Fietsvakantie door het lieflijke Altmühltal

Klassieke fietsvakantie van Rothenburg naar Regensburg

U start deze populaire fietsvakantie door het Altmühltal in het romantische Rothenburg aan de Tauber, vlakbij de bron van het riviertje de Altmühl. De fietsroute leidt u door het glooiende Fränkische Seenland en vervolgens door het indrukwekkende dal dat de Altmühl dwars door de uitlopers van de Fränkische Alb heeft gesleten. U passeert verschillende burchten en prachtige oude stadjes, waaronder bisschops- en universiteitsstad Eichstätt in barokstijl. Bij Kelheim stroomt de Altmühl tenslotte in de Donau.

De laatste dag maakt u eerst een onvergetelijke boottocht over de Donau naar het beroemde klooster Weltenburg, via het punt waar de Donau op spectaculaire wijze de kalksteenrotsen van de Frankische Alpen doorbreekt (Donaudurchbruch). Dan fietst u naar uw eindbestemming, de stad Regensburg. Deze stad is opgenomen op de UNESCO-lijst van werelderfgoed vanwege haar schitterende middeleeuwse Altstadt, de Regensburger Dom en de stenen brug over de Donau.

Hoogtepunten fietsvakantie Altmühltal

Foto's van de fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – fietsvakantie Altmühltal

Wij bieden deze fietsvakantie in 2 varianten aan:
  • 8-daagse klassieke variant van Rothenburg naar Regensburg met boottocht 
  • 7-daagse standaard variant van Rothenburg naar Regensburg

Bij het kopje “Voor wie?” kunt u zien welke variant voor u het meest geschikt is. Hieronder wordt de 8-daagse klassieke variant beschreven. 

Dag 1 – Individuele aankomst in Rothenburg aan de Tauber

Aankomst in het romantische, 1000 jaar oude stadje Rothenburg. De stad is een voorbeeld van middeleeuwse stadsromantiek en werd sinds de 19de eeuw door vele kunstenaars vereeuwigd, waaronder Spitzweg en Richter. Rothenburg trekt jaarlijks duizenden bezoekers vanwege zijn bijzonder ambiance. De lange stadsmuur met dakpannen overkapt, vele torens en poorten, de oude gebouwen, middeleeuwse steegjes en de lieflijke winkeltjes maken Rothenburg tot een schitterende stad.

Overnachting in Rothenburg

Dag 2 – Rothenburg  – Ansbach / Herrieden

Afstand: ca. 50 km

U fietst eerst van het Tauberdal naar de vlakbij gelegen Altmühlbron. Dan fietst u langs de tolburcht in Colmberg naar Herrieden of u maakt een korte omweg naar de voormalige residentiestad Ansbach met zijn prachtige Rococo slot.

Overnachting in Ansbach / Herrieden

Dag 3 – Ansbach / Herrieden – Wettelsheim

Afstand: ca. 60 km

U volgt de Altmühl door schilderachtige velden en weiden. Ongeveer halverwege komt u langs de prachtige Altmühlsee. Aan het einde van het meer ligt Gunzenhausen, het centrum van het – door stuwdammen ontstane – Fränkische merenland. In Graben kunt u de overblijfselen bewonderen van een door Karel de Grote ooit begonnen kanaalproject. Daarna fietst u door naar het kleine plaatsje Wettelsheim, prachtig gelegen in het natuurpark Altmühl.

Overnachting in Wettelsheim of omgeving

Dag 4 – Wettelsheim – Eichstätt

Afstand: ca. 50 km

Tijdens de etappe van vandaag verengt zich het dal, de Altmühl heeft hier diepe gleuven in de kalkrotsen geslepen en perst zich al meanderend door de uitlopers van de Fränkische Alb. Links en rechts van u ziet u machtige, steil oprijzende rotsformaties. Op de beboste hellingen hoog boven u pronken meerdere prachtige burchten tot bisschops- en universiteitsstad Eichstätt in lieflijke barok voor u opduikt.

Overnachting in Eichstätt

Dag 5 – Eichstätt – Kinding-Enkering / Beilngries

Afstand: ca. 35 – 45 km

Vlak na de start wacht het indrukwekkende Romeinse kasteel Vetoniana op een bezichtiging. Daarna fietst u door een schitterend natuurgebied met heide en  jeneverbessen. U passeert onder meer de imposante burcht Kipfenberg alvorens aan te komen in de goed bewaard gebleven middeleeuwse stad Beilngries.

Overnachting in Kinding-Enkering of Beilngries

Dag 6 – Kinding-Enkering / Beilngries – Riedenburg / Kelheim 

Afstand: ca. 40 – 50 km

Vandaag fietst u eerst naar Dietfurt. Hier valt de Altmühl samen met het Rhein-Main-Donaukanaal, maar de Altmühl blijft fraai meanderend haar weg voortzetten tot ze bij Kelheim in de Donau uitkomt. Van verre herkent u dit punt aan de Bevrijdingshal hoog boven de rivier. Heeft u nog energie over? Maak dan de klilm naar de Bevrijdingshal, van waar u een mooi panoramisch uitzicht heeft op het National Park en de Altmühl. Highlights onderweg zijn de burcht Prunn en de druipsteengrot Schulerloch. Kelheim zelf heeft een leuk, pittoresk centrum.

Overnachting in Riedenburg, Kelheim of omgeving

Dag 7 – Riedenburg / Kelheim – Regensburg

Afstand: ca. 55 km + boottocht

De laatste fietsdag maakt u eerst een onvergetelijke boottocht over de Donau, naar het punt waar deze op spectaculaire wijze de kalksteenrotsen van de Frankische Alpen doorbreekt  (Donaudurchbruch). U vaart ook naar het beroemde en schitterende klooster Weltenburg dat op de zandbanken van de Donau ligt. Daarna fietst u naar uw eindbestemming van deze reis: de UNESCO-stad Regensburg. Regensburg heeft de best bewaarde middeleeuwse Altstadt van Duitsland. Daarnaast heeft de stad de prachtige Regensburger Dom en de bekende stenen brug over de Donau. Alleen al het panorama op de Altstadt van de overkant van de brug is overweldigend!

Overnachting Regensburg

Dag 8 – Einde van uw reis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen. U kunt ook aanknopen bij een van onze andere routes (bijv. de Donauroute)

Wat is inbegrepen – fietsvakantie Altmühltal

Inbegrepen 7-daagse standaard variant

  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3* / 4* hotels
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Nederlandstalige routebeschrijving + routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

Inbegrepen 8-daagse klassieke variant

  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3* / 4* hotels (A-klasse) of in 3* hotels/Gasthöfe (B-klasse)
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Rondleiding met de nachtwacht van Rothenburg
  • Boottocht heen en terug van Kelheim naar het beroemde klooster Weltenburg
  • Nederlandstalige routebeschrijving + routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Dagelijkse bustransfer incl. eigen fiets terug naar Rothenburg (bij hotelklasse A inbegrepen, bij hotelklasse B los bij te boeken)
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting – indien van toepassing – is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.
 •  

Extra opties

  • Huurfiets
  • Huur e-bike
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen
  • Bustransfer terug van Regensburg naar Rothenburg incl. eigen fiets, vertrekt dagelijks in de ochtend (bij hotelklasse A van de 8 dgn klassieke variant is deze transfer inbegrepen). Alternatief is om in eigen beheer per trein terug te reizen. U bent dan ca. 2,5 uur onderweg, ca. 3x overstappen.

  Parkeren

  U kunt uw auto kosteloos parkeren bij station Rothenburg (onbewaakt). Echter wordt deze parkeerplaats veelvuldig gebruikt door forensen en is dus vaak vol (geen reserveringen vooraf mogelijk). Een goed alternatief is om uw auto bij de parkeerplaats van het hotel of in de buurt van het hotel neer te zetten tegen een vergoeding. In de reisbescheiden ontvangt u parkeertips. 

Fietsvakantie Altmühltal, voor wie?

Moeilijkheidsgraad 1,5 van 5

De eerste twee etappes zijn iets glooiend, de rest van de etappes vrijwel geheel vlak. U fietst bijna overal over geasfalteerde fietspaden. Het is daarmee een route die geschikt is voor recreatieve fietsers met een normaal goede conditie

De fietsvakantie Altmühltal bieden wij in 2 varianten aan:

1. 8-daagse klassieke variant incl. boottocht
Overnachtingen en afstanden: Rothenburg, Ansbach/Herrieden (ca. 50 km), Wettelsheim (ca. 60 km), Eichstätt (ca. 50 km), Kinding-Enkering / Beilngries (ca. 35 – 45 km), Riedenburg / Kelheim (ca. 40 – 50 km), Regensburg (ca. 55 km + boottocht).

Dit is de klassiek variant die geschikt is als u de fietstocht door het Altmühltal wilt maken met gemiddelde dagafstanden en daarnaast leuke extra’s mee wilt nemen onderweg. Zo zit er een boeiende rondleiding met de nachtwacht van Rothenburg inbegrepen én een boottocht (retour) van Kelheim door de prachtige Donaudurchbruch (Donaudoorbraak) naar het beroemde klooster Weltenburg. 

2. 7-daagse standaard variant
Overnachtingen en afstanden: Rothenburg, Ansbach (ca. 50 km), Wettelsheim/Treuchtlingen (ca. 60 km), Eichstätt (ca. 50 km), Riedenburg (ca. 75 km), Regensburg (ca. 60 km)

Deze variant is geschikt voor fietsers die de fietstocht door het Altmühltal willen maken en daarbij geen extra inbegrepen uitstapjes nodig vinden, puur genieten van het fietsend onderweg zijn dus. De dagafstanden zijn de laatste 2 dagen ook wat langer dan bij de 8-daagse klassieke variant, maar dat is bij deze route op zich goed te doen, zeker als u e-bikes heeft of deze via ons huurt. 

Ervaringen van onze fietsers – fietsen Altmühltal

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Perfect georganiseerde fietstocht door prachtig en afwisselend gebied.
Dhr. Kalsbeek, augustus 2023 

Algemeen oordeel: 5
“Alles verliep nu en zoals bij vorige reizen probleemloos en zoals we het verwacht hadden.
Dhr. Janssens, september 2022

Algemeen oordeel: 4
“Goede ervaring. Rothenburg en Regensburg hebben de meeste indruk gemaakt.
Mevr. Van Acht, juli 2022

Algemeen oordeel: 5
“Bij Mozaïek Reizen weten we dat we een individuele fietsreis kunnen uitzoeken, die naar onze wensen wordt aangepast. De GPS-route en hotellijst krijgen we ruim op tijd. Het op maat gemaakte tourboekje is ingedeeld per etappe en zeer overzichtelijk. We weten dat we bij Mozaïek Reizen zorgeloos kunnen gaan fietsen, omdat alles tot in de puntjes is geregeld.
Dhr. Straver, mei 2022

Algemeen oordeel: 5
“Prima ervaring, persoonlijke service met Christine en Emma. Voor herhaling vatbaar.”
Dhr. Van der Vaart, augustus 2021

Algemeen oordeel: 5
“Zeer positief, goede service, snelle reactie en persoonlijk.”
Mevr. Grosemans, juli 2021

Algemeen oordeel: 5
“Prettig contact. Steeds een antwoord terug, ook al was dat soms moeilijk door alle coronaregels die onduidelijk waren. Voor ons een goede eerste ervaring. Fijn de verzorging van een transfer terug.”
Mevr. Vos, juli 2021

Algemeen oordeel: 5
“Gekregen wat we hadden verwacht. Dag 3, 4 en 5 van de route hebben de meeste indruk gemaakt. Afstanden en moeilijkheidsgraad zoals verwacht.”
Mevr. Hollak, september 2018

Algemeen oordeel: 4
“Afstanden waren goed. De moeilijkheidsgraad van de 1e dag viel ons wel tegen.”
Mevr. Van ’t Hof, juli 2018

Prijzen 2024 – fietsvakantie Altmühltal

Termijnen

Beginnen is dagelijks mogelijk van 31.03 – 19.10

Seizoen 1: 31.03 – 19.04 | 06.10 – 19.10

Seizoen 2: 20.04 – 30.04 | 15.09 – 05.10

Seizoen 3: 01.05 – 06.05 | 12.05 – 14.05 | 20.05 – 25.05 | 02.06 – 29.06 | 18.08 – 14.09

Seizoen 4: 07.05 – 11.05 | 15.05 – 19.05 | 26.05 – 01.06 | 30.06 – 17.08

7-daagse standaard fietsvakantie Altmühltal

Prijzen per persoon

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 629
Basisprijs A: in 2-pers.kamer zonder bagagevervoer€ 609
Toeslag Seizoen 2€ 90
Toeslag Seizoen 3€ 135
Toeslag Seizoen 4€ 225
Toeslag 1-pers. kamer€ 205
Huurfiets€ 99
Huur e-bike€ 240
Bustransfer Regensburg – Rothenburg excl. fiets (dagelijks)€ 89
Bustransfer Regensburg – Rothenburg incl. fiets (dagelijks)€ 129
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

Hotels: zorgvuldig uitgezochte 3* / 4* hotels

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats

2-pers. kamer / 1-pers. kamer 

Rothenburg

€ 69 | € 105

Regensburg

€ 65 | € 95

Overige plaatsen

op aanvraag

8-daagse klassieke fietsvakantie Altmühltal

Prijzen per persoon

HotelklasseA-klasseB-klasse
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 854€ 674
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 824€ 644
Toeslag Seizoen 2€ 90€ 90
Toeslag Seizoen 3€ 135€ 135
Toeslag Seizoen 4€ 180€ 180
Toeslag 1-pers. kamer€ 269€ 224
Huurfiets€ 99€ 99
Huur e-bike€ 240€ 240
Bustransfer Regensburg – Rothenburg excl. fiets (dagelijks)inbegrepen€ 89
Bustransfer Regensburg – Rothenburg incl. fiets (dagelijks)inbegrepen€ 129
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 3* en 4* hotels
Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels/Gasthöfe

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats

Hotelklasse A

2-pers. kamer / 1-pers. kamer

Hotelklasse B

2-pers. kamer / 1-pers. kamer

Rothenburg

€ 89 | € 129

€ 59 | € 95

Regensburg

€ 89 | 129

€ 65 | € 95

Overige plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Maatwerk – fietsvakantie Altmühltal

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Perfect georganiseerde fietstocht door prachtig en afwisselend gebied

Dhr. Kalsbeek

augustus 2023
Shopping Basket