteelcomplex van Litomyšl als zoon van de kasteelbierbrouwer. Uw bestemming van vandaag is dan ook het schitterende UNESCO stadje Litomyšl, dat doordrenkt is van muziek. Highlights zijn o.a. de oranje-grijze Jozef Váchal straat, kleurrijk versierd met grafische schilderingen geïnspireerd op het werk van deze kunstenaar, het Portmoneum (een huis, van top tot teen beschilderd door de kunstenaar Jozef Váchal zelf), maar bovenal het perfect bewaard gebleven Renaissance kasteel met zijn tuinen, dat zo uniek is dat het op de lijst van UNESCO-werelderfgoed is opgenomen!

Overnachting in Litomyšl 

Dag 6 – Litomyšl – Svitavy/Polička/Březová nad Svitavou – dan met de trein naar Brno

Afstand: vanaf 25 km

Vandaag heeft u 3 mogelijkheden:

 1. U heeft vandaag de keuze om direct een klein stukje te fietsen naar Svitavy (ca. 26 km). Svitavy is bekend om haar mooie oude stadscentrum en de op een na langste rij arcadebogen van Tsjechië. Vanaf Svitavy kunt u dan de trein naar Brno pakken. U heeft in dat geval  volop de tijd voor een uitgebreid bezoek aan Brno, hoofdstad van Moravië. Deze levendige, moderne stad heeft veel te bieden met zijn mooie hoog oprijzende Petrus en Paulus kathedraal, de burcht Spilberk en last but not least de Villa Tugendhat (volmaakt voorbeeld van moderne, functionalistische architectuur uit 1930, ontworpen door Mies van der Rohe en op de lijst van UNESCO werelderfgoed). Maar het is ook gewoon een gezellige, moderne, grote stad om te shoppen of een terras te pakken.
 2. U kunt er ook voor kiezen om vanaf Svitavy rechtstreeks door te fietsen naar Březová nad Svitavou (ca. 42 km).
 3. Voelt u meer voor fietsen door een idyllisch platteland, dan volgt u vanaf Litomysl de omweg door groene beekvalleien en langs kleine plattelandsdorpjes naar het charmante, middeleeuwse stadje Polička met zijn uitstekende bierbrouwerij en mooi bewaarde stadsvestingwerken (de best bewaarde en naar men zegt langste middeleeuwse stadsmuren van Europa!). Vanaf Polička fietst u dan binnendoor naar Březová nad Svitavou (53 km) om vandaar de trein naar Brno te pakken. In deze optie komt u dus niet door Svitavy. 

In al deze gevallen slaat u de lastigste delen van de Moravische karst over.

Overnachting in Brno 

Dag 7 – Brno – Mikulov

Afstand: ca. 60 km

Vandaag komt u aan in de Zuid Moravische wijnregio. Het grootste deel van de dag volgt u min of meer de Svratka rivier over een mooi wijds en vlak platteland. Uw eerste stop is Rajhrad, een schitterend klooster, dat dateert uit 1048. Eenmaal het plaatsje Zidlochovice met zijn kasteel voorbij, fietst u het echte hart van Moravië binnen, vol wijngaarden en wijnkelders!  Nadat u de enorme Nové Mlýny stuwdam bent overgestoken, kunt u beginnen met wijnproeven. In Věstonice kunt u een museum bezoeken, gewijd aan de Venus van Věstonice – een van de oudste vrouwenbeelden ter wereld, dat meer dan 25.000 jaar oud is!

Vervolgens kunt u kiezen: wilt u over de Pálava heuvels fietsen of eromheen. In beide gevallen zal de weg omzoomd zijn met wijnkelders. U eindigt uw dag in het stadje Mikulov, dat geldt als een verborgen juweel, een prachtig en gezellig, vriendelijk stadje, midden in de Moravische wijnstreek.

Overnachting in Mikulov

Dag 8 – Mikulov – Lednice/Valtice landschapspark (UNESCO) – Mistelbach 

Afstand: ca. 45 km – 70 km (afhankelijk van tijd voor verkenning van het  landschapspark)

Vanaf Mikulov fietst u langs een indrukwekkend stukje voormalig IJzeren Gordijn naar het Lednice/Valtice landschapspark (UNESCO) – een kastelencomplex dat eens behoorde aan de familie van Liechtenstein. Eeuwen geleden werden de plaatselijke moerassen drooggelegd en werden er parken en vijvers aangelegd, die de beide prachtige kastelen Lednice en Valtice verbonden. Temidden van het groen en water vindt u talloze prachtige beelden en bouwwerken (waaronder ook een aantal ‘follies’). Tenslotte gaat u de grens met Oostenrijk over, fietst door het dorp Herrnbaumgarten met zijn poëtische museum van nonsense, voor een wijnproeverij/wijnmuseum in Poysdorf, waar u uw  “wijn”kennis kunt completeren. Dan komt u door Wilfersdorf met zijn kasteel (oorspronkelijk de zetel van de vorsten van Liechtenstein), alvorens te eindigen in Mistelbach, het economische en culturele centrum van het Oostenrijkse Weinviertel.

Overnachting in Mistelbach 

Dag 9 – Mistelbach – Wenen 

Afstand: ca. 50 km

Deze laatste dag volgt u de Eurovelo 6, die deels op oude locomotief spoorbanen is aangelegd, naar uw eindbestemming Wenen (UNESCO), voormalige hoofdstad van de Monarchie van Habsburg, elegante stad van Walz en Opera, van Lippizaners en van de échte Wienerschnitzel.

Overnachting in Wenen

Dag 10 – Vertrek Wenen

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

Reisdetails – Fietsvakantie Praag – Wenen Easy

Inbegrepen 

  • Persoonlijke pretourmeeting in Praag
  • Overnachtingen in de A-klasse: zorgvuldig uitgezochte 4* hotels, waar niet mogelijk een 3*+ hotel 
  • Overnachtingen in de B-klasse: 3* hotels en persoonlijke pensions 
  • Verzorging op basis van logies en ontbijt
  • Bagagevervoer (indien geboekt)
  • Routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Uitgebreide Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Treinticket Svitavy of Brezova naar Brno incl. fiets
  • Een vangnet (telefonisch en indien nodig ter plaatse) mocht u hulp nodig hebben
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties 

  • Halfpension (excl. Praag en Wenen)
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
   • Trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1x zijtas
   • Gravel bike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets, ook voor onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een wielrenfiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas
  • Transfer van vliegveld of treinstation Praag naar uw eerste hotel
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen
  • Transfer van Wenen terug naar Praag
  • Begeleide introductie fietstour door Praag van 4 – 5 uur 
  • Overige wensen kunt u aan ons doorgeven en wij gaan voor u kijken naar de mogelijkheden

  Parkeren

  In Praag kunt u uw auto parkeren in de garage van onze lokale partner voor € 12 per dag (op aanvraag vanwege beperkte plekken, bij boeking reserveren). Andere optie is in een openbare parkeergarage voor ca. € 16 per dag of op de parkeerplaats van het vliegveld aan de rand van Praag voor ca. € 5 per dag. 

  Begeleide fietstocht door Praag

   

  Blijft u één of enkele dagen in Praag, dan is er een leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Dit is een unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrondinformatie en leuke insider tips. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels (desgewenst Duits) en u bent ca. 4  – 5 uur onderweg. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. De tour eindigt op een terrasje met een drankje. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we vaak complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. 
 •  

Fietsvakantie Praag – Wenen Easy – voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5

De fietsvakantie Praag – Wenen Easy volgt een minder heuvelachtige route dan de Greenwaysroute van Praag naar Wenen. Een mooie manier voor recreatieve fietsers om tussen de prachtige steden Praag en Wenen te fietsen. De dagetappes zijn hoofdzakelijk vlak, er zijn drie wat meer heuvelachtige etappes. De route gaat over goed aangelegde fietspaden en b-weggetjes, vrijwel altijd verhard. Gezien de drie wat heuvelachtigere etappes is het wel belangrijk dat u een goede basisconditie heeft of anders een e-bike gebruikt. 

Ervaringen – Fietsvakantie Praag – Wenen Easy

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Echt een aanrader! Zij hebben voor ons een prachtige reis georganiseerd en alles wat afgesproken was, werd uitgevoerd. We hebben ontzettend genoten! De tip aan onszelf is om meer rust te nemen onderweg. We waren, zeker in het begin, geneigd om redelijk veel door te fietsen en dat was helemaal niet nodig. Dit gaan we een volgende keer anders doen 🙂 .”
Dhr. Wetzels, juni 2023 

Algemeen oordeel: 5
“Heel goede service, steeds snelle communicatie. Persoonlijke begeleiding, geen ‘algemene’ praatjes.”
Anoniem, augustus 2022

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goed, het was onze eerste ervaring met een fietsreis. Deze is zeer goed meegevallen en zouden wij iedereen aanraden. De moeilijkheidsgraad was perfect. Ook de idyllische vergezichten, de toffe stadjes en de mooie natuur maakte de tocht tot een aanrader.”
Mevr. Decoster, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4,5
“Prima, goed. Netjes verzorgd, wat jullie konden regelen was netjes gedaan. De omgeving was indrukwekkend.”
Mevr. Van Doorn, augustus 2018

Prijzen 2024 – Fietsvakantie Praag – Wenen Easy

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen!

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.04 – 31.10

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Begin mei: 27.04 – 07.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren: 08.05 – 12.05 | 18.05 – 21.05

Prijzen per persoon – 10-daagse fietsreis

Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 1249

€ 999

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)

€ 1099

€ 849

Korting op bagagevervoer p.p. bij 4 of meer personen

-€ 40

-€ 40

Toeslag 1-pers. kamer

€ 314

€ 274

Toeslag alleenreizende

€ 129

€ 129

Toeslag halfpension (7x, exclusief Praag en Wenen)

€ 185

€ 155

Huur trekkingfiets

€ 115

€ 115

Huur luxe gravel bike (racefietsmodel)

€ 187

€ 187

Huur e-bike

€ 199

€ 199

Extra dag huurfiets onderweg

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 15

€ 15

Extra dag e-bike onderweg

€ 20

€ 20

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers. (incl. fiets)

€ 55

€ 55

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers. (incl. fiets)

€ 70

€ 70

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers. (incl. fiets)

€ 50

€ 50

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers. (incl. fiets)

€ 60

€ 60

Transfer Wenen – Praag per trein (op aanvraag)

ca. € 40 – € 80

ca. €40 – € 80

Bustransfer Wenen – Praag (1 – 3 pers.) per groep

€ 360

€ 360

Bustransfer Wenen – Praag (4 – 8 pers.) per groep

€ 420

€ 420

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 4* hotels, waar niet mogelijk een 3*+ hotel
Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Praag

€ 75 / € 119

€ 60 / € 99

Wenen

€ 90 / € 150

€ 75 / € 115

Overige plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Prijzen City Bike Tour Praag

Unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrond informatie en leuke insider tips. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. Tijdens de tour is er onderweg tijd voor een drankje (inclusief). Duur van de tour: 4 – 5 uur. Prijs is voor 2 en 3 pers. € 70 p.p. (minimaal 2 pers.), 4 en 5 pers. € 55 p.p. , vanaf 6 pers. € 50 p.p.  De city bike tour wordt gegeven in het Engels of Duits (naar wens).

Maatwerk – fietsvakantie Praag – Wenen Easy

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70. 

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Echt een aanrader! Zij hebben voor ons een prachtige reis georganiseerd en alles wat afgesproken was, werd uitgevoerd. We hebben ontzettend genoten! De tip aan onszelf is om meer rust te nemen onderweg. We waren, zeker in het begin, geneigd om redelijk veel door te fietsen en dat was helemaal niet nodig. Dit gaan we een volgende keer anders doen 🙂

Dhr. Wetzels

juni 2023
Shopping Basket