Fietsen met kinderen langs de Elbe – van de bron naar Praag

Fietsvakantie met kinderen langs de Elbe in Tsjechië

De Elberadweg is een van de bekendste fietsroutes van Europa en waar anders zou je beginnen dan bij het begin, bij de bron in de Krkonose (Reuzengebergte). Het leuke van fietsen met kinderen langs de Elbe vanaf de bron is, dat je spelenderwijs leert hoe een klein bergstroompje uitgroeit tot een grote traag stromende rivier. Het landschap om je heen verandert mee van ruige bergen in vriendelijk glooiende heuvels en tenslotte in vlak land. Onderweg ben je omringd door prachtige natuur én talloze historische monumenten (leuk voor jong én oud). Naast het fietsen kunnen jullie bergwandelen, zwemmen, een bezoek brengen aan een schitterende safari dierentuin, middeleeuwse zilvermijn, bobsleebaan of kidspark. Een afwisselende en boeiende vakantie voor sportieve gezinnen! 

TIP: jullie kunnen deze reis vervolgen met onze familytour van Praag naar Dresden langs de Elbe

Hoogtepunten familytour bron Elbe - Praag

Foto's van deze familytour

Route van deze familytour

Van dag tot dag – Fietsen met kinderen langs de Elbe van de bron naar Praag

Dag 1 – Aankomst in Praag (transfer naar Spindleruv Mlyn in het Reuzengebergte) 

U kunt met onze transferbus van Praag naar Spindleruv Mlyn gebracht worden. Spindleruv Mlyn ligt midden in het prachtige Reuzengebergte, dichtbij de bron van de Elbe. Als u vroeg aankomt, kunt u in Spindleruv Mlyn alvast de omgeving verkennen. U kunt met de kabelbaan naar boven en richting de echte Elbebron fietsen (of wandelen). Bij de Labska bouda parkeert u uw fiets, vandaar kunt u alleen te voet verder. Het is vrij veel om dezelfde dag naar de Elbebron te wandelen, daarom adviseren wij een extra nacht in Spindleruv Mlyn. U heeft dan een volle dag voor de wandeling naar de Elbebron. Een prachtig begin van uw fietsreis: bij de oorsprong van de Elbe, boven de boomgrens, hoog in het National Park Reuzengebergte. De volgende dag wacht de eerste echte fietsdag van de Elberadweg!

Spindleruv Mlyn heeft voor kinderen een leuk park met een bobsledebaan en high rope center. Daarnaast is er ook een groot Aqua park met allerlei glijbanen en een leuke speeltuin.

Overnachting in Spindleruv mlyn

Dag 2 – Spindleruv mlyn – Dvur Kralové

Afstand: ca. 45 km

De tweede dag is een mooie rit het Reuzengebergte uit van Spindleruv Mlyn tot Dvur Kralove. U zakt stroomafwaarts 400 m in hoogte. U kunt de drukkere hoofdweg richting Vrchlabi volgen, maar u kunt er ook voor kiezen om met de lift weer de bergen op te gaan (met fietsen) en dan over de bergruggen met prachtig uitzicht af te zakken via Strazne naar Vrchlabi. Dit is een mooie route die niet zwaar is om te fietsen. Enige is dat u wel met afdalen overweg moet kunnen, omdat vanaf het bergdorpje Strazne de weg wat steiler naar beneden gaat (u zou kunnen overwegen een stuk te voet te gaan). De eerste stop is het Renaissance kasteel in de stad Vrchlabi. Het kasteel is interessant omdat het is ontworpen volgens het jaar en de seizoenen. Het heeft 4 torens, 12 ingangen, 52 kamers en 365 ramen. De stad is ook bekend om zijn Augustijner klooster. Na Vrchlabi volgen wij de Elbe door het dal naar Hostinne, waar u het schitterende Raadhuis op het marktplein niet mag missen. Na Hostinne rijdt u door een smal bebost dal naar een meer met een sprookjesachtige stuwdam. Daarna volgt Dvur Králové. Deze stad heeft het grootste Afrikaanse Safaripark van Europa! Een open bus rijdt u door het park. In Dvur Kralove is er ook een mooi openluchtzwembad om na de fietsreis af te koelen.

Overnachting in Dvur Kralove

Dag 3 – Dvur Kralove – Hradec Kralove

Afstand: ca. 45 km

Het Elbedal is hier al wat breder. De rivier krinkelt door het dal. In de beboste zuidhelling vindt u een park met beelden van Matthias Bernard Braun dat op de internationale monumentenlijst staat. Verderop komt u langs Kuks. Van verre kunt u het imposante kasteel van Kuks zien liggen. Dit is zeker een bezoek waard. Bij dit kasteel, dat dienst gedaan heeft als militair hospitaal, staat ook een enorme beeldengalerij van Matthias Braun. Bekend is de beeltenis van de 12 menselijke deugden en 12 menselijke ondeugden. U fietst verder over Jaromer, dat bekend is van de militaire vestiging Josefov, naar Hradec Králové. Hradec Králové is gelegen op de samenloop van de Elbe en de Orlice. Het was in de Middeleeuwen de zetel van Tsjechische koningen. In de eerste decennia van de 20e eeuw werd in Hradec Králové gebouwd door de beste Tsjechische architecten, waardoor het ook bekend is vanwege de modernere architectuur. Belangrijkste gebouw van moderne architectuur is het Oost-Boheems regionaal museum gebouwd op de oever van de Elbe. Dit gebouw is werkelijk uniek en een zeer waardevol cultureel monument. Overigens is Hradec Králové ook een moderne universiteitsstad en een gezellige winkelstad. Voor kinderen is er een groot binnen- en buitenzwembad, een reuze Aquarium met allerlei mooie vissen (grootste van Tsjechië) én een tropisch bos!

Overnachting in Hradec Kralove

Dag 4 – Hradec Kralove – Pardubice

Afstand: ca. 35 km

Een tocht door vruchtbaar vlakland met boomgaarden. Onderweg komt u langs het op een rotsige heuvel gelegen Kunětická Hora met zijn Gotische kasteel, gebouwd door de Kasteelheren van Pernstejn. Onderaan de heuvel van Kunětická Hora (bij Pardubice) is het peperkoekmuseum in een mooi gebouw gevestigd: “Pernikova chaloupka”. Want Pardubice is een provinciestad met een mooi Renaissancekasteel, maar vooral bekend om zijn traditioneel peperkoek, die overal te verkrijgen is. Daarnaast is Pardubice de stad van de internationale renpaardenwedstrijden. Zelfs in het wapen van de stad komt dat terug. De steeplechase in Pardubice is de moeilijkste en spectaculairste paarden hindernisrace van Europa. In de omgeving zijn er allerlei paardenstoeterijen. Voor wie nog genoeg energie over heeft: Pardubice beschikt over een mooi high rope center met ook leuke trampolines. Meer zin in ontspanning? U kunt ook lekker gaan relaxen in het moderne Aquacentrum Pardubice.

Overnachting in Pardubice

Dag 5 – Pardubice – Kutna Hora

Afstand: ca. 55 km

Vanuit Pardubice gaat u door het meren- en bossengebied ten westen van de stad en fietst u langs het kuuroord Lazne Bohdanec. De spabehandeling is gebaseerd op de ter plaatse gewonnen turf. U komt langs de oudste stoeterij ter wereld in Kladruby, daterend uit 1562 en gevestigd door Keizer Maximilian II. Het is een wereldberoemde fokkerij van Oldkladruby paarden, een tuigpaardenras dat nog steeds veelgevraagd is door Koninklijke families over de hele wereld. Voor kinderen is het ook leuk om deze stoeterij te bezoeken. Daarna gaat u door landerijen en bossen weg van de Elbe, voor een uitstapje naar de middeleeuwse zilverstad Kutná Hora. Het is een interessante en prachtige UNESCO-stad bekend als zilvermijn- en muntstad (de voormalige koninklijke munt werd er geslagen). U kunt er het zilvermijnmuseum en een oude zilvermijn bezoeken. De stad is vooral bekend om zijn mooie Gotische Sint Barbarakathedraal en om zijn bizarre knekelhuis, een kapel genaamd “De Kapel van Alle Heiligen” ingericht met menselijke botten. Een bezoek aan de beroemde Dacicky bierhal is ook zeker de moeite waard. Daarnaast heeft Kutna Hora een mooi zwembad met een binnen- en buitenbad en glijbanen.

Overnachting Kutna Hora

Dag 6 – Kutna Hora – Nymburk

Afstand: ca. 40 km

Van Kutna Hora fietst u met een boog terug naar de Elbe. Bij Kolin volgt u weer haar loop. In Kolin kunt u eventueel een stop maken voor een duik in Water World (groot binnenzwembad met glijbanen) of om de mooie synagoge te bekijken. Langs de Elbe fietst u verder door een wisselend landschap van bosschages en landerijen naar Podebrady. Podebrady heeft een oud centrum met interessante gebouwen. In het centrum ook het mooie standbeeld van koning Georg (Kral Jiri). Podebrady is bekend als kuuroord. Het heeft een mooi aangelegd kuurpark met fonteinen. Ook is de stad bekend om zijn bronwater. Dit bronwater wordt gebotteld en is in heel Tsjechië te koop. Van Podebrady fietst u langs een slingerende Elbe naar het achter dikke stadsmuren verscholen Nymburk. De stad met veel agrarische industrie heeft een interessante, uit 1912 daterende, stenen brug met lange overspanningen over de Elbe. Het is ook de stad waar de beroemde Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal zijn jeugdjaren doorbracht. Hij woonde als kind in de stadsbrouwerij waar zijn stiefvader brouwer was. Een van zijn boeken, Postriziny, vertelt liefdevol en tragikomisch over zijn familie en het brouwerij leven.

Overnachting Nymburk

Dag 7 – Nymburk – Praag

Afstand: ca. 65 km (is per trein te bekorten)

Langs agrarische gebieden afgewisseld door bos fietsen we nu richting Stare Boleslav. Onderweg ziet u diverse kleine zijarmen van vroegere Elbe meanders. U maakt een kleine omweg om het dorpje Botanicus te bezoeken. Dit is een dorpje, geïnspireerd op de middeleeuwen, waar ecologische producten gemaakt en verkocht worden. Een aanrader met kinderen. Daarna fietst u verder naar het oudste openluchtmuseum van Europa in Prerov nad Labem. Tenslotte fietst u langs de Elbe tot Celakovice. Vandaar leidt de route u richting Praag. Wij adviseren echter om in Celakovice de trein te nemen naar het centrum van Praag (fietsen op de trein) om zo deze etappe in te korten.

Overnachting Praag

Dag 8 – Praag – Einde van de tour

Het is aan te raden om uw verblijf in de Tsjechische hoofdstad met een paar dagen te verlengen, zodat u voldoende tijd heeft om de stad Praag in haar volle glorie te kunnen bezoeken. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië, en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Leuke tips in Praag: 

  • Een ochtendwandeling over het nieuwe stadsplein met de Astronomische Klok, de Orloj. Gebouwd in 1490(!), gaan ieder uur twee kleine deurtjes in de klok open en komt een parade van apostelen voorbij. Dit moet je echt wel gezien hebben!
  • Lunch in het nabijgelegen Obecni Dum, te midden van een verpletterende hoeveelheid originele Jugendstilelementen.
  • Een begeleidende fietstocht door Praag met een gids die zijn tocht aanpast aan wat leuk is voor kinderen. Zo ontdekt u ook de interessante plekken die niet in de toeristengidsen staan. Al jaren een succes!
  • Slenteren over de Karelsbrug: je kunt je portret laten schilderen, souvenirs kopen of luisteren naar een straatmuzikant
  • Een boottocht over de Moldau met kleine, romantische bootjes, bestuurd door zwarte matrozen in onberispelijk witte matrozenpakken
  • Het Speelgoedmuseum met speelgoed van eeuwen geleden tot nu toe en met een heuse Barbie-expositie!
  • Een poppentheater. Tsjechië staat bekend om zijn poppentheaters, in elk klein plaatsje vind je er wel een. Natuurlijk ook in Praag. In het Loutkové divadlo Jiskra en het Divadlo Spejbla Theater worden dagelijks kindervoorstellingen gespeeld. Er bestaat ook de mogelijkheid een pop als souvenir te kopen.
  • Een bezoek aan één van de mooiste dierentuinen van de wereld: de Zoo in Praag. Hier spot je alle dieren die je maar kunt bedenken! Van ijsbeer tot stoere tijger en van neushoorn tot giga gave giraffe! Twee kinderspeelplaatsen zorgen ervoor dat je niet uitgespeeld raakt.
  • Graffity op de John Lennonwall, maar dan wel met een speciale betekenis
  • ’s Avonds naar het Black Light Theatre, leuk voor jong en oud!

Reisdetails – Fietsen met kinderen langs de Elbe vanaf de bron

Inbegrepen

  • Persoonlijke pretourmeeting
  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions – op aanvraag is een upgrade naar premium hotels (A-klasse) mogelijk
  • Verzorging op basis van logies en ontbijt
  • Bagagevervoer (indien geboekt)
  • Een Nederlandstalige routebeschrijving met routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Uitgebreide Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie, toeristische tips en tips voor activiteiten met kinderen
  • Een vangnet (telefonisch en indien nodig ter plaatse) mocht u hulp nodig hebben
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties

  • Transfer van Praag naar Spindleruv Mlyn
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen mogelijk
  • Upgrade naar luxere hotels (waar mogelijk)
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
   • Trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1x zijtas
   • Gravel bike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een wielrenfiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas
   • Kinderfiets, follow-me, fietskar of kinderzitje
  • Transfer van vliegveld of treinstation Praag naar uw eerste hotel
  • Begeleide introductie fietstour door Praag van 4 – 5 uur (dit is al jaren een succes!)
  • Overige wensen kunt u aan ons doorgeven en wij gaan dan voor u kijken naar de mogelijkheden 

Parkeren

In Praag kunt u uw auto parkeren in de garage van onze lokale partner voor € 10 per dag (op aanvraag vanwege beperkte plekken, bij boeking reserveren). Andere optie is in een openbare parkeergarage voor ca. € 12 per dag of op een P+R parkeerplaats aan de rand van Praag voor ca. € 5 per dag.

Hoe komt u er met het openbaar vervoer?

Er gaan vluchten naar Praag, maar Praag is ook goed te bereiken per dagtrein. Vanuit klimaatoogpunt is de trein de beste op

Elberadweg Bron – Praag en Praag – Dresden achter elkaar fietsen

  • Wilt u de beide routes achter elkaar fietsen, dan kan dat bij ons ook goed. Veel fietsers boeken deze combinatietour. 
  • U kunt ook de Elberadweg van de bron naar Dresden fietsen, zonder Praag aan te doen. U fietst dan van Nymburk naar Melník. Prijs is op aanvraag, u kunt hiervoor een offerte aanvragen.
  • U kunt uw auto in Dresden parkeren in een parkeergarage (ca. € 7,50 per dag) en wij kunnen een transfer verzorgen van Dresden naar Spindleruv Mlyn

Begeleide fietstocht door Praag

Blijft u één of enkele dagen in Praag, dan is er een leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Dit is een unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrondinformatie en leuke insider tips. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels (desgewenst Duits) en u bent ca. 4 – 5 uur onderweg. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. De tour eindigt op een terrasje met een drankje en hapje. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. 

Fietsen met kinderen langs de Elbe van de bron naar Praag, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1,5 van 5

De Elberadweg van de bron naar Praag is een van de gemakkelijkere routes die wij aanbieden in Tsjechië. Deze reis volgt namelijk voor 90% het rivierdal van de Elbe (Labe) stroomafwaarts. Vanuit de bergen fietst u langs de Elbe het laagland in. Toch is deze fietsreis wat zwaarder dan de Elberoute van Praag naar Dresden. Bij de Elberoute vanaf de bron naar Praag zit er namelijk aan het begin van de tour een stukje afdalen in naar het dal van de Elbe (niet erg stijl) en zijn sommige wegen nog onverhard (gravel, bospaden; bij regen zijn er alternatieven over asfalt). Daar staat tegenover dat dit stuk van de Elberoute nog vrij onontdekt is en u uzelf een pionier waant in een onbedorven en oorspronkelijk stukje Tsjechië!

Vanwege de wat langere afstanden op bepaalde etappes (soms wel te bekorten per trein) en deels onverharde paden, raden wij deze reis aan voor avontuurlijke gezinnen.

Ervaringen – fietsen met kinderen langs de Elbe van de bron naar Praag

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Vriendelijke mensen, leuke reizen, goed georganiseerd”
Anoniem, augustus 2020 (combinatie familytour Van de bron naar Praag en Praag naar Dresden)

Algemeen oordeel: 5
 Snel en prettig ”
Fam. Groothoff, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Boeking verliep prima. Goed georganiseerd. Leuke tocht. Heel leuke ervaring met de familie.”
Fam. Verheijen, augustus 2019

Algemeen oordeel: 5
 Heel goed! Zou de volgende keer weer zo via jullie boeken.”
Anoniem, juli 2019 (combinatie familytour Elberoute deel 1 en 2)

Algemeen oordeel: 4
Voor ons de 1e keer met deze organisatie. Van begin tot eind uitstekend geregeld. Prima ervaring en voor herhaling vatbaar.
Fam. Dorland, juli 2018

Algemeen oordeel: 5
Persoonlijke benadering, veel mogelijk.
Fam. Van Eenige, augustus 2017

Algemeen oordeel: 4
“Positief, uitdagend en voor herhaling vatbaar.”
Familie Schaap, juli 2016 (combinatietour elberoute deel 1 en 2)

Algemeen oordeel: 5
“Heel erg goed georganiseerd. We hebben genoten en vielen van de ene verbazing in de andere.
Fam. Van Wassenaer, juli 2015

Algemeen oordeel: 4
“Professionele aanpak, vriendelijk, correct en efficiënt.”
Fam. Schautteet, juli 2015

Algemeen oordeel: 4
“Fijn. Was mooi. Als volwassene prima; voor onze 9-jarige dochter was de dagroute van 56 km te ver.”
Fam. Van Meurs, juli 2015

Algemeen oordeel: 5
“Heel positief. We hebben op een leuke, actieve manier een stukje van Tsjechië gezien. Leuke fietsroutes! De citybiketour in Praag met Vitek was superleuk en we hebben heel veel gezien.”
Fam. Zwier, juli 2014

Prijzen 2024 – Fietsen met kinderen langs de Elbe van de bron naar Praag

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 15.04 – 15.10

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Eerste week mei: 27.04 – 05.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren: 08.05 – 12.05 | 18.05 – 21.05
Hradec Kralové  (moeilijk te boeken i.v.m. festivals): 12.06 t/m 15.06.2024 | 07.08 t/m 10.08.2024

Prijzen per persoon

Fietsen met kinderen langs de Elbe, van de bron naar Praag

Met bagagevervoer

Zonder bagagevervoer

Prijs voor volwassenen

€ 745

€ 645

Kinderprijs 13 – 18 jaar*

25% kinderkorting

25% kinderkorting

Kinderprijs 4 – 12 jaar*

50% kinderkorting

50% kinderkorting

Toeslag 1-pers. kamer

€ 225

€ 185

Huurfiets volwassenen

€ 79

n.v.t.

Huurfiets kinderen

€ 59

n.v.t.

Huur gravelbike (alleen volwassenen)

€ 135

n.v.t.

Huur e-bike (ook mogelijk voor kinderen vanaf 1.25 m)

€ 155

n.v.t.

Extra dag huurfiets onderweg

gratis

n.v.t.

Extra dag gravel bike onderweg

€ 15

n.v.t.

Extra dag e-bike onderweg

€ 20

n.v.t.

Toeslag follow-me – per dag

€ 8

n.v.t.

Toeslag fietskar – per dag

€ 12

n.v.t.

Toeslag kinderzitje – per tour

€ 35

n.v.t.

Transfer vliegveld – hotel Praag (1 – 3 p.), per groep

€ 55

€ 55

Transfer vliegveld – hotel Praag (4 – 8 p.), per groep

€ 70

€ 70

Transfer station – hotel Praag (1 – 3 p.), per groep

€ 50

€ 50

Transfer station – hotel Praag (4 – 8 p.), per groep

€ 60

€ 60

Bustransfer Praag – S. Mlyn (1 – 4 p.), per groep

€ 190

€ 190

Bustransfer Praag – S. Mlyn (5 – 8 p.), per groep

€ 250

€ 240

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

 
*De kinderprijs is van toepassing bij minimaal 2 volbetalende volwassenen en indien de kinderen bij de ouders op de kamer slapen. Kinderen onder de 4 jaar kunnen gratis mee, eventuele kosten voor een babybedje dienen dan ter plaatse aan het hotel betaald te worden.

Hotels

Zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions. Op aanvraag is een upgrade naar premium hotels (A-klasse) mogelijk.

Prijzen extra nachten

Extra nachten zijn bij de familytours in Tsjechië op aanvraag. Het is mogelijk om in alle overnachtingsplaatsen extra nachten bij te boeken. U kunt in de offerteaanvraag aangeven waar u extra nachten wenst.

Prijzen City Bike Tour Praag

Unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrond informatie en leuke insider tips. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. Tijdens de tour is er onderweg tijd voor een drankje (inclusief). Duur van de tour: 4 – 5 uur. Prijs is € 170 per gezin.

Maatwerk – Fietsen met kinderen langs de Elbe vanaf de bron 

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Vriendelijke mensen, leuke reizen, goed georganiseerd

Anoniem

augustus 2020
Shopping Basket