Fietsvakantie Rügen

Fietsen over het beroemdste en grootste eiland van Duitsland - Rügen in de Oostzee

Wilt u fietsen langs de hoogtepunten van dit beroemde eiland? Dan is deze fietsvakantie op Rügen de perfecte reis! U komt door een fraai, afwisselend landschap met unieke natuurgebieden en culturele hoogtepunten. U start deze fietsreis in de oude UNESCO-stad Stralsund om vervolgens via de Rügendamm naar het befaamde Rügen te fietsen. Rügen, het mooiste en grootste eiland van Duitsland, staat bekend om zijn brede kiezel- en zandstranden, natuurreservaten, oude badplaatsen en imposante krijtrotsen. Onderweg fietst u door oude beukenbossen en langs schitterende kustlijnen. Vanaf Kaap Arkona heeft u een adembenemende uitzicht over de Oostzee. Hoogtepunt van de reis is National Park Jasmund, bekend om zijn witte krijtrotsen (UNESCO). In de badplaats Sellin kunt u vervolgens heerlijk ontspannen op een van de zandstranden en een duik nemen in zee. Voor u terug naar Stralsund gaat, brengt u nog een bezoek aan de vorstelijke stad Putbus. 

TIP: U kunt deze fietsreis combineren met de Oostzeeroute van Lübeck naar Stralsund. Zie voor meer informatie over deze reis: Fietsreis langs de Oostzee van Lübeck naar Stralsund.

Hoogtepunten van deze fietsreis

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsvakantie Rügen

Dag 1 – Individuele aankomst in Stralsund

De oude Hanzestad Stralsund is vooral bekend vanwege zijn indrukwekkende Hanze-architectuur. Neemt u rustig de tijd om deze prachtige havenstad (UNESCO-werelderfgoed) met zijn honderden monumentale gebouwen te bekijken. Stralsund heeft de Tweede Wereldoorlog onbeschadigd doorstaan, dus de Altstad uit de Middeleeuwen is goed bewaard gebleven. Veel (gotische) gebouwen herinneren aan de bloeitijd van deze stad aan de Oostzee. Het Alte Rathaus en het ‘Dielenhuis’ worden gezien als de culturele hoogtepunten. Daarnaast zijn de hoge kerktorens van de fraaie Nicolai-, Jakobi- en Marienkirche erg kenmerkend voor Stralsund. Slenter door de mooie, kleine steegjes en geniet van de avond op een van de terrasje aan het gezellige marktplein.

Overnachting in Stralsund

Dag 2 – Stralsund – Trent of schiereiland Wittow

Afstand: ca. 45 – 60 km

Vandaag begint uw fietsreis vanuit Hanzestad Stralsund over de Rügendammbrücke (imposante hangbrug) naar Rügen. Rügen is het grootste en beroemdste eiland van Duitsland en wordt ook wel de parel van de Oostzee genoemd. Het eiland is een paradijs voor wand- en fietsliefhebbers. U fietst vandaag via gemoedelijke wegen over nagenoeg vlak terrein richting het noordwesten van het eiland. Onderweg kunt u genieten van de natuur, de relaxte sfeer en de uitzichten. U overnacht in Trent of u fietst nog wat verder en steekt met de veerboot over naar Wittow. Wittow is het meest noordelijk deel van Rügen. Het schiereiland heeft een prachtige ligging tussen de Wieker en Jasmunder Bodden in. Vanwege de frisse Oostzeebries wordt Wittow ook wel Windland genoemd. U kunt er heerlijk uitwaaien dus!

Overnachting in Trent of schiereiland Wittow

Dag 3 – Uitstapje kaap Arkona

Afstand: ca. 25 – 60 km

U fietst verder in noordelijke richting. Op een gegeven moment ziet u Kaap Ardona opdoemen, dit is het noordelijkste puntje van Rügen. Kaap Ardona is een 45 m hoge en steile kust van krijtgesteen. Er zijn meerdere vuurtorens vanwaar u een fraai uitzicht heeft over het eiland en de zee. Kaap Arkona was lange tijd militair terrein, de bunkers uit die tijd staan er nog steeds. Deze fascinerende betonnen kolossen zijn toegankelijk voor publiek. Verder kunt u langs de oude kasteelmuur wandelen of een bezoek brengen aan het pittoreske vissersdorpje Vitt. Vitt ligt verscholen in een slucht bij Kaap Arkona en is bekend om zijn rietgedekte, kleurrijke huizen. Via een trap kunt u eventueel nog afdalen naar het strand en genieten van het weidse uitzicht en de rotsen. Hierna fietst u terug naar uw hotel in Trent of op Wittow.

Overnachting in Trent of schiereiland Wittow

Dag 4 – Trent/Wittow – krijtrotsen Nationaal Park Jasmund – Sassnitz

Afstand: ca. 22 – 52 km 

Door een wat heuvelachtig landschap fietst u naar havenplaats Breege. Een leuke plek om even pauze te houden en rond te kijken bij de haven. Vervolgens fietst u oostwaarts over de Schaabe (een smalle landtong) met het langste zandstrand van Rügen naar Jasmund. Het indrukwekkende National Park Jasmund is een beroemd natuurpark dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het park heeft prachtige bossen, maar is vooral bekend vanwege zijn witte krijtrotsen, een schitterend natuurfenomeen. U fietst door de beukenbossen, moerassen en weides van dit National Park naar de imposante krijtrotsen Königsstuhl. Vanaf de hooggelegen Königsstuhl heeft u een fantastisch uitzicht. Het wit van de krijtrotsen steekt mooi af tegen de groene bossen en het blauwe water, een plaatje om te zien. Deze fietsetappe is wel de pittigste, vanwege het heuvelachtige landschap en de deels onverharde paden. Desgewenst kunt u een boottocht (niet inbegrepen) maken naar de beroemde kliffen om ze zo vanuit een ander, ook mooi perspectief te bekijken. U overnacht in Sassnitz, op de grens van het national park. Het is de één na grootste plaats van het eiland en wordt ook wel de poort naar Scandinavië genoemd vanwege zijn bootverbindingen met dit gebied. In Sassnitz vindt u ook het bijzondere U-boot museum. Een museum over duikboten dat ook echt gevestigd is in een onderzeër. Verder heeft Sassnitz verschillende gezellige terrasjes waar het heerlijk vertoeven is na een dag fietsen. 

Overnachting in Sassnitz of omgeving

Dag 5 – Sassnitz – Sellin – Putbus

Afstand: ca. 40 – 65 km

U fietst verder langs de afwisselende kustlijn met de frisse zeewind als metgezel. Vergeet niet om onderweg een stop te maken bij het bijzondere boomkroonpad, vanwaar u een waanzinnig uitzicht heeft over heel Rügen. Even verderop komt u langs het opvallende Prora, hier begon Hitler met de bouw van een 4,5 (!) km lang mega hotel voor vakantiegangers. Na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog kwam de bouw stil te liggen en uiteindelijk raakte het complex in verval. Op dit moment zijn ze bezig met de herontwikkeling van het mega lange Pora gebouw. Verder gaat het naar Binz, de grootste badplaats van Rügen, met zijn eindeloze zandstranden. Even verderop ligt badplaats Sellin. Sellin heeft veel met hout gedecoreerde gebouwen, een prachtig badhuis en leuke winkeltjes. Mis ook niet de langste pier van Rügen (bijna 400 m!). Zowel in Binz als Sellin zijn er veel fijne zwem- en zonmogelijkheden op de witte stranden. U fietst door een idyllisch landschap met lieflijke dorpjes naar uw overnachtingsplaats Putbus. In deze vorstelijke stad staan veel historische (witte) huizen met classicistische gevels. Breng een bezoek aan het 200 jaar oude kasteelpark Putbus, hier heeft vroeger de voormalige residentie van Prins van Putbus gestaan, die de gelijknamige stad oprichtte.

Overnachting in Putbus of omgeving 

Dag 6 – Putbus – Stralsund en vertrek

Afstand: ca. 50 km

Houdt u van kunst en cultuur? Dan kunt u nog een bezoek brengen aan de Orangerie in Putbus, een boeiende kunstgalerie met mooie tuin. Vanaf Putbus vertrekt u over gemoedelijke fietspaden in zuidelijke richting. U fietst langs kleine dorpjes in een rustig, glooiend landschap. Geniet nog even van de prachtige uitzichten, de relaxte sfeer en de frisse natuur op Rügen voor u weer voet op vasteland zet. U reis eindigt in de UNESCO-stad Stralsund zonder overnachting. Desgewenst kunt u wel een nacht in Stralsund erbij boeken, zodat u de volgende dag rustig naar huis kunt rijden. 

Wat is inbegrepen – Fietsvakantie Rügen

Inbegrepen

  • Overnachtingen in 3*/4* hotels (A-klasse) of in goede pensions/Gasthöfe en 2*/3* hotels (B-klasse)
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel – wordt tussen 09:00 en 18:00 uur vervoerd van het ene hotel naar het andere hotel

  • Routebeschrijving en routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of app op de mobiele telefoon
  • Reisbescheiden met o.a. de bezienswaardigheden onderweg
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen

Parkeren

U kunt de auto soms tegen betaling parkeren bij het hotel. Alternatief is parkeren op een van de openbare parkeerplaatsen of in een van de openbare parkeergarages in Stralsund. Kosten zijn ca. € 10 – € 15 per dag. Geen reservering vooraf mogelijk, ter plaatse betalen. In de reisbescheiden ontvangt u parkeertips.

 

Fietsvakantie op Rügen, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5  

De fietsroute gaat over vlak of heuvelachtig terrein. U fietst voornamelijk over rustige landwegen, fietspaden, veld- en bospaden, betonplaat wegen en af en toe een stuk over zandwegen. Vooral in natuurpark Jasmund is het wegdek wat meer een uitdaging.
Vanwege het wisselende wegdek dat soms een uitdaging vormt in combinatie met het wat heuvelachtige terrein is deze fietsreis geschikt voor fietsers met een goede basisconditie die in het bezit zijn van een stevige trekkingfiets of voor fietsers met een stevige e-bike.

Ervaringen – Fietsvakantie Rügen

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel:  
Mozaïek Reizen is een kleinschalig maar uitstekend reisbureau. Snelle service en zijn altijd bereid om eventuele vragen op te lossen.
De Königsstuhl is zo prachtig en heeft veel indruk gemaakt. Überhaupt is het een schitterend eiland.
Mevr. Mestrom, juli 2023

Prijzen 2024 – Fietsvakantie Rügen

Termijnen

Beginnen is dagelijks mogelijk van 21.04 – 05.10 

Seizoen 1: 21.04 – 02.05 | 29.09 – 05.10
Seizoen 2: 03.05 – 21.06 | 18.08 – 28.09
Seizoen 3: 22.06 – 17.08

Prijzen per persoon

Hotelklasse

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 669

€ 579

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

n.v.t.

n.v.t.

Toeslag Seizoen 2

€ 100

€ 50

Toeslag Seizoen 3

€ 150

€ 90

Toeslag 1-pers. kamer

€ 220

€ 180

Huurfiets

€ 70

€ 70

Huur e-bike

€ 150

€ 150

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9

€ 9

Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50

€ 2,50

Boekingskosten per boeking€ 30

€ 30

Hotelklasse A: 3* en 4* hotels
Hotelklasse B: Goede pensions, Gasthöfe en 2*/3* hotels

Prijzen extra nachten

Extra nachten zijn in alle overnachtingsplaatsen mogelijk. De prijs hiervoor is op aanvraag.

Maatwerk – Fietsvakantie Rügen

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Mozaïek Reizen is een kleinschalig maar uitstekend reisbureau. Snelle service en zijn altijd bereid om eventuele vragen op te lossen. De Königsstuhl is zo prachtig en heeft veel indruk gemaakt. Überhaupt is het een schitterend eiland.

Mevr. Mestrom

juli 2023
Shopping Basket