Fietsen langs de Duitse Donau vanaf de bron

Fietsvakantie langs de Duitse Donau van Donaueschingen naar Donauwörth (Donauradweg, deel 1a)

De Donauradweg, deel 1a voert u door het landschap van de Baar, die zich tussen het Zwarte Woud en de Schwabische Alpen uitstrekt. Vanuit het oostelijk deel van het Zwarte Woud vormt de samenloop van een aantal beken in Donaueschingen de symbolische bron van de rivier de Donau. Donaueschingen is daarom het beginpunt van uw fietsvakantie langs de Donau vanaf de bron. Vanaf de bron fietst u langs de jonge Donau die hier nog door vele beken gevoed wordt. U komt op het punt waar de Donau in de kalkbodem verdwijnt (Donauversinkung), fietst voorbij de ruige, romantische Donaudurchbruch en door de lieflijke, vruchtbare uitlopers van Ober Schwaben. U maakt een uitstapje van de jonge Donau door het dal van de Ur-Donau naar de bron van de Blau. Vanaf hier fietst u met dit riviertje mee tot ze uitmondt in de Donau in de Domstad Ulm met de hoogste kerktoren ter wereld. U fietst verder door het laaggelegen, waterrijke “Donauried” om dit deel van de Donauroute te eindigen in het schilderachtige, historische stadje Donauwörth aan de Romantische Straße. Fietsen langs de Donau vanaf de bron is een fraaie, rustige fietsvakantie door het authentieke landschap van de bovenloop van de Donau met veel opzienbarende natuurverschijnselen en onderweg veel karakteristieke stadjes, zoals Mühlheim, Sigmaringen, Blaubeuren en Ulm.

TIP: U kunt bij ons de hele Donauradweg vanaf de bron tot aan Boedapest boeken in 4 delen: Van de bron – Donauwörth, Donauwörth – Passau, Passau – Wenen en Wenen – Boedapest 

Hoogtepunten van deze fietsvakantie

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Donauradweg – deel 1a: fietsen langs de Donau van de bron naar Donauwörth

Tips
  • Voor mensen die liever een sportieve variant met langere afstanden fietsen, bieden wij de 10-daagse sportieve tour van Donaueschingen naar Passau. Voor meer informatie zie het kopje: “Voor Wie?”
  • Als u meer tijd heeft, kunt u overwegen om de Donauradweg deel 1a te combineren met de Donauradweg deel 1b. U fietst dan van Donaueschingen in een keer naar Passau, maar in het normale tempo.
Dag 1 – Aankomst Donaueschingen

De ligging aan het Zwarte Woud en nabij de bron van de Donau trekken veel toeristen naar Donauschingen. In de 18e eeuw werden veel huizen in barokstijl gebouwd en na een stadsbrand in 1908 kwamen er jugendstil-huizen bij. Donaueschingen was eens de vorstelijke residentie van de familie Fürstenberg, dus zeker de moeite waard om nader te gaan verkennen.

Overnachting in Donaueschingen

Dag 2 – Donaueschingen – Mühlheim/Fridingen

Afstand: ca. 45 – 50 km

De eerste etappe van de fietsreis gaat door een gebied waarin de kleine Donau gevoed wordt door kleine beken en zo een rivier wordt. Net voorbij Immendingen ligt de “Donauversinkung”. Hier gaat de rivier een groot deel van het jaar onder de grond in het kalksteengebied en via andere beken richting Radolfzell (Bodensee-gebied) en uiteindelijk in de Rhein. Het aantal dagen dat de Donau onder de grond gaat en de rivierbedding opdroogt verschilt elk jaar. Mühlheim is een stadje met oude vakwerkhuizen en ligt in een “grottengebied”. U kunt de grot bij Kolbingen (ca. 6 km noordelijk van Mühlheim) bezichtigen.

Overnachting in Mühlheim/Fridingen

Dag 3 – Mühlheim/Fridingen – Sigmaringen/Scheer

Afstand: ca. 45 – 55 km

Deze dag is een van de hoogtepunten van uw reis en volgens sommige fietsers het mooiste deel van de Donau. Voorbij Mühlheim versmalt het dal zich langzaam en tussen Fridingen en Beuron slingert de Donau zich meanderend tussen hoge kalksteenrotsen door: de Donaudurchbruch in het Große Heuberggebiet. Hier bevindt u zich midden in het Naturpark Obere Donau, dat ongeveer reikt van Tuttlingen tot aan Sigmaringen. In Beuron komt u langs het bekende Benediktenklooster Erzabtei Beuron. In Sigmaringen staat een, nog steeds bewoond, residentieslot dat u kunt bezichtigen.

Overnachting in Sigmaringen

Dag 4 – Sigmaringen/Scheer – Obermarchtal/Ehingen

Afstand: ca. 40 – 70 km

Net voorbij Scheer komt u in Heuneburg. Hier bevindt zich een interessant museum met een reconstructie van een vroege keltische nederzetting. U fietst door het fraaie, hier weer breder wordende, Donaudal via Riedlingen naar Zwiefaltendorf. In Zwiefaltendorf raden we u aan een uitstapje te maken naar het Benediktijnerklooster Zwiefalten met zijn mooie Barok- en Rococo architectuur. Of u bezoekt de brouwerij en de daarachter gelegen druipsteengrot. In Obermarchental wacht eveneens een prachtig barokklooster.

Overnachting in Obermarchtal

Dag 5 – Obermarchtal/Ehingen – Ulm

Afstand: ca. 40 – 60 km

Eerst fietst u naar bierstad Ehingen, ook bekend vanwege de fabriek van Liebherr bouwkranen. Hier verlaat u het dal van de jonge Donau en fietst tot Blaubeuren door het dal van de oer-Donau. Achter het Klooster in Blaubeuren bevindt zich de beroemde Blautopf. Zo genoemd naar de helblauwe kleur van het water in deze karstbron. De bron is het begin van het riviertje Blau en het begin van een grottenstelsel. Langs dit riviertje, met zijn heldere en visrijke water, fietst u naar de eindbestemming van deze dag: de fraaie, historische Domstad Ulm aan de Donau. Ulm is vooral bekend vanwege de gotische Münsterkerk, die met haar 161,5 meter de hoogste kerktoren ter wereld heeft. Daarnaast was Ulm ook de geboortestad van Albert Einstein.

Overnachting in Ulm

Dag 6 – Ulm – Lauingen/Dillingen

Afstand: ca. 50 – 55 km

Vandaag leidt de Donau u verder langs karakteristieke, oude stadjes en kloosterkerken naar de pittoreske, oude residentiestad Dillingen. Dilling is rijk aan kunsthistorische bezienswaardigheden, met name het historische centrum heeft veel monumenten die de vroegere charme en rijkdom van de stad laten zien.

Overnachting in Lauingen/Dillingen

Dag 7 – Lauingen/Dillingen – Donauwörth/Wörnitzstein

Afstand: ca. 40 – 45 km

De laatste fietsdag komt u door het laag gelegen, waterrijke ‘Donauried’. De plaatsen langs deze etappe liggen zelf allemaal wat hoger, zodat overstromingen geen schade aan kunnen richten.Via Höchstadt, met zijn mooie slot, komt u op uw eindbestemming: het schilderachtige stadje Donauwörth, dat met zijn oude vestingmuren deel uitmaakt van de “Romantische Straße”. In Donauwörth lag ooit het kruispunt van de belangrijkste handelsroute tussen Neurenberg en Augsburg.

Overnachting in Donauwörth/Wörnitzstein

Dag 8 – Einde van uw fietsvakantie vanaf de bron van de Donau

Na het ontbijt, einde van het arrangement.

Reisdetails – Donauradweg – deel 1a: fietsen langs de Donau vanaf de bron 

Inbegrepen standaard Donauradweg – deel 1a: bron Donau – Donauwörth

  • 7 x overnachtingen in goede 3* hotels en Gasthöfe
  • 7 x uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Entree Kasteel Schloss Sigmaringen met audiotour 
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
  • Nederlandstalige routebeschrijving met routekaarten
  • Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en de bezienswaardigheden onderweg
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Inbegrepen sportieve Donauradweg – deel 1a + 1b: bron Donau – Passau

  • 9 x overnachtingen in goede 3* hotels en Gasthöfe
  • 9 x uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Boottocht door “Donaubruch” langs klooster Weltenburg naar Kelheim, incl. fiets
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
  • Nederlandstalige routebeschrijving met routekaarten
  • Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. de vooraf informatie en de bezienswaardigheden onderweg
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties voor de standaard en de sportieve fietsreis

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen mogelijk
  • Transfer terug van Donauwörth naar Donaueschingen: met onze transferbus kunt u op zondagochtend terug naar Donaueschingen (reistijd ca. 3 uur) Alternatief is per trein. U kunt dagelijks de trein nemen (ca. 3,5 uur, 1x overstappen). Fiets meenemen mogelijk.
  • Transfer terug van Passau naar Donaueschingen: u kunt dagelijks de trein nemen (ca. 6-8 uur, ca. 2x tot 3x overstappen). Fiets meename mogelijk. Een bustransfer van Passau naar Donaueschingen is niet mogelijk. 

Parkeren

U kunt uw auto in Donaueschingen op verschillende parkeerplaatsen gratis parkeren. Bij sommige hotels is betaald parkeren mogelijk. Meer informatie hierover ontvangt u in de reisbescheiden.

Donauradweg – deel 1a: fietsen langs de Donau vanaf de bron – voor wie?

De fietsreis vanaf de bron van de Donau in Donaueschingen naar Donauwörth hebben wij de Donauradweg, deel 1a genoemd. 

Wij volgen hierbij de indeling van de Bikelinegidsen: deel 1 is dan de Duitse Donau Radweg van Donaueschingen naar Passau (ca. 600 km). Wij hebben die opgedeeld in 2 fietsvakanties van 8 dagen (Donauradweg deel 1a en 1b – elk ca. 300 km).

Indien u kiest voor de sportieve tour, dan stopt u niet in Donauwörth, maar gaat u verder naar Passau (een combinatie van Donauradweg, deel 1a + 1b).

Moeilijkheidsgraad Donauradweg deel 1a: 1,5 van 5
De Donau fietsroute, deel 1a is een rustige, afwisselende route. De eerste 2 etappes tot Sigmaringen zijn licht heuvelachtig, daarna nagenoeg vlak. U fietst merendeel over geasfalteerde fietspaden, hier en daar over verharde zandpaden. Deze fietsreis is geschikt voor de recreatieve fietser die een paar lichte stijgingen aankan. 

Moeilijkheidsgraad Donauroute deel 1a + 1b sportief: 2 van 5
De sportieve fietsreis van Donaueschingen naar Passau (10 dgn) is geschikt voor sportieve fietsers die wat langere afstanden aankunnen. Afstanden en overnachtingen bij de sportieve fietsreis: Donaueschingen, Fridingen (ca. 55 km), Obermarchtal (ca. 90 km), Ulm (ca. 65 km), Donauwörth (ca. 90 km), Ingolstadt (ca. 60 km), Regensburg (ca. 85 km + boottocht), Deggendorf (ca. 90 km), Passau (ca. 55 km).

Ervaringen – Donauradweg – deel 1a: fietsen langs de Donau vanaf de bron 

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
Was weer een geslaagde vakantie. Prima geregeld.
Mevr. Rolvink, augustus 2023 (Combinatiereis Donaueschingen – Passau – Wenen)

Algemeen oordeel: 5
“Prima bevallen, voor herhaling vatbaar. We hebben van heel de route genoten.”
Mevr. Bakker, mei 2023

Algemeen oordeel: 5
“Prima. Stuk tussen Fridingen en Sigmaringen heeft de meeste indruk gemaakt.”
Mevr. Van Aken, september 2021

Algemeen oordeel: 
“De fietsvakantie is ons erg goed bevallen. Misschien volgend jaar nog een etappe van de Donauradweg.”
Anoniem, augustus 2021

Algemeen oordeel: 4
“Zeer goed verzorgd. Goede informatieverstrekking zeker gezien corona en onze late boeking.”
Mevr. Cremers, juli 2020 (maatwerkreis Donaueschingen – Regensburg)

Algemeen oordeel: 5
“Plezierig, mede reisgenoten ontmoet, goed weer”
Mevr. Buskermolen, juni 2019

Algemeen oordeel: 4
“Heel erg goed. Ik was erg laat met boeken, maar Mozaïek Reizen werkte heel erg goed mee en alles was goed voor elkaar.”
Mevr. De Koning, mei 2019

Algemeen oordeel: 4
“De ervaring met Mozaïek Reizen is prima.”
Dhr. Zanderink, april 2017

Algemeen oordeel: 5
“Uitstekend. Bijna de gehele reis heeft indruk op ons gemaakt.”
Familie Durieux, augustus 2016

Algemeen oordeel: 4
“Positief. Wij kunnen terugkijken op een heerlijke vakantie door heel veel prachtige natuur, vrijliggende fietspaden en mooie plaatsjes/steden. Kortom wij hebben met volle teugen genoten.”
Familie Jansen, mei 2015

Algemeen oordeel: 4
“Goed verzorgde reis. Route is goed aangegeven. Alles liep zoals gepland.”
Dhr. De Vries en mevr. Hilgers, augustus 2014

Prijzen 2024 – Donauradweg – deel 1a (standaard) en Donauradweg – deel 1a + 1b (sportief)

Termijnen

Beginnen is dagelijks mogelijk van 31.03 – 19.10

Seizoen 1: 31.03 – 19.04 | 06.10 – 19.10
Seizoen 2: 20.04 – 30.04 | 15.09 – 05.10
Seizoen 3: 01.05 – 06.05 | 12.05 – 14.05 | 20.05 – 25.05 | 02.06 – 29.06 | 18.08 – 14.09
Seizoen 4: 07.05 – 11.05 | 15.05 – 19.05 | 26.05 – 01.06 | 30.06 – 17.08

Prijzen per persoon

Fietsen langs de Donau vanaf de bron naar Donauwörth (Donauradweg – deel 1a)
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 699

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 669
Toeslag Seizoen 2

€ 100

Toeslag Seizoen 3

€ 200

Toeslag Seizoen 4

€ 230

Toeslag 1-pers. kamer

€ 249

Huurfiets

€ 99

Huur e-bike

€ 259

Transferbus Donauwörth – Donaueschingen excl. eigen fiets

€ 99

Transferbus Donauwörth – Donaueschingen incl. eigen fiets

€ 139

Bijdrage Garantiefonds GGTO

€ 9

Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking

€ 2,50

Boekingskosten per boeking

€ 30

Fietsen langs de Donau Donaueschingen – Passau (Donauradweg – deel 1a + 1b sportief)
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

 € 899

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 859

Toeslag Seizoen 2

€ 150

Toeslag Seizoen 3

€ 300

Toeslag Seizoen 4

€ 380

Toeslag 1-pers. kamer

€ 349

Huurfiets

€ 99

Huur e-bike

€ 259

Bijdrage Garantiefonds GGTO

€ 9

Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking 

€ 2,50

Boekingskosten per boeking

€ 30

Hotelklasse: goede 3* hotels en Gasthöfe

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats

2-pers. kamer / 1-pers. kamer

Donaueschingen

€ 55 / € 85

Donauwörth/Wörnitzstein

€ 55 / € 85

Regensburg

€ 65 / € 95

Passau

€ 69 / € 99

Andere plaatsen

op aanvraag

Maatwerk – Donauradweg – deel 1a: fietsen langs de Donau vanaf de bron naar Donauwörth

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Prima bevallen, voor herhaling vatbaar. We hebben van heel de route genoten.

Mevr. Bakker

mei 2023
Shopping Basket